Atina'da gezilecek yerler

Atina'da mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılar

  • Akropolis
  • Parthenon
  • Erechtheion
  • Athena Nike tapınağı
  • Dionysus Tiyatrosu
  • Herodes Atticus Odeonu
  • Akropolis Müzesi
  • Roma Agorası
  • Antik Agora
  • Hadrian Kütüphanesi
  • Panathenaic Stadyumu
  • Hadrian kemeri ve Olimpos Zeus tapınağı

Atina'da gezilecek yerler haritası
Atina'da Tarihi Yerlerin Haritada Konumları

Akropolis gezi rehberi

Akropolis gezi rehberi
Akropolis'te ünlü Parthenon önünde

Acropolis'in kelime anlamı, "yüksek şehir" demekmiş. Atina şehrinin merkezinde, kayalık bir tepe üzerinde kurulu konumundan dolayı bu isimle anılıyor. 

Akropolis deyince aslında tek bir yapıdan bahsedilmiyor; Atina'ya nazır bir tepe üstünde yer alan MÖ 5. yy'dan kalma tapınaklar topluluğundan bahsediliyor. 

Akropolis'e nasıl gidilir?

Atina merkezinden, mesela Monastiraki meydanından 15 dakikalık kısa bir yürüyüş sonrası Akropolis'in ana giriş kapısına ulaşılabiliyor. Bu yürüyüş biraz dik tırmanmalı bir rota. Daha az tırmanmalı şekilde Akropolis'e ulaşmak isterseniz Plaka sokakları üzerinden gidip, daha sakin bir giriş olan Akropolis'in güney kapısından giriş yapabilirsiniz. Monstaraki meydanından Plaka üzerinden Akropolis güney girişine de yaklaşık 17 dakikalık bir yürüyüşle ulaşılabiliyor.
Akropolis gezi rehberi
Atina merkezde Monastiraki meydanından bir tepe üstündeki Akropolis manzarası

Akropolis gezi rehberi
Bir tepe üzerindeki Akropolis

Akropolis üzerinde, Parthenon, Erechtheion ve Athena Nike tapınakları bulunuyor ve onlar arasında özellikle Yunan tanrısı Athena'ya ithaf edilerek inşa edilmiş olan Parthenon en büyük ve en ünlüsü. 

Aynı zamanda Acropolis, günümüze kadar bütün bir şekilde ulaşabilen Yunan Antik dünyasına ait en çarpıcı anıt kompleksi olmasıyla da UNESCO dünya mirası listesinde yer alıyor.
Akropolis gezi rehberi
Atina Akropolis haritası

ParthenonErechtheion ve Athena Nike tapınağı Akropolis tepesi üzerindeki sit alanında yer alıyor. Dionysus Tiyatrosu ve Herodes Atticus Odeonu ise Acropolis'in güney yamacında bulunuyor. Tüm bu Antik eserler tek bir "Acropolis ve yamaçları" bileti ile gezilebiliyor. 

Dionysus Tiyatrosu

Akropolis gezi rehberi
Dionysus tiyatrosu

Acropolis'in güney girişinden girdiğinizde ilk önemli antik eser olan Dionysus tiyatrosu ile karşılaşıyorsunuz. Burası, dünya üzerinde inşa edilmiş en eski tiyatro ve dolayısıyla en eski Antik tiyatro. Yunan tanrısı Dionysus'a (şarap ve oyun tanrısı) ithaf edilmiş olan bu arena aynı zamanda tiyatronun doğduğu yer.

Herod Atticus Odeonu

Akropolis gezi rehberi
Herod Atticus Odeonu
Acropolis'in eteklerinde yer alan Herod Atticus Odeonu da önemli bir Greco Roman yapı. Günümüzde hala konser alanı olarak kullanılan bu yerde Frank Sinatra'dan Pavarotti'ye, Elton John'dan Andrea Bocelli'ye birçok ünlü isim konser vermiş.

Athena Nike Tapınağı

Akropolis gezi rehberi
Athena Nike Tapınağı
Acropolis sit alanına güney batısındaki giriş noktasında Athena Nike Tapınağı bulunuyor. Burası, Acropolis üzerindeki en küçük tapınak ve Zafer Tanrıçası Athena Nike için inşaa edilmiş. Evet, ünlü spor markası Nike, Yunan tanrıçası Nike'den ismini alıyor. Yalnız Yunanlılar, Nike'ı "nayk" olarak değil de "ni-ke" olarak okuyorlar.

Akropolis gezi rehberi
Athena Nike Tapınağı ve Acropolis girişi

Erechtheion

Akropolis gezi rehberi
Erechtheion ve kadın figürlü sütunlar

Acropolis'in tepesindeki sit alanının kuzey kenarında Erechtheion bulunuyor. Özellikle, sıradışı asimetrik yapısı ve sütün olarak kullanılmış kadın figürleri ile ünlü

Akropolis gezi rehberi
Erehteyon'da ünlü kadın figürlü sütunlar (Karyatid Sütunlar)

Athena ve Poseidon Yunan tanrılarına adanmış tapınağın önündeki zeytin ağacının Athena'nın mızrağını yere dokundurması ile oluştuğu rivayet ediliyor. 

Akropolis gezi rehberi
Erechtheion ve zeytin ağacı

Parthenon

Akropolis gezi rehberi
Parthenon
Yunan Tanrıçası Athena'ya ithaf edilmiş olan Parthenon, Acropolis üzerindeki en önemli ve en büyük tapınak. Dünya üzerindeki en ikonik yapılardan biri olan Parthenon, üzerindeki dekoratif heykeller ile de antik Yunan sanatının zirvesi olarak kabul ediliyor. 

On yıl gibi kısa bir zamanda tamamlanan Parthenon, aynı zamanda mimari açıdan da eşsiz. Mesela sütunlarında optik ilüzyonlar kullanılarak içe doğru bombeli şekilde inşa edilmiş. Böylece Acropolis'in eteklerinden Parthenon'a doğru bakan halk her daim tapınağı dik olarak görebiliyormuş.

Akropolis gezi rehberi
Parthenon
Parthenon, zaman içinde birçok amaç için kullanılmış: Bizans kilisesi, Roman Katolik katedrali ve Osmanlı zamanında camii olarak kullanılmış.

Acropolis Bayrak tepesinden manzara


Akropolis gezi rehberi
Acropolis bayrak tepesi

Acropolis üzerindeki bayrak tepesinden 360 derece Atina manzarası görülebiliyor. 

Acropolis'ten Atina manzarası
Acropolis'ten Hadrian Arkı, Olimpos Zeus tapınağı, Panathenaic Stadyumu manzarası

Acropolis'in güney doğu eteklerinde Hadrian Arkı, Olimpos Zeus tapınağı kalıntıları ve yeşillikler arasındaki Olimpiyat oyunlarının doğum yeri olan Panathenaic Stadyumu.

Acropolis'ten Atina Agoralar manzarası
Acropolis'ten Atina Agoralar manzarası

Acropolis'in kuzey eteklerinde Antik Agora, Roma Agorası ve tarihi Atina sokakları görülebiliyor.

Acropolis'e hangi giriş kapısından girmeli?

Acropolis'e girmek için ana giriş kapısı Acropolis'in batısında yer alıyor. Son derece gösterişli olan bu giriş, doğal olarak birçok kişinin Acropolis'i ziyaret etmek için tercih ettiği yer. Ek olarak, Acropolis'in güney eteklerine Acropolis'e girmek için bir giriş daha bulunuyor. Bu giriş kapısı, ana girişe göre çok daha sakin, dolayısıyla çok daha az kuyruk sırası beklemek demek oluyor.

Akropolis gezi rehberi
Acropolis ana girişi

Akropolis giriş ücreti ne kadar?

Acropolis üzerindeki tüm bu Antik eserler tek bir "Acropolis ve yamaçları" bileti ile gezilebiliyor. Bilet fiyatı €20, 6 -25 yaş arası indirimli bilet €10, EU vatandaşı 6 -25 yaş arası için ücretsiz.

Acropolis bilet kuyrukları özellikle Acropolis ana girişinde çok uzun olduğu için güney yamacı girişinden girmek daha iyi bir alternatif olabilir. 

Bizler, bilet satın alma kuyruğu beklememek, giriş sırasını atlamak ve Acropolis gezimizi daha anlamlı kılmak için profesyonel rehberli tur ile gezmeyi tercih ettikAcropolis ve Parthenon rehberli tura katıldık ve çok memnun kaldık. Turu incelemek ve fiyatlar için tıklayın.

Acropolis Müzesi

Acropolis'in güney yamaçlarında yer alan Acropolis Müzesi, Atina Acropolisi'nde bulunmuş tüm antik eserlerin sergilendiği bir arkeoloji müzesi. Acropolis geziniz esnasında genelde replikalarını gördüğünüz tarihi eserlerin orijinalleri bu müzede sergileniyor. Bilet alma kuyruklarını atlayıp biletlerinizi önceden online almak isterseniz link burada.

Areopagus Tepesi


Akropolis gezi rehberi
Areopagus tepesinden Akropolis manzaralı harika resimler çekebilirsiniz

Acropolis'in ana girişinin hemen yakınında Areopagus tepesi bulunuyor
. Kelime anlamı olarak savaş tanrısı Ares'in tepesi demekmiş. Roma'lılarda savaş tanrısı Mars olduğundan, Mars Tepesi olarak da biliniyor. Areopagus Tepesi'nden Acropolis'in batı cephesine karşı, Atina Agoraları ve old town'a karşı nefis bir manzara bulunuyor. Tepeye giriş ücretsiz.

Roma Agorası

Atina'da gezilecek turistik yerler
Roma Agorası

Monastiraki meydanının hemen yanında bulunan Roma Agorası, Plaka ile Monastiraki kesişiminde, arkasında Acropolis manzarası ile çok güzel bir ambiyansta bulunuyor. 

Agora, kelime anlamı olarak buluşma yeri anlamına geliyor ve Antik zamanlarında Roma Agorası alışveriş alanı olarak kullanılıyormuş. Hadrian zamanında agoranın hemen yanına ünlü Hadrian Kütüphanesi de inşaa edilmiş.

Atina'da gezilecek yerler
Roma Agorası, Rüzgar Kulesi ve Fethiye Camii

Roma Agorası'nda tüm kalıntılar arasında dimdik ayakta duran sekizgen kule "Rüzgar Kulesi" hemen dikkat çekiyor. Kulenin her bir yüzeyinde Yunan mitolojisindeki sekiz rüzgar tasvir edilmiş. 

Ayrıca, Roma Agorası kenarında oldukça iyi bir durumdaki Fethiye Camii de bulunuyor.

Hadrian Kütüphanesi

Atina'da gezilecek antik yerler
Monastiraki meydanı ve Hadrian Kütüphanesi sütunları ve girişi

Atina'da gezilecek antik yerler
Atina'da Hadrian kütüphanesi kalıntıları

Antik zamanlarda Atina'nın en büyük kütüphanesi, devlet arşivi ve filozof okulu olan Hadrian Kütüphanesi'nden maalesef günümüze pek bir şey kalmamış. Monastiraki meydanının hemen yanında, birkaç sütununu ve duvarını görebildiğiniz kütüphanenin eski zamanlardaki şaşasını kafanızda canlandırmak için biraz hayal gücü gerekiyor.

Antik Agora

Atina'da gezilecek antik yerler
Antik Agora'dan Acropolis manzarası

Roma Agorası'ndan Monastraki sokakları boyunca devam ettiğinizde, Antik Agora'ya ulaşıyorsunuz. Acropolis'in kuzey batı eteklerindeki bir yeşil alanda yer alan Antik Agora antik zamanlarda yönetim, ticaret ve sosyal hayatın merkeziymiş.

Antik Agora aynı zamanda, demokrasinin, felsefenin ve bilimin farklı dallarının Antik Yunan'da ilk tohumlarının atıldığı yer. Antik Yunanlılar burada demokratik bir şekilde oy kullanıyormuş, hukuk ve mahkeme işlerinde söz hakkına sahip oluyormuş.

Atina'da gezilecek yerler
Antik Agora ve Stoa

Socrates, Plato, Aristotle Antik Agora'yı sık sık ziyaret eden elitler arasındaymış. Burada felsefe tartışıp öğrencilerine de öğretiyorlarmış. Modern tıbbın babası Hippocrates, ünlü Pisagor üçgenini bulan Pythagoras da Antik Agora'yı ziyaret edip fikir alışverişinde bulunanlardanmış.

Günümüzde büyük oranda yıkıntı halinde olan Antik Agora'da dimdik ayakta duran ve çok iyi restore edilmiş olan iki yapı bulunuyor: Hephaestus Tapınağı ve Stoa (Stoa of Attolos).

Akropolis ve Agoralar kombine biletler ne kadar?

Acropolis ve yamaçları, Antik Agora, Hadrian Kütüphanesi, Karameikos, Aristotle okulu (Lyceum), Olympeion (Zeus tapınağı) ve Roma Agorası'nı gezmek isteyenler için hepsini kapsayan kombine bilet ile girişler çok daha uyguna getirilebilir. Kombine bilet ücreti €30, EU vatandaşı 6 -25 yaş arası için ücretsiz.

Bilet sırası beklemeden online olarak biletlerini almak isteyenler için kombine biletlerinin güncel fiyatları ve satın alabilecekler link burada.



Atina'da ne yapılır, diğer Atina'da gezilecek yerler hakkında yazım: