Balkan dağları yamacında Etar etnografik köyü, Gabrovo Bulgaristan
Bulgaristan, çok yakın ama yurt dışı tatili deyince çok da akla gelmeyen bir coğrafya. Oysa ki Bulgaristan'da yemyeşil bakir bir doğa, Avrupai bir hava, bir sürü de güzel gezilecek yer var. Biz de ailecek atladık arabaya, bir güzel Balkan havası almaya gittik...

Bulgaristan Vizesi

Bulgaristan'ı Türk pasaportu ile ziyaret etmek için Bulgaristan vizesi gerekli, ancak herhangi bir Avrupa Birliği ülkesinden alınan Schengen vizesi ile de Bulgaristan'a girilebiliyor. Bulgaristan Avrupa Birliği üyesi ancak vizesi Schengen kapsamında değil. Türkiye'deki Bulgaristan Konsolosluğu artık VFS Global üzerinden vize veriyor. Bizler de VFS Global'e başvurduk ve Bulgaristan vizemizi aldık.

Kendi aracınızla Bulgaristan'a nasıl gidilir?

Bulgaristan gibi yakın bir ülkeye seyahat edince kendi aracınızla gitmek çok mantıklı. İstanbul'dan çıktıktan yaklaşık üç saat sonra Bulgaristan'a varılabiliyor. (Özel araçla gidilmek istenmediğinde Bulgaristan otobüs biletleri de Türkiye'deki şehirler arası otobüs biletlerinden bile ucuz, aklınızda olsun. Ancak yolculuk süresi çok daha uzun olur.)

Bulgaristan'a giriş iki hudut kapısından yapılabiliyor: Kapıkule veya Dereköy. Ana hudut kapısı olan Kapıkule güney, orta Bulgaristan, Filibe ve Sofya için daha uygunken, Karadeniz kıyısına Dereköy gümrük kapısı daha yakın.

Arabayla Bulgaristan'a gitmek için neler gerekli?

Plovdiv sokakları, Bulgaristan
Filibe sokakları
- Yeşil sigorta: Aracınız için sigortacınızdan veya sınırda, uluslararası trafik sigortası olan yeşil sigorta yaptırmanız gerekiyor. Arabayla çıkışın en büyük masrafı bu yeşil sigorta aslında. Kısa süreliğine gidilecekse 15 günlük yaptırmak yeterli. Aylık veya yıllık da yapılabiliyor. Biz sınırdan 15 günlük sigorta yaptırdık. Not: Bir sonraki gidişimizde, daha önce Türk ve Bulgar sınırları arasındaki Setur free shop alanında yapılabilen yeşil sigortanın, Türk sınırı öncesine taşındığını gördük. Sigortanızı Türkiye'de yaptıracaksanız, Türk sınırından geçmeden yaptırmanızda fayda var. Biz bunu Türk sınırını geçtikten sonra fark ettik ve geri dönemediğimiz için sigortamızı Bulgar tarafında yaptırdık (sigorta yaptırılan yer Bulgar sınırını da geçtikten sonra, bu sebeple biraz sıkıntılı oluyor). Bir bakıma iyi de oldu çünkü Türkiye'deki 15 günlük yeşil sigorta fiyatına üç aylık sigorta yaptırmış olduk.

- Araç sahibinin araçta olması gerekiyor, aksi takdirde aracın yurt dışına çıkarılabileceğine dair noterden tasdikli izin belgeleri gerekli.

- Zorunlu olmamakla birlikte aracınızın kaskosunun kapsamı yurt dışını da kapsayacak şekilde genişletilmeli. Çünkü yeşil sigorta sadece karşı tarafın hasarını karşılıyor. Halihazırda bir kaskonuz olsa bile sigortacınız bu şekilde kapsamını genişletebilir.

- Bir de Bulgaristan tarafına geçildiğinde Bulgaristan yol vergisi olan "Vinyetka" alınması gerekiyor. Vinyetka ön cama yapıştırılıyor, çıkan kağıt da trafik polisi denetiminde sorulabildiğinden atılmayıp saklanıyor. Haftalık, aylık ve yıllık alınabilen vinyetkalar benzincilerde satılıyor. Biz, sınırın birkaç kilometre ötesindeki benzincide aldık, yapıştırdık.

- Bulgaristan'a girerken sınır kapısında uluslararası ehliyet sorulmuyor. Bizim normal ehliyetimiz vardı, hiçbir sıkıntı çıkmadı.

Bulgaristan'a kendi aracınızla gitmek güvenli mi?

- Bulgaristan'a son birkaç sefer sürekli kendi aracımızla gittik ve herhangi bir güvenlik sıkıntısı ile karşılaşmadık, genel olarak güvenli olduğunu söyleyebilirim. Tabii ki, trafik kurallarına ve hız sınırlarına uyduk; park edileceği zaman ücretli otoparkları tercih ettik ve sonuç olarak bir sorun yaşamadık, trafik polisi tarafından bile hiç durdurulmadık.

Kapıkule sınır kapısı geçişi uzun sürüyor mu?

Kapıkule gümrük kapısından geçerken, Türkiye Bulgaristan
Türkiye'nin Avrupa'ya açıldığı Kapıkule sınır kapısında uzayıp giden kuyrukların haberleri hepimizin zihninde vardır. Ancak, Bayramlar ve herkesin yollara düştüğü toplu tatil dönemleri haricinde Kapıkule'den geçmek hiç de uzun sürmüyor. Özel aracımızla gittiğimiz hemen her geçişimizde yarım saat gibi sürede sınırdan geçiş yapabildik.

Bulgaristan gezi rotamız

Bizler Bulgaristan'ın başkenti Sofya'yı daha önce birkaç defa ziyaret etmiştik. Son gidişimizde rotamızı güney, orta Bulgaristan ve Karadeniz kıyıları şeklinde oluşturduk.

Rotamızın geçtiği Bulgaristan şehirleri ve yerleri:
Haskovo, Kırcaali, Asenovgrad, Plovdiv (Filibe), Balkan Dağları, Şipka zirvesi, Etır-Gabrovo, Veliko Tırnovo, Şumnu, Varna, Nesebır, Burgas, Stara Zagora, Haskovo, Kapıkule

Bulgaristan gezimiz: Bulgaristan'da gezilecek yerler ayrıntıları burada

Bulgaristan yolları, otobanları nasıl?

yemyeşil Bulgaristan yolları
Bulgaristan yolları
Bulgaristan yolları gayet düzgün, genelde tek gidiş tek geliş şeklinde ve tenha. Bizim geçmiş olduğumuz yollarda yoğunluk ancak Plovdiv gibi büyük şehir merkezlerinde vardı. Geçmiş yıllardaki bol çukurlu yollar Avrupa Birliği ile birlikte düzelmiş. Burgas - Stara Zagora arasında otobandan da yol aldık. İki şerit gidiş, iki şerit geliş şeklinde bölünmüş yol olan otoban düzgün ve ücretsizdi.

Bu Bulgaristan turu için kaç gün gerekli?

Yukarıda bahsetmiş olduğum oldukça kapsamlı Bulgaristan turu için minimum beş-altı gün gerekli. Ancak rota kısaltılarak, mesela sadece Filibe - Veliko Tırnovo arası alınarak üç dört günlüğüne de kısaltılabilir. Hatta sadece Filibe'ye giderek de sırf hafta sonu için bile Bulgaristan'a gidilebilir.

Bulgaristan otelleri

Veliko Tırnovo'da kaldığımız butik otel
Veliko Tırnovo'da kaldığımız butik otel
Bulgaristan gezimiz boyunca biz, Kırcaali, Plovdiv (Filibe), Veliko Tırnovo ve Varna'da konakladık. Otel rezervasyonlarımızı Booking.com üzerinden yaptık ve genelde 50 € civarında düzgün, temiz, çocukla konaklamak için içimizin sindiği yerlerde konakladık. Daha ucuz yerler istendiğinde daha uygun yerler de bulunabiliyor.

Konakladığımız ve genel olarak memnun kaldığımız birkaç Bulgaristan oteli şöyle:

Plovdiv'de konakladığımız otel:

Plovdiv'de farklı zamanlarda üç farklı otelde kaldık.
Imperial Plovdiv Hotel&SPA: Sanırım Bulgaristan'da kaldığımız en lüks otellerden biri. Bulgaristan standartlarının çok üstünde. Ancak şehrin biraz dışında fakat Bulgaristan'da taksi fiyatları çok uygun olduğundan biz burada kalmayı tercih ettik. Arabayla gittiğimizden ücretsiz otoparkı olması da artıydı. Ayrıca kahvaltısı da çok güzeldi. Imperial Plovdiv Otel fiyatları burada.

Alliance Hotel: Plovdiv merkezde, her yere yürüme mesafede, ortalama standartlarda, kahvaltısı ve kapalı ücretsiz otoparkı olan makul bir otel. Çocuklarla konakladığımızda odamız yeterince büyük ve temizdi. Alliance Hotel fiyatları burada.

Veliko Tırnovo'da konakladığımız otel:

Veliko Tırnovo'da da farklı zamanlarda farklı iki otelde kaldık.
Yantra Grand Hotel: Şehrin merkezinde, önünde ücretsiz otoparkı olan, her yere yürüme mesafesinde makul bir oteldi. Tsarevets kalesi mazaralı odamız otelin yıldız sayısına göre düşük standartlı ama manzarası şahaneydi. Çocukla koanklamak için odamız yeterli büyüklükteydi. Otelde basit bir kahvaltı da vardı. Yantra Otel fiyatları burada.

Gurko Hotel: Veliko Tırnovo'nun tarihi evlerinin sıralandığı dik yamacında konumlanmış, butik otel kıvamında hoş bir otel. (Yukarıdaki resmim otelin önünden) Merkeze yürüme mesafesinde, ancak kısa yoldan yürünmek istendiğinden zaman zaman dik merdivenlerin çıkılması gereken bir yerde. Odası, manzarası, kahvaltısı güzel bir otel. Ayrıca ücretsiz kapalı otoparkı da var. Gurko Otel fiyatları burada

Varna'da konakladığımız otel:

Golden Tulip Varna: Varna merkeze yürüme mesafesinde, Bulgaristan standartlarının bir tık üstünde, çocuklarla konakladığımız odamız yeterli büyüklükte, fena olmayan kahvaltısı da olan bir otel. Arabamızı park edecek ücretsiz açık otoparkı vardı ve otopark geceleri kilitleniyordu. Golden Tulip Varna otel fiyatları burada.


Gezi Tarihi: Ağustos 2016