Atina'da nerede ne yenir

Atina'da en iyi Yunan tavernası, souvlakici, balık restoranı, nefis Akropolis manzaralı barı vb nerede diye Atinalılar'a sordum. Şahane tavsiyeler aldım. Atina lokallerinden öğrendiğim Atina'da nerede ne yenir, Atina'da en iyi restoranlar hangileri ve daha birçok Atina'da yemek tavsiyelerimi bu blog yazımda özetledim.

Atina'da konakladığımız 18 Micon Str. otelden Michael'a, Atina'da en iyi restoranlar hangileri, bir Atinalı olarak onun favori yerleri nereler diye sordum. Onun cevaplarına göre aşağıdaki Atina'da nerede ne yenir listesini oluşturdum. Atina gezimiz esnasında Michael'in tavsiye ettiği yerlerden birkaçını deneme şansımız oldu, her biri dört dörtlük yerlerdi. 

Sizler de Atina gezinizde sırf turistik yerlerdense biraz da lokallerin favori yerlerini denemek isterseniz bana tavsiye edilmiş olan Atina'da en iyi restoranlar listesi şöyle:

Atina'da en iyi Yunan tavernası:

  • Enastron (Psiri'de) (Adres:Mikonos 4)
  • Mavros Gatos (Psiri'de) (Adres: Ναυάρχου Αποστόλη 5)
  • Atlantikos (Sadece deniz mahsulleri ve balık restoranı) (Adres: Avliton 7)

Atina'da en iyi souvlaki yeri:

  • Kosta's (Agias İrinis meydanındaki yeri Aralık 2023'te 7 Filellinon str Syntagma Square'e taşınmış): et bitince kapanan yerlerden, akşam 18:00'den sonra kapalı

Atina'da en iyi meze, şarküteri, pastırma, kavurma, köfte

  • Ta Karamanlidika tou Fani (Adres: Sokratous 1 Evripidou 52)

Atina'da en iyi börekçi

  • Ariston (Syntagma meydanı yakınlarında, Adres: Voulis 10): Atina'nın en eski börekçilerinden

Atina'da en iyi bougatsa fırını

Bougatsa dışı yufka, içi muhallebi; kahvaltıda yenilen bir tatlı börek. Kahvaltı böreği olduğundan, Atina'dayken bougatsa tatmak isterseniz, sabah saatlerinde gitmeniz gerekiyor.
  • Makedonikon Bakery (Monastiraki meydanı yakınlarında, Adres: Solonos 73)

Atina'da en iyi Yunan tatlıcısı

  • Lokumades (Adres: Eolou 21, & Aghias Irinis Str)
  • Nancy's Sweet home (serbetospito) (Psiri) (Adres: Pl. Iroon 1)

Atina'da en iyi şarapevi:

  • Cinque Wine & Deli bar (Adres: Agatharchou 15)
  • Heteroclito (Adres: Fokionos 2)

Atina'da en iyi Akropolis manzaralı bar:

  • Couleur Locale (Normanou 3)
  • Ciel Athens rooftop bar (ΜΝΗΣΙΚΛΕΟΥΣ, Mitropoleos 2)
  • A for Athens (Miaouli 2)

Atina'da ne yenir?

Atina'da ne yenileceği listesindeki yiyecekler biraz tanıdık. Daha ne olsun, zaten bildiğimiz sevdiğimiz lezzetlerin biraz araştırmayla en iyi yapıldıkları yerleri bulduğumuzda bizlerden mutlusu yok...

  • Gyro (döner)
  • Souvlaki (bir nevi şiş kebap)
  • Meze
  • Dolmades (yaprak dolması)
  • Musakka
  • Saganaki (kızarmış peynir)
  • Lokmades
  • Bougatsa tatlısı (dışı yufka, içi muhallebi bir nevi laz böreği) 
  • Greek salad (Yunan salatası, beyaz peynirli karışık salata)
  • Kalamar kızartma veya ızgara ve nefis deniz mahsulleri
  • Spanakopita (ıspanak böreği)

Yöresel lezzet meraklıları için Atina'da gezilecek yerler

  • Varvakeios pazarı
  • Karamanlidika meze restoranı
  • Psyrri tavernaları, cafeleri, fırınları
Atina gezilecek yerler lezzet turu
Varvakeios pazarı, Karamanlidika, Psyri konumları

Varvakeios pazarı

Varvakeios üstü kapalı pazar alanı, Atinalıların günlük balık ve et alışverişi için gittikleri bir yer. Bu kapalı pazar etrafındaki sokaklar da yine baharattır, aktardır o tarz ıvır zıvırların satıldığı dükkanlar ile bezeli.

Atina'da ne yapılır?
Varvakeios pazarında balık tezgahları

Tabii, Temmuz ayında gittiğimiz Atina gezisinde, balık ve et pazarı gezmek çok da iyi bir fikir olmamış olabilir :). Ancak, günlük hayatı anlamak ve var olan balık çeşitliğini görmek için iyiydi.

Karamanlidka restoranı

Atina'da restoran tavsiye
Karamanlidika meze restoranı

Karamanlidika meze restoranı
, Varvakeios pazarı yakınlarında çok güzel bir meze restoranı. Birçok Atina lezzet turunun da uğradığı bu yer uygun fiyata şahane lezzetler sunuyor. Biz çok memnun kaldık.

Nitekim Atina gezimiz sonrası, Ayhan Sicimoğlu'nun kitabında da Karamanlidika restoranını öve öve bitiremediğini okudum. Aslında ben o kitabı, Atina'ya gitmeden çok önce okumuştum ama bir yeri gidip görmenin farkı; her şey ete kemiğe bürünüyor. Ben Ayhan Sicimoğlu'nun Atina'da restoran tavsiyesinin neresi olduğunu çoktan unutmuştum (meğerse tavsiye ettiği her yere gitmişiz), ama gezi sonrası dedim ki adam haklı; Karamanlidika gerçekten çok iyi bir restoranmış.

Atina'da nerede ne yenir
Karamanlidika meze restoranı

Atina'da nerede ne yenir
Karamanlidika mezeleri ve şarabı güzeldi

Yaprak sarması, börekler, köfteler Karamanlidika restoranda yediğimiz her şey çok lezzizdi. Garsonun tavsiyesi ile ısmarladığımız şarap, hem uygun fiyatlı, hem de güzeldi.

Atina'da nerede ne yenir

Karamanlidka'da
yediğimiz köfteler çok iyiydi. Benim pek bir şey yemez oğlum bile köfteleri bayıla bayıla yedi.
Atina'da ne yenir

Karamanlidka'da yaprak sarması ise, tüm yaz boyunca yediğimiz en iyi (Türkiye dahil) sarmaydı!

Atina'da nerede ne yenir

Atina'da ne yenir

Karamanlidka'nın
 ortamı da çok keyifliydi. Ayrıca hesap sonrası gelen marmeralatlı Yunan yoğurdu hoş bir jestti. Genel olarak Yunanistan'da yediğimiz hemen her restoranda yemek sonu bir şeyler ikram edildi. Bu çok güzel bir gelenek ve (tüm ödediğiniz hesaplara rağmen :)) insanı mutlu ediyor.

Atina'da yerel rehberle Lezzet Turları

Atina'dayken bir lezzet turuna da katılmak istiyorduk ama rezervasyonumuzu son ana bıraktığımız için yerler doldu katılamadık. Yerel lezzetler sizin de ilgi alanınıza giriyorsa Atina yerel lezzet turları ve fiyatları burada.


Psyri bölgesi ve tavernaları

Atina'da nerede ne yenir

Psyrri tavernaları
, cafeleri ve fırınları, Atina'da lezzet peşinde koşanlar için şahane lezzetler sunuyor. Atina'dayken muhakkak Psyri bölgesinde bir mola verin ve hem güzel ortamının, hem de Yunan mutfağının tadını çıkarın. 

Ne tesadüftür ki bizler Atina gezimizde tam da bu lezzet yerlerinin ortasında Psyri'de kalmaya karar vermiştik. Atina gezimiz öncesi Psiri'nin bir taverna, restoran ve cafe cenneti olduğundan çok da haberdar değildik. Ama gezimiz sırasında otelimize birkaç adım mesafedeki birçok restoran ve cafe olduğunu fark edince, seçimimize bayıldık. 

Atina'da bizler 18 Micon Str. otelde kaldık(booking.com puanı 9,2 / 700'den fazla yorum için). 18 Micon Str otel fiyatları için tıklayın.

Konakladığımız otel hakkında daha ayrıntılı yazım:

Enastron tavernası

Atina'da en iyi restoranlar
Enastron tavernası bahçesi

Otelimizin tavsiyesi ile gittiğimiz Enastron tavernasında, Psiri'de ve hatta Atina'daki en keyifli yemeklerimizden birini  yedik.  Bir yaz akşam üstünde daha henüz hiç kimsenin gelmediği bir sırada tavernanın bahçesine oturduk. Hepimiz çok açtık, bir sürü şey ısmarladık ve yediğimiz her bir yemeğe bayıldık. Özellikle ızgara sardalya sanırım şimdiye dek yediklerimin en iyisiydi.

Atina'da ne yenir
Sardalya 

Atina'da ne yenir
Saganaki

Atina'da ne yenir
Souvlaki

Kısa bir süre sonra Enastron Taverna'da tüm masalar doldu. Yaz akşamında çok keyifli bir ortam oldu. Bizler rose şarabımızı açtırdık, yemeklerimizi yedik ve iyi ki Yunan adaları tatilimize bir de Atina ayağı ekleyip bu güzel lezzetleri tattık dedik...

Atinada taverna tavsiye
Psyrri'deki Enastron tavernanın keyifli ortamı


Atina'da nerede ne yenir
Atina'da Yunan adalarından çok daha iyi yemekler yedik

Acropolis manzaralı bar tavsiyesi

  • Couleur Locale rooftop bar ve bistro
Atina'da Acropolis manzaralı birçok popüler roof bar var ancak en güzeli hangisi derseniz, ben tavsiyemi yine yerlilerden aldım ve en iyisini buldum derim. 
Atina rooftop bar tavsiye
Atina rooftop bar tavsiye: Couleur Locale

Atina'da nerede Acropolis manzaralı rooftop barına gideyim diye sorduğumda Couleur Locale tavsiye edildi, gittik gördük ve teyit ettik: Couleur Locale rooftop bar bir harika! 

Acropolis manzarası inanılmaz güzel! Üstelik, Monastaraki'nin bir yan sokağında, bilmesek hayatta farkında olmayacağımız bir yerde bulduğumuz bu bar sanırım turistler tarafından çok fazla bilinmiyor, genelde Atinalıların takıldığı bir ortamdı. Fiyatlar makul, ortam şahaneydi. Atina'ya yolu düşenler burayı deneyin ve bana teşekkür edin... :)

Atina manzaralı rooftop bar tavsiye

Bonus: Atina'da Rafina limanında balık restoranı tavsiye

Atina balık restoranı tavsiye
Atina Rafina limanında

Atina üzerinden Yunan adaları feribotuna binmek için Rafina limanına gittiğimizde liman boyunca dizili birçok balık restoranı olduğunu gördük. Google maps'ten restoranların puanlarına baktık ve hepsi genel olarak iyi puanlıydı. Daha yeni öğle saati olmasına rağmen tüm restoranlar hızla doluyordu. Biz de gözümüze kestirdiğimiz Agoni Grammi balık restoranına oturduk ve denize nazır şahane bir yemek yedik.
Atina balık restoranı tavsiye
Taze kalamar kızartma
Yunanistan'da ilk defa bir balık restoranına oturmuşuz, tabii ki kalamar yiyecektik. Menüde kalamar, donuk ve taze şeklinde iki farklı seçenekti. Biz taze kalamar seçtik ve yukarıdaki gibi dilimlenmeden bütün olarak kızartılmış olarak sunuldu. Kalamar körpecik ve tazecikti...
Atina balık restoranı tavsiye
Yunan salatası

Atina'da souvlaki
Souvlaki

Yunan salatası, balık, kalamar ile güzel bir yemek yedik. Tercihini balıktan yana yapmayanlar için souvlaki de ısmarladık. Farklı farklı Yunan biraları denedik. Naxos adası feribotumuz kalkmadan önce yeterince vaktimiz vardı, uzun uzun oturup tadını çıkarttık. (Naxos adasına nasıl gidilir yazım)
Yunan biraları
Yunan biraları

Atina Rafina limanı
Atina Rafina limanı

İlgili Yazılarım:

Gezi yazılarımı faydalı buluyorsanızlütfen tatil otel rezervasyonlarınızı benim booking.com linklerim üzerinden yapıp, emeğime destek olun. 
Size hiçbir ekstra masraf olmaz, tamamen aynı konaklama ücretini ödersiniz. Booking.com'un zaten almış olduğu komisyonun bir kısmının bana gelir olarak gelmesine yardımcı olabilir, benim yepyeni yazılar yazmama vesile olabilirsiniz.  Booking.com kazanacağına gezenanne kazansın diyorsanız :)  otel rezervasyon linkim burada

  Bu yazı affiliate linkleri içerir; daha fazla bilgi için tıklayın.