Santorini gezilecek yerler Oia

Santorini gezilecek yerler listesi, mavi kubbeli ve beyaz evli köyler, lacivert denize karşı uzanmış dik falezler gibi kartpostallık manzaralı yerlerden oluşuyor. Her gezdiğiniz yerde fotoğraf çekmek isteyeceğiniz inanılmaz güzellikte yerler. Bizler, Santorini'de harika bir tatil geçirdik ve Santorini tatili planlayanlara fikir vermesi için gezdiğimiz gördüğümüz yerleri bir blog yazısı şeklinde özetledik.

Santorini adası, pek çok kişi için rüya seyahat destinasyonu. Biz de zamanında Santorini tatili hayali kurmuş, hatta balayı için bile gitmek istemiştik ancak kısmet tam yirmi yıl sonra bu çok popüler Yunan adasını ziyaret etmekmiş. Benzer bir şekilde, bireysel olarak Santorini'ye gitmek isteyenler için: Santorini gezilecek yerler, Santorini'de ne yapılır, Santorini'de ne yenir, Santorini'de nerede kalınır gibi tecrübelerimizi Santorini gezi rehberi şeklinde aşağıda paylaştım.

Santorini Neyi Meşhur

Santorini gezilecek yerler Oia
Santorini'nin en meşhur manzarası Oia köyünde yer alıyor.

Santorini'nin en meşhur görüntüsü hiç şüphesiz, lacivert bir denize nazır uzanan beyaz evler ve mavi kubbeli kiliselerin oluşturduğu manzara. Santorini deyince hepimizin aklında canlanan bu görüntü adanın en kuzeyinde yer alan Oia köyünde yer alıyor. 

Ayrıca, bir yanardağ patlaması sonrası oluşan çökük oluşumuna deniz suyu dolmasıyla meydana gelmiş Caldera (kaldera) da Santorini'nin güzelliğinin ve popülerliğinin başlıca sebebi. Caldera çeperleri boyunca uzanan kızıldan siyaha giden tonlardaki, dik volkanik kayalar ve hemen yanındaki Santorini mavisi deniz görüntüsü muhteşem!

Hilal şekilli Santorini adasının batı kıyısında yer alan Caldera'da gün batımlarının güzelliği de çok meşhur. Eşsiz coğrafik oluşumlu bir Yunan adası, beyaz badanalı evlerin süslediği köyler, masmavi bir deniz, eşsiz gün batımları ile Santorini özellikle romantik tatil için simge destinasyonlardan biri olmuş.

Santorini Yanardağı aktif mi?

Santorini gezilecek yerler Caldera Oia
Santorini'de Caldera ve bir zamanlı yuvarlak şekilli olan adanın eski tepeleri şimdi deniz üstünde adalar

Santorini adası eskiden yuvarlak şekilliymiş. Çok eski zamanlardaki yanardağ patlamaları ile adanın merkezi çökmüş ve su ile dolmuş. Böylece Santorini'nin ünlü Caldera'sı oluşmuş. 
Santorini gezilecek yerler Caldera adaları
Caldera üstündeki adalar
Halen aktif bir yanardağ olan Santorini yanardağının kraterleri, Caldera'nın üzerindeki minik adacıklarda ziyaret edilebiliyor. Santorini'nin günümüzdeki ünlü hilal şekili ise en son yanardağ patlaması olan MÖ 1650 yılında oluşmuş. 

Santorini Caldera köyleri

Dünya üzerinde bir kaldera üzerinde yerleşim olan tek yer Santorini adası. Kayaların üzerinde dik falezlerin üzerine yerleşmiş köy ve kasabalar Fira'dan Oia'ya kadar uzanıyor. Santorini'de caldera kıyısındaki köyler güneyden kuzeye sırasıyla Fira, Firostafani, İmerovigli ve Oia.

Lacivert deniz, sarp kayalar ve beyaz badanalı evler üçlemesi, Santorini'de Caldera boyunca müthiş manzaralar sunuyor.  

Santorini ne kadar büyük?

Santorini gezilecek yerler Fira manzarası
Santorini başkenti Fira'da adanın doğu ve batı kıyıları çok yakın

Ünlü Kiklad adalarının en güneyinde yer alan Santorini oldukça küçük bir ada.
Adanın kuzeyden güneye uzunluğu 16 km ve doğudan batıya genişliği 1 ile 5km arası değişiyor. Santorini'nin en kuzeyinden en güneyine yarım saatlik bir araba yolculuğu ile ulaşılabiliyor. Ada o kadar dar ki, Caldera kıyısından güneye doğru baktığınızda Santorini'nin hem batı kıyıları hem doğusundaki deniz görülebiliyor.

Santorini yürüyerek gezilir mi?

Santorini'nin Fira, Oia gibi minik köyleri içinde rahatlıkla yürüyerek geziliyor. Fira'dan Oia'ya giden ve Firostafani ve İmerovigli köylerinden geçen yürüyüş yolu boyunca da yürünebiliyor ancak bu yol oldukça uzun. Fira - Oia arası Caldera yürüyüş yolu yaklaşık 10km ve yolu baştan sona yürümek yürüyüş hızınıza göre iki saatten tam güne kadar sürebilir. 

Genel olarak yerleşim yerleri arasında ve Fira'dan Oia'ya gitmek için bir vasıtaya ihtiyaç duyuluyor.

Santorini gezilecek yerler Fira Oia yolu
Caldera kıyısından giden Fira - Oia yolu

Santorini pahalı mı?

Evet. Santorini, tüm Avrupa tatil destinasyonları arasında en popüler yer. Dolayısı ile bu talep doğrudan fiyatlara yansımış durumda. Santorini'de konaklamak, yemek içmek, taksi vb özel ulaşım oldukça pahalı. Buna karşılık, toplu taşıma ve adanın doğu kıyısındaki otellerde konaklamak uygun.

Santoriniye nasıl gidilir?

Türkiye'den Santorini'ye gitmenin en kolay yolu Atina'ya uçmak ve Atina üzerinden bir iç hat uçuşuna binmek. Maalesef Türkiye'den Santorini'ye direk uçuş veya feribot yok. Atina üzerinden uçak yerine feribot ile de Santorini'ye ulaşılabilinir. (Atina - Santorini feribot seferleri için tıklayın.) Alternatif olarak, Türkiye'den yakın Yunan adalarına gidip, onlar üzerinden Santorini feribotuna aktarma yapılabilir. Daha ayrıntılı bilgi için:

Santorini'ye nasıl gidilir? yazım için tıklayın.

Santorini kaç günde gezilir

Santorini'yi hakkıyla gezmek için en az iki gün ayırmak gerekir. Santorini'de yapmak istedikleriniz, Caldera dışındaki yerleri de kapsıyorsa Santorini'de keyifli bir tatil için üç - dört gün ayırmak gerekiyor.

Biz tatilimizde Santorini'nin özü olan Caldera çevresine odaklandık ve adayı iki günde gezdik.

Santorini gezilecek yerler Oia restoranları ve Caldera
Oia köyü ve nefis Caldera manzarası

Santorini'de denize girilir mi?

Santorini'deki plajlar, diğer altın kumlu Yunan adalarının aksine volkanik karakterli. Volkanik çakıllar ile kaplı, kırmızı plaj, siyah plaj gibi yerler Santorini'ye gitmişken deniz tatili de yapmak isteyenlerin gittiği yerler. 

Ancak bana sorarsanız, Santorini'ye deniz tatili için değil de muhteşem manzaraları için gidilmeli. Bizler Santorini'ye gitmeden önce deniz tatilimizi Santorini'nin hemen yanındaki İos adasının şahane plajlarında ve ondan önce de Naxos adasında yaptık. Böylece, Santorini'de daha çok manzaralarının ve bu inanılmaz coğrafyanın tadını çıkarttık. 

Santorini gezilecek yerler Oia çarşısı
Temmuz ayında Santorini tatilinde Oia çarşısı

Santoriniye hangi ay gidilir?

Özellikle Santorini tatilinizi, etraftaki diğer Yunan adaları ile birlikte bir deniz tatili olarak planlıyorsanız en ideal zaman yaz ayları elbette. Haziran, Temmuz ve Ağustos en popüler aylar. Güzel havada efil efil esen meltemler eşliğine Santorini'yi gezmek, otelinizdeki havuzunuzda denize karşı keyif yapmak şahane, ancak kavurucu yaz güneşi altında Santorini'de dolaşmak zorlayıcı.

Bununla birlikte, yaz aylarında Santorini çok çok kalabalık ve fiyatlar çok yüksek.

Hala güzel bir hava, biraz olsun daha az kalabalık ve daha uygun fiyatlar için Eylül ayı Santorini'yi ziyaret etmek için harika bir tercih bana kalırsa. 

Nisan, Mayıs veya Ekim aylarındaki bir Santorini tatili de daha ılıman bir havada, daha az kalabalıklarla ve çok daha uygun fiyatlı bir tatil imkanı verecektir.

Santorini gemi turu

Santorini'ye gitmenin en pratik yolu gemi turu ile gitmek. Cruise gemileri Fira'nın eteklerindeki limana gelip, Santorini açığına demir atıyor. Gemilerdeki yolcular oradan küçük tekneler ile karaya getiriliyor. Genelde cruise gemileri ile gelen yolculara sabahtan akşama kadar Santorini'yi gezme süresi veriliyor. Bazı gemiler, Santorini'de sadece birkaç saat kalıyor. Böyle bir durumda sadece Fira görülüp, Oia'ya gitme fırsatı olamıyor.

Santorini gemi turu ve Fira limanı
Fira açıklarında bir cruise gemisi

Santorini'nin kalabalıklarını etkileyen önemli bir etken adaya gelen cruise gemileri bir bakıma. Yaz aylarında sayılarının daha da arttığı, hatta günde birkaç tanesinin uğradığı cruise gemilerinin her biri hepi topu küçük bir ada olan Santorini'ye binlerce yolcu getiriyor.

Santorini'ye her gün gelen cruise gemileri ve yolcu sayıları internetten bulunabiliyor. Planladığınız Santorini tatili günlerinizde adaya cruise gemileri ile kaç kişi geldiğini görebilir, nispeten daha sakin bir tatil tercih ediyorsanız günlerinizi ona göre ayarlayabilirsiniz. Örneğin benim internetten bulduğum, Santorini limanına gün gün gelen cruise gemileri ve yolcu sayılarını bu linkten görebilirsiniz.

Bana göre, Santorini'yi ziyaret etmenin en güzel yolu, cruise gemisi ile gelip acele acele gezmek yerine, adada en az bir gece geçirecek şekilde bir Santorini tatili planlamak. Hem böylece, Santorini'nin farklı bir yönünü, cruise kalabalığı gelmeden önceki sakinliğini de tecrübe etme fırsatı edinmiş olursunuz.

Her şeye rağmen Santorini'ye gitmeye değer mi?

Evet! Santorini inanılmaz güzel bir yer; şahane bir doğa oluşumu ile güzel yerleşimlerin çok güzel bir harmanı. Her ne kadar Santorini'nin onlarca resmini görmüş olsanız da, bu güzel adayı kendi gözlerinizle görmek bambaşka bir deneyim. Hayatta en az bir kere ziyaret edilmesi gereken yerlerden. Şansımıza da bu dünya güzeli yer Türkiye'nin yanı başında. İmkanınız varsa kesinlikle gidin görün derim...

Santorini gezilecek yerler

Santorini fotoğraflarındaki ünlü mavi kubbeli evlerin bulunduğu köy olan Oia, çarpıcı falezlerin üzerinde konumlanmış ada merkezi Fira, Santorini'yi Santorini yapan şahane manzaralar sunan Caldera, buyurun yolumuzun geçtiği birbirinden güzel Santorini gezilecek yerler listemize.

Santorini'nin en güzeli: Oia köyü

Santorini gezilecek yerler mavi kubbeler
Ünlü mavi kubbeler ve beyaz evler Oia köyünde

Beyaz badanalı evler arasına serpiştirilmiş mavi kubbeli kiliseler, yanı başında şahane mavilikte bir deniz, her tarafı sarmalayan kızıl kayalı dik yamaçlar... 

Santorini adasının en kuzeyindeki şahane güzellikteki Oia köyünün Santorini ile özdeşleşmiş kartpostallara konu olması tesadüf değil. Oia'yı gidip gördükten sonra çarpıcı güzelliğini daha bir anlıyorsunuz ve bu şahane coğrafyayı daha bir takdir ediyorsunuz.

Ada merkezi Fira'dan Oia'ya otobüsler ile gidilebiliyor. Fira merkez otobüs garından kalkan Oia otobüslerinin bilet fiyatı 1.60 €, yolculuk süresi yaklaşık 20 dk sürüyor. KTEL Santorini otobüslerinin websitesindeki Fira - Oia seferleri saatleri için tıklayın

Santorini'nin başkenti: Fira

Santorini gezi rehberi Fira
Santorini'nin başkenti Fira

Fira, Santorini adasının merkez şehri. Cruise gemisi ile Santorini'ye gidenler için teleferiğe binip adaya ilk adım attıkları yer. Güzel turistik bir kasaba olan Fira, özellikle dik kayalar üzerindeki konumu ile çok etkileyici. 

Santorini gezi rehberi Fira merkezi
Fira merkezi

Daracık sokaklarında kaybolmak, her türlü turistik eşyanın satıldığı Fira çarşısında dolaşmak, Caldera boyunca yürümek ve bol bol şahane manzarasının fotoğrafını çekmek Fira'da yapılacakların başında geliyor.

Nefis doğa oluşumu: Caldera

Santorini gezi rehberi Caldera Oia
Santorini Calderası'nın Oia kıyısı

Kaldera, genel olarak yanardağ patlaması sonrası oluşan çökük oluşumuna deniliyor. Santorini Kalderası da tarih öncesi zamanlarda Santorini yanardağının patlaması sonucu oluşmuş ve çöküğü deniz suyu basınca şu anki nefis doğa oluşumu görünümü oluşmuş. 

Santorini Calderasında deniz üstünde bir çember oluşturacak şekilde görünen adalar: Santorini adası, karşısında Therasia adası ve minik Aspronisi adacığı ve merkezde Kameni adaları.

Santorini gezi rehberi Firostefani
Santorini Calderası'nın Firostefani kıyısı ve Caldera üstündeki adalar

Özellikle Santorini'nin kuzey batı kıyısı boyunca Caldera manzarası ve kaldera çeperleri boyunca dik kayaların üzerine konumlanmış Fira, Firostafani, İmerovigli ve Oia köylerinin uçurum kenarında beyaz evli manzaraları nefis.

Caldera köyü: Firostafani

Santorini gezilecek yerler Firostefani
Caldera kıyındaki Firostefani

Fira'nın kuzeyine doğru giden Caldera yolu boyunca kısa bir yürüyüş sonrası Firostafani köyüne ulaşılıyor. "Fira'nın tacı" anlamına gelen Firostafani, konum olarak Fira'dan daha yüksekte olması ile nefis manzaralar sunuyor. 

Santorini gezilecek yerler Firostefani
Firostefani merkezi
Fira'dan Firostefani'ye doğru ilerlerken her attığınız adımda manzara daha da güzelleşiyor ve yol boyunca ilerlediğiniz her bir kıvrımda bu nefis manzaraları içine alan onlarca resim çekmek istiyorsunuz. Hatta Firostafani'ye doğru çıktıkça Santorini'nin ne kadar dar bir ada olduğunu gözünüzle görecek ve adanın hem batı hem de doğu kıyılarını aynı anda görebileceksiniz.

Caldera köyü: İmerovigli

Santorini gezilecek yerler İmerovigli
Caldera'nın en yüksek noktasında İmerovigli köyü

Caldera kayalarının en yüksek noktasına kurulmuş olan İmerovigli köyü, siyah kayalı bir uçurum üzerine yerleşmiş beyaz evleri, kaldera kıyısında lüks butik otelleri, restoranları ve Caldera'ya karşı müthiş gün batımları ile şahane manzaralar sunan bir yer.

Ammoudi koyu

Santorini gezilecek yerler Ammoudi koyu
Oia köyü eteklerinde Ammoudi koyu

Ammoudi koyu, Santorini kalderasının kızıl renkli kayalarının dibinde güzel bir koy ve küçük bir liman. Ammoudi'de mavi-yeşil deniz suyu ile kızıl kayaların yan yana duruşu nefis görüntüler sunuyor. Oia köyünün falezlerinin dibindeki deniz kıyısında yer alan Amoudi koyuna inmek için Oia kalesinden aşağıya doğru giden tam 278 adet merdivenin inilmesi (ve tabii daha sonra çıkılması ) gerekiyor. 

Ammoudi koyu, özellikle deniz kıyısındaki balık restoranları ve günbatımı manzaraları ile ünlü. Ayrıca Ammoudi koyuna denize girmek için de gidiliyor. Plajı bulunmayan koydan denize girmek isteyenler kayaların üstünden girmeleri gerekiyor.

Santorini gezi rehberi Ammoudi taverna
Ammoudi koyunda balık tavernaları

Bizler Amoudi koyuna balık tavernaları için gittik ve burada tüm Yunan adaları tatilimiz boyunca yediğimiz en güzel yemeği yedik. Ayrıntılar yazımın devamında.

Santorini'de gezilecek diğer yerler

Santorini tatilimiz boyunca biz yukarıdaki yerleri gezdik. Tatilimiz boyunca daha çok dinlenme ve Santorini'nin güzelliklerinin tadını çıkartma modunda olduğumuz için tüm bunlar güzel bir Santorini deneyimi için gayet yeterliydi. Santorini'yi biraz daha derinlemesine keşfetmek isteyenler için gidilebilecek diğer yerler:

  • Aktori arkeolojik alanı: Fira'nın 12 km güneybatısında MÖ 16.yy'daki yanardağ patlaması ile toprak altında kalmış bir yerleşim. Genellikle İtalya'daki Pompeii ile benzetiliyor. Aktori'de yanardağ patlaması öncesindeki zamanlardan kalmış ve son yıllarda toprak altından çıkartılıp ortaya çıkartılmış binalar, sokaklar, kil kaplar vb bulunuyor.
  • Kırmızı plaj: Aktori yakınlarında, şahane bir kızıl kaya uçurumların dibinde kırmızı plaj bulunuyor. Bu küçük plajda turkuaz sulara karşı kızıl volkanik kayalar manzarası görülmeye değer.
  • Pyrgos: Santorini'nin Fira'dan önceki başkenti olan Pyrgos, adanın en yüksek noktası olan Pofitis İlyas dağı eteklerindeki konumu ile Santorini'nin en yüksek rakımlı köyü. Tipik bir Kikladik köyü deneyimi için güzel bir yer.
  • Perissa plajı: Santorini'nin en ünlü plajı olan Perissa plajı upuzun, siyah kumlu bir plaj. Firaya yaklaşık 12 km olan bu pajda şezlong ve şemsiyenizi kiralayıp Santorini kargaşasına göre sakin bir gün geçirebilirsiniz. Ayrıca Perissa otellerini, Santorini'de daha uygun fiyatlara konaklamak için de tercih edilebilir.
Santorini'de az zamanda birçok yer görüp deneyimlemek isteyenler için "Santorini gezilecek yerler" turları da iyi birer seçenek olabilir. Mesela aşağıdaki turda,  Santorini'nin en yüksek noktası Prifitis Ilias dağı, dağ üzerindeki tarihi manastır, Pygros ve Emporio köyleri, Perissa plajı, şarap evinde Santorini şarapları tadımı ve gün batımı için akşam Oia ziyareti gibi çok kapsamlı bir program var. Turu incelemek ve güncel fiyatları için tıklayın.

Santorini'de ne yapılır? 

Santorini'de yaz aylarında tatil yapmış biri olarak tavsiyelerim ve yorumlarım eşliğinde Santorini'de yapılacak başlıca aktiviteler şöyle:

Oia'da ünlü Santorini günbatımını izlemek

Santorini gezi rehberi Santorini'de ne yapılır
Oia köyünden ünlü Santorini günbatımı

Santorini, nefis günbatımı manzaraları ile ünlü bir ada. O gün batımlarının en güzeli ve en popüleri de Oia köyünde.

Oia'da günbatımı izlemek, Santorini'de yapılacakların en başında geliyor. Şimdi, Santorini'yi ziyaret eden binlerce insan küçük bir yer olan Oia'ya; Oia'nın da günbatımı izlenebilecek kaldera kıyısında hepi topu küçücük bir alana akın edince, Oia'da günbatımı izlemenin, özellikle de yaz kalabalığında nasıl kalabalık olacağını tahmin edebilirsiniz.

Santorini gezilecek yerler Oia günbatımı
Ünlü Santorini günbatımında Oia köyünde

Biz Santorini'deki ilk günümüzde doğrudan Oia'ya gün batımına gittik ve gördüğümüz kalabalığa inanamadık. (Evet Temmuz ayında ziyaret ettiğimiz Santorini'nin kalabalık olmasını bekliyorduk ama Oia'da günbatımı kalabalığı bambaşkaydı, Santorini'deki diğer yerlerin hiçbirinde o kadar yoğun kalabalık yoktu. Nitekim ilk günkü tecrübemizden sonra ertesi gün kendi otelimizden ünlü Santorini gün batımını izlemeyi tercih ettik.)

Santorini'de Oia köyünde günbatımı kalabalığı
Santorini'de Oia köyünde günbatımı kalabalığı

Siz siz olun, Oia'da gün batımına gitmeden önce, kalabalıklardan nispeten uzaklaşabilmek için daha özel bir yerde günbatımı programı yapın derim.

Oia sokaklarında kartpostalların içine düşmek

Santorini gezilecek yerler beyaz evler Oia

Santorini gezilecek mavi kubbeler Oia
Santorini'den sevgilerle

O ünlü mavi kubbeli, beyaz evli evlerin oluşturduğu Santorini resimlerinin şimdiye dek onlarcasını gördünüz. Pek tabii ki, Santorini tatilinizde siz de o kartpostallık resimlerden çektirmek, o güzel sokaklarda keyifle dolaşmak istiyorsunuz. 

Santorini gezi rehberi Oia sokakları
Oia çarşısında sabah sakinliği

Benim kişisel tavsiyem, Oia sokaklarının ortamının keyfini çıkartmak ve gönlünüzce o büyüleyici ortamda resim çektirmek istiyorsanız, Santorini'de en az bir gece konaklayın. Kalabalıkları getiren cruise gemileri öğleye doğru Santorini'ye geldiğinden, sabah erken saatlerde sadece Santorini'de konaklamış olanlar Oia sokaklarında dolaşıyor. Ve inanın, yaz aylarında bile Santorini'de kalanların turist kalabalığı hiç de fazla değil.

Fira - Oia arasında Caldera yürüyüşü

Santorini gezilecek yerler Fira ve Caldera
Fira - Oia Caldera yürüyüşünde Fira yakınları

Bence Santorini'de yapılacak en güzel şeylerden biri Fira - Oia arasındaki Caldera kıyısından giden yürüyüş yolu boyunca yürümek. Bu yürüyüş boyunca göreceğiniz Santorini manzaraları inanılmaz!

Tabii biz, tüm 10 km'lik yürüyüş yolunu değil de Fira - Firostfani - İmerovigli arasını yani yürüyüş yolunun en güzel yeri boyunca yürüdük. Ve bu rotada yürümeye bayıldık!

Santorini'de ne yenir Firostefani
Caldera yürüyüşüne Firostefani'de mola

Yürüyüş yolumuzun ortasında Firostefani'de nefis bir manzaraya karşı bir restoranda güzel bir yemek yedik. Yemek sonrası tazelenip dinlendikten sonra biraz daha yürüyüp rotamızı İmerovigli'de tamamladık.

Romantik bir Santorini oteli konaklaması

Santorini otelleri Finikia
Santorini'de kaldığımız Finikia ve otelimiz

Santorini araştırmalarıma başlamadan önce, adanın güzel manzaraları, beyaz evli ve mavi kubbeli köylerinden haberdardım fakat daha önce Santorini hakkında çok da farkında olmadığım bir şey varmış: Santorini otelleri ve sundukları özel imkanlar. 

Santorini'yi ziyaret etmek kadar, özel ortamlı bir otelde konaklamak da Santorini deneyiminin bir parçasıymış meğer.

Santorini nerede kalınır
Santorini'de mağara otelimiz

Santorini, romantik bir tatil destinasyonu olarak pazarlandığı için oteller de rahat ve dinlendirici bir tatil sağlamak için birbiri ile yarışıyor. Açık hava jakuzili yerler, deniz manzaralı teraslar, hatta özel minik havuzlu odalar Santorini otellerinin normali gibi. 

Santorini otelleri Santorini'de nerede kalınır
Santorini Finikia'daki otelimiz: Lotza Studios
Ayrıca, Kapadokya'da olduğu gibi Santorini'de de mağara oteller çok popüler ve öyle bir yerde kalmak çok otantik bir deneyim sağlıyor. Tabii tüm bunların en zirvesi Oia'da veya batı kıyısındaki diğer köylerde, Caldera kenarında bir mağara otel konaklaması.

Bizler Oia'da kalamadık ama Oia'ya yürüyüş mesafesinde yine tarihi bir köy olan Finikia'da kaldık. Finikia'daki pek çok otelde açık hava jakuzili, tarihi mağara evleri konaklaması sunuluyor. Biz, Lotza Studios'ta deniz manzaralı, özel açık hava jakuzili ve geniş verandalı bir evinde kaldık. Santorini'de keyifli bir otelde konaklayarak Santorini ortamının tadını daha bir çıkarttık.

Caldera merdivenlerinden Santorini kıyısına

Santorini gezilecek yerler Oia merdivenler
Santorini Oia ve sahile inen 278 merdiven

Santorini tatili boyunca denize hep yukarıdan, kayaların üstünden bakıldığı için falezlerin dibindeki deniz kıyısına inip bir koydan Santorini denizine göz atmak da istiyorduk. Tabii onlarca metre yükseklikteki kayaların üstünden aşağıya inmek kolay değil. Bunun için yüzlerce merdiven inip çıkmanız gerekiyor. 

Santorini gezi rehberi Ammoudi koyu
Amoudi koyu

Santorini gezilecek yerler Santorini merdivenleri
Amoudi koyundan dönüş

Bizler Oia kayalıklarının dibindeki Ammoudi koyuna indik. Yol boyunca, hem Oia'nın hem de kızıl kayalık ve turkuaz denizin nefis manzaraları eşlik etti bize. Zorlu, yorucu ancak çok güzel bir deneyimdi...

Çok eskilerde, Santorini ile ilgili duyduğum ilk şey, Santorini limanından eşekler ile tepeye çıkılma tecrübesiydi. Ammoudi koyunda da eşekler sıralanmış müşteri bekliyordu. Tabii ki, dönüşte özellikle dolu mide ile çok zorlu bir çıkış olmasına rağmen, eşekle gitmeyi düşünmedim bile. Zaten eşekler sizi sadece merdivenlerin yarısına kadar getiriyor. Çıkış sizin kondisyonunuz aşıyorsa en mantıklısı, Ammoudi koyunun ucuna gelebilen taksileri çağırmak.

Ammoudi koyunda romantik bir yemek

Santorini nerede ne yenir
Ammoudi koyu balık tavernaları

Santorini'de ne yenir ve nerede yenir araştırmaları yaparken bir Amerikan seyahat blogunda Ammoudi koyundaki Dimitris Ammoudi Taverna için "dünya üzerindeki en güzel restoran" yorumu görmüştük. Rezervasyonumuzu yaptık ve Ammoudi koyunun en sonunda deniz kıyısındaki restoranı bulduk. 

Santorinide romantik yemek
Santorini'de güzel bir yemek için: Dimitris Ammoudi Taverna

Dimitris Ammoudi Taverna'da denize nazır harika bir deniz mahsulleri yemeği yedik. Tavernayi öven Amerikalılara göre, biz ülke olarak balık yeme kültüründen geldiğimiz için deniz kenarı güzel ve özgün balık lokantaları bize çok uzak değil. Ama yine de Dimitris Ammoudi Taverna'sı bize göre tüm övgüleri hak ediyor! Santorini gibi inanılmaz güzel bir yerde, harika bir koyda nefis bir balık ziyafeti çekmek ve tüm yediklerinizden istisnasız memnun kalmak (tüm Santorini fiyatlarına rağmen) Santorini deneyiminizi daha bir unutulmaz kılıyor.

Santorini volkanına bot turu

Santorini'de ne yapılır bot turu
Santorini'de bot turu ve arkada Caldera üstünde Oia köyü

Santorini tatili deneyiminizi daha da unutulmaz kılmak için Caldera üzerinde bir bot turuna çıkmak da harika bir tecrübe. Eskiden hangi firma ile bot turuna çıkılacağı, bütçemize göre uygun bir bot turu bulma işleri daha bir belirsizdi. Artık "Get Your Guide" gibi siteler sayesinde bot firmalarını ve toplu olarak görebiliyor, müşteri yorumlarını okuyabiliyor ve bütçenize göre en yüksek puanlı turu seçebiliyorsunuz.

Santorini volkanına gezi düzenleyen bot turları genelde, Caldera ortasındaki Kameni adalarına uğruyor, yanardağın kraterine götürüyor, volkanik termal sularda yüzme molası veriyor, Thirassia adasındaki küçük köyleri ziyaret ediyor ve dileyenlere gün batımı için Oia köyüne götürüyor. Red Beach ve White Beach'te yüzme ve snorkel molaları veren turlar da var. 

Santorini'de ilginizi çekebilecek bot turları:

Katamaran ile Caldera'da gün batımı

Bana sorarsanız, bütçeniz el veriyorsa Santorini'de yapılabilecek en romantik şeylerden biri katamaran ile Caldera'da gün batımı turuna çıkmak. Santorini'nin kalabalıklarından uzak, gayet keyifli ve rahat ortamda Santorini'nin nefis gün batımlarının tadını çıkarabilirsiniz. Sizin de böylesi bir hayaliniz varsa, lüks bir katamaran ile ünlü Santorini gün batımını denizden izleme turu için tıklayın

Şarap tadımı ve Caldera'da bir şarap evinde gün batımı

Birçok volkanik adada olduğu gibi Santorini'de üzüm bağları bol ve birçok şarap üretim evi bulunuyor. Santorini şaraplarını, farklı farklı Santorini şarap evinde tatmak da Santorini deneyimlerinin başında yer alıyor. Santorinide bol bol şarap tadımı yapıp, araba kullanma derdinizin olmamasının en kolay yolu  şarap tadım turlarına katılmak. İlginizi çekiyorsa Santorini'de güzel bir şarap tadımı turu örneği:

  • Santorini'deki farklı farklı şarap evleri ziyareti ve tadıma ek olarak, gün batımında Caldera manzarasına karşı şarap tadımı yapmak. Turu incelemek için tıklayın

Santorinide nerede kalınır?

Santorini Oia Caldera otelleri
Santorini Oia otelleri ve Caldera manzarası

Daha önce de bahsettiğim gibi, Santorini'ye kadar gitmişken, cruise kalabalığından kurtulabilmek için en mantıklısı bir gece olsun adada konaklamak. Santorini, pahalı otelleri ile ünlenmiş bir ada olsa da, bütçeniz ve yapmak istediklerinize göre çok farklı fiyatlarda Santorini otelleri seçenekleri var aslında. Evet, Oia'da Caldera kıyısındaki oteller çok pahalı ama Santorini'nin doğu kıyılarına doğru gittiğinizde, örneğin Kamari ve Perissa'da €100'nun altında birçok konaklama seçeneği mevcut

Tabii gönül ister ki Santori'nin fotojenik resimlerinde gördüğümüz ünlü Caldera manzaralı yerlerde ve onların en güzeli olan Oia köyünde kalalım. Ancak Santorini fiyatları ve aile olarak seyahat edince o hayal ortalama bütçeler ile pek de gerçekleştirilecek gibi değil. 

Bizler ünlü fotojenik köy olan Oia'da uygun yer bulamadık fakat Oia'ya 10 dakika yürüme mesafesinde yine tarihi bir köy olan Finikia'da konakladık. Böylece yine araba kiralamaya gerek kalmadı ve sabah saatinde kolaylıkla Oia'ya yürüyüp henüz kalabalıkların gelmediği sakin sokaklarında gezinebildik.

Santorini otel yorum
Santorini'deki otelimizin özel terası

Finikia'da, geleneksel bir mağara evi konaklaması sunan Lotza Studios'ta, (booking.com puanı 400'tan fazla yorum için 9.3) Oia'daki seçeneklere göre çok daha uygun fiyata konakladık. 

Farklı konaklama seçenekleri sunan Lotza Studios'ta biz açık hava jakuzisi, çok geniş verandası, deniz manzarası ve mutfağı da olan studioda kaldık.  


Santorini'de nerede kalınır
Santorini konaklamamız: Lotza Studios

Her sabah istediğimiz saatte güzel bir kahvaltı verandamıza getirildi. Ayrıca check out günümüzde oda müsait olduğundan geç çıkış için de yardımcı oldular.

Santorini otel tavsiye

Santorini otelleri yorum

Finikia köyü ortamı nasıldı?

Sessiz sakin atmosferli, marketi ve birkaç tane de restoranı olan tarihi bir köydü Finikia. Köyün labirent misali yollarında yürümek hem çok otantik hem de çok keyifliydi. Finikia'da bizim kaldığımız otele benzer mağara otellerinde özel jakuzili konaklama imkanı sağlayan daha birçok otel vardı. 

Oia'ya yürüme mesafesindeki Finikia'da otel fiyatları için tıklayın.

Yunan adaları gezi rehberi Santorini Oia
Ünlü Oia köyüne yürüme mesafesinde tarihi Finikia köyü sokakları

Diğer Santorini adası otel seçenekleri ve fiyatları için tıklayın.

Santorini'de ne yenir?

Santorinide nerede ne yenir

Yunan adaları tatilimizde yediğimiz ve her şeyine bayıldığımız en güzel yemeklerimizi de, hiç huyum olmadığı halde tabağımı bitiremeyecek kadar memnun olamadığımız en kötü yemeklerimizi de Santorini'de yedik (memnun kalmadığımız yerleri aşağıda paylaşmadım). 

Santorini'de yemekler de diğer her şey gibi ucuz değildi tabii ama bütçemizi bir şekilde ayarlayıp keyifle yemek yediğimiz birkaç yer oldu. Bizim Santorini'de yemek yiyip memnun kaldığımız yerler:

Dimitris Ammoudi Taverna, Oia

Santorini nerede yenir
Dimitris Ammoudi Taverna

Açıkçası, Yunan adaları tatilimizde aradığımız harika lezzetleri, ufuk açan deniz mahsullerini çok da bulamamıştık; ta ki Santorini'deki Dimitris Ammoudi Taverna'da yemek yiyene kadar. Izgara kalamar kocaman, etli etli ve nefis lezzetteydi. Başka yerlerde denediklerimiz gibi lastik gibi değil, körpecikti. Yıllar önce İtalya'da böyle bir kalamar yemiş ve bir daha böylesi bir lezzet bulamamıştık. Dimitris Ammoudi Taverna'da yıllardır aradığımız ızgara kalamarı bulduk. Ahtapot ızgarası da güzeldi ama kalamar adeta ahtapot tadındaydı; o varken ahtopota falan bile gerek yoktu.

Santorinide ne yenir ızgara kalamar

Santorini ne yenir
Kızarmış domates, mücverin domatesli hali gibi ve çok güzel

Dimitris Ammoudi Taverna'da yediğimiz marine hamsi, kızarmış kalamar, Santorini'nin simge yemeklerinden domates kızartması, tarama her şey çok güzel ve tazecikti. Restoran'da güzel bir yer ayırtmak için bir gün önceden arayıp rezervasyon yapmakta fayda var.

Vanilla restoran, Firostefani

Santorini gezi rehberi nerede yenir
Caldera yürüyüşünde Firostefani'de yemek molası

Aslında, isminden konumuna kadar tamamen turistik bir yer olan bu restoranda sürpriz bir şekilde gayet iyi bir yemek yedik. Fira'dan Firostefani'ye doğru Caldera kıyısı boyunca yürüyorken nerede oturup bir şeyler yiyebiliriz diye yol boyunca sürekli bakındık. Pizza fiyatları Fira'da 20€'nun üstündeyken, daha makul fiyatlara düştüğü ilk yer burasıydı ve hemen yorgunluk atıp karnımızı doyurmak için oturduk.

Santorini nerede ne yenir ne içilir

Pizza, ahtapot, kalamar; yediğimiz her şeyin lezzeti güzeldi. Bir de sakin bir saatine rastladığımızdan inanılmaz güzel manzaralı bir masaya oturduk. Karşımızda Caldera, beyaz badanalı evler ve müthiş bir deniz manzarası; önümüzde soğuk bir Yunan birası. Santorini'ye göre uygun fiyatlara keyifli bir yemekti. 

Yunan Adaları tatilimizin gezi notları

Santorini adası gezilecek yerler Oia

Bu Santorini gezimizi de kapsayan Yunan adaları tatilimizin ayrıntılı yazısını Yunan Adaları gezi rehberi şeklinde yazdım. Aşağıda linklerini verdiğim Naxos, İos ve Santorini tatilimizin ayrıntılı gezi notlarını da hazırladım. Oradan buradan derlenmiş bilgi olarak değil, Yunan adalarında tatil yapmış birinin bakış açısı ile, size oralar hakkında daha ayrıntılı bir fikir verecek, bol resimli adım adım gezi notları için aşağıdaki linklere tıklayın:


Gezi yazılarımı faydalı buluyorsanızlütfen tatil otel rezervasyonlarınızı benim booking.com linklerim üzerinden yapıp, emeğime destek olun. 
Size hiçbir ekstra masraf olmaz, tamamen aynı konaklama ücretini ödersiniz. Booking.com'un zaten almış olduğu komisyonun bir kısmının bana gelir olarak gelmesine yardımcı olabilir, benim yepyeni yazılar yazmama vesile olabilirsiniz.  Booking.com kazanacağına gezenanne kazansın diyorsanız :)  otel rezervasyon linkim burada

Bu yazı affiliate linkleri içerir; daha fazla bilgi için tıklayın.