deniz mahsulleri tabağı, Barselona
Barselona'nın en popüler yiyecekleri deniz mahsülleri. Bizim de çok sevdiğimiz deniz mahsüllerini bazen pilavla birlikte ünlü paellasında yedik, bazen çıtır çıtır kızarmış şekilde, bazen de güzelce marine edilmiş şekilde... Tabii bir de yanında yerel şampanya olan cava'dan içtiniz mi şölen tamam...

La Boqueria pazarı şahane!

Barselona lezzetlerinden bahsedeceksek şüphesiz bahse La Boqueria'dan başlamak gerek. Ünlü La Rambla caddesi üzerinde yer alan pazarda o kadar çok yerel lezzet var ki, yereller arasında La Boqueria pazarında bulamıyorsanız İspanya'da yoktur deniliyor. Etler ve İber yarımadasına has et mamülleri, balıklar ve akla gelen her türlü deniz mahsülü, sakatatlar, tavuklar, sebzeler, egzotik meyveler hepsi bu pazarda...
La Boqueria marketi La Rambla girişi, Barselona
La Boqueria pazarında şarküteri tezgahları, Barselona La Boqueria pazarında mantar ve meyve tezgahları, Barselona
La Boqueria pazarında meyve sebze tezgahları, Barselona

Boquera pazarı içinde bir büfe lokanta: El Quim de la Boqueria

La Boqueria içinde yemek yenilebilcek ufak büfe lokantalar da var. Bunlardan en ünlü olanı da El Quim. Spesiyaliteleri arasında sebzeler, mantarlar, et mamülleri de vardı ama bizim yiyeceğimiz şey belliydi: tazecik deniz mahsülleri. Ahtapot, jumbo karides ve kum midyesi yedik, tabii birer bardak cava eşliğinde. Hepsini de çok beğendik...

Ayrıntılı yazım: El Quim de la Boqueria
El Quim'de kum midyesi tabağı, La Boqueria Barselona El Quim'de ahtapot tabağı, La Boqueria Barselona
El Quim'de jumbo karides tabağı, La Boqueria Barselona

Barselona'da uygun fiyatlı bir balık restoranı: La Barca del Pescador

Bu restoranı Vedat Milor'un tavsiyelerinden bulduk. Milor, yakınlardaki çok daha pahalı bir balık restoranıyla aynı lezzette ancak çok daha makul fiyata diye bahsetmişti La Barca del Pescador hakkında. Biz de gidip bir denedik.

Ortam, ambiyansından garsonlarına kadar Anadolu'daki esnaf lokantaları gibiydi. Ancak bizim için iddialı ambiyansa gerek yok, önemli olan tazelik ve lezzet diyenler için doğru adresti. İstridyeden deniz tarağına, yavru kalamar kızartmasından deniz mahsüllü paellaya bir porsiyonu iki kişi paylaşarak bolca çeşit denedik. Hep yarımşar porsiyon yediğimiz halde kalkan, yörenin ünlü balığı fener, dil balığı, kalamar ızgara ve daha birçok çeşitten oluşan ana yemek tabağımızı ne yiyecek ne de tadını algılayacak halimiz kalmıştı. Yerel lezzetleri en yalın haliyle sunan restorandan gayet memnun ayrıldık.

Ayrıntılı yazım: La Barca del Pescador
istridye, La Barca del Pescador Barselona deniz tarağı, La Barca del Pescador Barselona
kalkan, fener, dil balığı, midye, karides ve scampiden oluşan karışık ızgara tabağımız, Pescador Barselona

Barselona'da Pazar günleri de açık popüler bir tapas bar: El Xampanyet

İspanya'ya kadar gitmişken tapas yemeden olmazdı tabii. El Xampanyet'i bir pazar öğleden sonrası diğer tek tük açık olan tapas barlar bomboşken, mekanın hınca hınç dolu olduğu bir ortamda denedik. Çok ilginç bir tecrübeydi :).

Önce barda ufak bir boşluk bulup sıkışa sıkışa kendimize yer açtık, sonra da yerel dil bilmediğimizden barmenle el kol işareti ve olabildiğince İngilizce ile anlaştık. Genelde marine deniz mahsülü ile ekmek üstü et mamülleri yeniliyordu. Hamsi tuzlama, fırınlanmış patates, marine balık tabağı gibi lezzetler denedik. Yanında da mekanın özel yaptırdığı cava'sı eşliğinde...

Ayrıntılı yazım: El Xampanyet
El Xampanyet tapas barı ortamı, Barselona
cava (yerel şampanya), El Xampanyet Barselona hamsi tuzlama, El Xampanyet Barselona
marine balık tabağı, El Xampanyet Barselona

New York Times'a göre Barcelona'da en iyi paella nerede yenir?: La Mar Salada

La Mar Salada sahilde Port Vell'e karşı bir restoran. Birçok yer Pazar günleri kapalıyken burası sanırım özellikle Pazarları ailecek yenilen paellaları ile ünlü olduğundan öğleden akşama kadar açıktı. Gerçekten de vardığımızda kalabalık bir aile üst katı kapatmış kutlama havasında yemeklerini yiyordu.

Paellalarının güzelliği New York Times'a çıkmıştı. Biz de yine yörede ünlü olan ıstakozlu paella denedik. Dayanamayıp başlangıç olarak çıtır yavru kalamar ve İspanyolların ünlü domatesli ekmeğinden de aldık. Yanında da çok güzel meyve tatlarında bir beyaz şarap içtik. Güzel lezzetlerde iyi bir yemek yedik.

Ayrıntılı yazım: La Mar Salada
La Mar Salada ortamı, Barselona
yavru kalamar kızartması, La Mar Salada Barselona
istakozlu paella, La Mar Salada Barselona

Barcelona'da yerel rehberlerle yemek turu

Bir şehri, kendimiz araştırıp keşfetmek güzel. Ancak daha da güzeli yerellerle, o şehrin kendine has lezzetlerini tatmak ve yemek kültürü hakkında daha lokal bir bakış açısı edinmek. Hem böylece zahmetsizce ziyaret etmek istediğiniz yerleri görebilir, seyahatiniz sırasında daha sonra nerede ne yemeniz gerektiği konusunda ön bilgi de edinmiş olursunuz.

Eskiden, tur ve rehber olayları çok belirsizdi ancak son zamanlarda "Get Your Guide" gibi siteler sayesinde aradığınız turu kolayca buluyor, turla ilgili müşteri yorumlarını da okuyabiliyor ve bütçenize uygun en yüksek puanlı turu rahatça seçebiliyorsunuz. Örnek olarak Barcelona'dan katılabileceğiniz yemek turları: