Bulgaristan'a arabayla gitmek
Bulgaristan, çok yakın ama yurt dışı tatili deyince çok da akla gelmeyen bir coğrafya. Oysa ki, Bulgaristan'da yemyeşil bakir bir doğa, Avrupai bir hava, bir sürü de güzel gezilecek yer var. Bizler, Bulgaristan'a arabayla gitmek çok iyi bir fikir diye düşündük ve bir güzel Balkan havası almaya ailecek gittik. Siz de Bulgaristan'a araçla gitmek nasıl olur diye araştırıyorsanız, size birçok fikir verecek arabayla Bulgaristan gezi rehberi blog yazım aşağıda...

Bulgaristan vize istiyor mu?

Bulgaristan'ı Türk pasaportu ile ziyaret etmek için Bulgaristan vizesi gerekli, ancak herhangi bir Avrupa Birliği ülkesinden alınan Schengen vizesi ile de Bulgaristan'a girilebiliyor. Bulgaristan Avrupa Birliği üyesi ancak vizesi Schengen kapsamında değil. Türkiye'deki Bulgaristan Konsolosluğu artık VFS Global üzerinden vize veriyor. Bizler de VFS Global'e başvurduk ve Bulgaristan vizemizi aldık.

Kendi aracınızla Bulgaristan'a nasıl gidilir?

Bulgaristan gibi yakın bir ülkeye seyahat edince kendi aracınızla gitmek çok mantıklı. İstanbul'dan çıktıktan yaklaşık üç saat sonra Bulgaristan'a varılabiliyor. (Özel araçla gidilmek istenmediğinde Bulgaristan otobüs biletleri de Türkiye'deki şehirler arası otobüs biletlerinden bile ucuz, aklınızda olsun. Ancak yolculuk süresi çok daha uzun olur.)

Bulgaristan'a giriş iki hudut kapısından yapılabiliyor: Kapıkule veya Dereköy. Ana hudut kapısı olan Kapıkule güney, orta Bulgaristan, Filibe ve Sofya için daha uygunken, Karadeniz kıyısına Dereköy gümrük kapısı daha yakın.

Arabayla Bulgaristan'a gitmek için neler gerekli?

bulgaristan'a araçla gitmek
Filibe sokakları
- Yeşil sigorta: Aracınız için sigortacınızdan veya sınırda, uluslararası trafik sigortası olan yeşil sigorta yaptırmanız gerekiyor. Arabayla çıkışın en büyük masrafı bu yeşil sigorta aslında. Kısa süreliğine gidilecekse 15 günlük yaptırmak yeterli. Aylık veya yıllık da yapılabiliyor. Biz sınırdan 15 günlük sigorta yaptırdık. Not: Bir sonraki gidişimizde, daha önce Türk ve Bulgar sınırları arasındaki Setur free shop alanında yapılabilen yeşil sigortanın, Türk sınırı öncesine taşındığını gördük. Sigortanızı Türkiye'de yaptıracaksanız, Türk sınırından geçmeden yaptırmanızda fayda var. Biz bunu Türk sınırını geçtikten sonra fark ettik ve geri dönemediğimiz için sigortamızı Bulgar tarafında yaptırdık (sigorta yaptırılan yer Bulgar sınırını da geçtikten sonra, bu sebeple biraz sıkıntılı oluyor). Bir bakıma iyi de oldu çünkü Türkiye'deki 15 günlük yeşil sigorta fiyatına üç aylık sigorta yaptırmış olduk.

- Araç sahibinin araçta olması gerekiyor, aksi takdirde aracın yurt dışına çıkarılabileceğine dair noterden tasdikli izin belgeleri gerekli.

- Zorunlu olmamakla birlikte aracınızın kaskosunun kapsamı yurt dışını da kapsayacak şekilde genişletilmeli. Çünkü yeşil sigorta sadece karşı tarafın hasarını karşılıyor. Halihazırda bir kaskonuz olsa bile sigortacınız bu şekilde kapsamını genişletebilir.

- Bir de Bulgaristan tarafına geçildiğinde Bulgaristan yol vergisi olan "Vinyetka" alınması gerekiyor. Vinyetka ön cama yapıştırılıyor, çıkan kağıt da trafik polisi denetiminde sorulabildiğinden atılmayıp saklanıyor. Haftalık, aylık ve yıllık alınabilen vinyetkalar benzincilerde satılıyor. Biz, sınırın birkaç kilometre ötesindeki benzincide aldık, yapıştırdık.

- Bulgaristan'a girerken sınır kapısında uluslararası ehliyet sorulmuyor. Bizim normal ehliyetimiz vardı, hiçbir sıkıntı çıkmadı.

Bulgaristan'a kendi aracınızla gitmek güvenli mi?

- Bulgaristan'a son birkaç sefer sürekli kendi aracımızla gittik ve herhangi bir güvenlik sıkıntısı ile karşılaşmadık, genel olarak güvenli olduğunu söyleyebilirim. Tabii ki, trafik kurallarına ve hız sınırlarına uyduk; park edileceği zaman ücretli otoparkları tercih ettik ve sonuç olarak bir sorun yaşamadık, trafik polisi tarafından bile hiç durdurulmadık.

Kapıkule sınır kapısı geçişi uzun sürüyor mu?

arabayla bulgaristan gezisi
Kapıkule sınır geçişi

Türkiye'nin Avrupa'ya açıldığı Kapıkule sınır kapısında uzayıp giden kuyrukların haberleri hepimizin zihninde vardır. Ancak, Bayramlar ve herkesin yollara düştüğü toplu tatil dönemleri haricinde Kapıkule'den geçmek hiç de uzun sürmüyor. Özel aracımızla gittiğimiz hemen her geçişimizde yarım saat gibi sürede sınırdan geçiş yapabildik.

Bulgaristan gezi rotamız

Bizler Bulgaristan'ın başkenti Sofya'yı daha önce birkaç defa ziyaret etmiştik. Bu sebeple, bu sefer Sofya'yı rotamıza dahil etmedik. Son gidişimizde rotamızı güney, orta Bulgaristan ve Karadeniz kıyıları şeklinde oluşturduk.


Rotamızın geçtiği Bulgaristan şehirleri:

Haskovo, Kırcaali, Asenovgrad, Plovdiv (Filibe), Balkan Dağları, Şipka zirvesi, Etır-Gabrovo, Veliko Tırnovo, Şumnu, Varna, Nesebır, Burgas, Stara Zagora, Haskovo, Kapıkule


Bulgaristan gezilecek yerler: Yerlisinden Bulgaristan gezi rehberi yazım da ilginizi çekebilir

Bulgaristan yolları, otobanları nasıl?

bulgaristan'a arabayla gitmek
Bulgaristan yolları
Bulgaristan yolları gayet düzgün, genelde tek gidiş tek geliş şeklinde ve tenha. Bizim geçmiş olduğumuz yollarda yoğunluk ancak Plovdiv gibi büyük şehir merkezlerinde vardı. Geçmiş yıllardaki bol çukurlu yollar Avrupa Birliği ile birlikte düzelmiş. Burgas - Stara Zagora arasında otobandan da yol aldık. İki şerit gidiş, iki şerit geliş şeklinde bölünmüş yol olan otoban düzgün ve ücretsizdi.

Bulgaristan gezilecek yerler

Haskovo

Kapıkule sınırını geçtikten sonra yolumuzun üstündeki ilk büyük şehirlerden olan Haskovo, sakin, güzel, huzurlu ortamıyla bizim gönlümüzü fethetti. İstanbul'un kargaşasından sonra biraz da fazla sakin geldiyse de bomboş olmadığından gayet kararındaydı sakinliği. Bol fiskiyeli merkezi, şehir parkı yolundaki trendy restoranları, cafeleri ile, restoranların karşısındaki bizim çocukların çok eğlendiği zıplama balonları ile keyifli anılar bıraktı bizde Haskovo.

Kırcaali

bulgaristan'a araçla gitmek
Kırcaali parkı

Kırcaali, Bulgaristan'da en yoğun Türk nüfusu olan yerlerden biri. Öyle ki, Kırcaali köylerine bakıldığında hemen hepsi Türk köyüdür, Bulgar nüfus genelde sadece şehirlerde yaşamakta. Köylerde hangi kapıyı çalsanız, güler yüz ve hoş bir misafirperverlik ile karşılaşırsınız.

Kırcaali benim çocukluğumun şehri olduğundan bende anısı çoktur. Hatta şehir sokaklarında dolaşırken her şey fazlasıyla aynıdır yaklaşık otuz yıl öncesine göre, yılların yorgunluğu ile bakımsız binalar da pek çoktur ama yine de benim ve benim gibi nice Bulgaristan göçmeni için ayrı güzeldir...

Pazar yeri, yemyeşil parkları ile gezmesi keyifli; eski zamanların yorgun binaları ile bizim gibi oralardan göç etmişler için nostaljik bir şehir.

Kırcaali gezilecek yerler

arabayla bulgaristan gezisi
Arda nehri Kırcaali'den geçiyor

Ancak, turistik olarak bakılıp nereler gezilir diyecek olursanız şehir parkıpazarı, şehrin ortasından geçen Arda nehri kıyıları, Arda nehri üzerindeki Kırcaali baraj gölü ve Glavatartzi, son yıllarda keşfedilmiş olup Bulgaristan'ın en önemli arkeolojik yerlerinden kabul edilen PerperikonKırcaali Tarih Müzesi başlıca sayacağım yerlerden.

Asenova Krepost (Asen Kalesi), Asenovgrad

Arabayla Bulgaristan gezi rehberi
Asenova Krepost

Asenovgrad yakınlarındaki Asenova Krepost, bir dağ tepesindeki yüksek konumda, çok iyi korunmuş yapısı ile etkileyici bir yer. Bizans İmparatorluğu zamanında Ege Geçit Kapısı olan kale, Bulgar Kralı 2. İvan Assen tarafından yenilenmiş ve kale içindeki kilise günümüze kadar gelmeyi başarmış. Bakir doğa içinde hiçliğin ortasındaki yer görünümdeki kale, Filibe yolundan giderken ufak bir mola verip ziyaret etmeye değer...

Baçkovo Manastırı, Asenovgrad

Bulgaristan'a arabayla gitmek
Baçkovo manastırı

Baçkovo Manastırı, Asenovgrad'a 10 km, Plovdiv'e 30 km uzaklıktaki yer alıyor. Manastır kuruluş yılı ta 1083 yılına dek dayanıyor. Baçkovo Manastırı, Bulgaristan'daki en eski ve Rila Manastırı'ndan sonra ikinci en büyük manastırı.

Plovdiv (Filibe)

Filibe, Türkiye'ye sırf hafta sonu için bile gidilebilecek uzaklıkta çok güzel bir şehir. Filibe'de bol bol sanat, bol bol tarih, hatta çeşit çeşit lezzet var. Filibe eski şehir (old town) kısmındaki tarihi sokaklarıyla sanki minik bir Safranbolu gibi... Yerel dile geçmiş olan Nöbet tepe, Cambaz tepe, Sahat tepe gibi kelimelerle de tahmininizden bile fazla bizlerin izleri var orada...

Bulgaristan'a araçla gitmek
Plovdiv eski şehir bölgesi

Plovdiv gezilecek yerler

Plovdiv (Filibe) eski şehri (old town), eski şehirde kuşbakışı Meriç nehri ve Plovdiv manzarası sunan Nöbet Tepe, eski şehrin diğer ucundaki antik tiyatro, Balkanlar'daki en eski ve en büyük camilerden Cuma Cami, caminin hemen altında yeni bulunmuş olan Roma Stadyumu, çok güzel ve çok bakımlı Tsar Simeon şehir parkı başlıca gezilecek yerlerden.


Plovdiv'de nerede kalınır?


Plovdiv'de farklı zamanlarda birçok farklı otelde kaldık.

Imperial Plovdiv Hotel&SPA

En son arabayla Bulgaristan gezimizde burada konakladık. Sanırım Bulgaristan'da kaldığımız en lüks otellerden biri. Bulgaristan standartlarının çok üstünde. Ancak, bu otel şehir merkezinin biraz dışında yer alıyor. Bulgaristan'da taksi fiyatları çok uygun olduğundan, otelin merkez dışı olmasını önemsemedik ve biz burada kalmayı tercih ettik. Arabayla gittiğimizden ücretsiz otoparkı olması da artıydı. Ayrıca kahvaltısı da çok çok güzeldi. 

Imperial Plovdiv Otel fiyatları burada.

Alliance Hotel

Plovdivde nerede kalınır
Plovdiv'de Alliance hotel'deki odamız

Plovdiv merkezde, her yere yürüme mesafede, ortalama standartlarda, kahvaltısı ve kapalı ücretsiz otoparkı olan makul bir otel. Çocuklarla konakladığımızda odamız yeterince büyük ve temizdi. 

Alliance Hotel fiyatları burada.

Plovdiv'de özellikle tavsiye edeceğim ve çok sayıda kişiden yüksek puan almış oteller:

Double Tree by Hilton Plovdiv Center

Filibe şehir merkezinde, booking.com üzerinde 1100'den fazla yorumdan 9.3 puan almış, yeni ve tertemiz bir otel (2023 yılı itibariyle). Otelin otoparkı, konumu ve kahvaltısı çok beğeni almış. Otel fiyatlarını incelemek için tıklayın.
Filibe'nin turistik merkezi "old town"da her yere yürüme mesafesinde çok güzel bir butik otel. (booking.com üzerinde 1100'den fazla yorumdan 9.8 puan almış). Konumu ve genel olarak herseyi ile çok beğenilen bu otelde aile odaları da bulunuyor. Otel fiyatlarını inceleme için tıklayın.

Balkanlar'a doğru


Tam da Balkanlar'dan gelen soğuk ve yağışlı havayı aratmayacak, yaz ortasında aniden soğumuş ve yağışlı bir günde Filibe'de Meriç nehri üzerinden geçtik, Balkanlar'a (Stara Planina, Eski Balkan, Koca Balkan) doğru devam ettik. Yemyeşil bir doğa, irili ufaklı birçok köy ve kasaba boyunca ilerledik. Soluduğumuz her bir nefeste mis gibi hava ile ciğerlerimiz tazelendiğini hissettik. 

Şipka kilisesi

bulgaristan'a araçla gitmek
Şipka kilisesi
Yemyeşil Balkan Dağları'nın yamacına, 93 harbinde Bulgarlar'a Ruslar'dan gelen yardım anısına inşa edilmiş olan Şipka Rus Kilisesi var. Yeşilin içindeki altın rengi çatısı ile kilise çok uzaklardan bile seçilebiliyor. Buz gibi havada ziyaret ettiğimiz kilisenin bahçesindeki cafesine oturduk, kahveler, sıcak çikolatalar ile biraz olsun ısınmaya çalışıp etraftaki mis gibi doğanın tadını çıkarttık.

Şipka Anıtı

arabayla bulgaristan gezisi
Şipka

Bulgaristan'ın ortasında boylu boyunca uzanan Koca Balkan (Stara Planina) dağının düzgün ama bol virajlı yollarından Şipka Geçidi boyunca devam ettik. Dağların en tepesindeki noktaya ulaşana dek sürekli yukarı doğru tırmandık. En tepede, buralarda yaşanmış olan Osmanlı - Rus 93 harbi anısına Şipka Anıtı bulunuyor. 

Daha önce, birçok merdiven sonrası ulaşılan anıtın yanına açık bir havada çıkmış ve etraftaki Balkanlar'ı tepeden gören manzarayı seyretmiş, biraz da hüzünlenmiştik. Ancak bu sefer, merdivenlerin başından bakıldığında, sisten anıt gözükmüyordu bile. Yanımdaki oğlum merdivenlerin yarısında pes edip, geri arabaya döndü. Ben ise, yılmayıp bir önceki gün otuzlu derecelerdeyken şimdi burada on derecenin altına inmiş olan havada titreye titreye zirveye tırmanmayı başardım...

Etır, Gabrovo

bulgaristan'a araçla gitmek
Balkan dağları eteklerinde Etır açık hava müzesi

Balkan dağları yamacında Gabrovo yakınlarında Etır adında çok güzel bir etnoğrafik açık hava müzesi bulunuyor. 19. yüzyıl mimarisini yansıtan tarihi evlerden oluşan mini bir köy görünümünde Etır kompleksi. 

Köyde, Balkanlar'dan gelen suların çalıştırdığı değirmenler dönmekte, dokumacı, fırın, şekerci, çömlekçi ve daha bir sürü eski zanaat atölyesi halen bilfiil çalışmakta... Sanki tarihi atmosferdeki bir film setindeymişsiniz hissi uyandıran, yemyeşil doğa içinde harika bir ortam Etır (Etar) kompleksi...

Veliko Tırnova

bulgaristan'a araçla gitmek
Veliko Tırnova'da Tzaravetz kalesi muhteşem

İçinden Yantra nehrinin aktığı, kanyonlar üzerinde, yemyeşil bir doğanın ortasında kurulmuş olan Veliko Tırnovo (Tarnovo, Tırnova) Bulgaristan'ın en eski şehirlerinden biri. 

Kanyonların ayırdığı tepelerin birine çok güzel restore edilmiş ve dimdik ayakta duran Tsaravets Kalesi kurulu, diğer bir tepe tarihi evler ve tarihi bir çarşı ile bezeli, arka taraflarda modern şehir... 

Bir üniversite şehri olan ve sokaklarında bizim dışımızda da yabancı turistlere rastladığımız Tırnova sıcacık ortamlı restoranları ve canlı ortamıyla hafızamızda hoş izler bıraktı ve tüm Bulgaristan gezimizde favori şehirlerimizden biri oluverdi... 

Veloko Tırnovo'da gezilecek yerler için, Bulgaristan gezilecek yerler yazıma göz atabilirsiniz

Veliko Tırnovo'da nerede kalınır:

Veliko Tırnovo'da da farklı zamanlarda farklı iki otelde kaldık.

Yantra Grand Hotel

Şehrin merkezinde, önünde ücretsiz otoparkı olan, her yere yürüme mesafesinde makul bir oteldi. Tsarevets kalesi mazaralı odamız otelin yıldız sayısına göre düşük standartlı ama manzarası şahaneydi. Çocukla koanklamak için odamız yeterli büyüklükteydi. Otelde basit bir kahvaltı da vardı. 

Yantra Otel fiyatları burada.

Gurko Hotel

Veliko Tarnavo nerede kalınır
Veliko Tarnavo'da konakladığımız butik otel

Veliko Tırnovo'nun tarihi evlerinin sıralandığı dik yamacında konumlanmış, butik otel kıvamında hoş bir otel. Merkeze yürüme mesafesinde, ancak kısa yoldan yürünmek istendiğinden zaman zaman dik merdivenlerin çıkılması gereken bir yerde. Odası, manzarası, kahvaltısı güzel bir otel. Ayrıca ücretsiz kapalı otoparkı da var. 
  • Gurko Otel fiyatları burada

Varna

Bulgaristan gezi rehberi

Bulgaristan'ın Sofya ve Plovdiv'den sonraki üçüncü büyük şehri ve deniz başkenti olan Varna, tam da yazın gittiğimizden dopdolu ve hayat dolu sokakları ile bizi heyecanlandırdı, ne güzel bir yere geldik dedirtti... Karadeniz boyunca uzanan upuzun parkları, cafelerin dizili olduğu trafiğe kapalı geniş caddeleri, sokak sanatçıları, sokakta gerçek boyutlu teleskopla oğlumun ayı izleyebildiği değişik atraksiyonları ile burası tam anlamıyla bir Avrupa şehri dedirtti.

Varna'da konakladığımız otel:

Golden Tulip Varna

Varna merkeze yürüme mesafesinde, Bulgaristan standartlarının bir tık üstünde, çocuklarla konakladığımız odamız yeterli büyüklükte, fena olmayan kahvaltısı da olan bir otel. Arabamızı park edecek ücretsiz açık otoparkı vardı ve otopark geceleri kilitleniyordu. 

  • Golden Tulip Varna otel fiyatları burada.

Sunny Beach

Varna'dan güneye Burgas'a doğru devam edildiğinde yerli ve yabancı birçok turistin yaz tatili noktası olan incecik altın kumlu Sunny Beach'ten (Slınçev Bryag) geçiliyor. Plajı upuzun ve bizde pek az yerde rastlandığı şekilde kumluk ancak denizi bildiğimiz Karadeniz Sunny Beach'te. Bol dalgalı ve bol yosunlu deniz bizi çok fazla açmadı. İki şezlong bir şemsiyeye 30 leva (15 €) ödenen plajı Bulgaristan şartlarına göre bir hayli pahalı olsa da plajda masaj hizmeti oldukça cazipti...

Nesebar

Arabayla Bulgaristan gezi rehberi
Karadeniz kıyısında Nesebır kasabası

Sunny Beach koyunun bir ucu UNESCO Dünya Mirası listesindeki Nesebır kasabası. Nesebar, dar bir boğaz ile ana karaya bağlı bir yarımada. Birçok eski ev ve tarihi kilise bulunan ve koruma altında olan Nesebar'da betonarme binalar da göze çarpıyor. Geçerken uğranıp, güzel bir ortamda tazecik deniz mahsullerinden bir yemek yemek için iyi bir tercih.

Burgas

Arabayla Bulgaristan gezilecek yerler
Burgas sahilinde

Çocukluk tatillerimden hayal meyal hatırladığım bir yerdi Karadeniz kıyısındaki Burgas şehri. Burgas'a adım atar atmaz ve deniz kıyısındaki parktan merdivenlerden denize doğru ilerlerken o anılar canlandı bende. 

Dalgalı ve rüzgarlı Karadeniz'e karşı, kumluk sahilinde oturduk, kahvemizi yudumladık. Pek çok Bulgar şehrinde olduğu gibi Burgas'ta da kocaman bir park vardı. Denize nazır şehir parkında gençler kitabını almış okumakta, çocuklar koşuşturmakta, ileri yaşlılar da yürüyüşlerini yapmakta. Bizim minik de dürbünle Karadeniz'den geçen gemileri uzun uzun izledi...

Dönüş Dereköy veya Kapıkule sınır kapısından

Burgas sonrası istenirse Dereköy (Malko Tırnovo) sınır kapısı üzerinden Türkiye'ye dönülebilir, ya da Sofya otobanından Stara Zagora üzerinden Haskovo, oradan da Kapıkule'ye gidilebilir. Biz Haskovo üzerinden gittik ve vesile ile Bulgaristan otobanından geçtik. İki şerit gidiş, iki şerit geliş şeklindeki buradaki otoban geniş ve ücretsizdi.
Arabayla Bulgaristan gezilecek yerler haritası

Bu Bulgaristan turu için kaç gün gerekli?

Yukarıda bahsetmiş olduğum oldukça kapsamlı Bulgaristan turu için minimum beş-altı gün gerekli. Ancak rota kısaltılarak, mesela sadece Filibe - Veliko Tırnovo arası alınarak üç dört günlüğüne de kısaltılabilir. Hatta sadece Filibe'ye giderek de sırf hafta sonu için bile Bulgaristan'a gidilebilir.

Bulgaristan'da nerede kalınır?

Bulgaristan'a arabayla gitmek
Veliko Tırnovo'da kaldığımız butik otel

Bulgaristan gezimiz boyunca biz,  Plovdiv (Filibe), Veliko Tırnovo ve Varna'da konakladık. 

Bulgaristan otelleri fiyatlarını incelemek için:

Otel rezervasyonlarımızı Booking.com üzerinden yaptık ve genelde 50 € civarında düzgün, temiz, çocukla konaklamak için içimizin sindiği yerlerde konakladık. Daha ucuz yerler istendiğinde daha uygun yerler de bulunabiliyor.