Sardinya adasına nasıl gidilir

Sardinya adasına nasıl gidilir?

İtalya'nın batı açıklarında yer alan Sardinya adasına gitmenin en kolay ve en hızlı yolu uçakla gitmek. Türkiye'den direkt olarak uçulamayan Sardunya adasına Roma, Milano gibi İtalyan şehirlerinden aktarmalı olarak gidilebilir. Ayrıca pek çok Avrupa ülkesinden de bu güzel tatil adasına direkt uçuşlar bulunuyor. Alternatif olarak, Roma, Napoli ve Genoa gibi liman şehirlerinden Sardunya adasına feribot seferleri de var.

Türkiyeden Sardunyaya nasıl gidilir? 

Türkiye'den Sardunya Adası'na en kolay uçakla gidiliyor. Maalesef Türkiye'den Sardunyaya direkt uçuş bulunmuyor. İtalya veya başka bir Avrupa ülkesi üzerinden aktarmalı olarak gidilmesi gerekiyor. 

Bu sebeple hava yolu ile ulaşım için en mantıklısı: 
  • Roma, Milano, Bologna gibi uygun uçak bileti bulunabilen İtalyan şehirleri üzerinden aktarmalı uçmak. (Roma'dan Sardunya adası feribotla da sadece 5 saat sürüyor. Hem uçak, hem de feribot biletlerini kontrol etmekte fayda var, ayrıntılı bilgi yazının devamında)
  • Sardunya Adası'na, Fransa, İspanya, Almanya, Birleşik Krallık ve daha birçok ülkeden direkt olarak                     uçulabiliyor. Farklı aktarmalı ucuz uçak bileti bulunması halinde aklınızda olsun.
  • Sardunya Adası'na gerçekleştirilen İtalya'dan iç hat uçuşları ve diğer ülke şehirlerinden uluslararası uçuşların incelenebilmesi için Sardunya havaalanlarının uçuş trafiği web siteleri şöyle:
    • Cagliari havaalanına uçan havayolları linki
    • Olbia havaalanına uçan havayolları linki
    • Alghero havaalanına uçan havayolları linki

Sardunya adası'na nasıl gidilir
Ünlü Costa Smeralada plajlarında

Biz Sardunya Tatilimiz için Nasıl Gittik?

Bizler Sardunya Adası tatilimize Londra üzerinden British Airways ile gittik. Tatilimizi erken planlayarak Heathrow - Olbia Sardunya Adası uçak biletimizi neredeyse kişi başı £100 gibi bir ücrete mal edebildik. Uçak biletlerimizi aldığımız sırada, adanın başkenti olan Cagliari'ye British Airways biletleri çok daha pahalı olduğu için Olbia merkezli bir tatil planladık. Zaten Olbia yakınlarındaki dünyaca ünlü Costa Smeralda sahilleri adanın en güzel plaj ve denizleri olarak geçtiğinden Sardunya Adası keşfimize kuzey doğudan başlamış olduk.

Sardinya gezi rehberi

Sardunya Adası Nerede?

Sardunya Adası, İtalya'ya bağlı bir Akdeniz adası. Yüz ölçümü olarak Sicilya Adası'ndan sonra Akdeniz'in ikinci büyük adası. (Üçüncü büyük ada olan oldukça büyük olduğunu bildiğimiz Kıbrıs Adası, Sardinya Adası'nın yüz ölçümünün yarısından bile daha az. Yani Sardunya Adası oldukça büyük bir ada.)

İtalya'nın batı açıklarında yer alan Sardunya konum olarak Roma'nın güneyinden Sicilya'nın kuzeyine kadar uzanıyor. Bu büyüklüğü ile bir günde dolaşılıveren adalardan çok farklı olan Sardunya'nın en kuzeyinden en güneyine araba yolculuğu yaklaşık dört saat sürüyor.

Sardunya adası'na nasıl gidilir
Sardinya'nın kuzey kıyısı plajları

Sardunya Adası Neyi Meşhur?

Sardunya Adası, pudra inceliğindeki beyaz kumlu plajları ve inanılmaz güzellikteki turkuaz denizi ile meşhur. Doğu kıyılarında Tiren Denizi, batı kıyılarında da Sardunya Denizi ile güzel bir deniz tatili destinasyonu

Özellikle dünya jet sosyetesinin Sardunya'nın kuzeydoğusundaki Costa Smeralda sahillerinde tatil yapmasıyla ünlenmiş bir ada. Tropikal adalara gitmeye gerek kalmadan, Akdeniz'in ortasındaki Sardunya'ya giderek kartpostallardaki gibi denizlerde tatil yapılabiliyor.

Sardinya pahalı mı?

Her ne kadar jet sosyetenin tatil adası olarak ünlenmiş olsa da aslında Sardunya adasında uygun bütçelerde ekonomik tatil yapmak gayet mümkün. Genel olarak doğu sahilleri daha pahalıyken, batı sahillerindeki fiyatlar çok daha uygun.

Adanın özellikle kuzey doğusundaki Costa Smeralda sahillerinde fiyatlar çok yüksek. Ancak, orada da havlunuzu şemsiyenizi alıp gidebileceğiniz yerler bir sürü. Ayrıca, Sardinya adasındaki tek güzel deniz ve plaj Costa Smeralda'da değil. Doğu, batı, kuzey, güney sahillerinin her birinde güzel denizler ve plajlar var. Kısaca, Sardunya adasında her bütçeye göre tatil yapılabiliyor.

Sardinya adasına nasıl gidilir
Sardinya'da La Pelosa

Sardunya adasında nereye gidilir?

Sardunya Adası'nın en büyük şehri ve başkenti Cagliari etrafındaki güzel plajları ile birçok kişinin Sardunya tatili için ilk tercihi oluyor. Bir başka turistik destinasyon olan Olbia'da harika plajlar ve inanılmaz güzel bir deniz var. Tarihi şehir ortamı ve canlı sokaklarıyla Alghero ise adanın en fotojenik ve keyifli yeri. Daha ayrıntılı bilgi için:

Sardunya Adası vize istiyor mu?

İtalya'ya bağlı bir ada olan Sardunya adasına gitmek için Schengen vizesi gerekiyor.

Sardunya adasına nasıl gidilir
La Pelosa plajı, Sardunya adası

Sardunya adasında hangi havalimanı var?

Sardunya Adası'nda Cagliari, Olbia ve Alghero'da üç uluslararası havaalanı var. 
  • Cagliari - Elmas havaalanı (havaalanı kodu CAG)
  • Olbia - Costa Smeralda havaalanı (havaalanı kodu OLB)
  • Alghero - Riviera del Corallo havaalanı (havaalanı kodu AHO)

Sardinya adası feribot ile ulaşım

Sardunya Adası'na ayrıca, İtalya, Fransa, Korsika Adası ve İspanya üzerinden feribotla da gidilebilir.
  • İtalya'dan hangi limanlardan Sardunya'ya feribot var:
    • Palermo
    • Porta di Massa, Napoli
    • Civitavecchia, Roma
    • Livorno
    • Genoa
    • Piombino
  • İspanya'dan hangi limanlardan Sardunya'ya feribot var:
    • Barcelona
  • Fransa'dan feribot seferleri:
    • Bastia, Corsica adası
    • Toulon
Sardunya adasına giden feribot seferlerini incelemek için tıklayın.

Bir başka deyişle, Roma, Amalfi kıyıları ve Napoli, Cinque Terre ve Genoa, ya da Barcelona'ya yaz aylarında gitmeyi planlıyorsanız; bir feribota atlayıp kendinizi Sardunya adasının rüya gibi denizine atabilirsiniz.

Sardunya adası gezi rehberi
Sardunya adasının batı kıyısında Alghero'da

Roma'dan Sardunya adasına feribotla nasıl gidilir?

Roma'nın Civitavecchia limanından Sardunya Adası'na direkt olarak feribot ile gidilebiliyor. Yüksek sezonda her gün birçok Roma - Sardinya feribot seferi bulunuyor. Seferlere göz atmak için tıklayın.

Roma'dan Sardinya'nın hangi liman şehirlerine gidilebiliyor?

Roma'dan en kolay, Sardunya adasının Olbia şehrine ulaşılabiliyor. Zaten Olbia çevresinde, Sardunya'daki en güzel denizler ve Costa Smeralda bulunduğundan harika bir deniz tatili için çok iyi bir hat. 

Ayrıca, Roma Civitavecchia limanından Sardunya Adası'nın başkenti Cagliari'ye de feribot seferi var. Ancak bu hatta yolculuk çok daha uzun sürüyor ve seferler çok daha seyrek.

Sardinya en güzel plajları
Olbia plajları

Roma Sardunya feribot kaç saat

Roma'nın Civitavecchia limanından Sardunya Adası'nın Olbia şehrine feribot yolculuğu 5 - 7 saat arası sürüyor. 

Roma'dan Sardunya adasına feribot bileti fiyatı

Civitavecchia (Roma) - Olbia feribot bileti fiyatı € 35'dan başlıyor. Gün içinde birçok farklı feribot firmasının seferleri bulunuyor. Dileyene gece yataklı feribot seferleri de var. Güncel fiyat ve seferleri incelemek için tıklayın.

Not olarak, Civitavecchia limanı Roma'nın tarihi merkezinin biraz dışında. Roma merkez tren istasyonu olan Roma Termini'den Civitavecchia'ya trenler yaklaşık bir saatte gidiyor, tren bileti yaklaşık 5€. Civitavecchia istasyonunda indikten sonra limana yaklaşık 1.5km yürümek gerekiyor. Alternatif olarak Roma Termini istasyonundan doğrudan Civitavecchia limanına shuttle otobüsleri var. Shuttle otobüsleri 15€ ve önceden biletler alınabiliyor. Biletlerinizi alabileceğiniz site için tıklayın.

Sardunya adasına ne zaman gidilir?

Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları Sardunya adasının en çok ziyaret edildiği aylar. Sardunya adası, deniz tatili için tercih edilen bir Akdeniz adası olduğundan bu aylardaki sıcak hava ve ılık deniz birçok tatilciyi kendine çekiyor. Akdeniz ikliminin hakim olduğu adada yazları sıcak ve kurak, kışları ılıman geçiyor. Genel olarak Mayıs - Ekim ayları ziyaret için uygun aylar. 

Sardinyaya nasıl gidilir
Alghero, Sardinya'nın en güzel şehri

Sardunya Adası'nda Nerede Kalınır?

Sardunya Adası'nda konaklamak için Cagliari, Olbia ve Alghero gibi başlıca büyük şehirleri seçilip etraflardaki güzel plajlar gezilebilir. 

Denize daha da yakın olmak isterseniz Pittulongu ya da Santa Teresa Gallura gibi yerler de tercih edilebilir. 

Denize yakın güzel bir dağ kasabası olan San Pantaleo da bizim daha önce konaklayıp çok memnun kaldığımız ve klas Italyan ruhunu hissedebildiğimiz bir yerdi. 

Bizler Sardunya tatilimizde nereye gittik?

Bizler Sardunya tatillerimizi, adanın doğu, batı ve kuzey kıyılarını gezme şeklinde yaptık. İki farklı yıl, yazın deniz tatili için gittiğimiz Sardunya adasında, Olbia-PittulonguAlghero ve San Pantaleo'da konakladık. (Şehirler hakkında daha ayrıntılı bilgi: Sardunya adası gezilecek yerler yazımda)

Olbia

Sardunya adasında nerede kalınır
Olbia'ya yakın konakladığımız denize sıfır yer

Olbia, Sardinya'nın kuzeydoğu kıyısında yer alıyor. Şehrin, hem kocaman bir limanı (Roma vb yerlerden gelen feribotların yanaştığı), hem de uluslararası havaalanı var. Ünlü Costa Smeralda kıyıları da Olbia'ya yaklaşık yarım saatlik araba yolculuğu mesafesinde. 

İtalyan ruhu hissedilebilen tatil kasabasından çok büyük bir şehir hissiyatı bıraktı bizde Olbia. Bizim yolumuz geçmedi fakat, Olbia şehir merkezinde hoş bir "old town" kısmı da bulunuyor. 

Olbia genel olarak, adanın en güzel denizlerine ulaşmak için merkez olarak kullanılabilecek, uygun konaklama fiyatlı otellerin de bulunabileceği bir yer. Olbia'nın hem güneyinde, hem de kuzeyinde inanılmaz güzellikte denizler bulunuyor. Sardinya adasında dolaştığımız yerler arasında, en güzel denizler genel olarak bu civarda diyebilirim.

Sardinya adası en iyi plajlar
Olbia'nın güneyinde Brandinchi plajı

Olbia'da nerede kalınır?


Ekonomik bir otel tercihi için:
Hotel Centrale (booking.com puanı 8.4 /1000'den fazla yorumdan)

Orta seviye bir otel tercihi için:
Hotel Panorama: (booking.com puanları 8.6  /800'den fazla yorumdan)

Hotel Luna Lughente: (booking.com puanları 8.8  /1300'den fazla yorumdan)

Hotel For You: (booking.com puanları 8.3  /1300'den fazla yorumdan) 

Lüks bir otel tercihi için:
Grand Hotel President: (booking.com puanları 8.7  /1600'dan fazla yorumdan) 

Jazz Hotel: (booking.com puanları 8.8  /3200'den fazla yorumdan) 

DoubleTree by Hılton Olbia - Sardinia: (booking.com puanları 8.1  /1500'dan fazla yorumdan) 

Daha fazla Olbia otelleri seçeneği için: tıklayın


Pittulongu

Sardunya plajları
Pittulongu ana plajı

Bizim daha önce konaklamak için iki kez tercih ettiğimiz Pittulongu, Olbia'ya sadece 3km mesafede, Olbia'nın kuzeyinde yer alıyor. 

Daha çok yazlıkçı kasabası görünümdeki Pittulongu'da deniz muhteşem! Kaldığınız yerden kolayca, pudra inceliğindeki bembeyaz kumlara, sığ, turkuaz sulara ulaşılabilmesi çok güzel ve düşük tempolu bir deniz tatili için harika.

Sardunya adası gezi rehberi
Pittulongu ana plajında iyi restoranlar var

Pittulongu'da nerede kalınır?

Bizler ailecek seyahat ettiğimiz için, Pittulongu'da ev ortamlarında kalmayı tercih ettik. Özellikle ikinci sefer gittiğimizde bulduğumuz yer, bahçe kapısı doğrudan pudra incelikte bembeyaz kumlu bir sahile açılan, fiyatı da konumuna göre oldukça iyi olan bir evde kaldık. İnanılmaz bir deneyimdi! (Maalesef, kaldığımız evi kiralamaktan vazgeçmişler, linkini bulamadım, ekleyemiyorum bu sebeple.)

Sardinya adasında nerede kalınır
Pittulongu'da kaldığımız denize sıfır sahil evi ve doğrudan plaja açılan bahçe kapısı

Rüya gibi bir denize birkaç adım mesafede, bir sahil evinde kalıp, bol dinlenmeli bir deniz tatili sizin de ilginizi çekiyorsa; Pittulongu plajlarındaki bu konaklama (booking.com puanı 10) bizim kaldığımız yer yakınlarında benzer bir yer. Burası, Spiaggia Mare e Rocce plajında; biz Spiaggia del Pellicano'da kalmıştık. İki plaj arası beş dakika yürüyüş mesafesi ve her iki plaj da inanılmaz güzellikte!

Pittulongu plajı yakınlarında  konaklanabilecek diğer yerler ve fiyatları burada

Alternatif olarak, Pittulongu deniz tatili için bir otelde kalmak isterseniz:

Hotel Stefania Boutique Hotel by the Beach (booking.com puanları 8.2  /800'den fazla yorumdan)

Hotel Mare Blue (booking.com puanları 8.2  /800'den fazla yorumdan)

The Pelican Beach Resort &SPA Adults Only (booking.com puanları 8.0  /300'den fazla yorumdan)

San Pantaleo

Sardunya adasına nasıl gidilir
San Pantaleo meydanı, Sardinya adası

San Pantaleo, Sardunya Adası'nın kuzeydoğusunda, Costa Smeralda kıyılarına yakın bir dağ köyü/kasabası. Şirin meydanı, güzel sokakları, taş evleri, güzel restoranları, haftalık pazarı ile İtalyan ve Sardunya karakterinin hissedildiği bir yer. 

San Pantaleo'da uygun fiyatlı güzel bir aile yemeği yiyebileceğiniz trattoria'lar da var; süper lüks high class restoranlar da. Cafe, bar ve rostoranları ile, butikleri ve taş evleri ile genel olarak ortam şık ve çok hoş San Pantaleo'da.

Sardunya adası gezi rehberi
San Pantaleo meydanındaki bar çok keyifli

Costa Smeralda sahilleri San Panteleo'ya sadece 10 km uzaklıkta. Gündüz Costa Smeralda plajlarında dolaşıp, akşamları dağ havasının hissedildiği San Panteleo'daki otelinize gelebilir ve bu butik kasabada keyifli bir vakit geçirebilirsiniz. 

Güzel bir gelato eşliğinde dolaşılabilecek sokakalar, şahane yemekler yiyebileceğiniz restoranlar, sakin ve dingin bir İtalyan titili için güzel bir yer San Pantaleo. En önemlisi de, konaklama fiyatları Costa Smeralda gibi uçuk değil; çok daha uygun.

Sardinya adası nerede kalınır
San Pantelo'da Perşembe sabahları renkli bir pazar kuruluyor

San Pantaleo'da nerede kalınır?

Bizler San Pantaleo'da Antica Dimora La Corona butik otelinde kaldık. Kasabanın en merkezinde yer alan otel, çarşı ve meydanın hemen yanı başındaydı. Çok hoş bir şekilde dekore edilmiş, mütevazi ama klas ortamlı bir yerdi. Otelin şık giyimli İtalyan sahibesi her sabah capuccino'larımızı hazırladı, geleneksel Sardinia mutfağını deneyemlediğimiz kahvaltısı da keyifliydi. San Pantaleo'da Antica Dimora La Corona otelini incelemek ve fiyatları için tıklayın.

San Pantaleo otelleri:

Ekonomik bir otel tercihi için:

Orta seviye bir otel tercihi için:

Lüks bir otel tercihi için:

San Pantaleo'da konaklanabilecek diğer oteller için: tıklayın


La Maddalena

La Maddalena, Sardunya adasının kuzeydoğusunda bir adalar zinciri. La Maddalena Archipelago milli parkı olarak geçen bu bölge koruma altında ve inanılmaz güzellikte bir yer. La Maddalena adaları, Karayipleri andıran mavi yeşil deniz tonlarında denizi ve bembeyaz kumlu plajları ile ünlü.

Sardunya'nın kuzeydoğusundaki Palau kasabasından La Maddalena'ya günlük bot turları kalkılıyor. Palau'da bir otele yerleşerek muhteşem güzellikteki La Maddalena adalarını kolaylıkla keşfedebilirsiniz. 
  • Palau otelleri fiyatları burada

Palau'dan kalkan La Maddalena bot turları, gün boyu birkaç tane adaya uğrayıp rüya gibi denizlerde yüzme molaları veriyor. "Get Your Guide" üzerinden La Maddalena bot turlarını ve her bir tur için müşteri yorumlarını inceleyebilir; bütçenize göre en yüksek puanlı turu seçebilirsiniz. Bot turlarının fiyatlarına göz atmak için tıklayın.


Alghero 

Sardunya adası nerede nasıl gidilir Alghero
Alghero, Sardinya adasındaki en güzel şehir bana göre. Cıvılcıvıl tarihi sokaklar, güzel bir çarşı, yemek yenilebilecek harika restoranlar, hepsi Alghero'da. Çok iyi korunmuş olan Alghero old town'u, Sardinya adasında en beğendiğimiz ve en keyifli vakit geçirdiğimiz yerlerdendi.

Adanın batı kıyısındaki Alghero'da, doğu kıyısındaki kadar güzel denizler bulamadık ama sonuçta adadayız, arabaya atlayıp her zaman güzel bir plaja ulaşılabilir. Nitekim bizler de hem Alghero civarındaki plajları keşfettik, hem de biraz daha uzakçana ama Sardunya'nın en güzel plajı olarak geçen La Pelosa plajına Alghero'dan gittik. Ayrıca Alghero civarındaki hem konaklama, hem de genel olarak tüm fiyatlar doğu kıyısına göre daha uygundu. 

Alghero'da nerede kalınır?

Alghero'da konaklama fiyatları, genel olarak doğu kıyısı otellerinden çok daha uygun.

Ekonomik bir otel tercihi için:
  • Hotel El Balear (booking.com puanı 8.2  /1400'den fazla yorumdan)
  • Hotel Oasis (booking.com puanı 8.2  /1300'den fazla yorumdan)

Orta seviye bir otel tercihi için:

Lüks bir otel tercihi için:

Alghero'da konaklanabilecek oteller için: tıklayın


Sardunya Adası Plajları Güzel mi?

Sardinya plajları, dünya üzerinde bulunabilecek en güzel plajlardan. Incecık bembeyaz kumlu, tertemiz, cam berraklığında turkuaz sulu plajlar! Kartpostallardan fırlamışçasına duran plajlar adanın dört bir tarafında karşınıza çıkıyor. Rüya gibi bir deniz deyince, tropikal adalar, Maldivler akla geliyor ama Akdeniz'in ortasındaki bu dünya harikası pek de bilinmiyor.

Sardunya adası plajları hakkında daha ayrıntılı bilgi Sardinya Adası gezilecek yereler yazımda bulabilirsiniz. Bir fikir vermesi için, bizim yolumuzun geçtiği birkaç harika plajın resmi aşağıda:

Sardunya adası nerede nasıl gidilir plajları
Sardunya'nın kuzeyinde bulunan La Pelosa plajı


Sardunya adası plajları
Brandinchi plajı, Sardunya'nın doğu kıyılarında


Sardinya adasına nasıl gidilir ne yapılır
Santa Teresa plajı, Sardunya Adası

For English version of my blog post "How to get to Sardinia", please click here.