Roma gezilecek yerler gezi rehberi

Tarihi atmosferini çok iyi korumuş olan Roma şehri, bizim tekrar tekrar gittiğimiz ve gezmeye doyamadığımız bir yer. Roma'ya ilk defa gidecekler için "Roma gezilecek yerler nereler", "Roma'da ne yapılır" ayrıntılı olarak anlattım ve örnek gezi rotalı haritalı Roma gezi rehberi de hazırladım. Roma 3 günlük gezi planı ve Roma gezisi hakkında birçok fikir ve ayrıntılar aşağıdaki blog yazımda.

Roma'da neler yapılır?

Roma'da yapılacakların başında Kolozyum, Aşk Çeşmesi ve İspanyol Merdivenleri gibi Roma deyince ilk akla gelen yapıları görmek geliyor elbette. Ancak Roma gezilecek yerler listenizdeki başlıca yerleri gördükten sonra Roma'da yapılacak en güzel şey renkli Roma sokaklarının, her tarafta geleneksel mimarinin sarmaladığı Roma meydanlarının tadını çıkartmak.

Makarna, pizza, gelato, tiramisu derken bir karbonhidrat ziyafeti aynı zamanda Roma tatili. Şahane İtalyan mutfağını merkezinde deneyimleme, cafelerinde, trattoria'larında yerel lezzetler deneme fırsatı. Kısaca Roma gezisi, tarihi mimari ve yöresel lezzet peşinde koşanlar için bir cennet.

Roma kaç günde gezilir?

Roma'da belli başlı yerleri görmek için en az üç gün ayırmak gerek. Tabii, gezme hızı ve yapmak istenenlere göre bu süre artırılıp azaltılabilir. Bizler daha önce günübirlik de, iki günde de Roma'yı gezdik. Başka bir seferde bir haftaya yakın da kalıp Roma'da gezilecek yerlerin tadını çıkardık. 

Roma'ya ne zaman gidilir?

Bizler Roma seyahatlerimizi hep düşük sezonda, bahar aylarında ve kışın yaptık. Roma'nın bahar aylarında ve kışın ılıman iklime sahip olması ve düşük sezondaki uygun uçak biletleri fırsatı birleşince bu dönemdeki Roma tatili çok cazip oluyor. Böylece çok turistik bir şehir olan Roma'yı kalabalıkların nispeten daha az olduğu zamanda ziyaret etmiş olduk. Programınız el veriyorsa bahar ayları Roma'yı ziyaret etmek için en güzel zaman bana göre.

Yaz aylarında Roma sıcak ve rutubetli oluyor. Güzel havada, cıvıl cıvıl Roma'yı ziyaret etmenin tadı başka olsa gerek ancak en yüksek sezonda Roma'yı ziyaret edeceğinizin farkında olarak beklentinizi ona göre oluşturmak gerek. Bu da, aşırı kalabalıklar, uzun sıralar ve konaklamada yüksek fiyatlar demek. Özellikle Ağustos ayı, birçok İtalyan'ın tatile çıktığı ay olduğundan; turistik olmayan daha otantik restoran vb yer arayışındaysanız, büyük bir ihtimal Ağustos ayında bu tarz yerler kapalı olacaktır.

Roma'ya gitmeden bilinmesi gerekenler

Roma gezilecek yerler ve Roma gezi rehberi
Roma'da Piazza della Rotonda ve Pantheon

Roma çok kalabalık

Avrupa'da ziyaret edilen başlıca turistik şehirlerden olan Roma çok popüler bir gezi destinasyonu ve her daim çok kalabalık. Roma'yı düşük sezonda ziyaret etmek kalabalıkları bir nebze azaltır ama yine de Roma gezisi, her yerde uzunca sıralar beklemek demek bir anlamda. 

Bilet alma sırası bekleme yerine online bilet alın

Roma'da gezilecek yerlerde genel olarak hem bilet almak için, hem de güvenlik vb kontrolleri için ayrı ayrı uzun sıralar beklemeniz gerekiyor. Güvenlik sırası mecburen bekleniyor ancak hiç olmazsa biletlerinizi önceden internetten online olarak alarak, bilet alma sıralarında kaybedeceğiniz saatleri kurtarabilirsiniz. Yerine göre online bilet daha pahalı bile olsa, topu topu 2 - 3 günlüğüne gittiğiniz Roma tatiline yaptığınız yatırım ve dolayısıyla fazladan kazanacağınız süreye göre değerlendirmeye değer.

Turistik yerlerde çantanıza dikkat

Roma ve İtalya'ya yaptığımız her gezi öncesi hırsızlık ihtimali hep kulağımızda küpedir. Çok şükür şimdiye dek birçok defa İtalya seyahatine çıkmamıza rağmen bir hırsızlık olayı ile karşılaşmadık ancak çantasını, cüzdanını, telefonunu vb çaldıran birçok kişi hikayesi duyuyoruz. 

Bir anlık bir dikkatsizlikte olabilen bu tarz olaylar için tedbiri elden bırakmamak gerek. Her ihtimale karşı pasaportunuzun fotokopisini ayrı bir yerde saklayın, hatta mümkünse kalabalık yerlere girmeden önce pasaportunuz ve değerli eşyalarınızı otelinizdeki kasanızda muhafaza edin.

Yemek saatlerine dikkat

Roma'daki restoranlar sadece öğle ve akşam yemeği saatlerinde açık. Ara saatlerde yemek için turistik yerler veya ele alınıp yenilebilecek seçenekler dışında sıkıntılı olabiliyor. İyi bir Roma restoranında güzel bir yemek yeme planınız varsa saatlere dikkat etmeniz ve gününüzü ona göre planlamanız gerekiyor.

Turistik yemek yerleri

Her yıl milyonlarca insanın ziyaret ettiği çok popüler bir şehir olunca turistik restoranlar da tabii mantar gidi her yerde karşınıza çıkıyor. Bütçeyi ayarlamak için bazen bu tarz yerlerde uygun fiyatlı bir öğle menüsü, ya da ele alınan bir şeylerden alıp karnınızı doyurarak hızlıca yemek işinizi halledebilirsiniz. Ancak bizim gibi, gezdiğiniz yerler kadar ziyaret ettiğiniz yerlerde yediğiniz içtiğiniz de önemliyse, bu tarz turistik yerlerde kaliteden çok ödün verilebildiği aklınızda olsun. Ta Roma'lara kadar gidip dondurulmuş pizza, hazır soslu makarna vb yiyip bu muymuş İtalyan mutfağı diye düşünebilirsiniz. 

Fiyat bakımdan da turistik yerdeki fiyatlar, daha otantik restoranlardan çok da farklı olmuyor aslında. Sadece önceden biraz araştırma yapıp, bu tarz yerleri bulmak gerekiyor. Ben aşağıdaki Roma gezi rehberinde, Roma'da gezilecek yerleri listelerken her bir bölgede yemek yenilebilecek yer tavsiyelerimizi de ilave ettim. Bizim deneyip beğendiğimiz veya Romalı yerellerin tavsiye ettiği mekanları yazımın devamında bulabilirsiniz.

Roma'da nerede kalınır?

Çocukla Roma tatili konaklama
En son Roma tatilimizde kaldığımız Appartamento Benincampi'nin balkonundan manzara: Piazza Navona

Roma'da gezilecek yerler büyük oranda yakın mesafede ve Roma yürüyerek keşfedilecek bir şehir. Bu sebeple, Roma'nın turistik merkezine yakın mesafede konaklamak Roma tatilinizi çok kolaylaştıracaktır. Roma içinde en merkezi nerede kalınır derseniz, Piazza Navona, Trevi çeşmesi, Campo di Fiori civarına bakabilirsiniz. Bu bölgeler hem çok merkezi, Roma'da görmek isteyeceğiniz yerlere yürüme mesafesinde, hem de buralarda yeme içme için de birçok restoran, cafe bulabilirsiniz.

Bizler Roma tatillerimizde şimdiye dek Roma Termini, Trevi çeşmesi ve Piazza Navona'da kaldık

En son Roma seyahatimizde kaldığımız Piazza Navona konaklaması, sanırım, şimdiye dek konakladığımız en güzel manzaralı ve lokasyonlu yerlerdendi. Balkonumuzdan gün boyunca hep renkli olan Navona meydanına karşı harika bir manzaramız vardı. (Bakınız üsteki resim)

Daha önceki Roma seyahatimizde Trevi çeşmesi civarında konaklamıştık. Orası da, çok merkezi konumu ve günün her saatinde Trevi çeşmesi önünden geçme fırsatı ile çok özel bir bölgeydi.

Çok kısa süreliğine gittiğimiz bir başka Roma seyahatimizde Roma merkez istasyonu olan Roma Termini civarında kalmıştık. Buradaki oteller biraz daha uygun fiyatlı ve trenle farklı şehirleri ziyaret etmeyi düşünenler için trene kolayca ulaşma imkanı veriyor.
  • Bizler Roma Termini'de Starhotels Metropole otelde (booking.com puanı 8,4 / 1700'den fazla yorum için) konakladık. Uygun fiyatlı, temiz bir oteldi. Güncel fiyatları için tıklayın.
Daha fazla Roma otel seçeneği için tıklayın.

Gün gün Roma'da gezilecek yerler

Roma gezilecek yerler haritası
Roma'da gezilecek yerleri yukarıdaki haritada işaretleyerek, yerlerin birbirine yakınlığı konusunda fikir vermek istedim. 

Örnek olarak, Roma tatilinizin ilk gününde ünlü Aşk Çeşmesi (Trevi), İspanyol merdivenleri gibi Roma deyince ilk akla gelen yerleri ziyaret edebilirsiniz. 

Roma'daki ikinci gününüzde Kolozyum, Roma Antik merkezi ve renkli Trastevere sokaklarını keşfetmek çok keyifli olabilir.

Roma'daki üçüncü gününüzde de renkli Campo dei Fiori pazarında biraz alışveriş ve sonrasında Roma içindeki şehir devlet Vatikan'ı ve müzelerini gezebilirsiniz.

Ya da aşağıdaki ayrıntılı olarak anlattığım Roma gezilecek yerler listelerinden ilgi alanınıza göre birkaç yer gezip gönlünüzce bir tatil geçirebilirsiniz. Roma tatili her türlü güzel...

1. Gün: Roma'nın en güzel yerlerinden başlangıç

  • Piazza Navona
  • Panteon
  • Trevi Çeşmesi
  • İspanyol Merdivenleri (Piazza di Spagna)
  • Terrazza del Pincio
  • Popolo meydanı
  • Via del Corso caddesi
Roma'da gezilecek yerler
Roma'da 1. Günde gezilecek yerler yürüyüş haritası

Roma'daki ilk gününüzde, Roma'ya geliş saatiniz kaç olursa olsun bu rotayı yapabilirsiniz. Tarihi çeşmeler ile süslü, günün her saati hareketli Navona meydanından gezinize başlayıp sonrasında Roma'nın en ünlülerine doğru yürüyebilirsiniz:  Panteon, Aşk Çeşmesi (Trevi Çeşmesi) ve İspanyol merdivenleri. (Yeterince vaktiniz varsa, Panteon'un yanındaki Saint' Eustachio meydanındaki cafe S. Eustachio'da nefis bir espresso içmeği de atlamayın.)

Saatler gün batımına yaklaşıyorsa muhakkak İspanyol merdivenlerinden çıkıp Terrazza del Pincio'ya doğru devam edin ve tarihi Roma manzarasına karşı güneşi batırın. Yolunuza Popolo meydanından devam edip Roma'nın ünlü alışveriş caddesi Via del Corso'ya da göz atıp etraftaki cafe ve restoranlarda Roma'daki ilk günüzün tadını çıkarabilirsiniz.

Piazza Navona

Roma gezilecek yerler Navona
Piazza Navona

Piazza Navona ya da Navona meydanı, güzel tarihi mimarisi, sanatsal çeşmeler, ve günün her saati cıvıl cıvıl ortamı ile harika bir yer. Burası Roma gezisine başlamak için kesinlikle nefis bir nokta. Kenardaki bir banka oturun, etrafınıza bir bakın ve harikulade ortamı doya doya sindirin...

Bizler, en son Roma tatilimizde tam da bu meydanda konakladığımız için, Piazza Navona'yı resmen arka bahçemiz olarak kullandık. (Piazza Navona'da konaklanabilecek oteller için tıklayın.) Bu meydana yakın bir yerlerde kalıp, bu tarihi yerin günün her saatinde tadını çıkartmanızı kesinlikle tavsiye ederim.

Panteon

Roma gezilecek yerler, Panteon
Panteon, Roma gezilecek yerler arasında en iyi korunmuşu

Panteon, Antik Roma'nın en güzel korunmuş yapısı. Eski bir Roma tapınağı olan yapı, 609 yılından beri de Katolik kilise olarak kullanılıyor. 

Kubbesinin ortasındaki delikten süzülen ışık ile Panteon, gerçekten çok güzel. İnşa edilme tarihinden yaklaşık iki bin yıl sonra halen, dünyanın en büyük desteksiz beton kubbesi olma ünvanını taşıyor. 

Panteon'a giriş, Roma'daki pek çok kilisede olduğu gibi, ücretsizdi ancak 2023 yılı itibariyle buraya da giriş ücretli hale getirildi. Her ayın ilk Pazar günü Panteon'a giriş ücretsiz. Pantheon'a bilet alma sırası beklemek istemiyorsanız, hızlı giriş online biletlerini buradan alabilirsiniz.

Aşıklar Çeşmesi - Trevi

Roma gezilecek yerler, Trevi
Aşıklar Çeşmesi - Trevi

Dünyaca ünlü bu çeşmeyi eminim hiç anlatmaya gerek yok. Aşıklar Çeşmesi olarak bilinen Trevi Çeşmesi birçok kişi için Roma denince ilk akla gelen yer. Efsaneye göre, çeşmenin havuzuna omzunuzun üzerinden bozuk para atıp, tekrar bir gün Roma'ya gelmeği dilerseniz gerçekleşiyormuş. :) Trevi Çeşmesi'ni biraz olsun daha sakin zamanında ziyaret etmek isterseniz, sabah erken saatte buraya tekrar uğrayın.

İspanyol Merdivenleri

Roma gezilecek yerler, İspanyol Merdivenleri
İspanyol Merdivenleri

İspanyol Merdivenleri, isminde İspanyol olsa da bir Fransız diplomat tarafından inşa ettirilmiş. Tepenin üstündeki Fransız kilisesi Trinita dei Monti'yi aşağıdaki Piazza di Spagna'ya bağlamak için 135 basamak inşa edilmiş

Merdivenlerin en üstünde bir Mısır dikilitaşı ve merdivenlerin eteğinde Fontana della Barcaccia çeşmesi bulunuyor. Ünlü merdivenlerin bulunduğu Piazza di Spagna bölgesi, lüks alışverişin adresi olarak biliniyor. Özellikle birçok lüks markanın süslediği Via Condotti Roma'daki en ünlü alışveriş caddelerinden.

Terrazza del Pincio

Roma gezilecek yerler günbatımı noktası
Roma'da nefis günbatımı manzarası için Terazza del Pincio
İspanyol merdivenlerinin en tepesine kadar çıkıp Villa Borghese parkı kıyısı boyunca yürüdüğünüzde muhteşem bir Roma seyir noktasına ulaşıyorsunuz: Terazza del Pincio. Özellikle günbatımı esnasında buradan Roma manzarası inanılmaz güzel.

Villa Borghese Parkı

Roma gezilecek yerler, Villa Borghese parkı
Villa Borghese parkı, çocukla Roma tatilinde eğlenceli bir yer.

Villa Borghese parkı, Roma'nın göbeğinde 80 hektar alanı kaplayan kocaman bir şehir parkı. Roma'daki ilk günüzde belki park gezintisi çok da ilginizi çekmeyebilir ama vaktiniz varsa bir göz atabilir ya da bir başka günde bir piknik için uğrayabilirsiniz. Bu park sınırları içinde, sanat galerileri, bir Shakespeare tiyatrosu,  hayvanat bahçesi, birkaç gölet ve bol bol yeşil alan var. Villa Borghese parkına giriş ücretsiz. Sanat müzesi, hayvanat bahçesi vb girişleri ücretli.

Bizler Villa Borghese parkında golf arabası kiralayıp parkta güzel bir gezintisi yaptık. Ayrıca, bisiklet ya da Segway kiralayarak da parkta gezinenler vardı. Antik Roma'ya biraz ara verip ferah bir nefes alınacak bir yer Villa Borghese parkı.

Popolo meydanı

Roma gezilecek yerler
Popolo meydanı
Terazza del Pincio'dan aşağı indiğinizde kocaman Popolo meydanına ulaşıyorsunuz. Popolo meydanı, bir zamanlar Roma şehrinin kuzey girişi ve şehre gelenlerin Roma'da ilk gördükleri yermiş. Günümüzde Piazza Popolo, iki kilise, bir bazilika, iki çeşmenin çevrelediği ve ortasında bir Mısır dikilitaşı da bulunan görülmeye değer bir meydan.

Via del Corso caddesi

Roma alışveriş caddeleri
Via del Corso alışveriş caddesi Roma

Via del Corso caddesi, tarihi Roma merkezindeki ana alışveriş caddesi. Roma'nın iki önemli meydanı, Piazza del Popolo'dan Piazza Venezia'ya kadar uzanan yaklaşık 1.5 km'lik bu caddede pahalısından, en ucuzuna; uluslararası zincirlerden büyük markalara birçok alışveriş noktası bulabilirsiniz. Via del Corso'ya açılan birçok minik meydan ve sokakta da gelatocu, cafe, bar, trattoria, osteria'ya İtalyan lezzetlerini deneyimleyebileceğiniz birçok mekan bulabilirsiniz.

Roma'da 1. Gün rotanızda restoran, bar, cafe önerileri

En son Roma konaklamızda kaldığımız daire sahibi, harika bir Roma'da nerede ne yenir öneri listesi hazırlamıştı. Bunların bazıları bizim bildiğimiz ve denediğimiz yerlerdi, çoğunluk ise daha önce duymadığımız Roma yerlisinden aldığımız tavsiyelerdi. 

Roma'daki ev sahibimizin mekan öneri listesini bu Roma gezi rehberi yazım boyunca paylaşarak gezileriniz esnasında düzgün ve denemeye değer cafe ve restoranlar hakkında fikir vermek istedim.

Roma'da nerede ne yenir tavsiye
Aşağıda bahsettiğim mekanların konumları

Cafe ve barlar

  • (1) Sant' Eustachio Il Caffè ($): Piazza S. Eustachio, 82 (Pantheon)
  • (2) Caffè Greco ($$): Via Condotti, 86 (Piazza di Spagna)
  • (3) Tazza d'Oro ($): Via degli Orfani, 84 (Pantheon)
  • (4) Bar del Fico ($): Via della Pace, 34 (Piazza Navona)
  • (5) Bar Santa Lucia ($): Largo Febo, 12 (Piazza Navona)

Pizzerie

  • (6) Pizzeria da Baffetto ($): Via del Governo Vecchio, 114 (Piazza Navona)

Roma'da cafe tavsiye
Cafe Sant' Eustachio bizim Roma'daki favori cafemiz

Restaurant

  • (7) Osteria dell Anima ($$): Via Santa Maria dell Anima, 8 (Piazza Navona)
  • (8) Quelli de' Coronari ($$): Via dei Coronari, 233 (Piazza Navona)
  • (9) Osteria del Pegno ($$): Vicolo Montevecchio, 8  (Piazza Navona)
  • (10) Settimio all'Arancio ($$): Via dell' Arancio, 50 (Via del Corso)
  • (11) Da Gino al Parlamento ($$): Vicolo Rosini, 4 (Montecitorio)
  • (12) Trattoria La Rosetta ($$): Via della Rosetta, 8 (Pantheon) (rezervasyon tavsiye ediliyor)
  • (13) La Terrazza ($$$): Via Ludovisi, 49 (Piazza di Spagna) (sadece rezervasyonla)
  • (14) Armando al Pantheon ($$): Salita sei Crescenzi, 31 (Pantheon)  

Gelaterie (dondurmacı)

  • (15) Il Gelato di San Crispino: Via della Panetteria, 42 (Trevi)
  • (16) Giolitti: Via Uffici del Vicario, 40 (Montecıtorio)
($): uygun fiyatlı 
($$): verdiğiniz paraya değer 
($$$): pahalı

2. Gün: Antik Roma'yı keşfedin

  • Colosseum
  • Roma Forumu
  • Via dei Fori Imperiali caddesi
  • Vittorio Emanuele II Anıtı
  • Campidoglio
  • Circus Maximus
  • Bocca della Verità
  • İsola Tiberina (adacığı)
  • Trastevere

  • Antik Roma gezilecek yerler haritası
    Antik Roma ve Trastevere gezilecek yerler haritası
Roma'daki birçok antik yer aslında birbirine yakın yürüyüş mesafesinde yer alıyor. Bu rotaya sabah erken saatlerde Kolezyum'dan başlayarak sabahları nispeten daha kısa olan Kolezyum'a giriş sırasında daha az sıra beklersiniz belki. Daha sonra Antik Roma keşfinize Roma Forumu'ndan devam edebilirsiniz. Ya da sadece Via dei Fori Imperiali caddesi boyunca yürüyüp sağlı sollu Antik Roma yapıları arasında dolaşabilirsiniz. Gezinizin sonunda Tiber nehrinin karşı tarafına geçerek Trastevere'nin renkli sokaklarında güzel bir yemek ile gününüzü sonlandırabilirsiniz. 

Colosseum

Roma gezilecek yereler ve Roma gezi rehberi
Colosseum

Kolezyum (Colosseum), gelmiş geçmiş inşa edilmiş en büyük amfitiyatro. Halen de ayakta duran en büyük amfi tiyatro özelliğini taşıyor. Dünyanın yeni yedi harikasından biri olarak kabul ediliyor. Antik Roma'da kullanıldığı sırada 65,000 izleyici alabiliyormuş. Gladyatör dövüşleri, vahşi hayvan avları gibi gösterilerin yapıldığı bir yermiş.

Colosseum'a sıra beklemeden giriş yapıp, bir tur rehberi ile gezmek isterseniz, bütçenize uygun Colosseum turlarını seçmek ve bilet almak için tıklayın.

Colosseum'a zahmetsiz bir şekilde doğrudan Gladyatör arenasına girip, sadece belli sayıda ziyaretçinin girebildiği alanları rehberli bir turla gezmek için bu turu inceleyebilirsiniz.

Roma Forumu

Roma gezilecek yerler, Forum ve Kolezyum
Forum ve Kolezyum manzarası
Roma Forumu, Antik Roma'nın şehir merkeziymiş. Yönetim binaları, pazar yeri, tapınaklar hep bu dikdörtgen merkez etrafında yer alıyormuş. Birçok antik yapı kalıntısının yer aldığı Roma Forumu'na giriş bileti, Kolezyum bileti ile kombine satılıyor. 

Yani, Kolezyum biletinizle Roma Forumu ve Palatine Hill'i de gezebiliyorsunuz. Buraları tursuz olarak kendi hızınızda gezmek istiyor, ancak uzun bilet alma kuyruklarını beklemek istemiyorsanız, online biletleri incelemek için tıklayın.

Via dei Fori Imperiali caddesi

Antik Roma gezilecek yerler
Via dei Fori Imperiali caddesi açık hava müzesi gibi

Kolezyum ve Roma Forumu'nun içini gezmeseniz bile onların önünden giden Via dei Fori Imperiali caddesinde dolaşmak, Antik Roma dönemine götürüyor insanı. Cadde boyunca dizili Roma İmparator heykelleri, sağlı sollu forumlar (antik zaman çarşıları), çok iyi korunmuş tarihi yapılar ile bu cadde çok ilgi çekici. Yol boyunca karşılaşacağınız sokak sanatçıları de gayet renkli bir yer.

Vittorio Emanuele II Anıtı

Roma gezilecek yerler, Vittorio Emanuele Anıtı
Görkemli Vittorio Emanuele Anıtı

Vittorio Emanuele II Anıtı, tek kelime ile devasa! Birçok merdivenini çıkıp yüksek tavanlı hollerinde dolaşınca daha bir anlıyorsunuz bu yapının görkemliliğini. Ayrıca, yapıdan çok güzel bir Antik Roma manzarası görülebiliyor. Vittorio Emanuele II Anıtı'na giriş ücretsiz, asansörle manzara katına çıkmak ücretli.

Campidoglio

Yedi tepeli Roma gezilecek yerler
Yedi tepe üzerine kurulu Roma'da bol bol merdiven çıkmak gerekiyor 

Campidoglio, Roma'nın yedi tepesinden bir tanesi. En tepedeki meydanına çıkmak biraz yorucu. Ancak orta çağ ve Rönesans sarayları ve görkemli heykeller ile bezeli Michelangelo tarafından planlanmış olan meydanı görülmeye değer. Dünyanın en eski müzesi olan Capitoline Museums da bu tepede yer alıyor. Meydanın arkasında, Roma Forumu ve Kolezyum manzaralı bir yer var. Antik Roma arka planlı harika selfiler için bu noktayı not edin.

Circus Maximus

Roma'da çocuklarla Circus Maximus
Roma'da çocuklarla Circus Maximus'da
Antik Roma döneminin ilk ve en büyük stadyumu olan Circus Maximus'u o günlerdeki halini anlayabilmek için biraz hayal gücü gerekebilir. Çünkü günümüze antik döneminden kalan çok fazla yapı ulaşamamış. Yine de, bir zamanda iki tekerli Roma at rabalarının yarıştığı oval meydan günümüzde seçilebiliyor. Tarih kitaplarında bol bol geçen Circus Maximus'u her şeye rağmen bilfiil görmek etkileyici. 

Bocca della Verità

Çocukla Roma tatili, Bocca della Verità
Rivayete göre, yalancıların elleri ısırılıyormuş :) 

Circus Maximus'tan Tiber nehrine doğru yürüyorken güzel bir kilise (Santa Maria del Cosmedin) önünde insanların beklediğini gördük. Ne için beklediklerine bakınınca, birçok fal makinesinde vb önümüze çıkan doğruluk sembolü Bocca della Verita'nın burada olduğunu gördük. Aslında, bir yağmur drenajı kapağı olan diskin yüzü bir nehir tanrısını tasvir ediyormuş. Rivayete göre, elini figürdeki ağza sokan yalancıların elleri ısırılıyormuş. Bir nevi antik çağ yalan makinesiymiş yani :)

Kilisenin önünde gördüğümüz insanlar, bu mermer yüz ile resim çektirmek için bekliyordu. Sıra çok uzun değildi, biz de bekledik ve çocuklarla resmimizi çektirdik. Böylesi de, eğlenceli bir hatıra geriye kalmış oldu.

Tiber adacığı

Roma gezilecek yereler Roma gezi rehberi
Tiber nehri üzerinde Tiberina adacığı

Roma içinden boylu boyunca akan Tiber nehri üzerinde gemi şekilli minik bir adacık bulunuyor: İtalyanların deyişiyle Isola Tiberina. Tarihi Roma merkezinden Trastevere'ye gidiyorken üstünden geçebileceğiniz bu adacık her iki taraftan tarihi köprülerle ana karaya bağlanmış. Tiber adacığı üzerinde kiliseler, kuleler, bir hastane ve birkaç tane geleneksel Roma restoranı bulunuyor.

Trastevere

Roma gezilecek yerler Trastevere
Trastevere sokakları ve restoranları

Trastevere, Tiber nehrinin karşı kıyısında bir orta sınıf işçi mahallesiymiş. Renkli sokakları, birçok restoran, trattoria ve cafeleri ile günümüzde Roma'ya gelen turistlerin biraz olsun daha bir İtalyan havasını hissetmek için uğradıkları çok keyifli bir bölge. Birbirine ve ufak meydanlara açılan, labirentimsi Trastevere sokaklarında gezinmek çok keyifli. 

Trastevere'nin merkezindeki Piazza Basilica di Santa Maria in Trastevere meydanını bulduk. Meydana nazır bir cafeye oturduk, kahvemizi ve tramisumuzu yudumladık, güzel ortamın keyfini çıkardık. 

Trastevere'de dolandığımız bir başka bir vakit geleneksel bir trattoria'da oturduk. Güzel İtalyan mutfağının farklı lezzetlerini denedik.

Roma'da 2. Gün rotanızda restoran, cafe önerileri

Roma'da nerede ne yenir restoran tavsiye
Roma'da 2. gün rotanızda lokaller tarafından beğenilen restoranlar

Cafe ve barlar

  • (1) Terrazza Caffarelli ($): Piazzale Caffarelli, 4 (Campidoglio)

Pizzerie

  • (2) Pizzeria Dar Poeta ($): Vicolo del Bologna, 45 (Trastevere)

Restaurant

  • (3) Trattoria da Augusto ($$): Piazza de'Renzi, 15 (Trastevere)
  • (4) Osteria Ar Galletto Roma ($$): Piazza Farnese, 102  (Campo dei Fiori)
  • (5) Ditirambo ($$): Piazza della Cancelleria, 74 (Campo dei Fiori)
  • (6) Trattoria Sora Lella ($$): Via di Ponte Quattro Capi, 16 (Isola Tiberina)
  • (7) Taja e Coci Bisteccheria ($$): Via Portuense, 28 (Porta Portese)
  • (8) Felice a Testaccio ($$): Via Mastro Giorgio, 29 (Testaccio)

Roma'da nerede ne yenir tavsiye
Felice a Testaccio bizim Roma'daki favori restoranlarımızdan

Bizim Roma'daki favori restoranlarımız ve Roma'da nerede ne yenir tavsiyelerimiz için yazım:

Roma'da yerel rehberle sokak lezzetleri turu

Alternatif olarak, Roma'da yerel rehberle sokak lezzetleri turuna da katılabilirsiniz. Eskiden, tur ve rehber olayları çok belirsizdi ancak son zamanlarda "Get Your Guide" gibi siteler sayesinde aradığınız turu kolayca buluyor, turla ilgili müşteri yorumlarını da okuyabiliyor ve bütçenize uygun en yüksek puanlı turu rahatça seçebiliyorsunuz. Örnek olarak Roma'da katılabileceğiniz bir yemek turu:

Roma'da yerel rehberle sokak lezzetleri turu: Trastevere veya Jewish Quarter'da 5 farklı otantik yerde sokak lezzetleri, bira ve şarap tadımı. Bu tur 3600'den fazla kişiden 4.8 / 5 gibi çok yüksek bir puan almış. Turu incelemek ve fiyatlar için tıklayın.

3. Gün: Sabah pazar gezmesi sonrası En küçük ülkeyi ziyaret edin

  • Campo de Fiori
  • Vatikan Şehir Devleti
  • St. Peter's Bazalikası
  • Vatikan Müzeleri
  • Sistin Şapel
  • Castel Sant' Angelo kalesi
  • Ponte Sant Angelo köprüsü
  • Piazza Navona
Roma ve Vatikan gezilecek yerler haritası
Roma ve Vatikan gezilecek yerler haritası

Katolik kilisenin ruhani merkezi olan Vatikan Şehir devleti, Roma eski şehir merkezinden kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alıyor. Roma'daki üçüncü günüzün yürüyüş güzergahında, tarihi şehir merkezinde bir pazar, anıtsal bir kale, dünyaca ünlü bir bazilika ve sanat müzeleri yer alıyor. 

Campo de' Fiori

Campo de Fiori pazarı, Roma
Campo de Fiori pazarı, Roma

Campo de' Fiori Roma eski şehrindeki en ünlü pazar yeri. Sabah saatlerinde kurulan meydanda taze meyve sebzeden, peynir ve makarnaya birçok şey satılıyor. Piazza Navona'ya oldukça yakın olan bu meydan çevresinde birçok yeme içme yeri ve bar da bulunduğundan, Roma tarihi merkezdeyken bu bölgeden yolunuz geçecektir muhakkak. Tatiliniz son günü, biraz İtalyan peyniri, balzamiği vb alışverişi yapmak için Campo de' Fiori iyi bir seçenek olabilir.

Vatikan Şehir Devleti

Roma'da gezilecek yerler Vatikan
Vatikan sokakları

Vatikan Şehir Devleti, hem alan hem de nüfus bakımından dünyanın en küçük devleti. Bu şehir devletinin 49 hektar toprağı ve yaklaşık 500 kişilik nüfusu var. Roman Katolik Kilisesi'nin merkezi olan Vatikan, aynı zamanda kilisenin başındaki Papa'nın da evi. Vatikan içindeki St. Peter Bazilikası, Vatikan Müzeleri ve Sistin Şapel'i Roma'da en çok ziyaret edilen yerlerden.

St. Peter's Bazilikası

Roma gezilecek yerler, St Peter Bazalika
Vatikan'da St Peter Bazalikası

St. Peter's Bazilikası, Büyük Konstantin tarafından inşa edilmiş Eski St. Peter's Bazilikası yerine yapılmış bir Rönesans kilisesi. Günümüzdeki bazilika 1506 ve 1626 yılları arasında inşa edilmiş. Uzun yıllar sürmüş olan bu bazilikanın inşatında ve planlamasında Michelangelo, Bernini, Bramante ve Carlo Moderno gibi ünlü kişiler yer almış. Rönesans mimarisinin en ünlü eseri olan St. Peter's Bazilikası aynı zamanda dünyanın en büyük kilisesi.

St. Peter's Bazilikasına giriş ücretsiz. Ancak, bazen saatlerce süren sıraları göze almanız gerekiyor. Bazilikanın kubbesine de çıkılabiliyor (ücretli). Kubbeye, var olan 550 merdiven tırmanılarak veya asansörle çıkılabiliyor. Buradan nefis bir Roma ve Vatikan manzarası görülebiliyor.

Vatikan Müzeleri ve Sistin Şapeli

Roma gezilecek yerler, Sistin Şapel
Vatikan Müzeleri, Roma
Birçok kişi ünlü Sistin Şapeli'nin St. Peter's Bazilikası'nın içinde olduğunu zannediyor ancak şapel Vatikan Müzelerinin içinde yer alıyor. 26 farklı müzeden oluşan Vatikan Müzeleri kompleksine giriş ücretli. Müzelerde klasik ve Rönesans sanatının birçok başyapıtı yer alıyor. 

Vatikan Müzeleri'ndeki en ilgi çekici yer hiç şüphesiz Sistin Şapeli. Michelangelo'nun ünlü tavan freskleri Sistin Şapel'inde yer alıyor. Ayrıca bu şapel, yeni bir Papa seçileceği zaman kardinallerin toplandığı yer olarak da biliniyor.

Vatikan Müzeleri ve Sistin Şapeli'ne giriş kuyrukları inanılmaz uzun oluyor. Zaman kazanıp, online biletler için ayrılmış özel girişlerinden girmek isterseniz buradan biletlerinizi alabilirsiniz.

Castel Sant'Angelo

Roma gezilecek yerler, Castel Sant Angelo
Tiber nehri ve Castel Sant Angelo köprüsü ve kalesi
Castel Sant' Angelo yani Sant' Angelo kalesi, önce mozole olarak inşa edilmiş ve daha sonra kaleye dönüştürülmüş. Geçmiş yüzyıllarda kaleden Vatikan'a yer altı tünelleri inşa edilerek, tehlike anında Papa'nın kaçış noktası olmuş. Kalenin en tepesindeki Mikail meleği, rivayete göre Papa'ya tam bu noktada göründüğü için daha sonra buraya heykeli eklenmiş. Altı katlı Castel Sant' Angelo kalesine giriş ücretli.

Tiber nehrini iki yakasını birleştiren beş kemerli Sant Angelo köprüsü de kesinlikle görülmeye değer. Köprünün her iki tarafı beşer melek heykeli ile bezeli. Meleklerin her biri ünlü heykeltraş Bernini'nin öğrencileri tarafından yapılmış.

Piazza Navona

Roma gezilecek yerler

Roma'nın tarihi merkezinde gezilecek yerlerde gezdik dolaştık ve en sonunda başladığımız yere, Navona meydanında bulduk kendimizi. Piazza Navona etrafında, yukarıda da ayrıntılı olarak anlattığım birçok güzel restoran, cafe ve pazar var. Roma'daki son saatlerinizi bu güzel şehrin tadını çıkartmaya, lezzetlerini yerinde deneyimlemeye ayırabilirsiniz. Pizza, makarna, güzel bir şarap, aperol spiritz veya espresso, cappucino. Roma, açık hava mekanlarının, meydanlarındaki cafe ve restoranlarının tadını çıkarttığınızda daha bir güzel bana göre...

Roma'da nerede ne yenir?

Roma nerede ne yenir
Cacio e pepe makarnası: Da Felice a Testaccio restoranı
Roma'ya her gidişimizde yemeden dönmediğimiz yemekler:
  • Cacio pepe (Roma pecorino peynirli ve karabiberli makarna)
  • spaghetti a la vongole (kum midyeli spagetti)
  • enginar kızartması
  • kabak çiçeği kızartması
  • kuzu kol kapama
  • burrata
  • fritto misto di mare (kızarmış deniz mahsulleri)
  • Roma usulü pizza 
  • ve tabii ki bol bol tiramisu.
Daha ayrıntılı Roma'da yemek ve restoran tavsiyelerim için: "Roma'da nerede ne yenir" yazım.

Roma'da her gittiğimizde uğradığımız favori restoranlarımız:
  • Da Felice a Testaccio (Testaccio): Roma tarihi merkezinden uzak ama Roma yemeklerinin en güzel örneklerini denemek için harika bir yer. Günlük olarak değişen menüleri var. Haklı şöhreti sebebiyle rezervasyonlu gitmek gerekiyor.
  • Ristorante la Campana (Piazza Navona yakınlarında): 500 yıllık bir trattoria. Geleneksel İtalyan lezzetlerini tatmak için güzel bir yer.
  • Pizzeria da Baffetto (Piazza Navona): Roma tarihi merkezde uygun fiyatlı en popüler pizzacı. Roma usulü pizza yapıyor. Roma pizzası, Napoli pizzasından farklı olarak tamamen incecik yapılıyor. (Napoli de ince ama kenarları puf puf oluyor) Baffetto, çok popüler bir yer olduğundan sıra beklemek gerekiyor.
  • La Montecarlo (Piazza Navona): tarihi merkezde olmasına rağmen turistik olmayan, ilginç bir şekilde müşterilerinin çoğunlukla yerlilerden oluştuğu, uygun fiyatlı, otantik bir restoran. Makarna ve Roma usulü (incecik hamurlu, çıtır çıtır) pizza yapıyor. Da Baffetto'nun hemen alt sokağında yer alıyor.
  • ve son keşfimiz L'Antica Pizzeria da Michele (Piazza del Popolo yakınlarında) (ayrıntılar aşağıda).  

 L'Antica Pizzeria da Michele

Roma'da nerede ne yenir, da Michele
Ünlü Napoli pizzacısının Roma şubesi de varmış

Daha önce Napoli'de yediğimiz L'Antica Pizzeria da Michele ünlü Napoli pizzacısının Roma'da şubesi olduğunu bilmiyorduk. (Napoli'deki Pizzeria da Michele, şu ünlü Julia Roberts'ın Eat Pray Love filmindeki pizzacı) Çocukla Roma tatilimiz esnasında Roma Çocukları Müzesini ziyaret etmiş ve çıkışında, Pizzeria da Michele isimli bir pizzacının önünde yemek için bekleyen bir sürü insanı görünce, tamam dedik, burası aynı yer...

Ünlü pizzacıda yemek için sıra numarası aldık ve beklemeye koyulduk. Etraftaki herkes İtalyan, ve masası hazır olan numaraları sadece İtalyanca anons ediyorlardı. Ve bizim İtalyanca sayılar hakkında hiçbir fikrimiz yoktu. :) Neyse, bir şekilde sıramızın geldiğini anladık ve L'Antica Pizzeria da Michele'in Roma şubesinde harika bir ziyafet çektik. Pizza, calzone, burata hepsi nefisti. Hatta, Roma tatilimiz boyunca bir kez daha buraya gelip yemek yedik.

Roma'dan günübirlik nereye gidilir

Roma'ya kadar gitmişken, büyük şehir kargaşasından uzaklaşıp İtalya'nın ruhunu daha bir hissedebileceğiniz başka yerler görmek de çok güzel. Kısıtlı zamanda Roma'da bulunanlar ve otel değiştirme vb zahmetine girmek istemeyenler için Roma'dan günübirlik gezilere çıkılabilir. Roma'dan ternle bireysel olarak gidip görülebilecek yerler:

  • Orvieto: şahane mimarili bir tepe üstü (hill town) Ortaçağ kasabası. Roma'dan tren ile Orvieto yaklaşık bir saat uzaklıkta. Tren seferlerini incelemek için Tren Italia'nın websitesi burada
  • Tivoli'deki Villa D'Este: İtalyan Rönesans bahçeleri ile ünlü UNESCO dünya mirasında yer alan bir 16 yy sarayı. Roma'dan tren ile Tivoli yaklaşık bir buçuk saat uzaklıkta. Tren seferlerini incelemek için Tren Italia'nın websitesi burada

Bunlar dışında Roma'dan, Napoli, Pompeii ve Vezüv Yanardağı, Amalfi kıyıları, Capri Adası ve Toskana kasabaları da ziyaret edilebilir ancak buralara yolculuk süresi daha uzun olduğundan günübirlik bir gezi için, bireysel olarak değil de bir tur ile gitmek daha mantıklı. Fikir vermesi için Roma'dan günübirlik turlar:
  • Roma'dan günübirlik Pompeii, Amalfi kıyıları ve Positano turu. İncelemek için tıklayın.
  • Roma'dan günübirlik Pompeii ve Vezüv Yanardağı turu. İncelemek için tıklayın.
  • Roma'dan günübirlik Villa D'Este ve Hadrian Villa'sı Tivoli turu. İncelemek için tıklayın.
  • Roma'dan günübirlik Toskana kasabaları, şarap evi ve yemek eşliğinde şarap tadımı turu. İncelemek için tıklayın

Roma tatili için konaklama tavsiyesi

Roma'da nerede kalınır
Roma tatilimizde kaldığımız Appartamento Benincampi'nin manzarası: Piazza Navona

En son Roma tatilimizde olabilecek en merkezi nokta olan Piazza Navona'da konakladık. Kaldığımız Appartamento Benincampi tarihi bir binada, orijinal tavan kirişli, Piazza Navona'daki çeşmelere bakan balkonlu kendinizi tam Romalı gibi hissettiğiniz minik bir daireydi. 

Roma'da nerede kalınır
Dairemizin Piazza Navona'ya bakan salonu

Ayrı yatak odası, salonu, banyo tuvaleti ve mutfağı vardı. Salonda dolabın içinden çıkıp, çift kişilik yatağa dönüşen bir başka yatak bulunuyordu.

Dairede, keyifli bir Roma konaklaması için gerekli her şey mevcuttu. Gün boyu Roma sokaklarında dolaştıktan sonra gece gezmesi öncesi minik dairemizde dinlenip, hemen yakınlardaki marketten aldığımız şarapları yudumlayıp yorgunluk atıyorduk. 

Roma konaklama tavsiye
Dairenin girişinde dairenin dıştan görüntüsünün yağlıboya resimleri ve içinden yatak çıkan dolap

Romada konaklama tavsiye
Dairenin Navona meydanından görüntüsü ve altındaki dükkanlar

Dairenin sahibi, hemen altımızdaki minik dükkanı işletiyordu. Ayrıca, dairede kalanlar için çok ayrıntılı bir "Roma'da nerede ne yenilir?" listesi hazırlamıştı. (Ben de o listeye göre yukarıda günlük rotalardaki bölgelerde nerede ne yenir haritaları hazırladım.) 

Akşam yemeği için dışarıya çıkmak istemediğimizde, mutfağında makarna yapıp yemişliğimiz de oldu. Kahvaltı için de yine yakınlardaki Campo dei Fiori'den aldığımız tazecik cornetti'ler (İtalyan kruvasanları) eşliğinde mutfağımızdaki Nespresso makinesinden kahvelerimizi yapıp minik ziyafetler de yaptık. Kısacası, rahat, huzurlu ve bir otel odasında kalmaya göre çok daha otantik ambiyanslı bir konaklamaydı. 
Daha fazla Roma otel seçeneği için tıklayın.

Roma'da nerede ne yenir içilir
Roma'da Cafe Sant' Eustachio cafe'si önünde

Umarım hazırladığım Roma gezi rehberini faydalı bulmuşsunuzdur. Roma, bizim gezmeye doyamadığımız, tekrar tekrar gidilesi harika bir şehir. Roma seyahatinizde nice güzel anılar biriktirmeniz dileği ile iyi tatiller...


Gezi yazılarımı faydalı buluyorsanızlütfen tatil otel rezervasyonlarınızı benim booking.com linklerim üzerinden yapıp, emeğime destek olun. 
Size hiçbir ekstra masraf olmaz, tamamen aynı konaklama ücretini ödersiniz. Booking.com'un zaten almış olduğu komisyonun bir kısmının bana gelir olarak gelmesine yardımcı olabilir, benim yepyeni yazılar yazmama vesile olabilirsiniz. Booking.com kazanacağına gezenanne kazansın diyorsanız :)  otel rezervasyon linkim burada

Bu yazı affiliate linkleri içerir; daha fazla bilgi için tıklayın.

İlgili yazılarım: