La Perlosa plajı, Sardinya adası İtalya
La Pelosa plajı
Sardunya Adası, değil Akdeniz'de belki de dünya üzerindeki en iyi plajları barındırıyor.  Sardinya plajlarında, pudra inceliğinde bembeyaz kumlarda güneşlenebilir, cam gibi tertemiz, turkuaz sularda denize girebilirsiniz. Tropikal adalardaki kartpostalları çağrıştıran Sardunya plajları adanın dört tarafında karşınıza çıkıyor. İki kez yaz tatili için gittiğimiz Sardunya'da yolumuz birçok güzel plajdan geçti. Plajların güzelliğine inanamadık, rüya gibi zaman geçirdik.

For English version of my blog post "Sardinia with kids", please click here.

 Kuzey Sardunya Kıyıları

Spiaggia La Pelosa

Spiaggia La Pelosa, Stintino Sardinia
La Pelosa plajı
La Pelosa, Sardunya'nın en kuzeyinde, kelimeler ile anlamatmanın yetersiz kaldığı, harikulade güzellikte bir yer. Sanırım Sardunya adasında gezdiğimiz plajlar arasında en güzeli burasıydı. Bembeyaz, incecik kumlar, cam göbeği renginde kristal berraklığında tertemiz sular... 

Tabii bu kadar güzel bir yer olunca o güzelliğin tadını çıkartmak isteyen sadece siz değilsiniz. Issız bir yerde değil de Stintino şehir merkezine nispeten yakın bir konumda olan La Pelosa'da arabayı park edecek, plajda havlunu şemsiyeni koyacak yer bulmak hepsi çok zor. Ayrıca, plajın kumu koruma altında olduğundan havlunuzu da doğrudan yere atamıyorsunuz, ancak bir hasır üstüne havlunuzu koyabiliyorsunuz ya da plaj sandalyesinde oturabiliyorsunuz. Plaj çıkışında da yine kumları korumak için muhakkak ayaklarınızdaki kumları yıkamak gerekiyor. Kalabalıktı, bir sürü teferruat vardı falan ama la Pelosa çok çok güzeldi... Hiç olmazsa Sardunya tatilinin birkaç saatinde bu rüya gibi sulara girmek için bence tüm uğraşlara değer.

Bu bölgeyi keşfetmek için kalınabilecek şehir: Stintino 
Stintino otelleri € 50-100 aralığında bulunabiliyor. Otellerin bazılarının La Pelosa plajına servisleri de var.
Booking.com'da Stintino otelleri için tıklayın.

Rena Bianca Plajı

Rena Bianca plajı, Santa Teresa di Gallura Sardunya adası
Rena Bianca plajı
Rena Bianca plajı, Santa Teresa di Gallura sayfiye kasabasına yürüme mesafesinde beyaz kumlu, turkuaz renkli korunaklı bir plaj. Plajın hemen arkasında yemek yenilebilecek bir tesis de var. Santa Teresa di Gallura, mütevazi bir tatil kasabası atmosferi ile ve yürüyerek ulaşılan güzel plajı ile beğenimizi kazandı.

Bu bölgeyi keşfetmek için kalınabilecek şehir: Santa Teresa di Gallura  
Santa Teresa di Gallura otelleri € 50-150 aralığında bulunabiliyor. 
Booking.com'da Santa Teresa Gallura otelleri için tıklayın.

Doğu Sardunya Kıyıları

Spiaggia di Cala Brandinchi

Spiaggia di Cala Brandinchi, Sardunya adası
Cala Brandinchi plajı
Kartpostallardan fırlamışçasına duran bembeyaz kum, tam anamıyla turkuaz bir deniz... Sardunya Adası'nda inanılmaz bir deneyim Brandinchi plajı. Plaja ulaşmak için irili ufaklı köylerden, güzel bir coğrafyadan yol aldık. En sonunda henüz plaja varmadan, daha birkaç kilometre uzağında milli park gibi bir bölgeye girdik. Saatlik olarak artan otopark ücreti bu milli park girişinden sonra başlıyordu ve sanırım insanlar otopark ücreti ödememek için kapı öncesi ormanlık alanlara park edip yürümesinler diye giriş olabildiğince geride tutulmuştu. :)

Yan yana sıralı birkaç orta büyüklükteki koydan oluşan Cala Brandinchi plajı tüm uğraşlara değiyor. Plajda yiyecek içecek için bir cafe de var. Sahil kısmı dar ve oldukça kalabalık. Dip dibe serilmiş havluların üstünde yabancılarla yan yana güneşlenmek sanırım gayet olağan bir manzara. Mümkün olduğunca sabah erken saatler gibi daha az yoğun zamanda gidilmeye çalışılmasında fayda var.

Bu bölgeyi keşfetmek için kalınabilecek şehir: San Teodoro 
San Teodoro otelleri € 50-150 aralığında bulunabiliyor. 
Booking.com'da San Teodoro otelleri için tıklayın.

Olbia plajları

Olbia şehri, Sardunya Adası'nın kuzeydoğusunda yer alıyor. Adanın belli başlı şehirlerinden olan Olbia'da uluslararası havaalanı da var. Olbia'nın kuzeyindeki sahil şeridinin adı ise Costa Smeralda (Emerald Coast). Costa Smeralda, dünya sosyetesinin tatil merkezi olarak ünlenmiş bir bölge. Adanın en güzel plaj ve denizleri de bu bölgede diye bahsi geçiyor hep ada tanıtımlarında.

Bu bölgeyi keşfetmek için kalınabilecek yerler: Olbia, Pittulongu ve San Pantaleo
Bölge sosyetik tatil ile özdeşlenince konaklama fiyatları da yükseliyor. Ancak yine de yukarıdaki üç yer (Olbia, Pittulongu ve San Pantaleo) merkez alınarak bölge keşfi şeklinde yapılacak bir tatilden bütçenizi sarsmadan çıkabiliyorsunuz.
Olbia, Pittulongu ve San Pantaleo otelleri €75-150 aralığında bulunabiliyor. 

Booking.com'da Olbia otelleri için tıklayın.
Booking.com'da San Pantaleo otelleri için tıklayın.

Pittulongu plajı

Pittulongu plajı, Sardinya adası
Pittulongu plajı
Upuzun Pittulongu plajı, Olbia merkezde kalanların gelip denize girdikleri temel plajlardan. Plajda bir iki tesis, şezlong, şemsiye kiralanacak yer ve bizim gibi kendi şemsiyesini getirenler için de kumların üstünde serilebilecek bolca alan var. Plajın hemen arkasındaki geniş otopark da ücretsiz. Ancak, Pittulongu bu civardaki en normal, en ortalama güzellikteki plaj diyebilirim. Pittulongu'nun hemen yanındaki, daha çok yazlıkçıların girdiği yan yana sıralı daha küçük koylar daha beyaz kumlu ve daha bir inanılmaz. Pittulongu daha çok, plaj gibi plaj ortamı sebebiyle tercih edilebilir.

 Booking.com'da Pittulongu otelleri için tıklayın.

Spiaggia del Pelicano & Spiaggia Bados

Pittulongu'nun beyaz kumlu plajları, Sardinya adası
Spiaggia Bados

Pittulongu'da irili ufaklı birçok böylesi rüya gibi, beyaz kumlu, cam gibi turkuaz sulu plaj var. Konaklamamız esnasında her gittiğimiz plajda bu dünkünden de güzelmiş dedik. Etrafta daha çok yazlıkçılar olduğu için genel olarak nispeten sakindi. Konakladığımız yerin tam bu plaja çıkan bir kapısı vardı. Harika değil mi!

 Booking.com'da Pittulongu otelleri için tıklayın.

Spiaggia Bianca

Spiaggia Bianca, Sardinia Italy
Spiaggia Bianca

Spiaggia Bianca yani Beyaz Plaj, Olbia civarında gezilecek yerler arasında ilk sırada yer alıyor. Golfo Aranci kasabası yakınlarındaki plaja dikçe bir tepeden iniliyor. Beyaz kumlu, berrak sulu, çok çabuk derinleşmeyen çok keyifli bir plaj. Plajın arka tarafında otopark da var. Otopark ücretliydi ama bizim gibi akşam geç saatlere kadar plajda kalınca otopark ücretini ödeyecek kimse bulamayabiliyorsunuz. Plajda bir tesis ve kiralanabilecek şezlong şemsiye var. Şezlong kiralama ücretleri gördüğüm kadarıyla Olbia'dan kuzeye doğru gittikçe artıyor ve iki şezlong bir şemsiye fiyatları 20-30€ civarı veya üstü olup şezlongun denize ilk sırada veya arkalarda olmasına göre de değişiyordu. Bizim gibi kendi şemsiyesini getirenler için plajlar ücretsiz ve yine Spiaggia Bianca'da da bolca yer ayrılmıştı.

Costa Smeralda plajları

Costa Smeralda, Sardinya adası
Costa Smeralda kıyıları

Costa Smeralda ve genel olarak Sardunya Adası sosyetik tatil ile özdeştirilmiş durumda. Emerald Coast dedikleri bu bölge dünya set sosyetesinin uğrak yerlerinden. Sebebi de ortada, bu bölgede birbirinden güzel birçok plaj var. Hal böyle olunca, "acaba daha uygun şartlarda buralarda tatil yapıp bütçeyi çok da zorlamadan bu güzel denizlerin tadı çıkarılamaz mi?" sorusu akla geliyor. Bizim cevabımız, "evet mümkün" 

Bu bölgeyi keşfetmek için kalınabilecek yerler: OlbiaPittulongu ve San Pantaleo

Spiaggia Del Principe


Spiaggia del Principe, Sardunya adası
Spiaggia del Principe

Spiaggia Del Principe, Costa Smeralda'da yolumuzun geçtiği plajlardandı. Çok da ucuz olmayan park yerine arabınızı park ettikten sonra plaja yaklaşık 10 dakika yürümeniz gerekiyor. İnce beyaz kumlu, ılık, sakin sulu bir plaj. Gün içinde oldukça kalabalık olabildiğinden sabah erken saatlerde gitmekte fayda var.

La Maddalena

La Maddalena, Sardunya adasının kuzeydoğusunda bir adalar zinciri. La Maddalena Archipelago milli parkı olarak geçen bu bölge koruma altında ve inanılmaz güzellikteki, mavi yeşil deniz tonlarında denizi ve çok güzel plajları ile ünlü. Palau kasabasından La Maddalena'ya günlük bot turları kalkılıyor. Botlar, gün boyu birkaç tane adaya uğrayıp rüya gibi denizlerde yüzme molaları veriyor. "Get Your Guide" üzerinden La Maddalena bot turlarını, herbir tur için müşteri yorumlarını inceleyebilir; bütçenize göre en yüksek puanlı turu seçebilirsiniz.

Batı Sardunya Kıyıları

Sardunya adasının batı kıyılarının en önemli şehri, çok güzel korunmuş bir tarihi şehir bölgesi de olan cıvıl cıvıl Alghero. Alghero yakınlarında bir sürü plajın yan yana sıralandığı bir körfez var. Hem Olbia, hem de Alghero'da konaklayacağımız yerleri, çocuklarla rahat etmek adına plaja yürüyüş mesafesinde gidebilecek şekilde seçmiştik. Ancak Alghero old town'dan yürüyüş mesafesindeki plaja gittiğimizde gördüğümüz görüntüye inanamadık. Deniz kıyısı, tam da denize girilen yerde simsiyah, doğal olmasına doğal ama göze çok da iyi gelmeyen bataklık görünümündeki parçacıklarla kaplıydı. Siyahlık, denize doğru açıldıkça azalıyordu ama doğu kıyısında Olbia civarındaki berrak tertemiz denizler sonrası burası çok da cazip gelmedi bize...

Alghero eski şehrinden uzaklaşıp yine her gün farklı bir plajı denedik. Plajların bazıları beyaz kumlu, bazıları kızıl sarı kumluydu, gittiklerimizin hepsi yine çok yavaş derinleşen küçük çocukla da rahat ettiğimiz yerlerdi. Deniz suyu temiz ve güzeldi ama genel olarak doğu kıyısındaki "vay be" şaşkınlığını yaşatmadı bize. Alghero plajlarında plaj şemsiyesi ve iki şezlong fiyatı yaklaşık 18€ civarıydı. Sardunya adasındaki her bir plaj gibi burada da genel eğilim kendi şemsiyeni getir, kuma yayıl şeklindeydi.

Bu bölgeyi keşfetmek için kalınabilecek yer: Alghero 
Alghero otelleri € 40-100 aralığında bulunabiliyor. 
Booking.com'da Alghero otelleri için tıklayın.

Mugoni Plajı

Mugoni plajı, Sardinya adası İtalya
Mugoni plajı

Alghero yakınlarındaki Mugoni Plajı, çam ağaçları arasından kumluk denize açıldığınız, sığ denizli, küçük çocukla çok rahat ettiğimiz bir aile plajı. sıcaktan bunalıp nefes almak istediğinizde de çam gölgeleri yanı başınızda. Uzun sahilde yeme içme için de birkaç tesis mevcut.

Porto Ferro Plajı


porto ferro plajı, sardunya adası italya
Porto Ferro plajı

Porto Ferro plajı Alghero'ya biraz uzakçana ama Ağustos ayında gittiğimiz Sardunya tatilimizde bile koskoca sahilde tek tük sadece birkaç kişinin olduğu çok bakir bir plaj. Plajın güney kısmına giden yol kötü diye okuduğumuzdan bizler orman içinden yaklaşık yirmi dakika yürüyerek ulaşılabilen kuzey kısmına gittik ve tüm gün bu bakir plajın güzelliğini çıkarttık. Plajda herhangi bir tesis yok, hazırlıklı gitmek gerekiyor. Aklınızda olsun, plajın sonuna doğru gittiğimizde tesadüfen varlığından haberdar olduğumuz plajın en kuzeyinde nüdist bölüm de mevcut.

Güney Sardunya Kıyıları

Poetto plajı, Chia plajı

Sardunya Adası'nın en güneyinde, aynı zamanda adanın başkenti de olan Cagliari güzel old town merkezi ile klasik tarihi İtalyan ruhunun hissedilebileceği bir yer. Cagliari etrafında sıralı Poetto, Chia gibi onlarca plaj da var. Bir başka değişle hem güzel plajlara ulaşabileyim, hem de tarihi atmosferli İtalya'yı hissedebileyim diyenler için güzel bir destinasyon. Ancak adanın en güneyinde olma konumu ve adanın kuzeyindeki merkezler ile arabayla yaklaşık üç saatlik mesafesi ile biraz ayrık. Doğrudan Cagliari'de bulunan uluslararası havaalanına uçup, old town civarına yerleşip her gün ayrı bir plajı keşfetmek için çok mantıklı bir yer. 

Bu bölgeyi keşfetmek için kalınabilecek yer: Cagliari 
Cagliari otelleri €80-160 aralığında bulunabiliyor. 
Booking.com'da Cagliari otelleri için tıklayın.

Bizler Cagliari yerine, adanın kuzey doğusundaki Olbia'ya daha uygun uçak bileti bulduk ve Sardunya Adası tatilimizde o bölgeyi merkez aldık.

İlgili yazılar:

For English version of my blog post "Sardinia with kids", please click here.