İos adasına nasıl gidilir, en güzel plaj nerede


Renkli gece hayatı ile ünlü Yunan adası olan İos adasına deniz tatili için gittik. İos adasına nasıl gidilir? İos adası nerede? Türkiye'den feribot ile İos adasına nasıl gidilir? İos adası tatiliniz öncesi işinize yarayacak birçok bilgi aşağıdaki blog yazımda. 

İos adasına nasıl gidilir?

Ios adasına gitmenin en kolay yolu Atina üzerinden gitmek. Maalesef Türkiye'den İos adasına direkt uçuş veya feribot bulunmuyor. Atina'ya uçup, oradan feribot ile veya İos adasına en yakın ada olan Santorini'ye iç hat uçuşları ile uçup İos adasına gidilebilir

İos adası nerede?

İos adasının da parçası olduğu Kiklad adaları, Ege denizinin güneyindeAtina'nın güneydoğusunda yer alıyor. Geniş bir alana yayılmış olan adalar seviye olarak aşağı yukarı Kuşadası ile Datça arasında bulunuyor. Kuzeyden güneye, Mikonos adası Didim seviyesinde, Naxos adası ve Paros adası Bodrum seviyesinde, İos adası Datça seviyesinde, Santorini ise Rodos seviyesinde yer alıyor.  

İos adası, Santorini adasına çok yakın, Santorini'nin kuzeyindeki ilk ada. İos adasından Santorini'ye feribotla gitmek sadece 40 dakika sürüyor.

Neden İos adası tatili?

İos adası çok güzel denizi ve plajları olan bir Yunan adası. Aynı zamanda güneyindeki çok pahalı Santorini adasına göre çok daha ekonomik bir tatil geçirilebilecek bir ada. Santorini adası deniz tatili için çok cazip olmadığından, bireysel olarak Santorini adası tatili planlayanlar için İos adası da rotaya ilave edildiğinde hem çok güzel bir deniz tatili geçirilir, hem de Santorini tatilinin iyice zorladığı bütçe biraz İos adasında dengelenmiş olur. Çünkü İos adası, etrafındaki popüler adalara göre çok daha ekonomik bir ada. Ayrıca İos adası, Mikonos ile birlikte Yunan adaları arasında en iyi gece hayatı bulabileceğiniz bir yer.

İos adasına nasıl gidilir
İos adasının en güzel plajı Mylopotas plajı

Gençlik adası İos

İos adasının partileme ortamı ve renkli gece hayatının namını duymuş ve İos adasına nasıl gidilir diye araştıran bir genç olarak bu yazdıklarımı okuyorsanız; hiç tereddüt etmeyin doğrudan İos adası tatili planlamaya başlayın derim. Çünkü, İos dünya üzerindeki birçok yerden gençlerin eğlenmek ve partilemek için gittiği bir yer. Tam size göre, gidin eğlenin! İngilizi, ta Avustralyalı genci İos adasını bulmuş gelmiş siz de Türkiye'nın burnunun ucundaki bu tatil adsının tadını çıkartın, derim. Muhtemelen İos adasında ödeyeceğiniz ücretler, Bodrum'da Çeşme'de ödeyeceklerinizden uygun bile kalır...
İos adasına nasıl gidilir? İos nerde?
İos adasının merkezi Chora'da gençler sabahlara kadar eğleniyor

İos adasında aile tatili olur mu?

Bizler İos adasına iki çocuklu bir aile olarak gittik. Naxos, İos ve Santorini tatilimizin bir parçası olarak adayı ziyaret ettik.

Adaya ilk ayak bastığımızda adadaki neredeyse tüm tatilcilerin gençlerden oluştuğu ve yaş ortalarının da 18 civarı olduğunu görünce biraz afalladık. Ancak daha sonra İos adasının en güzel plajını bulduk ve gayet uygun fiyatlar ödeyerek keyfimize baktık. Üstelik bu bölgede kendi yaşlarımızda tatilciler de vardı. Gençler plajın diğer ucunda partilemede, biz daha az genç olanlar :) plajın kuzeyinde daha sakin ortamda dinlenmecede, gayet güzel bir tatil geçirdik.


Yunan adaları tatili, İos adasında en güzel plaj
Mylopotas plajı ortamı

İos adasına Türkiye'den nasıl gidilir?

Maalesef Türkiye'den İos adsına direkt uçuş veya feribot yok. Takip edilebilecek en mantıklı yol Atina üzerinden gidip oradan feribotla adaya ulaşmak. 

Türkiye'den bir Yunan adasına feribotla gidip oradan İos adasına geçsek?

Türkiye'den Yunan adaları feribotları ile Türkiye'ye yakın Yunan adalarına geçip onlar üzerinden Mikonos vb üzerinden de İos adasına geçilebilir. Ben, bu seyahatimde bizim de bilet almış olduğumuz www.ferryhopper.com sitesi üzerinden Türkiye'nin farklı limanlarından İos'u arattım ve aşağıdaki hatları buldum. Siz de aşağıdakilerden size mantıklı gelen hat için www.ferryhopper.com sitesi üzerinden arama yapıp güncel fiyatları ve size uygun feribot seferlerini bulabilirsiniz.

Kos - Amorgos (Katapola) - İos

Bodrum - Kos feribotu: Feribot fiyatı 17€, sefer süresi 20 dakika
Kos - Amorgos (Katapola) - İos:   Feribot fiyatı 54€, sefer süresi Amorgos adasına 3 saat 15 dk, Amorgos'tan İos adasına Santorini üzerinden 5 saat 20 dk. Ancak Kos - Katapola feribot hattı çok seyrek (Haftada bir gibi), aktarmalar arası bir gece Katapola'da kalmak gerekiyor. Yine de bakındığım tüm Türkiye'den İos feribotları arasında en uygun fiyat. Güncel seferler ve fiyatlar için tıklayın

Kos - Syros - İos

Bodrum - Kos feribotu: Feribot fiyatı 17€, sefer süresi 20 dakika
Kos - Syros - İos:   Feribot fiyatı 109 / 119€, Kos'tan Syros'a gece feribotu 7 saat 25, Syros'tan İos'a sabah feribotu 1 saat 50 dk. Kos'tan Syros'a seferler haftanın sadece bazı günlerinde var. Güncel seferler ve fiyatlar için tıklayın

Samos - Mikonos - İos

Kuşadası - Samos feribotu: Feribot fiyatı 36€, sefer süresi 45 dakika
Samos (Karlovasi)- Mikonos - İos: 
veya
Samos - Syros - İos: 
Her iki hat için Feribot fiyatları 80 - 120€ arasında, sefer süresi 4 saat civarı Mikonos ya da Syros'a varılıyor. Oradan da İos yaklaşık 2 saat. Ancak her iki opsiyonda ara adada geceleme var. Mikonosa gidip, tüm gece, gece hayatının tadını çıkartıp sabah İos feribotuna binmek şeklinde bir gençlik rotası olabilir. 
Güncel seferler ve fiyatlar için tıklayın

Sakız adası - Mikonos - İos

Çeşme - Sakız (Chios):  Feribot fiyatı 26€, sefer süresi 20 dakika
Chios'tan Mesta limanına toplu taşıma otobüsleri var
Sakız (Meta) - Mikonos: sefer süresi 3 saat (sadece pazar günleri gece feribotu var)
Mikonos - İos: sefer süresi 1-2 saat 
Sakız (Mesta) - İos seferi toplam feribot ücreti 100€ civarı
Güncel seferler ve fiyatlar için tıklayın

İos adasında havaalanı var mı?

İos adasında havaalanı bulunmuyor. Uçakla uçulabilecek en yakın yer Santorini adasındaki Thira havaalanı (havaalanı kodu JTR). Uluslararası bir havalimanı olan Santorini Thira havaalanına Atina'dan ve farklı Avrupa ülkelerinden uçuşlar var. Ayrıca Santorini çok turistik bir ada olduğundan bol miktarda ucuz hava yolu da Santorini'ye uçuyor. Uygun uçak bileti bulma ihtimali yüksek yani. 

Santorini'den İos adasına nasıl gidilir?

Santorini'den İos adasına gitmek için gün içinde birçok feribot kalkıyor. Feribot sefer süresi, feribot çeşidine göre 35 dk ile 1 saat 20 dk arasında değişiyor. Feribot biletleri fiyatları da hıza göre artmakla birlikte 6.50€'ya kadar inen seferler de bulunuyor. Güncel feribot fiyatları için tıklayın.

Atina'dan İos adasına nasıl gidilir?

Atina'dan İos adasına feribot ile gidilebilir. (Uçak ile gitmeyi tercih edenler için uçulabilecek en yakın ada Santorini. Ayrıntılar üstte) Atina'dan İos'a feribotla gidildiğinde sefer süresi feribot çeşidine ve şirketine göre değişmekle birlikte yaklaşık 4 - 8 saat arası sürüyor. Feribot bilet ücretleri 48 - 84€ arasında değişiyor. Güncel seferler ve fiyatlar için tıklayın

Atina'dan İos adasına feribotla gitmek

Atinada Yunan adaları feribot limanı Rafina
Atinada Yunan adaları feribot limanı Rafina

Atina'nın hem Pire hem de Rafina limanlarından İos adasına feribot kalkıyor
. Genel olarak seferler direkt İos adasına değil de önce etrafındaki yakın diğer adalara (Mikonos, Naxos, Paros vb gibi) uğradıktan sonra İos'a varılıyor. 

Bizler, sabah saatlerinde Atina'ya uçup, Atina merkeze uğramadan doğrudan Naxos'a oradan da İos'a geçtiğimizden havaalanına daha yakın olan Rafina limanına gittik. Havalimanından Rafina limanına transferi taksi ile yaptık. (Alternatif olarak toplu taşıma da bulunuyor.) Öğleye doğru limandaydık vaktimiz olduğu için limanda oturduk öğle yemeği de yedik. Böylece tatilimiz Rafina limanında başlamış oldu aslında. 

Atina'dan İos adasına nasıl gidilir
Rafina limanında balık lokantası çok keyifliydi

Size Süper Para Tasarruf ettirecek önemli Not!

Yunan adaları tatilinizi planlıyorken daha hangi adada kaç gün kalacağınız ve doğrudan tek bir adaya gidecekseniz o adadaki kalış tarihleriniz belirlemeden önce feribot seferlerini ve fiyatlarını inceleyin ve ona göre karar verin. Gitmek istediğiniz adalara giden en uygun ve en mantıklı saatli feribotları belirledikten sonra otellerinizi rezerve edin. 

Biz, adalar yakın, feribot elbet vardır deyip, önce otellerimiz tuttuk. Daha sonra fark ettik ki, feribot vardı olmasına ama bazı yerlerde günde tek sefer vardı o da en pahalı ve hızlı olan feribotlardandı. Naxos'tan İos adasına geçerken mesela zaten otel rezervasyonlarımızı önceden yaptığımızdan gitmemiz gereken günde gündüz saatli tek bir sefer vardı onun da fiyatı 60€ civarıydı. Oysa ki bir başka gün Naxos'tan İos'a geçmeyi seçsek bilet fiyatları 8€'ya kadar düşüyordu. Dört kişilik aile olarak fazladan vermek zorunda kaldığımız ücreti siz hesaplayın. :( Keşke tatilimizden önce GezenAnne'yi okuyup ona göre plan yapsaydık. :)))

İos adasına nasıl gidilir, Atina Rafina limanı
Rafina limanından feribot ayrılırken

Sea Jets feribotu ile Naxos ve İos'a gitmek

Bizler Yunan adaları tatilimizde birkaç adaya gitme şeklinde tatil yaptığımız için önce Atina - Naxos, sonra da Naxos - İos arasında feribotla gittik. İşin doğrsu, "island hopping" yapmayıp tek bir adaya gitsek feribot ücretleri çok daha ucuza gelirdi. (Atina - İos bileti, Atina - Naxos ve Naxos - İos biletleri toplamından çok daha ucuz) Bu arada feribotla gitmeye karar verdiğinizde de biletlerinizi almakta fayda var, çünkü onda da fiyatlar doluluğa göre artabiliyor ya da biletler bitebiliyor.

Biletimizi online olarak www.ferryhopper.com sitesinden aldık. Bu sitede sadece Sea Jets'in değil gitmek istediğiniz adaya giden tüm feribot şirketlerinin derlemesini görebiliyorsunuz. Bizim gittiğimiz saat ve tarihlerde Sea Jets hızlı feribotu vardı ama farklı zamanlarda adalara giden birçok farklı firma da var. Bileti online olarak aldıktan sonra bastırmaya gerek kalmadı, cep telefonumuzdan gösterip gemi binişinde okutarak kolayca feribota bindik.  Feribot bilet fiyatları ve seferler için tıklayın

Yunan adası feribotu ortamı nasıldı?

Feribota bindik ve valizlerimizi aşağıdaki bagaj alanına bıraktık. (feribottaki arabaların bulunduğu bölüme bagajlar bırakılıyor, tamamen kontrolsüz bana hiç güven vermiyor ama sistem böyle, herhalde bir sıkıntı olmuyor, bizim bagajlar yerli yerindeydi çok şükür :)) 

Yunan adaları feribotu bagaj bölümü
Valizinizi ineceğiniz adaya göre ayrılmış bölümlere bırakıp yolcu bölümüne çıkılıyor.

Yukarıya yolcu bölümüne geçtik ve numaralı yerlerimizi bulduk. Bizler en uygun fiyatlı ekonomik bölümden koltuklarımızı seçmiştik. Koltuklar gayet konforlu ve rahattı. Ortam da klimalı ve ferahtı. Ayrıca, feribotta ufak bir şeyler alınabilecek bir cafe de vardı.

Yunan adaları feribotunun içi ve koltukları
Feribot koltukları gayet rahattı

Sefer, yüksek hızlı feribot olmasına rağmen dışarıdaki güverteye çıkmaya izin veriliyordu. Tabii bol rüzgardan saçlar uçuşuyor, deniz suyu sıçramasından cildiniz tuzla kaplanıyor ama Ege denizinde sefer yaparken vakit geçirmesi çok keyifliydi.

Naxos adasından bir önceki durak Mykonos adasıydı. Mikonos - Naxos arası feribotla sadece 40 dakika sürüyor. Biz uğramayı tercih etmedik ama Naxos'tan rahatlıkla günübirlik bile gidilebilecek mesafede Mykonos adası. (yaz dönemi fiyatları, kalabalık vb sebeplerle çok turistik ada tercihimizi Santorini'den yana kullandık, ikinci bir çok turistik adaya gitmeği tercih etmedik. Mikonos'un plajlarının namını çok duymuştuk ancak Naxos'ta ve İos'ta aradığımız rüya gibi plajları fazlasıyla bulduk.)


Mykonos adasına nasıl gidilir
Mikonos adası
Mikonos'tan ayrıldıktan kısa bir süre sonrası Naxos adasına ulaştık. Limana yanaşırken ilk önce adanın simgesi ünlü Portara karşıladı bizi. Hızlıca çıkış kapısına gidip, valizlerimizi aldık ve gemiden indik. Feribot herbir adada sadece birkaç dakika durup sonra yoluna devam ettiği için limana varmadan hazırlıklı olmak gerekiyor. Biz indik ve feribot bir sonraki ada durağı olan Paros'a doğru yoluna devam etti.
Naxos adasına nasıl gidilir
Naxos adası limanına yaklaşırken

Atina - İos feribotu

Atina'dan İos adasına nasıl gidilir?
İos adası feribotu

Naxos adasında keyifli bir tatil sonrası Naxos limanından İos feribotuna bindik. Bu feribot, sabah saat 7:00'de Atina'nın Piraeus (Pire) limanından kalkmış. 9:10'da Syros adasına, 9:50'de Mikonos'a uğramış ve 10:30'da Naxos'taydı. Naxos'tan bindik ve 11:10'da İos adasındaydık. Biz İos'ta indik ve feribot 11:45'te Santorini'de olmak üzere yoluna devam etti.

Yunan adalarında Atina - Mikonos - Naxos - İos - Santorini feribotu
Yunan adalarında Atina - Mikonos - Naxos - İos - Santorini feribotu

Feribotta, sabah erken saatlerde Atina'dan binmiş, belki de Mikonos'ta sabaha kadar eğlenip sabahlamış ve Mikonos limanından feribota dahil olmuş yolcular koltuklarda uyukluyordu. Bizler, numaralı koltuklarımızı bulduk. Bu sefer feribottaki cafe manzaralı koltuklarımızda nispeten kısa ve yine rahat bir feribot yolculuğu geçirdik.  

Yunan adaları feribotu cafe
Yunan adaları feribotunda cafe

Naxos'tan ayrıldıktan 40 dakika sonra İos adasına ulaştık.

Yunan adaları feribotu ile İos adasına nasıl gidilir

Yunan adaları feribotu ile İos adasına nasıl gidilir

İos limanından kısa bir yürüyüş sonrası, İos adasındaki otelimize yerleştik ve kendimizi hemen otelin önündeki plaja attık.

İos adası nerede, nasıl gidilir, liman plajı
İos feribot limanı ile aynı yerdeki plaj

İos adasına nasıl gidilir, en güzel plajlar
İos adasında bu plajda şezlong ücreti 7€'du

İos adasındaki plajda içecek fiyatları
İos adasındaki plajda içecek fiyatları

İos adasında nerede kalınır?


İos adasında nerede kalınır
İos adasında Corali Hotel

İos adasında limana yürüme mesafesinde, önünde kendi plajı ve ücretsiz kullanılabilen şezlongları da olan Corali Hotel'de konakladık (booking.com puanı 300'den fazla yorum için 8.7) . Oteli seçmemizdeki etkenler aile oteli olması, havuzu ve plajı olması, dört kişilik aile odaları olması ve otel bünyesinde etrafta oldukça popüler olan bir pizza restoranı olmasıydı. Ha bir de otel müşterisi olarak 25 yaş üstünü kabul ediyorlardı (çocuklar hariç), böylece adadaki partileme atmosferinden biraz ayrı kalırız diye düşündük.

Biraz eskimiş bir otel olmasına rağmen Corali Hotel temizdi. Özellikle bahçesi ve havuz etrafı çok bakımlıydı. Çocuklar havuzda çok eğlendi. Sabahları yeterince yiyecek şeyler bulabildiğimiz kahvaltısı da vardı. Limana ve limandaki restoranlara da otelden kolayca yürünebiliyordu. İos ada merkezi olan Chora, limanda değil, birkaç km içerideydi. Limandan kalkan otobüsler ile ada merkezine ve adanın ünlü plajlarına kolaylıkla gidilebiliyordu. Coralı Hotel fiyatları için tıklayın.

İos adasını gördükten sonra diyebilirim ki bana göre konaklamak için en iyi bölge Mylopotas plajı etrafı. Hemen plaj arkasındaki Hotel Aegeon (booking.com puanı 160'tan fazla yorum için 9.4) basit, ekonomik, havuzu da olan çok beğenilen bir aile oteli. Hotel Aegeon fiyatları için tıklayın. 

Yine Mylopotas plajındaki Dionysos Seaside Resort Ios oteli (booking.com puanı 400'tan fazla yorum için 9.2) daha lüks konaklama arayanlar için iyi bir seçenek. Otelde, Santorini'deki otellerde çok rağbet edildiği gibi özel havuzlu odalar da mevcut. (Tabii Santorini'den daha uygun fiyata :)) Dionysos Seaside Resort Ios oteli fiyatları için tıklayın.

Diğer İos adası otel seçenekleri ve fiyatları için tıklayın

İos Adası gezi rehberi

İos adası gezi rehberi
İos adasından Santori'ye ayrılmadan önce limanda feribot beklerken

İos Adası tatilimizin ayrıntılı gezi rehberini de hazırladım. İos adasında merkezi Chora'ya ve plajlara nasıl gidilir? Adada toplu taşıma mı kullandık, yoksa araba kiralamak gerekli miydi? İos adasında nerde ne yedik? Okumak için:


Gezi yazılarımı faydalı buluyorsanızlütfen tatil otel rezervasyonlarınızı benim booking.com linklerim üzerinden yapıp, emeğime destek olun. 
Size hiçbir ekstra masraf olmaz, tamamen aynı konaklama ücretini ödersiniz. Booking.com'un zaten almış olduğu komisyonun bir kısmının bana gelir olarak gelmesine yardımcı olabilir, benim yepyeni yazılar yazmama vesile olabilirsiniz. Booking.com kazanacağına gezenanne kazansın diyorsanız :)  otel rezervasyon linkim burada1
 
Bu yazı affiliate linkleri içerir; daha fazla bilgi için tıklayın.