Bologna'ya yakın şehirler

Bologna'ya uygun fiyatlı uçak bileti bulduğumuz bir gezimizde Bologna'ya yakın şehirleri ziyaret etmeye karar verdik. Bologna'ya uçarak Bologna üzerinden günübirlik Venedik, Parma ve Modena şehirlerini ziyaret ettik.

Daha önce yine kış döneminde Bologna'ya uygun fiyatlı uçak bileti bulmuş ve dört günde Bologna, Roma ve Floransa gezisi yapmıştık. Hızlı trenlerle Bologna, Roma ve Floransa arasında seyahat edip kısacık bir sürede birçok şey yapmıştık.

Bologna seyahatimiz, yine bir kış ayında uygun Bologna uçak bileti bulmamızla başladı. Bu sefer biletlerimizi Şubat ayına Venedik Karnavalı'nın olduğu döneme aldık ve valizlerle sürekli farklı farklı şehirlere gidip kalmak yerine tüm gezi boyunca Bologna'da konakladık ve günübirlik gezilerle Bologna'ya yakın şehirleri gezdik. Ayrıca Bologna'nın daha bir tadını çıkartmak için de vakit ayırdık ve sonuç olarak harika bir gezi geçirdik.

Bologna'da nerede kalınır

Bologna'da tren istasyonun hemen karşısındaki Starhotels Excelsior otelde konakladık. Bologna şehir merkezine de yaklaşık on dakika yürüyüş mesafesinde olan bu otel genel İtalya standartlarına göre çok şık bir oteldi. Otel bünyesinde ünlü Eataly restoranı bile vardı, hatta kahvaltı da orada veriliyordu. Oldukça lüks bir otel olmasına rağmen Starhotels Excelsior otelin fiyatları (booking.com puanı 8.6 / 7000'den fazla yorum için), düşük sezon da olması etkisiyle sanırım, gayet uygundu. Güncel fiyatları için tıklayın.

Bologna'da konaklamak için diğer otel seçenekleri için tıklayın.

Bologna'dan trenle nereye gidilir

İtalya'da tren ağı, gerek hızlı trenler gerekse bölgesel trenler ile çok iyi olduğundan Bologna'dan kuzey İtalya'da aklınıza gelecek hemen her yere kolaylıkla gidilebiliyor. Bologna'dan Roma trenle iki saat mesafede. Bologna - Floransa ise sadece yarım saat sürüyor. Bologna - Venedik arası trenle bir buçuk saat.  Parma, Modena, Rimini gibi şehirler ise Bologna'dan kolaylıkla trenle günübirlik ziyaret edilebilecek yerler.

Bologna'dan günübirlik Venedik

Bologna'ya yakın şehirler Venedik
Bologna'dan günübirlik Venedik gezisi

Bologna merkezli İtalya gezimize çıkarken temel amacımız Venedik'i Venedik Karnavalı sırasında görmekti. Planlarımızı ve rezervasyonlarımızı ona göre ayarladık ve hava durumunun da bizim menfaatimize olmasını ümit ettik. Venedik'e hangi gün gideceğimizi netleştirmek için son ana kadar bekledik ve gezimiz esnasında hava durumunun en iyi olduğu günde sabah erken saatte Bologna'dan Venedik'e gitmek üzere trene bindik.

Bologna Venedik arası tren kaç saat

Bologna Centrale tren istasyonundan Venedik'teki Venezia Santa Lucia tren istasyonuna yolculuk sadece 1 saat 33 dakika sürüyor. Şaka gibi, aslında Bologna'da konaklayarak kolaycana, herkesin hayallerini süsleyen Venedik gezintisi de yapılabiliyor. Üstelik Venezia Santa Lucia tren istasyonu Venedik'in merkezinde yer alıyor, daha sonra başka bir otobüs vb binmeye gerek yok. İstasyondan yürüyerek kolayca Venedik'i keşfetmeye başlayabilirsiniz.

Bizler Bologna'dan günübirlik Venedik gezisine yıllar önce bir İtalya Rimini seyahatimiz esnasında da gitmiştik. Yalnız, o gidişimizde Venedik dönüşünde bir sürprizle karşılaşmıştık: meğerse o akşam trenler greve girmiş ve biz Venedik'te mahsur kaldık. :))) Yani diyeceğim, günübirlik Venedik gezinizi planlamadan, gitmeye planladığınız günde grev olup olmadığını kontrol edin. 

Venedik Karnavalı esnasında Venedik gezisi

Venedik Karnavalı gezisi
Venedik karnavalında kostüm giyip herkesle fotoğraf çektiren birçok insan var

Venedik'i Venedik Karnavalı esnasında ziyaret etmek nasıl mı: çoook kalabalık! Bizler daha önce Venedik'e iki kez gitmiş, hatta bir seferinde de birkaç gün konaklamıştık, bu sebeple şehri keşfetme uğraşı yerine karnaval ortamını deneyimlemek için gitmiştik. 

Venedik karnavalı gezisi

Venedik karnavalı kostümleri
Venedik karnavalı esnasında sokaklarda insan manzaraları

Ortam şahaneydi, her tarafta kostümlü, maskeli, peruklu insanlar, yer yer tam anlamıyla bir orta çağ şehri ziyaret ediyormuşsunuz ortamları vardı. Ancak, özellikle Venedik'in tüm kalabalığının toplandığı noktalarda birçok sefer insan seline yakalandık. 

Venedik festivali kalabalık
Venedik karnavalında insan kalabalığı

Venedik'in daracık sokakları yer yer kalabalıktan tıkandı, ilerlemek imkansızdı. Belki böyle zamanlarda, Venedik kanalından giden botları kullanıp dar sokakları kullanmamak gerekiyor, bilemiyorum. Venedik'i karnaval esnasında ziyaret etmeği planlıyorsanız aşırı kalabalıklar aklınızda olsun.

Venedik ortamı

Venedik kanalları

Genel olaraka Venedik ortamını tarif etmeye çalışırsam, ah tabii ki rüya gibiydi. Olabilecek en kalabalık zamanlardan birinde ziyaret etmemize rağmen, yine de ana merkezler haricindeki yerler daha sakin ve çok keyifliydi. 

Venedik gezilecek yerler

Venedik öylesine güzel bir yer ki, kaç kez görmüş olsam bile yine hadi gidelim denildiğinde atlayıp gitmek isteyeceğim bir yer. Kanallar, köprüler, daracık sokaklarda kaybolmalar, Venedik'e has lezzetler, meydanlarında aperitivo saatleri.... Daha önce Venedik'i görmediyseniz ve Bologna'ya gitme planlarınız varsa, hemen yanıbaşınızdaki bu şahane yeri kesinlikle gidin görün derim...

Bologna'dan günübirlik Parma

İtalya Parma gezilecek yerler
Parma

Gastronominin başkenti Parma'ya Bologna'dan sadece bir saatlik direkt tren yolculuğu ile gidebiliyorsunuz. Parmesan peynirinin, Parma şarküterilerinin ve daha birçok yöresel lezzetin başkenti Parma'ya gitmek için temel sebep ise tabii ki yöresel lezzetleri yerinde keşfetmek.

Parma gezilecek yerler
Parma katedrali

Parma'nın çok güzel korunmuş tarihi mimarisi arasında, güzel meydanlarında, şirin sokaklarında gezindik. Yöresel lezzetler sunan iyi bir İtalyan restoranında oturduk, şahane bir yemek yedik. Parmesan peynirinin farklı farklı yıllandırılmış hallerini satan markette parmesan fiyatları Türkiye ile karşılaştırınca kur farklarına rağmen inanılmaz uygundu. Yemeli, içmeli, alışverişli Parma gezisi çok güzel geçti.
Parma Parmesan peyniri
Parma Parmesan peynirinin anavatanı

Bologna'dan günübirlik Modena

Modena gezilecek yerler
Modena

Parma ve Modena şehirlerini de gördükten sonra dedim ki, tamam şu İtalya'da estetik ambiyansı olmayan şehir yok. Modena'nın da sokakları, üstü kapalı kaldırımları, binaları tarihi mimarisi çok iyi korumuş. 
Bologna'ya yakın şehirler Modena
Modena'da da Bologna gibi üstü kapalı kaldırımlar var

Modena, Bologna ve Parma'nın ortasında Bologna'ya yaklaşık yarım saat tren yolculuğu mesafesinde. Bizler Modena'ya Parma'dan Bologna'ya dönerken birkaç saatliğine uğradık. Açıkçası, Modena ziyareti öncesi balzamik sirkesi ile nam salmış minik bir İtalyan kasabası bekliyorken karşılaştığım ihtişamlı Modena ile çok şaşırdım.

Modena gezilecek yerler
Modena merkezi

Modena kocaman bir şehir ve yine çok iyi korunmuş bir tarihi şehir merkezi var. Sanat, müzik, spor otomobiller (Ferrari, Maserati, Lamborghini üretim merkezlerine en yakın büyük şehir burasıymış) ve güzel yemek şehri Modena'yı biz soğuk bir kış gününde ziyaret ettik ancak Modena'nın güzel meydanları, renkli sokakları kesinlikle bir bahar gününde buraya uzunca bir süre ayırmayı hak ediyor. 
Bologna ya yakın şehirler Modena
Bir kış günü Modena sokaklarında



Gezi yazılarımı faydalı buluyorsanızlütfen tatil otel rezervasyonlarınızı benim booking.com linklerim üzerinden yapıp, emeğime destek olun. 
Size hiçbir ekstra masraf olmaz, tamamen aynı konaklama ücretini ödersiniz. Booking.com'un zaten almış olduğu komisyonun bir kısmının bana gelir olarak gelmesine yardımcı olabilir, benim yepyeni yazılar yazmama vesile olabilirsiniz. Booking.com kazanacağına gezenanne kazansın diyorsanız :)  otel rezervasyon linkim burada

Bu yazı affiliate linkleri içerir; daha fazla bilgi için tıklayın.