Naxos adası gezi notları

Naxos adası, Yunanistan'da deniz tatili için en çok sevdiğimiz Yunan adası oldu. Sığ, dalgasız denizi ve kumluk plajları ile çocukla Yunan adası tatili için de harika bir tercihti Naxos adası. Benzer bir tatil planlayanlara fikir vermesi için Naxos Adası gezi notları şeklinde tatilimizi ayrıntılı olarak anlattım. 

Neden Naxos adası?

  • Naxos adasının denizi cam gibi tertemiz ve havuz gibi dalgasızdı
  • Güzel bir ada merkezi (Naxos Chora) ve merkeze yürüme mesafesine çok güzel bir plajı vardı
  • Adaya cruise gemileri gelmediğinden ada genel olarak sakin ve kararında yoğunluktaydı
  • Turistik bir ada olmasına rağmen tüm yereller çok sıcak ve arkadaş canlısıydı
  • Feribot limanı hemen Naxos Chora'nın içinde, merkeze yürüyüş mesafesindeydi
  • İyi bir toplu taşıma sistemi ile araba kiralamaya gerek kalmadan tatil geçirme imkanı

Naxos Adası Gezi Notları

Naxos adası gezimiz, sabah erken saatlerde İstanbul - Atina uçuşu ile başladı. Aynı gün, Atina'da Rafina limanından feribota binip akşam saatlerinde Naxos adasına ulaştık. (Naxos adasına nasıl gidilir yazım için tıklayın.)

Naxos adası limanı
Naxos limanı

Naxos adasında konaklayacağımız oteli adanın merkezi ve en büyük şehri olan Naxos Chora'da (Naxos Town veya Hora olarak da geçiyor) tutmuştuk. Naxos limanına on - on beş dakika yürüme mesafesindeki konaklamamız olan Naxos Center Houses'a ada sahili ve merkezinden yürüyüp kolayca ulaştık.

Naxos Chora sahili ve yat limanı
Naxos Chora sahili ve yat limanı

Naxos adası gezi notları Chora
Naxos Hora çarşısı ve restoranlar

Naxos adası gezi notları Hora çarşısı
Naxos Hora çarşısı

Naxos çarşısının hemen yanındaki otelimiz booking.com'daki resimlerde gözüktüğü gibiydi, beklediğimiz gibi bir yerle karşılaşmaktan memnun hemen tatil evimize yerleştik. Naxos Center Houses'ın (booking.com puanı 170'ten fazla yorum için 9.1) fiyatları için tıklayın.

Diğer Naxos adası otel seçenekleri ve fiyatları için tıklayın.

Naxos adası otelleri tavsiye

Naxos'ta nerede kalınır

Naxos adası konaklama

Otelimizden beş on dakika gibi bir yürüyüş süresinde kolayca denize ve çok güzel bir plaja ulaşılabiliyordu. Plaj yolunda aşağıdaki resimdeki şirin kasaba meydanından da geçiyorduk. Birkaç cafe ve restoranın da bulunduğu meydanda bir gün kahvaltı için oturduk, bir başka sefer de akşam yemeği için gittik.

Naxos adası gezi notları
Naxos adasının plaj yolunda minik meydanı

Meydanın biraz ilerisinde Naxos'un Agios Georgios plajı bulunuyor. Bu plaj şehir merkezine olması dolayısıyla kolayca ulaşılabilmesi ve inanılmaz güzel sulu olması sebebiyle bizim Naxos'taki favori plajımız oldu. Sığ, dalgasız, kumluk, cam gibi deniz arayanlar buraya...

Agios Georgios plajı

Naxos'un en güzel plajı
Bizim Naxos'ta favori plajımız Agios Georgios: ulaşımı kolay, denizi nefis

Denize nazır şezlonglara uzanıp frappe, freddo, Yunan birası, kokteyl; deniz tatilimizin ve ortamın güzelce tadını çıkarttık. 

Naxos adasında denize nazır şezlong keyfi
Naxos adasında denize nazır şezlong keyfi

Yunan adası freddo cappuccino
Freddo espresso ile, frappe Nescafe ile yapılıyormuş.

Üstelik fiyatlar da deniz kenarı olmasına rağmen her yerdeki gibiydi, gayet makuldü. Oturduğumuz mekanın menüsü:

Naxos adası yeme içme fiyatları
Sahil kenarı şezlonglarda içecek menüsü

Somon bagel freddo
Somon bagel sandviç 6.90€
Yunan adasında plajda Alfa bira keyfi
Yunan fıçı büyük Alfa bira 6€















Agios Georgios plajında şezlong ücretleri iki şezlong ve şemsiye için 20-30€ civarıydı. Dileyene havlunu serip yerleşebileceğin halk plajı da vardı.

Plaka plajı

Otobüse atlayıp adanın en iyi plajı olarak geçen Plaka plajına da gittik. Upuzun olan plaka plajı boyunca bir sürü şezlong kiralanacak işletme, bir sürü de havlunu serip oturabileceğin yer var.

Çocukla Yunan adaları tatili
Naxos adasında Plaka plajı kumluk, dalgasız ve hemen derinleşiyor

Bir butik otelin işletmesi olan şezlonglara yerleştik. Harika deniz ve sakin ortamın tadını çıkarttık.

Naxos adası Plaka plajı
Naxos adası Plaka plajı

Naxos adası gezi notları Plaka plajı
Plaka plajında

Aga Prokopios plajı

Otobüsle Plaka plajına giderken Naxos adasının en popüler plajı Aga Prokopios plajından da geçiliyor. Biz, Aga Prokopios plajında denize girmedik ancak otobüsle geçerken gördüğüm kadarıyla kumluk, dalgasız, çabuk derinleşen ve etrafında birçok tesis olan cıvıl cıvıl bir plaj. Bu bölgede iki şezlong şemsiye fiyatları 15-20€ civarıydı. Yol boyunca yer yer gayet keyifli gözüken deniz kıyısı tavernaları da vardı. 

Bizler, Naxos tatilimizde ada merkezi Hora'da kalıp hemen yanındaki Agios Georgios plajına gitmeyi tercih ettik. Böylece ada merkezinin restoranları, sokakları, alışverişinin tadını çıkarttık hem de gayet memnun kaldığımız bir plaja gittik. Ancak pek çok kişi Naxos tatilinde Aga Prokopios plajı etrafında konaklamayı tercih ediyor. Gündüzleri Agios Georgios plajına girip, akşamları da Chora'ya yemeğe ve eğlenceye geliyorlar.
 
Naxos adası gezilecek yerler Agios Prokopios
Naxos adası Agios Prokopios plajı

Aga Prokopios ve Plaka plajlarına giden otobüsler Naxos Hora'da limanın yanındaki sahildeki yazıhaneden kalkıyor. 1 No'lu hat Hora'dan plajlara gidiyor ve bilet fiyatı 2,20€. Seferler klimalı ve bizim eski şehirlerarası hatlardaki gibi otobüsler ile yapılıyor. Otobüs saatleri ve hatları için KTEL otobüsleri sitesine tıklayın.

Naxos Chora, labirent sokakları ve kalesi

Naxos'a kadar gitmişken Hora'nın kalesine doğru labirent misali sokaklarında gezinmeden dönülmezdi elbet. Çarşının hemen arkasından girdik ve Naxos'un turistik sahiline göre bambaşka bir ambiyansta bulduk kendimizi.

Naxos Hora çarşısı ve arka sokakları
Naxos Hora çarşısı ve arka sokakları


Naxos Hora'da kaleye doğru arka sokaklar
Naxos Hora'da kaleye doğru arka sokaklar

Naxos Kalesi - Kastro

Naxos Hora'daki Kastro olarak bilinen tarihi Venedik kalesine var olan birkaç geçit kapısından birinden geçerek girdik. Kale içine girdiğimizde sokaklar daha bir daraldı ve otantikleşti.


Naxos gezilecek yerler Kastro
Naxos kalesi geçit kapısı


Naxos kale içi
Naxos kale içi

Naxos kalesi kilise kedi
Naxos kalesi içinde var olan birçok kilise ve kedi

Avaton restoran

Naxos kalesinin en tepesinde, eski bir manastırdan dönüştürülen adanın en havalı restoranlarından biri Avaton 1739 yer alıyor. Restorandan Naxos manzarası müthiş. Avaton'da yediğimiz lezzetlerin hepsi ve servis üst sınıftı. Çok memnun kaldık, Naxos'tan tekrar yolumuz geçerse tekrar tekrar uğranılası bir yer.

Naxos kalesi içinde Avaton restoran
Naxos kalesi içinde Avaton restoran ve manzarası
Naxos adasında nerede yenir

Naxos gezilecek yerler Avaton
Avaton restorandan manzara
Naxos Chora manzarası
Avaton'dan Naxos Hora manzarası

Avaton'da keyifli vakit geçirdikten sonra kale içindeki daracık sokaklardan geçip sahile döndük.

Naxos gezilecek yerler Kastro
Naxos kale içi sokakları

Naxos gezi notları kale kapısı
Naxos kalesi kapısı

Naxos gezilere yerler Kastro
Naxos kalesine doğru tarihi sokaklar

Portara

Tamamlanamamış bir Apollo tapınağı kalıntısı olan Portara kapısı Naxos adasının simgesi. Portara'ya özellikle gün batımı için gidiliyor. Biz de öyle yaptık. Naxos'ta gördüğümüz en yoğun kalabalığı Portara'da gün batımında gördük. (tabii daha sonra göreceğimiz Santorini adasındaki günbatımı kalabalığına göre çok çok azdı) Devasa yapının arkasından batan güneş manzarası ise harikaydı.

Naxos adası gezilecek yerler Portara günbatımı

Naxos adası gezilecek yerler Portara günbatımı
Portara'da gün batımı manzarası

Halki köyü gezimiz

Bir gün otobüse atlayıp Naxos Hora'ya yarım saat uzaklıktaki Halki (Chalki) köyüne gittik. Halki köyüne ben bayıldım! Yunan adası deyince kafamda canlanan her şey o minnacık köyde toplanmıştı. Halki sokaklarında hayatı yavaşlatıp vakit geçirmeye, fotojenik sokaklarında fotoğraf çekmeye doyamadım.  Halki gezimizi başka bir yazı olarak yazacağım.

Naxos gezilecek yerler Halki köyü
Halki köyü sokakları

Çocukla Yunan adaları tatili Naxos adası
Halki köyünün minik çarşısı

Halki köyüne giden otobüsler Naxos Hora'da limanın yanındaki sahildeki yazıhaneden kalkıyor. 2 ve 6 No'lu hat Hora'dan Halki'ye gidiyor ve bilet fiyatı 2,60€

Naxos adası Halki köyü gezi notlarımız için tıklayın.

Naxos adasında nerede ne yenir

Naxos adası, Kiklad adalarının en büyük adası olduğundan aynı zamanda adalara sağlanan birçok mahsulün üretildiği yer. Naxos tatilimizde farklı yerel lezzetleri tattık ve tatilimiz boyunca Sarris Tavern, Scirocco restoran gibi birkaç yerde yemek yedik. 

Souvlaki tou Makis

Naxos merkezde küçük bir suvlaki ve gyro restoranı. Adanın en iyi gyro yeri olarak geçiyor. Fiyatlar, tüm Yunan adalarında gördüklerimizin en ucuzuydu. Pita gyro dürümü 3.5€. Restoran tam da bizim otelimizin önünde olduğu için sürekli önünden geçtik. Hızlı bir şekilde karın doyurmak için iyi bir yer.
Naxos adası gezi rehberi
Otelimizin sokağı ve karşıdaki her daim dolu olan gyrocu 

Naxos adası gece hayatı
Otelimizin alt sokağındaki Hora çarşısı ve Naxos gece hayatı

Sarris Tavern

Naxos adasında nerede ne yenir
Naxos Chora çarşısı ve Sarris Tavern restaurantı

Naxos adasının en popüler balık restoranı olan Sarris Tavern'de daha ilk akşamımızda yer bulabildik ve güzel bir yemek yedik. Kızarmış kalamarı, ızgara karidesi, ahtapot salatası çok güzeldi. Deniz mahsullü makarnası da başarılıydı. Greek salatasının yerel malzemeler ile yapılan Naxos salatasındaki Naxos peyniri ve malzemeler çok kaliteliydi ancak güzel görsellik için kocaman soğan ve salatlığın salatada sunulması garipti. 

Yunan adalarında ne yenir Greek salad

Şarap olarak ne önerirsiniz diye sorduğumuzda, sofra şarabı alın, böylece yerel şarabı da denersiniz önerisi çok hoştu. Menüdeki pahalı bir şarabı önermek yerine bu şekilde müşteri kazıklama peşinde olmama anlayışını çok beğendik. Beyaz sofra şarapları da güzeldi. Ayrıca yemek sonunda gelen ballı yoğurt ve meyve ikramı da güzel bir jestti. Kısaca, yolumuz tekrar Naxos'tan geçerse yine yemek yiyeceğimiz bir yerdi Sarris Tavern.

Naxos adasında nerede ne yenir
Sarris Tavern'de deniz mahsulleri tazecikti

Scirocco restoran

Hora'da plaja giderken küçük meydandan geçerken sürekli Naxos adasının ünlü restoranlarından Scirocco restoranın önünden geçiyorduk. Bir akşam plaj dönüşü o gün için rezervasyon yapmaya çalıştık ancak yer yoktu. Ertesi gün için rezerve ettik. Çok iyi servisi olan restoranda ertesi gün yemeğimizi yiyorken yine tüm masalar doluydu. Restoranda hem Yunan mutfağı, hem de deniz mahsulleri sunuluyordu. Biz yine deniz mahsullerinden gittik ama lezzet olarak ortalama bulduk. Belki Yunan mutfağı tercih etmeliydik, bilmiyorum. 

Naxos adasında ne yenir saganaki
saganaki

Naxos adasında ne yenir orange pie
orange pie

Yemeklerinden özellikle beğendiklerimiz saganaki olan yufka içinde kızarmış peynir ve en son ikram olarak gelen Naxos adasının meşhur orange pie'dı. (bizim ekmek kadayıfının portakal aromalısı gibi)

Naxos adası nerede ne yenir kalamar
Scirocco restoranda kalamar

Tatilimizden daha ayrıntılı yeme içme yazım için:
Naxos adasında nerede ne yenir? yazıma göz atabilirsiniz.

Naxos adasında nerede ne yenir
Scirocco restoranda

Son olarak, bol resimli ayrıntılı "Naxos adası gezi notları" yazımı umarım faydalı bulmuşsunuz. Gitmeye karar verirseniz, lütfen otel rezervasyonlarınızı benim linklerim üzerinden yapıp emeğime destek olun. Biz Naxos adasında, çok keyifli vakit geçirdik ve deniz tatili için tekrar gitmek isteyeceğimiz bir yer olarak kalbimize koyduk. Umarım sizin de tatiliniz çok iyi geçer! Şimdiden iyi tatiller!!  

İlgili yazılarım:

Gezi yazılarımı faydalı buluyorsanızlütfen tatil otel rezervasyonlarınızı benim booking.com linklerim üzerinden yapıp, emeğime destek olun. 
Size hiçbir ekstra masraf olmaz, tamamen aynı konaklama ücretini ödersiniz. Booking.com'un zaten almış olduğu komisyonun bir kısmının bana gelir olarak gelmesine yardımcı olabilir, benim yepyeni yazılar yazmama vesile olabilirsiniz. Booking.com kazanacağına gezenanne kazansın diyorsanız :)  otel rezervasyon linkim burada
 
Bu yazı affiliate linkleri içerir; daha fazla bilgi için tıklayın.