Napoli ve Amalfi kıyılarının ünlü lezzetleri: pizza, lemoncello ve deniz mahsülleri. Pizzanın anavatanı olan Napoli ve çevresinde nefis pizzalar yedik, sıra sıra limon bahçeleri ile süslü Amalfi kıyılarında içimizi ferahlatan limoncellolar içtik. Makarnasıyla, deniz mahsülüyle İtalyan mutfağı zaten bir klasik...

Limoncello


Bu seyahatimizde limoncello ilk Positano'da kaldığımız Villa Yiara'da çıktı karşımıza. Oteli ararkenki yorgunluğumuzu almak için sıcak ev sahibimizin iki kadeh dolusu limoncello ikramıyla İtalya'nın güney sahillerine güzel bir merhaba dedik. Bir nevi limon likörü olan limoncellodan aldığımız daha ilk yudumda bu coğrafyada olduğumuzu sonuna kadar hissettik.



Pizza


Napoli'de pizzacılık gerçek bir kültür. Ustalığından odun fırınına herşeye son derece önem veriliyor ve sonuç olarak inanılmaz lezzetler ortaya çıkıyor. Öyle çok malzemeli çeşide de gerek yok, bir margarita bir marinara tamam. Margarita da kendi içinde çeşitlere ayrılıyor, bazıları ortası sulu sulu ve yumuşak seviyor bazıları çıtır çıtır. Fiyatları ise bizdekilere nazaran gayet ekonomik. Napoli ve çevresinde her sokak arasında bulabileceğiniz pizzaların biz yine buralara kadar gelmişken en ünlü ve lezzetlilerini yiyelim dedik ve aşağıdaki yerlerdekileri denedik.

Napoli'de pizza nerede yenir?

Da Michele (Napoli)

Da Michele, Napoli'deki pizzacılardan en ünlü olanlarından. Dip dibe, masaların başkalarıyla paylaşıldığı gayet sade ve içten bir ortam. Yoğun bir saatte gittiğimizden bizi doğrudan fırının yanındaki masaya oturtmazlar mı, bayıldık. Bol bol konuşan, gülüşen tipik Napoli erkekleri pizzaları hazırlayıp fırına atıyordu. Pizza ustası da pizzanın pişme durumuna göre ateşe yaklaştırıp uzaklaştırıp bir dakika gibi kısacak bir sürede pizzayı pişiriyordu.


Da Michele'in pizzaları ortası sulu margaritalar cinsinden. Domates sosunun suyundan çıtır pizzanın yumuşamış ortası bizim alışık olduğumuz pizza yapısından çok uzaktı ama lezzeti gayet güzeldi. Julia Roberts'ın Eat Pray Love filminde burada pizza yerkenki resmi ile bakışa bakışa bol mozarellalı margaritalarımızı afiyetle yedik...


Da Franco (Sorrento)


Sorrento'daki Da Franco'nun içinden Sorrento'daki Da Franco'da Peroni içerken

Da Franco'da pizza yemek, Lonely Planet'ın Sorrento'da yapılacaklar listesinde ilk sırada yer alıyor. Burada margarita ve marinara pizza yedik ve gerçekten bayıldık. Her iki pizza da odun ateşi kokulu, çıtır çıtır ve nefisti. Marinarada peynir yoktu, domates sosu ve ançuez vardı. Baharatlar, sos ve ançuez öylesine güzel yakışmıştı ki yemekte çok ançuez sevmez bana bile bu pizzayı sevdirdi.

Sorrento'daki Da Franco'nun pizza marinarası Sorrento'daki Da Franco'nun margharita pizzası

Mozarella (Campania, Lazio)


Napoli havaalanındaki mozzarella barda Napoli havaalanındaki mozzarella barda

İtalyan pizzasının vazgeçilmezi mozarellanın da çeşitleri olduğunu biliyor muydunuz? Napoli havaalanında tesadüfen keşfettiğimiz Mozarella Bar'da gerçek mozarellanın DOP statüsünde olduğunu, (yani belirli bölgelerde, belli yöntemlerle yapıldığı ve özel bir kalitede olduğunun kontrol altında tutulduğunun simgesi) ve bölgelere göre de lezzetinin de değiştiğini öğrendik. Tatlımsı Paestum, daha güçlü tattaki Volturno gibi çeşitlerini denedik. Mozarellanın da kendi içinde böylesine dallanıp budaklandığına çok şaşırdık.


Napoli civarında hemen her yerde karşılaştığımız güzel ekmekler eşliğinde mozarellalarımızı yedik. Pizza üretiminde edindikleri tecrübeden olsa gerek kuzey İtalya'da hemen hiçbir yerde iyi bir ekmeğe rastlamazken buradakiler Fransa ile boy ölçüşecek cinsteydi...

Deniz Mahsulleri



Turistik yerlere sezon dışı gitmenin maalesef kaçınılmaz sonucu: Roma'daki gibi bir lezzet şöleninde bulamadık kendimizi. Açık olan birkaç turistik yer ile yetinmek zorunda kaldık. Bunlarda yemek yerken de ne yazık ki Barcelona seyahatimizde olduğu gibi deniz mahsulü cennetindeymişiz gibi hissetmedik.

Positano'da nerede ne yenir?

Chez Black (Positano)

Positano sahilindeki Chez Black

Positano sahilindaki Chez Black o şirin yerde bulabildiğimiz tek tük açık restoranlardandı. Rehberlerde Positano ve Amalfi kıyılarında yemek yemek için sahilden ne kadar uzaksa o kadar uygun yazıyordu. Chez Black de sahilde bulunmanın avantajıyla fiyatlarını mesela Roma'daki restoranlara göre %50 yükseltmiş ancak lezzette oradakilerden çok uzakta kalmıştı. Frutti di mare (deniz mahsulleri salatası), spagetti a la vongole (kum midyeli spagetti) ve bunlar arasında en başarılısı mürekkep balıklı makarna yedik.

Positano sahilindeki Chez Black'te spaghetti a la vongole

Sorrento'da nerede ne yenir?

La Kambusa (Sorrento)



Sorrento limanında Capri feribotuna çok az vaktimiz kalmışken nerede yemek yesek arayışımız sonucu yereller tarafından hınca hınç doldurulmuş bu şirin restoranı keşfettik. Garsonun İngilizce bilmediğini görünce de yaşasın dedik turistik olmayan gerçekten yerel bir yer bulduk. Fiyatlarının gayet makul olduğu restoranda hem Capri gidişi hem de dönüşü yemek yedik ve birçok yerel lezzet denedik...

Sorrento'da La Kambusa'da deniz mahsulleri salatası
Sorrento'da La Kambusa'da mürekkep balıklı spagetti Sorrento'da La Kambusa'da kızarmış yerel deniz mahsulleri tabağı

Michelangelo (Capri)

Capri adasına sezon dışı hele de bir Pazar günü gittiğimizden ana sokaklarda akşam yemek yiyebileceğimiz hemen hiçbir yer göremedik. Kaldığımız La Floridana oteldeki resepsiyonist imdadımıza yetişti ve Capri ara sokaklarında açık olan birkaç yeri bize tarif etti. Biz tercihimizi Michelangelo'dan yana kullandık. Limon başkentindeyiz ya yemeklerde de limon esintili yemekleri seçtik. Lezzetler fena değildi, yemek sonrası küçük bir karaf dolusu gelen limoncello ise harikaydı...

Capri'de Michelangelo'da yemekten sonra servis edilen ev yapımı limoncello Capri'de Michelangelo'da limon soslu ravioli
Capri'de Michelangelo'da limonlu kek

Roma Dondurması

Amalfi'yi dolaşırken güneş öylesine güzel açtı ki, o güzel sayfiye kasabasında yazdan kalma bir gün yaşattı bize. Tabii öylesine güzel bir günde Duomo'nun bulunduğu meydanda oturup güzel bir Roma dondurması yemek şart oldu. Limonlu, Baci çikolatalı İtalya'ya has ne lezzet varsa kupumuza doldurduk ve afiyetle yedik...



Amalfi Kıyıları'nda nereleri gezdik?

Bu seyahatimizde Napoli, Pompei, Capri adasıSorrento, Amalfi ve Positano'ya gittik. Tüm bölgeyi çok sevdik ama özellikle Amalfi kıyısına ve Positano'ya bayıldık. 

Amalfi Kıyıları'nda nerede konakladık?

Amalfi Kıyıları gezimizde konakladığımız şehirler:

Positano

Positano'da nerede kalınır
Positano'daki otelimizde odaya getirilen kahvaltı

Positano otelleri, özellikle sezonda oldukça pahalı olabiliyor. İyi bir araştırma yapmak, gerekirse bizim yaptığımız gibi daha düşük sezonda gitmek de değerlendirilebilir. 

Booking.com 'da Positano otelleri için tıklatın.

Biz, Villa Yiara otel 'de konakladık ve otelden çok memnun kaldık. Otelin özellikle manzarası çok güzeldi.  (booking.com puanı: 9.6  / 770'den fazla yorumdan) için tıklayın.

Sorrento

Sorrento'da nerede kalınır
Sorrento'daki otelimizde kahvaltıda Prosecco vardı.

Sorrento'da Antiche Mura adında son derece profesyonel işletilen bir otelde kaldık. Otelin geniş, temiz odaları, minik bir bahçesi ve dillere destan bir kahvaltısı vardı.

Booking.com Hotel Antiche Mura puanı 9.1 /1100'den fazla yorumda, otel fiyatlarını incelemek için tıklayın.

Capri Adası

Capri'de Hotel La Floridiana'da konakladık. Adanın güney tarafındaki marina olan Marina Piccola'ya doğru, güzel deniz manzaralı bir odada kaldık.

Booking.com Hotel La Floridiana puanı 8.8 / 500'den fazla yorumda. Otel fiyatlarını incelemek için tıklayın.



Amalfi Kıyıları'nda gezilecek yerler için yazım: