Londra'da çocuklarla gezilecek yerler

Avrupa'da çocuklarla bir tek yere gidecekseniz, orası kesinlikle Londra olmalı! Çünkü Londra harika bir çocuk dostu şehir ve Londra'da çocuklarla gezilecek yerler bir sürü! Müzeler, parklar, eğlence parkları, akvaryumlar, Harry Potter noktaları; farklı ilgi alanları ve yaş gruplarına göre birçok seçenek var. Çocukla Londra tatilinde ne yapılır hakkında birçok fikir, aşağıdaki blog yazımda.

Londra bizim ailecek, iki küçük çocuğumuzla birkaç yıl yaşadığımız bir şehirdi. Londra'nın harika bir çocuk dostu şehir olması sayesinde, çocukla Londra günlerimizde, doğru zamanda doğru yerdeymişiz gibi hissediyorum. 

Londra'da çocuklarla gezilecek yerler
Londra'da Hyde Park

Çocukla Londra tatili iyi bir fikir mi?

Evet, çocukla Londra tatili kesinlikle çok iyi bir fikir! Yemyeşil parkları, süper eğlenceli doğa ile uyumlu çocuk bahçeleri, çocukların harika vakit geçirdiği birbirinden renkli müzeleri bir yana, genel olarak İngilizler'in çocuklara birey olarak çok önem vermeleri de Londra günlerinizi renklendirip kolaylaştırıyor. 

Londra'da çocuklarla gezilecek yerler
Londra'da, Diana Memorial Playground

Öyle ki, Londra metrosunda, ya da ünlü çift katlı otobüslerinde koca koca insanlar kalkıp çocuğunuza yer verdiğinde içiniz kıpır kıpır oluyor. Çocuk arabası ile otobüse bindiğinizde, pusetler için ayrılmış bir yer olduğunu gördüğünüzde bir anne baba olarak çok iyi hissediyorsunuz, gibi gibi bir sürü örnek...

Ancak aklınızda olsun, Londra metrosunun özellikle merkezi hatları, sabah işe gidiş ve akşam iş çıkışı saatlerinde zorlayıcı ve çok kalabalık oluyor. Ulaşım için özellikle o saatler dışındaki zamanları tercih etmenizde fayda var. "Rush Hour" dedikleri sabah ve akşam iş saatleri dışındaki zamanlarda ise metro ulaşımları gayet sıkıntısız ve ferah oluyor.

Londra'da nerede kalınır?

Londra, şehir merkezinden, daha uzağındaki semtlere doğru dairesel şekilde "zone" denilen bölgelere ayrılmış durumda. Londra'nın en merkezi olan Zone 1'de konaklamak, çocukla Londra gezinizi çok kolaylaştıracaktır. 

Londra'da nerede kalınır
Park Plaza County Hall London Hotel'de London Eye manzaralı odamız


Çocuklarla gittiğimiz Londra tatilimizde, bir seferinde, London Eye arkasındaki Waterloo'da kalmıştık. Çocuklar, Park Plaza County Hall London Hotel'in London Eye manzaralı odasına bayıldılar. Ayrıca, otelin çocuklara minik hediyeler vermesi de hoş bir jestti ve benim miniklerin çok hoşuna gitti.


Big Ben'in karşısındaki Albert Embankment de yine çok merkezi konumu ile iyi bir seçenek. Bu bölgede, Thames nehri manzaralı Park Plaza London Riverbank otelde konakladık. Merkezi, şık ve modern bir oteldi.

Londra'da metro ağı çok iyi olduğundan daha ekonomik konaklama seçenekleri için 2. ve 3. zone'daki semtlerde de kalınabilir. Nitekim, çocuklarla Londra Hammersmith'te kaldığımız Holiday Inn Express Hammersmith oteli hem ulaşım bakımından çok rahat, hem de merkezdeki otellere göre nispeten daha uygun fiyatlı bir oteldi. 


Londra'da Çocuklarla Gezilecek Yerler 

Londra'da çocuklarla gezilecek yerler
Greenwich müzelerinde

Londra günlerimizde, Londra'da çocuklarla gidilecek hemen tüm eğlenceli yerlere gitme fırsatımız oldu. Londra öylesine büyük ve çocukla yapılacak aktiviteler o kadar fazla ki, Londra'da çocuklarla gidilecek yerler listesi upuzun. İşte size, çocukla Londa tatilinizde, ailecek güzel bir vakit geçirmek için fikir verecek şahane öneriler:

Natural History Museum (Doğa Tarihi Müzesi)

Londra'da çocuklarla gezilecek yerler
Londra'da Natural History Museum

Londra'da South Kensington'da yer alan Natural History Museum (Doğa tarihi müzesi), çocukla Londra tatilinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden. Müze, hem yetişkin hem çocuk herkesin başını döndürecek güzellikte ama özellikle çocuklar için bir harika.

Dinozorlar, fosiller, yanardağlar ve depremler, memeliler, kuşlar, böcekler ve sürüngenler, mineraller ve değerli taşlar, uzay ve gezegenler; var olan bir sürü koleksiyondan özellikle çocukların dikkatini çekeceklerden. 

Londra'da çocuklarla gezilecek yerler
Londra NHM'de dinozor bölümü efsane

Çok güzel tarihi bir binada, kocaman bir alana yayılmış olan Natural History Museum'un tamamını gezmek tek seferde çok da mümkün değil. Ancak, özellikle çocuklu ailelerin müzeyi yaklaşık iki saatte gezecekleri şöyle bir müze keşif rotası hazırlanmış.

Natural History Museum'a giriş ücretsiz (müze girişinde bağış yapmanızı rica ediyorlar sadece). Biz bu müzeye ne zaman gittiysek doğrudan girebildik (bazen biraz giriş sırası beklesek de). Ancak, işinizi garantiye almak için önceden bedava online biletinizi almakta fayda olabilir. Natural History Museum South Kensington, London'a bedava biletinizi alabileceğiniz link burada.


Science Museum

Londra'da çocuklarla gezilecek yerler
Londra'da Bilim Müzesi girişi

Natural History Museum, Science Museum (Bilim Müzesi) ve Victoria & Albert müzesi, Londra'da South Kensington'da aynı alanda bulunuyor. Science Museum da kocaman bir müze ve bilim meraklısı minikler ile bu müzeyi hakkıyla gezmek için saatler gerekiyor. 

Girişin ücretsiz olduğu müzede ilgi alanınıza ve görmek istediklerinize göre ücretli bölümler ve geçici sergiler de var. Ancak, müzenin genel ücretsiz bölümleri de bir sürü ve hepsi ufuk açıcı, inanılmaz güzel sergiler içeriyor. 

Londra'da çocuklarla gezilecek yerler
Londra'da Science Museum ortamı

İlgi alanınıza göre, Science Museum'da farklı aile keşif rotaları hazırlanmış, linki burada. Ayrıca, müzedeki farklı ziyaret alanları konusunda fikir verecek Science Museum'un katları ve bölümleri haritası linki burada.

Bizler, Science Museum'a ailecek birçok defa gittik. Londra'da sanki bir çocuk atölyesine gidiyormuşsunuz kıvamında, çocukların çok eğlendiği ve birbirinden farklı birçok bölümü ile çok renkli ve interaktif vakit geçirdiği bir yer. 

Londra'da çocuklarla gezilecek yerler
Müzede "The Secret Life of the Home" bölümü

Çocuklarım küçükken özellikle -1 katındaki "The Secret Life of the Home" ve birçok oyun ve keşif alanı içeren "The Garden" bölümüne bayılıyorlardı. Bilim müzesinde özellikle 7 yaştan küçük minikler için de bir keşif rotası hazırlanmış, linki burada.

Giriş katındaki uzay bölümü hem minikler, hem de yetişkinler için büyüleyici. Ay'dan getirilmiş bir taş, gerçek bir uzay mekiği, bana İstanbul'daki Rahmi Koç Müzesini anımsatan ortamlı uçaklar araçlar bölümü; hepsi çok güzel... 

Çocukla Londra'da gezilecek yerler
Wonderlab'ta

En üst kattaki ücretli Wonderlab bölümünü de ziyaret ettiğimiz oldu, IMAX sinema bölümünde bilimsel bir film izlediğimiz de. Kısaca, Science Museum, bilimin dünü ve bugünü, nereden nereye gelindiğini tüm aile için interaktif bir şekilde anlatıldığı çok çarpıcı bir müze. Çocuklarla Londra tatilinizde buraya birkaç saatinizi ayırmaya kesinlikle değecek bir yer.

Science Museum'a giriş ücretsiz ancak önceden online ücretsiz bilet alınması ve rezervasyon yapılması tavsiye ediliyor. Bedava giriş biletlerinizi alabileceğiniz link burada.

Londra Parkları

Londra'da çocuklarla gezilecek yerler
Londra'da Hyde Park'taki cafeler oturmak çok keyifli

Londra deyince, bir Big Ben ve Tower Bridge; bir de yemyeşil Londra parkları canlanıyor insanların kafasında. Haksız da değiller, çünkü Londra'nın dört bir tarafında, en merkezinde bile, inanılmaz güzellikte, kocaman parklar var. 

Londra merkezde çocuklarla harika vakit geçireceğiniz birkaç park önerisi:

St James's Park

Londrada gezilecek yerler
St James parktan Buckingham Sarayı manzarası

Bu park, Big Ben kulesi ve Buckingham Sarayı'nın hemen yanında yer aldığından, turistik Londra geziniz esnasında ilk soluklanacağınız yer olacaktır. Zıplamalı müzik aleti, doğa ile uyumlu kaydırakları ile çocukların harika vakit geçirecekleri bir çocuk parkı da var. Ayrıca burası büyük ihtimal, daha sonra diğer Londra parklarında da bol bol göreceğiniz sevimli sincapları ilk defa göreceğiniz yer olacaktır.

Hyde Park

Londrada gezilecek yerler
Hyde Park'ta geçici modern sanat sergileri de oluyor

Londra'nın en ünlü parklarından olan Hyde Park, aynı zamanda Londra'daki en büyük parklardan. Hyde Park ve batı tarafında hemen bitişiğinde yer alan Kensington Gardens, Londra'nın en merkezinde, inanılmaz büyük bir alanı kaplıyor. 

Hyde Park ve Kensington Gardens'ta çocuklarla çok eğlenceli zaman geçirilecek birçok yer bulunuyor. Ayrıca Hyde Park, Londra'daki ünlü Christmas marketi olan Winter Wonderland'ın her yıl kurulduğu yer.

Tüm çocukla Londra tatilinizi Hyde Park'ta geçirmeme adına, parkta çocukların çok eğlendiği yerlerden başlıcalarını aşağıda sıraladım.

Hyde Park Playground

Londrada çocuklarla gezilecek yerler
Hyde Park'ta çocuk bahçesi

Hyde Park'a güney ya da güney doğu kapısından girdiğinizde kolayca bulacağınız Hyde Park Playground çocuk oyun bahçesi, küçük ama çok eğlenceli. Londra sokaklarında dolaşmaktan bunalmış miniklerinizin enerjilerini atıp, doya doya vakit geçirecekleri bir yer.

Diana Memorial Playground

Londra'da çocuklarla gezilecek yerler
Diana Memorial parkı

Londra'da çocuklarla gezilecek yerler arasında en ünlü çocuk bahçesi olan Diana Memorial Playground, gerçekten şöhretini hak edecek güzellikte ve çok özgün bir yer. Hyde Park'ın batısındaki diğer yarısının ismi Kensington Gardens; ve Diana Memorial Playground, Kensington Gardens'ın da en kuzey batısında yer alıyor.

Diana Memorial Playground'a ulaşması biraz uzun sürüyor ama içerisi inanılmaz eğlenceli. Çocukları bıraksanız, tüm günlerini geçirmek isteyecekleri yerlerden. Kocaman korsan gemisi, çocuk parkının yıldızı olsa da, onun dışında da parkta birçok eğlenceli alan var.

Yılda bir milyondan fazla kişinin ziyaret ettiği, etrafı çevrili, güvenlikli ve yetişkinlerin ancak yanında bir çocukla girebildikleri bu çocuk bahçesine giriş ücretsiz. Park girişinde, oturup soluklanabileceğiniz bir kafe de var.

Çocuklarla Londra gezisi
Hyde Park'ta Serpentine gölünde tekneler ve deniz bisikletleri

Diana Memorial Fountain

Hyde Park'ın güney kapısından girip, parkın ortasındaki kocaman Serpentine gölüne doğru yöneldiğinizde, Diana Memorial Playground'un yanından da geçiyorsunuz. Özellikle yaz aylarında çok popüler olan bu bol ıslanmalı, su ile oynamalı çocuk oyun bahçesine minikler bayılıyor. Giriş ücretsiz.

Serpentine gölünde deniz bisikleti

Serpentine gölü kenarındaki kafelerde oturup soluklanmak, anne baba olarak bizim Hyde Park'ta en sevdiğimiz şeylerden. Ancak burada oturuyorken, göl üzerinde dolaşan onlarca deniz bisikleti manzarası tabii ki çocukların hemen dikkatini çekiyor ve denemek şart oluyor. 

Biz ailecek Hyde Park'ta deniz bisikletine bindik ve çok eğlendik. Hyde Park'ta deniz bisikleti kiralamak ve fiyatlar hakkında ayrıntılı bilgi burada.

London Eye dönme dolabı

Çocuklarla Londra'da ne yapılır
Londra'nın simgelerinden London Eye gerçekten devasa

Sadece 2000 yılından beri Londra'da gezilecek yerler arasında yerini alsa da, Thames nehri kıyısındaki London Eye çoktan Londra ile özdeşleşmiş yerlerden biri haline geldi. Tüm Birleşik Krallık'ta en popüler ücretli turistik atraksiyon olan London Eye seyir dönme dolabını yılda üç milyondan fazla turist ziyaret ediyor. 

Dünyadaki en büyük seyir dönme dolaplarından olan London Eye'a ailecek binmek isterseniz, aklınızda olsun, biletlerinizi önceden online almak daha uyguna geliyor. 

London Eye dönme dolabı biletlerini önceden almak için resmi London Eye linki burada. 

London Eye dönme dolabı biletlerinde 31 Mayıs'a dek Pazar günleri biletleri %40 indirimli kampanyası var. 
  • Bilet satın alım penceresinde girmeniz gereken promosyon kodu: SUNDAY40 

Farklı bir seçenek olarak, biletleriniz son dakikada almayı düşünüyorsanız aklınızda bulunsun "Get Your Guide" gibi sitelerde yakın tarihli bilet alımlarında daha uygun seçenekler olabiliyor. Her iki sitedeki fiyatları kıyaslayıp sonrasında bilet almakta fayda var. Get Your Guide'dan London Eye bileti almak için link burada.

Big Ben kulesine tırmanmak

Londra'da çocuklarla gezilecek yerler
Big Ben saat kulesi

Londra demek, Big Ben demektir benim çocuklarımın aklında hep. Big Ben kulesi, diğer ismi ile Elizabeth Tower, aslında parlamentonun yer aldığı Westminster Sarayı'nın saat kulesi. 

Çocuklarla Londra'ya gitmişken bir de Big Ben saat kulesine çıkmak isterseniz, UK Parlamentosu üzerinden rezervasyon yapıp, biletlerinizi önceden satın almanız gerekiyor. Bu şekilde, düzenlenen rehberli turlar ile ünlü kulenin 334 basamağını çıkıp, çanlarını görebilirsiniz. Maalesef bu turlara sadece 11 yaş üzerindekiler katılabiliyor. Big Ben kulesine tırmanma turları hakkında ayrıntılı bilgi ve rezervasyon burada.

Buckingham Sarayı önünde nöbet değişimi

Londra'da çocuklarla gezilecek yerler
Buckingham Sarayı

Çocukların masallarda dinlemeye alışık olduğu kral ve kraliçelerin, bilfiil Londra'nın en merkezindeki sarayında hayatlarına devam ediyor oluşu gerçeği, miniklerin çok şaşırdığı bir şey. "Nasıl yani, kral ve kraliçeler, prens ve prensesler sadece masallarda değiller miydi?" oluyorlar. İşte bu sebeple, İngiliz kralının resmi ikâmetgahı olan Buckingham Sarayı'nı çocuklarla ziyaret etmek daha bir ilginç oluyor.

Buckingham Sarayı'nın önünde, pazartesi, çarşamba, cuma ve pazar günleri saat 11'de nöbet değişimi törenleri yapılıyor ve bu ücretsiz etkinlik Londra'yı ziyaret edenler arasında çok popüler. Tören, 10:45'te saray yakınlarında başlıyor ve yaklaşık 45 dakika sürüyor. 

Buckingham Sarayı önünde nöbet değişimi töreni hep çok kalabalık olduğu için bizler ailecek ilk Londra gezimiz harici, gidip izlemeyi çok da tercih etmedik. Ancak, çocuklarla Londra'ya kadar gitmişken, profesyonel bir turla doğru zamanda doğru yerde olup, kalabalıklardan önce doğru noktalara konumlanmak için böylesi bir rehberli turu tercih edebilirsiniz.
Buckingham sarayının içini ve bahçelerini de gezmek isterseniz, Temmuz ve Eylül ayları arası ziyaret edebilirsiniz. Buckingham sarayını ziyaret etmek için ayrıntılı bilgi ve bilet fiyatları burada.

Covent Garden sokak şovları

Londra'da çocuklarla gezilecek yerler
Covent Garden'da etrafına izleyicilerini toplamış bir sokak şovu

Londra'nın en merkezinde, en turistik, en hoş ziyaret noktası neresi derseniz, cevap Covent Garden olacaktır. Londra gezilecek yerler yazımda Covent Garden ve etrafında yapılacakları uzun uzun anlattım. Çocuklu Londra tatilinizde Covent Garden'da en çok ilginizi çekecek şey, günün her saati, kesintisiz olarak devam eden sokak sanatçıları şovları olacaktır. 

Büyük bir kalabalığı etrafına toplamış olan sokak göstericileri renkli şovları ile miniklerin ağzını iki karış bırakacaktır. Gösterinin birinin bitmesiyle, arkada sıra olmuş bekleyen birçok yeni şov ile eğlence gün boyu devam ediyor. Cıvıl cıvıl ve minikler (ve büyükler) için izlemesi keyifli...

London Transport Museum

Londra'da çocuklarla gezilecek yerler

Covent Garden'a kadar gitmişken, hemen meydanın arka köşesinde yer alan harika bir müze var: London Transport Müzesi. Çocuklara Londra'yı anlatan bundan iyi bir müze yok bence. Çift katlı, tarihi, kırmızı otobüsler, trenler; Londra'da ulaşımın dünü bugünü yarını... Hepsi interaktif bir şekilde deneyimleyerek anlatılıyor miniklere. Ayrıca müzenin farklı noktalarındaki mühür istasyonları aktivitesi de çocukların çok hoşuna gidiyor. 

London Transport Museum girişi çocuklar için ücretsiz, yetişkinlere ücretli ve biletler bir yıl boyunca sınırsız geçerli. Bilet fiyatları ve ayrıntılı bilgi burada.

Lego ve M&M dükkanları

Londrada çocuklarla gezilecek yerler
Leicester Square'de karşılıklı LEGO ve M&M mağazaları

Londra'da Covent Garden yakınlarında bir başka turistik buluşma noktası yer alıyor: Leicester Square. Bu meydandaki birçok turistik etkinlik ve restoran ile birlikte devasa büyüklükte Lego store ve M&M dükkanları bulunuyor. Bunlar salt bir dükkan, oyuncakçı mağazasından çok öte, bir nevi kendi dünyasını oluşturmuş mekanlar. Mesela Lego mağazasında, birçok oyun istasyonu, aktiviteler, kocaman boyutlu Lego'dan yapılma Big Ben, kırmızı telefon kulübesi gibi Londra simgeleri ve daha bir sürü şey var.

Londra'da çocuklarla gezilecek yerler
Leicester Square'deki Lego mağazasının içi Legoland gibi

Aklınızda olsun, Leicester Square'deki hem M&M dükkan, hem de Lego Store, dünya üzerindeki en büyük mağazasıymış. Dolayısı ile, çocukla Londra tatilinizin birkaç saatini bu iki renkli dükkana ayıracağınızı bilerek mağazaya adım atmanızı tavsiye ederim :).

Hamleys çok katlı oyuncakçı

Londra'da devasa büyüklükteki oyuncakçı mağazalarından bahsetmişken, diğerlerinin hepsi Hamleys oyuncakçısının yanında devede kulak kalır! Çünkü, Regent Street'teki Hamleys mağazası, oyuncakçı dükkanı kavramını baştan yazdıranlardan. Tam yedi katlı bir oyuncak mağazası olan Hamleys'te çocuğunuzun aradığı oyuncağı ve çok daha fazlasını bulacağınız garanti.

Hop on - Hop off otobüsleri 

Çocuklarla Londra'da oradan oraya gezinirken, gezilerinizi daha da keyifli hale getirmek için Londra'da Hop on - Hop off otobüsleri güzel bir seçenek. Big Ben, Buckingham Sarayı, Londra müzeleri, parkları; üç farklı rotada, Londra'nın ikonik noktalarındaki tam 36 durak ile çocuklarla Londra'yı kolayca keşfedebilirsiniz. Bilet fiyatları ve ayrıntılı bilgi burada.

London Sea Life Akvaryumu

Londra'da çocuklarla gezilecek yerler
London Sea Life Akvaryum

London Eye dönme dolabının hemen yanında yer alan Sea Life Akvaryumu, yağmurlu bir Londra gününü değerlendirmek için güzel bir yer. Avrupa'daki en büyük su canlıları koleksiyonlarından biri olan akvaryum 14 farklı tematik bölümden oluşuyor. Benim çocuklar, London Sea Life akvaryumunda özellikle köpek balıkları bölümüne bayılmışlardı. 

Ailecek London Sea Life Akvaryumunu ziyaret etmeği düşünüyorsanız, aklınızda olsun 26 Mayıs'a dek pazar günleri biletleri %40 indirimli kampanyası var. İndirimli biletler için girmeniz gereken promosyon kodu: SUNDAY40

London Sea Life Akvaryumunun resmi websitesinden %40 indirimli bilet alabileceğiniz link burada

Harry Potter izinde

İngiltere ve İskoçya gezisi demek, Harry Potter dünyasına ışınlanmak demek aynı zamanda. Tarihi binalar ve atmosfer öylesine korunmuş ki, birçok dolaştığınız yerde tarih sayfalarında dolaşıyor gibi hissediyorsunuz. Özellikle çocuklarla gittiğimiz İskoçya'nın başkenti olan Edinburgh gezimizde bir anda Orta Çağ ortamına geçmiş, iliklerimize kadar Harry Potter atmosferini hissetmiştik.

Harry Potter fanları için Londra'da ve etrafında da gezilecek birçok lokasyon var. Bu lokasyonların bazıları, Harry Potter yazarı J.K. Rowling'e kitabını yazarken ilham olmuş, çoğu da Harry Potter filmlerinde kullanılmış olan film lokasyonları. 

Londra'da Harry Potter lokasyonları

Mesela, Londra'nın başlıca tren istasyonlarından olan King's Cross istasyonunda 9 3/4 platformu, şu sırada Harry Potter and the Cursed Child oyununa ev sahipliği yapan Palace Theatre, Londra hayvanat bahçesi, hatta Thames nehri üzerindeki Millennium Bridge köprüsü; Londra'daki Harry Potter lokasyonlarından bazıları. Londra'daki Harry Potter filmleri lokasyonları ve J.K. Rowling'e ilham olmuş binaları rehberli bir turla keşfetmek isterseniz böylesi bir Londra'da Harry Potter turu dikkatinizi çekebilir.

Harry Potter and the Cursed Child tiyatro oyunu

Soho'daki Palace Theatre'da oynayan Harry Potter and the Cursed Child oyunu da Londra'yı ziyaret eden Harry Potter hayranları için bir harika. Tiyatro'nun binasında bile Harry Potter temasına uygun olarak birçok renovasyon yapılmış. Londra'dayken, Harry Potter and the Cursed Child oyununu görmek istiyorsanız daha iyi yerler ve daha uygun fiyatlar için seyahat tarihinizden çok önce tiyatro biletlerinizi almakta fayda var. Bilet alabileceğiniz link burada.

Warner Bros. Stüdyoları'nda Harry Potter dünyası

Daha da özel bir deneyim olarak, Harry Potter filmlerinin çekildiği Warner Bros. Stüdyoları'nı gezmek isterseniz, Londra'nın hemen yanı başındaki bu büyülü dünyayı ziyaret edebilirsiniz. 

Warner Bros. Stüdyoları, Londra'ya yaklaşık yarım saat mesafede yer alıyor. Londra merkezden birçok tur, Warner Bros. Stüdyo Turu düzenliyor. Ancak aklınızda olsun, turlar çok popüler olduğundan, biletlerinizi çok önceden almakta fayda var. Harry Potter Warner Bros. Stüdyo Turu hakkında ayrıntılı bilgi ve tur fiyatları burada.

Tower Bridge'in tepesine çıkmak

Londra'da çocuklarla gezilecek yerler
Londra'nın simge yapılarından Tower Bridge

Çocukla Londra gezisi planlamaya başladığınızdan beri, büyük ihtimal "London Bridge is falling down, falling down..." ezgileri çınlıyordur evin içinde. Çünkü çocuklar için Londra bir Big Ben'i, bir de London Bridge'i görmek demek. Çocuk şarkısındaki London Bridge, tarihte geçirdiği birçok yangın ve yeniden inşa ile günümüzdeki son hali çok da şatafatlı değil. Ancak, hemen London Bridge'in yanındaki görkemli mimarili Tower Bridge, çoktan London Bridge'in ününü sahiplenmiş ve artık Londra deyince kafalarda canlanan yer olmuş.

Çok güzel bir Viktoriya dönemi köprüsü olan Tower Bridge, bir başka mutlaka Londra'da çocuklarla gezilecek yer olan Tower of London'un hemen yanında yer alıyor ve Tower of London'un mimarisinden esinlenerek 1894 yılında açılmış. Hepi topu 130 yıllık, nispeten yeni bir köprü yani. 
Londra gezi rehberi
Tower Bridge açılıyorken

Tower Bridge, hem yaya hem de araba trafiğine açık ve tabii ki geçiş ücretsiz. Köprü üzerindeki panoramik Thames nehri ve civarı manzaralı, cam zeminli yürüyüş geçidini (walkway) ziyaret etmek isterseniz girişi ücretli. 

Halen kullanımda olan açılır kapanır bir köprü olan Tower Bridge ziyaretinizde belki de açıldığı bir saate de denk gelebilirsiniz. Hatta daha da güzeli, Tower Bridge'in çatısındaki cam zeminli asma geçidi ziyaret ediyorken ayaklarınızın altındaki köprü açılabilir...
  • Tower Bridge cam geçidine giriş bileti fiyatları burada.

Tower of London

Londra'da çocuklarla gezilecek yerler
Tower of London'un Tower Bridge manzaralı bahçesi

Londra'da çocuklarla gezilecek yerler deyince "Tower of London" ilk akla gelen yerlerden olmasa da, bu tarihi kaleyi birkaç sefer ailecek ziyaret ettikten sonra diyebilirim ki, burası gerçekten kendine has, Londra ve İngiliz kültürü ve tarihini özetleyen, çocuklarla Londra'da ziyaret etmek için en özgün yerlerden.

Londra gezilecek yerler
Thames nehri kıyısında Tower of London
Tower of London, ta 1070 yıllarında inşa edilmiş ve yaklaşık 1000 yıldır Londra'nın ve İngiltere'nin en önemli simgelerinden olmuş bir kale. Tower of London'un kelime anlamı Londra Kulesi olmasına rağmen aslında Galata Kulesi gibi bir kuleden değil de daha çok Topkapı Sarayı'nın minyatür hali gibi bir kaleden bahsediliyor.

Yüzyıllar boyunca Tower of London, saray, hapishane, zindan, darphane, mühimmat (silah deposu) ve hatta hayvanat bahçesi olarak kullanılmış. 

Londra'da çocuklarla gezilecek yerler
Eskiden burada gerçek vahşi hayvanlar yaşıyormuş

Tower of London'da çocukların dikkatini çekecek birçok şey var. Bir defa burası hala faaliyette olan, kanlı canlı bir kale. Ünlü kale koruyucuları olan Yeoman Warders'lar, hala 7/24 burada yaşıyor (Beefeater lakabı ile biliniyorlar). Kraliyet mücevherleri de (paha biçilmez taçlar, taç giyme seremonisi objeleri vb) burada saklanıyor. Kalenin kendine ait özel eğitimli kuzgunları bile var.

Ayrıca Tower of London, Yeoman Warders koruyucularının turlarında bahsettiği gibi, birkaç hayalet hikayesi dahil birçok İngiliz kraliyet tarihinin önemli olayının yaşanmış olduğu bir yer. 

Londra'da çocuklarla gezilecek yerler
Tower of London'da cephane bölümü

Bizim çocuklarla ziyaretimizde, bizimkilerin en çok dikkatini çeken yer ise birçok interaktif bölüm, kurcalanacak düğme, oyun içeren cephane bölümü oldu. Kraliyet mücevherleri bölümünün şatafatı, süper ötesi güvenlikli ortamı da dikkatimizi çekmedi değil. (Sergilenen bütün mücevherler ve taçlar gerçek ve orijinalleriymiş!)

Tower of London giriş biletleri

1800'lü yıllardan beri Londra'da çok önemli bir turistik nokta olan Tower of London'u günümüzde de yılda üç milyondan fazla kişi ziyaret ediyor. Londra'da çok popüler bir turistik nokta olan Tower of London'un giriş biletlerini önceden online olarak alırsanız uzun bilet alma kuyrukları ile vakit kaybetmemiş olursunuz. Tower of London online biletleri ve fiyatları için tıklayın.

Tower of London'a sabah erken kalabalıklar gelmeden girip, rehberli bir turla gezmek isterseniz, böylesi bir tur da ilginizi çekebilir:


Londra'yı Yüksekten İzlemek

Bir şehri özellikle çocuklarla gezerken, yapılabilecek en güzel aktivitelerden biri, şehre şöyle bir kuşbakışı bir yerden bakmak. Benim çocuklarımla tecrübelerimden diyebilirim ki, çocuklar, kule, kubbe, gökdelen vb her nevi yüksek yapı tepesine çıkmaya bayılıyorlar. Gittikleri şehre dair en çok etkilendikleri aktivite oluyor her daim...

Londra genel olarak düzlük bir yer olduğundan, Londra manzaraları izlemek için çok da yükseğe çıkmanıza gerek yok aslında. Çocuklarla Londra manzarası izlemek için çıkabileceğiniz birkaç yer önerisi:

Shard Gökdeleni

Londra'da gezilecek yerler
Shard gökdeleni ve London Bridge köprüsü (Sky Gardens'dan manzara)

Londra'yı, en yüksek binasının en tepesinden izlemek isterseniz adres belli: Shard gökdeleni. London Bridge'in hemen yanında yer alan Shard Gökdeleni tam 72 katlı bir bina. Shard'ın 68., 69. ve 72. katındaki seyir teraslarına çıkmak ücretli. Ayrıntılı bilgi ve fiyatlar burada.

St Paul Katedrali'nin Kubesine çıkmak

Londra'nın en büyük kilisesi ve dünya üzerindeki en büyük kubbeli yapılardan biri olan St Paul Katedrali'ni hem turist olarak ziyaret edip hem de kubbesine çıkılabiliyor. St Paul kubbesinden nefis Londra manzaraları izlemek isterseniz tam 528 basamak çıkmanız gerekiyor. Çocuklarla şehir manzarası izlemenin en eğlenceli tarafı o merdivenleri tırmanma tecrübesi bize göre.

St Paul Katedrali'ni turist olarak ziyaret edip kubbesine çıkmak ücretli. St Paul Katedrali'ne giriş bileti alınabilecek link burada.

Sky Garden

"Londra'da, en yüksekteki halka açık bahçe" olarak geçen Sky Garden'dan Londra manzaraları bir harika! Toplamda 38 katlı olan Sky Garden binasının 35. kat sonrasındaki üç kat halka açık çatı bahçesi, restoran, cafe ve seyir terası olarak düzenlenmiş ve iyi haber önceden rezervasyon yapıldığı takdirde Sky Garden'a giriş ücretsiz. Sky Garden'a bedava bilet alıp rezervasyon yapabileceğiniz link burada.

Londra gezi rehberi yazımda, Sky Garden ziyaretimi ayrıntılı yazmıştım. Yazıya göz atmak için tıklayın.

HMS Belfast gemisi

Çocukla Londra gezisi
Devasa HMS Belfast gemisi ve Tower Bridge

HMS Belfast gemisi, İngiliz donanmasındaki en büyük gemilerden biriymiş ve II. Dünya Savaşı sırasında kilit rol oynamış. Tower of London önünde demirlemiş ve ziyarete açılmış bu devasa gemiyi görmek isterseniz, gemide aileler için aktiviteler ve görülecek birçok ilginç bölüm yer alıyor. HMS Belfast gemisindeki aile aktiviteleri hakkında bilgi burada.

HMS Belfast gemisine giriş ücretli; ayrıntılı bilgi ve bilet fiyatları burada.

Churchill War Rooms

Londra'da gezilecek yerler
Westminster'de Churchill War Rooms müzesi

Sizi Londra'daki II. Dünya Savaşı ortamına götürecek bir başka yer, şehrin göbeğinde Westminster'deki Churchill War Rooms Müzesi. İngiliz hükümet binalarının hemen altındaki yer altı koridorlarında yer alan, zamanın süper gizli savaş yönetim merkezi, günümüzde turistik aktivite olarak ziyaret edilebiliyor. Siz de gezmek isterseniz ayrıntılı bilgi ve bilet fiyatları burada

Madame Tussauds Müzesi

Artık dünya üzerinde birçok yerde Madame Tussauds balmumu heykelleri müzeleri bulunuyor ancak Londra'ya kadar gitmişken, Madame Tussauds müzelerinin orijinalini, başlangıç noktasını görmek isterseniz, sizi Londra'nın kuzeyine doğru, Marylebone Road'a alalım. Kraliyet ailesinden, Hollywood starlarına, ünlü şarkıcılara dolu dolu bir gün geçirmek isterseniz bilet fiyatları burada.

Madame Tussauds müzesinde de 26 Mayıs'a dek pazar günleri biletleri %40 indirimli kampanyası var. İndirimli biletler için girmeniz gereken promosyon kodu: SUNDAY40


Sherlock Holmes izinde

Londra'da gezilecek yerler
Marylebone'da Sherlock Holmes heykeli

Eğer ailenizde Sherlock Holmes hayranları varsa, dikkatinizi çekecek Londra'da bir başka ilginç yer önerisi Sherlock Holmes Müzesi. Gerek kitaplardan, gerek de Sherlock dizisinden, sizin de bizim gibi beyninize 221B Baker Street adresi kazındığıysa; bu adreste yer alan Sherlock Holmes Müzesi sizi de heyecanlandıracaktır.

Madame Tussauds müzesinin hemen yakınında yer alan Sherlock Holmes Müzesi, eski bir Viktorya evinin dönem mobilyaları, eşyaları ve tabii ki bolca Sherlock aksesuarı ile donatılmış minik bir yer. Dilerseniz sadece birkaç dakikada gezip bitireceğiniz (ve tabii bir anda Viktorya dönemine ışınlanacağınız) müzeyi gezebilir ya da sadece evin yanındaki gift shop'tan Sherlock eşyalarına göz atabilirsiniz. Sherlock Holmes müzesi ve giriş biletleri hakkında ayrıntılı bilgi burada.

Regents Park ve London Zoo

Londra parkları
The Regent's Park

Londra'nın dört bir tarafında müthiş parklar var demiştim. İşte bu şahane parklardan bir tanesi de, Londra merkezin kuzeyinde kalan The Regent's Park. Çok geniş bir alana yayılmış olan Regent's parkta yok yok. Londra hayvanat bahçesi olan London Zoo, müthiş güzellikte yürüyüş yolları, Queen Mary gül bahçeleri, o ana kadar varlığından bile hiç haberdar olmadığınız Londra kanalları, hepsi Regent's parkta görülebilir.

Londra kanalları
Londra kanalları

Ayrıca, Londra'nın nadir yüksek noktalarından biri olan Primrose Hill de Regents parkın hemen yanı başında. Oraya kadar gitmişken Primrose Hill'e tırmanıp, London Eye'dan Shard'a müthiş bir Londra manzarası görebilirsiniz.

West End'te çocuklarla muzikal izlemek

Londra'nın dünyaca ünlü West End müzikalleri ve tiyatrolarından birini izleme fırsatı, Londra tatiline bambaşka bir renk getiriyor. Çoğu West End yapımı, bebekleri ve çok küçük çocukları kabul etmiyor ancak şovların çocuk yaş sınırlarını kontrol edip, çocuklarla ailecek unutulmaz bir yapım izleyebilirsiniz. (Küçük çocuklular için, Londra'nın birçok yerinde şahane yapımlı çocuk tiyatroları bulunuyor. İlginizi çekiyorsa "London children's theatre shows" olarak aratabilirsiniz.)

Londra merkezde, Covent Garden ve Soho civarında yer alan West End tiyatrolarında çocuklarla izleyebileceğiniz birkaç yapım önerisi: The Lion King, Harry Potter and the Cursed Child, Matilda, Frozen, Back to the Future ve daha birçokları... 

Chelsea Futbol stadyumu ziyareti

Eğer ailenizde, Londra deyince ilk akla gelen şey, Chelsea futbol kulübü olan bireyler varsa, Londra gezisinde Chelsea stadyumunu ziyaret etmek şart. Dünyaca ünlü futbol kulübünün stadyumu turistik gezi olarak ziyaret edilebiliyor. Rehberli bir turla Chelsea stadyumunu gezip, sonrasında Chelsea müzesini ziyaret edip, hatta bir teknik direktör olarak basın odasında bir brifing bile verebilirsiniz. Chelsea FC turu hakkında ayrıntılı bilgi ve fiyatlar burada.

Kısa kısa, daha da fazla çocukla Londra'da yapılacak şeyler önerisi: 

Londra müzelerinde çocuk etkinlikleri: British Museum, Tate Modern, Victoria & Albert müzesi (hepsine giriş ücretsiz); ilgi alanınıza göre hangi müzeye gitmek istiyorsanız, hepsinin aile etkilikleri bulunuyor. Gitmeden mutlaka sitelerinin aile önerilerine göz atın.

Thames nehrinde tekne gezintisi: Westminster'dan Greenwich'e kadar tekne gezintisi ilginizi çekiyorsa, mutlaka yapın derim. Yol boyunca şahane yerler ve köprü altlarından geçiyorsunuz. Yol sonundaki Greenwich de zaten Londra'daki bir başka şahane çocuk dostu bir yer.

Greenwich başlangıç meridiyeni, rasathane, müzeler, Cutty Sark gemisi: Londra günlerimizde, güney batı Londra'da oturmamıza rağmen, birçok defa kalkıp ta güney doğu Londra'da yer alan Greenwich'e ailecek gittik. Çünkü Greenwich çocuklarla vakit geçirmek için harika! Çocukla Londra tatilinizde yererince vaktiniz varsa mutlaka Greenwich'e yolunuzu düşürün derim.

Kew Botanik bahçesi: Londra merkezin biraz dışında olmasına rağmen, yeterince vakti olanlar için atlanmaması gereken bir yer. Kafanızdaki botanik bahçesi kavramını değiştirecek, devasa büyüklükte bir yer. Çocuk oyun alanları da çok renkli ve eğlenceli.

Richmond Park'ta geyikler: Londra merkezde (yani merkezin biraz dışında :) sürü sürü dolaşan geyikler görmek isterseniz, onlarcasını görebileceğiniz bir yer.

Hampton Court Palace: Londra merkezin oldukça uzağında ama çok iyi korunmuş bir Tudor dönemi sarayı. Zaman zaman yapılan festivallerinde, zamane kostümlü oyuncular sizi İngiliz Tudor dönemine götürüyor, atölyeler, çocuk etkinlikleri ile süper eğlenceli bir yer.

Chessington Tema Parkı: Londra'da çocuklarla gidilebilecek en eğlenceli yerlerden. Londra merkezden yarım saat uzaklıktaki Surrey'de yer alıyor. Rollercoaster'lardan, dönme dolaplara farklı farklı yaş gruplarının hoşuna gidecek 40'tan fazla aktivitesi olan, eğlence dolu bir gün geçirilecek bir yer. 

Legoland, Windsor: Londra'ya kadar gitmişken bir de çocuklarla Legoland gezisi yapalım derseniz, Londra'nın yanı başındaki Windsor'da kocaman bir Legoland Resort var.

Yazı çok fazla uzadığı için, önerilerimi burada kesiyorum. (Yazımı buraya dek okuduysanız harikasınız, çok teşekkürler!) Bana kalsa, Londra'da çocukla gezilecek yerler listesine daha onlarca yer ekleyebilirim, ama onlar da Londra ile ilgili başka yazılara kalsın...

Londra ile ilgili diğer yazılarım:



Gezi yazılarımı faydalı buluyorsanızlütfen tatil otel rezervasyonlarınızı benim booking.com linklerim üzerinden yapıp, emeğime destek olun. 
Size hiçbir ekstra masraf olmaz, tamamen aynı konaklama ücretini ödersiniz. Booking.com'un zaten almış olduğu komisyonun bir kısmının bana gelir olarak gelmesine yardımcı olabilir, benim yepyeni yazılar yazmama vesile olabilirsiniz. Booking.com kazanacağına gezenanne kazansın diyorsanız :)  otel rezervasyon linkim burada
Bu yazı affiliate linkleri içerir; daha fazla bilgi için tıklayın.