Plovdiv gezilecek yerler

Yedi tepeli şehir olarak anılan Plovdiv (Filibe), çok iyi korunmuş Plovdiv eski şehir merkezi (old town), güzel sokakları, Osmanlı'dan ve Roma döneminden kalma birçok eseri ve renkli Plovdiv gezilecek yerler noktaları ile keşfetmesi keyifli, çok güzel butik bir şehir.

Plovdiv, Bulgaristan'ın ikinci büyük şehri ve Avrupada sürekli yerleşim olan en eski şehir olma özelliği taşıyor. Evet Plovdiv, Atina'dan da Roma'dan da daha eski bir şehir. Dolayısıyla Plovdiv de İstanbul gibi toprağı kazsan tarihi kalıntı ile karşılaşılan bir yer. 

Plovdiv ne kadar uzak?

Plovdiv, Türkiye sınırına sadece iki saatlik mesafede. Sınırdan Plovdiv'e giden yollar da gayet güzel ve yenilenmiş durumda. Bir başka deyişle, arada sınır olmasa Edirne'den çıkan birinin Filibe'ye gidip güzel turistik bir gün geçirip akşam da yine evine dönebileceği mesafede. 

Tabii en güzeli Plovdiv'e güzel bir hafta sonu rotası veya kısa tatillerde keyifli bir gezi için gitmek. Türkiye'den Plovdiv'e giden birçok otobüs firması bulunuyor. Ya da alternatif olarak kendi aracınızla Plovdiv'e gidebilirsiniz. Arabayla Bulgaristan'a nasıl gidilir ayrıntıları için yazıma göz atabilirsiniz. 

Plovdiv gezilecek yerler
Plovdiv merkez

Plovdiv'de ne yapılır?

Plovdiv'de çok güzel yemyeşil parklar, araba trafiğine kapalı uzun alışveriş sokakları ve her taraftan Osmanlı'dan ve daha eskiden burada yaşamış uygarlıklardan olan Trakyalılar, Romalılar'dan izler var. Hatta çarşısında dolaşırken aniden antik bir eserin çıkarıldığı arkeolojik bir kazıya bile rastlayabilirsiniz. 

Filibe'nin tarihi eski şehir bölgesinde Osmanlı mimarisini yansıtan evleri, konakları görülebilir. Tarihi evlerin hemen yanı başındaki antik tiyatro gezilebilir, eski şehirdeki bir sürü müze ziyaret edilebilir, küçüklü büyüklü pek çok kilise ve bölgedeki en büyük cami olan Cuma camii görülebilir. Aynı zamanda Plovdiv, cafelerinde, restoranlarında ve parklarında uzun uzun keyifli vakit geçirilecek bir şehir.

Plovdiv gezilecek yerler
Plovdiv ana alışveriş caddesi: Knyaz Aleksandar I

Gezmek için Plovdiv mi Sofya mı?

Plovdiv gezilecek yerler
Plovdiv sokakları

İşin doğrusu, Sofya ve Plovdiv birbirine sadece 1 saat 40 dk uzaklıkta ama şehir olarak tamamen birbirine zıt iki şehir. Sofya, geniş caddeleri, meydanları, kocaman kiliseleri, anıtları ve hareketli metropol yaşantısı ile büyük ve daha görkemli bir şehir. Buna karşın Plovdiv, çok güzel bir old town'u (tarihi şehir bölgesi) olan, renkli sokaklı, daha bir küçük ama daha bir sıcak hissiyatlı bir yer bana göre.

Sofya, Vitosha dağı eteklerine yayılmış düzlük bir yer, Plovdiv'i gezmek için dere tepe tırmanmanız gerekiyor. Sofya'da gezilecek yerleri dolaşıyorken tercihinize göre toplu taşıma kullanmayı da düşünebilirsiniz, Plovdiv'de gezilecek yerler tamamen yürüyerek keşfediliyor.

Yani kişisel tercihe göre Sofya mı, Plovdiv mi sizin daha çok hoşunuza gideceği değişir. Ben Plovdiv'ciyim. Bir hafta sonu tatili için bile atlayıp her zaman Plovdiv'e giderim. Sofya'ya iki defa çift olarak gidip, bolca gezip, güzel restoranlarında şahane yemekler de yedikten sonra bir üçüncüye gitmeye gerek yok demiştik mesela. Hoş, daha sonra yıllar sonra birkaç aile bu sefer çocuklu olarak Sofya'ya gittik, onun da tadı başkaydı. 

Plovdiv gezilecek yerler

  1. Knyaz Aleksandar I caddesi
  2. Roma stadyumu (Philippopolis stadyumu)
  3. Cuma camii
  4. Plovdiv old town
  5. Hisar Kapia (hisar kapısı)
  6. Plovdiv Etnoğrafya müzesi
  7. Nebet Tepe
  8. Antik Tiyatro (Ancient Theatre of Philippopolis)
  9. Kapana bölgesi
  10. Tzar Simeon parkı
Plovdiv gezilecek yerler haritası
Plovdiv gezilecek yerler haritası ve yukarıdaki yerlerin konumları

1. Knyaz Aleksandar I caddesi

Trafiğe kapalı Plovdiv'in ünlü caddesi olan Knyaz Aleksander I caddesi, Plovdiv'in kalbi. Cadde boyunca birçok cafe, mağaza ve dükkan bulunuyor. Tamamı trafiğe kapalı olan bu yaya caddesi, Avrupa'daki en uzun yaya alışveriş caddesi olmakla övünüyor.

Plovdiv gezilecek yerler
Plovdiv'in trafiğe kapalı Knyaz Aleksandar I caddesi

2. Roma stadyumu (Philippopolis stadyumu)

Knyaz Aleksandar I caddesinin bir ucunda karşınıza çıkan 2. yy yapısı

3. Cuma camii

Roma stadyumunun hemen yanında bu Osmanlı camisinin yapım yılı çok eskilere gidiyor, ta 1363 - 1364 yıllarında yapılmış. Erken dönem Osmanlı cami mimarisinin çok güzel bir örneği olan cami Osmanlı padişahı I. Murad tarafından yaptırıldığı için padişahın lakabı olan Hüdavendigar Camii olarak da biliniyor.
Plovdiv gezilecek yerler
Plovdiv'de Cuma Camii

4. Plovdiv eski şehir

Plovdiv'de Safranbolu evlerini andıran çok güzel ve turistik Eski Şehir bulunuyor. Evlerin hepsi Osmanlı zamanından kalma ve Osmanlı - Bulgar karışımı etnik özellikler taşıyor. 

Osmanlı ve Türk izleri taşıyan sadece eski evler değil, birçok yerin ismi artık yerel dile de karışmış olan Türkçe kelimelerden oluşuyor. Plovdiv'in yedi tepesini oluşturan tepelerden birkaçının ismi mesela Cambaz tepe, Nöbet tepe, Sahat tepe, Taksim tepe. 

Çok güzel restore edilmiş rengarenk evler, arnavut kaldırımlar, çiçekli bahçeler ile Plovdiv'de gezilecek en güzel yerlerden biri Plovdiv eski şehir (old town) bölgesi. Plovdiv'in üç tepesi (Nebet Tepe, Dzhambaz Tepe ve Taksim Tepe) üzerine kurulmuş.

Bulgaristan gezilecek yerler
Plovdiv "old town" bölgesi

Plovdiv'in en fotojenik bölgesi olan Plovdiv Old Town bölgesinde restore edilmiş ve rengarenk boyanmış birçok 19 yy evi, keyifle gezineceğiniz arnavut kaldırımlı sokaklar bulunuyor. 

Plovdiv gezilecek yerler
Plovdiv old town sokakları

Ayrıca bu bölgede içi de gezilebilen birçok müze ev, güzel vakit geçireceğiniz birçok cafe ve restoran da bulunuyor. 
Filibe gezilecek yerler
Plovdiv tarihi evleri

Yalnız aklınızda bulunsun, Plovdiv old town sokakları bol tırmanmalı; keşfetmek için rahat ayakkabı giymeyi ihmal etmeyin.
Plovdiv gezilecek yerler
Plovdiv old town hatıra fotoğrafı

5. Hisar Kapia (hisar kapısı)

Bir Ortaçağ kale geçit kapısı olan Hisar Kapia, Plovdiv'deki en ünlü turistik noktalardan biri. 11 yy Roma kalesi üzerinde yer alan hisar kalesi, özellikle etrafındaki ve tam üzerine inşa edilmiş olan rengarenk Plovdiv old town evleri ile çok ilginç. 

6. Plovdiv Etnoğrafya müzesi

Plovdiv old town içinde çok güzel tarihi bir evde bir müze
Plovdiv gezilecek yerler
Plovdiv Etnoğrafya Müzesi

7. Nebet Tepe

Plovdiv gezilecek yerler
Nebet Tepe, Plovdiv

Plovdiv'in tepelerinden biri üzerinde, adından anlaşılacağı üzere Osmanlı zamanında nöbet tepesi olan; günümüzde ise üzerinde 4000 yıllık kale kalıntıları bulunan bir tepe. Güzel bir Plovdiv manzarası ve günbatımı için güzel bir yer. 

8. Antik Tiyatro (Ancient Theatre of Philippopolis)

Plovdiv gezilecek yerler
Antik Tiyatro, Plovdiv

Dünya üzerinde Antik Roma tiyatrolarının en iyi korunmuş örneklerinden biri. Bu, 1. yy yapısı Plovdiv old town'da yer alıyor ve halen aktif olarak etkinlik mekanı olarak kullanılıyor.

9. Kapana bölgesi

Plovdiv gezilecek yerler
Kapana sokakları

Kapana, Plovdiv'in eski ve döküntü binaları restore ederek yeni yeni canlanan hip bir bölge. Renkli sanat galerileri, gastro publar, cafeler ve çeşit çeşit özgün dükkanlar ile keyifle vakit geçirilecek bir yer.

10. Tzar Simeon parkı

Plovdiv gezilecek yerler
Tzar Simeon parkı, Plovdiv

Plovdiv merkezinde kocaman, yemyeşil park. Ünlü "Singing Fauntains" (şarkı söyleyen fiskiyeler) de bu parkta yer alıyor. Bulgaristanı çocukla ziyaret edecekseniz, burası sizin vazgeçilmeziniz olacaktır. 

Nitekim, bizim de çocuklu gittiğimiz her Plovdiv gezimizde, oğlumun şehirdeki en büyük eğlencesi merkezdeki kocaman ve yem yeşil parktı. Bulgaristan'da parklara o kadar önem veriliyor ki, şimdiye dek Türkiye'de bir tane bile görmemiş olduğum park temizlik işçilerinden burada aynı parkta 10 tanesi çalışıyordu. Dolayısıyla park tertemiz ve gayet bakımlı gözüküyordu.

Plovdiv'de nerede kalınır

Plovdiv'de büyük otellerden apartlara pek çok konaklama seçeneği bulunuyor. Bizler Plovdiv'de çocuklu olduğumuzdan içinde tam donanımlı mutfağı da bulunan Bright House otelde kaldık. Otelin temizliği ve kaldığımız daire gayet güzeldi. Şehir merkezine de yürüme mesafesindeydi. Ancak bir başka sefer oğlum büyüdüğünde tekrar gelecek olursak Plovdiv şehir merkezindeki büyük ya da butik otellerin birinde kalırız diye düşünüyoruz.

Nitekim, bir sonraki Plovdiv ziyaretimizde Imperial Plovdiv Hotel&SPA'de konakladık. Sanırım Bulgaristan'da kaldığımız en lüks otellerden biriydi. Bulgaristan standartlarının çok üstünde. Şehrin biraz dışında fakat Bulgaristan'da taksi fiyatları çok uygun olduğundan biz burada kalmayı tercih ettik. Arabayla gittiğimizden ücretsiz otoparkı olması da artıydı. Ayrıca kahvaltısı da şahaneydi. Imperial Plovdiv Otel (booking.com puanı 9.1 / 800'den fazla yorum için) fiyatları burada.

Bir başka sefer, merkeze daha yakın olmak için Alliance Hotel'de konakladık. Plovdiv merkezde, her yere yürüme mesafede, ortalama standartlarda, kahvaltısı ve kapalı ücretsiz otoparkı olan makul bir otel. Çocuklarla konakladığımızda odamız yeterince büyük ve temizdi. Alliance Hotel (booking.com puanı 8.5 / 400'den fazla yorum için) fiyatları burada.

  • Plovdiv'de çok beğenilen birkaç merkezi otel tavsiyesi:

Double Tree by Hilton Plovdiv Center

Filibe şehir merkezinde, booking.com üzerinde 1100'den fazla yorumdan 9.3 puan almış yeni ve tertemiz bir otel (2023 yılı itibariyle, bizim Plovdiv gezilerimizde burası henüz açılmamıştı, yoksa ilk tercihim olurdu). Otelin otoparkı, konumu ve kahvaltısı çok beğeni almış. Otel fiyatlarını incelemek için tıklayın.
Filibe'nin turistik merkezi "old town"da her yere yürüme mesafesinde çok güzel bir butik otel. (booking.com üzerinde 1100'den fazla yorumdan 9.8 puan almış). Konumu ve genel olarak herseyi ile çok beğenilen bu otelde aile odaları da bulunuyor. Otel fiyatlarını inceleme için tıklayın.


Plovdiv gezilecek yerler
Plovdiv tarihi evleri
Plovdiv gezilecek yerler
Plovdiv eski şehir bölgesi


Plovdiv old town bölgesini daha da ayrıntılı ve bilgilendirici gezmek isterseniz bir Plovdiv audio-guide turu yapabilirsiniz. Bir Plovdiv gezilecek yerler haritası ve audio guide ile kendi hızınızda Plovdiv turistik yerler ve müzelerini dolaşıp, her biri hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Plovdiv audio-guide turu güncel fiyatları için tıklayın.

Plovdiv restoranları


Plovdiv Hebros restoranı bahçesi

Plovdiv'de güzel yemek yiyebileceğiniz birçok restoran var. Zaten bana kalırsa Plovdiv'e gitmek için temel sebep keyifli ortamlarının tadını çıkarmak, restoranlarında, cafelerinde uzun uzun vakit geçirmek, acelesiz rehavetli ortamının tadını çıkarmak olmalı. Nitekim her gidişimizde, Plovdiv merkezde birçok trendi restoranda çok güzel yemekler yedik, hem çift olarak, hem ailecek hem de eş dostla gittiğimiz tatillerde keyifli vakit geçirdik.

Özellikle, Plovdiv old town içinde tarihi bir evde yer alan Hebros Restoran'da bir yemek yemek şahane bir tecrübeydi. Kesinlikle unutulmaz ve çok güzel birinci sınıf yemek yeme fırsatıydı. Birinci sınıf restoran olmasına rağmen iyi yemek ve iyi şarabı Türkiye'deki eşdeğer restoranlarına göre yarı fiyata yiyebiliyorsunuz Plovdiv'de. Sırf bu ve bunlar gibi restoranlardaki güzel yemekler için bile gidilebilir Plovdiv'e...