Yunanistan'ın İos adası, güzel denizi, keyifli plajları
ve nispeten daha uygun fiyatları ile Yunan adaları tatili planlayanlar için cazip bir yer. Üstelik, ünlü Santorini adasına en yakın Yunan adası İos adası olduğundan, günübirlik Santorini de gezilebilir İos tatili esnasında. İos adası, özellikle gençler için partileme adası olarak ünlenmiş durumda ve çok renkli bir eğlence ortamı sunuyor. Naxos, İos ve Santorini Yunan adaları tatilimiz esnasında birkaç gün deniz tatili yaptığımız İos adası hakkında gezi yorumlarımız ve tecrübelerimizden oluşan İos adası gezi rehberi yazımın devamında.

Neden İos adası tatili?

  • Çok güzel deniz ve keyifli plajlar
  • Gençler için partileme adası namına uygun renkli bir eğlence ortamı ve gece hayatı
  • Güzel bir ada merkezi ve Yunan adası mimarili ambiyans
  • Santorini adasına en yakın ada olduğundan Santorini'yi kolaylıkla ziyaret etme imkanı
  • Özellikle etrafındaki popüler adalara göre daha ekonomik fiyatlar

İos adası gezi rehberi feribot
İos adasında limanda feribot beklerken

İos adası nerede?

İos adasının da parçası olduğu Kiklad adaları, Ege denizinin güneyindeAtina'nın güneydoğusunda yer alıyor. Geniş bir alana yayılmış olan adalar seviye olarak aşağı yukarı Kuşadası ile Datça arasında bulunuyor. Kuzeyden güneye, Mikonos adası Didim seviyesinde, Naxos adası ve Paros adası Bodrum seviyesinde, İos adası Datça seviyesinde, Santorini ise Rodos seviyesinde yer alıyor.  

İos adası, Santorini adasına çok yakın, Santorini'nin kuzeyindeki ilk ada. İos adasından Santorini'ye feribotla gitmek sadece 40 dakika sürüyor.
İos adası gezi rehberi en güzel plajlar
İos adası plajları çok güzel

Tatil için İos adası mı, Santorini mi?

İos adası çok güzel denizi ve plajları olan bir Yunan adası. Aynı zamanda güneyindeki çok pahalı Santorini adasına göre çok daha ekonomik bir tatil geçirilebilecek bir ada. Santorini adası evet çok güzel ve tüm turistikliği ve popülerliğine rağmen hayatta en az bir kez görülesi bir yer. Ancak, Santorini adası deniz tatili için çok cazip değil. 

Bireysel olarak Santorini adası tatili planlayanlar için İos adası da rotaya ilave edildiğinde hem çok güzel bir deniz tatili geçirilir, hem de Santorini tatilinin iyice zorladığı bütçe biraz İos adasında dengelenmiş olur. Çünkü İos adası, etrafındaki popüler adalara göre çok daha ekonomik bir ada. Ayrıca, Santorini'deki tüm kalbalıklardan sonra İos adasının yaz aylarında bile kararında kalabalığı, size ferah bir nefes aldıracaktır. 
Yunanistan tatilinde birkaç Yunanca kelime
                        bilmekte fayda var
Yunanistan tatilinde birkaç Yunanca kelime bilmekte fayda var

Gençler için partileme adası İos

İos adasının partileme ortamının namını duymuş bir genç olarak bu yazdıklarımı okuyorsanız; hiç tereddüt etmeyin doğrudan İos adası tatili planlamaya başlayın derim! Çünkü, İos dünya üzerindeki birçok yerden gençlerin eğlenmek ve partilemek için gittiği bir yer. Tam size göre, gidin eğlenin! İngilizi, ta Avustralyalı genci İos adasını bulmuş gelmiş siz de Türkiye'nın burnunun ucundaki bu tatil adasının tadını çıkartın. Muhtemelen İos adasında ödeyeceğiniz ücretler, Bodrum'da Çeşme'de ödeyeceklerinizden uygun bile kalır...

İos adasında aile tatili olur mu?

Bizler İos adasına iki çocuklu bir aile olarak gittik. Naxos, İos ve Santorini tatilimizin bir parçası olarak adayı ziyaret ettik.

Adaya ilk ayak bastığımızda adadaki neredeyse tüm tatilcilerin gençlerden oluştuğu ve yaş ortalamalarının da 18 civarı olduğunu görünce biraz afalladık. Ancak daha sonra İos adasının en güzel plajını bulduk ve gayet uygun fiyatlar ödeyerek keyfimize baktık. Üstelik bu bölgede kendi yaşlarımızda tatilciler de vardı. Gençler plajın diğer ucunda partilemede, biz daha az genç olanlar :) plajın kuzeyinde daha sakin ortamda dinlenmecede, gayet güzel bir tatil geçirdik.
İos adası gezi rehberi aile tatili
İos adasında çocuklarlarla deniz tatili

İos adasına nasıl gidilir?

Maalesef Türkiye'den İos adasına direkt uçuş veya feribot yok. Takip edilebilecek en mantıklı yol Atina üzerinden gidip oradan feribotla adaya ulaşmak. Atina'dan İos adasına feribotla gidildiğinde sefer süresi, feribot çeşidine ve şirketine göre değişmekle birlikte yaklaşık 4 - 8 saat arası sürüyor. Feribot bilet ücretleri 48 - 84€ arasında değişiyor. Güncel seferler ve fiyatlar için tıklayın

Türkiye'den İos adasına gitmek için farklı alternatifler için ayrıntılı olarak yazdığım:

İos adasında havaalanı var mı?

İos adasında havaalanı bulunmuyor. Uçakla uçulabilecek en yakın yer Santorini adasındaki Thira havaalanı (havaalanı kodu JTR). Uluslararası bir havalimanı olan Santorini Thira havaalanına Atina'dan ve farklı Avrupa ülkelerinden uçuşlar var. Ayrıca Santorini çok turistik bir ada olduğundan bol miktarda ucuz hava yolu da Santorini'ye uçuyor. Uygun uçak bileti bulma ihtimali yüksek yani. 

Santorini'den İos adasına nasıl gidilir?

Santorini'den İos adasına gitmek için gün içinde birçok feribot kalkıyor. Feribot sefer süresi, feribot çeşidine göre 35 dk ile 1 saat 20 dk arasında değişiyor. Feribot biletleri fiyatları da hıza göre artmakla birlikte 6.50€'ya kadar inen seferler de bulunuyor. Güncel feribot fiyatları için tıklayın.
İos adası gezi rehberi otel
İos tatilimizdeki otelimiz ve verandamız

İos adası tatili için kaç gün gerekli?

İos adasına deniz tatili için gidildiğinde bu güzel ada ve plajlarının tadını çıkartmak için minimum iki gün geçirmek gerekli. Adada daha fazla gezme ve plaj keşfetme niyetindeyseniz doya doya vakit geçirmek için üç dört günlük bir süre ayırmakta fayda var.

Bizler, İos adasına Naxos adası tatilimizden sonra gittik. Naxos'ta zaten çok güzel deniz tatili geçirdiğimizden İos adasında uzun uzun farklı plajlar keşfetme modunda değildik. İos'un en güzel ve ulaşımı en kolay olan Mylopotas plajını bulduk ve oranın tadını çıkarttık. 

İos adasında kalmak için iki gün ayırmıştık ve öncesinden de Naxos'ta deniz tatilimizi yaptığımız için bu süre yeterli geldi. Bir günümüz daha olsaydı, yine toplu taşıma ile ulaşılabilen ancak ada merkezine daha uzakçana olan Manganari plajını da muhakkak görmek isterdik.

İos adası için araba kiralamak gerekli mi?

İos adası için araba kiralama konusu tamamen sizin kişisel tercihiniz ve tatil anlayışınıza kalmış durumda çünkü adada çok iyi işleyen bir toplu taşıma sistemi de bulunuyor. Klimalı otobüslerle, gayet rahat ve ekonomik bir şekilde limandan ada merkezi olan Hora'ya ve plajlara gidilebiliyor. 

Bizler, İos adasında kaldığımız iki gün boyunca araba kiralamaya gerek duymadık ve konakladığımız liman bölgesinden ada merkezine ve Mylopotas plajına toplu taşıma ile gittik. Bilet ücreti hem merkez hem de Mylopotas plajı için 1.60€ ve seferler oldukça sık. 

Adada, daha uzun süre kalsak ve Manganari plajı gibi daha uzaktaki plajları da görmek istesek, adayı kolaylıkla keşfetmemiz için altımızda bir arabamız olması faydalı olurdu. Ancak yine de adadaki pek çok plaja, seferler seyrek de olsa otobüs ile gidilebiliyor.
Limandaki otobüs durağı ve ada içi
                            otobüsleri
Limandaki otobüs durağı ve ada içi ulaşım otobüsleri

İos adasında toplu taşıma ile gidilebilen plajlar

  • Mylopotas plajı ve Koumbara plajına hem limandan hem de ada merkezinden (Hora) gün içinde birçok otobüs seferi var. Bilet ücreti 1.60€. 
  • Manganari plajına, limandan, Hora'dan ve Mylopotas plajından geçen bir otobüs var. Günde tek sefer var, öğlen gidilip akşam 17:30'da dönülüyor. Bilet fiyatları yanlış hatırlamıyorsam gidiş-dönüş 7.50€.
  • Agia Theodoti plajı ve Psathi plajına limandan otobüsler kalkıyor.
  • İos adasındaki güncel otobüs seferleri ve fiyatları için KTEL İos şirketinin sayfası için tıklayın.    

İos adasının denizi ve plajları nasıl?

İos adası gezi rehberi en güzel plaj
Mylopotas plajı

İos adasının denizi ve plajları, adanın güzel plajları ile ünlenmiş olması boşuna değil, dedirtiyor. Cam gibi tertemiz, turkuaz ve lacivert tonlarında bir deniz; upuzun plajlar... Dileyene sığ ve kumluk, dileyene hemen derinleşen ve çok ince çakıllı plajlar da var. Bizim yolumuzun geçtiği ve İos adasındaki en güzel plajlar şöyle:

Mylopotas plajı

İos adası gezi notları plajlar
Mylopotas plajının denizi tertemiz

İos adasının en popüler plajı Mylopotas plajı. Plaj, ada merkezi olan Hora'ya sadece 2 km uzaklıkta. Upuzun, korunaklı bir koyda, nefis turkuaz ve lacivert sularda  serinleme ve keyifli vakit geçirmek için çok doğru adres. Mylopotas plajının suyu, cam gibi tertemiz ve bir iki adımda hemen derinleşiyor. Plajı çok ince çakıl ve ilk denize girerken yer yer büyük taşlar var. Bizim İos tatilimiz esnasında adada ve etraftaki Ege denizinde kuvvetli rüzgarlar olmasına rağmen Mylopotas plajında sıfır dalga vardı. Yüzmesi, suda ve plajda vakit geçirmesi çok keyifliydi.
İos adası gezi rehberi en güzel plaj
Mylopotas plajında
Mylopotas plajına gitmeden önce, bu plajın parti plajı olduğu, gün boyu partileme ortamında olduğunu her yerde okumuş ve iki çocuklu bir aile olarak çok da böyle bir ortam peşinde olmadığımızdan nasıl olur acaba gibi tereddütlerimiz vardı. Daha sakin kısmı olduğunu okuduğumuz plajın kuzey kısmına gittik ve açıkçası çok çok memnun kaldık. Ortam gayet sakin ve huzurluydu. 


İos adasının parti plajı gezi rehberi
                                yorum
Otobüsle giderken çektiğim Mylopotas plajı resimleri

Daha çok atraksiyon peşinde olanlar için biraz ileride deneyimlenebilecek banana, ringo gibi denizde hem hız hem de ıslanmalı eğlence sunan aktiviteler de vardı. Bizim gittiğimiz bölümde Mylopotas plajının ünlü partileme atmosferi yoktu, öyle bir yer için bakınıyorsanız plajın daha güney bölümdeki tesislere bakabilirsiniz.

Mylopotas plajında şezlong fiyatları

Upuzun Mylopotas plajında pek çok şezlong kiralanabilecek tesis olduğu gibi aynı zamanda havlunuzu istediğiniz yere koyup plajda oturabiliyorsunuz da. (Tesislerin şezlonglarının hemen önüne de gelip yerleşebiliyorsunuz.)

İos adası gezi rehberi şezlong fiyatları
Mylopotas plajı kabanalar

Bizler, plaj başlangıcında lüks sayılabilecek bir tesis olan Bamboo restaurantın şezlonglarına yerleştik. Tesiste şezlong ücretlendirme bedelleri belli bir harcama karşılığıydı. Kişi başı 15€ harcama isteniyordu ve yediğiniz içtiğinizden o fiyat düşülüyordu. Bizler de kalabalık olduğumuzdan ortamın en iyi şekilde tadını çıkartacağımız kabanalara yerleştik. Çok keyifliydi!
Çocukla Yunanistan İos adası tatili
Mylopotas plajı ortamı
Tesiste yeme içme fiyatlandırması bir iki istisna dışında deniz kenarındaki bir yer için makul sayılırdı. Pembe köpüklü şarap şişesi 30€ civarıydı mesela. Buna karşın meyve salatasına 25€ fiyat biçilmişti, biz tercih etmedik. :) Yemekler 10-15€ civarıydı ve denediklerimizin hepsi başarılı ve lezzetliydi. Kısaca, deniz kenarında şampanyanı açtırıp, kabananda keyif yapabileceğin en güzel ve makul yerlerdendi.

Manganari plajı

İos Adasının en güzel plajı olarak geçen Manganari plajı, adanın güneyinde Hora'ya yaklaşık 20 km, 40 dakika araba sürüş mesafesinde. Yukarıda da bahsettiğim gibi Manganari plajına toplu taşıma ile de gidilebiliyor. İnce altın kumlu, sakin sulu ve sığ denizli bu plaj, özellikle küçük çocuklu aileler için de idealmiş. Bizim İos tatatilimiz sırasında Manganari plajına gitme fırsatımız olmadı ancak daha geniş zamanlı bir deniz tatilinde bence kesinlikle ziyaret edilmeye değer. 

Gialos plajı

İos adası gezi rehberi plajlar
Gialos plajı ve arkada feribotların adaya giriş yaptığı boğaz

Gialos plajı, İos limanı ile aynı koyda yer alıyor. Oldukça kapalı ve güney yönlü olan bu koy, kuzeyli meltem rüzgarlarına da korunaklı olduğundan Gialos plajında deniz bizim bulunduğumuz sürede tamamen dalgasızdı. İncecik kumlu sığ denizli bu plaj, ada limanına yürüyüş mesafesinde, ada merkezi Hora'ya ise 2 km uzaklıkta.
İos adası gezi rehberi plajlar
İos adasında limana yakın Gialos plajı
Bizim İos'ta konakladığımız otelimiz Gialos plajında yer aldığından, adaya ilk adım atar atmaz kendimizi bu plaja attık. Denizi sığ, kumu ince, manzaraları ve ortamı güzeldi güzel olmasına ama denizi Naxos'ta girdiğimiz harika plajlardan sonra çok da çekmedi bizi. Denizde yer yer yosunlar vardı. (Naxos'ta ve İos'ta girdiğimiz diğer tüm plajlarda SIFIR yosun vardı) Ayrıca, koca koca feribotlar hemen önünüzden manevra yaptığı için denize girilen yerde değil ama biraz ilerisinde biraz mazot kirliliği gözüme çarptı.

Biz Corali Hotel'in müşterisi olduğumuz için plajdaki şezlongları ücretsiz olarak kullanabiliyorduk. Dışarıdan gelenler için Gialos plajında şezlong ücreti 7€. Ayrıca oturduğumuz tesiste yiyecek içecek servisi de vardı. Plajda şezlongunuza servis edilen şişe biralar 4€, kola ve meşrubatlar 3€, freddo ve frappe 3€'ydu. Tesisin içecek menüsü de şöyleydi:
Yunan adaları plajları içki fiyatları
Plajdaki içecek menüsü

İos Hora ortamı ve gece hayatı

İos adası gece hayatı
İos adası gece hayatı ile ünlü

Yunan adalarında en iyi gece hayatı olan yerler Mykonos ve İos adaları. Durum böyle olunca, pek çok gencin İos adası tatiline başlıca gitme nedeni renkli gece hayatı olması. İos adasının merkez şehri olan Hora (Chora), adada çılgın gece hayatının yaşandığı yer. Hora'da gençlerin sabahlara kadar eğlendiği pek çok bar ve club var. 

İos adası merkezi Hora
İos adası merkezi Hora

Bizler, çok gece hayatı insanları değiliz, bu sebeple adanın gece hayatı atmosferini çok tecrübe etmedik. Ama Hora sokaklarında gördüğüm kadarıyla mekanlar, genelde küçük boyutta, öyle şatafatlı atmosferli değil aksine mütevazi ve samimi yerler.

İos adası gezi rehberi Hora sokakları
Hora sokakları

Gece oldu mu, gençler akın akın bizim konakladığımız limandan otobüse binip Hora'ya eğlenmeye gidiyordu. Biz de otobüse atladık ve Hora sokaklarında dolaştık biraz. Sokaklarda pek çok insan vardı ama öyle tıkış tıkış Bodrum sokaklarındaki gece hayatı sokaklarındaki gibi değildi.

İos adası gezilecek yerler Hora meydanları
Hora'da Yunan müziği eşliğinde cafeler

Hora sokaklarında, pek çok minik meydanda canlı Yunan müziği çalanlar ve etrafındaki cafelerde oturanlar vardı. Begonvillerin altında, keyifli bir yaz akşamında oturup Yunan ezgileri dinlemek güzeldi. (Sorry gençler! Benden gece hayatı tavsiyesi bu kadar. :) Siz, gece kulübü önerisi diyorsunuz, ben begonvillerin altındaki cafe diyorum. :)))

İos adasında nerede ne yedik?

İos adası tatilimiz esnasında, limanda bulunan Coral Kitchen and Bar'da pizza, Peri Anemon restoranda gyro (Yunan döneri), İthaka Restaurantta deniz kıyısında şık bir akşam yemeği yedik.

Coral Kitchen and Bar

İos adasında nerede ne yenir
Coral pizza restoranı ve İos'ta konakladığımız otelin bahçesi

İos'ta konakladığımız Corali Hotel'in bünyesinde yer alan bir aile işletmesi. Özellikle akşam saatlerinde yaktıkları taş fırında pişen pizzaları çok güzel. Denediğimiz bazı ara sıcakları ve sofra şarabını ise çok başarılı bulmadık. Ambiyans şahane: begonvillerin süslediği masalar, denize yakın, samimi bir ortam. Servis de çok arkadaşça ve başarılıydı.

İos adasında nerede ne yenir pizza
Coral restoranın pizzaları

Otelde kalanlar kadar, dışarıdan gelen gençler de restoran müşterileri arasındaydı. İngiliz gençlerin her birinin tek bir kişiye hem kocaman bir pizza, hem de yanında bir makarna ısmarlamalarını izlemek ilginçti. Bütçe kısıtlı, ortaya pizza ısmarlayalım idare edelim anlayışı yoktu yani. Darısı yurtdışına çıkan Türk gençlerinin başına, paralarının değerli olup bütçe derdi olmadan harcama yapabilecekleri günlere diyelim...

Peri Anemon restoran

İos adasında nerede ne yenir liman
                                restoranları
İos limanındaki restoranlar ve daima en fazla müşterili gyro'cu

İos limanından ne zaman geçsek, etrafındaki işletmeler sinek avlıyorken burası her daim hınca hınç doluydu. Adanın popüler gyro restoranlarından. Uygun fiyata karın doyurulabilecek bir yer.
Yunan adalarında ne yenir gyro
Yunan döneri "gyro"

İthaka Restaurant

İos adası nerede ne yenir
İthaka restaurant

İos adasının limanında, deniz kıyısındaki tekneler yanında masaları olan bir fine dining restoranı. Restorandaki özellikle başlangıçlarına bayıldık. Tüm Yunan adaları seyahatimizde yediğimiz en özgün ve lezzetli başlangıçlardı. Ancak restoranın ana yemeklerini aynı oranda başarılı bulmadık. Ünlü Yunan tatlısı bougatsa'yı (bir nevi laz böreği, dışı çıtır çıtır yufka, içi muhallebi) ilk burada denedik ve çok beğendik.
İos adasında
                            ne
                            yenir ahtapot ızgara
ahtapot

İos adasında ne yenir kalamar
kalamar

İos adasında
                            ne
                            yenir saganaki
saganaki kızarmış peynir

İos adasında ne yenir saganaki bougatsa
                            tatlısı
bougatsa tatlısı

İos'tan günübirlik Santorini gezisi

İos adasına kadar gitmişken, hemen yakınındaki dünyaca ünlü Santorini adasını da gidip görme fırsatı var. Önceden planlama yapıp, İos'tan Santorini'ye günübirlik bile gidip gelmek mümkün. Ancak, "önceden planlama yapma" kısmına özellikle vurgu yapmak istiyorum çünkü son dakikada İos'tayken, hadi bir de Santorini'yi de günübirlik gidip görelim derseniz; feribot fiyatlarını gördüğünüzde büyük ihtimal vazgeçersiniz. Çünkü İos'tan Santorini'ye son dakika feribot bileti fiyatları 70€'lara kadar çıkabiliyor. Gidiş dönüş, 140€; hele iki veya daha fazla kişiyseniz kısacık mesafe için ödeyeceğiniz fiyat daha da absürtleşiyor.

Oysa ki, İos - Santorini arasında 6€'lara giden feribotlar da var. Evet onlar seyrek tarihlerde ancak amaç İos'tayken ucuz yollu Santorini'yi görmekse, tüm İos tatilini planlamadan Santorini'ye en uygun feribot bileti ne zaman olduğunu online olarak araştırmakta fayda var. (Biz feribot biletlerimizi online olarak ferryhopper.com sitesinden aldık. Bu site üzerinden, en uygun biletler ne zaman diye bakınıp, ondan sonra o tatillere göre İos tatili planlanabilir.)

Günübirlik Santorini gezisi yerine, dönüş yolunda Santorini ziyareti

Genel olarak, sabah erken İos'tan Santorini'ye gidip, akşam en geç feribotu ile geri gelmek istediğinizde gün içindeki en pahalı feribot fiyatları ile karşılaşıyorsunuz. (Feribot fiyatlarını incelemek için tıklayın.) Bu sebeple bana göre, İos'tan Santorini'ye günübirlik gitmeye çalışmak yerine, bizim yaptığımız gibi, gezinizin sonunda Santorini gezisi yapıp oradan uçakla geri dönmek daha mantıklı. 

(Bütçeniz imkan veriyorsa en az bir gün de Santorini'de kalma opsiyonunu da değerlendirin bence. Bambaşka, yoğun kalabalıklardan biraz olsun daha uzak bir Santorini gezisi tecrübeniz olur bu şekilde. Evet, Santorini otelleri pahalı ama daha düşük bütçelere göre yerler de bulmak mümkün. Santorini otelleri fiyatlarına göz atmak için tıklayın.)

Bizler, İos'tan Santorini'ye öğle feribotu ile 15€'ya gittik. Normalde hızlı feribotlar 40 dakikada direkt Santorini'ye gidiliyorken, biz yaklaşık iki saatte Sikinos, Foleganros adalarına da uğrayıp ünlü adaya ulaştık. Acelemiz yoktu, hem başka adalar da gördük, hem de güney Ege'de bir gezinti yapmış olduk.

Santorini adası gezi notlarım için tıklayın.

İos adasında nerede kalınır?


İos adasında nerede
                                        kalınır
İos adasında Corali Hotel bizim kocaman verandamızdan manzara

İos adasında limana yürüme mesafesinde, önünde kendi plajı ve ücretsiz kullanılabilen şezlongları da olan  Corali Hotel'de konakladık (booking.com puanı 300'den fazla yorum için 8.7) . Oteli seçmemizdeki etkenler aile oteli olması, havuzu ve plajı olması, ineceğimiz feribot iskelesine yürüme mesafesinde olması, dört kişilik aile odaları olması ve otel bünyesinde etrafta oldukça popüler olan bir pizza restoranı olmasıydı. Ha bir de otel müşterisi olarak 25 yaş üstünü kabul ediyorlardı (çocuklar hariç), böylece adadaki partileme atmosferinden biraz ayrı kalırız diye düşündük.


Çocukla İos adası otel
                                        tavsiye
Corali Hotel'de aile odamız

Biraz eskimiş bir otel olmasına rağmen Corali Hotel temizdi. Özellikle bahçesi ve havuz etrafı çok bakımlıydı. Çocuklar havuzda çok eğlendi. Sabahları yeterince yiyecek şeyler bulabildiğimiz kahvaltısı da vardı. Limana ve limandaki restoranlara da otelden kolayca yürünebiliyordu. İos ada merkezi olan Chora, limanda değil, birkaç km içerideydi. Limandan kalkan otobüsler ile ada merkezine ve adanın ünlü plajlarına kolaylıkla gidilebiliyordu.  Coralı Hotel fiyatları için tıklayın.

İos adasını gördükten sonra diyebilirim ki bana göre konaklamak için en iyi bölge Mylopotas plajı etrafı. Hemen plaj arkasındaki Hotel Aegeon (booking.com puanı 160'tan fazla yorum için 9.4) basit, ekonomik, havuzu da olan çok beğenilen bir aile oteli.  Hotel Aegeon fiyatları için tıklayın. 

Yine Mylopotas plajındaki Dionysos Seaside Resort Ios oteli (booking.com puanı 400'tan fazla yorum için 9.2) daha lüks konaklama arayanlar için iyi bir seçenek. Otelde, Santorini'deki otellerde çok rağbet edildiği gibi özel havuzlu odalar da mevcut. (Tabii Santorini'den daha uygun fiyata :))  Dionysos Seaside Resort Ios oteli fiyatları için tıklayın.

Diğer İos adası otel seçenekleri ve fiyatları için tıklayın

İos adası hakkında kısa kısa bilgiler

İos adasının merkezi Hora ve her taraftaki
                            kiliseler
İos adasının merkezi Hora ve her taraftaki kiliseler
  • Efsaneye göre ünlü İlyada ve Odysseia destanlarının ozanı Homeros'un mezarı İos'ta bulunuyor. Adanın kuzey tarafında Plakato'da bulunan Homeros'un mezarını ziyaret etmek de adada yapılabilecek bir turistik aktivite.
  • İos adasında 300'den fazla kilise bulunuyor. Yerel bir deyişe göre adada 365 kilise var ve yılın her günü için bir kilise bulunuyor. Genelde minik minik olan kiliseler, tepe üstlerine ve tepe yamaçlarına kondurulmuş. Zaten, hepi topu minik bir ada olan İos'ta baktığınız her yönde bir tane kilise görmeniz muhtemel.
  • İos, konumu gereği, tarihte Yunan ana karası, Girit adası, Asya minör ve Kiklad adaları arasında önemli bir ticaret merkezi olmuş. Bu ticaret sayesinde Bronz Çağ'da parlayan Skarkos yerleşiminin iyi korunmuş olan arkeolojik kalıntıları İos limanına sadece birkaç kilometre uzaklıkta. Milattan önce 2800 - 2300 yılları arasındaki Kikladik yaşantı hakkında fikir veren Skarkos kalıntılarının özellikle tepeden bakıldığındaki dairesel görüntüsü ilgi çekici.       

Gezi yazılarımı faydalı buluyorsanızlütfen tatil otel rezervasyonlarınızı benim booking.com linklerim üzerinden yapıp, emeğime destek olun. 
Size hiçbir ekstra masraf olmaz, tamamen aynı konaklama ücretini ödersiniz. Booking.com'un zaten almış olduğu komisyonun bir kısmının bana gelir olarak gelmesine yardımcı olabilir, benim yepyeni yazılar yazmama vesile olabilirsiniz.  Booking.com kazanacağına gezenanne kazansın diyorsanız :)  otel rezervasyon linkim burada

 Bu yazı affiliate linkleri içerir; daha fazla bilgi için tıklayın.