Colosseum'da

İtalya maceramız haftalar öncesinde Bolonya'ya ucuz uçak bileti bulmamızla başladı. Ocak ayının sonuna neredeyse yurt içi şehirler arası otobüs bileti fiyatına Bologna'ya bilet bulmuştuk. Fırsatı kaçırmayalım deyip biletimizi aldık...

Mevsimlerden kış olunca tatil rotamızın netleşmesi için son güne kadar bekledik. Nasıl olsa Bologna'dan İtalya'nın her noktasına ulaşabileceğimiz bir tren vardı, nerede hava iyi olursa oraya gideriz dedik. (İtalya'da tren yazısı için tıklayın.) Şansımıza Bologna, Floransa ve Roma'da hava pırıl pırıldı, her üçü de bizim daha önce gidip çok beğendiğimiz şehirlerdi. Bir kez daha gidip havasını koklamak istedik.

Bologna havaalanından doğrudan trenle Roma ve Floransa'ya geçilebilir mi?

Bolonya havaalanından doğrudan trenle Roma ya da Floransa'ya geçmeyi planlıyorsanız öncelikle Bolonya merkeze gidip oradan trene binmeniz gerekiyor. Bologna havaalanının içinden Roma ve Floransa tren transferi bulunmuyor. Bolonya merkeze gidip oradaki Bologna Centrale tren istasyonu üzerinden Roma'ya veya Floransa'ya geçebilirsiniz.

Bologna hava alanından merkeze ulaşım

Bolonya hava alanından merkeze otobüs seferleri var. Otobüsler hava alanının hemen önünden kalkıp merkezdeki Bologna Centrale tren istasyonuna gidiyor. Otobüs biletleri, sıra beklenen yerdeki otomattan alınabildiği gibi, şoförden de alınabiliyor. Kişi başı 6 € (2023 yılı)

Bologna'da valiz bırakılabilecek yer var mı?

Planımız, günübirlik Bolonya'yı dolaştıktan sonra Roma'ya geçmekti. Valizimizi, istasyon içindeki emenet bagaj bürosuna bıraktık ve Bologna Centrale tren istasyonundan on dakikalık bir yürüyüş sonrası Bologna merkeze ulaştık.

Bologna gezilecek yerler

Kızıl şehir olan bilinen Bologna'da gerçekten tüm evler kızıl, sarı, turuncu renklerdeydi. Bologna'nın mütevazi görünümlü insanlarını, evlerini, meydanlarını, kilometrelerce uzanan üstü kapalı kaldırımlarını, hepsini çok sevdik. İşinden, üniversitesinden çıkmış çarşıda dolaşan yerli halkı gözlemledik. Bu gezimizde gezdiğimiz üç şehir arasında sokaklarda minimum turist bol bol İtalyan olduğu tek yerdi.

kilometrelerce uzun üstü kapalı Bologna çarşısıBologna sokakları
Pisa kulesi kadar popüler olmasalar da Bologna'da da eğimli iki tane kule olduğunu biliyor muydunuz?

Bologna'daki tarihi kulelerBologna'daki tarihi kuleler

Bologna'dan Roma'ya nasıl gidilir?

İtalya'da çok iyi bir tren ulaşım sistemi var. Hızlı trenler veya bölgesel trenler ile ülkenin dört bir köşesine ulaşabiliyorsunuz. Biz, günümüz kısıtlı olduğu için bu tatilimizde hızlı trenler ile önce Roma'ya ve sonrasında geri dönerek Roma'dan Floransa'ya gittik. 

Biletlerimiz önceden online olarak alarak tren biletlerimizi çok daha uyguna getirdik. (İtalya trenleri internet sitesi burada

İnternetten alınmadığı takdirde, Bolnogna Centrale merkez istasyonunda bilet alınabilecek birçok bilet otomatı var. Bilet makinelerinde dil tercihini İngilizce seçerek dil sorunu da ortadan kalkmış oluyor. Makinelerden tüm İtalya için, tüm tren çeşitleri için (hızlı, bölgesel) bilet alınabiliyor. 

Bologna Centrale - Roma Termini tren istasyonu arası hızlı trenle yaklaşık iki saat sürüyor. Bologna - Roma yolculuğu sırasında arada Floransa'dan da geçiliyor. 

Bologna dan Floransa'ya nasıl gidilir?

Bologna'dan Floransa'ya gitmek için de Bologna tren istasyonu olan Bologna Centrale üzerinden trene biniliyor. Bologna Centrale - Firenze S.M.Novella (Floransa merkez istasyonu) hızlı trenle yaklaşık yarım saat sürüyor.

İtalya'da hızlı trenler yazım için tıklayın.

Roma gezilecek yerler

Bolongna'dan hızlı trene atlayıp iki saatlik bir yolculuk sonrası Roma'ya ulaştık. Antik tarih ile günlük hayatın iç içe geçtiği Roma'da o kadar çok eser var ki, turist olarak belli başlılar dışındakileri tam olarak keşfetmenin imkanı yok. Biz tatilimiz süresince yine bol bol dolaştık. Günlük otobüs/metro biletleri alarak şehrin dört bir yanını gezdik. İşte Roma'da gezilecek yerlerin başlıcaları: 

Ünlü Aşk Çeşmesi (Fontana di Trevi)

Trevi (Aşk) çeşmesinde, Roma

Pantheon

Görkemli güneş tapınağı olarak inşa edilen sonra kiliseye dönüştürülen Pantheon.

Pantheon, Roma

Navona Meydanı

Navona Meydanı, her daim turistler, resim yapan, satan sanatçılar, sokak göstericileri ile dolu.

Navona Meydanı, Roma

Vittorio Emanuele Anıtı

Şehrin birçok yerinden gözüken ve anıta çıkıldığında güzel bir Roma manzarası sunan görkemli yapı

Vittorio Emanuele Anıtı, Roma

Kolozyum

Daha güneyde: Roma Forumu (Foro Romano) ve Colosseum, antik zamanda insandan hayvanına nice kanların döküldüğü aslında ürpertici yapı bugün Roma'ya gelen tüm turistlerin ilk uğrak noktalarından

Roma Forumu ve Colosseum manzarası

İspanyol Merdivenleri

Kuzeyde: İspanyol merdivenleri, Roma'da nice güzel merdivenler var ama bunlar ünlü olanlarından:)

İspanyol Merdivenleri, Roma


Daha kuzeyde: Popolo Meydanı ve yanında özellikle çocuklu Roma'ya gelenlerin favorisi Villa Borghese bahçeleri

Vatikan

Batıda: Vatikan ve görkemli San Pietro Bazilikası

San Pietro Bazilikası, Vatikan

Daha ayrıntılı Roma gezilecek yerler listesi için:

Roma yeme içme

Roma, İtalyan mutfağı sevenler için bir cennet, makarnalar, pizzalar, enginarlar, kuzular... Önceden dersimize iyi çalıştık ve kaliteli yemekler sunan küçük İtalyan lokantalarını bulduk. Yani, Roma'da bol bol gezdik ve çok sevdiğimiz İtalyan mutfağından bol bol yedik, bol bol içtik...

Roma'da yeme içme yazısı için tıklayın

Roma'da yemek yerken

Roma'da nerede kalınır

Roma'da konaklamak için, Roma Termini bölgesini seçtik. Bu bölgedeki oteller nispeten daha uygun fiyatlı oluyor. Ayrıca, bir sonraki şehrimiz olan Floransa'ya gitmek üzere sabah saatlerinde kolaylıkla trene ulaşabilmek adına Roma tren istasyonu çevresi olan Roma Termini bölgesinde kalmak iyi bir fikirdi.
  • Roma Termini'deki Astoria Golden Gate Oteli (booking.com puanı 8,8 / 600'den fazla yorum için), Roma istasyonu yakınlarında, temiz ve uygun fiyatlı bir otel seçeneği. Otel fiyatları için tıklayın.
  • Hotel Diocleziano (booking.com puanı 9,1 / 1900'den fazla yorum için), yine Roma Termini istasyonuna yakın, uygun fiyatlı ve yüksek puanlı bir otel. Otel fiyatları için tıklayın.
  • Bizler Roma Termini'de Starhotels Metropole otelde konakladık (booking.com puanı 8,4 / 1700'den fazla yorum için). Uygun fiyatlı, temiz bir oteldi. Güncel fiyatları için tıklayın.
Roma Termini otelleri seçenekleri için tıklayın.

Roma dan Floransa'ya nasıl gidilir

Roma'dan sonraki durağımız Floransa'ydı. Roma'dan Floransa'ya gitmek için en kolay yol trenle gitmek. Yine hızlı trene atladık ve Roma Termini istasyonundan - Floransa merkez istasyonuna (Firenze S.M.Novella) rahat bir şekilde ulaştık. Roma'dan Floransa'ya hızlı tren yolculuğu yaklaşık bir buçuk saat sürüyor.


Floransa gezilecek yerler

Floransa, düzgün, bakımlı, güzel ama bir o kadar da turistik bir Rönesans şehri. Sanattan anlamasanız da birbirinden güzel eserlere bakakaldığınız açık hava müzesi gibi... 

Böylesi güzel bir yerin çok turistik olması kaçınılmaz tabii. Kış ortası olmasına rağmen tüm sokaklar yerli yabancı turistle dopdoluydu. Ancak, Floransa her türlü güzel, kesinlikle görülmeye değer bir şehir. Floransa gezimizde de şehrin simgeleri arasında dolaştık, harika yerler gördük.

Ponte Vecchio

İlk önce, üzerindeki minik evlerle Floransa'nın en güzel simgelerinden olan Ponte Vecchio'ya gittik, köprüyü ve Arno nehrini selamladık.

Bologna dan Floransaya nasıl gidilir

Michelangelo tepesi

Gündoğumunda Michelangelo tepesine çıkıp şehri seyrettik.

Roma dan Floransaya nasıl gidilir

Santa Maria del Fiore

Merkezdeki kızıl çatılı Duomo'nun, Santa Maria del Fiore kilisesinin, dantel gibi nakışlı ihtişamlı yapısına bir kez daha şaşırdık.


Santa Maria Del Fiore kilisesi, Floransa

Uffizi müzesi ve Rönesans eserleri

Sanat'a bakışımızı değiştirmiş olan birçok eşsiz Rönesans eserlerinin bulunduğu Uffizi müzesini daha önce gezmiştik. Bu sefer Michalengelo'nun ünlü David heykelinin bulunduğu Accademia müzesini gezdik. Müzelerin yanı sıra, şehrin dört bir yanında sergilenen seyri doyumsuz Rönesans eserlerine bir kez daha hayran kaldık...

Signoria Meydanı'ndaki heykeller, Floransa

Floransa'da yeme içme

Floransa için de dersimize önceden çalışmış ve Floransa bifteğini, Floransa'ya has makarnaları nerede tadacağımız araştırmıştık. Yine keyifli küçük lokantalarda mini ziyafetler yaptık.

Floransa'da yeme içme yazısı için tıklayın

Floransa'da nerede kalınır?

Floransa çok turistik olduğundan, düşük sezonda bile uygun fiyatlı düzgün bir yer bulmak oldukça güç. Fiyat - kalite oranı iyi olan merkezi konumlu birkaç Floransa oteli:

  • Hotel Accademia (booking.com puanı 8,9 / 1100'den fazla yorum için) Santa Maria Novella Floransa tren istasyonundan sadece 5 dakika yürüme mesafesinde bulunuyor. Tüm Floransa'da gezilecek yerler yakın lokasyonda temiz bir otel. Oda fiyatları için tıklayın.
  • Hotel Art Atelier (booking.com puanı 8,8 / 1300'den fazla yorum için) yine aynı bölgede, hem istasyon, hem de şehir merkezine ulaşma açısından mükemmel konumlu, fiyat kalite oranı yüksek bir otel. Oda fiyatları için tıklayın.

Diğer Floransa'da otel seçenekleri için tıklayın.

İtalya'nın kuzeyi, güneyi, doğusu, batısı, merkezi hemen her bölgesi gezmeye görmeye değer. Her bölgenin kendine has karakteri, havası var. Biz bu sefer üç şehirde dolaştık, havalarını kokladık. Daha nice İtalyan şehri tüm güzellikleriyle keşif için bizi beklemekte. Umarım bir başka sefere... (Dedik ve bilin bakalım bir sonraki İtalya gezimizi yine nereye yaptık: Bologna'ya :))) Bir sonraki Bologna gezimiz için aşağıda okumaya devam edin :)

Bologna'ya yakın şehirler

Bir başka sefer :), yine Bologna havaalanına uçarak Bologna üzerinden günübirlik Venedik, Parma ve Modena şehirlerini ziyaret ettik.

Bologna seyahatimiz, yine bir kış ayında uygun Bologna uçak bileti bulmamızla başladı. Bu sefer biletlerimiz Şubat ayına Venedik karnavalının olduğu döneme aldık ve valizlerle sürekli farklı farklı şehirlere gidip kalmak yerine tüm gezi boyunca Bologna'da konakladık ve günübirlik gezilerle Bologna'ya yakın şehirleri gezdik. Ayrıca Bologna'nın daha bir tadını çıkartmak için de vakit ayırdık ve sonuç olarak harika bir gezi geçirdik.

Bologna'da nerede kalınır

Bologna'da tren istasyonun hemen karşısındaki Starhotels Excelsior otele yerleştik. Bologna şehir merkezine de yaklaşık on dakika yürüyüş mesafesinde olan bu otel genel İtalya standartlarına göre çok şık bir oteldi. Otel bünyesinde ünlü Eataly restoranı bile vardı, hatta kahvaltı da orada veriliyordu. Oldukça lüks bir otel olmasına rağmen Starhotels Excelsior otelin fiyatları (booking.com puanı 8.6 / 7000'den fazla yorum için), düşük sezon da olması etkisiyle sanırım gayet uygundu. Güncel fiyatları için tıklayın.

Bologna'dan günübirlik Venedik

Bologna'ya yakın şehirler Venedik
Bologna'dan günübirlik Venedik gezisi

Bologna merkezli İtalya gezimize çıkarken temel amacımız Venedik'i Venedik Karnavalı sırasında görmekti. Planlarımızı ve rezervasyonlarımızı ona göre ayarlayıp Venedik karnavalı esnasında bir gün sabah erken saatte Bologna'dan Venedik'e gitmek üzere trene bindik.

Bologna'dan Venedik ne kadar sürüyor

Bologna Centrale tren istasyonundan Venedik'teki Venezia Santa Lucia tren istasyonuna yolculuk sadece 1 saat 33 dakika sürüyor. Şaka gibi, aslında Bologna'da konaklayarak kolaycana, herkesin hayallerini süsleyen Venedik gezintisi de yapılabiliyor. Üstelik Venezia Santa Lucia tren istasyonu Venedik'in merkezinde yer alıyor, daha sonra başka bir otobüs vb binmeye gerek yok. İstasyondan yürüyerek kolayca Venedik'i keşfetmeye başlayabilirsiniz.

Bizler Bologna'dan günübirlik Venedik gezisine yıllar önce bir İtalya Rimini seyahatimiz esnasında da gitmiştik. Yalnız, o gidişimizde Venedik dönüşünde bir sürprizle karşılaşmıştık: meğerse o akşam trenler greve girmiş ve biz Venedik'te mahsur kaldık. :))) Yani diyeceğim, günübirlik Venedik gezinizi planlamadan, gitmeye planladığınız günde grev olup olmadığını kontrol edin. 

Venedik ortamı

Venedik kanalları

Genel olaraka Venedik ortamını tarif etmeye çalışırsam, ah tabii ki rüya gibiydi. Olabilecek en kalabalık zamanlardan birinde, Venedik karnavalı esnasında ziyaret etmemize rağmen, yine de ana merkezlerdeki aşırı kalabalık haricindeki yerler daha sakin ve çok keyifliydi. 

Venedik gezilecek yerler

Venedik öylesine güzel bir yer ki, kaç kez görmüş olsam bile yine hadi gidelim denildiğinde atlayıp gitmek isteyeceğim bir yer. Kanallar, köprüler, daracık sokaklarda kaybolmalar, Venedik'e has lezzetler, meydanlarında aperitivo saatleri.... Daha önce Venedik'i görmediyseniz ve Bologna'ya gitme planlarınız varsa, hemen yanıbaşınızdaki bu şahane yeri kesinlikle gidin görün derim...

Bologna'dan günübirlik Parma

İtalya Parma gezilecek yerler
Parma

Gastronominin başkenti Parma'ya Bologna'dan sadece bir saatlik direkt tren yolculuğu ile gidebiliyorsunuz. Parmesan peynirinin, Parma şarküterilerinin ve daha birçok yöresel lezzetin başkenti Parma'ya gitmek için temel sebep ise tabii ki yöresel lezzetleri yerinde keşfetmek.

Bologna'dan günübirlik Modena

Parma ve Modena şehirlerini de gördükten sonra dedim ki, tamam şu İtalya'da estetik ambiyansı olmayan şehir yok. Modena'nın da sokakları, üstü kapalı kaldırımları, binaları tarihi ambiyansını çok iyi korumuş. 
Bologna'ya yakın şehirler Modena
Modena'da da Bologna gibi üstü kapalı kaldırımlar var

Modena, Bologna - Parma'nın ortasında Bologna'ya yaklaşık yarım saat tren yolculuğu mesafesinde. Bizler Modena'ya Parma'dan Bologna'ya dönerken birkaç saatliğine uğradık. Açıkçası, Modena ziyareti öncesi balzamik sirkesi ile nam salmış minik bir İtalyan kasabası bekliyorken karşılaştığım ihtişamlı Modena ile çok şaşırdım.

Modena kocaman bir şehir ve yine çok iyi korunmuş bir tarihi şehir merkezi var. Sanat, müzik, spor otomobiller (Ferrari, Maserati, Lamborghini üretim merkezlerine en yakın büyük şehir burasıymış) ve güzel yemek şehri Modena'yı biz soğuk bir kış gününde ziyaret ettik ancak Modena'nın güzel meydanları, renkli sokakları kesinlikle bir bahar gününde buraya uzunca bir süre ayırmayı hak ediyor. 
Bologna ya yakın şehirler Modena
Bir kış günü Modena sokaklarında

Bologna'ya yakın şehirler hakkında daha ayrıntılı yazım için tıklayın.


Gezi yazılarımı faydalı buluyorsanızlütfen tatil otel rezervasyonlarınızı benim booking.com linklerim üzerinden yapıp, emeğime destek olun. 
Size hiçbir ekstra masraf olmaz, tamamen aynı konaklama ücretini ödersiniz. Booking.com'un zaten almış olduğu komisyonun bir kısmının bana gelir olarak gelmesine yardımcı olabilir, benim yepyeni yazılar yazmama vesile olabilirsiniz. Booking.com kazanacağına gezenanne kazansın diyorsanız :)  otel rezervasyon linkim burada