Kışın ortasında tam iki haftalık yarıyıl tatili bizim gibi çocukları ile gezmeyi sevenler için harika bir fırsat. Ancak işin içinde kış ve çocuk olunca gidilecek yerler konusunda çok daha ayrıntılı düşünülmesi gerekiyor. Bizler bu yıl da sömestr tatilimizi ayarlarken şiddetli bir beyin fırtınasından geçtik uzun bir maraton atlattık, birçok yer inceledik ve sonunda bir yere karar verdik. Siz de Sömestr tatilinde yurtdışı nereye gidilir, çocukla Avrupa'da nereye gidilir, sömestirde çocukla hangi ülke diye araştırıyorsanız; birçok fikir ve bizim tecrübelerimiz aşağıdaki yazımda.

Sömestirde aile tatili planlarken dikkat edilecekler:

1- İklim

Kar tatili mi, ılıman iklim tatili mi gönlünüzde yatan? Bizler genelde soğuk havadansa çocuklarla dışarıda vakit geçirebileceğimiz ılıman havayı tercih ediyoruz. Yok biz kayak severiz diyenlerdenseniz de termal giysilerden, kar pantolonlarına uzunca bir alışveriş listesi bekliyor sizi...

2- Maliyet

Özellikle uçaklı tatillerde en büyük maliyet malum ulaşım. Sağolsun hava yolu şirketleri de sömestre döneminde olabildiğince promosyon yapmıyor olmalarının yanı sıra genel olarak çocuk uçak biletleri de neredeyse tam bilet fiyatına satılıyor. Kışın ortasında bir hareketlilik sağlayan şu aileler de biraz düşünülse, en azından çocuklar için daha uygun fiyatlar olsa, inanın çok daha fazla aile seyahat eder...

İkinci önemli maliyet unsuru da konaklama. Booking.com gibi otel fiyatlarının kıyaslanabildiği sitelerde sıkı bir araştırma yapmak gerek bu konuda. İki çocukla bedava konaklanabilen oteller, daha ekonomik apartlar, aile odaları gibi seçenekler uzun uzun araştırılmalı.

3- Mesafe

İklime karar verdiniz, maliyeti de halletiniz; sömestirde çocukla hangi ülke seçilmeli hakkında karar verirken bir konu daha var düşünmeniz gereken: mesafe. Çok uzaklara gidilen, gecenin bir saatindeki aktarmalı uçuşlar özellikle küçük çocuklar ile zorlayıcı olabilir. Araba ile çıkılan seyahatlerde de sık sık molalar gerekebilir, belki hedef noktası öncesi ara konaklamalar ile yolculuk kısaltılabilir.

4- Çocuk eğlencesi

Her şey planlandı, sorulacak son soru "çocuğum orada eğlenir mi?" olmalı. Çocuklu tatillerin olmazsa olmazı, gezilere bol bol çocukların eğleneceği duraklar eklemektir. Şehir meydanlarında buz patenleri, bol bol kayak eğlencesi, akvaryumlar, parklar, tema parklar, geniş meydanlar, çocuklara yönelik müzeler; gidilen destinasyona göre düşünülmesi gereken yerler. 

Yurt Dışı Uygun Fiyatlı Kayak Tatili Merkezleri

sömestr tatilinde nereye gidilir

Fransız Alpleri
, İtalyan Dolomites dağları, Avusturya ve İsviçre Alpleri gibi Avrupa kayak merkezlerine biraz bakındık. Kayak bizim öncelikli ilgi alanımız olmadığından yurt dışında kar tatiline gitsek gitsek en uygununa gideriz deyip özellikle daha ekonomik olan ama güzelliğinden de ödün vermeyen kayak merkezlerine odaklandık. 

Sömestir tatilinde Avrupa'da ailecek kayak tatili planlayanlara fikir verecek, uygun fiyatlı kayak merkezleri:

Bansko kayak merkezi, Bulgaristan

Bansko, Bulgaristan'ın en önemli, Avrupa'nın da en iyi ve en ekonomik kayak merkezlerinden biri. Türkiye'nin hemen yanı başında olması, özel aracınızla da ulaşma imkanı bulunması, nispeten daha ekonomik otel, kayak dersi ve kayak ekipmanları fiyatları ile cazip. 

Bansko kayak merkezine Türkiye'den doğrudan özel aracınızla gidebilirsiniz. Oturduğunuz şehirden Kapıkule Bulgaristan sınır kapısına gidiyorsunuz ve  Kapıkule'den yaklaşık 4 saatlik araba yolculuğu ile Bansko'ya ulaşılabiliyor. 

Bansko otelleri sömestr tatili döneminde bile oldukça uygun fiyatlı. Örneğin, Banskovilla Zlateva House konaklamasında (Booking.com puanı 8.8 / 1100'den fazla yorum için) üç kişilik oda fiyatları €56'dan başlıyor. Otelin güncel fiyatlarını incelemek için tıklayın.

Pamporovo kayak merkezi, Bulgaristan

Bansko daha profesyonel bir kayak merkeziyken; yine Bulgaristan'daki Pamporovo, pistinin yanı sıra çam ağaçları ile bezeli doğası ile de dikkat çekiyor. Bizim gibi kayak tatili çok düşünmeyenlerin de güzel bir kar tatili için tercih edebilecekleri bir rota. 

Pamporovo kayak merkezi, Kapıkule sınır kapısına özel aracınızla 3 saat mesafede

Pamporovo otellerinde üç kişilik oda fiyatları sömestr tatili döneminde €80 - €160 aralığında. Örneğin, aileler tarafından beğenilen Effect Malina Recidence Hotel'de (Booking.com puanı 9.2 / 700'den fazla yorum için) dört kişilik iki yatak odalı, salon ve mutfaklı daire fiyatı €105. Otelin güncel fiyatlarını incelemek için tıklayın

Pekiyi, kendi aracımla Bulgaristan'a nasıl giderim, güvenli mi, Bulgaristan gitmek için vize gerekli mi gibi aklınızdan geçen birçok sorunun cevabı için Arabayla Bulagaristan'a gitmek için neler gerekli? yazıma göz atabilirsiniz. 

Biz ailecek birçok defa Bulgaristan'a özel aracımızla gittik ve herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadık. 

Livigno ve Bormio, İtalya

Avrupa'da kayak tatili için İtalya genel olarak, Fransa, İsviçre ve Avusturya'ya göre daha uygun bir yer. İtalyan Alplerindeki Livigno kayak merkezi ise hem İtalya - İsviçre sınırındaki konumu, hem de yüksek rakımı ve uzun kar sezonu ile İtalya'da önde gelen bir kayak merkezi. Livigno, öylesine izole ve yüksek bir konumda bulunuyor ki "Piccolo Tibet" yani İtalya'nın küçük Tibet'i olarak biliniyor. 

Bununla birlikte, Livigno'nun konumu ve kayak pistleri haricindeki cazibesi "duty-free" bir kayak merkezi oluşu. Evet, Andora prensliği gibi burası da markalı giysilerden, elektroniğe, alkole vergisiz alışveriş yapabileceğiniz bir yer. 

Bormio ise Livigno'ya 50 dakika araba yolculuğu mesafesinde bir kaplıca ve kayak merkezi. Bu şirin Alp kasabasının geçmişi binlerce yıl öncesine ta Romalılar zamanına kadar uzanıyor. Komşusu Livigno gibi duty-free alışveriş imkanı olmamasından olsa gerek Bormio'da konaklamak Livigno'ya göre daha uygun. İtalya'da kayak tatili planlayanlar hem Livigno, hem de Bormio'ya bir bakın derim.

Livigno'da sömestr tatilinde üç kişilik konaklamalar €200 civarından başlıyor. Hotel Piccolo Tibet (Booking.com puanı 9.0 / 260'den fazla yorum için) şahane manzaralı, güzel bir otel. Güncel fiyatları için tıklayın.

Bormio'da sömestr tatilinde üç kişilik konaklamalar €100 civarından başlıyor. Hotel San Lorenzo (Booking.com puanı 8.8 / 600'den fazla yorum için) Bormio'nun merkezinde aileler tarafından beğenilen bir otel. Planladığınız dönemdeki fiyatlarını incelemek için tıklayın.

Kışın Yurtdışında Gidilecek Ilıman Tatil Yerleri

Roma, İtalya

Sömestr tatilinde yurtdışı
Çocukla Roma gezimiz

İtalya'nın orta noktasında
ki Roma 13-14 derece ne soğuk, ne sıcak sıcaklıkları ile bu yıl çocuklarla bizim sömestir tatili tercihimiz oldu. Roma meydanlarında dolaşmak, bol bol pizza makarna yemek, Borghese parkında aile bisikleti ile dolaşmak, hava fırsat verdikçe belki çevre gezileri yapmak niyetindeyiz. Bakalım ne kadarını gerçekleştirebileceğiz. Dönüşte izlenimlerimi paylaşırım. (Gezimiz sonrası not: Harika bir Çocukla Roma tatili geçirdik. Şansımıza hava hep açık ve yağışsızdı, sıcaklıklar da dışarıda vakit geçirmek için gayet elverişliydi. Yazımı ve izlenimlerimi okumak için tıklayın.)

Özellikle kış aylarında Roma'ya oldukça uygun fiyatlara promosyonlu uçak bileti bulabiliyorsunuz. Bizler de sömestr dönemini de kapsayan bir promosyonlu uçak biletine rastladık ve bu şekilde rotamızı Roma olarak belirledik.

Sömestr tatili zamanında Roma tarihi merkezde üç kişilik otel odaları veya apartlar €100 - €130'dan başlıyor. Biz ailecek Roma'nın tam merkezinde, tarihi Navona meydanında Appartemento Benincampi'de (Booking.com puanı 9.7 /100'den fazla yorum için) konakladık. Şahane bir konumda, güzel bir konaklamaydı, güncel fiyatları için tıklayın.

Çocukla Roma tatilimiz: Çocuklarla Roma'da gezilecek yerler yazım. 

Atina, Yunanistan

Çocukla Atina gezisi
Çocuklara Atina sokaklarında

Biz çocuklarla Atina'ya yazın gittik ve çok güzel vakit geçirdik. Ancak Atina, ılıman iklimi ve fena olmayan kış sıcaklıkları ile sömestir tatili için de tercih edilebilir. Kışın, 13-14 derece gündüz sıcaklıkları ve Acropolis gibi çok popüler turistik yerlerlerinde yaz aylarına göre çok daha sakin ortamı ile hava şartları fırsat verdiği sürece keyifle gezilebilir. 

Yağışlı günlerde de Acropolis Müzesi'nin çok güzel çocuk etkinlikleri ziyaret edilebilir. (Acropolis müzesinin "aile rotalarını" bu linkten inceleyebilirsiniz. Farklı bir seçenek olarak Atina'daki illüzyon müzesini ziyaret edebilirsiniz. İllüzyon müzesi giriş biletleri ve fiyatları için tıklayın.) Tüm aile için keyifli bir tatil destinasyonu için Atina çok iyi bir tercih bana göre...

Sömestr tatili döneminde Atina tarihi merkezde üç kişilik otel odaları veya apartlar €80 - €100'dan başlıyor. Bizler çocuklarla ailecek Atina tarihi merkezinde Psyri bölgesinde 18 Micon Str otelde konakladık. Cafeler ve restoranlar ile çevrili bir ortamda yepyeni ve modern bir küçük oteldi. 18 Micon Str otel (Booking.com puanı 9.2 / 700'den fazla yorum için) güncel fiyatları için tıklayın.

Atina gezilecek yerler yazım için tıklayın.

Nice, Fransa

Sömestr tatilinde yurtdışı nereye gidilir
Kışın Fransa Nice sahili

Nice'e Mart ayında üç yaşındaki oğlumuzla gitmiş, Cannes, Monako şeklinde çevreyi de dolaşmıştık. Akdeniz kıyısındaki Fransız rivierası popüler şehir, 13 derece sıcaklıklı ılıman iklimi, yaza göre çok daha uygun fiyatları ile sömestirde de düşünülebilir. Nice otelleri fiyatları burada.

Nice gezi notlarım.

Barselona, İspanya

Sömestr tatilinde yurtdışı nereye gidilir
Barselona'da Gaudi eseri Park Güel

Ünlü mimar Gaudi'nin masal diyarından çıkmış eserleri ile bezeli Barselona çocukların hoşlanacağı çok güzel bir şehir. Kışın Barselona'ya oldukça uygun uçak biletleri bulunduğundan bizler de bu güzel şehri Şubat ayında ziyaret ettik ve harika bir havaya rastladık. 14 derece sıcaklıklı ılıman havada ünlü Park Güel parkı, La Rambla'da gezilip, deniz kıyısında dolaşılıp teleferikle şehrin en yüksek noktasına çıkılabilir. Barselona otelleri fiyatları burada.

Barselona'da çocukla gezilecek yerler yazım burada

Sömestr tatilinde Paris ve Londra

Paris ve Disneyland, Fransa

Sömestir tatilinde yurtdışı nereye gidilir
Çocukla Paris'te

Çocukla Paris'i Kasım sonunda ziyaret etmiş, bir de Paris Disneyland gezisi yapmıştık. Paris, konumu itibariyle kuzeyde olduğundan kışın biraz daha soğuk. Hava sıcaklıkları 7-8 derece civarında ancak iyi haber pek eksi değerlere düşmüyor. Şanzelize'de buz pateni yapmak, çocuklara özel birçok müze gezmek, Eyfel kulesi ile hatıra fotoğrafı çektirmek ve tabii ki Paris Disneyland'i ziyaret etmek! Paris kışın da çocuklu tatil için iyi bir seçenek. Paris otelleri fiyatları burada.

Paris gezi rehberi yazım.

Londra, İngiltere

Sömestr tatilinde yurtdışı nereye gidilir

Londra da konumu gereği eksi derecelere düşmeyen bir şehir. Kışın Londra tatilinde yağış ve soğukla karşılaşmanız muhtemel ama Londra'da yağışlı havalarda çocuklarla yapılacak etkinlik seçeneği sonsuz. Ücretsiz Londra müzelerini gezebilir, hava şartları el verdiğince Natural History museum önündeki buz pateni pistinde paten yapıp, büyüleyici mimarideki Londra'da çocuklarla çok güzel vakit geçirebilirsiniz.

Sömestr tatilinde masal diyarına yolculuk

Colmar, Alsas ve Karaorman, Fransa ve Almanya

Fransa'daki Colmar, Alsas şarap rotasındaki şirin köyler ve Strazburg şehri büyüleyici güzellikte. Noel marketleri ile de ünlü olan Colmar ve Strazburg yaz kış her daim canlı bir yer. Ancak bu rota oldukça soğuk olacağı için ona göre hazırlıklı olmak gerek. Araba kiralayıp Alsas rotası boyunca dolaşıp, daha çok araba yolculuğu yapıp ara ara da masalsı köy ve kasabalarda molalar vererek harika bir tur yapılabilir. Turun sonrasında Almanya'nın Karaorman bölgesine geçip Heidi'nin dağ köylerini anımsatan yerlerde bir kar tatili de yapılabilir. Ayrıca ünlü eğlence parkı Europa Park tema parkı da bu rota üzerinde yer alıyor.

Sömestr tatilinde yurtdışı uzak diyarlara yolculuk

Los Angeles, San Fransisco California, ABD

Sömestr tatilinde yurtdışı nereye gidilir
Kasım ayında Los Angeles'ta

Amerika rüyasının merkezi California, aynı zamanda yaz kış sürekli bahar sıcaklığındaki güneşli havası ile meşhur. Çocuklarla çıkılacak Amerika'nın batı yakası ve Los Angeles Kaliforniya gezisi ömür boyu hatırlanacak bir tatil olacağı kesin. Los Angeles ve çevresinde çocuklarla yapılabilecek eğlenceli aktiviteler bir sürü. Disneyland, Universal Studios tema parkı, Legoland ya da Six Flags Magic Mountains eğlence parklarının sadece birkaç tanesi. "American road trip" tecrübesi, uçsuz bucaksız Crand Canyon gibi milli parklar ve daha birçokları...



İlgili Yazılarım: