Naxos adası gezilecek yerler Chora

Naxos adası, rüya gibi denizi ve harika plajları ile çok güzel bir Yunan adası. Şirin köyleri, geleneksel mimarili evleri ve tarihi sokaklarla bezeli ada merkezi ile keyif dolu bir tatil geçirilecek bir ada. Üstlelik Mikonos ve Santorini gibi ünlü komşu adalarının aksine cruise gemilerinin uğramadığı bir ada olduğundan hiç de kalabalık değil. Naxos, İos ve Santorini adalarını gezdiğimiz Yunan adaları tatilimizde çok güzel vakit geçirdiğimiz Naxos adasındaki görülesi yerleri Naxos adası gezilecek yerler şeklinde aşağıda paylaştım.

Naxos adası nerede?

Naxos adası gezilecek yerler Naxos Chora şehri
Portara'dan Naxos Hora manzarası

Yunanistan'ın Naxos adası (Türk ismi Nakşa adası) Ege denizinin güneyinde yer alıyor. Dünyaca ünlü Mikonos ve Santorini'nin de yer aldığı Kiklad (Cyclades) adalarının en büyüğü Naxos adası. Konum olarak aşağı yukarı Bodrum seviyesinde ve kuzeyden güneye Mykonos ve Santorini adalarının arasında bulunuyor. Ancak, dünyaca ünlü komşu adalarının aksine Naxos cruise gemilerinin uğradığı bir ada olmadığından çok daha sakin bir ada.

Türkiye'den Naxos adasına nasıl gidilir?

Maalesef Türkiye'den Naxos adasına direkt uçuş veya feribot yok. Takip edilebilecek en mantıklı yol Atina üzerinden gidip oradan uçakla veya feribotla adaya ulaşmak.

Bizler İstanbul'dan Atina'ya uçup, Atina'dan hızlı feribot ile Naxos adasına geçtik. Atina'dan hem Pire, hem de Rafina limanından Naxos'a gün içinde birçok feribot seferi kalkıyor. Biz Rafina limanında Sea Jets feribotuna bindik. 

Daha ayrıntılı bilgi için: Naxos adasına nasıl gidilir? yazım 

Feribot Naxos'a varmadan AndrosTinos ve ünlü Mikonos Kiklad adalarına da uğradı. Feribotun hızlı ve yavaş olmasına göre bilet ücretleri değişmekle birlikte bizim gittiğimiz dönemde bilet fiyatları 34€ ile 70€ arasındayı. Sizin planladığınız tarihlerdeki feribot fiyatları için tıklayın.

Naxos adası gezilecek yerler

Naxos adası, tüm Kiklad adalarının en büyük adası olduğu için dere tepe tüm adayı keşfetmek istendiğinde Naxos gezilecek yerler listesi oldukça kapsamlı. Şirin köylerden geçen trekking rotaları, tüm Kiklad adalarının en yüksek noktası olan Zas (Zeus) dağı, irili ufaklı bir sürü köy; liste uzayıp gidiyor. Ancak pek çok kişi Naxos adasına bizim gibi deniz tatili için gittiği için ada merkezi, en şirin köy ve başlıca en güzel plajları kapsayan Naxos adası gezilecek yerler listesi şöyle: 

Portara

Naxos adası gezilecek yerler Portara
Naxos adasının simgesi Portara

Naxos adasının simgesi, feribotla adaya yanaşırken ilk gördüğünüz yer. Tamamlanmamış tarihi Apollo Tapınağı'nın kocaman kapısı aslında Portara. Özellikle gün batımı için ziyaret edilen antik kapı, Noxos Chora'ya yürüme mesafesinde. 

Naxos adası gezilecek yerler Portara
Naxos Chora'da bulunan Portara limandan gündüz vakti manzarası

Kara ile bağlantılı bir adacık üzerinde yer alan Portara'ya Chora'dan birkaç dakikada rahatlıkla yürünebiliyor. Portara'ya giriş ücretsiz ve günün her saati ziyaret edilebiliyor. 

Naxos Chora ve labirent sokakları

Naxos Chora sahil kıyısı ve restoranlar
Naxos Chora sahil kıyısı ve restoranlar

Naxos adasının ana şehrinin adı ve feribotla adaya ilk adım attığınız yer Chora. Naxos Chora'nın sahil kıyısında boylu boyunca sıralı restoranlar, barlar, cafeler ve turistik dükkanlar bulunuyor. İç sokaklarına doğru yürüdüğünüzde ise sepetçisi, peynircisi, dükkan penceresinde asılı ahtapotlarıyla tavernası ile daha otantik yerler karşınıza çıkıyor.

Naxos adası gezilecek yerler Hora sokakları
Naxos Hora sokakları

Naxos Chora'da bir tepe üzerine kurulu olan kalesine doğru yürüdüğünüzde ise daracık sokakları, begonvillerin süslediği bembeyaz evleri ile adeta bir labirenti andıran, tam da Yunan adası deyince aklımızda canlanan bir ambiyans yer alıyor. Taş kaplı şirin sokaklardan kale içine girip en tepeye kadar yürümek çok keyifli.

Naxos Kalesi

Naxos adası gezilecek yerler Naxos kalesi

Naxos Chora (Hora okunuyor) şehri bir tepe üzerine kurulmuş ve tepenin en üst noktasında Kastro denilen Naxos kalesi yer alıyor. Venedikliler tarafından inşa edilen kale, 1207 yılından beri yaşamın kesintisiz olarak sürdüğü bir yerleşim yeri olmuş. 

Naxos gezilecek yerler Kale içi sokakları
Naxos kale içi sokakları

Kastro'nun hala dimdik ayakta duran giriş kapılarından girip labirent sokaklarında dolaşırken birçok müze, kilise ve manastır gözünüze çarpıyor. Kalenin en üst noktasına vardığınızda ise eski Ursuline Manastırı'na ulaşılıyor. Manastır bir zamanlar kızların eğitim aldığı ve sadece kadınların girebildiği bir yer iken, günümüzde kültür merkezi olarak hizmet veriyor. Bünyesinde Arkeoloji Müzesi ve Naxos'un en güzel restoranlarından biri olan Avaton 1739 yer alıyor.

Naxos kalesinden Naxos Chora manzarası
Naxos kalesinde Avaton restorandan Naxos Chora manzarası

Avaton restoranda (all day cafe & wine bar olarak geçiyor) panoramik Naxos Hora manzarasına karşı oturmak çok keyifli. Liman, deniz, plajlar hepsi ayaklarınız altında. High class ve kaliteli bir işletme olan Avaton'da vakit geçirmeyi kesinlikle tavsiye ederim. Avaton restoranın menüsü için tıklayın.

Kartpostallık Halki köyü

Naxos adası gezilecek yerler Chalki köyü
Halki sokakları ve kitron atölyesi

Naxos Hora'dan 30 dakikalık bir otobüs yolculuğu ile ulaşılabilen Halki köyü fotojenik sokakları, art galeriler, geleneksel ürün satan dükkanları, cafeleri ve tavernaları ile çok güzel bir yer. Hepi topu iki sokaktan oluşan merkezinin herbir köşesinde fotoğraf çekmek isteyeceksiniz. 

Naxos adası gezilecek yerler Halki kitron atölyesi
Halki köyünde geleneksel kitron likörü atölyesi

Begonvillerin süslediği beyaz evler arasında dolaşmak, Naxos adasının geleneksel içeceği olan kitron'un üretim yerini ziyaret edip tadına bakmak, çok klas olan sanat galerisini gezmek ve şipşirin pastanesinde ve kafelerinde özgün ve harika tatlarda lezzetler denemek Halki köyünde yapılabilecek aktivitelerin başlıcaları. Tabii yemek saatinde gidenler için, küçük meydandaki asma altı tavernada güzel bir yemek de yenilebilir. 

Naxos adası gezilecek yerler Halki tarihi kilise
Halki köyünde tarihi kilise ve zeytin ağaçları

Bizim gibi daha geniş vakitte gidenler için merkez dışındaki tarihi kiliselere doğru zeytin, incir ve bilimum farklı meyve ağaçları arasında giden patikadan yürümek harika bir güney Ege ortamına taşıyacak sizi. Biz gittiğimizde tarihi kilise kapalıydı ama bana çocukluğumda geçtiğim yolları hatırlatan o yolda yürümek zaten en güzeliydi. 

Naxos adası gezilecek yerler Halki köyü
Naxos adası Halki köyü

Halki köyüne giden otobüsler Naxos Hora'da limanın yanındaki sahildeki yazıhaneden kalkıyor. 2 ve 6 No'lu hat Hora'dan Halki'ye gidiyor ve bilet fiyatı 2,60€. 

Zas (Zeus) Dağı

Tüm Kiklad adalarının en yüksek noktası olan Naxos adasındaki Zas (Zeus) Dağı rivayete göre Yunan tanrısı Zeus'un doğup büyüdüğü yer. Zas dağına trekking yapmak ve Zeus'un büyüdüğü mağarayı ziyaret etmek de sıklıkla yapılan bir turistik aktivite. Ancak bizler deniz tatiline gittiğimizden, bu tarz aktiviteler yerine adanın başlıca yerlerini görüp daha çok denizin tadını çıkartmak istedik. 

Ada etrafını gezerken araba kiralamaya da ihtiyaç duymadık. Naxos adasında toplu taşıma gayet iyi olduğu için otobüse atlayıp görmek istediğimiz yerlere ulaştık. 

Naxos plajları nasıl?

Bizler Naxos plajlarına bayıldık! Kesinlikle deniz tatili için çok doğru bir adresmiş Yunanistan'ın Naxos adası. Plajları kumluk, denizin içi de tamamen tertemiz ve kumluk. Naxos adasının batı sahillerinin tam karşısında boylu boyunca Paros adası olduğu için, Paros dalgakıran görevi görüyor ve bizim gittiğimiz dönemde deniz tamamen dalgasızdı. 

Sığ deniz tercih edenler için hemen şehir merkezinde sığ, dalgasız ve kumluk denizi var. Özellikle, tarihi şehir sokaklarına ve çarşısına yürüme mesafesinde çok güzel bir bir plaj olmasına bayıldık Naxos adasında. 

Derin deniz sevenler için de inanılmaz güzel sulu, hemen derinleşen denizi ve plajları da var. Tabii, deniz güney Ege olduğu için Temmuz ayında bile suyu serinceneydi. Yani, yaz sıcaklarında serinlemek için bire birdi. Kısaca, deniz tatili için şahane, tekrar tekrar gidilesi bir ada Naxos adası.

Agios Georgios plajı

Naxos adası gezilecek yerler en güzel plaj
Naxos adasında Agios Georgios plajı

Naxos'ta, ada merkezinde, tarihi sokaklarına ve çarşısına beş dakika yürüme mesafesinde şahane bir plaj Agios Georgios plajı. Bu plajı gördüğümüzde, "tamam harika, başka bir yere gitmeye gerek yok!", dedik.  Agios Georgios plajı, çocuklu aileler için gördüğüm en iyi plaj olabilir! (Sardunya adasında gittiğimiz plajlar beyaz kumunda dolayı bir tık daha iyi olabilir ama burada güzel bir old town kasabası atmosferi olması ve şehir merkezinin hemen içinde böylesi temiz, güzel ve sakin bir plaj olması dolayısı ile Agios Georgios plajı öne çıkıyor.)

Naxos adası gezilecek yerler en güzel plaj
Naxos merkezde Agios Georgios plajı çok güzel

  • İncecik kumlu bir plaj, ayrıca denizin içi de kum olmasına rağmen cam gibi tertemiz. Üstelik, karşıdaki Paros adası dalgakıran görevi gördüğünden deniz havuz gibi dalgasız
  • Git git derinleşmeyen, aksine sığlaşan tam çocuklu ailelere göre bir plaj. 
  • Plaj boyunca sıralı kiralanabilecek şezlong ve şemsiyeler (fiyatlar iki şezlong ve şemsiye için 20-30€ civarıydı), yemeğinizi kolayca deniz kenarında yiyebileceğiniz işletmeler var. Dileyene havlusunu serebileceği halk plajı da var. (ya da havlunuzu kumda istediğiniz yere koyup oturabiliyorsunuz zaten) 
  • Plaj, kilometrelerce gidip ulaştığınız ıssız bir koyda değil, Naxos Town'un içinde. Cıvıl cıvıl Naxos Chora çarşısı, güzelim old town sokakları sadece birkaç adım mesafede.
  • Plaja kolaylıkla Naxos Chora'dan yürüyerek gidebiliyorsunuz. Denize her gün kova kürek, şişme simit taşıyan Cevat Kelle görünümündeki anne babalar beni anladı.:)
  • Ayrıca Naxos'ta farklı zevklere göre daha birçok plaj da olması etkisi ile Agios Georgios plajı ortamı genel olarak sakin. Daha ne olsun!

Agios Prokopios

Naxos adası gezilecek yerler Agios Prokopios
Naxos adası Agios Prokopios plajı

Bir gün toplu taşıma ile Agios Prokopios ve Plaka plajlarına doğru gittik. Aga Prokopios plajında denize girmedik ancak otobüsle geçerken gördüğüm kadarıyla kumluk, dalgasız, çabuk derinleşen ve etrafında birçok tesis olan cıvıl cıvıl bir plaj. Bu bölgede iki şezlong şemsiye fiyatları 15-20€ civarıydı. Yol boyunca yer yer gayet keyifli gözüken deniz kıyısı tavernaları da vardı. 

Aga Prokopios ve Plaka plajlarına giden otobüsler Naxos Hora'da limanın yanındaki sahildeki yazıhaneden kalkıyor. 1 No'lu hat Hora'dan plajlara gidiyor ve bilet fiyatı 2,20€. Seferler klimalı ve bizim eski şehirlerarası hatlardaki gibi otobüsler ile yapılıyor. Otobüs saatleri ve hatları için KTEL otobüsleri sitesine tıklayın.

Plaka plajı

Naxos adası gezilecek yerler Plaka plajı
Naxos adasında Plaka plajı hemen derinleşen cam gibi temiz sulu

Adanın en güzel plajı olarak geçen Plaka plajı gerçekten inanılmaz güzel. Denizi, Palamutbükü'nün kumlu versiyonu gibi. Bir iki adımda hemen derinleşen, cam gibi ve yine dalgasız bir deniz. 

Naxos adası plajları Plaka
Plaka plajında bir butik otelin plajı ve şezlongları

Upuzun olan Plaka plajında sahil boyunca küçük ve bazıları butiğimsi birçok otel sıralanmış. Fakat ortam olarak bizim gibi sakinlik sevenler için bile biraz fazla sakindi.

 Naxos'ta nerede kalınır?

Naxos adasında nerede konaklanır
Naxos Center Houses'ta çatı terası manzarası

Tatilimiz öncesi booking.com'dan Naxos adasında konaklanacak yerleri araştırırken Naxos Center Houses'ın Maisonette'inin resimlerini gördüm ve araştırmam orada bitti :). Diğer bakındığım hiçbir yer oraya nazaran daha güzel değildi. Sonuç olarak, Naxos Center Houses'ın Maisonette'inde konakladık (booking.com puanı 170'ten fazla yorum için 9.1) . Harika bir konaklamaydı, çok memnun kaldık. 

Naxos Center Houses
Naxos konaklamamız: Naxos Center Houses

Naxos şehir merkezi olan Naxos Chora'nın merkezinde, çarşıya, limana, plaja yürüme mesafesinde tertemiz ve geleneksel ada dekorasyonlu çok şık bir yerdi. Her yere yürüyerek ve kolayca toplu taşıma ile gidebildiğimiz merkezi bir yerde kalarak ekstradan araba kiralamaya da gerek kalmadı. 

Naxosta nerede kalınır
Naxos konaklamızda kale ve Portara manzarası
Elimde, otelin hediyesi kitron likörünü yudumlarken

Naxos Center Houses, etraftaki diğer konaklama opsiyonları gibi tek bir oda değil, mutfağı, salonu, çocuklar ve bize ayrı 2 yatak odası ve verandası ile kocaman bir evdi. (Daha küçük aileler ve çiftler için farklı konaklama opsiyonları da vardı.) Ancak bir airb&b gibi de değildi çünkü günlük her gün temizliğimiz yapılıyor, mutfakta lavabodaki bulaşıklar bile yıkanıyordu. Hele bir de çatıda bir deniz, old town, kale ve Portara manzaralı bir terası vardı ki, olağanüstü! Kaldığımız nice çok güzel manzaralı yerler arasında rahatlıkla ilk üçe girerdi bana göre. 

Naxos Center Houses'ın hemen yakınındaki süpermarketten alışverişimizi yaptık. Gayet uygun fiyatlara peynirlerimizi, şaraplarımızı, uzolarımızı aldık. Greek salad'ın en hasını en güzel zeytin yağı ve feta peynirleri kullanarak yaptık. Gün batımlarında, şahane manzaralar eşliğinde basit ama keyifli sofralar kurarak keyif yaptık. Herkes günbatımı için Naxos'un ünlü tarihi yapısı olan Portara'ya akın ediyorken, biz kaldığımız yerde zahmetsiz olarak aynı manzaranın tadını çıkarttık. 

Naxos Center Houses'ın fiyatları için tıklayın.

Diğer Naxos adası otel seçenekleri ve fiyatları için tıklayın.

Naxos adası hakkında kısa kısa bilgiler

Naxos adası gezilecek yerler
  • Naxos adası Kiklad adalarının en büyüğü.
  • Kiklad (Cyclades) adalarının anlamı İngilizce "encircling islands" yani "çevreleyen adalar". Yunan kültüründe kutsal sayılan Mikonos yakınlarındaki Delos adası etrafında, diğer yakın adaların çember oluşturmasından bu ismi alıyorlar.
  • Delos, Yunan mitolojisinde Apollo ve ikizi Artemis'in doğduğu ada ve aynı zamanda önemli arkeolojik kalıntıların bulunduğu bir UNESCO dünya mirası merkezi.
  • Naxos adası da Yunan mitolojisinde sıklıkla geçiyor. Yunan tanrısı Zeus, Girit'te doğduktan sonra Naxos'a getirilmiş ve orada büyümüş. Dolayısıyla, Naxos halkı, adadaki en yüksek noktaya onun adını vermiş, Zas (Zeus) dağı. Naxos aynı zamanda, Dionysos, şarap tanrısının da doğduğu yer. Dionysos da Naxos adasını verimli şarap bağları ile kutsamış.  
  • 1003 metre yüksekliğindeki Zas (Zeus) dağı Naxos'un ve tüm Kiklad adalarının en yüksek noktası.
  • Zas dağının yüksekliği sayesinde ada yağmur bulutlarını çekiyor, dolayısıyla Naxos diğer Kiklad adalarına göre daha çok yağış alıyor. Bu da adayı daha yeşil, topraklarını daha verimli yapıyor.
  • Tarim ve hayvancılığın da çok önemli bir geçim kaynağı olan Naxos'un peynirleri, patatesi ve yerel turunç yapraklarından yapılan kitron likörü ünlü.
  • Anthony Bourdain'in Parts Unknown programında Naxos adası da var. Tabii turist olarak Naxos adasına gidince programdaki gibi otantik deneyimler yaşamanız pek mümkün olmuyor fakat Naxos adası tatili öncesi bir ön izlenim için programa bakabilirsiniz.
  • Naxos adasında özellikle yaz aylarında kuzeyden esen bolca meltem rüzgarları olduğundan, ada aynı zamanda önemli bir kitesörf merkezi.

İlgili yazılarım:

Gezi yazılarımı faydalı buluyorsanızlütfen tatil otel rezervasyonlarınızı benim booking.com linklerim üzerinden yapıp, emeğime destek olun. 
Size hiçbir ekstra masraf olmaz, tamamen aynı konaklama ücretini ödersiniz. Booking.com'un zaten almış olduğu komisyonun bir kısmının bana gelir olarak gelmesine yardımcı olabilir, benim yepyeni yazılar yazmama vesile olabilirsiniz. Booking.com kazanacağına gezenanne kazansın diyorsanız :)  otel rezervasyon linkim burada
 
Bu yazı affiliate linkleri içerir; daha fazla bilgi için tıklayın.