Çocuklarla, çocuk gözünden bir şehri keşfetmek farklıdır. Hele söz konusu her tarafından tarih fışkıran, her köşesinde bir sürpriz saklayan İstanbul olduğunda çocuklu geziler daha bir keyifli hale gelir. İstanbul'un manzarasını süsleyen Kız Kulesi artık masallardaki bir prensesin kulesi, Rumeli ve Anadolu hisarları, süvarilerin ve gemilerin kuşattığı bir savaşın cephesi oluverir miniklerin zihinlerinde. İstanbul, çocukların çok eğlenecekleri yerlerle dolu: tarihi yerler, korular, tema parklar, müzeler... Hadi çocuklarla İstanbul'un tadını çıkartmaya!

İstanbul'da çocuk eğlence merkezleri ve etkinlikleri yazım da dikkatiniz çekebilir.

Müzeler

Rahmi M. Koç Müzesi

Haliç kıyısında Hasköy'de bulunan müze, çocuklar için gizli cennet. Araba, tren, uçak ve diğer ulaşım araçlarının geniş koleksiyonları, düğmelerine basıp çalışmasını izleyebildikleri farklı teknolojik aletler, planetaryum, atlı karınca ve daha neler neler. Özellikle renkli matematik dünyası katı, kurcalarken eğlendiren ve yeni şeyler öğreten, çocukların ayrılmak istemedikleri bir yer.

Rahmi M. Koç Müzesi gezimiz

Miniatürk

Haliç kıyısında Sütlece'de açık alana kurulmuş olan Miniatürk'te, Anadolu'nun ve İstanbul'un tarihi eserleri, önemli yapıları ve doğal güzelliklerinin minyatürleri arasında çocuklarla dolaşmak çok eğlenceli. Çocukların Miniatürk'te keyifli vakit geçirmek için birçok atraksiyonlar da var...

Miniatürk gezimiz

Oyuncak Müzesi

Müze içindeki her bir odaya girdiğinizde farklı dünya ile karşılaşıyorsunuz, kimi uzay temalı oyuncaklarla insanlığın uzaya çıkma macerasına şahit oluyor, kimi kendinizi bir tren vagonunda bulup oyuncak trenleri ve istasyonları inceleyebiliyorsunuz. Anadolu yakasında Göztepe'de bulunan ve tarihten günümüze birçok oyuncağın sergilendiği müze hem küçüklerin, hem de büyüklerin güzel vakit geçireceği bir yer.

İstanbul Oyuncak Müzesi Gezimiz

Barış Manço Müzesi

Moda'da bulunan Barış Manço evi ve müzesi, 7'den 77'ye herkese hitap ediyor. Çocuklarla "Arkadaşım Eşek" ile resim çektirmek, Adam Olacak Çocuk sahnesine çıkmak ve Barış abimizi ziyaret etmek insanı kendi çocukluğuna götürüyor...

Barış Manço müzesi gezimiz

Akvaryumlar

İstanbul'da çocukların çok keyifli vakit geçirip, su altını keşfedebilecekleri akvaryumlar da var. Florya'da bulunan İstanbul Akvaryum'da dünya üzerindeki deniz ve okyanuslarda değişik deniz canlıları eşliğinde bir dünya turu yapabilir; Bayrampaşa'daki Sea Life akvaryumda üstünüzden kocaman köpekbalıklarının yüzdüğü tünelden geçebilirsiniz.

İstanbul Akvaryum gezimiz (Aqua Florya avm)
Sea Life Akvaryum gezimiz (Forum İstanbul avm Bayrampaşa)

İstanbul'da eğlence merkezleri, lunaparklar, tema parklar

Vialand Lunaparkı

Her çocuğun vazgeçilmez isteğidir lunaparka gitmek. Çarpışan arabalar, hızlı trenler, karanlık tüneller ile dolu bir gün geçirmek isteyenler için Eyüp'te bulunan Vialand çok geniş alanda birçok seçenek sunuyor.

Vialand lunapark gezimiz

Jurassic Land

Tarihin derinliklerine gidip dinozorlarla dolu bir maceraya atılmak isteyenler Bayrampaşa'daki Jurassic Land'ı ziyaret edip, kendilerini çeşit çeşit dinozorların bulunduğu bir bilim merkezindeki yolculukta bulabilirler.

Jurassic Land gezimiz (Forum İstanbul avm Bayrampaşa)

Legoland İstanbul

Forum İstanbul AVM'de bulunan Legoland Türkiye'de çok sevdikleri Lego dostlarıyla bir gün geçirebilirler. Sanal Lego fabrika turu, Miniland, 4D sinema keyfi ve birçok Lego oyunu Legoland'te.

Legoland Türkiye gezimiz (Forum İstanbul avm Bayrampaşa)

Hayvanat Bahçeleri

Benim çocukluk anılarımla hayvanat bahçesine yaptığım sayılı ziyaretler capcanlı durur. Ancak İstanbul gibi mega bir kente baktığımızda şehir içinde bir tane bile hayvanat bahçesi yok. Çocuklar farklı hayvanlar ile tanıştırılmak istendiğinde ya Darıca'ya gidip Darıca hayvanat bahçesi ziyaret edilecek, ya da daha ufak bir versiyonu olan Polonezköy Country Club bünyesindeki Piknik Park'taki bir kısmı özgürce dolaşan hayvanları görmek için Polonezköy'e doğru gidilecek.

Darıca Hayvanat Bahçesi gezimiz
Polonezköy Piknik Park eğlence parkı ve hayvanat bahçesi

Tarihi ve turistik yerler

Kız kulesi

Kız kulesinin yanından hep geçsek de, kuleyi ziyaret etmek çocuklu olduktan sonra akla gelir. Üsküdar Salacak'tan kuleye kalkan teknelerle Kız Kulesi'ne ulaşılabilir. Kulenin bulunduğu adacığa miniklerin ayak basmasının heyecanı, kule balkonundan İstanbul'u dürbünle incelemenin keyfi bir başkadır.

Üsküdar ve Kız kulesi gezimiz

Boğaz turu

İstanbul Boğazı'nda çocuklarla yapılacak bir gemi turu; kaleler, köprüler ve martılarla dolu bir gün geçirme fırsatı veriyor. Rumeli ve Anadolu Hisarı'nı karşıdan görmenin heyecanı, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin altından geçmenin şaşkınlığı çocuklar için unutulmaz.

İlk boğaz sefamız

Pierre Loti

Eyüp'ün bir tepesinde bulunan Pierre Loti'de oturup Haliç'e karşı bir kahve içmek biz büyükler için çok keyifli ancak bu durağın çocuklu gezilecek yerlerde olmasının sebebi Eyüp sahilden tepeye teleferikle çıkma eğlencesi. Ayrıca Anadolu yakasından gelenler için Üsküdar'dan vapura binip, güzel bir Haliç gezintisi sonrası Eyüp'e ulaşmak da mümkün.

Çocuklu İstanbul gezilerimiz: değişik parklar, korular, Pierre Loti ve Vefa'da boza keyfi

Tarihi yarımada turu

Çocuklar kalelere, kulelere, ilginç saraylara bayılırlar. Kendilerini bir masalın kahramanı gibi hissettikleri bu tarz yerlerde bir gezinti çocukların hayal dünyası yardımıyla daha bir eğlenceli oluyor. İlginç dikilitaşların bulunduğu Sultanahmet Meydanı'nda güvercinleri beslemek, Topkapı sarayına bir gezinti yapmak, Yerebatan sarnıcının mistik ortamını ziyaret etmek, Kapalı Çarşı'nın renkli atmosferinde gezinmek, Galata Kulesi'ne çıkmak... Hepsi çocukla İstanbul'un güzelliklerinin tadının çıkarılabileceği harika yerler...
Kendi şehrinde turist olmak
Topkapı Sarayı Gezimiz

Korular

Ne mutlu ki İstanbul'da çocuklarla doğanın tadının çıkarılabileceği birçok koru var. Koru içlerindeki tarihi köşklerle daha bir güzelleşen bu doğa gezileri, insana, İstanbul'dayken sanki İstanbul'dan çok uzaklaşmış hissi veriyor. Yalnız malum İstanbul yedi tepe üzerine kurulmuş, koruların çoğu da Boğaz'a nazır bir tepe üzerine kurulu; bebek arabası ile gezen anne babalar için iyi bir idman yapma durumu söz konusu.

Avrupa yakası koruları

Emirgan korusu, Yıldız parkı korusu ve ayrıca İstanbul'un akciğerleri olan Belgrad ormanı ve Atatürk Arboretumu;

Anadolu yakası koruları

Çubuklu Hıdiv Kasrı korusu, Beykoz korusu, Kanlıca Mihribad Korusu, Üsküdar Fethi Paşa Korusu İstanbullular'a çocukları ile doğada, ulu ağaçlar arasında vakit geçirme imkanı veriyor. Özellikle lale zamanında korulardaki renk cümbüşü kaçırılmamalı.

Lale zamanında her yıl gittiğimiz Hıdiv kasrı gezimiz
Beykoz korusu gezimiz
Üsküdar Fethi Paşa korusu gezimiz

Parklar

İstanbul kocaman bir şehir olduğu halde ne yazık ki her köşesi yemyeşil parklarla süslendiği bir yer değil. Gönül isterdi ki her semtte kuş seslerinin cıvıldadığı yeşil alan olsun... Son yıllardaki düzenlemeler ile sahillere, hemen her mahalleye birçok çocuk oyun parkı yapıldı, bu çocuklu aileler için şahane ama umarım aynı özen mahalle içi yeşil alanlar için de gösterilir. İstanbul'da parmakla sayılacak kadar bile olsa çok güzel parklar var:

Anadolu yakası parkları

Örtümüzü çimlerin üzerine serip çocukların çimlerde oynadığını seyrettiğimiz Fenerbahçe parkı bizim favorimiz. Çok geniş alana kurulu olan Göztepe parkı da çok güzel. Ataşehir'deki Nezahat Gökyiğit botanik bahçesi, otoyolların arasında kalmış adeta bir vaha görünümünde. Deniz kıyısında çocuklarla açık havada güzel bir gün geçirmek için Caddebostan sahili şahane. Otağtepe'deki Fatih korusu Fatih Sultan Mehmet köprüsünü ve İstanbul Boğazı manzarasına karşı vakit geçirilebilecek bir park.

Avrupa yakası parkları

İstanbul'un en eski parklarından olan Gülhane parkı çok güzel düzenlenmiş, ancak özellikle hafta sonu gidildiğinde karşılaşılan kalabalık İstanbul'un bu tarz yeşil alanlara ne kadar çok ihtiyacı olduğunun göstergesi gibi. Zeytinburnunda'ki Tıbbi Bitkiler bahçesi, Bakırköy Botanik Park, Yeşilköy'deki Rönepark, İBB Florya sosyal tesisleri, Maçka parkı, Ihlamur kasrı, Ulus parkı ve Bebek parkı Avrupa yakasında çocuklarla açık havada vakit geçirilebilecek yerler.

Keşif ve Bilim Merkezleri

Keşif ve bilim merkezleri, miniklerin içlerindeki merağın filizlenmesi için şahane yerler. Bütün algıları açık olan çocuklarımızı bu tarz yerler ile tanıştırmak etraflarındaki dünyayı algılamaları, sorgulamaları ve bazı sorularına cevap bulabilmeleri için harika. Rahmi Koç müzesinin Matematik katında değişik bilim dalları ile ilgili birçok deney deneyimleyebilir, akıllarına takılanları etraftaki rehberlere sorabilirler.

Rahmi Koç Müzesi gezimiz

Fulya'daki Şişli Bilim Merkezi ve Sancaktepe'deki hafta sonları bereysel olarak ücretsiz gezilebilen Sancaktepe Bilim Merkezi çocuklarla farklı ve eğlenceli bir gün geçirilebilecek yerler.

Sancaktepe Bilim Merkezi gezimiz

İstanbul Çevresinde Doğa ile İç içe

Polonezköy İstanbul'a yakın çocukla doğada vakit geçirilebilecek yerlerden
Çocuklarla, bebeklerle doğada olma, onlara verilebilecek en büyük hediye aslında. İstanbul çevresinde doğanın hissedilebileceği, doğada olmanın tadının çıkarılabileceği bir sürü yer var. Bazen bir göl, bazen nehir, bazen bir şelale; ya da güzel bir vadi, yeşil bir orman veya en basitinden bir çayır, hepsi açık havada çok güzel vakit geçirilebilecek yerler. Polonezköy, Şile, Ağva, Kerpe, Riva, çocuklarla doğa rotaları bir harika...

Polonezköy

İstanbul'un yanı başındaki yeşil vahadır Polonezköy. Güzel bir kahvaltı, belki bir mangal keyfi sonrası Polonezköy Tabiat Parkı'nda yapılacak bir yürüyüş, enerji dolu miniklerin doğa içinde çok eğlenecekleri bir rota.

Beykoz Cam Ocağı

Beykoz'da Polonezköy ve Riva arasında Riva deresi kıyısındaki cam ocağında çocuklar camı tanıyıp çeşitli atölye çalışmaları ile yaratıcılıklarını ortaya koyarken doğa ile iç içe vakit geçirmiş oluyorlar. Genelde okul gruplarının gittiği cam ocağına biz hafta sonu bireysel olarak gittik.


Anadolu Kavağı

Anadolu Kavağı'na doğru vapurla yapılacak bir boğaz gezisi sonrası Anadolu Kavağı'nda Yoros Kalesi'ne sıkı bir yürüyüş enerji dolu miniklerin çok keyif alacakları bir rota. Kalede karşılaşılacak İstanbul Boğazı manzarası ise bu gezintinin mükafatı.

Adalar

Marmara Denizi'ni süsleyen Prens Adaları'na, martılara simit atarak yapılacak bir vapur yolculuğu İstanbul'da çocuklarla yapılacak en keyifli aktivitelerden. Büyükada'da, Heybeliada'da ve diğer minik adalarda yapılacak bir fayton turu ya da bisikletle bir ada turu hem çocuklar, hem de büyükler için çok keyifli.