Bulgaristan gezilecek yerler

Bulgaristan gezilecek yerler ve ziyaret etmeye değer en güzel şehirlerin en başında başkent Sofya ve ikinci büyük şehri Plovdiv geliyor. Daha önce birçok defa ziyaret etmiş olduğum Sofya, Plovdiv ve diğer en güzel Bulgaristan şehirlerini, hem kısa hem de daha uzun tatiller için Bulgaristan gezilecek yerler önerilerim şeklinde bu blog yazımda özetledim.

Bulgaristan benim doğduğum yer, çocukluğum... İstanbul'dan kalkıp hafta sonu için bile gidilebilecek yakınlıkta bir yer. Nitekim, şimdiye dek çift olarak da, çocuklarla ailecek de, eş dost arkadaşlarla da birçok defa Bulgaristan'ı ziyaret ettik. Bu geziler esnasında yolumuzun geçtiği Bulgaristan'da gezilecek yerler ve Bulgaristan'ın en güzel şehir önerilerim ayrıntılı bir şekilde aşağıdaki blog yazımda.


Bulgaristan gitmeye değer mi?

Yurtdışı tatili destinasyonları arasında Bulgaristan ilk akla gelen ülke değildir. Ancak, Türkiye'nin hemen yanı başındaki bu komşu ülke yakınlığı, Avrupai havası ve yemyeşil güzel ortamıyla özellikle kısa tatiller, hatta bir hafta sonu tatili için bile gitmeye değer

Bulgaristan, diğer Avrupa ülkelerine nazaran daha ekonomik bir tatil opsiyonu sunuyor. Sokaklarında gezinmek, cafelerinin restoranlarının keyfini çıkartmak, güzel Bulgar şaraplarını uygun fiyatlara tatmak, farklı bir kültürü deneyimlemek, bir başka deyişle kısacık bir sürede güzel bir hava değişikliği için rotanızı en az bir kez (ve daha sonra sık sık) Bulgaristan'a çevirin derim.


Neden Bulgaristan tatili?

  • Yakın, ulaşımı kolay ve ekonomik
  • Uygun fiyatlı: kur farkına rağmen diğer Avrupa ülkelerine göre daha ekonomik
  • Avrupai ambiyans: güzel şehirler, şehir parkları, cafeleri, restoranları, keyifli ortamları
  • Kısacık sürede, günlük hayattan uzaklaşıp güzel bir hava değişikliği

Bulgaristan vize istiyor mu?

Bulgaristan'ı Türk pasaportu ile ziyaret etmek için Bulgaristan vizesi gerekli, ancak herhangi bir Avrupa Birliği ülkesinden alınan Schengen vizesi ile de Bulgaristan'a girilebiliyor

Bulgaristan'ın en güzel şehiri neresi?

Bulgaristan benim çocukluğumun geçtiği ve daha sonra da sık sık aile tatilleri için gittiğimiz yer olduğundan Bulgaristan'ın hemen hemen tüm şehirlerinden yolum geçmiştir. Buna göre, eş dost, Bulgaristan'da nereler gezilir, Bulgaristan'ın en güzel şehri neresi, turistik yerleri nereler diye sorduğunda aşağıdaki listeyi veriyorum.

  1. Sofya
  2. Plovdiv (Filibe)
  3. Varna
  4. Nessebar
  5. Veliko Tırnovo (çok fazla insan bilmiyor ama harika güzellikte turistik bir şehir)
Aşağıda Bulgaristan gezilecek yerler şeklinde ayrıntılı olarak yazdığım bu şehirlere ilaveten Bulgaristan'da görülmeye değer diğer önerilerimi de bulabilirsiniz.

Bulgaristan'a nasıl gidilir?

Bulgaristan'a nasıl gidilir
Kapıkule sınır kapısı

Bulgaristan'a gitmek için bütçenize göre uçakla, kendi aracınızla, otobüsle ya da trenle gitmeyi tercih edebilirsiniz.
  • Uçakla: İstanbul - Sofya uçuş süresi 1 saat 15 dk sürüyor
  • Otobüsle: Biz birçok defa otobüsle Bulgaristan'a gittik. Türkiye'de şehirler arası otobüs bileti fiyatlarına ta Bulgaristan'a gidilebiliyor. Ancak, bunlardaki sıkıntı arada ve sınırda bolca bekleme molaları verildiğinden yolculuk çok uzun sürüyor. Yaklaşık 8-10 saatte İstanbul'dan Bulgaristan şehirlerine ulaşılabiliyor.
  • Kendi aracınızla: Özellikle çift, arkadaş grubu ya da aile olarak Bulgaristan'a gidilmek istendiğinde en mantıklısı kendi aracınızla gitmek. Bizler kendi arabamızla sıkıtısız olarak birçok kez Bulgaristan'a gittik. Bu konuda tereddütleriniz varsa "Bulgaristana arabayla nasıl gidilir?" yazım burada.
  • Trenle: Son zamanlarda Sofya Ekspresi ile Bulgaristan'a gitmek çok popüler. Özellikle Sofya'dan diğer Avrupa şehirlerine uygun fiyatlı birçok uçuş olduğundan, Sofya üzerinden uygun fiyatlı Avrupa gezileri için de tercih ediliyor. 

Bulgaristan gezilecek yerler

1. Sofya

Bulgaristan gezilecek yerler
Sofya merkez parkı ve İvan Vazov tiyatrosu

Bulgaristan'ın başkenti ve en büyük şehri olan Sofya geniş caddeleri, yeşil parkları ve güzel mimarisi ile keyifle gezilecek bir şehir. Kendine has şehir ortamı, güzel restoranları, şık barları ve hareketli gece yaşantısı ile de popüler bir yer Sofya.

Kendine has diyorum çünkü Sofya, tarihi ama modern, yer yer doğu bloku izlerini taşıyan ama yüzünü batıya çevirmiş, sokaklarında en lüks spor arabaları da eski dönem doğu bloku arabaları da görebileceğiniz zıtlıklarla dolu bir şehir aynı zamanda. Ancak, özellikle Avrupa Birliği'ne dahil olması ile şehrin çehresi daha bir değişti, modernleşti. Sofya'nın pırıl pırıl metrosu buna iyi bir örnek.

Sofya gezilecek yerler
Sofya Katedrali yakınında bit pazarı

Topu topu 6 küsür milyon olan Bulgaristan nüfusunun 1 milyondan fazlası Sofya'da yaşamasına rağmen Sofya merkezi çok kompakt, her yer yürüme mesafesinde ve öyle aşırı bir kalabalık hissiyatında değil. Daha da önemlisi Sofya oldukça güvenli; ayrıca, diğer Bulgar şehirleri kadar olmasa da ekonomik

Sofya gezilecek yerler

  1. Vitosha bulvarı
  2. Alexander Nevski Katedrali
  3. Rus kilisesi
  4. Şehir parkı ve İvan Vazov milli tiyatrosu
  5. Rotunda Sveti Georgi kilisesi
  6. Parlemento binaları ve geniş caddeleri
  7. Azize Sofia anıtı
  8. Tzum
  9. Banya Başı Camii
  10. Sofya Tarih Müzesi ve Sofya termal çeşmeleri
  11. Kapalı Pazar (tzentralni hali)
Sofya gezilecek yerler haritası
Sofya gezilecek yerler haritası ve yukarıdaki yerlerin konumları

1. Vitosha bulvarı

Sofya'nın en büyük alışveriş caddesi. Trafiğe kapalı upuzun cadde boyunca sıralı mağazalar, cafe ve restoranlar ile yolunuzun mutlaka geçeceği bir cadde. Oturup bir kahve içip soluklanıp gelen geçeni izlemek için keyifli bir yer.

2. Alexander Nevski Katedrali

Bulgaristan gezilecek yerler
Sofya'da Alexander Nevski Katedrali

Sofya'nın simgelerinden olan bu katedral Balkanlardaki en büyük Doğu Ortodoks kilisesi. Neo-Bizantin tarzda inşa edilmiş olan katedral 93 harbinde ölen Rus askerleri onuruna inşa edilmiş. 

3. Rus kilisesi (Aziz Nikolay Kilisesi)

Sofya gezilecek yerler
Rus kilisesi
Sofya'nın merkezindeki Rus Kilisesi (Church of St. Nicholas the Miracle maker) bir Rus Ortodoks kilisesi ve farklı mimarisi ile hemen dikkat çekici bir yapı. 

4. Şehir parkı ve güzel mimarili İvan Vazov milli tiyatrosu

Sofya'nın orta yerinde, İvan Vazov tiyatrosunun yanında, kocaman bir şehir parkı var. Bolca yeşil alan, fiskiyeler, cafeler ile Sofya'da gezilecek yerler arasında dolaşıyorken, mola vermek ve soluklanmak için keyifli bir yer.

5. Rotunda Sveti Georgi kilisesi

Sofya merkezinde yürüyorken, modern yapılar arasında aniden karşınıza çıkan tarihi yapılar ve kalıntılar ile karşılaşıyorsunuz sık sık. İşte böylesi bir yerde, kırmızı tuğlalı Rotunda Sveti Georgi kilisesi karşınıza çıkıveriyor. Bir Antik Roma yapısı bu kilise Sofya'daki en eski yapı olarak kabul ediliyor.

6. Parlamento binaları ve geniş meydanlar

Sofya gezilecek yerler
Bulgaristan Parlemento binası

Sofya'nın en merkezinde Nezavisimost meydanı etrafında tipik Sovyet binalarının hala dimdik ayakta duran örnekleri bulunuyor. "Largo" olarak da adlandırılan bu meydandaki üç yapı 1950'li yıllarda şehrin görkeminin temsili olarak inşa edilmiş. Binalar günümüzde, Bulgar meclisi, Tzum alışveriş merkezi ve Başkalık ofisleri olarak kullanılıyor.

7. Azize Sofia Anıtı

Yine, Nezavisimost meydanının bir ucunda da şehrin koruyucu azizesi, Azize Sofia heykeli bulunuyor. Sofia, Yunancada bilge demek ve Azize Sofia kolundaki baykuş bilgeliği simgeliyor.

8. Tzum

Sofya gezilecek yerler
Aziza Sofia anıtı ve yanda Tzum binası

Çok katlı mağaza departmanı olan Tzum, eski zamanlarda Sofya ziyareti esnasında muhakkak uğranılıp alışveriş yapılan ya da şöyle bir dolaşılan bir yerdi. Modern avm'lerden sonra eski şaşası olmasa da göz atmaya değer.

9. Banya Başı Camii

Sofya gezilecek yerler
Banyabaşı Camii

Bir Mimar Sinan eseri olan Banya Başı Camii, Sofya'da Osmanlı döneminden kalma hala ibadete açık bir camii. Caminin yapımı 1566 yılında tamamlanmış.

10. Sofya Tarih Müzesi ve Sofya termal çeşmeler

Bulgaristan gezilecek yerler
Sofya Tarih Müzesi

Sofya'da bolca termal su kaynakları bulunuyor. Hatta, Sofya sokaklarında dolaşıyorken, en merkezde Sofya Tarih Müzesi yanındaki çeşmelerde damacanalarını termal su ile dolduran insanlar ile karşılaşıyorsunuz. Güzel bir restorasyon sonrası günümüzde Sofya Tarih Müzesi olarak kullanılan yapı da eskiden şehrin halka açık kaplıca merkeziymiş.

11. Kapalı Pazar (tzentralni hali)

Sofya gezilecek yerler
Sofya kapalı pazar (hali)

Banyabaşı camisinin hemen karşısındaki pazar yeri farklı farklı Bulgar ürünü satılan bir yer. Gayet merkezi bir konumdaki bu pazarda turist olarak dolaşmak ya da oturup bir şeyler yemek keyifli.

Sofya'da nerede kalınır?

Art 'Otel (booking.com puanı 9.0 / 1200'den fazla yorum için) Sofya'da çok iyi bir konumda, Vitosha bulvarının yakınında bir otel. Otelin çok iyi bir kahvaltısı ve arabanızı bırakabileceğiniz otopark da var. Otel fiyatları için tıklayın.

Daha da uygun fiyatlı bir otel seçeneği için Art Hotel 158 (booking.com puanı 9.0 / 600'den fazla yorum için) Banyabaşı camii yakınlarında, yine şehir merkezine yakın, yeni bir hotel. Otel fiyatları için tıklayın.

Sofya'da daha lüks ve şık bir konaklama düşünenler için Juno Hotel Sofia (booking.com puanı 9.6 / 60'dan fazla yorum için) çok iyi bir tercih. Sofya'nın en merkezinde, tüm Sofya gezilecek yerler noktalarına kolaylıkla yürüyerek ulaşma mesafede, şahane bir otel. Güncel fiyatlar için tıklayın.

Diğer Sofya otel seçenekleri için tıklayın.

Sofya ve Bulgaristan yeme içme önerileri

Bulgaristan'a ilk seyahatiniz ve Bulgaristan'da ne yenilir diye merak ediyorsanız, Bulgar mutfağı bizim ağız tadımıza çok uzak değil, sadece yemek seçeneği biraz daha kısıtlı ve Bulgar yemekleri genel olarak, et ve hamur işi ağırlıklı diyebilirim.

Kahvaltı için banitza ve boza :)

Banitza, Bulgaristan'ın milli böreği gibi. Bol yağlı, beyaz peynirli bir börek. Ayaküstü birçok banitza fırınında hızlıca bir kahvaltı şeklinde yeniliyor. Yanında da ayran ya da daha geleneksel bir kahvaltı için boza. :) Bulgar bozası, Türk bozasına göre daha sıvı, aromatik ve sadece kışın değil dört mevsim kahvaltıda :) banitza yanında tüketiliyor. Banitzanın bol yağını bozanın ekşiliği bastırıyor bir anlamda.

Etli Bulgar yemekleri

  • Kebapçe (kebap)
  • Kyufte (köfte)
  • Şişçe (şiş kuşbaşı et)
  • Kavarma (kavurma güveç gibi)
  • Mehana skara (karışık ızgara)

Bulgar salata ve soslar

  • Şopska salata: Bulgar beyaz peyniri rendelenmiş karışık salata
  • Lyutenitsa: geleneksel Bulgar ezmesi; domates, közlenmiş kapya biber, közlenmiş patlıcan ve sarımsakla yapılıyor
  • Tarator: Bulgar cacığı, bizimkine göre biraz daha sulu yapılıyor

Bulgar cafe kültürü

Bulgaristan'da çay pek içilmez buna karşın çok yoğun bir espresso "cafe" kültürü var. Her köşe başında içebileceğiniz Bulgar cafe'leri iki yudumluk, çok yoğun ve çok ucuzdur.

Bulgar biraları

Bulgar birası da Bulgaristan'ın milli içeceği gibidir. Her cafe'de, restoranda çok uygun fiyata Bulgar biraları içebiliyorsunuz. En son Sofya seyahatimizde arkadaş grubumuzla Vitosha bulvarı yakınlarında, Ale House'ta çok farklı ve eğlenceli bir bira içim tecrübemiz olmuştu. Her masanın yanında bulunan musluklardan biranızı kendiniz dolduruyorsunuz ve en sonunda hesabınızı musluğun altındaki sayaca bakarak ödüyorsunuz. :) 

Bulgar biraları markaları:

  • Kamenitza (Plovdiv'den)
  • Shumensko (Shumen'den)
  • Astika (Haskovo'dan)
  • Zagorka (Stara Zagora'dan)
Sofya'dayken yerel bir rehberle lezzet turuna katılmak isterseniz, yukarıdaki Sofya bit pazarları ve lezzet turu ilginizi çekebilir. Hem Sofya'da gezilecek yerler etrafında rehberle dolaşıp, hem de 4 farklı noktada yerel lezzet tadımı yapıyorsunuz. Turu incelemek için tıklayın.

Sofya'ya temel gitme sebebiniz Sofya gece hayatı ise, bu 4 saatlik Sofya barları turu, eğlenceli bir seçenek olabilir. Tur boyunca, yerel bir rehberle Sofya'daki favori barlar dolaşılıyor. Birkaç içkinin de dahil olduğu turun fiyatı €17. Sofya gece hayatı turu hakkında daha ayrıntılı bilgi, katılan kişilerin yorumları ve güncel fiyatlar için tıklayın.

Bulgar geleneksel içkisi "rakia"

Bulgar rakısı olan rakia'nın alkol oranı %40 civarında ve küçük kadehlerde, sek olarak tüketiliyor.

Bulgar şarapları

Yıllar içinde yaptığımız birçok Bulgaristan gezisinin en güzel artısı Bulgar şaraplarını keşfetmemiz oldu. Bulgaristan gezilerimiz öncesi çok da haberdar olmadığımız Bulgar şarapları meğerse popüler batı dünyası rakipleri ile yarışacak kalitedeymiş. 

Bulgaristan'da çok iyi şarap yapan birçok şarap üreticisi bulunuyor. Üstelik fiyatları da hem marketlerde hem de restoranlarda oldukça uygun. Bulgar şaraplarından bizim sevdiğimiz bir şarap önerecek olursam Levent markasının K2 Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc bizim çok beğendiğimiz bir Bulgar şarabı. 

Bulgar şarapları tadımı

Sofya'dayken farklı farklı Bulgar şaraplarını tatmak istersenizbu rehberli yerli şarap ve peynir tadımı ilginizi çekebilir. Get Your Guide'taki bu aktivite 5 çeşit şarap ve 2 çeşit peynir tadımı yapılıyor ve fiyatı  €18. Tadım hakkında daha ayrıntılı bilgi, katılan kişilerin yorumları ve güncel fiyatlar için tıklayın.

Bir başka şarap tadım aktivitesi olan yukarıdaki tadımda da sadece Bulgaristan'da bulunan lokal şarap çeşitleri lokal peynirler ile eşleştirilerek tattırılıyor. Bu tadımı incelemek ve fiyatları için tıklayın.

2. Plovdiv

Plovdiv gezilecek yerler
Plovdiv'de Knyaz Aleksandar I yaya caddesi

Yedi tepeli şehir olarak anılan Plovdiv (Filibe), çok iyi korunmuş eski şehir (old town) merkezi, renkli sokakları, Osmanlı'dan ve Roma döneminden kalma birçok eseriyle keşfetmesi keyifli, çok güzel butik bir şehir.
 
Plovdiv, Bulgaristan'ın ikinci büyük şehri ve Avrupada sürekli yerleşim olan en eski şehir olma özelliği taşıyor. Evet Plovdiv, Atina'dan da Roma'dan da daha eski bir şehir. Dolayısıyla Plovdiv de İstanbul gibi toprağı kazsan tarihi kalıntı ile karşılaşılan bir yer. 

Gezmek için Plovdiv mi Sofya mı?

Plovdiv gezilecek yerler
Plovdiv sokakları

İşin doğrusu, Sofya ve Plovdiv birbirine sadece 1 saat 40 dk uzaklıkta ama şehir olarak tamamen birbirine zıt iki şehir. Sofya, geniş caddeleri, meydanları, kocaman kiliseleri, anıtları ve hareketli metropol yaşantısı ile büyük ve daha görkemli bir şehir. Buna karşın Plovdiv, çok güzel bir old town'u (tarihi şehir bölgesi) olan, renkli sokaklı, daha bir küçük ama daha bir sıcak hissiyatlı bir yer bana göre.

Sofya, Vitosha dağı eteklerine yayılmış düzlük bir yer, Plovdiv'i gezmek için dere tepe tırmanmanız gerekiyor. Sofya'da gezilecek yerleri dolaşıyorken tercihinize göre toplu taşıma kullanmayı da düşünebilirsiniz, Plovdiv'de gezilecek yerler tamamen yürüyerek keşfediliyor.

Yani kişisel tercihe göre Sofya mı, Plovdiv mi sizin daha çok hoşunuza gideceği değişir. Ben Plovdiv'ciyim. Bir hafta sonu tatili için bile atlayıp her zaman Plovdiv'e giderim. Sofya'ya iki defa çift olarak gidip, bolca gezip, güzel restoranlarında şahane yemekler de yedikten sonra bir üçüncüye gitmeye gerek yok demiştik mesela. Hoş, daha sonra yıllar sonra birkaç aile bu sefer çocuklu olarak Sofya'ya gittik, onun da tadı başkaydı. 

Plovdiv gezilecek yerler

  1. Knyaz Aleksandar I caddesi
  2. Roma stadyumu (Philippopolis stadyumu)
  3. Cuma camii
  4. Plovdiv old town
  5. Hisar Kapia (hisar kapısı)
  6. Plovdiv Etnoğrafya müzesi
  7. Nebet Tepe
  8. Antik Tiyatro (Ancient Theatre of Philippopolis)
  9. Kapana bölgesi
  10. Tzar Simeon parkı
Plovdiv gezilecek yerler haritası
Plovdiv gezilecek yerler haritası ve yukarıdaki yerlerin konumları

1. Knyaz Aleksandar I caddesi

Trafiğe kapalı bu up uzun alışveriş caddesi Plovdiv'in kalbi

Plovdiv gezilecek yerler
Plovdiv'in trafiğe kapalı Knyaz Aleksandar I caddesi

2. Roma stadyumu (Philippopolis stadyumu)

Knyaz Aleksandar I caddesinin bir ucunda karşınıza çıkan 2. yy yapısı

3. Cuma camii

Roma stadyumunun hemen yanında bu Osmanlı camisinin yapım yılı çok eskilere gidiyor, ta 1363 - 1364 yıllarında yapılmış. Erken dönem Osmanlı cami mimarisinin çok güzel bir örneği olan cami Osmanlı padişahı I. Murad tarafından yaptırıldığı için padişahın lakabı olan Hüdavendigar Camii olarak da biliniyor.
Plovdiv gezilecek yerler
Plovdiv'de Cuma Camii

4. Plovdiv old town

Çok güzel restore edilmiş rengarenk evler, arnavut kaldırımlar, çiçekli bahçeler ile Plovdiv'de gezilecek en güzel yerlerden.

Bulgaristan gezilecek yerler
Plovdiv "old town" bölgesi

5. Hisar Kapia (hisar kapısı)

Plovdiv old town içinde görkemli kale kapısı

6. Plovdiv Etnoğrafya müzesi

Plovdiv old town içinde çok güzel tarihi bir evde bir müze
Plovdiv gezilecek yerler
Plovdiv Etnoğrafya Müzesi

7. Nebet Tepe

Plovdiv gezilecek yerler
Nebet Tepe, Plovdiv

Plovdiv'in tepelerinden biri üzerinde, adından anlaşılacağı üzere Osmanlı zamanında nöbet tepesi olan; günümüzde ise üzerinde 4000 yıllık kale kalıntıları bulunan bir tepe. Güzel bir Plovdiv manzarası ve günbatımı için güzel bir yer. 

8. Antik Tiyatro (Ancient Theatre of Philippopolis)

Plovdiv gezilecek yerler
Antik Tiyatro, Plovdiv

Dünya üzerinde Antik Roma tiyatrolarının en iyi korunmuş örneklerinden biri. Bu, 1. yy yapısı Plovdiv old town'da yer alıyor ve halen aktif olarak etkinlik mekanı olarak kullanılıyor.

9. Kapana bölgesi

Plovdiv gezilecek yerler
Kapana sokakları

Kapana, Plovdiv'in eski ve döküntü binaları restore ederek yeni yeni canlanan hip bir bölge. Renkli sanat galerileri, gastro publar, cafeler ve çeşit çeşit özgün dükkanlar ile keyifle vakit geçirilecek bir yer.

10. Tzar Simeon parkı

Plovdiv gezilecek yerler
Tzar Simeon parkı, Plovdiv

Plovdiv merkezinde kocaman, yemyeşil park. Ünlü "Singing Fauntains" (şarkı söyleyen fiskiyeler) de bu parkta yer alıyor.

Plovdiv'de nerede kalınır?

Plovdiv'de farklı zamanlarda üç farklı otelde kaldık.

Imperial Plovdiv Hotel&SPA: Sanırım Bulgaristan'da kaldığımız en lüks otellerden biri. Bulgaristan standartlarının çok üstünde. Şehrin biraz dışında fakat Bulgaristan'da taksi fiyatları çok uygun olduğundan biz burada kalmayı tercih ettik. Arabayla gittiğimizden ücretsiz otoparkı olması da artıydı. Ayrıca kahvaltısı da şahaneydi. Imperial Plovdiv Otel (booking.com puanı 9.1 / 800'den fazla yorum için) fiyatları burada.

Alliance Hotel: Plovdiv merkezde, her yere yürüme mesafede, ortalama standartlarda, kahvaltısı ve kapalı ücretsiz otoparkı olan makul bir otel. Çocuklarla konakladığımızda odamız yeterince büyük ve temizdi. Alliance Hotel (booking.com puanı 8.5 / 400'den fazla yorum için) fiyatları burada.

Plovdiv'de özellikle tavsiye edeceğim ve çok sayıda kişiden yüksek puan almış oteller:

Double Tree by Hilton Plovdiv Center: Plovdiv şehir merkezinde booking.com üzerinde 1100'den fazla yorumdan 9.3 puan almış yeni ve tertemiz bir otel (2023 yılı itibariyle). Otelin otoparkı, konumu ve kahvaltısı çok beğeni almış. Otel fiyatlarını incelemek için tıklayın.

Hillhouse PlovdivFilibe'nin turistik merkezi "old town"da her yere yürüme mesafesinde çok güzel bir butik otel. (booking.com üzerinde 1100'den fazla yorumdan 9.8 puan almış). Konumu ve genel olarak herseyi ile çok beğenilen bu otelde aile odaları da bulunuyor. Otel fiyatlarını inceleme için tıklayın.

Bulgaristan'da kısa ve daha uzun tatil önerileri

Kısa tatil önerileri

Kısa tatil için, mesela hafta sonu veya üç dört günlüğüne Bulgaristan'a gitmeyi planlıyorsanız ya da Bulgaristan'a kendi aracınızla değil de otobüs vb toplu taşıma ile gittiyseniz en mantıklısı Bulgaristan'ın en büyük iki şehri olan Sofya ya da Plovdiv'i (veya sürenize göre her ikisinin de) gezmek. İki üç gün boyunca, buraların canlı sokaklarının, cafelerinin, restoranlarının, barlarının tadını çıkardıktan sonra kısa tatilinizi sonlandırıp geri dönmek.

Daha uzun tatil önerileri

Bulgaristan'a kendi aracınızla gitmeği planlıyorsanız vaya daha uzun süreliğine gidip araba kiralamayı planlıyorsanız büyük şehirler dışında Bulgaristan'da keşfedilecek birçok güzel yer var. Böylesi bir tatil planlayanlar için benim yolumun geçtiği diğer turistik Bulgaristan gezilecek yerler noktaları.

Uzunca bir Bulgaristan gezimizde yolumuzun geçtiği: Kırcaali, Haskovo, Plovdiv, Veliko Tırnovo, Şumnu, Karadeniz kıyıları, Varna, Slınçev Bryag (Sunny Beach), Nessebar, Burgaz yazım için tıklayın.

Plovdiv'e yakın gezilecek yerler

Baçkovo Manastırı

Bulgaristan gezilecek yerler
Baçkovo Manastırı Bulgaristan'daki en eski manastır

Baçkovo Manastırı, bilfiil hala manastır hayatının devam ettiği bir yer. Plovidiv'e 35 dk uzaklıkta yer alıyor. Konum olarak, Asenovgrad'a 10 km, Plovdiv'e 30 km uzaklıkta. 

Yemyeşil bir doğanın ortasında, bahçesinde mutfakta kullanılacak kuzuların otlatıldığı, kilisesi ve avlusundaki günlük yaşantının betimlendiği ayrıntılı freskleri ile de bir hayli özgün bir yer Baçkovo Manastırı. Kapısında da Trip Advisor mükemmellik sertifikası asılı olması da ayrıca ilginçti.

Baçkovo Manastırı, ta 1083 yılına dek dayanan geçmişi ile Bulgaristan'daki en eski ve Rila Manastırı'ndan sonra ikinci en büyük manastır.

Asenova Krepost

Bulgaristan gezilecek yerler
Asenova Krepost (Asen Kalesi)

Plovidiv'e 25 dk uzaklıkta yer alıyor. Asenovgrad yakınlarındaki Asenova Krepost, bir dağ tepesindeki yüksek konumda, çok iyi korunmuş yapısı ile etkileyici bir yer. 

Bizans İmparatorluğu zamanında Ege Geçit Kapısı olan kale, Bulgar Kralı 2. İvan Assen tarafından yenilenmiş ve kale içindeki kilise günümüze kadar gelmeyi başarmış. Bakir doğa içinde hiçliğin ortasındaki yer görünümdeki kale, Filibe yolundan giderken ufak bir mola verip ziyaret etmeye değer...

Koprivshtitsa

Bulgaristan gezilecek yerler
Koprivshtitsa evleri ve sokakları

Koprivshtitsa, Plovidiv'e 1 saat 35 dk uzaklıkta, orta Bulgaristan'da bir tarihi köy. Ormanların arasındaki bu köyde mavili kırmızılı rengarenk tarihi evler, geleneksel restoranlar ve çok otantik bir ortam var. 

Bizler bir Plovdiv seyahatimizde, Koprivshtitsa'yı günübirlik ziyaret ettik. Dağların arasındaki bu sakin ve huzurlu köyde dolaştık, yemeğimizi yedik, güzel bir dağ havası aldık. Köyde genel olarak tek tük yerli turist ve her nasılsa her yere ulaşabilen birkaç Japon turist ile karşılaştık o kadar. 

Koprivshtitsa aynı zamanda Bulgarlar'ın Osmanlı'ya karşı ayaklanmasının ilk kıvılcımının atıldığı yer. Böylesi bir yer olunca biz Türkler olarak orayı ziyaret etmemiz nasıl olur acaba diye düşündük, ancak gidince gördük ki tipik bir turistik yer gibiydi, ne olursan ol gel, turizm ekonomisine katkıda bulun şeklindeydi.

Gül Vadisi, Kazanlık

Bulgar gülü, Bulgaristan'ın simgelerinden biridir. Bulgar gülleri, Gül Vadisi olarak bilinen Balkan dağlarının güneyinde yer alan Kazanlık etrafında yetiştiriliyor. Bulgaristan seyahatinizi Mayıs ve Haziran aylarında planlıyorsanız, o dönemde Kazanlık'ta renkli bir Gül Festivali yapılıyor. (2024 yılı Gül festivali 31 Mayıs - 3 Haziran arası.) Kazanlık, Plovidiv'e 1 saat 35 dk uzaklıkta.

3. Varna

Bulgaristan gezilecek yerler

Varna, Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısında keyifli bir sahil şehri. Bulgaristan'ın üçüncü büyük şehri olan Varna'yı birçok kişi uygun fiyatlı deniz tatili için ziyaret ediyor. Deniz tatili harici Varna'nın güzel ve huzur dolu bir atmosferi var. Geniş caddeler, denize açılan huzurlu parklar, keyifli restoranlar, turistik ortamları ile ziyaret edilmeye değer bir şehir.

Varna gezilecek yerler

Promorski park (sea garden)

Bulgaristan gezilecek yerler
Promorski park

Varna merkezinde denize nazır kocaman park

Varna katedralı (Dormotion of the Theotokos Cathedral)

Bulgaristan gezilecek yerler
Varna Katedrali

Varna'nın en merkezinde, Bulgaristan'ın üçüncü büyük katedrali

Varna yaya bölgesi

Varna gezilecek yerler
Varna yaya bölgesi

Varna katedrali yakınlarındaki Nezavisimost meydanından, deniz parkına kadar uzanan, birçok caddeyi kapsayan kocaman yaya bölgesi. Bu alanda birçok restoran, cafe, mağaza, sokak sanatçıları; kısaca turistik bir sahil şehri ortamında karşınıza çıkacak her şey bulunuyor. Cıvıl cıvıl ve keyifli bir ortam.

Varna'da nerede kalınır?

Bizler Varna seyahatimizde Golden Tulip Varna otelde konakladık. Varna merkeze yürüme mesafesinde, Bulgaristan standartlarının bir tık üstünde, çocuklarla konakladığımız odamız yeterli büyüklükte, kahvaltısı da olan bir otel. Arabamızı park edecek ücretsiz açık otoparkı vardı ve otopark geceleri kilitleniyordu. Golden Tulip Varna otel fiyatları burada.

Diğer Varna otelleri ve fiyatları için tıklayın.

4. Nessebar

Bulgaristan gezilecek yerler
Nessebar sokakları

Nessebar, Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısında, Burgaz şehri yakınlarında tarihi bir kasaba. Günümüzde bir köprü ile karaya bağlanmış olan minik Nessebar old town'un tarihi günüzden 3000 yıldan fazla geçmişe uzanıyor ve buradaki antik kalıntılar UNESCO dünya mirası kapsamında

Minik bir balıkçı kasabası görünümündeki Nessebar old town, arnavut kaldırımlı sokakları, minik dükkanları, denize nazır balık restoranları ile keyifli birkaç saat geçirilecek bir yer.

Nessebar'da nerede kalınır?

Nessebar'ın huzurlu ortamının tadını daha bir çıkartıp, bu minik turistik kasabada konaklamak da isterseniz Castro Mesebria Butique Hotel (booking.com puanı 9.7 / 100'den fazla yorum için) Nesebar old town'un merkezinde çok şık bir otel. Otel fiyatları için tıklayın.

Daha uygun fiyatlı bir konaklama için Hotel Saint John Baptist Nessebar (booking.com puanı 9.4 / 1600'den fazla yorum için) ala cart yarım pansiyon konaklama sunan yine Nesebar old town'da bulunan bir otel. Otel fiyatları için tıklayın.

Daha fazla Nessebar otel seçeneği için tıklayın.

5. Veliko Tarnovo

Bulgaristan gezilecek yerler
Veliko Tırnovo ve Yantra nehri

Veliko Tarnavo (Tırnovo), Bulgaristan'ın daha kuzeyinde, Balkan dağalarının ardında yer alıyorBulgaristan'ın eski başkenti olan Veliko Tarnovo, aynı zamanda Bulgaristan'ın kültür ve tarih başkenti olarak kabul ediliyor. 

Veliko Tırnovo'nun beni en çok etkileyen özelliği Yantra nehrene nazır, yemyeşil doğanın ortasında, kanyonların üzerindeki konumu oldu. Kanyonun yamaçlarına ve tepesine serili güzel bir tarihi merkezi, çok iyi korunmuş otantik evleri ve ünlü Tsarevets Kalesi ile kesinlikle ziyaret edilmeye değer bir Bulgar şehri Veliko Tırnovo. Ayrıca, oldukça da turistik; sokaklarında dolaşan birçok Avrupalı turiste rastlıyorsunuz. 

Bulgaristan gezilecek yerler
Tsarevets Kalesi ve Tırnovo sokakları

Küçük bir hatırlatma, Veliko Tırnovo şehri, kanyon yamacında bulunan konumu dolayısıyla bol miktarda tepe tırmanmalı bir destinasyon.

(İngilizcede ı harfi olmadığından haritalarda Veliko Tarnavo olarak geçiyor ama şehrin asıl yerel okunuşu Veliko Tırnovo şeklinde.)

Veliko Tarnovo gezilecek yerler

Tsarevets Kalesi

Bulgaristan gezilecek yerler
Tsarevets Kalesi

Şahane güzellikte fotojenik bir ortamın ortasında, çok güzel restore edilmiş ve oldukça iyi durumda bir Ortaçağ kalesi.

Samovodska Çarşiya 

Bulgaristan gezilecek yerler
Veliko Tırnovo'nun tarihi çarşısı

Veliko Tırnovo'nun güzel mi güzel tarihi çarşısı. Bir sürü zanaatçı dükkanı, tarihi yapılar, arnavut kaldırımlı sokaklar ile çok otantik. Birçok tarihi dükkanda artık yerel dile karışmış Türkçe zanaatçı isimleri var. Kadayıfçı, helvacı dükkanları arasında bir anda kendinizi Anadolu kasabasına ışınlanmış hissedebilirsiniz.

General Gurko sokağı

Bulgaristan gezilecek yerler
General Gurko sokağı evleri ve otelimiz

Kanyon yamacındaki bir sokak boyunca dizili çok güzel restore edilmiş Safranbolu evleri tarzında evlerin bulunduğu fotojenik bir sokak. Biz Veliko Tarnovo'ya son gidişimizde birkaç aile bu sokakta tarihi bir evde yer alan Hotel Gurko'da konaklamıştık. Çok güzel bir konum ve konaklamaydı, tavsiye ederim.

Veliko Tırnovo'da nerede kalınır?

Veliko Tırnovo'da da farklı zamanlarda farklı iki otelde kaldık.

Yantra Grand Hotel: Şehrin merkezinde, önünde ücretsiz otoparkı olan, her yere yürüme mesafesinde makul bir oteldi. Tsarevets kalesi mazaralı odamız otelin yıldız sayısına göre düşük standartlı ama manzarası şahaneydi. Çocukla konaklamak için odamız yeterli büyüklükteydi. Otelde kahvaltısı da vardı. Yantra Otel fiyatları burada.

Veliko Tarnovo hotel
Gurko Hotel

Gurko Hotel
: Veliko Tırnovo'nun tarihi evlerinin sıralandığı dik yamacında konumlanmış, butik otel kıvamında hoş bir otel. Merkeze yürüme mesafesinde, ancak kısa yoldan yürünmek istendiğinde zaman zaman dik merdivenlerin çıkılması gereken bir yerde. Odası, manzarası, kahvaltısı güzel bir otel. Ayrıca ücretsiz kapalı otoparkı da var. Gurko Otel fiyatları burada

Plovdiv - Veliko Tırnovo arası gezilecek yerler

Plovdiv'den Veliko Tırnovo'ya doğru gidiyorken Balkan dağlarından geçiliyor. Balkan dağlarından Şipka geçidinden geçtiğinizde, altın kubbeli Şipka Kilisesi, 93 harbinin yapıldığı yerlerde Şipka Anıtını ve Balkan dağlarının kuzey eteklerine ulaştığınızda çok güzel bir Etnoğrafya müze köy olan Etır'ı ziyaret edebilirsiniz. 

Bu rota hakkındaki daha ayrıntılı yazımArabayla Bulgaristan gezi rehberi yazım için tıklayın.

Şipka kilisesi

Bulgaristan gezilecek yerler
Şipka kilisesi

Yemyeşil Balkan Dağları'nın yamacına, 93 harbinde Bulgarlar'a Ruslar'dan gelen yardım anısına inşa edilmiş olan Şipka Rus Kilisesi var. Yeşilin içindeki altın rengi çatısı ile kilise çok uzaklardan bile seçilebiliyor. 

Şipka anıtı 

Bulgaristan gezilecek yerler
Şipka anıtı

Bulgaristan'ın ortasında boylu boyunca uzanan Koca Balkan (Stara Planina) dağının arka tarafına, düzgün ama bol virajlı yollarından Şipka Geçidi boyunca giderek geçilebiliyor. Şipka'nın en tepesinde ise, buralarda yaşanmış olan Osmanlı - Rus 93 harbi anısına Şipka Anıtı bulunuyor. 

Etır Etnoğrafya müze köyü 

Bulgaristan gezilecek yerler
Etır müze köy

Balkan dağları yamacında Gabrovo yakınlarında Etır adında çok güzel bir etnoğrafik açık hava müzesi bulunuyor. 19. yüzyıl mimarisini yansıtan tarihi evlerden oluşan mini bir köy görünümünde Etır kompleksi. 

Müze köyde, Balkanlar'dan gelen suların çalıştırdığı değirmenler dönmekte, dokumacı, fırın, şekerci, çömlekçi ve daha bir sürü eski zanaat atölyesi halen bilfiil çalışmakta... Sanki tarihi atmosferdeki bir film setindeymişsiniz hissi uyandıran, yemyeşil doğa içinde harika bir ortam Etır (Etar) kompleksi...

Bulgaristan gezilecek yerler haritası

Yukarıda bahsettiğim tüm Bulgaristan gezilecek yerler önerilerimin haritadaki konumlarını aşağıdaki haritada görebilirsiniz.
  1. Sofya
  2. Plovdiv
  3. Varna
  4. Nessebar
  5. Veliko Tarnovo
  6. Baçkovo Manastırı
  7. Asenova Krepost
  8. Koprivshtitsa
  9. Gül vadisi, Kazanlık
  10. Şipka kilisesi
  11. Şipka anıtı
  12. Etır müze köy
Bulgaristan gezilecek yerler haritası
Bulgaristan gezilecek yerler haritası ve yukarıdaki yerlerin konumları

Bulgaristan gezilecek yerler rotamız

Arabayla Bulgaristan turu planlayanlara örnek olması için, bizim, bir başka Bulgaristan seyahatimizde Bulgaristan gezilecek yerler rotamız:
  • Kapıkule'den geçtikten sonra, önce HaskovoKırcaali'ye gittik. 
  • Daha sonra, AsenovgradPlovdiv (Filibe) uğrak noktalarımızdı.
  • Plovdiv'de bir iki gün kalıp, güzel şehrinde ve old town'un şahane vakit geçirdik. Sırf burası için bile Bulgaristan'a gidilir. 
  • Oradan devam ettik Balkan dağı'nda Şipka zirvesi'ne de çıktık. 
  • Balkanlar'ı aştık ve dağ eteklerinde Gabrovo yakınlarındaki Etır etnoğrafya müzesini ziyaret ettik.
  • Güzel Veliko Tırnovo şehrinde konakladık ve çok güzel vakit geçirdik.  
  • Şumen (Şumnu) üzerinden Karadeniz kıyısında Varna'ya ulaştık. 
  • Varna'nın güzel deniz kıyısı atmosferinde bir iki gün geçirdikten sonra yolumuza devam ettik.
  • Nesebar, Slınçev Bryak (Sunny Beach), Burgas şeklinde Karadeniz kıyısı boyunca ilerledikten sonra Stara Zagora (Eski Zaire), Haskovo üzerinden Bulgaristan turumuzu tamamladık.
Rotamızın ayrıntılarını okumak için yazım:

Bulgaristan'da gezilecek 100 yer

Bulgaristan Turizim Birliği'nin "Bulgaristan'ı keşfet" sloganı ile oluşturduğu "100 milli turistik yer" listesi var. Bulgaristan'ın 100 turistik yer listesine göre, gezilecek başlıca yerleri, Bulgaristan'ın başkenti Sofya, Plovdiv (Filibe), Varna, Veliko Tırnova, Smolyan, Ruse, Kırcaali ve daha birçokları... Bulgaristan haritası üzerinde yerlerin de işaretli olduğu 100 yerin mini rehberi Bulgaristan'daki belli başlı müzelerde, kırtasiye veya marketlerde satılıyor. Biz, Bulgaristan'da yaygın olan Billa marketlerinden hem marketlerin yerinin, hem de gezilecek yerlerin işaretli olduğu haritadan aldık. Daha kapsamlı bir Bulgaristan turu düşünenlerin o haritayı edinmesinde fayda var.

 

Gezi yazılarımı faydalı buluyorsanızlütfen tatil otel rezervasyonlarınızı benim booking.com linklerim üzerinden yapıp, emeğime destek olun. 
Size hiçbir ekstra masraf olmaz, tamamen aynı konaklama ücretini ödersiniz. Booking.com'un zaten almış olduğu komisyonun bir kısmının bana gelir olarak gelmesine yardımcı olabilir, benim yepyeni yazılar yazmama vesile olabilirsiniz. Booking.com kazanacağına gezenanne kazansın diyorsanız :)  otel rezervasyon linkim burada