Atina gezilecek yerler
Yunanistan'ın başkenti Atina'da 2 gün geçirdik ve bu güzel Yunan şehrine bayıldık! Antik tarih ve hayat dolu modern şehir yaşantısını bir arada yaşayabildiğiniz Atina'da dolu dolu zaman geçirdik. Atina gezisi planlayanlar için, "Atina'da ne yapılır", "Atina'da gezilecek yerler" ve Atina önerilerimizi Atina gezi rehberi şeklinde aşağıda derledim.   

Atina kaç günde gezilir?

Atina gezisi için 2 gün ayırmak yeterli. Çünkü, Atina'da gezilecek yerler, görülmesi gereken trendi semtler hepsi birbirine yakın, yürüyüş mesafesinde yer alıyor. Dolu dolu iki günde Atina'yı rahatlıkla gezebilirsiniz. Bir başka deyişle, Atina'ya bir haftasonu gezisi için bile gitmeye değer.

Atina gezi rehberi
Plaka sokakları

Atina havaalanından merkeze nasıl gidilir?

Atina havaalanından şehir merkezine (Syntagma ve Monastiraki meydanları) gitmek için en kolay yol metro ile gitmek. Metro Line 3 havalimanından, şehir merkezine gidiyor. Yolculuk 40 dakika civarı sürüyor, bilet fiyatları €9, çocuk bileti €4,5. 

Biletlerinizi havaalanın metro istasyonundaki bilet otomatlarından alabiliyorsunuz. Ancak bizim gibi çocukla Atina gezisine çıkmış ve öğrenci bileti de almak isterseniz, çocuk biletlerini sadece bilet gişelerinden alabiliyorsunuz.

Atina gezi rehberi
Parthenon önünde

Atina'da gezilecek yerler

  1. Acropolis
  2. Plaka sokakları
  3. Monastraki meydanı ve çevresi
  4. Syntagma meydanı ve Parlamento binası
  5. Ermou caddesi
  6. Psyri sokakları
  7. Acropolis müzesi
  8. Antik agora
  9. Roma agorası
  10. Hadrian kütüphanesi
  11. Hadrian kemeri ve Olimpos Zeus tapınağı
  12. Panathenaic Stadyumu
  13. Atina milli parkı
Atina gezilecek yerler haritası
Atina'da gezilecek yerlerin haritada konumları

Atina'da nerede kalınır?

Atina'nın keyfini daha bir çıkarabilmek için kısa Atina gezinizde merkezi yerde kalmak en güzeli. Monastiraki, Plaka, Syntagma ve Psyri çevresi merkezi lokasyon için kalınabilecek yerler.

Atina gezi rehberi
Psyri sokakları

Bizler, son zamanların hip semti Psyri'de konakladık. Psyri sokakları, cafeler, tavernalar ile bezeli ve Atinalıların gün boyu vakit geçirdiği ve özellikle akşam saatlerinde daha bir cıvıl cıvıl olan çok keyifli bir yer. Psiri bölgesi, Atina gezilecek yerlerin çoğunun bulunduğu Monastiraki ve Plaka'ya da beş on dakika yürüyüş mesafesinde. 

Atinada nerede kalınır
Atina Psyri'de konakladığımız 18 Micon Str otelin girişi ve Psiri sokaları

Uygun fiyatlı, kaliteli ve çok özgün bir otel olan 18 Micon Street otelde konakladık. Çok memnun kaldık. Kısa süreli Atina konaklamalarınızda gönül rahatlığı ile tavsiye edeceğim bir yer 18 Micon Street oteli (booking.com puanı 9,2 / 700'den fazla yorum için). Fiyatlarını incelemek için tıklayın.

Atina gezilecek yereler 1. Gün Rotası: 

Atina'nın en meşhur ve en güzel yerlerini keşfedin

Atina gezimizin 1. gününde yolumuzun geçtiği yerler

  • Monastiraki
  • Plaka
  • Acropolis
  • Areopagos tepesi
  • Roma Agorası
  • Hadrian kütüphanesi
  • Antik Agora
  • Renkli Psyri sokakları ve keyifli bir yemek
  • Gün sonu kokteylleri için: nefis gece Acropolis manzaralı bir bar tavsiyesi
Atina gezilecek yerler haritası
Atina gezilecek yerler 1. gün gezi rotası

Atina'da gezilecek yerleri gezmeye en önemlisinden, Atina deyince ilk akla gelen yer: Akropolis'ten başlamaya karar verdik. Acropolis'i de hakkıyla gezebilmek için "Get Your Guide" sitesinden rehberli tur ayarladık. (Turumuzu incelemek için tıklayın.)

Monastiraki ve Plaka'dan Akropolis'e doğru

Otelimizin bulunduğu Psyri'den Monastiraki meydanına beş dakikada yürüdük. Monastiraki'den de Plaka üzerinden gidip on beş dakika'da, Acropolis'in güney girişi yakınlarındaki buluşma yerimize ulaştık.
Atina'da gezilecek yerler
Monastiraki meydanı
Monastiraki ve Plaka sokaklarından yürüyorken dolaştığım yerlerin güzelliğine inanamadım. Neden hiç kimse daha önce bana, Atina'nın bu kadar güzel bir yer olduğunu söylemedi? Yürümesi çok keyifli, güzelce düzenlenmiş, turistik sokaklar; bir sürü butikler, dükkanlar, cafeler... Ambiyans deseniz, Cunda'nın şehir hali kıvamında, şahane...
Atina Plaka gezilecek yerler
Plaka alışveriş sokakları

Atina gezi rehberi Plaka restoranları
Plaka restoranları

Buluşma yerimiz olan Dionysiou Areopagitou caddesine ulaştığımızda ise bu sefer Atina'nın modern şehirli yüzü çıktı karşımıza. Trafiğe kapalı bu cadde boyunca restoranlar, dükkanlar; işinde gücünde Atinalılar vardı. Dinamik, modern ve hoş bir ortam...

Acropolis gezi turumuzu bulduk, tur boyunca rehberimizi dinleyebileceğimiz kulaklıklarımızı taktık ve Acropolis'in güney girişinde hiç sıra beklemeden kolaylıkla giriş yapıp Acropolis'i gezmeye başladık.

Not olarak, Acroplis girişlerinde bilet kuyrukları çok uzun olabiliyor. Bizim yaptığımız gibi giriş sırasını atlayabildiğiniz bilet türünden önceden alabilir ya da bir tura katılarak zahmetsizce Acropolis'e girebilirsiniz. Biletleri önceden online almak için tıklayın. Acropolis turlarını incelemek için tıklayın.

Acropolis

Acropolis'in kelime anlamı, "yüksek şehir" demekmiş. Atina şehrinin merkezinde, kayalık bir tepe üzerinde kurulu konumundan dolayı bu isimle anılıyor. 

Acropolis, aslında MÖ 5. yy'dan kalma tapınaklar topluluğunun oluşturduğu tepenin ismi. Acropolis üzerinde, Parthenon, Erechtheion ve Athena Nike tapınakları bulunuyor ve onlar arasında özellikle Yunan tanrısı Athena'ya ithaf edilerek inşa edilmiş olan Parthenon en büyük ve en ünlüsü. 

Aynı zamanda Acropolis, günümüze kadar bütün bir şekilde ulaşabilen Yunan Antik dünyasına ait en çarpıcı anıt kompleksi olmasıyla da UNESCO dünya mirası listesinde yer alıyor.

Acropolis gezi rehberi
Atina Acropolis haritası

ParthenonErechtheion ve Athena Nike tapınağı Acropolis tepesi üzerindeki sit alanında yer alıyor. Dionysus Tiyatrosu ve Herodes Atticus Odeonu ise Acropolis'in güney yamacında bulunuyor. Tüm bu Antik eserler tek bir "Acropolis ve yamaçları" bileti ile gezilebiliyor. 

Dionysus Tiyatrosu

Atina gezilecek yerler
Dionysus tiyatrosu

Acropolis'in güney girişinden girdiğinizde ilk önemli antik eser olan Dionysus tiyatrosu ile karşılaşıyorsunuz. Burası dünya üzerinde inşa edilmiş en eski tiyatro ve dolayısıyla en eski Antik tiyatro. Yunan tanrısı Dionysus'a (şarap ve oyun tanrısı) ithaf edilmiş olan bu arena aynı zamanda tiyatronun doğduğu yer.

Herod Atticus Odeonu

Atina gezilecek yerler
Herod Atticus Odeonu
Acropolis'in eteklerinde yer alan Herod Atticus Odeonu da önemli bir Greco Roman yapı. Günümüzde hala konser alanı olarak kullanılan bu yerde Frank Sinatra'dan Pavarotti'ye, Elton John'dan Andrea Bocelli'ye birçok ünlü isim konser vermiş.

Athena Nike Tapınağı

Atina gezi rehberi
Athena Nike Tapınağı
Acropolis sit alanına güney batısındaki giriş noktasında Athena Nike Tapınağı bulunuyor. Burası, Acropolis üzerindeki en küçük tapınak ve Zafer Tanrıçası Athena Nike için inşaa edilmiş. Evet, ünlü spor markası Nike, Yunan tanrıçası Nike'den ismini alıyor. Yalnız Yunanlılar, Nike'ı "nayk" olarak değil de "ni-ke" olarak okuyorlar.

Atina'da gezilecek yerler
Athena Nike Tapınağı ve Acropolis girişi

Erechtheion

Atina'da gezilecek yerler
Erechtheion ve kadın figürlü sütunlar

Acropolis'in tepesindeki sit alanının kuzey kenarında Erechtheion bulunuyor. Özellikle, sıradışı asimetrik yapısı ve sütün olarak kullanılmış kadın figürleri ile ünlü

Athena ve Poseidon Yunan tanrılarına adanmış tapınağın önündeki zeytin ağacının Athena'nın mızrağını yere dokundurması ile oluştuğu rivayet ediliyor. Ancak benim bu ağacın hala o ağaç olduğuna dair ciddi şüphelerim var :).
Atina'da gezilecek yerler
Erechtheion ve zeytin ağacı

Parthenon

Atina gezi rehberi
Parthenon
Yunan Tanrıçası Athena'ya ithaf edilmiş olan Parthenon, Acropolis üzerindeki en önemli ve en büyük tapınak. Dünya üzerindeki en ikonik yapılardan biri olan Parthenon, üzerindeki dekoratif heykeller ile de antik Yunan sanatının zirvesi olarak kabul ediliyor. 

On yıl gibi kısa bir zamanda tamamlanan Parthenon, aynı zamanda mimari açıdan da eşsiz. Mesela sütunlarında optik ilüzyonlar kullanılarak içe doğru bombeli şekilde inşa edilmiş. Böylece Acropolis'in eteklerinden Parthenon'a doğru bakan halk her daim tapınağı dik olarak görebiliyormuş.

Atina gezi rehberi
Parthenon
Parthenon, zaman içinde birçok amaç için kullanılmış: Bizans kilisesi, Roman Katolik katedrali ve Osmanlı zamanında camii olarak kullanılmış.

Acropolis Bayrak tepesinden manzara


Atina'da gezilecek yerler
Acropolis bayrak tepesi

Acropolis üzerindeki bayrak tepesinden 360 derece Atina manzarası görülebiliyor. 

Acropolis'ten Atina manzarası
Acropolis'ten Hadrian Arkı, Olimpos Zeus tapınağı, Panathenaic Stadyumu manzarası

Acropolis'in güney doğu eteklerinde Hadrian Arkı, Olimpos Zeus tapınağı kalıntıları ve yeşillikler arasındaki Olimpiyat oyunlarının doğum yeri olan Panathenaic Stadyumu.

Acropolis'ten Atina Agoralar manzarası
Acropolis'ten Atina Agoralar manzarası

Acropolis'in kuzey eteklerinde Antik Agora, Roma Agorası ve tarihi Atina sokakları görülebiliyor.

Acropolis dönüşünde bu sefer batı tarafındaki Acropolis'in ana girişinden çıktık. Her tarafta antik sütunlar, yapılar ile çok etkileyici bir yer Acropolis ana girişi.

Atina gezi rehberi
Acropolis ana girişi

Areopagus Tepesi

Atina gezilecek yerler
Areopagus Tepesi

Acropolis'in ana girişinin hemen yakınında Areopagus tepesi bulunuyor. Kelime anlamı olarak savaş tanrısı Ares'in tepesi demekmiş. Roma'lılarda savaş tanrısı Mars olduğundan, Mars Tepesi olarak da biliniyor. Areopagus Tepesi'nden Acropolis'in batı cephesine karşı, Atina Agoraları ve old town'a karşı nefis bir manzara bulunuyor. Tepeye giriş ücretsiz.

Plaka ve Monastiraki sokaklarından Agora'ya doğru

Atina gezi rehberi Monstaraki
Acropolis eteklerinde mola vermelik cafeler

Yolumuza devam ettik, Acropolis tepesinden Atina old town'daki Agoralara doğru indik. Etrafta çok güzel restore edilmiş bir sürü ev, sokaklarda yeşil ağaç gölgelerine atılmış masalarda bir sürü cafe vardı.  Tam da Atina'da Acropolis'i gezmekten yorulanlar ve Atina sıcağından bunalanlar için mola vermelik yerler.

Roma Agorası

Atina gezilecek yerler
Acropolis eteklerinde Roma agorası

Yolumuza devam ettik Roma Agorası'nın yanına geldik. Monastiraki meydanının hemen ilerisinde bulunan Roma Agorası kenarından Atina gezimiz esnasında birçok defa yolumuz geçti aslında. Roma Agorası, Plaka ile Monastiraki kesişiminde, arkasında Acropolis manzarası ile çok güzel bir ambiyansta bulunuyor. 

Agora, kelime anlamı olarak buluşma yeri anlamına geliyor ve Antik zamanlarında Roma Agorası alışveriş alanı olarak kullanılıyormuş. Hadrian zamanında agoranın hemen yanına ünlü Hadrian Kütüphanesi de inşaa edilmiş.

Roma Agorası ve Fethiye Camii
Roma Agorası, Rüzgar Kulesi ve Fethiye Camii

Roma Agorası'nda tüm kalıntılar arasında dimdik ayakta duran sekizgen kule "Rüzgar Kulesi" hemen dikkat çekiyor. Kulenin her bir yüzeyinde Yunan mitolojisindeki sekiz rüzgar tasvir edilmiş. 

Ayrıca, Roma Agorası kenarında oldukça iyi bir durumdaki Fethiye Camii de bulunuyor.

Hadrian Kütüphanesi

Atina gezi rehberi
Monastiraki meydanı ve Hadrian Kütüphanesi sütunları ve girişi
Atina'da gezilecek yerler
Atina'da Hadrian kütüphanesi kalıntıları

Antik zamanlarda Atina'nın en büyük kütüphanesi, devlet arşivi ve filozof okulu olan Hadrian Kütüphanesi'nden maalesef günümüze pek bir şey kalmamış. Monastiraki meydanının hemen yanında, birkaç sütununu ve duvarını görebildiğiniz kütüphanenin eski zamanlardaki şaşasını kafanızda canlandırmak için biraz hayal gücü gerekiyor.

Antik Agora

Atina'da gezilecek yerler
Antik Agora'dan Acropolis manzarası

Roma Agorası'ndan Monastraki sokakları boyunca devam ettik ve Antik Agora'yı bulduk. Acropolis'in kuzey batı eteklerindeki bir yeşil alanda yer alan Antik Agora antik zamanlarda yönetim, ticaret ve sosyal hayatın merkeziymiş.

Antik Agora aynı zamanda, demokrasinin, felsefenin ve bilimin farklı dallarının Antik Yunan'da ilk tohumlarının atıldığı yer. Antik Yunanlılar burada demokratik bir şekilde oy kullanıyormuş, hukuk ve mahkeme işlerinde söz hakkına sahip oluyormuş.

Atina'da gezilecek yerler
Antik Agora ve Stoa

Socrates, Plato, Aristotle Antik Agora'yı sık sık ziyaret eden elitler arasındaymış. Burada felsefe tartışıp öğrencilerine de öğretiyorlarmış. Modern tıbbın babası Hippocrates, ünlü Pisagor üçgenini bulan Pythagoras da Antik Agora'yı ziyaret edip fikir alışverişinde bulunanlardanmış.

Günümüzde büyük oranda yıkıntı halinde olan Antik Agora'da dimdik ayakta duran ve çok iyi restore edilmiş olan iki yapı bulunuyor: Hephaestus Tapınağı ve Stoa (Stoa of Attolos).

Psyri sokakları

Atina gezi rehberi
Psyri sokakları

Atina'nın antik yapıları, tarihi sokaklarını keşfettikten sonra sıra geldi biraz dinlenmeye, Atina'nın keyifli sokaklarında vakit geçirmeye. Bana göre, Atina tarihi merkezinde bunu yapmak için en iyi yer Psyri bölgesi. Antik Agora'dan beş dakika yürüyüş mesafesi uzaklıktaki Psiri'nin fotojenik sokaklarında gezindik, tavernalarında oturup harika yemekler yedik.

Atina'da nerede ne yenir Enastron Psyri
Enastron tavernası, Psyri

Atina'da nerede ne yenir
Psyri'de Yunan mutfağı restoranı tavsiyesi: Enastron

Çok değil, bir on yıl kadar önce buralar köhne yerlermiş. Son zamanlarda sokakları güzelleştirilmiş, bir sürü cafe, restoran, butik açılmış. Üstelik burası daha turistik olan Plaka gibi değil, daha otantik ve daha çok yerli halkın vakit geçirdiği sokaklar.

Atina gezilecek yerler

Temmuz ayında gittiğimiz bu Atina gezimizde Psyri sokakları gece geç saatlere kadar hareketli ve cıvıl cıvıldı. Özellikle akşam saatlerine doğru her taraf dopdoluydu. Sokaklara atılmış cafe masalarında, tavernalarda geç saate kadar oturan insanlar... Rengarenk ışıklandırılmış, süslenmiş sokaklar... 

Tabii, tüm Psyri steril bir semt haline getirilmemiş. İsyankar ve asi ruhunu hissettiğiniz grafitiler, eski günlerin izlerini taşıyan eskiciler, antikacılar ve yer yer yenilenmek için sırasını bekleyen eski binalar da var. Kısaca, Psyri bölgesi çok güzel dönüştürülmüş ve daha birçok değişime gebe bir bölge...

Günü harika bir şekilde sonlandırmak için öneri: 

Acropolis manzaralı bir bar tavsiyesi

  • Couleur Locale rooftop bar ve bistro
Atina'da Acropolis manzaralı birçok popüler roof bar var ancak en güzeli hangisi derseniz, ben tavsiyemi yerlilerden aldım ve en iyisini buldum derim. 
Atina rooftop bar tavsiye
Atina rooftop bar tavsiye: Couleur Locale

Atina'da nerede Acropolis manzaralı rooftop barına gideyim diye yerlilere sorduğumda Couleur Locale tavsiye edildi, gittik gördük ve teyit ettik: Couleur Locale rooftop bar bir harika! 

Acropolis manzarası inanılmaz güzel! Üstelik, Monastaraki'nin bir yan sokağında, bilmesek hayatta farkında olmayacağımız bir yerde bulduğumuz bu bar sanırım turistler tarafından çok fazla bilinmiyor, genelde Atinalıların takıldığı bir ortamdı. Fiyatlar makul, ortam şahaneydi. Atina'ya yolu düşenler burayı deneyin ve bana teşekkür edin... :)

Atina manzaralı rooftop bar tavsiye

Atina gezilecek yerler 2. Gün Rotası: 

İlgi alanınıza göre Atina'nın farklı yönlerini keşfedin

Atina gezimizin 2. gününde yolumuzun geçtiği yerler
  • Varvakeios pazarı
  • Monastiraki meydanı çevresinde alışveriş
  • Mitropoleos meydanında soluklanma
  • Ermou caddesi
  • Syntagma meydanı ve Parlemento
  • Atina milli parkı
  • Hadrian kemeri ve Olimpos Zeus tapınağı
  • Acropolis Müzesi
  • Plaka sokaklarında alışveriş ve Lysicrates Anıtı
  • Tripodon sokağı
  • Gün sonu önerisi: nefis gece Acropolis manzaralı Antik Yunan tiyatro gösterisi
Atina gezilecek yerler haritası
Atina gezilecek yerler gezi rotası 2. gün

Atina'daki ikinci günümüzü orada burada vakit geçirmeye, kafamıza göre takılmaya ayırdık. Gezimize sabah saatlerinde açık olan Varvakeios pazarı ile başladık. Varvakeios pazarı, Atina'daki birçok lezzet turunun uğradığı bir noktaydı. 

Atina lezzet turları

Atina'dayken, Atina'ya has lezzetleri daha bir keşfetmek için dilerseniz yerel bir rehberle Atina lezzet noktalarını de gezebilirsiniz. Eskiden bu tarz turlar daha bir belirsizken, artık online sitelerde, tüm turları bir arada görüp, katılanların yorumlarını okuyabiliyorsunuz. Bu sayede, birçok tur seçeneği arasından fiyatları inceleyip bütçenize en uygun en yüksek puanlı turu seçebiliyorsunuz. (Bizler Akropolis turumuzu da aynı siteden benzer bir şekilde aldık.) Atina lezzet turlarını bu linkten inceleyebilirsiniz. 


Bizler, gezdiğimiz şehirlerde pazar yeri gezmeye, yerel lezzetler peşinde koşmaya bayılırız. Sabah ilk iş Atina gezilecek yerler rotamızı Varvakeios pazarından başlattık.

Varvakeios pazarı

Atina gezi rehberi Varvakeios pazarı
Varvakeios pazarı

Varvakeios üstü kapalı pazar alanı, Atinalıların günlük balık ve et alışverişi için gittikleri bir yer. Bu kapalı pazar etrafındaki sokaklar da yine baharattır, aktardır o tarz ıvır zıvırların satıldığı dükkanlar ile bezeli.

Tabii, Temmuz ayında gittiğimiz Atina gezisinde, balık ve et pazarı gezmek çok da iyi bir fikir olmamış olabilir :). Ancak, günlük hayatı anlamak ve var olan balık çeşitliğini görmek için iyiydi.

Aiolou caddesi ve Agias Eirinis meydanı

Atina gezi rehberi Aiolou caddesi
Aiolou caddesi

Varvakeios pazarından Atina'nın ünlü Ermou alışveriş sokağı ve Monastiraki meydanına doğru yürüyorken trafiğe kapalı, cıvıl cıvıl, her tarafta cafeler ve restoranlar olan bir caddeden geçtik. Atina gezilecek yerler araştırmalarımı yaparken böylesi bir yerden kimse bahsetmemişti. 

Meğerse günümüz Yunanistan Atinasının en eski caddelerinden biriymiş Aiolou caddesi. Daha önceleri daha çok tekstil alışveriş caddesi olan buralar, günümüzde Atinalıların buluşup vakit geçirdiği yer. Siz de Atina'yı Atinalı'lar gibi yaşamak istiyorsanız Aiolou caddesi uğrayacağınız yerlerden bir tanesi.

Ufak bir not, Aiolou caddesi de ismini Yunan mitolojisinden almış. Aeolus, Yunan mitolojisinde rüzgar tanrısıymış.

Monastiraki meydanı etrafında alışveriş

Atina gezi rehberi Minastiraki sokakları
Minastiraki sokakları

Monastiraki'de yer alan birçok antik Yunan eserinin yanı sıra (Antik Agora, Roma Agorası, Hadrian Kütüphanesi vb) burası aynı zamanda şehrin renkli bir alışveriş merkezi. Monastiraki bit pazarı sokağı boyunca dizili satıcılar, vintage dükkanlar, turistik eşya satan dükkanlar bolca karşınıza çıkıyor.

Monastiraki sokaklarında turistik eşya satan birçok dükkan arasında dolaştık. Şöyle bir Spartan tişörtü, antik yunan filozofu heykelciği, hatta minik bir buzuki almayı düşünüyorsanız, buralarda uygun fiyatlı seçenekler bulabiliyorsunuz.

Mitropoleos meydanı

Atina gezi rehberi Mitropoleos meydanı
Mitropoleos meydanı

Monastiraki etrafında dolaşıyorken kocaman bir meydana çıktık. Meydanın ortasında kocaman bir kilise, etrafında insanların oturup vakit geçirdiği birçok cafe... Bizler Avrupa şehirlerini geziyorken meydanlarında oturup vakit geçirmeye bayılırız. Atina'da henüz oturmak için öyle bir tarihi meydan bulamamıştık. Fırsat bu fırsat, meydanda oturduk, Yunan biralarımızı içtik, Atina'nın güzel ortamının tadını çıkarttık.
Atina gezi rehberi Mitropoleos katedrali
Mitropoleos katedrali

Meydana ismini veren Mitropolis katedralini de gezdik. Metropolis Katedrali, Yunan Otodoks kilisesinin ruhani merkezi ve Atina'daki en önemli kiliseymiş.   

Ermou caddesi

Atina gezilecek yerler Ermou caddesi
Ermou caddesi
Hem binaları, hem de kalabalığı bizim İstiklal Caddesi görünümdeki Ermou, Atina'nın başlıca alışveriş caddesi. Trafiğe kapalı Ermou caddesi boyunca, H&M, Zara, Sephora gibi büyük uluslararası markaların mağazaları yer alıyor. 

Monastaraki ve Syntagma Meydanlarını birbirine bağlayan Ermou caddesinde, turistten çok yerlileri görebiliyorsunuz ve burası Atina'da gezdiğimiz tüm yerler arasında en kalabalık bölgeydi.  

Atina gezi rehberi Ermou
Ermou caddesi ve Panagia Kapnikarea kilisesi

Ermou caddesi etrafında dolaşıyorken sürekli önünden geçtiğimiz Panagia Kapnikarea Yunan Ortodoks kilisesi ise Atina'daki en eski kilise

Syntagma meydanı ve Parlemento

Atina gezi rehberi Syntagma meydanı
Syntagma meydanı

Syntagma meydanı Atina'nın merkezi, Atinalıların buluşma noktası. Aynı zamanda burası Yunan parlamentosu ve parlemento önündeki askerlerin ünlü nöbet değişimini görebileceğiniz yer.

Atina milli parkı ve Panathenaic Stadyumu

Parlemento binasına kadar gitmişken, hemen arkasındaki kocaman milli parkını da ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Biz yolumuzu o taraflara doğru düşürmedik ama bu bölgedeki yemyeşil parkta dolaşabilir, parkin da biraz ilerisindeki ilk olimpiyatların yapıldığı Panathenaic Stadyumu ziyaret edebilirsiniz.

Hadrian kemeri ve Olimpos Zeus tapınağı

Atina gezi rehberi Hadrian kemeri
Hadrian kemeri

Atina milli parkının alt tarafında ise Olimpos Zeus tapınağı ve tapınağın kenarında Hadrian kemeri bulunuyor. Maalesef Olypian Zeus tapınağından günümüze birkaç sütundan başka çok bir şey kalmamış. Tapınak ilginizi çekiyor ve ziyaret etmek isterseniz, Acropolis'in kombine biletinde buraya giriş de dahil.

Acropolis ve Agoralar kombine bilet

Acropolis kombine bileti ile, Acropolis ve yamaçları, Antik Agora, Hadrian Kütüphanesi, Karameikos, Aristotle okulu (Lyceum), Olympeion (Zeus tapınağı) ve Roma Agorası ziyaret edilebiliyor. Kombine bilet ücreti €30, EU vatandaşı 6 -25 yaş arası için ücretsiz.

Bilet sırası beklemeden online olarak biletlerini almak isteyenler için kombine biletlerinin güncel fiyatları ve satın alabilecekler link burada.

Acropolis Müzesi

Acropolis'in güney yamaçlarında yer alan Acropolis Müzesi, Atina Acropolisi'nde bulunmuş tüm antik eserlerin sergilendiği bir arkeoloji müzesi. Acropolis geziniz esnasında genelde replikalarını gördüğünüz tarihi eserlerin orijinalleri bu müzede sergileniyor. Bilet alma kuyruklarını atlayıp biletlerinizi önceden online almak isterseniz link burada.

Plaka sokaklarında alışveriş ve Lysicrates Anıtı

Atina gezi rehberi Lysicrates anıtı
Lysicrates anıtı ve Plaka sokakları

Atina'nın birçok turistik yerini gezdiğimiz bu günümüzde döndük dolaştık yine güzelim Plaka sokaklarında bulduk kendimizi. Atina'dan özgün bir şeyler almak isteyenler için Plaka'da birçok butik ve Atina'ya özel ürünler satan dükkan da bulabilirsiniz. Antik Yunan desenli takılar, seramikler, deri çantalar, sandaletler; seçenek çok...

Plaka sokaklarında dolaşıyorken, şahane bir kule anıt çarptı gözümüze: Lysicrates Anıtı. Acropolis eteklerindeki anıta karşı oturduk, güzelim Plaka manzaralı birer dondurma yedik; Atina yazında biraz olsun serinledik.

Tripodon sokağı

Plaka sokaklarında dolaşıyorken çok güzel restore edilmiş, rengarenk evlerin bulunduğu bir sokaktan geçtik: Tripodon sokağı.

Meğerse Tripodon sokağı, Atina'nın en eski sokağı olarak kabul ediliyormuş ve Yunan Guinness rekorlarında da geçiyormuş. Tripodon sokağı, aynı yerden geçen Antik yolla büyük oranda aynı konumda ve halen aynı isimle anılıyormuş. Antik zamanlarda bu sokağı kullanarak Agora'dan Dionysus tiyatrosuna tiyatro performansı izlemeye gidiliyormuş.
Atina gezi rehberi Plaka
Atina'nın en eski sokağı: Tripodon sokağı

Tarihi geçmişinin öneminin yanı sıra, Tripodon sokağının cazibesi çok güzel restore edilmiş olan rengarenk evler ile bezeli çok estetik bir sokak oluşu. Yer yer begonvillerin, ya da asmaların süslediği cafe ve restoranlar da var. Dolaşması çok keyifli bir yer.

Atina Instagram noktaları Plaka
Atina Instagram noktalarından Tripodon sokağı

Ben Tripodon'da dolaşırken farkında değildim ama özellikle Melina restoranının önündeki kocaman begonvilli kare, birçok kişinin sırf onun için gelip burayı bulduğu ünlü bir instaspot'muş.

Instagram meraklısı olun ya da olmayın fark etmez, bu güzel sokağı Atina gezilecek yerler listenize muhakkak ekleyin...

Gün sonu önerisi: nefis gece Acropolis manzaralı Antik Yunan tiyatrosu

Atina gezi rehberi Acropolis manzarası
Kültür merkezinin çatısında tiyatro oyunu öncesi

Plaka sokalarında dolaşıyorken her akşam oynayan bir Antik Yunan tiyatrosu ilanı gördük: "Media & Other Friends I Made in Athens" oyunu. Atina'dayken Yunan mitolojisi ile ilgili bir aktivite, tur vb bir şey de yapmak istiyorduk. Tiyatronun doğduğu yerde tiyatro izleme fırsatı, hele de Yunan mitolojisini espirili bir şekilde konu alan bir tiyatro fikri çok hoşumuza gitti.

Biletlerimizi aldık (oyun hakkında bilgi ve bilet almak için tıklayın ve akşam olunca Webster Üniversitesi Kültür merkezinin çatı katında Acropolis'in nefis manzarasına karşı bir Antik Yunan tiyatrosu izlemek için yerlerimizi aldık.

Atina gezi rehberi Antik tiyatro oyunu
Acropolis eteklerinde Antik tiyatro oyunu

Gün batımında, Atina'nın Antik eserleri arasında, Acropolis manzarasına nazır bir Antik Yunan tiyatrosu izlemek harika bir tecrübeydi. Oyun hakkında bilgi ve bilet almak için tıklayın.

Atina'da konaklamak için otel tavsiyesi

Atina'da nerede kalınır diye araştırmaya başladığımda bir sürprizle karşılaştım: Atina'da otel konaklamaları özellikle de yaz aylarında hiç de ucuz değildi. Üstelik biz ailecek seyahat ettiğimizden konaklama seçenekleri oldukça pahalıydı. 

Atinada nerede kalınır Psyri
18 Micon Street otelinin sokağı ve girişi

Zaten sadece iki üç günlüğüne gittiğimizden konaklamak için merkezden çok uzaklaşmak istemiyorduk ve yer arayışımızda Monastiraki çevresine odaklandık. Sonuç olarak, merkezi konumuna göre sürpriz bir şekilde uygun da fiyatlı olan 18 Micon Street otelinde kalmaya karar verdik

Atina otelleri yorum tavsiye
18 Micon Street otelinde odamız

Otelde konakladığımız birkaç günden sonra söyleyebilirim ki, şimdiye dek en butiğinden en lüksüne birçok otelde kalmamıza rağmen 18 Micon Street oteli konaklamamız en özgün, bizleri özel hissettiren ve en güzel yerlerden biriydi.

Psyri bölgesinde, hareketli bir sokakta eski bir depo binasının elden geçirip, endüstriyel tarzda çok güzel dekore edilmesiyle 18 Micon Street oteli ortaya çıkmış. 

Atina'da merkezde nerede kalınır
Kahvaltıda kendi sıktığınız portakal suyu, espresso kahve, size özel hazırlanan yumurta vb; tüm araç gereç ve ürünler üst kalite

Atina'da nerede kalınır
18 Micon Street otelde buzdolabından istediğiniz zamanda istediğinizi alıp check outta ödeyebiliyorsunuz

Daha henüz birkaç yıllık, yepyeni bir otel. Bir de böylesi bir otelcilik anlayışı olabilir düşüncesiyle ortaya çıkmış kaliteli ve özgün konsepti, sanki civardaki cafelerin birinde oturuyormuşsunuz ambiyanslı güzel kahvaltısı ve en önemlisi sizi özel hissettiren çalışanları ile 18 Micon Street oteli çok beğendik. Atina'daki gezilecek yerlere otelimizden yürüyerek kolayca ulaşabilmemiz de harikaydı.

Atina'dan hangi Yunan adalarına gidilir?

Atina'nın hem Pire, hem de Rafina limanından birçok Yunan adasına feribot seferleri bulunuyor. Bizler Atina gezimiz öncesinde yine Atina üzerinden Naxos, İos ve Santorini Yunan adalarına gittik. 

Atina'dan Naxos adasına gitmek için Rafina limanına gittik Sea Jets feribotuna bindik. (Daha ayrıntılı bilgi için: Naxos'a nasıl gidilir? yazıma göz atabilirsiniz) Yunanistan tatilimiz boyunca ziyaret ettiğimiz Yunan adaları yazılarının linkleri yazımın sonunda.
 


İlgili Yazılarım:

Gezi yazılarımı faydalı buluyorsanızlütfen tatil otel rezervasyonlarınızı benim booking.com linklerim üzerinden yapıp, emeğime destek olun. 
Size hiçbir ekstra masraf olmaz, tamamen aynı konaklama ücretini ödersiniz. Booking.com'un zaten almış olduğu komisyonun bir kısmının bana gelir olarak gelmesine yardımcı olabilir, benim yepyeni yazılar yazmama vesile olabilirsiniz.  Booking.com kazanacağına gezenanne kazansın diyorsanız :)  otel rezervasyon linkim burada

  Bu yazı affiliate linkleri içerir; daha fazla bilgi için tıklayın.