Amalfi manzarası, Güney İtalya
Amalfi kıyıları ve Amalfi şehri

Amalfi kıyıları nerede?

Amalfi kıyıları, güney İtalya'da, Napoli'nin güneyinde yer alıyor. Amalfi kıyılarının özel kılan şey, bölgenin coğrafi yapısı ve bölgedeki yerleşimlerin coğrafi konumu. UNESCO dünya mirası listesinde de yer alan Amalfi kıyıları, kayaların yamacındaki uçurum kenarından giden yollar ile ulaşılan, sarp kayalıkların üzerine kurulmuş küçük köy ve kasabalardan oluşuyor. Bölgenin birbirinden şirin ve dünyaca ünlü yerleşimleri Positano, Salerno, Ravello, Praiano, Maiori ve Amalfi şehri. 

Bir seyahatimizde rotamızı Güney İtalya'da Amalfi kıyılarına çevirdik ve Napoli, Pompei, Capri adası, Sorrento, Amalfi ve Positano'ya gittik. Tüm bölgeyi çok sevdik ama özellikle Amalfi kıyısına ve Positano'ya bayıldık. 
Positano, karşı yakadan
Positano

Amalfi'ye nasıl gidilir?

Amalfi'ye ulaşmak için:
  • İstanbul'dan Napoli'ye yaklaşık 2 saatlik uçak yolculuğu,
  • Napoli havaalanından - Napoli merkez ve tren istasyonu: 20 dakikalık havaalanı istasyon transferi (Alibus)
  • Napoli'den - Sorrento'ya:  1 saatlik Vezüv yanardağı etrafından giden banliyö benzeri tren yolculuğu (Circumvesuviana)
  • Sorrento'dan - Amalfi kıyıları ve Positano'ya: denize nazır dik yamaçlarındaki virajlı yollardan giden toplamda 20 km olmasına rağmen yaklaşık kırk dakika süren otobüs yolculuğu (SITA otobüsleri)
  • Positano'dan - Amalfi şehrine: Sorrento Positano arasına göre daha da dar, yer yer taşların içinden giden yollardan geçen 40 dakikalık otobüs yolculuğu (SITA otobüsleri) yapmak gerekiyor.
Amalfi kıyısından giden yollar
Amalfi kıyıları yolları

Positano

Positano, şirin, butik bir tatil kasabası. Hakkında Amalfi kıyısının incisi deniliyor. Bir dağın en altından en tepesine kadar birbirinin manzarasını örtmeyecek şekilde taş üstüne inşa edilmiş evlerden oluşuyor. Bu evlerin arasında ise labirent gibi merdiven yollar var. Biz o yüzlerce dik merdivenden nefes nefese inmeye veya çıkmaya çalışırken altmışlık yetmişlik delikanlılar "buon giorno" deyip gayet rahat şekilde yanımızdan geçiyordu. Şirin evler, sıcak insanlar, nefis bir doğa, mis gibi hava, harika manzara hepsi Positano'da. 
Positano, plajdan
Positano sahili

Positano'da ne yapılır?

Positano'nun minik şirin bir çarşısı var. Daha yüksek sezonda gidildiğinde lüks restoranların da süslediği bu çarşı bizim gittiğimiz bahar aylarında daha çok yerli halkın ve tek tük turistin uğrak yeriydi. Ayva büyüklüğünde limonlar ve limoncello şişeleri ile süslü vitrinler, yörenin ünlü seramiklerini satan dükkanlar vardı çarşıda...
limoncello kadehleri, Güney İtalya
Positano'daki otelimizin lemoncello hediyesi
Positano'da yapılacaklar, güzel havanın tadının çıkartmak, çarşısındaki restoranlarında cafelerinde güzel yemekler yemek, bol yokuşlu merdivenleri tırmanıp otelinizde güzel Positano manzarasının tadı çıkartmaktır bana kalırsa. Yani 'La vita bella!' Yaz sezonunda gidildiğinde de bunalar ilaveten şirin plajında ünlü Positano manzarasına karşı denize girilebilinir.

Positano'da nerede kalınır?

Positano otelleri, özellikle sezonda oldukça pahalı olabiliyor. İyi bir araştırma yapmak, gerekirse bizim yaptığımız gibi daha düşük sezonda gitmek de değerlendirilebilir. 

Booking.com 'da Positano otelleri için tıklatın.

Biz, Villa Yiara otel 'de konakladık ve otelden çok memnun kaldık. Otelin özellikle manzarası çok güzeldi.  (booking.com puanı: 9.6  / 770'den fazla yorumdan) için tıklayın.

Amalfi

Amalfi manzarası, Güney İtalya
Amalfi şehri
Amalfi kıyılarına ismini vermiş olan Amalfi şehri, tarihte kendi başına düklük oluşturacak kadar yükselse de günümüzde çok da büyük olmayan bir sayfiye kasabası görünümünde.

Amalfi'de otobüsten indiğimizde karşıda gördüğümüz yerleşim yine Positano gibi iki tepe yamacına, taşların üzerine kurulmuş bir yerdi. Positano'ya göre daha büyükçene olan bu şirin kasaba biraz daha geniş ve daha az eğimli bir alana yayılmış. Yine güzel bir sahil ve uçsuz bucaksız deniz Amalfi'nin güzelliğine güzellik katıyordu.
Amalfi sahili, İtalya
Amalfi sahili

Amalfi gezilecek yerler

Biz önce ara sokaklara dalıp Amalfi'nin Duomosu'nun (Sant'Andrea Katedrali) bulunduğu meydana doğru yöneldik. Şansımıza da hava güzeldi. Meydanda bulunan gelateriaların birinde oturduk, daha yeni yeni kalabalıklaşan meydana doğru lezzetli dondurmalarımızı yedik.
Duomo, Sant'Andrea Katedrali, Amalfi
Amalfi Duomo'su
Etrafta Amerikalı, Avrupalı turistler, yerli halktan insanlar. İlkbaharın daha ilk günleri olmasına rağmen ılıcık bir hava, Güney İtalya'nın güzel bir kasabasında oturmuş dondurmalarımızı yudumlamak yazın kıpırtısını yaşattı bana. Bir yaz günü de buralara gelmek çok keyiflidir diye düşündürdü...
Roma dondurmalarımız, Amalfi
Amalfi^de güzel havada gelato keyfi
Kalktık sonra Amalfi'nin çarşısını keşfetmeye koyulduk. Minik minik dükkanlar diziliydi çarşı boyunca, kimisinin önünde yerli halktan yaşlılar oturmuş sohbetlerini koyultmuştu. Yine koca koca limonlar, limoncello şişeleri dükkan önlerinde dizilmişti.
Amalfi çarşısı ve dükkanları, İtalya
Amalfi çarşısı

Amalfi seramikleri

Amalfi kıyılarındaki diğer şehirlerindeki gibi burada da seramik sanatı ön plandaydı ve çarşı boyunca bir sürü seramik dükkanı vardı. Amalfi'yi, yöreye özgü zanaatları veya Amalfi'nin tarihini tasvir eden bir sürü çini süslüyordu duvarları.
seramik dükkanı, Amalfi, İtalya
Amalfi'de seramik dükkanı
Çamaşırların sarkıtıldığı, yer yer kemerlerle evlerin birbirine bağlandığı şirin çarşının sonuna kadar gittik geldi. Duomo meydanında gösterişli Katedrale doğru bir göz attık. Duomo'nun dik merdivenlerine doğru yöneldik, tepeye kadar çıktık. Ayin saati olduğu için içeriyi göremedik ancak bulunduğumuz yüksek noktadan meydana, meydandaki insanlara bir göz attık.

Sahil boyunca giden kaldırımdan yürüdük. Turistler çarşıda dolaşırken çoluğunu çocuğunu almış yerli halk da deniz kıyısına inmiş güzel havanın tadını çıkarıyordu. Biz de yerli halka karıştık, denize nazır oturduk, bu güzel sahil kasabasının tadını çıkarttık...

Sorrento

Amalfi sonrası tekrar Sorrento'ya döndük. Yine sarp bir kayalığın üzerine kurulmuş olan şehir, Napoli ve Capri adasına yakınlığı ve ulaşımının nispeten daha kolay olması sebebiyle diğer Amalfi kıyısı kasabalarına göre daha çok gelişmiş. 

Tüm Amalfi kıyısında olduğu gibi burada da bol bol limon ve portakal bahçeleri var. Hatta sokak kenarındaki ağaçlarda bile turuncu turuncu mandalinalar vardı. 
Sorrento'da ana cadde üzerindeki mandalina ağaçları
Sorrento
Güzel bir şehir olmasına rağmen Sorrento'da yapılabilecekler kısıtlı. Bu sebeple şehir daha çok Amalfi kıyısı, Capri adası veya Pompei'ye rahatlıkla ulaşılabilecek bir merkez olarak kullanılıyor. 
Sorrento'nun ana meydanı Piazza Tasso
Sorrento merkezi

Sorrento'da nerede konakladık?

Sorrento'da Antiche Mura adında son derece profesyonel işletilen bir otelde kaldık. Otelin geniş, temiz odaları, minik bir bahçesi ve dillere destan bir kahvaltısı vardı.

Booking.com Hotel Antiche Mura puanı 9.1 /1100'den fazla yorumda, otel fiyatlarını incelemek için tıklayın.

Sorrento'dan Capri adasına nasıl gidilir?

Sorrento'nun sarp kayalıklarının dibindeki limanına gitmek için ücretli asansörleri kullanıp Amalfi kıyısnın en ünlü adası olan Capri'ye gitmek üzere feribota bindik ve adaya geçtik. Sezonda gidildiğinde dünya jet sosyetesinin merkezi olan ada bu mevsimde daha sakindi. 
Capri adasında limanda
Capri Adası limanı

Capri Adası

Capri adasıCapri ve Anacapri adında iki merkezden oluşuyor. Capri daha çok turistik dükkanların ve otellerin yoğunlaştığı yerken Anacapri'de daha çok yerel halkın yaşadığı evler var. Fünikülerle, feribottan indiğimiz limandan, yer yer limon bahçeleri arasından Capri şehrine geçtik. Şehri ve civarını dolaştık. Güzel dar sokaklarını, merkez dışındaki limon bahçelerini, sarp kayalarını çok beğendik. 

Anacapri

Ada içi ulaşımda kullanılan minibüslere binip sarp dağ yolundan Anacapri'ye geçtik. Mevsim dışı olduğundan Anacapri sokaklarında turistlerden çok okula, kreşe giden çocuklar, işinde gücünde yerel halk vardı. Capri şehrine göre daha geniş sokakları ile şirin bir şehirdi Anacapri. 

Capri'de nerede konakladık?

Capri'de Hotel La Floridiana'da konakladık. Adanın güney tarafındaki marina olan Marina Piccola'ya doğru, güzel deniz manzaralı bir odada kaldık.

Booking.com Hotel La Floridiana puanı 8.8 / 500'den fazla yorumda. Otel fiyatlarını incelemek için tıklayın.
Anacapri'de yürürken
Anacapri, Capri adası
Dönüşte,  feribotla değil de biraz daha hızlı giden deniz otobüsüyle anakaraya geçecektik. Kaldığımız oteldeki görevli bizi uyarmıştı deniz biraz dalgalı bugün diye ama bu kadar dalgalı olabileceğine hiç ihtimal vermemiştik. Sanki açık denizde ufak bir tekneyle dev dalgalarla savaşıyormuşçasına limitlerimizi zorlayan bir yolculuk sonrası anakaraya ayak bastığımız için şükrettik. 
Sorrento'ya ilerleyen deniz otobüsü - hydrofoil
Sorrento limanı

Napoli

Çok fazla vaktimiz olmamasına rağmen biraz da Napoli şehrini dolaşmak istedik. Hava alanında istasyona kadarki gördüğüm şehir, boyası dökülmüş evler, balkonlardan sarkan çamaşırlar, evlerin üstünde sıra sıra antenlerden ibaretti. Bu sefer liman çevresini dolaştık. Daha önceki izlenimimden sonra bu çevredeki inanılmaz boyutlardaki tarihi binalar karşısında çok şaşırdım. Bir tarafta ihtişamlı binalar, diğer yanda yemen yan sokakta asılı çalışırlar ile içine geçmiş, çok hareketli bir şehirdi Napoli. Diğer İtalyan şehirlerine göre çok kalabalık, bol trafikli, dinamik, enerji dolu bir şehir... 
Piazza Plebiscito, Napoli
Piazza Plebiscito, Napoli
Castel Nuovo, Napoli
Castel Nuovo, Napoli
Sarp yolları, güzel kasabaları ve sıcak insanları ile Güney İtalya ve Amalfi kıyılarını çok sevdik. Daha önce kuzeyde Cinque Terre'yi gördüğümüzde şaşırmış, bayılmış, allak bullak olmuştuk. Amalfi kıyıları da aynı duyguları uyandırdı bizde, güzelliği ile adeta büyüledi... 


Gezi Tarihi: Mart 2013