Sardunya adası gezilecek yerler
La Pelosa plajı
Sardunya Adası gezilecek yerler listesi, güzel plajlar ve berrak sulardan oluşuyor. Sardunya'ya onun için gitmeyi istemiyor muyuz zaten? Pudra inceliğinde beyaz kumlu plajlar, turkuaz sular, tropikal adaların denizlerini hiç de aratmayacak denizler... Bol bol tatil, bol bol dinlence sunuyor Sardunya! Bununla birlikte, çocuklu tatil için de çok uygun sığ, kumluk denizler, sıcacık İtalyan atmosferi, çok iyi korunmuş old town'lar hepsi Sardinya Adası'nda. Bu güzel tatil adası hakkında ayrıntılı bilgi ve Sardinya gezi rehberi yazımın devamında.

For English version of my blog post "The best places to stay in Sardinia for families" please click here.

Sardunya Adası'nın en güzel plajlarını keşfetmek için başlıca üç merkezde kalınabilir: Cagliari, Olbia ve Alghero.

Cagliari

Sardunya Adası'nın en güneyinde, aynı zamanda adanın başkenti de olan Cagliari güzel old town merkezi ile klasik tarihi İtalyan ruhunun hissedilebileceği bir yer. Cagliari etrafında sıralı Poetto, Chia gibi onlarca plaj da var. Bir başka değişle hem güzel plajlara ulaşabileyim, hem de tarihi atmosferli İtalya'yı hissedebileyim diyenler için güzel bir destinasyon. Ancak adanın en güneyinde olma konumu ve adanın kuzeyindeki merkezler ile arabayla yaklaşık üç saatlik mesafesi ile biraz ayrık. Doğrudan Cagliari'de bulunan uluslararası havaalanına uçup, old town civarına yerleşip her gün ayrı bir plajı keşfetmek için çok mantıklı bir yer.

Bizler Cagliari yerine, adanın kuzey doğusundaki Olbia'ya daha uygun uçak bileti bulduk ve Sardunya Adası tatilimizde o bölgeyi merkez aldık.

"Sardunya Adası'na nasıl gidilir?" yazım için tıklayın.


Olbia

Sardunya adası gezilecek yerler
Cala Brandinchi plajı

Olbia gezilecek yerler

Olbia şehri, Sardunya Adası'nın kuzeydoğusunda yer alıyor. Olbia'nın kuzeyindeki sahil şeridinin adı ise Costa Smeralda. Costa Smeralda, dünya sosyetesinin tatil merkezi olarak ünlenmiş bir bölge. Adanın en güzel plaj ve denizleri de bu bölgede diye bahsi geçiyor hep ada tanıtımlarında. Costa Smeralda ve genel olarak Sardunya Adası sosyetik tatil ile özdeştirilince "acaba daha uygun şartlarda adada tatil yapıp bütçeyi çok da zorlamadan bu güzel denizlerin tadı çıkarılamaz mi?" sorusu akla geliyor. Bizim cevabımız, "evet mümkün" ayrıntılar:

Olbia'nın kuzeyi

Olbia'nın hemen kuzeyinde, Olbia'ya beş on dakika araba mesafesinde yazlıkçı yeri görünümündeki Pittulongu'ya yerleştik ve her gün farklı bir plajı keşfederek adanın bu cennet köşesinin tadını çıkarttık. Her gün gittiğimiz her yeni plajda "bu plaj dünkünden de güzelmiş" dedik. :) Genel olarak bu bölgedeki her bir plajda incecik beyaz - krem kumlar ve tertemiz bir deniz vardı. Sanırım şimdiye dek girdiğimiz tüm denizler arasında en güzel deniz buradaydı diyebilirim.

Pittulongu

Olbia gezilecek yerler
Olbia'da Pittulongu ana plaj
Upuzun Pittulongu plajı, Olbia merkezde kalanların gelip denize girdikleri temel plajlardan. Plajda bir iki tesis, şezlong, şemsiye kiralanacak yer ve bizim gibi kendi şemsiyesini getirenler için de kumların üstünde serilebilecek bolca alan var. Plajın hemen arkasındaki geniş otopark da ücretsiz. Ancak, Pittulongu bu civardaki en normal, en ortalama güzellikteki plaj diyebilirim. Pittulongu'nun hemen yanındaki, daha çok yazlıkçıların girdiği yan yana sıralı daha küçük koylar daha beyaz kumlu ve daha bir inanılmaz. Pittulongu daha çok, plaj gibi plaj ortamı sebebiyle tercih edilebilir.

Spiaggia Bianca

Sardunya adası gezilecek yerler
Bianca plajı
Spiaggia Bianca yani Beyaz Plaj, Olbia civarında gezilecek yerler arasında ilk sırada yer alıyor. Golfo Aranci kasabası yakınlarındaki plaja dikçe bir tepeden iniliyor. Beyaz kumlu, berrak sulu, çok çabuk derinleşmeyen çok keyifli bir plaj. Plajın arka tarafında otopark da var. Otopark ücretliydi ama bizim gibi akşam geç saatlere kadar plajda kalınca otopark ücretini ödeyecek kimse bulamayabiliyorsunuz. Plajda bir tesis ve kiralanabilecek şezlong şemsiye var. Ancak şezlong şemsiye kiralamalı rahat ve lüks bir tatil planlayanlar için bir not; kiralama ücretleri gördüğüm kadarıyla Olbia'dan kuzeye doğru gittikçe artıyor ve iki şezlong bir şemsiye fiyatları 20-30€ civarı veya üstü olup şezlongun denize ilk sırada veya arkalarda olmasına göre de değişiyordu. Bizim gibi kendi şemsiyesini getirenler için plajlar ücretsiz ve yine Spiaggia Bianca'da da bolca yer ayrılmıştı.

Golfo Aranci

Golfo Aranci, bir balıkçı köyü iken son zamanlarda ünlendiği ve popülerleştiğini okuduk, merak ettik ve bir akşam gezintisi için uğradık. Ben bir Ayvalık, Cunda tadında bir yer bekliyorken daha normal görüntüde bir sahil kasabası ile karşılaştım. Güzel gelatto dükkanları var, dondurma keyfi için bire bir.

La Maddalena

La Maddalena, Sardunya adasının kuzeydoğusunda bir adalar zinciri. La Maddalena Archipelago milli parkı olarak geçen bu bölge koruma altında ve inanılmaz güzellikteki, mavi yeşil deniz tonlarında denizi ve çok güzel plajları ile ünlü. Palau kasabasından La Maddalena'ya günlük bot turları kalkılıyor. Botlar, gün boyu birkaç tane adaya uğrayıp rüya gibi denizlerde yüzme molaları veriyor. "Get Your Guide" üzerinden La Maddalena bot turlarını, herbir tur için müşteri yorumlarını inceleyebilir; bütçenize göre en yüksek puanlı turu seçebilirsiniz.

Olbia'nın güneyi

Olbia'nın güneyinde de konaklanabilecek San Teodoro gibi merkezler ve birbirinden güzel plajlar var. Hatta daha da güneye, Sardunya adasının doğu sahili boyunca inilince inanılmaz güzellikte el değmemiş, bakir plajlar var. Ancak, bu bölgeler çok dağlık olduğundan karadan araba ile değil denizden gidilmesi gerekiyormuş. Oralara kadar gidemesek de bir gün San Teodoro yakınlarındaki namını çok duyduğumuz Spiaggia di Cala Brandinchi'ye gittik ve gördüğümüz denizin güzelliğine inanamadık.

Spiaggia di Cala Brandinchi

Sardinya gezi rehberi
Cala Barandinchi plajı
Kartpostallardan fırlamışçasına duran bembeyaz kum, tam anamıyla turkuaz bir deniz... Sardunya Adası'nda inanılmaz bir deneyim Brandinchi plajı. Plaja ulaşmak için irili ufaklı köylerden, güzel bir coğrafyadan yol aldık. En sonunda henüz plaja varmadan, daha birkaç kilometre uzağında milli park gibi bir bölgeye girdik. Saatlik olarak artan otopark ücreti bu milli park girişinden sonra başlıyordu ve sanırım insanlar otopark ücreti ödememek için kapı öncesi ormanlık alanlara park edip yürümesinler diye giriş olabildiğince geride tutulmuştu. :) Ancak, yan yana sıralı birkaç orta büyüklükteki koydan oluşan plaj tüm uğraşlara değiyor. Plajda yiyecek içecek için bir cafe de var. Sahil kısmı dar ve oldukça kalabalık. Dip dibe serilmiş havluların üstünde yabancılarla yan yana güneşlenmek sanırım gayet olağan bir manzara. Mümkün olduğunca sabah erken saatler gibi daha az yoğun zamanda gidilmeye çalışılmasında fayda var.

Sassari

Sardinya gezilecek yerler
Sassari eski şehri meydanları

Sassari, Sardunya Adası'nın ikinci büyük şehri. Sardunya Adası tatilimizi doğu yakasında Olbia ve batı yakasında Alghero merkezli olarak planlamıştık. Olbia'dan Alghero'ya geçerken Alghero yakınlarındaki Sassari'de mola verdik. Çok fazla turistik olmayan Sassari'de ada halkının günlük yaşantısını gözlemleyebilmek adına güzel bir yer. Ayrıca Sassari'nin old town'a gittiğimizde, yazlıkçı bölgesi gibi olan Olbia civarında çok da hissedemediğimiz İtalyan ruhunu da hissedebildik. Daracık taş sokaklar, sıra sıra dizili dükkanlar, öğleden sonra oldu mu gellatocuların yani dondurmacıların bile kepenk indirip dinlenmeye çekildiği bir atmosfer...

Alghero

Sardinya gezi rehberi
Alghero eski şehri
Sardunya Adası'nın kuzey batısında yer alan Alghero, çok iyi korunmuş eski şehri ve onu çevreleyen dimdik ayakta duran surları ile nefis. Güzel bir adada deniz tatili yaparken bir de tarihi bir atmosfer hissetmek adına harika bir şehir. Alghero'nun bir başka ilginç özelliği, belediye binasında, sokaklarda, her tarafta hem italyan, hem Sardunya, hem de Katalan bayrağının yan yana dalgalanıyor olması. Katalan geçmişi olan Alghero'da halk da Katalancaya yakın bir dil konuşuyor.

Alghero cıvıl cıvıl, hayat dolu, çok güzel tatil atmosferi olan bir şehir. Biraz Bodrum, biraz Dubrovnik biraz da Barselona'yı anımsattı ve hissettirdi bize. Daha çok orta ve üst segmentteki İtalyan halkının tercih ettiği Alghero bölgesi, yazlıkçı ve daha elit Olbia bölgesinden bir nebze daha da ucuzdu. Alghero ayrıca, kırmızı mercanları (koralları) ile de meşhur. Bol bol mercan takıları satılan dükkanları yanı sıra şehirde mercan müzesi de var.

Alghero plajları

Alghero yakınlarında bir sürü plajın yan yana sıralandığı bir körfez var. Hem Olbia, hem de Alghero'da konaklayacağımız yerleri, çocuklarla rahat etmek adına plaja yürüyüş mesafesinde gidebilecek şekilde seçmiştik. Ancak Alghero old town'dan yürüyüş mesafesindeki plaja gittiğimizde gördüğümüz görüntüye inanamadık. Deniz kıyısı, tam da denize girilen yerde simsiyah, doğal olmasına doğal ama göze çok da iyi gelmeyen bataklık görünümündeki parçacıklarla kaplıydı. Siyahlık, denize doğru açıldıkça azalıyordu ama doğu kıyısında Olbia civarındaki berrak tertemiz denizler sonrası burası çok da cazip gelmedi bize...

Alghero eski şehrinden uzaklaşıp yine her gün farklı bir plajı denedik. Plajların bazıları beyaz kumlu, bazıları kızıl sarı kumluydu, gittiklerimizin hepsi yine çok yavaş derinleşen küçük çocukla da rahat ettiğimiz yerlerdi. Deniz suyu temiz ve güzeldi ama genel olarak doğu kıyısındaki "vay be" şaşkınlığını yaşatmadı bize. Alghero plajlarında plaj şemsiyesi ve iki şezlong fiyatı yaklaşık 18€ civarıydı. Sardunya adasındaki her bir plaj gibi burada da genel eğilim kendi şemsiyeni getir, kuma yayıl şeklindeydi.

Mugoni Plajı

Sardinya gezilecek yerler
Mugoni plajı 
Mugoni Plajı, çam ağaçları arasından kumluk denize açıldığınız, sığ denizli, küçük çocukla çok rahat ettiğimiz bir aile plajı. sıcaktan bunalıp nefes almak istediğinizde de çam gölgeleri yanı başınızda. Uzun sahilde yeme içme için de birkaç tesis mevcut.

Porto Ferro Plajı

Sardunya gezi rehberi
Porto Ferro plajı
Porto Ferro plajı Alghero'ya biraz uzakçana ama Ağustos ayında gittiğimiz Sardunya tatilimizde bile koskoca sahilde tek tük sadece birkaç kişinin olduğu çok bakir bir plaj. Plajın güney kısmına giden yol kötü diye okuduğumuzdan bizler orman içinden yaklaşık yirmi dakika yürüyerek ulaşılabilen kuzey kısmına gittik ve tüm gün bu bakir plajın güzelliğini çıkarttık. Plajda herhangi bir tesis yok, hazırlıklı gitmek gerekiyor. Aklınızda olsun, plajın sonuna doğru gittiğimizde tesadüfen varlığından haberdar olduğumuz plajın en kuzeyinde nüdist bölüm de mevcut.

Grotta di Nettuno

Alghero'daki en popüler gezilecek görülecek yer, arabayla yaklaşık yarım saat uzağındaki bir mağara olan Nettuno Mağarası. Deniz seviyesindeki mağaraya ulaşmak için ya botla gidilmesi gerekiyor ya da araba ya da otobüsle mağaranın dibinde olduğu uçurumun üstüne kadar gidip 654 basamağın inilmesi gerekiyor. Ayrıca deniz seviyesindeki mağaranın gezilebilmesi için denizin de sakin olması gerekiyor. Konumu ve güzelliği bakımından bir dünya harikası olan mağara çok popüler olunca ziyaretçi kuyrukları da uzayıp gidiyormuş. Bu gidişimizde çocuklar küçük olduğundan biz bu zorlu şartlarda ulaşılan mağarayı ziyaret etmedik.

Spiaggia la Pelosa

Sardunya adası gezilecek yerler
La Pelosa plajı
La Pelosa plajı, tatilimizin ikinci yarısını Alghero civarında geçirmemize vesile olan bir plaj. Sardunya Adası'nın en güzel plajlarından olan la Pelosa bizim konakladığımız Alghero'ya yaklaşık bir saat mesafede. Bir günümüzü de bu plaja ayırdık. La Pelosa, Sardunya'nın en kuzeyinde, kelimeler ile anlamatmanın yetersiz kaldığı, harikulade güzellikte bir yer. Sanırım Sardunya adasında gezdiğimiz plajlar arasın da en güzeli burasıydı. Bembeyaz, incecik kumlar, cam göbeği renginde kristal berraklığında tertemiz sular... 
Sardunya adası gezilecek yerler
Denizden La Pelosa plajı
Tabii bu kadar güzel bir yer olunca o güzelliğin tadını çıkartmak isteyen sadece siz değilsiniz. Daha önce adada bu güzellikteki bir plaj olarak gittiğimiz Brandinchi plajı gibi ıssız bir yerde de olmayınca La Pelosa'da arabayı park edecek, plajda havlunu şemsiyeni koyacak yer bulmak hepsi çok zor. Ayrıca, plajın kumu koruma altında olduğundan havlunuzu da doğrudan yere atamıyorsunuz, ancak bir hasır üstüne havlunuzu koyabiliyorsunuz ya da plaj sandalyesinde oturabiliyorsunuz. Plaj çıkışında da yine kumları korumak için muhakkak ayaklarınızdaki kumları yıkamak gerekiyor. Kalabalıktı, bir sürü teferruat vardı falan ama la Pelosa çok çok güzeldi... Hiç olmazsa Sardunya tatilinin birkaç saatinde bu rüya gibi sulara girmek için bence tüm uğraşlara değer.

Santa Teresa di Gallura 

Sardinya gezi rehberi
Rena Bianca plajı, Santa Teresa di Gallura

Santa Teresa di Gallura, Sardunya adasına ikinci gidişimizde yolumuzun geçtiği bir sahil şehriydi. Sardunya'nın kuzeyinde yer alan Santa Teresa di Gallura'nın kuzey açıklarında Korsika adası, doğu açıklarında ise ünlü La Maddalena yer alıyor. Bizim burayı ziyaret sebebimiz şehr merkezine yürüme mesafesindeki güzel Rena Bianca plajıydı. Plaja yürüme mesafesinde büyükçe bir şehir oluşu, mütevazi bir tatil kasabası atmosferi ile bir sonraki Sardunya tatillerinde gelinebilecek bir yer olarak Santa Teresa di Gallura'yı not ettik.

Küçük çocuklu tatil planlayanlar için not:

Sardunya Adası'nda yukarıda bahsettiğim plajların tamamı kumluk, denizin içi de kum zeminli ve çok yavaş derinleşen sığ denizler.

Sardunya Adası'nda Nerede Kalınır?

Sardunya Adası'nda konaklamak için Cagliari, Olbia ve Alghero gibi başlıca büyük şehirleri seçilip etraflardaki güzel plajlar gezilebilir. Ya da denize daha yakın olmak için PittulonguSanta Teresa Gallura gibi yerler de tercih edilebilir. Denize yakın güzel bir dağ kasabası olan San Pantaleo da bizim daha önce  konaklayıp çok memnun kaldığımız ve şirin Italyan ruhunu hissedebildiğimiz bir yerdi. 

Bizler Sardunya tatillerimizde Olbia- PittulonguAlghero ve San Pantaleo'da konakladık. 

Olbia

Olbia, uluslararası havaalanı da olan, ünlü Costa Smeralda kıyılarına yakın büyükçe bir şehir. İtalyan ruhlu tatil kasabasından çok büyük şehir görünümünde. Adanın en güzel denizlerine ulaşmak için merkez olarak kullanılabilecek, uygun konaklama fiyatlı otellerin de bulunabileceği bir yer.

Booking.com'da Olbia otelleri gecelik fiyatı €60 civarında bulunabiliyor.

Olbia'da konaklanabilecek oteller için: tıklayın

Pittulongu

Bizim daha önce konaklamayı iki kez tercih ettiğimiz Pittulongu, Olbia'ya sadece 3km mesafede. Daha çok yazlıkçı kasabası görünümdeki Pittulongu'da deniz inanılmaz güzel. Konaklama yerinden doğrudan, pudra inceliğindeki bembeyaz kumlara, sığ, turkuaz sulara ulaşılabilmesi çok güzel ve rahat.

Booking.com'da Pittulongu otelleri gecelik €100 civarında bulunabiliyor.

Pittulongu'da konaklanabilecek oteller için: tıklayın


San Pantaleo

Sardunya adası gezilecek yerler
San Pantaleo meydanı, Sardinya adası

San Pantaleo, Sardunya Adası'nın doğu kıyısında, Costa Smeralda kıyılarına yakın bir dağ köyü/kasabası. Şirin meydanı, güzel sokakları, taş evleri, güzel restoranları, haftalık pazarı ile İtalyan ve Sardunya karakterinin hissedildiği bir yer. Gündüz yaklaşık 10 km uzaklıktaki plajları keşfedip, akşamları dağ havasının hissedildiği San Panteleo'da keyifli vakit geçirebilirsiniz. Güzel bir gelato eşliğinde dolaşılabilecek sokakalar, güzel yemekler yiyebileceğiniz restoranlar, sakin ve dingin bir İtalyan titili için güzel bir yer San Pantaleo.

San Pantaleo'da konaklanabilecek oteller için: tıklayın

Booking.com'da San Pantaleo otelleri gecelik fiyatı €90 civarında bulunabiliyor.

Alghero 

Sardinya gezilecek yerler
Alghero sokakları

Alghero eski şehri, Sardinya adasındaki en güzel yerlerden. Cıvılcıvıl tarihi sokaklar, güzel bir çarşı, yemek yenilebilecek çok iyi yerler hepsi Alghero'da. Adanın batı kıyısındaki Alghero'da doğu kıyısındaki kadar güzel denizler bulamadık ama sonuçta adadayız, arabaya atlayıp her zaman güzel bir plaja ulaşılabilir. Çok iyi korunmuş Alghero tarihi şehrin harika ambiyansı Sardinya deyince benim ilk hatırladıklarımdan.

Alghero'da konaklanabilecek oteller için: tıklayın

Booking.com'da Alghero'da otelleri gecelik fiyatı €50 civarında bulunabiliyor.


For English version of my blog post "The best places to stay in Sardinia for families" please click here.