Barselona belediyesi önünde Santa Eulalia festivali kutlamarı
Kısa Barselona tatilimizin Pazar günü bizim için süprizlerle dolu gayet renkli şekilde geçti. Yerel halkın yaşayışı ve Barselona atmosferi açısından ipuçları içerdiği için özellikle paylaşmak istedim. Barcelona gezilecek yerler arasında dolaştığımız güzel bir günden geriye kalanlar...

Passeig de Gràcia'dan Sagrada Familia'ya doğru

Pazar sabahı erkenden kalkıp Passeig de Gràcia'daki otelimizden çıktık. Amacımız kahvaltı öncesi Sagrada Familia'ya kadar yürüyüş yapmaktı. Yürüyüşümüz boyunca yine Barselona'ya has Modernista binalar bize eşlik etti. Her köşeden masal diyarından çıkmışçasına bir ev çıkıverebiliyordu karşımıza...
Barselona sokaklarındaki modernista binalar Barselona sokaklarındaki modernista binalar
Av. Diagonal boyunca Sagrada Familia'ya doğru yürüdük. Geniş caddenin ortasında oldukça geniş bir yaya ve bisiklet yolu ayrılmış olması çok hoşumuza gitti. Bu yol boyunca da iki üç kişilik gruplar halinde sabah sabah bir sürü koşan insana rastlamış olmak ise bizim gibi spor yapmaya uzak bir toplum için çok ilginçti.
ortası yayalara ayrılmış geniş Barselona caddeleri

İhtişamlı Sagrada Familia

Kısa bir yürüyüş sonrası Sagrada Familia'ya ulaştık. Bazı yerler vardır zaten bir sürü resmini görmüş olduğunuz için aslını görünce sizde çok heyecan uyandırmazlar. Bazıları ise resimlerine çok aşina olduğunuz halde asılları öylesine heybetli ve görkemlidirler ki gerçeklerini gördüğünüzde ağzınız açık kalır. İşte Sagrada Familia bu ikinci gruptan. Göğü delercesine uzanan kuleleri, her köşesine işlenmiş ayrıntıları ile o kadar gösterişli ki karşısında bakakalıyorsunuz.

Sagrada Familia kuleleri

Biz önce batı tarafındaki kuleleri gördük. Açık kum rengindeki bu dört kule ve üzerindeki heykeller daha çağdaş çizgiler barındırıyordu. Batı cephe Gaudi'nin ölümünden sonra tamamlanmıştı. Daha sonra Gaudi'nin kendisinin tamamladığı doğu cephesine geçtik ve işte Gaudi bu dedik. Koyu kahve kasvetli cephe üzerindeki ağaç, kuş, doğa motiflerinde Gaudi'nin parmağı olduğu hemen fark edilebiliyordu. Kilisenin en iyi resimlenebildiği doğu cephesinin arkasındaki havuzlu parka gidip hatıra fotoğraflarımızı çektikten sonra metroya atlayıp otelimize geri döndük.
Sagrada Familia kilisesinin modern mimarili kuleleri, Barselona Sagrada Familia kilisesinin Gaudi'nin yaptığı kuleleri, Barselona

Barselona yarı maratonu

Passeig de Gràcia durağında inip caddeye çıktığımızda başka bir süpriz bekliyordu bizi. Polis karşıdan karşıya geçeceğimiz caddeyi kapatmıştı ve cadde boyunca Barselona yarı maratonu koşuluyordu. Hadi dedik az sonra biter geçeriz. On dakika, on beş dakika bekledik, maraton aralıksız devam ediyor. Karşıya geçecek kalabalık birikti ama kimse geçmiyor. Uzun bir bekleyiş sonunda hala maratonun ucu gözükmezken bir cengâver karşıya geçti de, biz de cesaret alıp bir boşluk yakaladık ve geçebildik :).
Barselona maratonunda koşan uçsuz bucaksız kalabalık

Passeig de Gràcia'da protesto yürüyüşü

Kahvaltı sonrası Park Güell'e gitmeye karar verdik. Passeig de Gràcia'dan da geçen 24 numaralı otobüsü son anda kaçırdık. Zaten sık geçen bu otobüsü beklemek üzere durağa yönelmişken bir başka sürprizle karşılaştık. Polis caddeyi kapattı. Caddenin üst ucundan sanırım doktorlar bazı kesintileri protesto amaçlı yürümeye başladılar. Yürüdükleri ünlü Passeig de Gràcia caddesi Diagonal'dan Catalunya meydanına kadar kapatıldı. Çaresiz yürüyüşün bitmesini bekledik.
gösteri yürüyüşü için kapatılmış Passeige de Gracia caddesi, Barselona

Barri Gotic'te Santa Eulalia Festivali

Baktık böyle olmayacak rotamızı değiştirip tarihi merkez olan Barri Gotic'e gidelim dedik. Ünlü pazar La Boqueria önündeki metro durağından çıktığımızda yine bir sürpriz bekliyordu bizi. Yol boyunca insanlar birikmiş bir şey izliyorlardı. Nedir diye merak ettiğimizde bir baktık dev kukla (gegants) geçidi yapılıyor. Barselona rehberlerinden Şubat ayında Santa Eulalia Festivali olduğunu görmüş ve acaba denk gelir miyiz demiştik ancak bu şekilde tam ortasına düşeceğimize hiç ihtimal vermemiştik.
Santa Eulalia Festivali'ndeki dev kukla (gegants) geçidi, Barselona Santa Eulalia Festivali'ndeki dev kukla (gegants) geçidi, Barselona Santa Eulalia Festivali'ndeki dev kukla (gegants) geçidi, Barselona
gegants geçidinin izlerken, Barselona
Dev kuklalar geçerken aniden şiddetli bir patlama sesi geldi. Biz neler oluyor diye tedirgin olsak da etrafımıza baktık hiç kimse yadırgamıyor. Demek ki geçidin bir parçasıydı ama biz ne olur ne olmaz yavaştan oradan uzaklaşıp Barri Gòtic'e doğru yöneldik.

Barri Gòtic sokakları

Barri Gòtic'te ilk durağımız Santa Maria del Pi kilisesiydi. Kilise önündeki Plaça del Pi'de sadece hafta sonları kurulan baldan peynire yöresel ürünlerin satıldığı pazar kurulmuştu.
Plaça del Pi'de yöresel ürünler pazarı, Barselona
bal tezgahları, Plaça del Pi'de yöresel ürünler pazarı Barselona peynir tezgahları, Plaça del Pi'de yöresel ürünler pazarı Barselona
Kilisenin yanındaki meydanda da sanatçılar tezgahlarını açmışlar resimlerini satıyorlardı.
resimlerini satan sanatçılar, Barselona
Yerli halk ve turistler bir taraftan bu meydanlarda dolaşıp alışveriş yapıyorken bazıları da Santa Maria del Pi Kilisesi'nde ayindeydi.
Santa Maria del Pi Kilisesi içindeki Pazar ayini, Barselona

Katedral'in önünde panayır havası

Barri Gòtic'in dar sokaklarında gezimize devam ederken hala ara sokaklarda da turlarına devam eden dev kuklalara rastlıyorduk. Kuklaların bandolarının sesleri eşliğinde katedralin bulunduğu meydana çıktık. Baktık ki bu meydanda da yüzlerce kişi toplanmış az sonra yapacakları insan piramidi gösterileri için hazırlanıyor.
insan piramiti gösterisi için bekleyen kalabalık, Katedral önü Barselona
Kalabalığın arasından katedrale doğru ilerledik. Katedralin önünde orkestra müziğini çalıyor, onlarca insan da halkalar halinde yavaş ve aheste dansını ediyordu.
dans edip Santa Eulalia Festivali'ni kutlayanlar, Barselona
Katedral'in içi
Orkestra ve dansları biraz izleyip katedralin içine girdik. Katedralde Pazar ayini devam ediyordu. O gotik, kasvetli ortamda aniden bir sopranonun sesi öylesine çınladı ki iç parçaladı. Bir taraftan insanlar dışarıda orkestra eşliğinde dans ediyor. Diğer tarafta içeride Pazar ayini devam ediyor. İşte öylesine renkli bir yerdi Barselona.
Katedralde Pazar ayini, Barselona
Katedralin yanındaki ara sokaklardan belediye ve meclisin bulunduğu Plaça Sant Jaume'ye geçtik. Meğerse tüm dev kuklalar bu meydandaki kutlamalara geliyormuş. Yaşlısından gencine bir sürü kişi birikmişti meydanda ancak dev kuklaların en büyük meraklıları tabii ki çocuklardı.
belediye ve meclis binası önünde festival kutlamaları, Barselona dev kuklalı Santa Eulalia festivali kutlamaları, Barselona
Santa Eulalia festivalindeki dev kuklalar, Barselona
Müzikler ve konuşmalar sonrası kuklalar ve kalabalık dağıldı. Sürprizlerle dolu bu Pazar günü ise hoş bir hatıra olarak belleklerimizde yer etti...
festivalden dönen kalabalık ve çocuklar, Barselona

Barselona'da nerede kalınır?

Barselona şehir merkezinde, Barselona'da gezilecek yerler noktalarına yakın mesafede konaklamak Barcelona seyahatinizi çok kolaylaştıracaktır.

Bizler Barselona gezimizde, Gaudi'nin Casa Batllo ve La Pedrera evlerine 5 dakika yürüyüş mesafesinde; ünlü La Ramblas caddesine 10 dakika yürüyüş mesafesinde Calris Hotel'de konakladık. Beklentilerimizi karşılayan ve çok memnun kaldığımız bir oteldi.

Gayet merkezi lokasyondaki bu otel Barselona'nın işlek Passeig de Gracia bulvarının da hemen yakınında olduğundan şehrin farklı yerlerini keşfetmek için kullandığımız toplu taşımaya da çok yakındı. Ayrıca, restoran rezervasyonlarımızda da yardımcı olan otel concierge'ı hem iyi önerilerde bulundu, hem de rezervasyonları bizim için yaptılar.

Barselona'da gezilecek yerler: 3 günlük Haritalı gezi rehberi yazım için tıklayın