Alsace gezilecek yerler

Alsace gezilecek yerler, Fransa'da birbirinden şirin birçok tarihi mimarili köy ve kasabadan oluşuyor. Tüm Alsace bölgesi, gezmenin inanılmaz keyifli olduğu bir yer. Adeta masal diyarında gibi hissedilen bu yerleşimler Fransa ve Almanya sınırında yer alıyor ve her iki kültürün de güzel bir karışımını sunuyor. Alsace gezi rotası, aynı zamanda gurmeler için de bir harika. Birbirinden özel restaurantları, yavaş şehir özellikli ortamları ile, temponun biraz yavaşlatılıp ortamın tadının çıkarılası bir bölge.

Alsace gezimizde biz de salt Alsace gezilecek yerler peşinden koşmak yerine tempomuzu biraz yavaşlattık. Üç günde Alsace bölgesini gezdik ve masalsı köylerin olabildiğince tadını çıkarttık.

For English version of my blog post "Beautiful Alsace Wine Route Road Trip" please click here.

Alsace nerede?

Alsace bölgesi, Fransa'nın kuzey doğusunda; Ren nehrinin Fransa ve Almanya'yı ayırdığı bölgede yer alıyor. Doğusunda Fransa'nın Vosges dağları, batısında Ren nehri ve Almanya'nın Kara Orman dağları ile özel bir mikro iklime sahip. Bu coğrafik özellikleri ile Fransa'nın en yağışsız yeri olan bölge aynı zamanda elverişli iklim koşulları sayesinde ülkenin en eski şarap rotası. 

Alsace gezilecek yerler

Alsace bölgesinde birbirinden güzel 119 tane köy ve kasaba bulunuyor. Durum böyle olunca, asıl soru var olan onlarca güzel seçenek arasında kısıtlı zamanda bölgenin keyfini çıkartmak için nereler gezilmeli oluyor. Biz, Alsace gezimizde tercihimizi bölgenin en popüler köy ve kasabalarını ziyaret etmek şeklinde yaptık. 

En güzel Alsace köy ve kasabaları

Alsace gezilecek yerler
Eguisheim kasabası

Böylece, Alsace gezilecek yerler listemizi:
  • Eguisheim
  • Colmar
  • Ribeauville
  • Kaysersberg
  • Riquewhir
  • Obernai
  • Strazburg
şeklinde oluşturduk. Ayrıca havaalanına dönüş yolunda, rotamızı Almanya'ya doğru çevirip Kara Orman bölgesi, Triberg ve Freiburg'u da ziyaret ettik.

Alsace mimarisi

Alsace bölgesinde nereye gitseniz geleneksel mimarili evleri karşınıza çıkıyor. "Half timbered" yani yarı ahşap olarak geçen bu evler, duvarları boyunca ara ara kesişerek dizilmiş ahşap kütükleri ile adeta kurabiye evleri anımsatıyor. Her biri birkaç yüzyıllık olan bu evler çok da iyi korunmuş. Üstelik evler canlı pastel renklere boyanıp pencere önleri de canlı çiçekler ile süslenerek görsel şölen daha da güzelleştirilmiş.  

Alsace şarap rotası

Alsace bölgesi gezilecek yereler
Alsace şarap rotası boyunca yolculuk

Alsace gezilecek yerler arasında en önemlisi, Alsace'ı uluslararası turistik bir değer yapan özelliği ise Route des Vins olarak bilinen Alsace şarap rotası. Alsace'da şarapçılık ta Roma İmparatorluğu toprağı olduğu zamanlara kadar gidiyor. Elverişli iklimi sebebiyle Romalılar bölgede şarap bağları yetiştirmeye başlamışlar. Günümüzde, kuzeyden güneye tam 170km boyunca uzanan Alsace şarap rotası, Fransa'nın en eskisi. Tüm rota boyunca gözün gördüğü her yer şarap bağı, inanılmaz bir görüntü oluşturuyor.

Alsace'a nasıl gidilir?

Alsace bölgesine Türkiye'den direkt uçulabileceği gibi Paris vb şehirlerden tren yolculuğu ile direkt bölgenin en büyük şehri Strazburg'a da gidilebilir. Bölgeye en yakın iki havaalanı: en kuzeyde Strazburg havaalanı ve en güneyde Euroairport Basel Mulhouse havaalanı. Strazburg'a uçulduğunda bölge kuzeyden güneye; EuroAirport'a uçulduğunda güneyden kuzeye geziliyor.

Alsace bölgesi kuzeyden güneye mi yoksa güneyden kuzeye mi keşfedilmeli?

Biz, EuroAirport'a daha uygun uçak bileti bulduğumuz için oraya uçtuk ve dolayısıyla bölgeyi güneyden kuzeye doğru keşfettik. Durum böyle olunca, ilk önce en güzel, en şirin yerleri görmüş olduk. Alsace rotasının en sonunda ziyaret ettiğimiz Strazburg şehri, aslında çok güzel bir şehir olduğu halde, bizi çok da fazla etkilemedi. Çünkü yol boyunca şirin yerlerin alasından geçmiştik. 

Rota kuzeyden Strazburg'dan başlanıp güneye doğru inildiğinde her ziyaret edilen yerde şirinlik seviyesi artıyor gibi. Tercih etme şansı olursa, daha bir etkileyici olur bana kalırsa. Ancak her iki durumda da unutulmaz bir gezi olacağı garanti...
Alsace gezilecek yerler
Alsace Riquewhir kasabası

Alsace gezisi için kaç gün gerekli?

Alsace gezisi için kaç gün ayırılacağı tamamen kişisel gezi tercihinize bağlı. Tüm bölgenin belli başlı yerleri aynı günde de gezilebilir. Daha yavaş tempoda, bölgenin tadını çıkara çıkara gezmek istendiğinde en az üç gün ayırmak gerek bana kalırsa.

Biz, Alsace tatilimize 4 gün ayırdık. İlk 3 günümüzde Alsace bölgesini gezdik. Son günümüzde havaalanına dönerken rotamızı Almanya'ya kaydırıp Kara Orman bölgesini de ziyaret ettik.

Alsace bölgesi ne zaman ziyaret edilir?

Birçok kişi Alsace bölgesini ziyaret etmek için en güzel zamanın Noel dönemi olduğunda hemfikir. Masalsı Colmar şehrinin Noel'de daha bir büyüleci olacağını tahmin etmek güç değil elbette. Ayrıca, Strazburg şehri, Noel başkenti olarak biliniyor çünkü Fransa'daki en eski Noel Pazarı burada kuruluyor. Biraz üşümeyi göze alabilenler için Noel zamanında Alsace çok iyi bir tercih.

Yaz aylarında da Alsace oldukça popüler. Her tarafı saran yemyeşil bağlar, tarihi kasabaların herbir köşesini, pencere önünü süsleyen rengarenk çiçekler ortamın güzelliğine güzellik katıyor bu dönemde. Ayrıca yaz boyunca birçok köy ve kasabada çeşitli festivaller oluyor. Yaz döneminde Alsace planı yapıyorsanız festival takvimine de bakmayı unutmayın.

Bizler Alsace'ı sonbaharda Ekim ayında ziyaret ettik. Gittiğimiz dönemde hava serinceneydi ama şansımıza genelde güneşliydi. Böylece en popüler dönemde gitmeyerek aşırı kalabalıklara rastlamadık. Ayrıca daha düşük sezonda gitmenin faydası, çok güzel otellerde oldukça uygun fiyatlara konaklayabildik. Sonbahar döneminde üzüm bağlarının altın renkli görüntüsü ise inanılmazdı. 

Alsace bölgesinde nerede kalınır?

Strazburg gezilecek yerler
Strazburg katedrali
Strazburg ve Colmar, Alsace bölgesinde konaklamak için iki güzel seçenek. Strazburg, Alsace bölgesinin en büyük şehri ve başkenti. Birçok Strazburg otel seçeneğinden birinde konaklayıp güzel Avrupa şehri ortamının da tadı çıkarılabilir. Colmar ise bölgenin en güzel tarihi şehri. Colmar'da konaklama imkanı, bu masalsı bölgenin daha bir tadını çıkartma fırsatı veriyor.

Bizler, hem Strazburg hem de Colmar'da konakladık. Bunlara ilaveten, bir gece de ünlü Alsas köylerinin birinde geçirmek istiyorduk. Tercihimizi Riquewhir'den yana yaptık. Birçok dükkanın süslediği şirin çarşısı, iyi bir akşam yemeği yiyebileceğimiz kaliteli restoranları oluşu ve harika ortamı sebebiyle Riquewhir'i seçtik.

Alsace'da ne yenir?

Alsace'da ne yenir?
Alsace'a özgü Kugelhopf kekleri

Alsace yemekleri genelde yoğun Alman mutfağı etkisi taşıyor. Lahana turşusu yemeği Alsace diyalektinde Choucroute garnie olarak geçiyor (Almancası sauerkraut) ve yemek patates, sosis, et veya balık ile sunuluyor. Ayrıca patates graten benzeri patates, pırasa, etlerle ve beyaz şarapla hazırlanan Backehoffe de çok ünlü. En ünlü atıştırmalık hızlı yemeği ise Tarte flambee. Alsace pizzası olarak geçen bu tart, ince hamur üzerine bolca soğan, peynir, bacon ve ekşi krema konularak hazırlanıyor. Bu tarz, geleneksel Alsace ürünlerini geleneksel bir ambiyansta sunan restoranlara winstup deniliyor.

Bunlar dışında, her sokak başında mis gibi kurabiye kokuları ilişiyor burnunuza. Özellikle serin havada daha bir hoş gelen bu kokular genelede Noel kurabiyeleri ve minik şapkalar şeklindeki Kugelhopf kekleri.

Alsace aynı zamanda önde gelen bir gastronomi bölgesi olarak geçiyor. Ünlü foie gras (kaz veya ördek ciğeri patesi) mesela bu bölgede, Strazburg'ta 1780 yılında keşfedilmiş. Yerel ürünleri başarılı bir şekilde yorumlayan birçok iyi restoran var. Bölgede birçok Michelin restoranı da bulunuyor. Michelin rehberindeki özellikle Bib gourmand restoranları, bölgedeki yıldızlı restoranlara göre nispeten daha uyguna kaliteli bir yemek için tercih edilebilir.  

Alsace şarapları

Alsace şarapları, genelde beyaz. Riesling, Muscat, Pino Gris ve Gewürztraminer bölgenin önde gelen beyaz şarapları. Ayrıca, Pino Blanc ve Sylvaner beyaz şarapları da üretiliyor. Kırmızı şarap tercih edenler için Alsace şaraplarında bir tek Pinot Noir bulunuyor. Köpüklü Alsace şarabı ise Cremant d'Alsace olarak geçiyor.  

Bizim Alsace gezi rotamız

Alcase gezilecek yerler haritası
Alcase gezilecek yerler haritası

  • 1. Gün: Sabah erken saatlerde Basel-Mulhouse EuroAirport'a uç. Havaalanından araba kirala. Eguisheim köyünü ve Colmar'ı ziyaret et. Konaklama Colmar'da.
  • 2. Gün: Sabah saatlerinde Colmar'ı biraz daha gezdikten sonra Alsace şarap rotasındaki köyleri keşfet. Ribeauville, Kaysersber ve Riquewhir'i ziyaret et. Konaklama Riquewhir'da.
  • 3. Gün: Alsace köyleri arasından giderek en kuzeye Strazburg'a kadar git. Yol boyunca irili ufaklı köy ve kasabalarda mola ver. Öğleden sonra ve akşamı Strazburg'ta geçir. Konaklama Strazburg'ta.
  • 4. Gün: Almanya'ya geç ve Kara Orman bölgesini keşfet. Triberg kasabası ve Freiburg şehrini ziyaret et. Akşam saatlerinde tekrar Basel-Mulhouse EuroAirport havaalanından eve dönüş. 

EuroAirport Basel Mulhaouse Havaalanı

Rotamızın ilk noktası olan Basel-Mulhouse EuroAirport havaalanı da kendine mahsus bir yerdi. Çünkü bu havalimanı iki farklı ülke tarafından, Fransa ve İsviçre, işletiliyor. Konumu itibariyle Fransız topraklarında olduğu halde tam da Fransa, Almanya ve İsviçre kesişim noktasında olduğundan her üç ülkeye de gitmek için kullanılıyor.

Havaalanından çıkmak için dikkat edilmesi gereken şey, iki ayrı ülke sınır kontrol noktası olması. Fransa ve Almanya'ya gidenler ayrı, İsviçre'ye gidenler ayrı pasaport kontrolünden geçiyor.

Bizler, Fransız pasaport kontrolünden geçtik. Havaalanı içindeki Avis'ten arabımızı kiraladık. Zaten havalimanı A35 çevre yolunun hemen yanında, kolayca yolumuzu bulduk ve yola koyulduktan 40 dakika gibi bir sürede ilk durağımız Eguisheim'a ulaştık.

Eguisheim

Eguisheim gezilecek yerler
Eguisheim'ın renkli evleri
Eguisheim, ünlü Colmar'a sadece 15 dakika mesafede masalsı güzellikte bir köy. Pastel renkli geleneksel evleri, pencere önlerindeki rengarenk çiçekleri, sağlı sollu tarihi evlerin süslediği daracık sokakları ile büyüleyici bir yer. "Fransa'nın en güzel köyü" ünvanını taşıyan Eguisheim Alsac
e gezisi için harika bir başlangıç noktası oldu.
Alsace gezi rehberi
Eguisheim sokakları

Eguisheim gezilecek yerler

Eguisheim'a varır varmaz, köyü çevreleyen tarihi duvarlar dışına arabamızı park ettik. Köyün hemen girişinde "Eguisheim discovery trail" yani köyün keşif rotası haritaları vardı. Bu rotayı takip edip köyün daracık sokakları arasında önemli tarihi binaları bulduk. Dükkanlarından yöresel peynirler aldık, tadına baktık. Havanın soğumaya başladığı saatlerde birer "mulled wine" yani sıcak şarap aldık ve köy meydanının tadını çıkarttık. Hepi topu köy merkezini çevreleyen birkaç tarihi sokaktan oluşan Egısheim köyü bir saat gibi bir sürede gezilebilir büyüklükte.

Colmar

Colmar gezilecek yerler
Colmar sokakları
Alsace gezi rotalarının en önemli şehri Colmar tam anlamıyla büyüleyici bir yer. Yöredeki irili ufaklı birçok köy ve kasabanın aksine burası kocaman. Ona rağmen adımınızı attığınız her bir cadde, yürüdüğünüz her sokak, gezindiğiniz her bir meydan hepsi inanılmaz güzellikte.

Geleneksel mimarili tarihi evler, hoş cafeler ve restoranlar, rengarenk evlerin süslediği kanallar, şirin dükkanlar ile harikulade bir turistik destinasyon Colmar. Her köşesini fotoğraflamak isteyiceğiniz, hangi mevsimde giderseniz gidin tadına doyamayacağınız bir yer.

Colmar gezilecek yerler

  • Küçük Venedik: Colmar'ın ikonik bölgelerinden olan Küçük Venedik (La Petite Venice), kanalları ve kanallar boyunca dizili rengarenk tarihi evleri ile şehrin en şirin yeri. Colmar deyince ilk karşınıza çıkan fotoğraflar (bu yazının ilk fotoğrafı gibi) hep bu bölgeyi resmediyor. Küçük Venedik bölgesindeki kanallar boyunca bot turu yaparak da bu masalsı ortamın tadı çıkarılabilir.
  • Balıkçılar Bölgesi: "Le Quai De La Poissonnerie" olarak geçen bölge bir zamanlar balıkçıların yaşadığı, balıklarını depoladığı ve sattığı bir yermiş. Gününüzde burası, kanalları ve güzel evleri ile Colmar'a her gelenin uğrayıp resim çektirdiği bir bölge (bir aşağıdaki foto). 
  • Pfister Evi: 1537 yılında yapılmış bir Ortaçağ evi olan bu yapı Colmar'ın ilk Rönesans mimari örneği.
  • Pazar yeri: "Covered Market" olarak geçen üstü kapalı pazar yerinin metal konstrüksiyonlu tuğlalı binası1865 yılında inşa edilmiş. Pazarda meyve-sebze, kasap, fırın ürünleri ve daha birçok şey satılıyor.
  • Saint Martin Kilisesi: Colmar Gotik mimarisinin önemli bir örneği olan kilise 1235 ve 1365 yılları arasında inşa edilmiş.
  • Koifhus: Colmar'daki en eski resmi bina olan bu yapı 1480 yılında inşa edilmiş. Bina, günümüzde bir restorana ve çeşitli sergilere ev sahipliği yapıyor.
  • Özgürlük Heykeli: Ünlü Özgürlük Heykeli'nin heykeltraşı Auguste Batholdi Colmar doğumluymuş. Mimarın 100. ölüm yılı anısına Özgürlük Heykeli'nin 12 metrelik kopyası yapılıp şehrin kuzey girişine yerleştirilmiş. Özgürlük Heykeli ile yan yana resim çektirmek de Colmar'da popüler bir turistik aktivite.

Colmar'da nerede kalınır?

Alsace gezi rehberi
Colmar'da arkamdaki üçgen çatılı otelde konakladık.

Biz Colmar'da Küçük Venedik bölgesinde, güzel bir tarihi otel olan Hotel Le Marechal'da konakladık. Otelimiz, kanal kenarında tam da tüm turistlerin fotoğraf çektirip tekne gezintisine çıktığı bölgede yer alıyordu. Geleneksel yarı ahşap mimarili, 1565 yapımı klas bir yerde kalmak hoş bir tecrübeydi. Antika mobilyalar ile bezeli otelimizden genel olarak memnun kaldık.

Düşük sezonda gittiğimizden normale göre oldukça uygun bir fiyata Hotel Le Marechal'da konakladık. (Booking.com puanı 8.6 /1200'den fazla yorumdan) Sizin gideceğiniz tarihler için otelin fiyatları için tıklayın

Daha fazla Colmar oteli opsiyonu için buraya tıklayın.

Altın sarısı Alsace şarap rotası

Alsace gezi rehberi
Sonbaharda Alsace Şarap Rotası: Ribeauville


Ertesi gün sabah saatlerinde Colmar'da biraz daha vakit geçirip tekrardan Alsace şarap rotası boyunca yolumuza devam ettik. Şansımıza güneşli, pırıl pırıl bir gündü. Sonbaharda altın rengine bürünmüş olan üzüm bağları daha bir güzel gözüküyordu. Akşam için Riquewhir kasabasında konaklayacağımızdan gün boyunca onun çevresindeki şirin köyleri keşfetmeğe karar verdik. Rotamızı Ribeauville ve Kaysersberg kasabalarına doğru çevirdik.

Ribeauville

Ribeauville gezilecek yerler
Ribeauville kulesi ve çarşısı

Ortaçağ'da Ribeaupierre Lord'larının yönetim merkezi olan bu kasaba ismini de o zamanın lordlarından alıyor. Tarihi mirasını ve mimarisini de halen çok iyi koruyan Ribeauville, dağlar ve bağlar arasına konumlanmış şirin bir yer.

Ribeauville'de geleneksel bir winstub restoranında yöresel Alsaz yemeklerini deneyimlediğimiz bir yemek sonrası kasabayı keşfetmeye koyulduk. 
Alsace gezilecek yerler
Ribeauville manzarası

Ribeauville gezilecek yerler

Ribeaupierre'ler kasaba etrafına üç tane kale yaptırmış. Şehrin hemen kenarında yer alan bu surlar, dağlara doğru kısa bir yürüyüş sonrası görülebiliyor. Surlar bahane, manzara şahane deyip biz de kasaba çeperlerine doğru yürüdük. Surlar pek etkileyici değildi ama kuşbakışı Ribeauville görüntüsü ve onu çevreyen uçsuz bucaksız altın bağlar görüntüsü muhteşemdi.

Kaysersberg

Kaysersberg gezilecek yerler
Kaysersberg çarşısı
Kaysersberg ismi Almanca'da "İmparator'un dağı" anlamına geliyormuş. Dağ yamacına kurulu bu şirin kasaba da Colmar'a yakın güzel tarihi mimarili yerlerden.

Kaysersberg kasabasına vardığımızda Alsace gezi rotamızın "tamam anlaşıldı, buralarda herbir yer şirin, herbir yer tarihi ve güzel" doyumuna ulaşmıştık :). Birbirine yakın bir sürü güzel yerde gezinince bir süre sonra "her yer aynı" hissiyatı oluşuyor. Kaysersberg çarşısı ve sokaklarında biraz gezindikten sonra günün son kasabası olan Riquewhir'e geçtik.

Riquewhir

Riquewhir gezilecek yerler
Riquewhir çarşısı
Riquewhir, Alsace gezi rotasının tam merkezine konumlanmış popüler bir turistik destinasyon. Bu şirin kasaba, şehir surları içine konumlanmış adeta bir açık hava müzesi görünümde. 

Riquewhir gezilecek yerler

Riquewhir'de, çoğu 15. ve 18. yüzyılda inşa edilmiş birçok yarı ahşap mimarili ev bulunuyor. Ayrıca kasabada boylu boyunca uzanan çok güzel bir çarşı, çeşit çeşit dükkanlar ve bir sürü cafe restoran var. Bu tarihi kasabada vakit geçirmek, otantik bir butik otelde konaklamak kesinlikle Alsace tecrübesine çok şey katıyor. 

Bunlarla birlikte,  kaliteli şarapları sebebiyle Riquewhir, "Alsace bağlarının cevheri" olarak biliniyor.

Riquewhir kasabası, bölgenin ruhunu daha bir deneyimlemek için bir gece kalmaya karar verdiğimiz yerdi. Tarihi bir otelde konakladık, çarşısında dolaştık, dükkanlarına bakındık ve kaliteli bir restoranında güzel bir yemek yiyerek kasabanın çok güzel tadını çıkarttık.

Riquewhir'de nerede kalınır?

Riquewhir'de konaklamak için birçok geleneksel mimarili butik otel seçeneği mevcut. Biz kasabanın tam merkezinde bulunan bir aile işletmesi olan Hotel de la Couronne'da (booking.com puanı 8.3 / 1200'den fazla yorumda) kaldık. Geleneksel bir Alsace binası olan otelin odalarında orijinal meşe kütükler ve antika mobilyalar vardı. Ayrıca otelde arabamızı ücretsiz bırakabileceğimiz park yeri de mevcuttu. Hotel de la Couronne fiyatları için tıklayın

Daha fazla Riquewhir konaklama seçeneği için tıklayın.

Riquewhir'de nerede yenir?

Alsace'da nerede ne yenir?
Riquewhir'da akşam yemeği
Riquewhir'de yemek yenilebilecek birçok iyi restaurant bulunuyor. Alsace mutfağı, Fransız, dünya mutfağı, böylesi küçük bir yer için seçenek oldukça fazla. Tripadvisor'da en iyi Riquewhir restoranları listesi için tıklayın. Hatta bu kasabada beş adet restaurant Michelin rehberinde de yer alıyor. Bizler de son dakikada var olan seçenekler arasında Au Trotthus restoranında şarap eşleştirmeli bir tadım menüsü aldık. Böylece farklı farklı Alsace şaraplarını da deneyimleyebilmiş olduk.

Alsace şarap rotasından kuzeye doğru

Riquewhir ve Ribeauville bölgesindeki keyifli bir günün ertesinde Alsace şarap rotasında kuzeye doğru ilerlemeye devam ettik. Yol boyunca öylesi vadilerden geçtik ki gözün gördüğü her yer üzüm bağıydı. Daha önce de üzüm bağları olan bölgeler görmüştük ama burası bambaşkaydı. Uçsuz bucaksız bağ manzarası inanılmazdı!

Yolculuğumuz boyunca geçtiğimiz onlarca Alsace köy ve kasabasının bazılarında mola verip ortamını soluduk. Bazılarından sadece geçip gittik. Her bir köy/kasaba da daha önce gördüklerimiz gibi şipşirin ve tarihi mimariliydi.

Obernai

Alcase gezilecek yerler Obernai
Obernai çarşısı
Obernai, Strazburg'a en yakın Alsace bölgesi kasabalarından. Bölgedeki diğer minik yerleşimlere göre burası, daha bir büyük ve şehir havasındaydı. Ancak tarihi kulesi, geleneksel yarı ahşap evleri ve güzel sokakları ve meydanları ile sevimli bir yerdi. Obernai, Strazburg öncesi Alsace şarap rotamızdaki en son ziyaret ettiğimiz yerdi.

Strazburg: Alsace bölgesinin başkenti

Strazburg gezilecek yerler Petite France
Strazburg'ta Petite France bölgesi
Strazburg, Fransa'nın "Grand Est" olarak geçen (resmi ismi ile Alsace'ın) başkenti. Aynı zamanda şehir, Avrupa Parlamentosu'na ev sahipliği yapıyor. Strazburg'un hem eski şehir bölgesi (The Grande Ille) hem de yeni şehri (Neustadt) Unesco Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor.

Strazburg gezilecek yerler

Strazburg Katedrali

Strazburg Katedrali, şehrin sembolü. Devasa boyutlardaki Gotik bina tam üç yüzyılda tamamlanabilmiş. 142 metrelik çan kulesi, 19. yüzyıla dek Hristiyan aleminin en yüksek yapısıymış.

Grande Ille (Eski şehir)

Ill nehri ile çevrelenmiş olan Grande Ille, Strazburg'un tarihi bölgesi. Strazburg Katedrali'ne ilaveten burada görülmesi gereken birçok yer bulunuyor. Ünlü Krammerzell Evi, Rohan Sarayı, Kleber ve Broglie meydanları göz atılması gereken yerler arasında. Strazburg'un eski şehir bölgesi 1988 yılından beri Unesco Dünya mirasında yer alıyor.

Noel Başkenti Strazburg

Strazburg, Noel Başkenti olarak geçiyor çünkü şehrin Broglie meydanında tam 1570 yılından beri bir Noel pazarı kuruluyor (Alsace'ca Christkindelsmarik). Bu Noel pazarı Fransa'nın en eskisi, hatta tüm Avrupa'daki en eskilerden bir tanesi olarak biliniyor.

Petite France

Eski zamanlarda tabakhaneler, balıkçılar ve değirmenler bölgesi olan semt günümüzde güzel mimarisi ve nehir kıyısı konumu ile Strazburg'taki en güzel yerlerden. Alsace mimarili bembeyaz evleri, daracık sokakları, nehir kıyısı kafeleri ile romantik bir atmosfere sahip. Daha doğrusu, yol boyunca gördüğümüz Alsace yerleşkelerinin daha bir şehir versiyonu gibi.
Strazburg gezilecek yerler
Petite France, Ille nehri ve en arkada Strazburg Katedrali
Ille nehri, Petite France boyunca her yerde karşınıza çıkıyor. Bu sebeple bu bölge, Küçük Venedik (evet burası da :) olarak biliniyor. Birçok tarihi taş köprü ve kule yürüyerek gezilebileceği gibi bir tekne gezisi ile de nehirden görülebiliyor.

Neustadt Bölgesi (Yeni Şehir)

Yeni şehir denmesine bakmayın, bu bölge de 1871 ve 1914 yılları arasında inşa edilmiş. Meydanları, bulvarları, tarihi binaları ile etkileyici bir semt olan Neustadt 2017 yılında Unesco Dünya Mirası listesine dahil edilmiş.

Avrupa Bölgesi

Haberlerde sürekli kulağımıza çalınan Avrupa Birliği resmi binaları bu bölgede yer alıyor. Avrupa Parlamentosu, Avrupa Sarayı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi hepsi Strazburg'da bu bölgede bulunuyor.

Strazburg'da nerede kalınır?

Strazburg'ta konaklama yeri olarak şehrin biraz dışında arabamızı da ücretsiz park edip şehre toplu taşıma ile indiğimiz bir otelde konakladık. Ancak bir daha Strazburg'a yolum düşerse orada kalmak yerine şehir merkezine daha yakın bir yerlerde kalmayı tercih ederim. Var olan seçeneklere biraz bakındığımda zaten birçok merkezi otelin otoparkı olmasa da yakınlarındaki otoparklara indirim kuponları verdiklerini fark ettim. Mesela,
  • Hotel Des Vosges BW Premier Collection, (booking.com puanı 8.6/ 1800'den fazla yorumda) iyi bir seçenek. Otel, tren istasyonu ve şehir merkezine yakın mesafede, katedrale de yürüme mesafesinde. Otel odaları yenilenmiş durumda ve yakındaki park yerine indirim kuponu da veriyor.
  • Le Grand Hotel, (booking.com puanı 8.2/ 4300'den fazla yorumda) biraz daha uygun fiyatlı bir seçenek. Otel, Strazburg tren istasyonunun hemen karşısında ve şehir merkezine 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde. Açık büfe kahvaltı sunan otelin, ayrıca yakındaki bir park yeri ile indirim anlaşması var.
Daha fazla Strazburg otelleri seçeneği için buraya tıklayın.

Strazburg'da nerede yenir?

Strazburg'ta nerede ne yenir?
Strazburg'un en eski, sembol restoranlarından: Maison Kammerzell
Alsace bölgesindeki son yemeğimiz için Maison Kammerzell'i tercih ettik. Tarihi ta 1427 yılına dayanan bu restoran Strazburg'taki en meşhur binalardan, Strazburg Katedrali'nin hemen yanındaki Kammerzell evinde yer alıyor. 

Bölgede yediğimiz choucroute'lere bir tane daha ilave edip balıklısını denedik bu sefer. "Foie gras"ın icat edildiği şehirde onun da tadına bakmadan edemedik. İncecik yeşil ayaklı, narin Alsace kadehlerinde Alsace şaraplanı da yudumlayıp, biraz turistik ama harika ambiyanslı bir yemek yedik.

Dönüşte: Kara Orman Almanya

Alsace bölgesi ve Kara Orman yol haritası
Dönüş yolunda Fransa'da otoyol ve Almanya'da Kara Orman rotaları
Alsace Şarap Rota'sını, ta Mulhouse'dan Strazburg'a kadar gezdikten sonra tekrar EuroAirport havaalanına dönerken izleyeceğimiz rotayı uzun uzun düşündük. Tekrar aynı bol köy/kasaba ziyaretli yoldan dönmeyecektik elbet. Dönüş için iki seçeneğimiz vardı. Ya A35 otoyolundan dümdüz Strazburg'tan havaalanına sürüp bir buçuk saatte alana ulaşacaktık. Ya da, Ren nehrinin diğer kıyısına, Alman topraklarına geçip Kara Orman boyunca üç saatlik bir yolculuğu göze alacaktık. Tabii ki, ikinci seçeneği tercih ettik ve bizim için yepyeni bir ülkeyi biraz olsun deneyimleyebilme fırsatı elde ettik.

Fransa Almanya sınırını geçmek

Daha önce hiç kara yolundan Avrupa Birliği ülkelerinde sınır geçişi tecrübemiz yoktu. Sabah erken saatlerinde Strazburg'tan yola çıkıp kısa bir sürede Almanya sınırına ulaştık. Haritaların sınır geçişini gösterdiği yerde Ren nehri ve nehri üstünde bir köprü vardı. Arabamızla köprüden geçtik ve köprü çıkışında "Almanya'ya Hoşgeldiniz" tabelasını gördük. Hepsi bu kadar, ne pasaport kontrolü ne hudut kapısı ne de hudut memuru; hiçbir şey yoktu. Resmen bir köprü geçtik ve bir anda konuşulan dil, kültür, mimari her şey değişti.

Almanya'da Kara Orman (Schwarzwald) boyunca yolumuza devam ettik. Ormanlar arasında giden, yer yer Alman dağ evlerini gördüğümüz keyifli bir yolculuktu. Yaklaşık bir saat yirmi dakika sonra Kara Orman'ın göbeğinde turistik bir Alman kasabası olan Triberg kasabasına ulaştık.

Triberg: Kara Orman'ın merkezinde bir kasaba

Triberg Şelalesi, Kara Orman Almanya
Triberg Şelalesi, Kara Orman Almanya

Kara Orman'ın en merkezinde turistik bir yer olan Triberg kasabası, guguklu saatleri, şelalesi ve Kara Orman pastası ile meşhur.

Triberg Şelalesi

Triberg Şelalesi, Almanya'nın en yüksek şelalesi olarak geçiyor. Kasabanın hemen yanında, kısa bir yürüyüşle ulaşılan şelale, değişik seviyelerde birbiri içine dökülüyor ve toplamda 163 metre yüksekliğinde. Şelale, bulunduğu ortam, değişik seviyedeki yürüyüş yolları inanılmaz.  

Triberg guguk saatleri

Guguklu saatlerin guguk sesi, Triberg yakınlarındaki bir köy olan Schönwald'te icat edilmiş. Daha sonra Triberg'teki ustalar, saat mekanizması, evi, kuşu ve ahşap doğramacılığı ile tüm guguklu saati bir araya getirilmiş. Günümüzde, Triberg guguklu saatleri dünyaca ünlü. Bu minik kasabada guguklu saat konsepti de çok ilginç bir turistik atraksiyon olmuş. "House of 1000 clocks" (1000 saat evi) dükkanında ucuzundan çok çok pahalısına, küçüğünden devasına gerçekten yüzlerce guguklu saat bulunuyor.

Kara Orman pastası

Ünlü Kara Orman pastasının vatanı da adı üstünde Kara Orman. Hatta Triberg'teki Cafe Schaffer'e göre 1915 yılından en orijinal tarif onlarda bulunuyor. Aslında pasta, Kara Orman'da yetiştirilen ne varsa bir araya getirilmiş hali gibi. Morello kirazları, Kirsch (morello kirazı ve vişne likörü) ve siyah çikolata hepsi yörede üretilen ürünler. 

Freiburg: Almanya'nın en güneşli şehri

Freiburg gezilecek yerler
Freiburg eski şehri, Almanya
Freiburg, Almanya'nın en güney batısında tam Kara Orman'ın kenarında yer alıyor. Ülkenin en güneşli yeri olarak geçen şehir bize güneşli yüzünü pek göstermedi ama havaya rağmen capcanlı sokakları, tarihi şehir ortamı ile hayran bıraktı.

Arabamızı eski şehrin yakınına park ettik ve tarihi binaları arasında güzel sokaklarında gezindik. Soğuk iyice kendini hissettirdiğinde bir pastaneye oturup Kara Orman pastasının yerinde tadına baktık. Sonrasında sanırım şehirdeki en sıcak ve en canlı mekanı bulduk ve Hausbrauerew Feierling'te bu sefer Baden mutfağının tadına baktık. 

Alsace gezi rotamız ve sonrası Kara Orman sürüşü hiç şüphesiz yılımızın en güzel gezisi oldu. Dört gün gibi kısacık sürede bir sürü yer gördük, tattık ve ömür boyu hatırlayacağımız anılar biriktirdik. İyi ki buralara gittik! Bir gün tekrar yolumun bu rotadan geçmesi dileği ile tüm gideceklere iyi tatiller!

Gezi yazılarımı faydalı buluyorsanızlütfen tatil otel rezervasyonlarınızı benim booking.com linklerim üzerinden yapıp, emeğime destek olun. 
Size hiçbir ekstra masraf olmaz, tamamen aynı konaklama ücretini ödersiniz. Booking.com'un zaten almış olduğu komisyonun bir kısmının bana gelir olarak gelmesine yardımcı olabilir, benim yepyeni yazılar yazmama vesile olabilirsiniz. Booking.com kazanacağına gezenanne kazansın diyorsanız :)  otel rezervasyon linkim burada


For English version of my blog post "Beautiful Alsace Wine Route Road Trip" please click here.