Uzun bir kışın ardından sonunda bahar geldi. Hepimizde de çoluk çocuk dışarılara çıkma, doğa ile iç içe vakit geçirme isteği uyandı. Bir yerlere gidelim ama nereye diye düşünüyorsanız bizlerin daha önce gezdiğimiz yerlerden oluşan bir liste toparladım...

Polonezköy

İstanbul Anadolu Yakasında en yakın yeşil doğaya kavuşma yeri olarak bizim ilk aklımıza gelendir Polonezköy. Yeşil ormanlarla çevrili bu şirin köye ulaştığınızda hala İstanbul'da olduğunuza inanamayacaksınız. Polonezköy'de kahvaltı edebilir, minikler çayırlarda koşuştururken siz mangalınızı yapabilirsiniz. Tüm bunlardan sonra da Polonezköy Tabiat Parkı'nda bol oksijenli bir yürüyüş yapmadan Polonezköy'den ayrılmayın derim... Bizim Polonezköy'de gittiğimiz mekanlar hakkındaki yazılarım:

Anadolu Kavağı, Poyrazköy, Riva

İstanbul Boğazı'nın kuzey yakasındaki bu yerler, sizleri İstanbul'dayken sanki çok uzaklardaymış gibi hissettirip keyifli bir gün geçireceğiniz destinasyonlar. Vapurla yapılan Boğaz turlarının son durağı olan Anadolu Kavağına karadan ulaşabileceğiniz gibi keyifli bir Boğaz turu sonrası da ulaşabilirsiniz. Anadolu Kavağı'nda tabana kuvvet deyip biraz dik bir yolla ulaşılan Yoros Kalesi'ne ulaştığınızda müthiş bir Boğaz manzarasına kavuşacaksınız. Arabayla Anadolu Kavağı'na geldiyseniz hemen yanındaki Poyrazköy ve biraz ilerideki Riva da buralardaki gizli cennetlerden.

Şile, Ağva, Saklıgöl

İstanbul'un hemen yanı başındaki bu yerler gerçekten birer cennet. Ormanlarla çevrili kırlar, isteyene bir göl, isteyene deniz havası, isteyene ırmak, hepsi var. Baharda, doğanın uyandığı, çiçeklerin açtığı günlerde buraları ziyaret edip, sakin hallerinin tadını çıkartmanın tam sırası...

Sapanca, Kartepe, Maşukiye

İstanbul'a yaklaşık bir saatlik uzaklıktaki bu yerler bol yeşillik, sınırsız oksijen ve huzur vaad ediyor. İster haftanın yorgunluğunu dillere destan bir köy kahvaltısı ile atın, ister piknik yapın veya alabalıkçıların birinde balık yiyin eve dönerken bol oksijenden kafanızın biraz buğulandığını hissedeceksiniz.

Sakarya Poyrazlar Gölü, Acarlar Longozu, Karasu

Sakarya'daki bu dünya harikaları İstanbul'a sadece bir buçuk saat uzaklıkta. Poyrazlar gölü bir Milli Park ve sanki Abant gölünün İstanbul'a yakın versiyonu gibi. Burada yapılacak bir piknik tüm aileyi şenlendirir. Acarlar longozu, ormanların sularla çevrelendiği bir doğa harikası. Suların üzerindeki nilüfer şöleni kaçırılmamalı. Karasu ise Sakarya nehrinin Karadeniz'e döküldüğü yer, nehir kıyısında balık keyfi yapmak için iyi bir seçenek.

Kerpe, Kefken, Kocaeli

İstanbul'a sadece bir saat uzaklıktaki Kerpe ve Kefken, bir dünya harikası görmek için çok da uzaklara gitmeye gerek yok, dedirtiyor insana. Kerpe ve Kefken'de Karadeniz sularının şekillendirdiği ilginç kaya oluşumlarını gezebilir, denize nazır balık sefası yapabilir, sakinliğin tadını çıkartıp huzur bulabilirsiniz.

Yuvacık barajı, Aytepe, Kocaeli

Aytepe, İzmit'in dışında yüksekçe bir tepe, dağları tepeden gören manzarası şahane. Ormanlarla iç içe güzel bir trekking yürüyüşü yapmak, doğayı sonuna dek hissedebilmek için çok güzel bir rota. Bir de Aytepe yolundaki Yuvacık barajıkıyısındaki alabalık restoranlarında şöyle bir yemek yenildi mi güzel bir gün geçirileceği garanti.

Yalova

İstanbul'dan feribotla çok kolay ulaşılabilen Yalova doğa ile iç içe keyifli vakit geçirmek için birçok yere sahip. Termal'e gidip ulu ağaçlar gölgesinde gezinebilir, Samanlı dağlarının tepesinden, yemyeşil manzaralar eşliğinde Sudüşen şelalesini ziyaret edebilirsiniz.

Edirne

Edirne, İstanbul'dan sadece iki buçuk saat uzaklıkta, günübirlik bir hafta sonu gezisi için harika bir rota. Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye cami, külliyeler, Kırkpınar er meydanı gezilebilir, Meriç ve Tunca nehirlerive üzerindeki taş köprülerden geçerek Meriç kıyısındaki çay bahçelerinde nehrin güzelliğine doğru dalıp gidip dolu dolu bir gün geçirilebilir.

Bursa çevresi

Bursa çevresinde bahar aylarında daha bir güzelleşen birçok doğa harikası yerler var. Hiç şüphesiz bu yerlerin en önemlisi kuşların göç yolları üzerinde yer alan Uluabat Gölü. Uluabat Gölü kıyısındaki Gölyazı'da her sokakta bir leylek yuvası görmeye şaşıracak, gökyüzünde uçan yüzlerce kuşa inanamayacaksınız. Ayrıca Uludağ'a yapılacak bir gezi, birkaç asırlık İnkaya çınarında bir kahvaltı, Uludağ'ın eteklerindeki Cumalıkızık ve Misi köylerine ziyaret de Bursa çevresinde güzel vakit geçirilebilecek yerler arasında. Bursa'ya kadar gitmişken Marmara denizi kıyısına gidip tarihi Rum köyü Trilye'ye gidip sanki kendinizi Bozcaada'daymış gibi hissetmeniz de mümkün.

Adalar

Belki bir fayton sefası, belki bisiklet turu ya da uzun bir yürüyüş. Adalar ne şekilde dolaşılırsa dolaşılsın baharda bol deniz havalı keyifli bir gün geçirileceği garanti. Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve diğerleri, adalardan ada beğenin ve güzel bir günün tadını çıkartın.

Sizin İstanbul'a yakın favori yeriniz neresi?

Yorum kısmına yazarsanız listeyi geliştirmiş oluruz. :)

Biraz daha uzağa gitsek diyorsanız, bu da ilginizi çekebilir:
Kısa tatillerde 2-3 günlüğüne nereye kaçsak? İstanbul'a yakın 12 Rota

İlgili Yazılarım: