Roma'da çocukla gezilecek yerler

Bir açık hava müze görünümdeki Roma, gezmesi inanılmaz keyifli harika bir rota. Daha önce birkaç defa İtalya gezisine çıkmıştık ama ilk defa çocukla İtalya tatili yaptık. Bir okul tatilinde çok güzel geçen bir çocukla Roma gezisi sonrası "Roma'da çocukla gezilecek yerler" şeklinde bir gezi planı oluşturdum. Çocukla İtalya Roma tatili planlayanlar için birçok fikir blog yazımda...

For English version of my blog post "Rome with kids: An amazing family trip to Rome" please click here.

Çocukla Roma gezisi iyi bir fikir mi?

Roma, yetişkin çocuk herkes için çok güzel bir rota. Antik Roma'dan kalmış yapılar, Kolezyum, gladyatörler, çeşitli kahramanlık hikayeleri ile çocuklar bir nevi masalın içinde buluyorlar kendilerini. Ayrıca, birbirine nispeten yakın olan olan Roma'da gezilecek yerler, çocukla Roma tatilini oldukça kolaylaştırıyor. 

Roma'nın birbirinden güzel meydanları da tam miniklerle vakit geçirmelik. Çocuklar piazza'da koşuştururken, siz de köşedeki bir cafe'de, harika bir mimarinin ortasında kahvenizi yudumluyorsunuz. Nasıl, kulağa güzel geliyor değil mi?

Çocukla Roma gezisi için en uygun zaman

çocukla roma gezisi
Çocukla Roma tatilimizde, Panteon önünde

Roma, yazın güneşli ve sıcak, kışın da nispeten ılıman iklimi ile yıl boyunca ziyaret edilebilecek bir rota. Şüphesiz yaz ayları, okul tatilleri, sıcak ve yağışsız hava sebebi ile birçok kişinin tercihi oluyor. Zaten çok popüler bir destinasyon olan Roma'yı yazın çocukla ziyaret etmek biraz zorlayıcı olabilir. Çocukla Roma tatili için en iyi zaman bana göre hala havanın güzel olduğu ilkbahar ve sonbahar dönemi.

Kış tatili için Roma çok akla gelmemesine rağmen bence, sömestir tatilinde yurtdışı düşünenler için çocuklarla gitmek için iyi bir tercih. Diğer Avrupa ülkelerine göre ılıman havası, çocuklarla sıkıntısız gezmeği kolaylaştırıyor. 

Nitekim biz de bu çocukla Roma tatilimize Ocak ayı sonundaki sömestr tatilinde gittik. Şansımıza hava hep güneşliydi, çok hafif serin olsa da tam gezmelikti. Tabii kış aylarında daha ucuz fiyatlara bulunabilen uçak biletleri ve yaz aylarına göre çok daha uyguna bulunabilen konaklama imkanı da kışı tercih etmemizde etkiliydi. 

Çocukla Roma tatilinde nerede kalınır?

Çocukla Roma tatili konaklama
Çocukla Roma tatilimizde kaldığımız Appartamento Benincampi'nin manzarası: Piazza Navona

Çocuklu tatillerde merkezi bir otelde konaklamak, tatili çok kolaylaştırıyor. Roma için de çocuklarla konaklanabilecek merkezi yerler Piazza Navona, Trevi çeşmesi, Campo di Fiori civarı olabilir. Bu bölgelerden Roma'da gezilecek yerlere kolayca ulaşabilirsiniz. Ayrıca buralarda yeme içme için de birçok restoran, cafe bulabilirsiniz.

Biz çocukla Roma tatilimiz için Piazza Navona'da kaldık. Bu sefer çocuklu olduğumuzdan, otel odası yerine dairemsi bir yerde kalmayı tercih ettik. Şansımıza da öyle bir yer bulduk ki, şahane manzaralı, tarihi ambiyanslı, sanki üç kuşaktır Romalısınız gibi bir yerde kalmak istediğinizde :) iddia ediyorum, Roma'da bundan daha iyi bir yer yok! Kaldığımız yerin ismi Appartamento Benincampi (Booking.com puanı 9.7 / 100'den fazla yorum için).

Romada hangi bölgede kalınır
Tarihi bir binada yer alan Appartamento Benincampi'nin girişi

Balkonumuzdan gün boyunca hep renkli olan Navona meydanına harika bir manzaramız vardı (bakınız iki üsteki resim). Sanırım, şimdiye dek konakladığımız en güzel manzaralı ve lokasyonlu yerlerdendi. Tabii kışın kalarak, yüksek sezon olan yaz aylarına göre daha uygun fiyatlara konakladık.
Daha önceki Roma seyahatimizde Trevi çeşmesi civarında konaklamıştık. Orası da, çok merkezi konumu ve günün her saatinde Trevi çeşmesi önünden geçme fırsatı ile çok özel bir bölgeydi.
Çok kısa süreliğine gittiğimiz bir başka Roma seyahatimizde Roma merkez istasyonu olan Roma Termini civarında kalmıştık. Buradaki oteller biraz daha uygun fiyatlı ve trenle farklı şehirleri ziyaret etmeyi düşünenler için trene kolayca ulaşma imkanı veriyor.
Daha fazla Roma otel seçeneği için tıklayın.

Çocukla Roma gezisi için kaç gün gerekli?

Çocukla Roma tatili boyunca belli başlı yerleri görmek için en az üç gün ayırmak gerek bana göre. Tabii, gezme hızı ve yapmak istenenlere göre bu süre artırılıp azaltılabilir. Bizler daha önce günübirlik de, iki günde de Roma'yı gezdik. Bu sefer çocuklu olduğumuz için tempomuzu azalttık ve daha bir şehrin tadını çıkarmaya çalıştık.

Çocukla Roma tatili öncesi bilinmesi gerekenler

Roma'da çocukla gezilecek yerler
Çocukla Roma tatili, İspanyol Merdivenleri
Roma, özellikle yüksek sezonda çok kalabalık olabilir. Sıralarda beklemek, çocukların oynayabilmesi için meydanlarda alan bulabilmek, çocukları kalabalıkta takip etmek zorlayıcı olabilir. Şüphesiz, bu dönemde gidildiğinde özellikle küçük çocuklarla daha dikkatli olunmalı.

Roma tepeleri zorlayıcı

Roma birçok tepe üzerine kurulmuş bir şehir. Dolayısıyla sürekli, çıkılması, inilmesi gereken merdivenler ile karşılaşıyorsunuz. Bunu bilmemize rağmen, Roma tatilimiz öncesi yanımıza bebek arabamızı almaya hiç tereddüt etmedik. Sonuç olarak, pusetimiz üç yaşındaki küçük çocuğumuzun rahat rahat bizimle gezebilmesi için çok faydalıydı. Tabii, birçok merdivende arabayı katlayıp taşımak en iyi opsiyondu.

Çocuklarla bol bol toplu taşıma kullanın

Çocukla Roma tatilimiz boyunca her fırsatta, bol bol toplu taşıma kullandık. Normalde çift olarak çocuksuz gelsek keyifle yürüyeceğimiz nispeten kısa mesafelerde bile otobüs veya metroya bindik. Böylece çocukların gün boyu dolaşma sonucu bitip düşmelerini engellemiş olduk. İyi haber, Roma'da toplu taşıma 10 yaş altı için ücretsiz.

Yemek saatlerine dikkat

Roma'daki restoranlar sadece öğle ve akşam yemeği saatlerinde açık. Ara saatlerde yemek için turistik yerler veya ele alınıp yenilebilecek seçenekler dışında sıkıntılı olabiliyor. İyi bir Roma restoranında güzel bir aile yemeği yeme planınız varsa gün içinde saatlere dikkat etmeniz gerekiyor.

Roma'da çocukla gezilecek eğlenceli yerler

Roma, dondurması, pizzası, makarnası ile çocukların çok hoşuna gidecek bir yer. Ancak bunlar gibi minik rüşvetler dışında, çocuklu gezi planımıza onların keyifle vakit geçireceği birkaç yer de eklemek istedik. Nitekim, Explora Çocuk Müzesi'ne gittik ve çocuklar müzede çok eğlendi. Ayrıca Villa Borghese şehir parkında da ailecek çok keyifli vakit geçirdik.

Bunlar dışında önceden haberdar olmadığımızdan planlamayıp, gezi esnasında keşfettiğimiz bir çok eğlenceli şey ile de karşılaştık. Aşağıdaki gezi planında çocukla Roma gezimizi ayrıntılı olarak anlatmaya çalıştım.

Gün gün Roma'da çocukla gezilecek yerler

Roma gezilecek yerler haritası
Gün gün çocukla Roma'da gezilecek yerler

Roma'da gezilecek yerleri yukarıdaki haritada işaretleyerek, yerlerin birbirine yakınlığı konusunda fikir vermek istedim. Aslında her bir gün için işaretlenmiş bölge sadece yaklaşık 1.5 km mesafesinde bir yer. Roma tatiliniz daha kısaysa tempo artırılıp pekala tek günde daha fazla yer gezilebilir.

1. Gün: Roma'nın en güzel yerlerinden başlangıç

  • Piazza Navona
  • Panteon
  • Trevi Çeşmesi
Romada gezilecek yerler haritası
Piazza Navona - Panteon - Trevi Çeşmesi - yaklaşık 1km yürüme mesafesi

Roma'ya geliş saatiniz kaç olursa olsun, bu rotadaki dünyaca ünlü üç yeri kolaylıkla gezebilirsiniz. Piazza Navona meydanı, Panteon ve Trevi Çeşmesi'nin her üçü de birbirine yakın mesafede ve kolayca yürünebilen bir güzergahta yer alıyor. Yeterince vaktiniz varsa, Panteon'un yanındaki Saint' Eustachio meydanındaki cafe S. Eustachio'da nefis bir espresso içmeği de atlamayın. 

Piazza Navona

Roma'da çocukla gezilecek yerler
Çocukla Roma tatilimizde, Piazza Navona'da

Bu harika meydan, birbirinden güzel sanatsal çeşmeler, tarihi mimarili renkli binalar ve günün her saatinde sokak sanatçıları ile bezeli. Piazza Navona, Roma gezisine başlamak için kesinlikle nefis bir nokta. Kenardaki bir banka oturun, çocuklar ortalıkta koşuştururken bu güzelliğin tadını çıkartın.

Bizler, bu çocuklu Roma tatilimizde tam da bu meydanda konakladığımız için, Piazza Navona'yı resmen arka bahçemiz olarak kullandık. (Piazza Navona'da konaklanabilecek oteller için tıklayın.) Bu meydana yakın bir yerlerde kalıp, bu tarihi yerin günün her saatinde tadını çıkartmanızı kesinlikle tavsiye ederim.

Panteon

çocukla Roma gezisi
Panteon, Roma gezilecek yerler arasında en iyi korunmuşu
Panteon, Antik Roma'nın en güzel korunmuş yapısı. Eski bir Roma tapınağı olan yapı, 609 yılından beri Katolik kilise olarak kullanılıyor. İnşa edilme tarihinden yaklaşık iki bin yıl sonra halen, dünyanın en büyük desteksiz beton kubbesi olma ünvanını taşıyor. Kubbesinin ortasındaki delikten süzülen ışık ile Panteon, gerçekten çok güzel. 

Panteon'a giriş, Roma'daki pek çok kilisede olduğu gibi, ücretsizdi ancak 2023 yılı itibariyle buraya da giriş ücretli hale getirildi. Her ayın ilk Pazar günü Panteon'a giriş ücretsiz. Pantheon'a bilet alma sırası beklemek istemiyorsanız, hızlı giriş online biletlerini buradan alabilirsiniz.

Aşıklar Çeşmesi - Trevi

çocukla Roma gezisi
Aşıklar Çeşmesi - Trevi
Dünyaca ünlü bu çeşmeyi eminim hiç anlatmaya gerek yok. Aşıklar Çeşmesi olarak bilinen Trevi Çeşmesi birçok kişi için Roma denince ilk akla gelen yer. Efsaneye göre, çeşmenin havuzuna omzunuzun üzerinden bozuk para atıp, tekrar bir gün Roma'ya gelmeği dilerseniz gerçekleşiyormuş. Bizim çocuklar bu geleneği çok sevdi, çeşmede bayağı bozuk para bıraktık. :) Trevi Çeşmesi'ni biraz olsun daha sakin zamanında ziyaret etmek isterseniz, sabah erken saatte buraya tekrar uğrayın.

2. Gün: Antik Roma'yı keşfedin

  • Kolezyum
  • Roma Forumu
  • Via dei Fori Imperiali caddesi
  • Vittorio Emanuele II Anıtı
  • Campidoglio
Roma gezilecek yerler haritası
Kolezyum, Roma Forumu, Campidoglio yürüyüş mesafesi: 1.6 km

Roma'daki birçok antik yer aslında birbirine yakın yürüyüş mesafesinde yer alıyor. Sabah erken saatlerde bu rotaya Kolezyum'dan başlayarak Kolezyum'a giriş sırasını biraz olsun atlatabilirsiniz belki. Daha sonra Antik Roma keşfinize Roma Forumu'ndan devam edebilirsiniz. Ya da sadece Via dei Fori Imperiali caddesi boyunca yürüyüp sağlı sollu Antik Roma yapıları arasında dolaşabilirsiniz. Bu yürüyüş güzergahının en sonunda, Roma Forumu ve Kolezyum'u gören nefis bir seyir noktası bulunuyor.

Colosseum

çocukla roma gezisi
Çocukla İtalya Roma'da, Kolezyum
Kolezyum (Colosseum), gelmiş geçmiş inşa edilmiş en büyük amfitiyatro. Halen de ayakta duran en büyük amfi tiyatro özelliğini taşıyor. Dünyanın yeni yedi harikasından biri olarak kabul ediliyor. Antik Roma'da kullanıldığı sırada 65,000 izleyici alabiliyormuş. Gladyatör dövüşleri, vahşi hayvan avları gibi gösterilerin yapıldığı bir yermiş. Bu devasa yapı, hiç şüphesiz çocukların da ilgisini çekecektir.

Colosseum'a sıra beklemeden giriş yapıp, bir tur rehberi ile gezmek isterseniz, bütçenize uygun Colosseum turlarını seçmek ve bilet almak için tıklayın.

Küçük bir grupla eğlenceli bir şekilde Colosseum'u gezmek isterseniz, çocuklu ailelere göre hazırlanmış bu rehberli Colosseum turu da ilginizi çeker belki. Turu incelemek için tıklayın.

Colosseum'a zahmetsiz bir şekilde doğrudan Gladyatör arenasına girip, sadece belli sayıda ziyaretçinin girebildiği alanları rehberli bir turla gezmek için bu turu inceleyebilirsiniz.

Roma Forumu

İtalya çocukla gezilecek yerler
Forum ve Kolezyum manzarası
Roma Forumu, Antik Roma'nın şehir merkeziymiş. Yönetim binaları, pazar yeri, tapınaklar hep bu dikdörtgen merkez etrafında yer alıyormuş. Birçok antik yapı kalıntısının yer aldığı Roma Forumu'na giriş bileti, Kolezyum bileti ile kombine satılıyor. 

Yani, Kolezyum biletinizle Roma Forumu ve Palatine Hill'i de gezebiliyorsunuz. Buraları tursuz olarak kendi hızınızda gezmek istiyor, ancak uzun bilet alma kuyruklarını beklemek istemiyorsanız, online biletleri incelemek için tıklayın. Online biletlerde, hem yetişkin, hem aile bileti opsiyonu var. Daha uygun fiyatlı aile bileti opsiyonunu seçtiğinizden emin olun.

Via dei Fori Imperiali caddesi

Çocukla Roma gezisi
Via dei Fori Imperiali caddesi açık hava müzesi gibi
Kolezyum ve Roma Forumu'nun içini gezmeseniz bile onların önünden giden Via dei Fori Imperiali caddesinde dolaşmak, Antik Roma dönemine götürüyor insanı. Cadde boyunca dizili Roma İmparator heykelleri, sağlı sollu forumlar (antik zaman çarşıları), çok iyi korunmuş tarihi yapılar ile bu cadde çok ilgi çekici. Yol boyunca karşılaşacağınız sokak sanatçıları da ailecek güzel vakit geçirmenize yardımcı olacaktır.

Vittorio Emanuele II Anıtı

Çocukla Roma gezisi
Görkemli Vittorio Emanuele Anıtı

Vittorio Emanuele II Anıtı, tek kelime ile devasa! Birçok merdivenini çıkıp yüksek tavanlı hollerinde dolaşınca daha bir anlıyorsunuz bu yapının görkemliliğini. Ayrıca, yapıdan çok güzel bir Antik Roma manzarası görülebiliyor. Vittorio Emanuele II Anıtı'na giriş ücretsiz, asansörle manzara katına çıkmak ücretli.

Campidoglio

Çocukla Roma gezisi
Roma tepeler üzerine kurulu ve bol bol merdiven çıkmak gerekiyor
Campidoglio, Roma'nın yedi tepesinden bir tanesi. En tepedeki meydanına çıkmak biraz yorucu. Ancak orta çağ ve Rönesans sarayları ve görkemli heykeller ile bezeli Michelangelo tarafından planlanmış olan meydanı görülmeye değer. Dünyanın en eski müzesi olan Capitoline Museums da bu tepede yer alıyor. Meydanın arkasında, Roma Forumu ve Kolezyum manzaralı bir yer var. Antik Roma arka planlı harika aile selfileri için bu noktayı not edin.

3. Gün: En küçük ülkeyi ziyaret edin

  • Castel Sant' Angelo kalesi
  • Vatikan Şehir Devleti
  • St. Peter's Bazalikası
  • Vatikan Müzeleri
  • Sistin Şapel
Vatikan gezilecek yerler haritası
Castel Ant'Angelo - Vatikan yürüyüş yolu: 1.8 km

Şehrin içinde gezinirken, farklı bir ülke sınırları içine girmek eminim hem çocuklar hem de yetişkinler için ilgi çekicidir. Katolik kilisenin ruhani merkezi olan Vatikan Şehir devleti, Roma eski şehir merkezinden kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alıyor. Bu yürüyüş güzergahında, anıtsal bir kale, dünyaca ünlü bir bazilika ve sanat müzeleri yer alıyor. İster buradaki eserleri uzun uzun gezebilir, ya da isterseniz sadece bu rotayı tamamlayarak güzel mimarili dünyaca ünlü yapılara göz atabilirsiniz.

Castel Sant'Angelo

Romada çocukla gezilecek yerler
Tiber nehri ve Castel Sant Angelo köprüsü ve kalesi
Tiber nehrini iki yakasını birleştiren beş kemerli Sant Angelo köprüsü kendisi bile görülmeye değer. Köprünün her iki tarafı beşer melek heykeli ile bezeli. Meleklerin her biri ünlü heykeltraş Bernini'nin öğrencileri tarafından yapılmış.

Castel Sant' Angelo, mozole olarak inşa edilmiş ve daha sonra kaleye dönüştürülmüş. Geçmiş yüzyıllarda kaleden Vatikan'a yer altı tünelleri inşa edilerek, tehlike anında Papa'nın kaçış noktası olmuş. Kalenin en tepesindeki Mikail meleği, rivayete göre Papa'ya tam bu noktada göründüğü için daha sonra buraya heykeli eklenmiş. Altı katlı Castel Sant' Angelo kalesine giriş ücretli.

Vatikan Şehir Devleti

Romada çocukla gezilecek yerler
Vatikan caddelerinde çocuklarla, Roma
Vatikan Şehir Devleti, hem alan hem de nüfus bakımından dünyanın en küçük devleti. Bu şehir devletinin 49 hektar toprağı ve yaklaşık 500 kişilik nüfusu var. Roman Katolik Kilisesi'nin merkezi olan Vatikan, aynı zamanda kilisenin başındaki Papa'nın da evi. Vatikan içindeki St. Peter Bazilikası, Vatikan Müzeleri ve Sistin Şapel'i Roma'da en çok ziyaret edilen yerlerden.

St. Peter's Bazilikası

Çocukla Roma tatili
Vatikan'da St Peter Bazalikası

St. Peter's Bazilikası, Büyük Konstantin tarafından inşa edilmiş Eski St. Peter's Bazilikası yerine yapılmış bir Rönesans kilisesi. Günümüzdeki bazilika 1506 ve 1626 yılları arasında inşa edilmiş. Uzun yıllar sürmüş olan bu bazilikanın inşatında ve planlamasında Michelangelo, Bernini, Bramante ve Carlo Moderno gibi ünlü kişiler yer almış. Rönesans mimarisinin en ünlü eseri olan St. Peter's Bazilikası aynı zamanda dünyanın en büyük kilisesi.

St. Peter's Bazilikasına giriş ücretsiz. Ancak, bazen saatlerce süren sıraları göze almanız gerekiyor. Bazilikanın kubbesine de çıkılabiliyor (ücretli). Kubbeye, var olan 550 merdiven tırmanılarak veya asansörle çıkılabiliyor. Buradan nefis bir Roma ve Vatikan manzarası görülebiliyor.

Vatikan Müzeleri ve Sistin Şapeli

Çocukla Roma tatili
Vatikan Müzeleri, Roma
Birçok kişi ünlü Sistin Şapeli'nin St. Peter's Bazilikası'nın içinde olduğunu zannediyor ancak şapel Vatikan Müzelerinin içinde yer alıyor. 26 farklı müzeden oluşan Vatikan Müzeleri kompleksine giriş ücretli. Müzelerde klasik ve Rönesans sanatının birçok başyapıtı yer alıyor. 

Vatikan Müzeleri'ndeki en ilgi çekici yer hiç şüphesiz Sistin Şapeli. Michelangelo'nun ünlü tavan freskleri Sistin Şapel'inde yer alıyor. Ayrıca bu şapel, yeni bir Papa seçileceği zaman kardinallerin toplandığı yer olarak da biliniyor.

Vatikan Müzeleri ve Sistin Şapeli'ne giriş kuyrukları inanılmaz uzun oluyor. Zaman kazanıp, özel online bilet girişlerinden girmek isterseniz buradan biletlerinizi alabilirsiniz.

4. Gün: Roma'da çocuklarla eğlenin

  • Explora Çocuk Müzesi
  • L'Antica Pizzaria da Michele
  • Piazza del Popolo
  • Villa Borghese Parkı
  • Ispanyol Merdivenleri
Roma'da çocukla gezilecek yerler haritası
Explora Çocuk Müzesi - Ispanyol Merdivenleri yürüyüş yolu: 1.5 km
Roma'daki günlerimizin bir tanesini özellikle çocukları eğlendirmek için ayırdık. Sabah Explora Çocuk müzesinden başladık ve çocuklar burada harika vakit geçirdiler. Güzel bir pizza ziyafeti sonrası, Villa Borghese parkına gittik ve ailecek keyifli bir gezinti yaptık. Bu rotanın sonunda ise ünlü İspanyol Merdivenleri'ni ziyaret ettik.

Explora Çocuk Müzesi

Roma çocuk müzesi
Roma Çocuk Müzesi çok eğlenceli
Explora - Il Museo dei Bambini di Roma (Roma Explora çocuk müzesi), çok güzel bir bilim, doğa ve günlük yaşantı müzesi. Müzede çocuklara yönelik birçok sergi, deneyip kurcalanabilecek birçok alan var. Mekanik, tarım, geri dönüşüm hatta çocuk boyutlu bir süpermarket alanları ve daha birçokları ile çocuklar burada çok keyifli vakit geçirdiler. 

Bizler, Explora çocuk müzesine sabah erken saatte bir hafta içi günü gittik. Müzede kaldığımız birkaç saat buyunca, neredeyse tüm alan bize aitti. Gün içinde buranın oldukça kalabalık olacağını düşünebiliyorum, erken gitmekte fayda var. Küçük çocuk ile Roma'yı ziyaret edenlere bu müzeyi kesinlikle tavsiye ederim. Müzeye giriş biletleri ve bilgi için resmi sayfası burada.  

L'Antica Pizzeria da Michele

Çocukla Roma gezisi
Ünlü Napoli pizzacısının Roma şubesi de varmış

Explora müzesinim sabah açılmasını bekliyorken, müze biletlerinin satıldığı binada L'Antica Pizzeria da Michele restoranı dikkatimizi çekti. Daha önce Napoli'de yediğimiz, "Eat, pray, love" filmi ile ünlenmiş yer ile aynı mı acaba diye merak ettik. Ünlü Napoli pizzacısının Roma'da şubesi olduğunu bilmiyorduk. Müze çıkışında, pizzacının önünde yemek için bekleyen bir sürü insanı görünce, tamam dedik, burası aynı yer...

Ünlü pizzacıda yemek için sıra numarası aldık ve beklemeğe koyulduk. Etraftaki herkes İtalyan, ve masası hazır olan numaraları sadece İtalyanca anons ediyorlardı. Ve bizim İtalyanca sayılar hakkında hiçbir fikrimiz yoktu. :) Neyse, bir şekilde sıramızın geldiğini anladık ve L'Antica Pizzeria da Michele'in Roma şubesinde harika bir ziyafet çektik. Pizza, calzone, burata hepsi nefisti. Hatta, Roma tatilimiz boyunca bir kez daha buraya gelip yemek yedik.

Piazza del Popolo

Çocukla Roma gezisi
Çocuklarla Piazza del Popolo'da

Pizza ziyafeti sonrası kısa bir yürüyüşle Popolo meydanına geldik. Bu ünlü meydan, bir zamanlar Roma şehrinin kuzey girişi, şehre gelenlerin Roma'da ilk gördükleri yermiş. Günümüzde Piazza Popolo, iki kilise, bir bazilika, iki çeşmenin çevrelediği ve ortasında bir Mısır dikilitaşı bulunan kocaman bir meydan.

Meydanın doğu tarafındaki Pincio tepesine doğru tırmandık. Tepeye çıktığımızda Piazza Napoleone'de nefis Roma manzarası karşısında biraz soluklandık. Kısa bir yürüyüş sonrası Roma'nın kocaman şehir parkı, Villa Borghese'ye varmıştık bile.

Villa Borghese Parkı

Roma da çocukla gezilecek yerler
Villa Borghese parkı, çocukla Roma tatilinde eğlenceli bir yer.
Villa Borghese parkı, Roma'nın göbeğinde 80 hektar alanı kaplayan kocaman bir şehir parkı. (Vatikanın yaklaşık 40 hektar olduğunu belirtmiştim, burası Vatikan'ın iki katı büyüklüğünde.) Bu park sınırları içinde, çocuk oyun parkları, sanat galerileri, bir Shakespeare tiyatrosu, çocuk sineması, hayvanat bahçesi, birkaç gölet ve bol bol yeşil alan var. Villa Borghese parkına giriş ücretsiz. Sanat müzesi, hayvanat bahçesi vb girişleri ücretli.

Villa Borghese parkında çocuklarla yapılabilecekler:

  • Villa Borghese treni ile park keşfedilebilir.
  • Bisiklet veya elektrikli aile arabaları kiralanabilir. Biz yaptık, çok keyifliydi!
  • Daha büyük çocuklar için Segway scooter kiralanıp parkta dolaşılabilir.
  • Göletlerde tekne kiralanabilir.
  • Cinema dei Piccoli'de çocuk filmi izlenebilir.
  • Bioparco di Roma hayvanat bahçesi ziyaret edilebilir.

İspanyol Merdivenleri

Roma gezilecek yerler
İspanyol Merdivenleri
Villa Borghese parkında birkaç keyifli saat geçirdikten sonra tekrar Pincio tepesine döndük. Tekrar Piazza Popolo'ya inmek yerine bu sefer park kenarı boyunca yürüdük. Kısa bir yürüyüş sonrası İspanyol Merdivenleri'nin tepesindeydik. Bu noktadan manzara harikaydı!

İspanyol Merdivenleri, ismine İspanyol olsa da bir Fransız diplomat tarafından inşa ettirilmiş. Tepenin üstündeki Fransız kilisesi Trinita dei Monti'yi aşağıdaki Piazza di Spagna'ya bağlamak için 135 basamak inşa edilmiş. Merdivenlerin en üstündeki Mısır dikilitaşı, eteğindeki Fontana della Barcaccia çeşmesi de bulunuyor. Ünlü merdivenlerin bulunduğu Piazza di Spagna bölgesi, lüks alışverişin adresi olarak biliniyor. Özellikle birçok lüks markanın süslediği Via Condotti en ünlü alışveriş caddelerinden.

5. Gün: Roma'nın renkli sokaklarında dolaşın

  • Campo de' Fiori
  • Circus Maximus
  • Bocca della Verità
  • Trastevere
Roma'da çocukla gezilecek yerler haritası
Circus Maximus Trastevere yürüyüş yolu: 1.7 km

Roma'daki son gününüzde, sabah ünlü Campo de' Fiori pazarında güne başlayabilirsiniz. Yeterince vaktiniz varsa toplu taşımaya binip Circus Maximus bölgesini keşfedip daha sonra Trastevere'nin renkli sokaklarında dolaşabilirsiniz. Vaktiniz kısıtlı ise sabah Campo de' Fiori pazarını gezdikten sonra doğrudan yaklaşık 1km mesafedeki Trastevere'ye yürüyebilir ve bu bölgede gerçek İtalyan ruhunun keyfinin çıkarabilirsiniz.

Campo de' Fiori

Çocukla Roma tatili
Campo de Fiori pazarı, Roma

Campo de' Fiori Roma eski şehrindeki en ünlü pazar yeri. Sabah saatlerinde kurulan meydanda taze meyve sebzeden, peynir ve makarnaya birçok şey satılıyor. Piazza Navona'ya oldukça yakın olan bu meydan çevresinde birçok yeme içme yeri ve bar da bulunduğunda bu bölgeden yolunuz geçecektir muhakkak. Tatiliniz son günü, biraz İtalyan peyniri, balzamiği vb alışverişi yapmak için Campo de' Fiori iyi bir seçenek olabilir.

Circus Maximus

Roma'da çocukla gezilecek yereler
Roma'da çocuklarla Circus Maximus'da
Antik Roma döneminin ilk ve en büyük stadyumu olan Circus Maximus'u o günlerdeki halini anlayabilmek için biraz hayal gücü gerekebilir. Çünkü günümüze antik döneminden kalan çok fazla yapı ulaşamamış. Yine de, bir zamanda iki tekerli Roma at rabalarının yarıştığı oval meydan günümüzde seçilebiliyor. Tarih kitaplarında bol bol geçen Circus Maximus'u her şeye rağmen bilfiil görmek etkileyici. Ayrıca geniş alanı çocuklar için güzel bir enerji atma alanı olabilir.

Bocca della Verità

Roma'da çocukla gezilecek yereler
Rivayete göre, yalancıların elleri ısırılıyormuş :) 

Circus Maximus'tan Tiber nehrine doğru yürüyorken güzel bir kilise (Santa Maria del Cosmedin) önünde insanların beklediğini gördük. Ne için beklediklerine bakınınca, birçok fal makinesinde vb önümüze çıkan doğruluk sembolü Bocca della Verita'nın burada olduğunu gördük. Aslında, bir yağmur drenajı kapağı olan diskin yüzü bir nehir tanrısını tasvir ediyormuş. Rivayete göre, elini figürdeki ağza sokan yalancıların elleri ısırılıyormuş. Bir nevi antik çağ yalan makinesiymiş yani :)

Kilisenin önünde gördüğümüz insanlar, bu mermer yüz ile resim çektirmek için bekliyordu. Sıra çok uzun değildi, biz de bekledik ve çocuklarla resmimizi çektirdik. Böylesi de, eğlenceli bir hatıra geriye kalmış oldu.

Trastevere

çocukla Roma tatili
Renkli Trastevere sokakları
Trastevere, Tiber nehrinin karşı kıyısında bir orta sınıf işçi mahallesiymiş. Renkli sokakları, birçok restoran, trattoria ve cafeleri ile günümüzde Roma'ya gelen turistlerin biraz olsun daha bir İtalyan havasını hissetmek için uğradıkları bir bölge. Birbirine ve ufak meydanlara açılan, labirentimsi Trastevere sokaklarında gezinmek çok keyifli. Üstelik buralar, diğer çok popüler noktalara göre biraz daha sakin olduğu için çocuklarla dolaşmak için daha elverişli.

Trastevere'nin merkezindeki Piazza Basilica di Santa Maria in Trastevere meydanını bulduk. Çocuklar meydanda koşuştururken biz de bir cafeye oturduk, kahvemizi ve tramisumuzu yudumladık, güzel ortamın keyfini çıkardık. İyi ki çocukla Roma tatili planlayıp, bu kadar çok anıyı biriktirdik dedik.

Roma'da çocuklarla yapılacak eğlenceli aktiviteler

Gezdiğimiz şehirlerde gezilecek yerleri görmek dışında farklı deneyimler de yaşamak istediğimizde bizler "Get Your Guide" sitesine bakıyoruz. Lezzet turlarından, rehberli turlara, aile aktivitelerinden, yerel yemek yapım kursuna, gizli keşif rotalarına ilgi alanımıza göre birçok aktivite bulabiliyoruz bu sitede. Üstelik, diğer müşterilerin yorumlarını ve puanlamalarını görebildiğimizden, bütçemize uygun en yüksek puanlı aktiviteyi seçebiliyoruz. 

Siz de çocukla Roma tatilinizi daha da renklendirip, eğlenceli ve unutulmaz bazı aktiviteler yapmak isterseniz bazı tur önerilerim:

  • Welcome to Rome: Roma tarihi boyunca yolculuk multimedya gösterisi: Roma'nın 2700 yıllık tarihine interaktif bir zaman yolculuğu. Roma'nın yüzyıllar boyunca gelişimi ve değişimini çeşitli multi projeksiyonlar ile canlandırılması. Bu aktivite, 800'den fazla kişiden 4.7 / 5 puan almış. Bilet ücreti yetişkin €17, çocuk €15. Daha fazla bilgi ve bilet almak için tıklayın
  • Roma pizza yapım kursu: Profesyonel bir şef eşliğinde kendi pizzanızı sıfırdan hazırlayıp yapma kursu. Pizza yapım sanatı hakkında bilgilendikten sonra yaptığınız pizzayı meşrubatlar veya şarap eşliğinde yiyebilirsiniz. Çocuklarla ailecek yapmak için çok eğlenceli bir aktivite. Kurs hakkında daha fazla bilgi ve güncel fiyatlar için tıklayın.

Roma'da nerede ne yenir?

Roma nerede ne yenir
Cacio e pepe makarnası: Da Felice a Testaccio restoranı
Roma'ya her gidişimizde yemeden dönmediğimiz yemekler:
Cacio pepe (Roma pecorino peynirli ve karabiberli makarna), spaghetti a la vongole (kum midyeli spagetti), enginar kızartması, kabak çiçeği kızartması, kuzu kol kapama, burata, Roma usulü pizza ve tabii ki bol bol tiramisu.

Roma'da her gittiğimizde uğradığımız, bu sefer çocuklu da gittiğimiz favori restoranlarımız.
Da Felice a Testaccio, Ristorante la Campana, Pizzeria da Baffetto, La Montecarlo ve son keşfimiz L'Antica Pizzeria da Michele.  

Çocukla Roma tatili için konaklama tavsiyesi

Roma'da nerede kalınır
Çocukla Roma tatilimizde kaldığımız Appartamento Benincampi'nin manzarası: Piazza Navona

Çocukla Roma tatilimizde olabilecek en merkezi nokta olan Piazza Navona'da konakladık. Kaldığımız Appartamento Benincampi tarihi bir binada, orijinal tavan kirişli, Piazza Navona'daki çeşmelere bakan balkonlu kendinizi tam Romalı gibi hissettiğiniz minik bir daireydi. 

Roma'da nerede kalınır
Dairemizin Piazza Navona'ya bakan salonu

Ayrı yatak odası, salonu, banyo tuvaleti ve mutfağı vardı. Salonda dolabın içinden çıkıp, çift kişilik yatağa dönüşen bir başka yatak bulunuyordu.

Dairede, keyifli bir Roma konaklaması için gerekli her şey vardı. Gün boyu Roma sokaklarında dolaşmaktan yorgun düşen çocuklar televizyonun karşısına kurulup İtalyanca :) çizgi film izliyorken, biz de hemen yakınlardaki marketten aldığımız şarapları yudumluyorduk. 

Roma konaklama tavsiye
Dairenin girişinde dairenin dıştan görüntüsünün yağlıboya resimleri ve içinden yatak çıkan dolap

Romada konaklama tavsiye
Dairenin Navona meydanından görüntüsü ve altındaki dükkanlar

Dairenin sahibi, hemen altımızdaki minik dükkanı işletiyordu. Dairede kalanlar için çok ayrıntılı bir "Roma'da nerede ne yenilir?" listesi hazırlamıştı. Ayrıca, çocuklu aileler için dairede çok güzel çocuk kitapları da bırakılmıştı.
Çocukla Roma gezisi konaklama
Konaklamamızda Roma çocuk kitapları olması çok hoştu

Akşam yemeği için dışarıya çıkmak istemediğimizde, mutfağında makarna yapıp yemişliğimiz de oldu. Kahvaltı için de yine yakınlardaki Campo dei Fiori'den aldığımız tazecik cornetti'ler (İtalyan kruvasanları) eşliğinde mutfağımızdaki Nespresso makinesinden kahvelerimizi yapıp minik ziyafetler de yaptık. Kısacası, rahat, huzurlu ve bir otel odasında kalmaya göre çok daha otantik ambiyanslı bir konaklamaydı. 
Gezi yazılarımı faydalı buluyorsanızlütfen tatil otel rezervasyonlarınızı benim booking.com linklerim üzerinden yapıp, emeğime destek olun. 
Size hiçbir ekstra masraf olmaz, tamamen aynı konaklama ücretini ödersiniz. Booking.com'un zaten almış olduğu komisyonun bir kısmının bana gelir olarak gelmesine yardımcı olabilir, benim yepyeni yazılar yazmama vesile olabilirsiniz. Booking.com kazanacağına gezenanne kazansın diyorsanız :)  otel rezervasyon linkim burada

Bu yazı affiliate linkleri içerir; daha fazla bilgi için tıklayın.


For English version of my blog post "Rome with kids: An amazing family trip to Rome" please click here.