Plaka'nın daha otantik yerlerini görmek isterseniz, Anafiotika bölgesini ve Tripodon sokağını atlamayın.
9. Tripodon sokağı
Plaka sokaklarında Monastiraki'ye doğru giderken tesadüfen bu sokaktan geçtik. Meğerse Tripodon sokağı, Atina'nın en eski sokağı olarak kabul ediliyormuş ve Yunan Guinness rekorlarında da geçiyormuş.
Tripodon sokağı, aynı yerden geçen binlerce yıllık Antik yolla büyük oranda aynı konumda ve halen aynı isimle anılıyormuş. Antik zamanlarda bu sokağı kullanarak Agora'dan Dionysus tiyatrosuna tiyatro performansı izlemeye gidiliyormuş.
 |
Atina'nın en eski sokağı: Tripodon sokağı |
Tarihi geçmişinin öneminin yanı sıra,
Tripodon sokağı çok güzel restore edilmiş, rengarenk evler ile bezeli nefis bir sokak. Yer yer begonvillerin, ya da asmaların süslediği cafe ve restoranlar da var. Dolaşması çok keyifli bir yer.
 |
Atina Instagram noktalarından Tripodon sokağı |
Ben Tripodon'da dolaşırken farkında değildim ama özellikle
Melina restoranının önündeki kocaman begonvilli kare, birçok kişinin sırf onun için gelip burayı bulduğu
ünlü bir instaspot'muş.
Instagram meraklısı olun ya da olmayın fark etmez, bu güzel sokağı Atina gezilecek yerler listenize muhakkak ekleyin...
10. Anafiotika
Plaka'da Tripodon sokağının da biraz üstünde bir bölge Anafiotika. Tam da Acropolis yamacında şirin minik bir mahalle. Beyaz badanalı evleri, dar sokakları ile Yunan adalarındaymışsınız hissiyatı uyandıran bir yer.
11. Monastiraki meydanı ve çevresi
 |
Monastiraki meydanı ve arkada Acropolis |
Monastiraki, Acropolis tepesinin tam önünde, birçok Antik eser bulunduran bir bölge. Antik Agora, Hadrian Kütüphanesi, Roma Agorası ve daha birçok tarihi eser Monastiraki sokaklarında yürüyorken aniden karşınıza çıkıveriyor.
Burası aynı zamanda şehrin renkli bir alışveriş merkezi. Monastiraki bit pazarı sokağı boyunca dizili satıcılar, vintage dükkanlar, turistik eşya satan dükkanlar bolca karşınıza çıkıyor.
Acropolis'e karşı manzaralı mekan arıyorsanız, onalar da Monastiraki'nin yüksek binalarında ya da roof barlarında yer alıyor. Acropolis'in tam karşısındaki nefis konumu ile Monastiraki restoranları, cafeleri ve barları hem gündüz hem de gece şahane Acropolis manzarası sunuyor.
12. Roma Agorası
 |
Roma Agorası ve tepede Acropolis |
Monastiraki meydanının hemen yanında bulunan Roma Agorası, Plaka ile Monastiraki kesişiminde, arkasında Acropolis manzarası ile çok güzel bir ambiyansta bulunuyor.
Agora, kelime anlamı olarak buluşma yeri anlamına geliyor ve Antik zamanlarında Roma Agorası alışveriş alanı olarak kullanılıyormuş. Hadrian zamanında agoranın hemen yanına ünlü Hadrian Kütüphanesi de inşaa edilmiş.
 |
Roma Agorası, Rüzgar Kulesi ve Fethiye Camii |
Roma Agorası'nda tüm kalıntılar arasında dimdik ayakta duran
sekizgen kule "Rüzgar Kulesi" hemen dikkat çekiyor. Kulenin her bir yüzeyinde Yunan mitolojisindeki sekiz rüzgar tasvir edilmiş.
Ayrıca, Roma Agorası kenarında oldukça iyi bir durumdaki Fethiye Camii de bulunuyor.
13. Hadrian Kütüphanesi
 |
Atina'da Hadrian kütüphanesi kalıntıları |
Antik zamanlarda Atina'nın en büyük kütüphanesi, devlet arşivi ve filozof okulu olan Hadrian Kütüphanesi'nden maalesef günümüze pek bir şey kalmamış. Monastiraki meydanının hemen yanında, birkaç sütununu ve duvarını görebildiğiniz kütüphanenin eski zamanlardaki şaşasını kafanızda canlandırmak için biraz hayal gücü gerekiyor.
14. Antik Agora
 |
Antik Agora'dan Acropolis manzarası |
Roma Agorası'ndan Monastraki sokakları boyunca devam ettiğinizde, Antik Agora'ya ulaşıyorsunuz. Acropolis'in kuzey batı eteklerindeki bir yeşil alanda yer alan
Antik Agora antik zamanlarda yönetim, ticaret ve sosyal hayatın merkeziymiş.
Antik Agora aynı zamanda, demokrasinin, felsefenin ve bilimin farklı dallarının Antik Yunan'da ilk tohumlarının atıldığı yer. Antik Yunanlılar burada demokratik bir şekilde oy kullanıyormuş, hukuk ve mahkeme işlerinde söz hakkına sahip oluyormuş.
 |
Antik Agora ve Stoa |
Socrates, Plato, Aristotle Antik Agora'yı sık sık ziyaret eden elitler arasındaymış. Burada felsefe tartışıp öğrencilerine de öğretiyorlarmış. Modern tıbbın babası Hippocrates, ünlü Pisagor üçgenini bulan Pythagoras da Antik Agora'yı ziyaret edip fikir alışverişinde bulunanlardanmış.
Günümüzde büyük oranda yıkıntı halinde olan Antik Agora'da dimdik ayakta duran ve çok iyi restore edilmiş olan iki yapı bulunuyor: Hephaestus Tapınağı ve Stoa (Stoa of Attolos).
Acropolis ve Agoralar biletleri
Acropolis ve yamaçları, Antik Agora, Hadrian Kütüphanesi, Karameikos, Aristotle okulu (Lyceum), Olympeion (Zeus tapınağı) ve Roma Agorası'nı gezmek isteyenler için hepsini kapsayan kombine bilet ile girişler çok daha uyguna geliyor. Kombine bilet ücreti €30, EU vatandaşı 6 -25 yaş arası için ücretsiz.
Bilet sırası beklemeden online olarak biletlerini almak isteyenler için
kombine biletlerinin güncel fiyatları ve satın alabilecekler link
burada.
Atina'da gezilecek yerlerin haritada konumları ve Atina gezi rotası için yazım:
15. Syntagma meydanı
 |
Syntagma meydanı ve Parlamento binası |
Syntagma meydanı Atina'nın merkezi, Atinalıların buluşma noktası. Aynı zamanda burası Yunan parlamentosu ve parlemento önündeki askerlerin ünlü nöbet değişimini görebileceğiniz yer.
Syntagma meydanı ve Monastiraki meydanının arasında ise boylu boyunca Atina'nın her daim hareketli alışveriş caddesi Ermou yer alıyor.
16. Ermou caddesi
 |
Ermou caddesi |
Hem binaları, hem de kalabalığı bizim İstiklal Caddesi görünümdeki
Ermou, Atina'nın başlıca alışveriş caddesi. Trafiğe kapalı Ermou caddesi boyunca, H&M, Zara, Sephora gibi büyük uluslararası markaların mağazaları yer alıyor.
Ermou caddesinde, turistten çok yerlileri görebiliyorsunuz ve burası Atina'da gezdiğimiz tüm yerler arasında en kalabalık bölgeydi.
17. Psyri sokakları
 |
Psiri sokakları ve renkli cafeleri |
Atina gezimizden önce bir arkadaşım, Atina son yıllarda çok hareketlenmiş,
çok güzel mekanlar, hip ortamlar oluşmuş, bu haliyle benim de kesin radarımda dedi. Atina'ya gittiğimizde gördüm ki o son zamanlarda iyi anlamda hareketlenen bölge
Psyri bölgesindeymiş ve şansımıza biz de Atina'da konaklamak için tam da Psiri'nin en merkezinde bulunan
18 Micon Street oteli seçmişiz.
Atina tatilimizde bol bol gezindiğimiz Psiri bölgesine bayıldım! Çok değil, bir on yıl kadar önce buralar köhne yerlermiş. Son zamanlarda sokakları güzelleştirilmiş, bir sürü cafe, restoran, butik açılmış. Üstelik burası turistik Plaka gibi değil, daha otantik ve daha çok yerli halkın vakit geçirdiği sokaklar.
 |
Psyri tavernaları |
Temmuz ayında gittiğimiz Atina gezimizde Psyri sokakları gece geç saatlere kadar hareketli ve cıvıl cıvıldı. Özellikle akşam saatlerine doğru her taraf dopdoluydu.
Sokaklara atılmış cafe masalarında, tavernalarda geç saate kadar oturan insanlar... Rengarenk ışıklandırılmış, süslenmiş sokaklar...
Tabii, tüm Psyri steril bir semt haline getirilmemiş. İsyankar ve asi ruhunu hissettiğiniz grafitiler, eski günlerin izlerini taşıyan eskiciler, antikacılar ve yer yer yenilenmek için sırasını bekleyen eski binalar da var. Kısaca, Psyri bölgesi çok güzel dönüştürülmüş ve daha birçok değişime gebe bir bölge...
Atina'da sokak sanatı
Atina'daki sokak sanatlarını, çağdaş şehir kültürünü ve Atina'daki mural sanatının en iyi örneklerini görmek için de Psyri çevresi doğru adres. Psyri'de dolaşıyorken birçok morale rastlıyorsunuz. Atina'daki sokak sanatlarını keşfetmek ve şehre bambaşka bir perspektiften bakmak isterseniz aşağıdaki tur dikkatinizi çekebilir.
18. Little Kook
Psyri başındaki Alice Harikalar Diyarı ortamlı Little Kook sokağı her şeyiyle bir Instagram noktası olarak tasarlanmış gibi. Rengarenk ortamı, kostümlü garsonları, masallardan fırlamış gibi duran yiyecekleri... Kesinlikle özgün ve dikkat çekici...
 |
Little Kook, Atina |
Varvakeios üstü kapalı pazar alanı, Atinalıların günlük balık ve et alışverişi için gittikleri bir yer. Bu kapalı pazar etrafındaki sokaklar da yine baharattır, aktardır o tarz ıvır zıvırların satıldığı dükkanlar ile bezeli.
 |
Varvakeios pazarında balık tezgahları |
Tabii, Temmuz ayında gittiğimiz Atina gezisinde, balık ve et pazarı gezmek çok da iyi bir fikir olmamış olabilir :). Ancak, günlük hayatı anlamak ve var olan balık çeşitliğini görmek için iyiydi.
19. Karamanlidka restoranı
Karamanlidika meze restoranı, Varvakeios pazarı yakınlarında çok güzel bir meze restoranı. Birçok Atina lezzet turunun da uğradığı bu yer uygun fiyata şahane lezzetler sunuyor. Biz çok memnun kaldık. Yaprak sarması, börekler, köfteler yediğimiz her şey çok lezzizdi. Garsonun tavsiyesi ile ısmarladığımız şarap, hem uygun fiyatlı, hem de güzeldi.
 |
Karamanlidika meze restoranı |
 |
Karamanlidika mezeleri ve şarabı güzeldi |
Atina'dayken bir lezzet turuna da katılmak istiyorduk ama rezervasyonumuzu son ana bıraktığımız için yerler doldu katılamadık. Yerel lezzetler sizin de ilgi alanınıza giriyorsa
Atina yerel lezzet turları ve fiyatları burada.Psyri tavernaları, cafeleri ve fırınları, Atina'da lezzet peşinde koşanlar için şahane lezzetler sunuyor. Atina'dayken muhakkak Psyri bölgesinde bir mola verin ve hem güzel ortamının, hem de Yunan mutfağının tadını çıkarın. Biz Enastron tavernasında oturduk ve Atina'daki en iyi yemeklerimizden birini yedik. Özellikle sardalya sanırım şimdiye dek yediklerimin en iyisiydi.
 |
Psyri'deki Enastron tavernası |
Atina'da ne yenir?
- Gyro (döner)
- Souvlaki (bir nevi şiş kebap)
- Meze
- Dolmades (yaprak dolması)
- Musakka
- Saganaki (kızarmış peynir)
- Lokmades
- Bougatsa tatlısı (dışı yufka, içi muhallebi bir nevi laz böreği)
- Greek salad (Yunan salatası)
- Kalamar ve deniz mahsulleri
- Spanakopita (ıspanak böreği)
Atina'dan ne alınır?
- Antik Yunan desenli takılar
- El yapımı deri sandaletler
- Antik Yunan desenli seramikler
- Ouzo, Metaxa, Yunan şarabı
- Zeytin ağacından ahşap mutfak eşyaları
- Zeytin yağlı sabunlar
En güzel Acropolis manzarası için Atina'da gezilecek yerler