Çocukla Avrupa'da nereye gidilir

Nisan ayı, ailecek yurtdışı gezisine çıkmak için en güzel zamanlardan biri. Hava ılımış, turistik yerlere yoğun kalabalıklar henüz gelmemiş, en önemlisi de fiyatlar yaz aylarındaki zirve noktasına ulaşmamış oluyor Nisan ayında. Ailecek şöyle bir hava değişikliği yapmak istiyor ve çocukla Avrupa'da nereye gidilir diye araştırıyorsanız, bizlerin ziyaret etmiş olduğumuz gezi rotalarından birçok fikir yazımın devamında.


Roma

Çocukla Avrupa'da nereye gidilir
Çocuklar Roma'da Kolezyum önünde koşuşturuyorken

İtalya'nın başkenti Roma, Avrupa'da çocuklarla gezmek için en güzel şehirlerden. Nisan ayı da, yazın aşırı sıcak olan Roma'yı ziyaret etmek için en ideal aylardan biri. Bir açık hava müzesi görümündeki Roma'da çocuklarla hem gezip görülecekler, hem de afiyetle yenilecekler bir sürü...

Antik Roma'dan kalmış yapılar, Kolozyum, gladyatörler, keyifle koşuşturacak meydanlar, gelatolar, pizzalar, makarnalar... Roma, çocuklar için aradıkları her şeyi bulabilecekleri yerlerden. Tabii çocuklar mutlu, biz anne babalar daha mutlu; ailecek çok keyifli vakit geçirebileceğiniz bir yer Roma.

Bizler çocuklarla Roma'yı sömestr tatilinde ziyaret ettik ve ailecek Roma'da harika 5 gün geçirdik. 


Barselona

çocuklarla Avrupa'da nereye gidilir
Barselona'da Park Güell

Çocukla Avrupa tatilinde, Hensel ve Gratel masalından çıkmış gibi duran evler, şehrin en merkezinde kocaman bir park, minik sporcularınızın gözlerini parlatacak dünyaca ünlü FC Barcelona futbol kulübü ziyareti gibi aktiviteler ilginizi çekiyorsa, Barselona çok doğru bir adres.

Barselona'nın dört bir tarafında renkli eserlere imza atmış ünlü Mimar Gaudi'nin Casa Battlo ve Casa Mila evleri, tam çocukların renkli hayal güçlerinin gerçek hayatta yansıması gibi. Ejderha sırtı çatılı, balık iskeleti kafalı balkonlu, Dart Vader bacalı evler, çocuklara sanki "kafanızdaki hayal ettikleriniz, yeterince uğraşırsanız, gerçek olabilir" mesajı veriyor. Ya da miniklere, masallardaki evler gerçek hayatta da varmış dedirtiyor...

Gaudi eserleri haricinde de Barselona çok güzel bir şehir. Çok iyi korunmuş bir "Old Town" bölgesi ve upuzun bir sahili var. İspanya'nın dört bir tarafındaki evlerin ve lezzetlerin sergilendiği bir açık hava müzesi görümündeki Poble Espanyol da özellikle çocuklu ailelerin çok güzel vakit geçirdiği bir yer.


Atina

Çocukla Avrupa'da nereye gidilir
Çocuklarla Atina sokaklarında

Komşu Yunanistan'ın başkenti Atina, çocuklarla gezmek için çok rahat ve var olan birçok Antik yapısı ile etkileyici bir yer. Tiyatronun, demokrasinin, batı medineyitinin ve olimpiyatların doğum yeri olan Atina, çocuklara anlatacak birçok hikaye barındırıyor. Üstelik Yunan mutfağı, Türk mutfağından çok uzak olmadığından tatilde çocuklara ne yediririm uğraşını azaltıyor.

Bizler çocuklarla Atina'yı, yazın Yunan adaları deniz tatilimizin bir parçası olarak ziyaret ettik ve Atina'da 2 - 3 günlük bir sürede çok güzel vakit geçirdik. Atina'nın simgelerinden Akropolis'i ailecek rehberli bir turla gezdik ve Antik Yunan hakkında birçok şey öğrendik. (Acropolis turları ve fiyatları için tıklayın.)

Atina konum olarak Türkiye'ye yakın olduğundan daha uygun uçak biletleri bulunabiliyor. Ayrıca Atina genel olarak çok büyük olmayan, kompakt bir şehir, sadece birkaç günde de gezilebiliyor. Ailecek kısa tatilde ziyaret etmek için ideal...


Sofya

Çocukla Avrupa'da nereye gidilir
Nisan ara tatilde çocuklarla Sofya'da

Ara tatilde çok da uzaklara gitmeden, aşırı masraf yapmadan ama ailecek güzel bir hava değişikliği yapmak için komşu Bulgaristan çok iyi bir seçenek. Bulgaristan'a gitmek için havaalanıydı, uçaktı uğraşmanıza gerek yok. Ailecek arabanıza atlayıp, birkaç saat içinde kolayca Bulgaristan'a ulaşabiliyorsunuz. Üstelik Bulgaristan, hala diğer Avrupa ülkelerine göre hem konaklama, hem de yeme içmede daha ekonomik.

Bulgaristan'a kendi arabanızla gitme tereddütleriniz varsa, bizler birçok defa arabamızla ailecek Bulgaristan'a gittik. (Bulgaristan'a araba ile gitmek yazım için tıklayın.)

Bulgaristan'da gezilecek yerler arasında ise en başta görülmesi gereken yer başkent Sofya. Geniş caddeleri, yeşil parkları ve Avrupai ortamı ile Sofya çocuklarla gezmek için güzel bir yer. İki gün gibi bir sürede rahatlıkla Sofya'yı gezersiniz. 

Daha fazla süreniz varsa Sofya yolu üzerindeki Plovdiv'i de muhakkak gezi planınıza ilave edin derim. Bulgaristan'ın ikinci büyük şehri olan Plovdiv, çok güzel bir old town'u olan, renkli sokaklı, Sofya'ya göre daha küçük ama daha butik bir şehir. Üstelik, Kapıkule sınır kapısına sadece iki saatlik mesafesi ile, hafta sonu gezisi için bile gidilebilir.


Dubrovnik

Çocukla Avrupa'da nereye gidilir
Dubrovnik'i çevreleyen surlar üzerinde yürünebiliyor

Adriyatik Denizi kıyısındaki Dubrovnik şehri, çok iyi korunmuş surlarla çevrili eski şehir ortamıyla UNESCO dünya mirası listesinde de yer alıyor. Hırvatistan'ın, hatta bütün Balkanların en ünlü ve belki de en güzel şehri Dubrovnik şehri.

Bizler Dubrovnik'i, Hırvatistan, Karadağ ve Bosna Hersek 4 - 5 günlük turumuzun bir parçası olarak ziyaret ettik. İstanbul'dan Dubrovnik'e uçtuk ve havaalanından araba kiralayıp, kendi hızımızda tüm batı Balkanları gezdik. Böylesi bir batı Balkanlar gezi rotası fikri için yazım burada.

Dubrovnik, dünyaca ünlü ve çok turistik bir şehir olduğundan konaklama fiyatları çok uygun değil. Son zamanlarda film seti gibi eski şehir ortamı Game of Thrones gibi yapımların çekim şehri olunca, popülaritesi daha da arttı. Bu sebeple, Dubrovnik'i en yoğun dönemi olan yaz ayları yerine Nisan ayında ziyaret etmek daha uygun fiyatlı konaklama bulmak demek olabilir.


Kotor

Çocukla Avrupa'da nereye gidilir
Kotor

Dubrovnik'ten araba kiralayarak, Karadağ'ın Adriyatik kıyısındaki şehri Kotor'a gitmeden önce öyle fazla bir beklentim yoktu. Yugoslavya döneminden kalma, kendi halinde küçük bir şehir bekliyorken bulduğum şehre çok şaşırdım ve bayıldım. Kotor, çok iyi korunmuş bir orta çağ şehriymiş. Sadece iki saat uzağındaki çok popüler Dubrovnik şehrinin daha küçük bir versiyonu gibi. 

Kotor'un tarihi sokaklarında gezinmek, dik bir tırmanışla çıkılan kalesine çıkmak, kaleden Adriyatik denizinin lacivert rengine, şehri çevreleyen kara dağalara ve Avrupa'nın en güneyindeki fiyördüne karşı seyre dalmak inanılmaz keyifli.

Oldukça turistik bir yer olmasına rağmen, Kotor'da konaklama fiyatları nispeten uygun.


Paris

Çocukla Avrupa'da nereye gidilir
Çocukla Paris tatilimizde Disneyland gezimiz

Çocuklarla Paris gezisi, Avrupa'da gidilebilecek en efsane yerlerden. Hiç şüphesiz, hem sizin hem de çocukların iple çektiği bir gezi olacaktır çocuklarla Paris gezisi. Dünyaca ünlü Eyfel Kulesi'nin en tepesine çıkma fikrine çocuklar bayılıyor! Üstüne üstlük, Paris'in hemen yanı başında Disneyland bulunuyor. Çocukla Paris tatili bir efsane demem boşuna değil...

Paris'i çok da fazla anlatmaya gerek yok. Bizler çocukla Paris'i iki kez ziyaret ettik ve her iki tatilimizde de hem çocuklar, hem anne baba olarak biz Paris'te harika vakit geçirdik. Paris'te ne yapılır, nereler gezilir hakkında çok ayrıntılı bir Paris gezilecek yerler yazım var. Adım adım, Paris'te ne yapılır için:


Londra

Çocukla Avrupa'da nereye gidilir
Çocuklarla Londra'da

Londra, harika bir çocuk dostu şehir ve Londra'da çocuklarla gezilecek yerler bir sürü. Müzeler, parklar, eğlence parkları, Harry Potter noktaları, Big Ben kulesi, Tower Bridge, London Eye dönme dolabı gibi Londra simgeleri...

Londra, bizim iki küçük çocuğumuzla birkaç yıl yaşadığımız bir şehirdi. Bu süre esnasında, Londra'da çocuklarla gezilecek yerlerin hemen hepsine gitme fırsatımız oldu. Londra'yı çocukla ziyaret etmeyi planlayanlar için de çok ayrıntılı bir Londra'da Çocuklarla Gezilecek Yerler yazısı yazdım. Kısaca diyebilirim ki Londra, Avrupa'da çocuklarla gidilecek en güzel şehirlerden biri. Aklınızda ailecek Londra tatili fikri varsa, mutlaka gidin, pişman olmazsınız...


Edinburgh

Çocukla Avrupa'da nereye gidilir
Çocuklarla Edinburgh sokaklarında

Çocuklarla Avrupa'da gezilecek yerler listemde son olarak, çok da akla gelmeyen ve çok da bilinmeyen bir şehirden bahsetmek istiyorum: Birleşik Krallık'ta İskoçya'nın başkenti Edinburgh. Çocuklarla Edinburgh'u gezmek, tam anlamıyla Harry Potter kitaplarının ortamına düşmek gibi. Ünlü kitapların yazarı J.K. Rowling, Harry Potter kitaplarını Edinburgh'ta yazmış. Tarihi şehri geziyorken fark ediyorsunuz ki, kitaptaki pek çok ortam resmen Edinburgh ambiyansından esinlenilmiş...

Powered by GetYourGuide

Edinburgh öyle bir tarihi şehir ki, yeni şehri bile 300 yıllık! Şehrin hem Old Town'u, hem de New Town'u UNESCO dünya mirası listesinde yer alıyor. Şehrin çok iyi korunmuş tarihi yapısı nefis ve biraz da gizemli. Old Town'un çok katmanlı yapısı çok ilginç; bir evin alt katlarından ayrı bir sokak geçiyor, üst katlarından ayrı...

Havası biraz nanemolla Edinburgh'un ama bizim gittiğimiz Nisan ayında 25 derecelik bir hava ile karşılaştık ve yereller tarafından aman kimselere söylemeyin diye uyarıldık. ;)



Gezi yazılarımı faydalı buluyorsanızlütfen tatil otel rezervasyonlarınızı benim booking.com linklerim üzerinden yapıp, emeğime destek olun. 
Size hiçbir ekstra masraf olmaz, tamamen aynı konaklama ücretini ödersiniz. Booking.com'un zaten almış olduğu komisyonun bir kısmının bana gelir olarak gelmesine yardımcı olabilir, benim yepyeni yazılar yazmama vesile olabilirsiniz. Booking.com kazanacağına gezenanne kazansın diyorsanız :)  otel rezervasyon linkim burada
Bu yazı affiliate linkleri içerir; daha fazla bilgi için tıklayın.