Bulgaristan'ın başkenti ve en büyük şehri olan Sofya, kısa bir yurtdışı gezisi için çok güzel bir destinasyon. Bizler, birçok defa Sofya'yı ziyaret ettik. Sofya tecrübelerimizi, bu Sofya gezi rehberi boyunca ayrıntılı ve haritalı gezi rotası olarak derledim. Sofya gezilecek yerler nereler, Sofya gezisinde neler yapılır ve daha birçok fikir aşağıdaki blog yazımda.
Sofya Gezi Rehberi
Neden Sofya gezisi?
Sofya'nın neyi meşhur, neden Sofya'ya gidelim diye düşünüyorsanız, fikir verecek birkaç ipucu:
- Yakın, ulaşımı kolay ve ekonomik
- Uygun fiyatlı: kur farkına rağmen diğer Avrupa şehirlerine göre daha ekonomik
- Avrupai ambiyans: geniş caddeler, şehir parkları, cafeleri, restoranları, keyifli ortamları
- Keyifli ve ekonomik bir yeme içme rotası ve iyi bir gece hayatı
- Yeme içmenin en pahalı kalemi alkollü içecekler Bulgaristan'da uygun fiyatlı. Bulgar şarapları hem çok iyi hem ekonomik; Bulgar birası cafe'lerde bile satılıyor ve çok ucuz.
- Yanıbaşımızda olmasına rağmen bizlerden çok farklı yepyeni bir kültürü keşfetme
- Kısacık sürede, günlük hayattan uzaklaşıp güzel bir hava değişikliği
Sofya kaç günde gezilir?
Sofya gezilecek yerler alt alta dizilip, nokta atışı şeklinde gezilmek istenirse, Sofya bir günde gezilebilir. Ancak, Sofya'ya temel gitme sebebi, müze ve kilise gezmeden öteye keyifli ortamlarının tadını çıkartmak olmalıdır bana göre. Bu sebeple, yemeli içmeli bir Sofya gezisi için en az iki gün ayırmak gerekir.
Bir bahar tatilinde Sofya'da Aleksander Nevski katedrali önünde |
Sofya'ya nasıl gidilir?
Bulgaristan'a gitmek için bütçenize göre uçakla, kendi aracınızla, otobüsle ya da trenle gitmeyi tercih edebilirsiniz.
Uçakla:
İstanbul - Sofya uçuş süresi 1 saat 15 dk sürüyor
Otobüsle:
Biz birçok defa otobüsle Bulgaristan'a gittik. Türkiye'de şehirler arası otobüs bileti fiyatlarına ta Bulgaristan'a gidilebiliyor. Ancak, bunlardaki sıkıntı arada ve sınırda bolca bekleme molaları verildiğinden yolculuk çok uzun sürüyor. Yaklaşık 9 saatte İstanbul'dan Sofya'ya ulaşılabiliyor. Metro, Arda tur, Huntur, Lüks Yonca gibi otobüs firmaları İstanbul'dan Sofya'ya gidiyor. Ayrıca Bursa, İzmir ve Edirne'den de Sofya'ya otobüs seferleri bulunuyor.
Kendi aracınızla:
Özellikle çift, arkadaş grubu ya da aile olarak Bulgaristan'a gidilmek istendiğinde en mantıklısı kendi aracınızla gitmek. Bizler kendi arabamızla sıkıtısız olarak birçok kez Bulgaristan'a gittik. Bu konuda tereddütleriniz varsa "Bulgaristana arabayla nasıl gidilir?" yazım burada.
İstanbul'dan Sofya özel araçla kesintisiz olarak gidildiğinde 6 saatlik bir yolculuk. Ancak arada sınır geçişi olduğundan gittiğiniz zamanın yoğunluğuna göre yarım saat, bir saat gibi bir süre de sınır geçişinde kaybediliyor. Bizler genel olarak yarım saat gibi sürede Kapıkule sınır kapısından geçiş yapabildik. Yani toplamda 6 saat 30 dakika gibi sürede, özel aracınızla İstanbul'dan Sofya'ya ulaşılabiliyor.
Trenle:
Son zamanlarda Sofya Ekspresi ile Bulgaristan'a gitmek çok popüler. Özellikle Sofya'dan diğer Avrupa şehirlerine uygun fiyatlı birçok uçuş olduğundan, Sofya üzerinden uygun fiyatlı Avrupa gezileri için de tercih ediliyor. Sofya Ekspresi ile İstanbul'dan Sofya yaklaşık 12 saat sürüyor.
Sofya için vize gerekli mi?
Evet. Sofya ve dolayısıyla Bulgaristan, Avrupa Birliğinde yer alıyor ve Mart 2024 tarihi itibariyle de Schengen bölgesine dahil edildi. Bulgaristan'ı Türk pasaportu ile ziyaret etmek için Bulgaristan vizesi ya da herhangi bir Avrupa Birliği ülkesinden alınan Schengen vizesi gerekli.
Sofya'da İngilizce ile anlaşabilir miyiz?
Sofya, oldukça turistik bir şehir olduğundan Sofya turistik yerler etrafında büyük oranda İngilizce bilmek yeterli olur. Sofya otellerinde İngilizce konuşarak rahatlıkla anlaşırsınız. Restoranlarda İngilizce menü olan yer oldukça fazla ve genç nüfus genelde sıkıntısız şekilde İngilizce konuşuyor.
Ben Bulgarca bildiğim için benim için bir sıkıntı yoktu ancak benimle birlikte Sofya'yı ziyaret eden Bulgarca bilmeyen eşim ve arkadaşlarım da İngilizce konuşarak Sofya'da anlaşabildiler. Ancak, turistik yerler dışında özellikle yaşlı nüfusta İngilizce bilen pek olmadığından iletişim sıkıntılı olabilir.
Bununla birlikte, Bulgaristan'daki bir diğer farklılık Slav alfabesi kullanmaları. Bu da farklı kültür keşfetmenin güzelliği. Mesela eşim, Bulgarca menüdeki Slav harfleri tek tek çözmeye çalıştığında fark etti ki menüde aslında Bulgarca harflerle "çay" yazıyormuş. :) Ortak kelime bir sürü, sadece bazen biraz Slav alfabe beyin jimnastiği yapmak gerekiyor...
Sofya nasıl bir yer?
Bulgaristan'ın başkenti ve en büyük şehri olan Sofya geniş caddeleri, yeşil parkları ve güzel mimarisi ile keyifle gezilecek bir şehir. Kendine has şehir ortamı, güzel restoranları, şık barları ve hareketli gece yaşantısı ile de popüler bir yer Sofya.
Kendine has diyorum çünkü Sofya, tarihi ama modern, yer yer doğu bloku izlerini taşıyan ama yüzünü batıya çevirmiş, sokaklarında en lüks spor arabaları da eski dönem doğu bloku arabaları da görebileceğiniz zıtlıklarla dolu bir şehir aynı zamanda. Ancak, özellikle Avrupa Birliği'ne dahil olması ile şehrin çehresi daha bir değişti, modernleşti. Sofya'nın pırıl pırıl metrosu buna iyi bir örnek.
Sofya Katedrali yakınında bit pazarı |
Topu topu 6 küsür milyon olan Bulgaristan nüfusunun 1 milyondan fazlası Sofya'da yaşamasına rağmen Sofya merkezi çok kompakt, her yer yürüme mesafesinde ve öyle aşırı bir kalabalık hissiyatında değil. Daha da önemlisi Sofya oldukça güvenli; ayrıca, diğer Bulgar şehirleri kadar olmasa da ekonomik.
Sofya gezilecek yerler
- Vitosha bulvarı
- Alexander Nevski Katedrali
- Rus kilisesi
- Şehir parkı ve İvan Vazov milli tiyatrosu
- Rotunda Sveti Georgi kilisesi
- Parlemento binaları ve geniş caddeleri
- Azize Sofia anıtı
- Tzum
- Banya Başı Camii
- Sofya Tarih Müzesi ve Sofya termal çeşmeleri
- Kapalı Pazar (tzentralni hali)
1. Vitosha bulvarı
Sofya'nın en büyük alışveriş caddesi. Trafiğe kapalı upuzun cadde boyunca sıralı mağazalar, cafe ve restoranlar ile yolunuzun mutlaka geçeceği bir cadde. Oturup bir kahve içip soluklanıp gelen geçeni izlemek için keyifli bir yer.
2. Alexander Nevski Katedrali
Sofya'da Alexander Nevski Katedrali |
Sofya'nın simgelerinden olan bu katedral Balkanlardaki en büyük Doğu Ortodoks kilisesi. Neo-Bizantin tarzda inşa edilmiş olan katedral 93 harbinde ölen Rus askerleri onuruna inşa edilmiş.
3. Rus kilisesi (Aziz Nikolay Kilisesi)
Aziz Nikolay kilisesi |
Sofya'nın merkezindeki Rus Kilisesi (Church of St. Nicholas the Miracle maker) bir Rus Ortodoks kilisesi ve farklı mimarisi ile hemen dikkat çekici bir yapı.
4. Şehir parkı ve güzel mimarili İvan Vazov milli tiyatrosu
Sofya merkez parkı ve İvan Vazov tiyatrosu |
Sofya'nın orta yerinde, İvan Vazov tiyatrosunun yanında, kocaman bir şehir parkı var. Bolca yeşil alan, fiskiyeler, cafeler ile soluklanmak için keyifli bir yer.
5. Rotunda Sveti Georgi kilisesi
Sveti Georgi kilisesi |
Sofya merkezinde yürüyorken, modern yapılar arasında aniden karşınıza çıkan tarihi yapılar ve kalıntılar ile karşılaşıyorsunuz sık sık. İşte böylesi bir yerde, kırmızı tuğlalı Rotunda Sveti Georgi kilisesi karşınıza çıkıveriyor. Bir Antik Roma yapısı bu kilise Sofya'daki en eski yapı olarak kabul ediliyor.
6. Parlamento binaları ve geniş meydanlar
Bulgaristan Parlemento binası |
Sofya'nın en merkezinde Nezavisimost meydanı etrafında tipik Sovyet binalarının hala dimdik ayakta duran örnekleri bulunuyor. "Largo" olarak da adlandırılan bu meydandaki üç yapı 1950'li yıllarda şehrin görkeminin temsili olarak inşa edilmiş. Binalar günümüzde, Bulgar meclisi, Tzum alışveriş merkezi ve Başkalık ofisleri olarak kullanılıyor.
7. Azize Sofia Anıtı
Yine, Nezavisimost meydanının bir ucunda da şehrin koruyucu azizesi, Azize Sofia heykeli bulunuyor. Sofia, Yunancada bilge demek ve Azize Sofia kolundaki baykuş bilgeliği simgeliyor.
8. Tzum
Aziza Sofia anıtı ve yanda Tzum binası |
Çok katlı mağaza departmanı olan Tzum, eski zamanlarda Sofya ziyareti esnasında muhakkak uğranılıp alışveriş yapılan ya da şöyle bir dolaşılan bir yerdi. Modern avm'lerden sonra eski şaşası olmasa da göz atmaya değer.
9. Banya Başı Camii
Banya Başı camii |
Bir Mimar Sinan eseri olan Banya Başı Camii, Sofya'da Osmanlı döneminden kalma hala ibadete açık bir camii. Caminin yapımı 1566 yılında tamamlanmış.
10. Sofya Tarih Müzesi ve Sofya termal çeşmeler
Sofya'da bolca termal su kaynakları bulunuyor. Hatta, Sofya sokaklarında dolaşıyorken, en merkezde Sofya Tarih Müzesi yanındaki çeşmelerde damacanalarını termal su ile dolduran insanlar ile karşılaşıyorsunuz. Güzel bir restorasyon sonrası günümüzde Sofya Tarih Müzesi olarak kullanılan yapı da eskiden şehrin halka açık kaplıca merkeziymiş.
11. Kapalı Pazar (tzentralni hali)
Sofya kapalı pazar (hali) |
Banyabaşı camisinin hemen karşısındaki pazar yeri farklı farklı Bulgar ürünü satılan bir yer. Gayet merkezi bir konumdaki bu pazarda turist olarak dolaşmak ya da oturup bir şeyler yemek keyifli.
Sofya'da 1. gün gezi rotası önerisi
Yukarıdaki Sofya gezilecek yerler listesini hızlıca dolaşarak Sofya'yı birkaç saatte gezebilirsiniz. Ancak Sofya gezinize en az iki gün ayırdıysanız Sofya gezinizin ilk gününde ortamı keşfetmek için ve Sofya atmosferinin tadını çıkartmak için daha çok fırsatınız olacaktır. Sofya'da birinci gününüzde örnek gezi rotası:
- İlk durak Aleksnder Nevski Katedralı
Aleksander Nevski Katedrali |
Sofya'nın simge yapısı Aleksander Nevski Katedrali, Sofya gezisine başlamak için iyi bir nokta. Katedralin dışı kadar içi de oldukça görkemli, muhakkak zaman ayırıp içini de gezin.
- Sofya şehir parkında mola
Katedral gezisi sonrası, yolunuzu etraftaki irili ufaklı tarihi kiliselerden geçirip şöyle bir soluklanmak için şehir parkına doğru yönelebilirsiniz. Sofya'nın en orta yerindeki kocaman parkta yerlilere karışıp, kafelerde oturup kahvenizi yudumlamak keyifli.
- Sofya'da katılabileceğiniz aktiviteler
Park molası sonrası, farklı ilgi alanlarına göre önerebileceğim birkaç farklı aktivite var:
Sofya komünist dönemi yapılar yürüyüş turu:
Sofya'nın dününü ve bugününü daha iyi anlayabilmek için, Sofya'nın tarihindeki komünizmin yükselişini ve çöküşünü anlatan bir tura katılabilirsiniz. Get Your Guide üzerinden satın alabileceğiniz bu turun fiyatı €14. (Tur 300'den fazla katılandan 4.9 / 5 puan almış) Tur hakkında daha ayrıntılı bilgi, katılanların yorumları ve güncel fiyatlar için tıklayın.
Sofya lezzet turu:
Sofya'dayken yerel bir rehberle lezzet turuna katılmak isterseniz, aşağıdaki Sofya bit pazarları ve lezzet turu ilginizi çekebilir. Hem Sofya'da gezilecek yerler etrafında rehberle dolaşıp, hem de 4 farklı noktada yerel lezzet tadımı yapıyorsunuz. Turu incelemek için tıklayın.
Bulgar şarapları tadımı:
Şarap tutkunları için de bir önerim var, Bulgaristan'ın şarapları gayet başarılı ve daha da iyi haber oldukça uygun. Sofya'dayken farklı farklı Bulgar şaraplarını denemek isterseniz bu rehberli yerli şarap ve peynir tadımı ilginizi çekebilir. Get Your Guide'taki bu aktivite 5 çeşit şarap ve 2 çeşit peynir tadımı yapılıyor ve fiyatı €18. Tadım hakkında daha ayrıntılı bilgi, katılan kişilerin yorumları ve güncel fiyatlar için tıklayın.
- Vitosha Bulvarı'nda ortamın tadını çıkarın
Her daim cıvıl cıvıl Vitoşa Bulvarı Sofya'nın kalbi. Boylu boyunca Vitoşa Bulvarı boyunca gezindikten sonra artık iyi bir yemeği hak ettiniz. Vitosha bulvarı üzerindeki Shtastlivetsa Vitoshka, Bulgar mutfağını lezzetli örneklerini sunan popüler bir restoran. Bulgar mutfağı dışında farklı mutfakları denemek isterseniz, etrafta İtalyan restoranından tapasa, Vino bardan, çok iyi hamburgercilere birçok seçenek bulabilirsiniz.
Sofya'da 2. gün gezi rotası önerisi
Sofya'daki ikinci gününüzde Sofya şehir merkezinin kuzeyindeki Sofya gezilecek yerleri keşfedebilirsiniz. Bit pazarları, kapalı pazarlar, tarihi avm'ler; biraz alışveriş biraz tarih...
- Bit pazarı gezintisi
Sofya bit pazarı |
Sofya'daki ikinci gününüze sabah Aleksander Nevski Katedrali yakınlarında kurulan bit pazarını gezmekle başlayabilirsiniz. Bit pazarında satılan ürünler, Sofya'nın geçmişine çok güzel ışık tutuyor. Komünist dönemi madalyaları rozetleri, danteller, Matrushka bebekleri, artık aklınıza ne gelirse...
Sofya bit pazarı çok orijinal |
- Sofya'nın ihtişamlı binaları
Bu rotadan devam ediyorken, Sofya'nın en merkezindeki, eski günlerin mimarisini yansıtan Parlemento ve başkanlık binaları ve Tzum'un güzel binası yanına varılıyor. Tzum'da biraz alışveriş ve gezinme arası verdikten sonra şehrin en iyi pizzasına doğru yolunuza devam edebilirsiniz.
Rotanız yakınlarında bulunan Olio D'oliva, Tripadvisor'da en iyi ikinci Sofya restoranı. Hazır öğle saati yaklaşmışken, şehrin en iyi pizzası olarak nam salmış pizzaların tadına bakabilirsiniz.
- Banya başı Camii ve Sofya termal kaplıcaları
Sofya Tarih Müzesi |
Sofya merkezinin kuzeyine doğru yürüyüşünüze devam ettiğinizde Banya Başı camii ve termal çeşmelerin bulunduğu alana ulaşılıyor. Sofya'nın en orta yerinde, insanların elinde damacanalar şifalı termal su doldurma görüntüsü oldukça ilginç doğrusu. Çeşmeden akan termal suların dilerseniz tadına bakabilir ve hemen yandaki Sofya'daki en güzel binalardan biri olan Sofya tarih müzesini gezebilirsiniz.
- Sofya "hali'leri" (kapalı pazar yeri)
Hali'ler Bulgar şehirlerinde eski zamanların kapalı pazar alanları ve süpermarket karışımlarıydı. (Çocukluğumda şehre indiğimde benim gezmeyi ve annemle alışveriş yapmayı en sevdiğim yerdi.) Zamanla Bulgar şehirlerinde hali marketleri de modernleşti. Sofya'daki modern hali binası da öyle bir yer. Bol miktarda Bulgar ürünü bulabileceğiniz Sofya hali pazar binası, eve dönmeden güzel ve lezzetli bir şeyler alışverişi yapma fırsatı aynı zamanda.
- Dönmeden güzel bir ziyafet yapmayı ihmal etmeyin
Yavaş yavaş kısa Sofya gezintinizin sonuna yaklaşıyorken, upuzun Sofya - Türkiye otobüs ya da tren yolculuğunuzun bir çırpıda geçmesini kolaylatıracak minik bir öneri: güzel bir Sofya restoranında nefis bir yemek yiyin ve Bulgar şaraplarının son bir kez tadına bakın. Tavsiye ederim, daha önce denendi :). Güzel bir yemek ve bir şişe şarap sonrası, doğrudan otobüsle dönüş yoluna geçtiğinizde, otobüse oturduktan sonra bir bakıyorsunuz sınırdasınız, sonrasında bir bakıyorsunuz gelmişsiniz bile. :)
Sofya restaurantları
Çok merkezde değil ama yine de merkeze yakın olan Staria Chinar restoranını, son bir geleneksel Bulgar yemeği için deneyebilirsiniz. Alternatif olarak, Sofya farklı dünya mutfağı örneklerini denemek için de çok iyi bir yer. Restaurant Niko'las uzakdoğu ve füzyon mutfağı, Vino & Tapas ve Cava restoranları İspanyol mutfağı, Pastorant da İtalyan mutfağı lezzetleri için gidilebilecek restoranlar.
Sofya'da nerede kalınır?
Vitosha bulvarı yakınında otel
Art 'Otel (booking.com puanı 9.0 / 1200'den fazla yorum için) Sofya'da çok iyi bir konumda, Vitosha bulvarının yakınında bir otel. Otelin çok iyi bir kahvaltısı ve arabanızı bırakabileceğiniz otopark da var. Otel fiyatları için tıklayın.
Sofya'da uygun fiyatlı otel
Daha da uygun fiyatlı bir otel seçeneği için Art Hotel 158 (booking.com puanı 9.0 / 600'den fazla yorum için) Banyabaşı camii yakınlarında, yine şehir merkezine yakın, yeni bir hotel. Otel fiyatları için tıklayın.
Sofya merkezde şık bir konaklama
Sofya'da daha lüks ve şık bir konaklama düşünenler için Juno Hotel Sofia (booking.com puanı 9.6 / 60'dan fazla yorum için) çok iyi bir tercih. Sofya'nın en merkezinde, tüm Sofya gezilecek yerler noktalarına kolaylıkla yürüyerek ulaşma mesafede, şahane bir otel. Güncel fiyatlar için tıklayın.
Diğer Sofya otel seçenekleri için tıklayın.
Sofya'da ne yenir
Bulgaristan'a ilk seyahatiniz ve Bulgaristan'da ne yenilir diye merak ediyorsanız, Bulgar mutfağı bizim ağız tadımıza çok uzak değil, sadece yemek seçeneği biraz daha kısıtlı ve Bulgar yemekleri genel olarak, et ve hamur işi ağırlıklı diyebilirim.
Kahvaltı için banitza ve boza :)
Banitza, Bulgaristan'ın milli böreği gibi. Bol yağlı, beyaz peynirli bir börek. Ayaküstü birçok banitza fırınında hızlıca bir kahvaltı şeklinde yeniliyor. Yanında da ayran ya da daha geleneksel bir kahvaltı için boza. :) Bulgar bozası, Türk bozasına göre daha sıvı, aromatik ve sadece kışın değil dört mevsim kahvaltıda :) banitza yanında tüketiliyor. Banitzanın bol yağını bozanın ekşiliği bastırıyor bir anlamda.
Etli Bulgar yemekleri
- Kebapçe (kebap)
- Kyufte (köfte)
- Şişçe (şiş kuşbaşı et)
- Kavarma (kavurma güveç gibi)
- Mehana skara (karışık ızgara)
- Ayrıca geleneksel Bulgar restoranlarında tavşan yemekleri de sıklıkla sunuluyor.
Bulgar salata ve soslar
- Şopska salata: Bulgar beyaz peyniri rendelenmiş karışık salata
- Lyutenitsa: geleneksel Bulgar ezmesi; domates, közlenmiş kapya biber, közlenmiş patlıcan ve sarımsakla yapılıyor
- Tarator: Bulgar cacığı, bizimkine göre biraz daha sulu yapılıyor
Bulgar "cafe" kültürü
Bulgaristan'da çay pek içilmez buna karşın çok yoğun bir espresso "cafe" kültürü var. Her köşe başında içebileceğiniz Bulgar cafe'leri iki yudumluk, çok yoğun ve çok ucuzdur.
Bulgar biraları
Bulgar birası da Bulgaristan'ın milli içeceği gibidir. Her cafe'de, restoranda çok uygun fiyata Bulgar biraları içebiliyorsunuz. En son Sofya seyahatimizde arkadaş grubumuzla Vitosha bulvarı yakınlarında, Ale House'ta çok farklı ve eğlenceli bir bira içim tecrübemiz olmuştu. Her masanın yanında bulunan musluklardan biranızı kendiniz dolduruyorsunuz ve en sonunda hesabınızı musluğun altındaki sayaca bakarak ödüyorsunuz. :)
Bulgar biraları markaları:
- Kamenitza (Plovdiv'den)
- Shumensko (Shumen'den)
- Astika (Haskovo'dan)
- Zagorka (Stara Zagora'dan)
Bulgar geleneksel içkisi "rakia"
Bulgar rakısı olan rakia'nın alkol oranı %40 civarında ve küçük kadehlerde, sek olarak tüketiliyor. Meraklısına, Sofya'da bir Rakı Müzesi de bulunuyor. Vitosha Bulvarı'nın alt ucundaki Milli Kültür Saray yakınlarında bulunan Rakia Museum'da hem Bulgar Rakia'sı hakkında birçok şey öğreniyor hem de 3 farklı premium rakı çeşidi, gurme atıştımalıklar eşliğinde tadılıyor. Rakia Museum hakkında daha fazla bilgi ve fiyatları için tıklayın.
Bulgar şarapları
Yıllar içinde yaptığımız birçok Bulgaristan gezisinin en güzel artısı Bulgar şaraplarını keşfetmemiz oldu. Bulgaristan gezilerimiz öncesi çok da haberdar olmadığımız Bulgar şarapları meğerse popüler batı dünyası rakipleri ile yarışacak kalitedeymiş.
Bulgaristan'da çok iyi şarap yapan birçok şarap üreticisi bulunuyor. Üstelik fiyatları da hem marketlerde hem de restoranlarda oldukça uygun. Bulgar şaraplarından bizim sevdiğimiz bir şarap önerecek olursam Levent markasının K2 Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc bizim çok beğendiğimiz bir Bulgar şarabı.
Bulgar şarapları tadımı
Sofya'dayken farklı farklı Bulgar şaraplarını tatmak isterseniz, yukarıdaki tadımda sadece Bulgaristan'da bulunan lokal şarap çeşitleri lokal peynirler ile eşleştirilerek tattırılıyor. Bu tadımı incelemek ve fiyatları için tıklayın.
Sofya sonrası Plovdiv'i de ziyaret edecekseniz:
- Araba ile Bulgaristan gezisi: Neler gerekli, Güvenli mi, Gezi Rotamız
- Bulgaristan gezilecek yerler: En güzel şehirler, Turistik yerler
Bu yazı affiliate linkleri içerir; daha fazla bilgi için tıklayın.