Yunanistan deniz tatili

Gezmeyi ve yeni yerler keşfetmeyi seven bir aile olarak bu yaz, Yunanistan deniz tatili yapmaya karar verdik. En güzel Yunan adaları olan Santorini ve etrafındaki adaları tur ile değil de kendimiz araştırıp gitmeye karar verdik. Tabii bu süreçte karar vermemiz gereken birçok soru vardı: Yunanistan'da deniz tatili nerede yapılır, en güzel Yunan adası hangisi, hangi Yunan adasına gitmeli, rotayı Türkiye'ye yakın Yunan adalarına mı yoksa daha bir popüler olan dünyaca ünlü adalara mı çevirmeli... 

Sonuç olarak, Yunan adaları tatili düşleyen herkesin ilk aklına gelen yer olan Santorini ve yakınındaki iki güzel ada olan Naxos ve İos adalarına gittik. Rüya gibi denizlerde yüzdük, harika ambiyanslarda yerler ziyaret ettik. Çok güzel geçen bir Yunanistan deniz tatili sonrası bir blog yazısı yazarak, benzer bir rotada bireysel olarak Yunan adaları tatili planlayanlar için bir fikir vermek istedim.

En güzel Yunan adası hangisi?

Yunanistan deniz tatili
Santorini falezleri ve Caldera manzarası

Tabii bu sorunun cevabı çok subjektif. Biz bu tatilimizde üç tane Yunan adası ziyaret ettik ve her üçünün de kendine has havası vardı, her üçü de güzeldi. Soruyu subjektif değil de objektif olarak cevaplandırmak istersek, 185 ülke arasında google aramalarında en çok hangi Avrupa tatil destinasyonunun arandığına bakılmış ve cevap açık ara Santorini çıkmış (47 ülkede en çok aranan yer). Listede yer alan diğer Yunan adaları sırasıyla Corfu adası, Kos, Mykonos, Girit ve Zakynthos adası.

Bir başka deyişle ünlü Yunan Adası Santorini tüm dünyada en çok ziyaret edilmek istenen Avrupa tatil destinasyonu. Bu popülerliğin sebebinin Santorini'nin dillere destan güzelliğinden kaynaklı olduğunu tahmin etmek zor olmasa gerek.

Santorini gezilecek yerler yazım için tıklayın.

Hangi Yunan adasına gitmeli?

Yunanistan deniz tatili
Naxos adası

Tatil destinasyonu olarak seçilecek birçok güzel Yunan adası olunca kafalar karışıyor doğal olarak. Hangi Yunan adasına gitmeli sorusunun cevabı da yine tabii ki kişi tercihlerine göre çok değişiyor. Yunan adasının ucuzluğu pahalılığı, ulaşım kolaylığı, denizinin güzelliği, klasik Yunan adası mimarisine sahip olması, popülerliği, kalabalıklığı, sakinliği gibi gibi birçok şey etkili oluyor.

Bizler için en önemli etken, seçeceğimiz Yunan adasının keyifle yüzülebilecek sakin ve güzel denizlere sahip olmasıydı. Ayrıca, tatil adasının nispeten daha sakin olması, güzel bir ada merkezi olması ve çok da büyük olmayıp kompakt olması özellikle ada merkezi ve plajlara yürüyerek veya toplu taşıma ile kolayca ulaşılabilmesini istiyorduk. Normalde diğer tatillerimizde araba kiralayıp dere tepe gezmemize rağmen bu tatilimizde başlıca birkaç yerini görüp denizinin ortamının daha bir tadına varmak istiyorduk.

Neden Naxos adası?

Yunanistan deniz tatili
Naxos ada merkezindeki plaj: Agios Georgios

Tüm yukarıdaki arayışlarımızı dikkate aldığımızda, Türkiye'de çok da fazla bilinmeyen, iki Kiklad adası çıktı karşımıza: karşı karşıya duran Naxos ve Paros. Bu adalar, komşu adaları Mikonos ve Santorini'nin aksine cruise gemilerinin uğramadığı, dolayısıyla onlara göre daha sakin ve biraz daha uygun adalar. Ayrıca, Naxos ve Paros takip ettiğim birçok seyahat bloggerının favori adalarıydı. Hatta, Naxos adasının plajlarının tüm Yunan adaları arasında en güzel plajlar olduğunu diyenlere de rastlamıştık. Sonuç olarak Yunan adası araştırmalarımızda, Naxos ve Paros'a odaklandık. Onlar arasında ise özellikle plajları ve güzel denizi ile öne çıkan Naxos'a karar verdik.

Naxos adası gezi notları yazım için tıklayın.

Neden Santorini?

Yunanistan tatil yerleri
Dünyaca ünlü Santorini adası ve kartpostallık manzarası

Kiklad adalarına kadar gitmişken aralarındaki en ünlüsü olan Santorini'yi de ziyaret etmek istiyorduk. Evet kalabalıktı, pahalıydı ama hayatta bir kere olsun Santorini'yi görüp kısa süreli de olsa konaklamalı kalmak istiyorduk. Daha önce balayı için hayalini kurmuş ama gidememiştik; yirminci evlilik yıl dönümümüzü bahane edip Santorini'yi de Yunan adaları rotamıza ekledik. 

Neden İos adası?

Yunanistan yaz tatili
İos adası, kaldığımız otel önündeki plaj

Gitmeye karar verdiğimiz Yunan adalarından Santorini çok pahalı, Naxos da çok da ucuz sayılmazdı. Konum olarak, her iki ada arasında yer alan İos adası ise özellikle gençlerin partilemek için tercih ettiği daha ekonomik bir adaydı. Son dakikada rotamıza İos adasını da ilave edip bütçemizi biraz dengelemeye çalıştık.

İos adası gezi rehberi yazım için tıklayın.

Hangi Yunan adaları Kiklad adaları?

Yunan adaları haritası
En ünlü Kiklad adaları haritası

Kiklad adaları (Cyclades islands) toplamda 220 tane olsa da sadece 33 tanesinde yaşanılıyor. Çevreleyen adalar anlamına gelen Kiklad adalarının (antik Yunan'ın kutsal adası olan Delos etrafında çember oluşturmalarından bu Kiklad - Cyclades ismi verilmiş) turistik olarak en ünlüleri: Santorini, Mikonos, Delos, Paros, Antiparos, İos ve Kiklad adalarının en büyüğü Naxos adası

Kiklad adaları nerede?

Yunanıstana bağlı Kiklad adaları Ege denizinin güneyinde, Atina'nın güneydoğusunda yer alıyor. Geniş bir alana yayılmış olan adalar seviye olarak aşağı yukarı Kuşadası ile Datça arasında bulunuyor. Kuzeyden güneye, Mikonos adası Didim seviyesinde, Naxos ve Paros adaları Bodrum seviyesinde, İos adası Datça seviyesinde, Santorini ise Rodos seviyesinde yer alıyor. 

Kiklad adalarına nasıl gidilir?

Maalesef Türkiye'den Kiklad adalarına direkt uçuş veya feribot yok. Takip edilebilecek en mantıklı yol Atina üzerinden gidip oradan uçakla veya feribotla adaya ulaşmak. 

İstanbul - Atina - Naxos

Yunanistan deniz tatili
Atina'da Rafina limanında Naxos adası feribotu

Bizler İstanbul'dan Atina'ya uçup, Atina'dan hızlı feribot ile Naxos adasına geçtik. Atina'dan hem Pire, hem de Rafina limanından Naxos'a gün içinde birçok feribot seferi kalkıyor. Biz Rafina limanında Sea Jets feribotuna bindik. (Daha ayrıntılı yazım için: Naxos'a nasıl gidilir? yazım) 

Feribot Naxos'a varmadan Andros, Tinos ve ünlü Mikonos Kiklad adalarına da uğradı. Feribotun hızlı ve yavaş olmasına göre bilet ücretleri değişmekle birlikte bizim gittiğimiz dönemde bilet fiyatları 34€ ile 70€ arasındayı. Sizin planladığınız tarihlerdeki feribot fiyatları için tıklayın.

Naxos'tan İos adasına

Yunan adalarına nasıl gidilir
Naxos limanında İos adası feribotu 

Naxos'tan İos adasına yine Sea Jets hızlı feribot ile kolayca ulaştık. Bizim gittiğimiz günde sadece bir adet Naxos - İos feribot seferi vardı ve hızlı feribot olduğundan fiyatı pahalıcanaydı. (Daha ayrıntılı yazım için: İos adasına nasıl gidilir? yazım) 

Biletimizi online olarak www.ferryhopper.com sitesinden aldık. Bileti bastırmaya gerek kalmadan, cep telefonumuzdan gösterip gemi binişinde okutarak kolayca feribota bindik. Feribot başka bir yerde durmadan doğrudan Naxos'tan İos'a geçti 30 dakika'da İos adasına ulaştık. Feribot bilet fiyatları ve seferler için tıklayın

İos adasından Santorini'ye

Yunanistan deniz tatili
İos Santorini feribotunu beklerken

İos'tan Santorini'ye hem hızlı hem de yavaş feribot alternatifi vardı. Hızlı feribot 60€'ya 40 dakikada hemen yanındaki Santorini adasına gidiyorken; yavaş feribot tıngır mıngır yaklaşık iki saatte etraftaki diğer adalara da uğrayarak 15€'ya götürüyordu. Biz, daha hesaplı olan yavaş feribotu tercih ettik ve arada Sikinos ve Folegandros adalarına da uğrayarak güzel bir Ege denizi gezintisi yapıp Santorini'ye ulaştık. (Daha ayrıntılı bilgi için Santorini'ye nasıl gidilir? yazım)

Feribot biletimizi yine aynı şekilde online olarak kolaylıkla www.ferryhopper.com sitesinden aldık. Aynı zamanda bu siteden planladığınız rotadan geçen farklı şirket feribotlarını görebiliyorsunuz. Rota oluşturma ve planlama aşamasında bizim çok işimize yaradı. Yunan adalarına feribot bileti fiyatlarını görmek için tıklayın.

Santorini'den Atina'ya

Santorini'den Atina'ya nasıl gidilir
Santorini'de havaalanı

Santorini'den, daha sonra birkaç gün geçirdiğimiz Atina'ya ise uçakla döndük. Santorini, Kiklad adalarının en güneyinde olduğu için feribotla Atina'ya dönmek 5 ile 8 saat arası sürüyor. Malum, Atina'ya da vakitlice varabilmek için feribot seferleri hep sabah ve öğle saati gibi olduğundan, feribotla gidildiğinde Santorini'deki son günden feragat edilmesi gerekiyor. 

Buna karşın, Santorini çok popüler bir ada olduğundan birçok yerden Santorini'ye uygun uçak seferleri bulunabiliyor. Öyle ki, akşam saatlerine aldığımız dönüş uçak biletimiz sayesinde hem Santorini'deki son günümüz kurtuldu, hem feribot fiyatı ile kafa kafaya gelen fiyat ödemiş olduk, hem de kolayca ve hızlıca Atina'ya dönüş yapabildik.

Naxos, Ios ve Santorini pahalı mı?

Genel olarak Kiklad adaları popüler bir tatil destinasyonu olduğundan oldukça pahalı. Santorini ve Mikonos aralarında en pahalı olanları. Özellikle yaz aylarında bu adalardaki gerek konaklama, gerekse yeme içme fiyatları çok yüksek. Naxos adası Santorini'ye göre daha uygun olsa da ucuzluğu ile ünlü Türkiye'ye yakın Yunan adalarındaki uygun fiyatları Naxos'ta çok da göremiyorsunuz. Üçü arasında nispeten en uygun ada İos adasıydı diyebilirim. Ancak herbir adada farklı bütçelere göre seçenekler de bulunabiliyor. 

Yunan Adaları kaç günde gezilir?

en güzel Yunan adaları
Naxos adasında Halki köyü

Bana göre Yunan adalarına gitme sebebi denizlerinin doya doya tadına varmak, güzel kasaba ve köylerini gezmek, tavernalarının güzel güzel tadını çıkartmak olmalı. Bu yüzden üç dört günlük Yunan adaları cruise turları hiç ilgimi çekmemiştir. Üç dört günde de gezilir gezilmesine ama tadını çıkartmadan daha çok ilk izlenim edinme şeklinde olur.

Bizim ziyaret ettiğimiz Naxos, İos ve Santorini adaları için minimum üç gün Naxos, iki gün İos ve iki gün Santorini şeklinde düşünülebilir. Tabii bütçenize ve vaktinize göre bu süre uzatılıp kısaltılabilir. (Santorini'de konaklama pahalı ancak cruise kalabalığı olmadan adanın tadını çıkartmanın tek yolu adada konaklamak. Böylece sabah saatlerinde henüz cruiselar gelmeden adanın sakinliğini yaşayabilirsiniz.) 

Gezdiğimiz Yunan adalarının ortamları nasıl?

Santorini

en güzel Yunan adaları
Santorini'nin ünlü kartpostallık manzarası Oia'da 

Herkesin zihninde Santorini deyince o ünlü resim: bir tepe üzerine sıralanmış beyaz evler ve aralara serpiştirilmiş mavi kubbeler canlanıyordur. Güzelliğine dair namını çok duyduğumuz, aşırı popüler böylesi bir yer gerçekten etkileyeci mi acaba diye merak ederek gittiğimiz ada, gerçekte de inanılmaz güzeldi. Volkanik bir krater kıyısına, uçurumlar üzerine kurulu köyler, her taraftan korunmuş geleneksel mimari, masmavi deniz... Ancak kendi gözünüzle görüp güzelliğinin takdir edilebileceği bir yer. Biraz Amalfi Kıyıları, biraz Positano, biraz Cinque Terre ama sonuna kadar kendine özgü...

Tabii bununla beraber aşırı turizm ile çok kalabalık ve çok pahalıydı. Öyle olduğunu bilerek gittiğimizden kalabalığa hazırlıklıydık. Ancak, küçük bir ada olan Santorini'nin, en popüler ve en fotojenik köyü olan Oia'da tüm turistlerin günbatımı için orada toplandığı o yarım saatteki kalabalık inanılmazdı. Buna karşın sabahleyin erken, daha cruise gemilerinin gelmediği saatlerde aynı yerlerdeki ortam gayet keyifliydi. 

 Naxos adası

Yunanistan deniz tatili
Naxos merkezi kum plajı ve sığ dalgasız denizi

Yunan adalarında deniz tatiline çıkmamıza vesile olan asıl ada Naxos adasıydı. Deniz tatili beklentimizi fazlasıyla karşılayan çok güzel kum plajları ve dalgasız, cam gibi tertemiz denizi olan bir yer. Sığ ve dalgasız denizi sebebiyle özellikle çocukla Yunan adası düşünenlere de gönül rahatlığı ile tavsiye edebileceğim bir yer. Üstelik en yoğun aylarından Temmuz ayında gitmemize rağmen hiç öyle aşırı kalabalık değil, rahat rahat sokaklarında gezinebildiğin, plajında kolaylıkla şezlong bulabildiğin tam kararında sakinlikte bir adaydı.

Şehir merkezinin tarihi sokakları, fotojenik köyleri, birbirinden güzel plajları ile hem aileler için hem de çiftler için çok keyifli, tekrar tekrar gidilesi bir ada Naksos adası.

Daha ayrıntılı Naxos adası gezilecek yerler yazım için tıklayın.

İos adası

Yunanistan yaz tatili
İos adası merkezi: Chora sokakları

İos adasının da çok güzel denizi olduğunu duymuş, Naxos'tan Santorini'ye geçerken yol üzerinde olması sebebiyle de biraz daha deniz tatili yapmak için rotamıza İos'u da eklemiştik. Ancak İos'un namının duyulmasının temel sebebi gençler için bir parti adası olmasıydı. Ne olacak canım biz denizimize girer keyfimize bakarız, hem biz de gençiz :)) deyip gittik ama İos'a varınca biraz afallamadık değil. Adadaki yaş ortalaması 18 gibiydi, tek tük var olan 25-30'luk gençler bile yaşlı kalıyordu. Gençler genel olarak gündüz plajlarda vakit geçirip veya beach partilerine katılıp akşam olunca da ada merkezine gidip gece kulüplerinde sabahlara kadar partiliyordu.

Bu kadar yeni yetme arasında tatil nasıl olur acaba tereddütlerim güzelim Mylopotas plajını gördüğümde uçup gitti. Plajın diğer ucu gençlik partileri ile ünlü iken biz plajın kuzey ucundaki gayet sakin kısma yerleştik. Şezlongların Naxos'taki gibi fix ücretli değil de belli bir harcama karşılığı olduğunu öğrenince ailecek bir cabana'ya oturduk. Yemeklerimizi yedik, içkilerimizi içtik denizinin tadını çıkarttık.

Gezdiğimiz Yunan adalarında diğer Türkler var mıydı?

Birçok kişi Yunan adalarındaki diğer ziyaret eden Türk turist popülasyonunu merak ettiği için o konuda da bilgi vereyim. Naxos adasında ilk gittiğimiz gün plajda yanımızda genç bir Türk çift ve birkaç gün sonra yine aynı yerde plaja giren iki anne arkadaş ve çocukları dışında tüm adada başka hiçbir yerde Türke rastlamadık. Adada daha çok İtalyanlar, Amerikalılar ve diğer Avrupalılar vardı.

İos adasında hiçbir Türke rastlamadık. Bu üzücü bir durum aslında. Gençlerin eğlenmek için gittiği, burnumuzun dibindeki bu çok güzel adaya hiçbir Türk genci gidememişti. Adadaki genç turistler yoğun olarak İngilizdi, ta Avustralyalılar da vardı.

Santorini popülerliği dolayısı ile dünya üzerindeki her milletten yoğun turist alan bir yer. Etrafta dolaşan ve kulağa çalınan binbir dilden tek tük Türkçe de kulağa çalınıyordu.

Naxos, Ios ve Santorini plajları nasıl?

Naxos plajları

Yunanistan deniz tatili
Naxos adası Agios Georgios plajı

Naxos'ta, ada merkezinde beş dakika yürüme mesafesinde Agios Georgios plajını gördüğümüzde, tamam harika başka bir yere gitmeye gerek yok, dedik. İncecik kumlu plaj, dibi kum olmasına rağmen cam gibi tertemiz deniz. Üstelik, karşıdaki Paros adası dalgakıran görevi gördüğünden deniz havuz gibi dalgasızdı. Bir de, git git derinleşmeyen, aksine sığlaşan tam çocuklu ailelere göre bir plajdı. Plaj boyunca sıralı kiralanabilecek şezlong ve şemsiyeler (fiyatlar iki şezlong ve şemsiye için 20-30€ civarıydı), dileyene havlusunu serebileceği halk plajı da var.

Bir gün toplu taşıma ile Agios Prokopios ve Plaka plajlarına doğru gittik. Bu bölgede iki şezlong şemsiye fiyatları 15-20€ civarıydı. Yol boyunca yer yer gayet keyifli gözüken deniz kıyısı tavernaları vardı. 

Yunanistan'da yaz tatili nerede yapılır
Çocuklarla Naxos adasında Plaka plajında

Adanın en güzel plajı olarak geçen Plaka plajı inanılmaz güzeldi. Denizi, Palamutbükü'nün kumlu versiyonu gibiydi. Bir iki adımda hemen derinleşen, cam gibi ve yine dalgasız bir deniz. Upuzun olan Plaka plajında sahil boyunca küçük ve bazıları butiğimsi birçok otel sıralanmıştı. Fakat ortam olarak bizim gibi sakinlik sevenler için bile biraz fazla sakindi.

İos plajları

Yunanistan deniz tatili
İos adası feribot limanı ve plajı

İos adasında otelimizi limanın hemen yanında, kendi plajı da olan bir yerde tutmuştuk. Buradaki plaj kumluk, sığ ancak feribotların da hemen karşında döndüğünden, özellikle Naxos'taki harika plajlardan sonra çok da iç açmayan bir plajdı. Biz otel müşterisi olduğumuz için bize şezlonglar ücretsizdi, dışarıdan gelenler için de şezlong ücreti 7€ 'ydu.

Yunanistan deniz tatili
İos adasında Mylopotas plajı

Daha sonra, yukarıda da bahsettiğim Mylopotas plajını bulduk ve ada hakkındaki izlenimim tamamen değişti. Mylopotas plajı ince çakıl, cam gibi tertemiz sulu, hemen derinleşen çok güzel bir denizdi. Buradaki şezlongları kullanmak için bizim oturduğumuz tesis şezlong başına 15€ harcama istiyordu. Plaj çok uzun olduğundan istenilen yere havlu serip de plajda oturulabiliyor. 

Santorini plajları

Santorini'de de siyah plaj, kızıl plaj gibi plajlar kulağımıza ilişti ancak zaten deniz tatilimizi diğer adalarda yaptığımız için burada hiç plaja gitmeye yeltenmedik. Bana göre Santorini'ye plajları için değil, beyaz badanalı evleri, güzel köyleri, köyler arası yürüyüş yollarını yürüyüp deniz ve falez manzaranın tadının çıkartmak için gitmeli.

Gittiğimiz Yunan adalarında nerede ne yenir, ne içilir?

Yunanistan'da yaz tatili nerede yapılır
Sürpriz bir şekilde Yunan adaları tatilimizdeki en güzel yemeğimiz turistik Santorini'deydi


Gezdiğimiz yerlerde güzel yemekler peşinden de giden bir aile olarak bu tatilde gittiğimiz Yunan adalarında yerel lezzetleri bol bol denedik. Yıllardır, Yunan adalarında yemekler şöyle güzel şarapları birası böyle güzel muhabbetlerini dinlediğimiz için beklentimiz yüksekti. Genel olarak tripadvisor'da en yüksek puanlı restoranlarında yemekler yedik. Sonuç olarak yediğimiz yemekler hakkındaki izlenimiz nasıl desem, ortalamaydı. 

Tamam deniz mahsulleri taze ve güzeldi ama lezzet bakımından bir İtalya'daki gibi ufuk açıcı ve wow dedirten boyutta değildi. (Santorini'de yediğimiz Dimitris Ammoudi Taverna restoranı hariç. Orası dört dörtlüktü! Zaten bir blogger tarafından dünya üzerindeki en güzel restoran tavsiyeleri ile gitmiştik :). İnanır mısınız böylesi iddialı bir beklentide bile yanıltmadı.) 
Yunan adalarında ne yenir
Santorini'de Dimitris Ammoudi Taverna'da ızgara kalamar ufuk açıcıydı

Onun dışında yediğimiz restoranlarda başlangıçlar iyiydi mesela, ancak ana yemekte aynı etkileyicilik yoktu. Ya da mezesinde Türkiye'de alışık olduğumuz lezzet boyutunda değildi, ünlü Greek salatasında lezzetten çok görsellik önemseniyordu gibi. Bir iki istisna dışında sofra şaraplarını da, hem beyaz hem kırmızı, çok beğenmedik. (İtalya'da ve Fransa'da gittiğimiz yerlerde sırf sofra şarapları içmiş ve istisnasız hepsi inanılmaz şaraplardı.) Yunan adalarındaki lezzetlerde genel olarak çok aradığımızı bulamasak da tatil sonunda gittiğimiz Atina'da güzel yemek arayışımızı fazlasıyla bulabildik.

Buna karşın, Yunan adalarında yemek yediğimiz her yerde servis çok sıcak ve arkadaşçaydı. Ne içelim diye sorduğumuzda mesela en pahalı şarap açtırmak yerine "sofra şarabı için, hem yerel şarabı denersiniz" gibi senin cebindeki parayı araklama peşinde olmayan bir yaklaşım vardı. 

Yemek ve içecek fiyatları nasıldı?

Denize karşı şezlongunuza uzandınız mesela, şahane, biraz da lüks sayılabilecek bir ortamda yiyecek ve içecek menüsü geliyor, bakıyorsunuz fiyatlar her taraftaki fiyatlar boyutunda. Burası deniz kenarı ve nezih bir yer, fiyatları da iki üç katına çıkarayım anlayışı yok. Ortalama, 4€ gibi fiyata biranızı, frappe'nizi veya freddo'nuzu içebiliyorsunuz. Fikir vermesi için hem Naxos'taki, hem de İos'taki plajdaki menüleri aşağıda ekledim.

Yunan adaları fiyatları
Naxos plajlarında içki fiyatları menüsü

Yunanistan fiyatları
İos adası plajlarında içecek menüsü

Genel olarak restoranlarda başlangıç ve mezeler 10€ civarında, ana yemekler 15-20€ civarındaydı. Ucuz yerler değildi yani. Ancak bira, şarap gayet uygundu. 10€ gibi fiyata bir litre sofra şarabı alabiliyordunuz. Gyro kola yapayım derseniz 5€'ya da karnınızı doyurabiliyorsunuz. Gezdiğimiz Yunan adalarında nerede ne yedik ile ilgili daha ayrıntılı bir yazı yazacağım. Yazımı okumak için tıklayın.

Naxos, Ios ve Santorini'de nerede kalınır?

Naxos'ta nerede kalınır?

Yunanistan deniz tatili
Naxos Center Houses'ta çatı terası manzarası

Tatilimiz öncesi booking.com'dan Naxos adasında konaklanacak yerleri araştırırken Naxos Center Houses'ın Maisonette'inin resimlerini gördüm ve araştırmam orada bitti :). Diğer bakındığım hiçbir yer oraya nazaran daha güzel değildi. Sonuç olarak, Naxos Center Houses'ın Maisonette'inde konakladık (booking.com puanı 170'ten fazla yorum için 9.1) . Harika bir konaklamaydı, çok memnun kaldık. 

Naxos adası otelleri
Naxos konaklamamız: Naxos Center Houses

Naxos şehir merkezi olan Naxos Chora'nın merkezinde, çarşıya, limana, plaja yürüme mesafesinde tertemiz ve geleneksel ada dekorasyonlu çok şık bir yerdi. Her yere yürüyerek ve kolayca toplu taşıma ile gidebildiğimiz merkezi bir yerde kalarak ekstradan araba kiralamaya da gerek kalmadı. 

Yunanistan deniz tatili
Naxos konaklamızda kale ve Portara manzarası

Naxos Center Houses, etraftaki diğer konaklama opsiyonları gibi tek bir oda değil, mutfağı, salonu, yatak odaları ve verandası ile kocaman bir evdi. Ancak bir airb&b gibi de değildi çünkü günlük her gün temizliğimiz yapılıyor, mutfakta lavabodaki bulaşıklar bile yıkanıyordu. Hele bir de çatıda bir deniz, old town, kale ve Portara manzaralı bir terası vardı ki, olağanüstü! Kaldığımız nice çok güzel manzaralı yerler arasında rahatlıkla ilk üçe girerdi bana göre. (ki diğerleri Nice'te kaldığımız Negresco otelinin manzarası ve Hawaii'de kaldığımız Waikiki plajı manzaralı yerler gibi sıkı rakiplerdi :))

Naxos Center Houses'ın hemen yakınındaki süpermarketten alışverişimizi yaptık. Gayet uygun fiyatlara peynirlerimizi, şaraplarımızı, uzolarımızı aldık. Greek salad'ın en hasını en güzel zeytin yağı ve feta peynirleri kullanarak yaptık. Gün batımlarında, şahane manzaralar eşliğinde basit ama keyifli sofralar kurarak keyif yaptık. Herkes günbatımı için Naxos'un ünlü tarihi yapısı olan Portara'ya akın ediyorken, biz kaldığımız yerde zahmetsiz olarak aynı manzaranın tadını çıkarttık. 

Naxos Center Houses'ın fiyatları için tıklayın.

Diğer Naxos adası otel seçenekleri ve fiyatları için tıklayın.

 İos'ta nerede kalınır?

Yunanistan yaz tatili
İos adasında Corali Hotel

İos adası son dakikada rotamıza eklendiğinden ve yüksek sezon da olduğundan konaklama yeri olarak çok fazla seçenek kalmamıştı. Sonuç olarak, limana yürüme mesafesinde, önünde kendi plajı ve ücretsiz kullanılabilen şezlongları da olan Corali Hotel'de konakladık (booking.com puanı 300'den fazla yorum için 8.7) . Oteli seçmemizdeki etkenler aile oteli olması, havuzu ve plajı olması, dört kişilik aile odaları olması ve otel bünyesinde etrafta oldukça popüler olan bir pizza restoranı olmasıydı. Ha bir de otel müşterisi olarak 25 yaş üstünü kabul ediyorlardı (çocuklar hariç), böylece adadaki partileme atmosferinden biraz ayrı kalırız diye düşündük.

Biraz eskimiş bir otel olmasına rağmen Corali Hotel temizdi. Özellikle bahçesi ve havuz etrafı çok bakımlıydı. Çocuklar havuzda çok eğlendi. Sabahları yeterince yiyecek şeyler bulabildiğimiz kahvaltısı da vardı. Limana ve limandaki restoranlara da otelden kolayca yürünebiliyordu. İos ada merkezi olan Chora, limanda değil, birkaç km içerideydi. Limandan kalkan otobüsler ile ada merkezine ve adanın ünlü plajlarına kolaylıkla gidilebiliyordu. Coralı Hotel fiyatları için tıklayın.

İos adasını gördükten sonra diyebilirim ki bana göre konaklamak için en iyi bölge Mylopotas plajı etrafı. Hemen plaj arkasındaki Hotel Aegeon (booking.com puanı 160'tan fazla yorum için 9.4) basit, ekonomik, havuzu da olan çok beğenilen bir aile oteli. Hotel Aegeon fiyatları için tıklayın. 

Yine Mylopotas plajındaki Dionysos Seaside Resort Ios oteli (booking.com puanı 400'tan fazla yorum için 9.2) daha lüks konaklama arayanlar için iyi bir seçenek. Otelde, Santorini'deki otellerde çok rağbet edildiği gibi özel havuzlu odalar da mevcut. (Tabii Santorini'den daha uygun fiyata :)) Dionysos Seaside Resort Ios oteli fiyatları için tıklayın.

Diğer İos adası otel seçenekleri ve fiyatları için tıklayın

Santorini'de nerede kalınır?

Santorini Oia Caldera otelleri
Santorini Oia otelleri ve Caldera manzarası

Tabii gönül ister ki Santori'nin fotojenik resimlerinde gördüğümüz ünlü Caldera manzaralı yerlerde konaklanılsın ancak Santorini fiyatları ve aile olarak seyahat edince o hayal ortalama bütçeler ile pek de gerçekleştirilecek gibi değil. Yukarıda da bahsettiğim gibi, Santorini'ye kadar gitmişken, cruise kalabalığından kurtulabilmek için en mantıklısı bir gece olsun adada konaklamak. Bizler ünlü fotojenik köy olan Oia'da uygun yer bulamadık fakat Oia'ya 10 dakika yürüme mesafesinde yine tarihi bir köy olan Finikia'da konakladık. Böylece yine araba kiralamaya gerek kalmadı ve sabah saatinde kolaylıkla Oia'ya yürüyüp henüz kalabalıkların gelmediği sakin sokaklarında gezinebildik.

Santorini otel yorum
Santorini'deki otelimizin özel terası

Finikia'da, geleneksel bir mağara evi konaklaması sunan Lotza Studios'ta, (booking.com puanı 400'tan fazla yorum için 9.3) Oia'daki seçeneklere göre çok daha uygun fiyata konakladık. Farklı konaklama seçenekleri sunan Lotza Studios'ta biz açık hava jakuzisi, çok geniş verandası, deniz manzarası ve mutfağı da olan iki yatak odalı studioda kaldık. Lotza Studios'ta konaklama seçenekleri ve fiyatları için tıklayın. Her sabah istediğimiz saatte güzel bir kahvaltı verandamıza getirildi. Ayrıca check out günümüzde oda müsait olduğundan geç çıkış için de yardımcı oldular.

Yunanistan tatil yerleri
Ünlü Oia köyüne yürüme mesafesinde tarihi Finikia köyü sokakları

Diğer Santorini adası otel seçenekleri ve fiyatları için tıklayın.

Yunan Adaları tatilimizin gezi notları

Yukarıda Yunan Adaları gezi rehberi özeti şeklinde yazdığım Naxos, İos ve Santorini tatilimizin ayrıntılı gezi notlarını da hazırladım. Oradan buradan derlenmiş bilgi olarak değil, Yunan adalarında tatil yapmış birinin bakış açısı ile, size oralar hakkında daha ayrıntılı bir fikir verecek, bol resimli adım adım gezi notları için aşağıdaki linklere tıklayın:


Gezi yazılarımı faydalı buluyorsanızlütfen tatil otel rezervasyonlarınızı benim booking.com linklerim üzerinden yapıp, emeğime destek olun. 
Size hiçbir ekstra masraf olmaz, tamamen aynı konaklama ücretini ödersiniz. Booking.com'un zaten almış olduğu komisyonun bir kısmının bana gelir olarak gelmesine yardımcı olabilir, benim yepyeni yazılar yazmama vesile olabilirsiniz. Booking.com kazanacağına gezenanne kazansın diyorsanız :)  otel rezervasyon linkim burada
 
Bu yazı affiliate linkleri içerir; daha fazla bilgi için tıklayın.