Bulgaristan'a arabayla gitmek
Bulgaristan, çok yakın ama yurt dışı tatili deyince çok da akla gelmeyen bir coğrafya. Oysa ki, Bulgaristan'da yemyeşil bakir bir doğa, Avrupai bir hava, bir sürü de güzel gezilecek yer var. Üstelik, Türkiye'den Bulgaristan'a arabayla gitmek çok pratik ve arkadaş grubu ya da aile olarak gidildiğinde oldukça ekonomik. Siz de Bulgaristan'a araçla gitmek nasıl olur diye araştırıyorsanız, arabayla Bulgaristan gezisi için gerekenler ve Bulgaristan'da gezilecek yerler hakkında birçok fikir aşağıdaki blog yazımda...

Not olarak, Bulgaristan benim doğduğum yer ve bizler yıllar boyunca birçok defa İstanbul'dan Bulgaristan'a turistik geziler için gittik. Bu geziler boyunca edindiğim izlenim ve tecrübelerime, gezi blogu yazıyor olmanın bakış açısını da ekleyerek Bulgaristan gezisi planlayanlar için bu yazıyı özetledim.

Bulgaristan vize istiyor mu?

Bulgaristan'ı Türk pasaportu ile ziyaret etmek için Bulgaristan vizesi gerekli, ancak herhangi bir Avrupa Birliği ülkesinden alınan Schengen vizesi ile de Bulgaristan'a girilebiliyor. Bulgaristan Avrupa Birliği üyesi ancak vizesi Schengen kapsamında değil. Türkiye'deki Bulgaristan Konsolosluğu artık VFS Global üzerinden vize veriyor.

Kendi aracınızla Bulgaristan'a nasıl gidilir?

Bulgaristan gibi yakın bir ülkeye seyahat edince kendi aracınızla gitmek çok mantıklı. İstanbul'dan çıktıktan yaklaşık üç saat sonra Bulgaristan'a varılabiliyor. (Özel araçla gidilmek istenmediğinde Bulgaristan otobüs biletleri de Türkiye'deki şehirler arası otobüs biletlerinden bile ucuz, aklınızda olsun. Ancak yolculuk süresi çok daha uzun olur.)

Bulgaristan'a giriş iki hudut kapısından yapılabiliyor: Kapıkule veya Dereköy. Ana hudut kapısı olan Kapıkule güney, orta Bulgaristan, Filibe ve Sofya için daha uygunken, Karadeniz kıyısına Dereköy gümrük kapısı daha yakın.

Arabayla Bulgaristan'a gitmek için neler gerekli?

bulgaristan'a araçla gitmek
Plovdiv sokakları

- Yeşil sigorta: Aracınız için sigortacınızdan veya sınırda, uluslararası trafik sigortası olan yeşil sigorta yaptırmanız gerekiyor. Arabayla çıkışın en büyük masrafı bu yeşil sigorta aslında. Kısa süreliğine gidilecekse 15 günlük yaptırmak yeterli. Aylık veya yıllık da yapılabiliyor. Biz sınırdan 15 günlük sigorta yaptırdık. 

Not: Bir sonraki gidişimizde, daha önce Türk ve Bulgar sınırları arasındaki Setur free shop alanında yapılabilen yeşil sigortanın, Türk sınırı öncesine taşındığını gördük. Sigortanızı Türkiye'de yaptıracaksanız, Türk sınırından geçmeden yaptırmanızda fayda var. Biz bunu Türk sınırını geçtikten sonra fark ettik ve geri dönemediğimiz için sigortamızı Bulgar tarafında yaptırdık (sigorta yaptırılan yer Bulgar sınırını da geçtikten sonra, bu sebeple biraz sıkıntılı oluyor). Bir bakıma iyi de oldu çünkü Türkiye'deki 15 günlük yeşil sigorta fiyatına üç aylık sigorta yaptırmış olduk.

- Araç sahibinin araçta olması gerekiyor, aksi takdirde aracın yurt dışına çıkarılabileceğine dair noterden tasdikli izin belgeleri gerekli.

- Zorunlu olmamakla birlikte aracınızın kaskosunun kapsamı yurt dışını da kapsayacak şekilde genişletilmeli. Çünkü yeşil sigorta sadece karşı tarafın hasarını karşılıyor. Halihazırda bir kaskonuz olsa bile sigortacınız bu şekilde kapsamını genişletebilir.

- Bir de Bulgaristan tarafına geçildiğinde Bulgaristan yol vergisi olan "Vinyetka" alınması gerekiyor. Vinyetka ön cama yapıştırılıyor, çıkan kağıt da trafik polisi denetiminde sorulabildiğinden atılmayıp saklanıyor. Haftalık, aylık ve yıllık alınabilen vinyetkalar benzincilerde satılıyor. Biz, sınırın birkaç kilometre ötesindeki benzincide aldık, yapıştırdık.

- Bulgaristan'a girerken sınır kapısında uluslararası ehliyet sorulmuyor. Bizim normal ehliyetimiz vardı, hiçbir sıkıntı çıkmadı.

Bulgaristan'a kendi aracınızla gitmek güvenli mi?

- Bulgaristan'a son birkaç sefer sürekli kendi aracımızla gittik ve herhangi bir güvenlik sıkıntısı ile karşılaşmadık, genel olarak güvenli olduğunu söyleyebilirim. Tabii ki, trafik kurallarına ve hız sınırlarına uyduk; park edileceği zaman ücretli otoparkları tercih ettik ve sonuç olarak bir sorun yaşamadık, trafik polisi tarafından bile hiç durdurulmadık.

Kapıkule sınır kapısı geçişi uzun sürüyor mu?

arabayla bulgaristan gezisi
Kapıkule sınır geçişi

Türkiye'nin Avrupa'ya açıldığı Kapıkule sınır kapısında uzayıp giden kuyrukların haberleri hepimizin zihninde vardır. Ancak, Bayramlar ve herkesin yollara düştüğü toplu tatil dönemleri haricinde Kapıkule'den geçmek hiç de uzun sürmüyor. Özel aracımızla gittiğimiz hemen her geçişimizde yarım saat gibi sürede sınırdan geçiş yapabildik.

Bulgaristan yolları, otobanları nasıl?

bulgaristan'a arabayla gitmek
Bulgaristan yolları
Bulgaristan yolları gayet düzgün, genelde tek gidiş tek geliş şeklinde ve tenha. Ancak Sofya, Plovdiv gibi büyük şehir merkezlerinde trafik yoğunluğu oluyor. Geçmiş yıllarda sıkça karşılaştığımız bol çukurlu yollar, Avrupa Birliği ile birlikte düzelmiş. Burgas - Stara Zagora arasında otobandan da yol aldık. İki şerit gidiş, iki şerit geliş şeklinde bölünmüş yol olan otoban düzgün ve ücretsizdi.

Bulgaristan gezi rotası önerilerim


Bulgaristan'a ilk defa gidecekler için, muhakkak gezilmesi gereken iki şehir
  1. Bulgaristan'ın başkenti Sofya
  2. Bulgaristan'ın ikinci büyük şehri olan Plovdiv (Filibe). 

Arabayla Sofya'ya gitmek:

Sofya, Kapıkule sınır kapısından yaklaşık 3 saat 30 dk araba yolculuğu mesafesinde yer alıyor. Tüm yolculuk boyunca yollar gayet düzgün. İstanbul'dan Sofya, özel araçla kesintisiz olarak gidildiğinde aslında topu topu 6 saatlik bir yolculuk. Ancak, arada sınır geçişi olduğundan gittiğiniz zamanın yoğunluğuna göre yarım saat, bir saat gibi bir süre de sınır geçişinde kaybediliyor. Bizler genel olarak yarım saat gibi sürede Kapıkule sınır kapısından geçiş yapabildik. Yani toplamda 6 saat 30 dakika gibi sürede, özel aracınızla İstanbul'dan Sofya'ya ulaşılabiliyor.

Sofya'ya arabayla gittiğimizde (ve diğer tüm Bulgaristan şehirlerinde), öncelikle arabamızı güvenle park edeceğimiz bir otelde konaklamayı tercih ettik hep. Bir kere Sofya merkeze ulaştıktan sonra, şehir merkezinde pek araca ihtiyaç olmuyor. Rahatlıkla tüm şehir yürüyerek gezilebiliyor. 

Ancak aklınızda olsun, şehir merkezindeki otellerin otopark ücretleri genelde oldukça yüksek. Alternatif olarak, merkezin biraz dışında ücretsiz otoparkı olan otelleri de tercih edebilirsiniz (biz öyle yaptık). Şehir merkezine gelip arabamızı bir ücretli otoparka bırakıp, şehri öyle gezdik.

Plovdiv'e kendi aracınızla gitmek:

Plovdiv, Kapıkule - Sofya yolunun orta yerinde yer alıyor. Kapıkule sınır kapısı - Plovdiv arası araba yolculuğu yaklaşık iki saat sürüyor. Plovdiv - Sofya arası da 1 saat 40 dakika. 

Arabayla Bulgaristan gezinizde başlıca başkent Sofya'yı görmeyi planlıyorsanız bile, yol üstündeki Plovdiv de bana göre muhakkak görülmeli. Plovdiv, Sofya'ya göre evet daha küçük ama daha butik bir şehir. Şehrin Old Town bölümü, renkli sokakları, Osmanlı'dan Roma'dan kalma eserleri ile gezmesi ve keşfetmesi keyifli bir şehir.

Plovdiv'de ücretsiz otoparkı olan otel kolaylıkla bulunabiliyor. Burada da, bir kere şehir merkezine ulaştıktan sonra, tüm merkez yürüyerek gezilebiliyor.

Sofya ve Plovdiv için kaç gün gerekli?

Kendi aracınızla Bulgaristan'a gidip, Sofya ve Plovdiv şehirlerini rahatlıkla toplamda 3 gün gibi bir sürede gezebilirsiniz.

Bulgaristan'da görülmeye değer diğer güzel şehirler

Daha uzun bir Bulgaristan gezisine çıkmak istiyorsanız; ya da Sofya ve Plovdiv rotasına başka şehirler de ilave etmek isterseniz, önereceğim iki güzel şehir daha var: Varna ve Veliko Tırnova. 

Karadeniz kıyısında yer alan Varna, Bulgaristan'ın üçüncü büyük şehri ve bir nevi deniz başkenti. Veliko Tırnovo ise Balkan dağlarını arkasında yer alıyor ve çok güzel tarihi bir şehir. 

Bulgaristan şehirleri arasında, benim şahsi favorilerim Plovdiv ve Veliko Tırnovo. Her ikisi ile ilgili ayrıntılı bilgiyi yazının devamında bulabilirsiniz.

Sofya gezilecek yerler

arabayla bulgaristan gezisi
Sofya merkez parkı ve İvan Vazov tiyatrosu

Bulgaristan'ın başkenti ve en büyük şehri olan Sofya geniş caddeleri, yeşil parkları ve güzel mimarisi ile keyifle gezilecek bir şehir. Kendine has şehir ortamı, güzel restoranları, şık barları ve hareketli gece yaşantısı ile de popüler bir yer Sofya.

Kendine has diyorum çünkü Sofya, tarihi ama modern, yer yer doğu bloku izlerini taşıyan ama yüzünü batıya çevirmiş, sokaklarında en lüks spor arabaları da eski dönem doğu bloku arabaları da görebileceğiniz zıtlıklarla dolu bir şehir aynı zamanda. Ancak, özellikle Avrupa Birliği'ne dahil olması ile şehrin çehresi daha bir değişti, modernleşti. Sofya'nın pırıl pırıl metrosu buna iyi bir örnek.

arabayla bulgaristan gezisi
Sofya Katedrali yakınında bit pazarı

Topu topu 6 küsür milyon olan Bulgaristan nüfusunun 1 milyondan fazlası Sofya'da yaşamasına rağmen Sofya merkezi çok kompakt, her yer yürüme mesafesinde ve öyle aşırı bir kalabalık hissiyatında değil. Daha da önemlisi Sofya oldukça güvenli; ayrıca, diğer Bulgar şehirleri kadar olmasa da ekonomik

Sofya'da gezilecek yerler listesi

  1. Vitosha bulvarı
  2. Alexander Nevski Katedrali
  3. Rus kilisesi
  4. Şehir parkı ve İvan Vazov milli tiyatrosu
  5. Rotunda Sveti Georgi kilisesi
  6. Parlemento binaları ve geniş caddeleri
  7. Azize Sofia anıtı
  8. Tzum
  9. Banya Başı Camii
  10. Sofya Tarih Müzesi ve Sofya termal çeşmeleri
  11. Kapalı Pazar (tzentralni hali)
Sofya gezilecek yerler haritası
Sofya gezilecek yerler haritası ve yukarıdaki yerlerin konumları

1. Vitosha bulvarı

Sofya'nın en büyük alışveriş caddesi. Trafiğe kapalı upuzun cadde boyunca sıralı mağazalar, cafe ve restoranlar ile yolunuzun mutlaka geçeceği bir cadde. Oturup bir kahve içip soluklanıp gelen geçeni izlemek için keyifli bir yer.

2. Alexander Nevski Katedrali

sofyaya arabayla gitmek
Sofya'da Alexander Nevski Katedrali

Sofya'nın simgelerinden olan bu katedral Balkanlardaki en büyük Doğu Ortodoks kilisesi. Neo-Bizantin tarzda inşa edilmiş olan katedral 93 harbinde ölen Rus askerleri onuruna inşa edilmiş. 

3. Rus kilisesi (Aziz Nikolay Kilisesi)

arabayla bulgaristan gezisi
Rus kilisesi
Sofya'nın merkezindeki Rus Kilisesi (Church of St. Nicholas the Miracle maker) bir Rus Ortodoks kilisesi ve farklı mimarisi ile hemen dikkat çekici bir yapı. 

4. Şehir parkı ve güzel mimarili İvan Vazov milli tiyatrosu

Sofya'nın orta yerinde, İvan Vazov tiyatrosunun yanında, kocaman bir şehir parkı var. Bolca yeşil alan, fiskiyeler, cafeler ile Sofya'da gezilecek yerler arasında dolaşıyorken, mola vermek ve soluklanmak için keyifli bir yer.

5. Rotunda Sveti Georgi kilisesi

Sofya merkezinde yürüyorken, modern yapılar arasında aniden karşınıza çıkan tarihi yapılar ve kalıntılar ile karşılaşıyorsunuz sık sık. İşte böylesi bir yerde, kırmızı tuğlalı Rotunda Sveti Georgi kilisesi karşınıza çıkıveriyor. Bir Antik Roma yapısı bu kilise Sofya'daki en eski yapı olarak kabul ediliyor.

6. Parlamento binaları ve geniş meydanlar

arabayla bulgaristan gezisi
Bulgaristan Parlemento binası

Sofya'nın en merkezinde Nezavisimost meydanı etrafında tipik Sovyet binalarının hala dimdik ayakta duran örnekleri bulunuyor. "Largo" olarak da adlandırılan bu meydandaki üç yapı 1950'li yıllarda şehrin görkeminin temsili olarak inşa edilmiş. Binalar günümüzde, Bulgar meclisi, Tzum alışveriş merkezi ve Başkalık ofisleri olarak kullanılıyor.

7. Azize Sofia Anıtı

Yine, Nezavisimost meydanının bir ucunda da şehrin koruyucu azizesi, Azize Sofia heykeli bulunuyor. Sofia, Yunancada bilge demek ve Azize Sofia kolundaki baykuş bilgeliği simgeliyor.

8. Tzum

arabayla bulgaristan'a gitmek
Aziza Sofia anıtı ve yanda Tzum binası

Çok katlı mağaza departmanı olan Tzum, eski zamanlarda Sofya ziyareti esnasında muhakkak uğranılıp alışveriş yapılan ya da şöyle bir dolaşılan bir yerdi. Modern avm'lerden sonra eski şaşası olmasa da göz atmaya değer.

9. Banya Başı Camii

sofyaya arabayla gitmek
Banyabaşı Camii

Bir Mimar Sinan eseri olan Banya Başı Camii, Sofya'da Osmanlı döneminden kalma hala ibadete açık bir camii. Caminin yapımı 1566 yılında tamamlanmış.

10. Sofya Tarih Müzesi ve Sofya termal çeşmeler

arabayla bulgaristan gezisi
Sofya Tarih Müzesi

Sofya'da bolca termal su kaynakları bulunuyor. Hatta, Sofya sokaklarında dolaşıyorken, en merkezde Sofya Tarih Müzesi yanındaki çeşmelerde damacanalarını termal su ile dolduran insanlar ile karşılaşıyorsunuz. Güzel bir restorasyon sonrası günümüzde Sofya Tarih Müzesi olarak kullanılan yapı da eskiden şehrin halka açık kaplıca merkeziymiş.

11. Kapalı Pazar (tzentralni hali)

arabayla bulgaristan gezisi
Sofya kapalı pazar (hali)

Banyabaşı camisinin hemen karşısındaki pazar yeri farklı farklı Bulgar ürünü satılan bir yer. Gayet merkezi bir konumdaki bu pazarda turist olarak dolaşmak ya da oturup bir şeyler yemek keyifli.

Daha ayrıntılı bilgi için:

Sofya'da nerede kalınır?

Art 'Otel (booking.com puanı 9.0 / 1200'den fazla yorum için) Sofya'da çok iyi bir konumda, Vitosha bulvarının yakınında bir otel. Otelin çok iyi bir kahvaltısı ve arabanızı bırakabileceğiniz otopark da var. Otel fiyatları için tıklayın.

Daha da uygun fiyatlı bir otel seçeneği için Art Hotel 158 (booking.com puanı 9.0 / 600'den fazla yorum için) Banyabaşı camii yakınlarında, yine şehir merkezine yakın, yeni bir hotel. Otel fiyatları için tıklayın.

Sofya'da daha lüks ve şık bir konaklama düşünenler için Juno Hotel Sofia (booking.com puanı 9.6 / 60'dan fazla yorum için) çok iyi bir tercih. Sofya'nın en merkezinde, tüm Sofya gezilecek yerler noktalarına kolaylıkla yürüyerek ulaşma mesafede, şahane bir otel, özel otoparkı da var. Güncel fiyatlar için tıklayın.

Diğer Sofya otel seçenekleri için tıklayın.


Plovdiv gezilecek yerler

  1. Knyaz Aleksandar I caddesi
  2. Roma stadyumu (Philippopolis stadyumu)
  3. Cuma camii
  4. Plovdiv old town
  5. Hisar Kapia (hisar kapısı)
  6. Plovdiv Etnoğrafya müzesi
  7. Nebet Tepe
  8. Antik Tiyatro (Ancient Theatre of Philippopolis)
  9. Kapana bölgesi
  10. Tzar Simeon parkı
Plovdiv gezilecek yerler haritası
Plovdiv gezilecek yerler haritası ve yukarıdaki yerlerin konumları

1. Knyaz Aleksandar I caddesi

Trafiğe kapalı bu up uzun alışveriş caddesi Plovdiv'in kalbi

bulgaristan arabayla gitmek
Plovdiv'in trafiğe kapalı Knyaz Aleksandar I caddesi

2. Roma stadyumu (Philippopolis stadyumu)

Knyaz Aleksandar I caddesinin bir ucunda karşınıza çıkan 2. yy yapısı

3. Cuma camii

Roma stadyumunun hemen yanında bu Osmanlı camisinin yapım yılı çok eskilere gidiyor, ta 1363 - 1364 yıllarında yapılmış. Erken dönem Osmanlı cami mimarisinin çok güzel bir örneği olan cami Osmanlı padişahı I. Murad tarafından yaptırıldığı için padişahın lakabı olan Hüdavendigar Camii olarak da biliniyor.
bulgaristan arabayla gitmek
Plovdiv'de Cuma Camii

4. Plovdiv old town

Çok güzel restore edilmiş rengarenk evler, arnavut kaldırımlar, çiçekli bahçeler ile Plovdiv'de gezilecek en güzel yerlerden.

arabayla bulgaristan gezisi
Plovdiv "old town" bölgesi

5. Hisar Kapia (hisar kapısı)

Plovdiv old town içinde görkemli kale kapısı

6. Plovdiv Etnoğrafya müzesi

Plovdiv old town içinde çok güzel tarihi bir evde bir müze
arabayla bulgaristan gezisi
Plovdiv Etnoğrafya Müzesi

7. Nebet Tepe

arabayla bulgaristan gezisi
Nebet Tepe, Plovdiv

Plovdiv'in tepelerinden biri üzerinde, adından anlaşılacağı üzere Osmanlı zamanında nöbet tepesi olan; günümüzde ise üzerinde 4000 yıllık kale kalıntıları bulunan bir tepe. Güzel bir Plovdiv manzarası ve günbatımı için güzel bir yer. 

8. Antik Tiyatro (Ancient Theatre of Philippopolis)

araba ile bulgaristan
Antik Tiyatro, Plovdiv

Dünya üzerinde Antik Roma tiyatrolarının en iyi korunmuş örneklerinden biri. Bu, 1. yy yapısı Plovdiv old town'da yer alıyor ve halen aktif olarak etkinlik mekanı olarak kullanılıyor.

9. Kapana bölgesi

araba ile bulgaristan
Kapana sokakları

Kapana, Plovdiv'in eski ve döküntü binaları restore ederek yeni yeni canlanan hip bir bölge. Renkli sanat galerileri, gastro publar, cafeler ve çeşit çeşit özgün dükkanlar ile keyifle vakit geçirilecek bir yer.

10. Tzar Simeon parkı

arabayla bulgaristan
Tzar Simeon parkı, Plovdiv

Plovdiv merkezinde kocaman, yemyeşil park. Ünlü "Singing Fauntains" (şarkı söyleyen fiskiyeler) de bu parkta yer alıyor.

Plovdiv hakkında daha ayrıntılı bilgi için:

Plovdiv'de nerede kalınır?

Plovdiv'de farklı zamanlarda üç farklı otelde kaldık.

Imperial Plovdiv Hotel&SPA: Sanırım Bulgaristan'da kaldığımız en lüks otellerden biri. Bulgaristan standartlarının çok üstünde. Şehrin biraz dışında fakat Bulgaristan'da taksi fiyatları çok uygun olduğundan biz burada kalmayı tercih ettik. Arabayla gittiğimizden ücretsiz otoparkı olması da artıydı. Ayrıca kahvaltısı da şahaneydi. Imperial Plovdiv Otel (booking.com puanı 9.1 / 800'den fazla yorum için) fiyatları burada.

Alliance Hotel: Plovdiv merkezde, her yere yürüme mesafede, ortalama standartlarda, kahvaltısı ve kapalı ücretsiz otoparkı olan makul bir otel. Çocuklarla konakladığımızda odamız yeterince büyük ve temizdi. Alliance Hotel (booking.com puanı 8.5 / 400'den fazla yorum için) fiyatları burada.

Plovdiv'de özellikle tavsiye edeceğim ve çok sayıda kişiden yüksek puan almış oteller:

Double Tree by Hilton Plovdiv Center: Plovdiv şehir merkezinde booking.com üzerinde 1100'den fazla yorumdan 9.3 puan almış yeni ve tertemiz bir otel (2023 yılı itibariyle). Otelin otoparkı, konumu ve kahvaltısı çok beğeni almış. Otel fiyatlarını incelemek için tıklayın.

Hillhouse Plovdiv: Plovdiv'in turistik merkezi "old town"da her yere yürüme mesafesinde çok güzel bir butik otel. (booking.com üzerinde 1100'den fazla yorumdan 9.8 puan almış). Konumu ve genel olarak herseyi ile çok beğenilen bu otelde aile odaları da bulunuyor. Otel fiyatlarını inceleme için tıklayın.


Veliko Tırnovo

bulgaristan'a araçla gitmek
Veliko Tırnova'da Tzaravetz kalesi muhteşem

Bulgaristan'ın eski başkenti olan Veliko Tarnovo, aynı zamanda Bulgaristan'ın kültür ve tarih başkenti olarak kabul ediliyor. İçinden Yantra nehrinin aktığı, kanyonlar üzerinde, yemyeşil bir doğanın ortasında kurulmuş olan Veliko Tırnovo (Tarnovo, Tırnova) Bulgaristan'ın en eski şehirlerinden biri. 

Veliko Tırnova, tarihi çarşısı, evleri, kalesi, doğası, güzel restoranları ve canlı ortamıyla hafızamızda hoş izler bıraktı ve tüm Bulgaristan gezimizde favori şehirlerimizden biri oluverdi... 

Veliko Tarnovo gezilecek yerler

Tsarevets Kalesi

arabayla bulgaristan gezisi
Tsarevets Kalesi

Şahane güzellikte fotojenik bir ortamın ortasında, çok güzel restore edilmiş ve oldukça iyi durumda bir Ortaçağ kalesi.

Samovodska Çarşiya 

arabayla bulgaristan gezisi
Veliko Tırnovo'nun tarihi çarşısı

Veliko Tırnovo'nun güzel mi güzel tarihi çarşısı. Bir sürü zanaatçı dükkanı, tarihi yapılar, arnavut kaldırımlı sokaklar ile çok otantik. Birçok tarihi dükkanda artık yerel dile karışmış Türkçe zanaatçı isimleri var. Kadayıfçı, helvacı dükkanları arasında bir anda kendinizi Anadolu kasabasına ışınlanmış hissedebilirsiniz.

General Gurko sokağı

arabayla bulgaristan
General Gurko sokağı evleri ve otelimiz

Kanyon yamacındaki bir sokak boyunca dizili çok güzel restore edilmiş Safranbolu evleri tarzında evlerin bulunduğu fotojenik bir sokak. Biz Veliko Tarnovo'ya son gidişimizde birkaç aile bu sokakta tarihi bir evde yer alan Hotel Gurko'da konaklamıştık. Çok güzel bir konum ve konaklamaydı, tavsiye ederim.

Veliko Tırnovo'da nerede kalınır?

Veliko Tırnovo'da da farklı zamanlarda farklı iki otelde kaldık.

Yantra Grand Hotel: Şehrin merkezinde, önünde ücretsiz otoparkı olan, her yere yürüme mesafesinde makul bir oteldi. Tsarevets kalesi mazaralı odamız otelin yıldız sayısına göre düşük standartlı ama manzarası şahaneydi. Çocukla konaklamak için odamız yeterli büyüklükteydi. Otelde kahvaltısı da vardı. Yantra Otel fiyatları burada.

arabayla bulgaristan
Gurko Hotel

Gurko Hotel
: Veliko Tırnovo'nun tarihi evlerinin sıralandığı dik yamacında konumlanmış, butik otel kıvamında hoş bir otel. Merkeze yürüme mesafesinde, ancak kısa yoldan yürünmek istendiğinde zaman zaman dik merdivenlerin çıkılması gereken bir yerde. Odası, manzarası, kahvaltısı güzel bir otel. Ayrıca ücretsiz kapalı otoparkı da var. Gurko Otel fiyatları burada

Varna

Arabayla Bulgaristan gezisi
Varna'nın trafiğe kapalı yaya caddesi

Varna, Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısında keyifli bir sahil şehri. Bulgaristan'ın üçüncü büyük şehri olan Varna'yı birçok kişi uygun fiyatlı deniz tatili için ziyaret ediyor. Deniz tatili harici Varna'nın güzel ve huzur dolu bir atmosferi var. Geniş caddeler, denize açılan huzurlu parklar, keyifli restoranlar, turistik ortamları ile ziyaret edilmeye değer bir şehir.

Varna gezilecek yerler

Promorski park (sea garden)

Bulgaristan gezilecek yerler
Promorski park

Varna merkezinde denize nazır kocaman park

Varna katedralı (Dormotion of the Theotokos Cathedral)

Bulgaristan gezilecek yerler
Varna Katedrali

Varna'nın en merkezinde, Bulgaristan'ın üçüncü büyük katedrali

Varna yaya bölgesi

Varna gezilecek yerler
Varna yaya bölgesi

Varna katedrali yakınlarındaki Nezavisimost meydanından, deniz parkına kadar uzanan, birçok caddeyi kapsayan kocaman yaya bölgesi. Bu alanda birçok restoran, cafe, mağaza, sokak sanatçıları; kısaca turistik bir sahil şehri ortamında karşınıza çıkacak her şey bulunuyor. Cıvıl cıvıl ve keyifli bir ortam.

Varna'da nerede kalınır?

Bizler Varna seyahatimizde Golden Tulip Varna otelde konakladık. Varna merkeze yürüme mesafesinde, kahvaltısı ve otoparkı da olan güzel bir oteldi. Arabamızı ücretsiz olarak park ettiğimiz açık otoparkı geceleri kilitleniyordu. Golden Tulip Varna otel fiyatları burada.

Diğer Varna otelleri ve fiyatları için tıklayın.

Alternatif Bulgaristan gezi rotaları

1. Arabayla Sofya ve Plovdiv gezisi

2. Arabayla Plovdiv, Balkan dağları, Veliko Tırnovo, Sofya rotası

3. Arabayla Sofya, Plovdiv, Balkan dağları, Veliko Tırnovo, Varna, Karadeniz kıyıları, Burgaz, Nessebar rotası

4. Arabayla Güney Bulgaristan (Kırcaali, Haskovo, Asenovgrad), Plovdiv, Balkan dağları, Veliko Tırnovo, Varna, Karadeniz kıyıları, Burgaz, Nessebar rotası

1. Arabayla Sofya ve Plovdiv gezisi

Bu gezi rotasını ayrıntılı olarak yukarıdaki Sofya gezilecek yerler ve Plovdiv gezilecek yerler şeklinde anlattım. Bulgaristan'a ilk defa gidecekler için, kısa zamanda en büyük şehirlerini gezmek için güzel bir rota.

Kapıkule - Plovdiv - Sofya mesafesi (tek yön): 210 km, sürüş süresi 3 saat 40 dakika

Arabayla Sofya'ya gitmek
Kapıkule sınır kapısından Plovdiv ve Sofya rotası

Arabayla Sofya ve Plovdiv gezisi için gerekli süre: 3 gün

Hangi şehirde ne kadar kalmalı: Sofya 2 gün, Plovdiv 1 gün (Plovdiv'in biraz daha tadını çıkartmak için 2 gün de kalınabilir)


2. Arabayla Plovdiv, Balkan dağları, Veliko Tırnovo, Sofya rotası

Bizler, bir bahar tatilinde bu rotayı birkaç aile olarak yaptık. Arkadaşlarımız bizi Bulgaristan'da gezdir dediğinde, bu rotayı oluşturduk ve çok keyifli bir tatil geçirdik. İlk defa Bulgaristan'a giden arkadaşlarımızla Sofya ve Plovdiv'i gezdik. Ayrıca, Bulgaristan'ın yeşil doğası ve kültürü hakkında daha bir fikir edinmeleri için Balkan dağları geçidi, Etır ve Veliko Tırnovo'yu da rotamıza dahil ettik. 

arabayla Bulgaristan'a gitmek
Kapıkule - Plovdiv - Balkanlar - Veliko Tırnovo - Sofya rotası

Rota durakları: 
  • Kapıkule sınır kapısı
  • Plovdiv
  • Şipka kilisesi
  • Balkan dağları geçidi: (Şipka geçidi ve anıtı)
  • Etır açık hava müze köy
  • Veliko Tırnovo
  • Sofya
  • Kapıkule sınır kapısı

Rota mesafesi (gidiş geliş): 868 km, sürüş süresi toplamda 11 saat

Bu rota için gerekli süre: 3 - 4 gün

Hangi şehirde ne kadar kalmalı: Plovdiv 1 gün, Veliko Tırnovo 1 gün, Sofya 1 veya 2 gün

3. Bulgaristan'ın en büyük şehirleri ve Karadeniz kıyıları gezi rotası

Bulgaristan'a bahar ve yaz aylarında gidenler için, Bulgaristan deyince ilk akla gelen şehirler ve Karadeniz kıyısını da içeren ilk defa Bulgaristan'a gidecekler için en kapsamlı rotalardan. Rota, Kapıkule sınır kapısı, Sofya, Plovdiv, Veliko Tırnovo, Varna, Karadeniz kıyısı, Burgas, Nessebar şeklinde gidiyor.

Dönüşte Dereköy sınır kapısı mı, Kapıkule mi?

Bu rotada, görmek istediğiniz yerler tercihinize göre birkaç değişiklik yapabilirsiniz. Öncelikle dönüş yolunda Kardeniz kıyısından geliyor olduğunuzdan, dönüş sınır kapısı olarak Dereköy (Malko Tırnovo) sınır kapısı üzerinden Türkiye'ye dönebilirsiniz. Benim her ikisinden de geçmişliğim var. Dereköy, Kırklareli civarına; Kapıkule de malum Edirne civarına çıkıyor. Dereköy daha küçük, Kapıkule sınır kapısı daha büyük. Dereköy yolları daha dağ yollarımsı, Kapıkule yolları daha düzlük. Bizim tercihimiz genelde Kapıkule üzerinden dönmek şeklinde oluyor.

Balkanlar'ın içinden mi, arkasından mı gitmek?

Rotanızı oluşturuyorken tercih yapmanız gereken bir başka şey, Balkan dağaları geçidinden geçmek yada Sofya üzerinden Balkanların arkasına geçip dağ geçitleri ile uğraşmamak mı? Balkan dağlarını Şipka geçidini kullanarak geçmek biraz dağ yolları sürüşü gerektiriyor ama yollar gayet düzgün, yeşil ormanların içinden çok keyifli bir sürüş meraklısı için. Bizim ailecek tercihimiz Balkan dağları içinden giden rotayı kullanmak şeklinde. Böylece, Bulgaristan'ın bir başka güzelliği Balkanları da görmüş oluyorsunuz.

Bu rotanın Balkan dağları geçişli versiyonunda önce Sofya'ya gitmek sonra Plovdiv'e dönüp, oradan Balkanlar, Şipka kilisesi, anıtı, geçidi, Etır, Veliko Tırnovo, ve devamında Karadeniz kıyısı boyunca Varna, Nassebar, Burgaz şeklinde yapılabilir. 

Bu rota için gerekli süre: 6 gün

Hangi şehirde ne kadar kalmalı: Sofya 2 gün, Plovdiv 1 gün, Veliko Tırnovo 1 gün, Varna 1 gün, Nessebar veya Burgas 1 gün


Bulgaristan'a araba ile gitmek
Sofya, Plovdiv, Tırnovo, Karadeniz rotası Balkanlar Şipka geçişli

Bu rotanın (Balkanlar geçidi geçişli) toplam mesafesi: 1075 km, sürüş süresi toplamda 14 saat

Ben dağ yolları ile uğraşmak istemiyorum diyenler için, yine aynı yerler için daha pratik rota Sofya üzerinden Balkanların arkasına geçip, oradan giden düzgün yollar üzerinden rotaya devam etmek. Bu durumda, önce Plovdiv'e uğrayıp ondan sonra Sofya'ya geçiliyor. Sürüş rotası haritası:

Arabayla Bulgaristan gezisi haritası
Plovdiv, Sofya, Tırnovo, Karadeniz rotası (Balkanların arkasından)

Bu rotanın (Balkanların arkasından) toplam mesafesi: 980 km, sürüş süresi toplamda 13 saat 30 dk

Bu rota için gerekli süre: 6 gün

Hangi şehirde ne kadar kalmalı: Plovdiv 1 gün, Sofya 2 gün, Veliko Tırnovo 1 gün, Varna 1 gün, Nessebar veya Burgas 1 gün

4. Arbayla Güney - Kuzey Bulgaristan ve Karadeniz kıyıları

Alternatif olarak, son gidişimizde rotamızı güney, orta Bulgaristan ve Karadeniz kıyıları şeklinde oluşturduk. Bu rota daha çok benim gibi kökleri Bulgaristan'da olanlar için ilgi çekici.

Rotamızın geçtiği Bulgaristan şehirleri:

Haskovo, Kırcaali, Asenovgrad, Plovdiv (Filibe), Balkan Dağları, Şipka zirvesi, Etır-Gabrovo, Veliko Tırnovo, Şumnu, Varna, Nesebır, Burgas, Stara Zagora, Haskovo, Kapıkule


Haskovo

Kapıkule sınırını geçtikten sonra yolumuzun üstündeki ilk büyük şehirlerden olan Haskovo, sakin, güzel, huzurlu ortamıyla bizim gönlümüzü fethetti. İstanbul'un kargaşasından sonra biraz da fazla sakin geldiyse de bomboş olmadığından gayet kararındaydı sakinliği. Bol fiskiyeli merkezi, şehir parkı yolundaki trendy restoranları, cafeleri ile, restoranların karşısındaki bizim çocukların çok eğlendiği zıplama balonları ile keyifli anılar bıraktı bizde Haskovo.

Kırcaali

arabayla bulgaristan
Kırcaali parkı

Kırcaali, Bulgaristan'da en yoğun Türk nüfusu olan yerlerden biri. Öyle ki, Kırcaali köylerine bakıldığında hemen hepsi Türk köyüdür, Bulgar nüfus genelde sadece şehirlerde yaşamakta. Köylerde hangi kapıyı çalsanız, güler yüz ve hoş bir misafirperverlik ile karşılaşırsınız.

Kırcaali benim çocukluğumun şehri olduğundan bende anısı çoktur. Hatta şehir sokaklarında dolaşırken her şey fazlasıyla aynıdır yaklaşık otuz yıl öncesine göre, yılların yorgunluğu ile bakımsız binalar da pek çoktur ama yine de benim ve benim gibi nice Bulgaristan göçmeni için ayrı güzeldir...

Pazar yeri, yemyeşil parkları ile gezmesi keyifli; eski zamanların yorgun binaları ile bizim gibi oralardan göç etmişler için nostaljik bir şehir.

Kırcaali gezilecek yerler

arabayla bulgaristan gezisi
Arda nehri Kırcaali'den geçiyor

Ancak, turistik olarak bakılıp nereler gezilir diyecek olursanız şehir parkıpazarı, şehrin ortasından geçen Arda nehri kıyıları, Arda nehri üzerindeki Kırcaali baraj gölü ve Glavatartzi, son yıllarda keşfedilmiş olup Bulgaristan'ın en önemli arkeolojik yerlerinden kabul edilen Perperikon ve Kırcaali Tarih Müzesi başlıca sayacağım yerlerden.

Asenova Krepost (Asen Kalesi), Asenovgrad

Arabayla Bulgaristan gezi rehberi
Asenova Krepost

Asenovgrad yakınlarındaki Asenova Krepost, bir dağ tepesindeki yüksek konumda, çok iyi korunmuş yapısı ile etkileyici bir yer. Bizans İmparatorluğu zamanında Ege Geçit Kapısı olan kale, Bulgar Kralı 2. İvan Assen tarafından yenilenmiş ve kale içindeki kilise günümüze kadar gelmeyi başarmış. Bakir doğa içinde hiçliğin ortasındaki yer görünümdeki kale, Plovdiv'e doğru gidiyorken ufak bir mola verip ziyaret etmeye değer...

Baçkovo Manastırı, Asenovgrad

Bulgaristan'a arabayla gitmek
Baçkovo manastırı

Baçkovo Manastırı, Asenovgrad'a 10 km, Plovdiv'e 30 km uzaklıktaki yer alıyor. Manastır kuruluş yılı ta 1083 yılına dek dayanıyor. Baçkovo Manastırı, Bulgaristan'daki en eski ve Rila Manastırı'ndan sonra ikinci en büyük manastırı. Tarihi manastır hala aktif olarak kullanım halinde. Yaşayan bir manastır ortamını gözlemlemek için ilginç bir yer.

Plovdiv (Filibe)

Plovdiv'i yukarıda uzun uzun anlattım. Kısaca, Plovdiv, Türkiye'ye sırf hafta sonu için bile gidilebilecek uzaklıkta çok güzel bir şehir. Filibe'de bol bol sanat, bol bol tarih, hatta çeşit çeşit lezzet var. Plovdiv eski şehir (old town) kısmındaki tarihi sokaklarıyla sanki minik bir Safranbolu gibi... Yerel dile geçmiş olan Nöbet tepe, Cambaz tepe, Sahat tepe gibi kelimelerle de tahmininizden bile fazla bizlerin izleri var orada...

Balkanlar'a doğru


Tam da Balkanlar'dan gelen soğuk ve yağışlı havayı aratmayacak, yaz ortasında aniden soğumuş ve yağışlı bir günde Filibe'de Meriç nehri üzerinden geçtik, Balkanlar'a (Stara Planina, Eski Balkan, Koca Balkan) doğru devam ettik. Yemyeşil bir doğa, irili ufaklı birçok köy ve kasaba boyunca ilerledik. Soluduğumuz her bir nefeste mis gibi hava ile ciğerlerimiz tazelendiğini hissettik. 

Şipka kilisesi

bulgaristan'a araçla gitmek
Şipka kilisesi
Yemyeşil Balkan Dağları'nın yamacına, 93 harbinde Bulgarlar'a Ruslar'dan gelen yardım anısına inşa edilmiş olan Şipka Rus Kilisesi var. Yeşilin içindeki altın rengi çatısı ile kilise çok uzaklardan bile seçilebiliyor. Buz gibi havada ziyaret ettiğimiz kilisenin bahçesindeki cafesine oturduk, kahveler, sıcak çikolatalar ile biraz olsun ısınmaya çalışıp etraftaki mis gibi doğanın tadını çıkarttık.

Şipka Anıtı

arabayla bulgaristan gezisi
Şipka

Bulgaristan'ın ortasında boylu boyunca uzanan Koca Balkan (Stara Planina) dağının düzgün ama bol virajlı yollarından Şipka Geçidi boyunca devam ettik. Dağların en tepesindeki noktaya ulaşana dek sürekli yukarı doğru tırmandık. En tepede, buralarda yaşanmış olan Osmanlı - Rus 93 harbi anısına Şipka Anıtı bulunuyor. 

Daha önce, birçok merdiven sonrası ulaşılan anıtın yanına açık bir havada çıkmış ve etraftaki Balkanlar'ı tepeden gören manzarayı seyretmiş, biraz da hüzünlenmiştik. Ancak bu sefer, merdivenlerin başından bakıldığında, sisten anıt gözükmüyordu bile. Yanımdaki oğlum merdivenlerin yarısında pes edip, geri arabaya döndü. Ben ise, yılmayıp bir önceki gün otuzlu derecelerdeyken şimdi burada on derecenin altına inmiş olan havada titreye titreye zirveye tırmanmayı başardım...

Etır, Gabrovo

bulgaristan'a araçla gitmek
Balkan dağları eteklerinde Etır açık hava müzesi

Balkan dağları yamacında Gabrovo yakınlarında Etır adında çok güzel bir etnoğrafik açık hava müzesi bulunuyor. 19. yüzyıl mimarisini yansıtan tarihi evlerden oluşan mini bir köy görünümünde Etır kompleksi. 

Köyde, Balkanlar'dan gelen suların çalıştırdığı değirmenler dönmekte, dokumacı, fırın, şekerci, çömlekçi ve daha bir sürü eski zanaat atölyesi halen bilfiil çalışmakta... Sanki tarihi atmosferdeki bir film setindeymişsiniz hissi uyandıran, yemyeşil doğa içinde harika bir ortam Etır (Etar) kompleksi...

Veliko Tırnovo

arabayla bulgaristan
Veliko Tırnovo ve Yantra nehri

Veliko Tırnovo'nun beni en çok etkileyen özelliği Yantra nehrene nazır, yemyeşil doğanın ortasında, kanyonların üzerindeki konumu oldu. Kanyonun yamaçlarına ve tepesine serili güzel bir tarihi merkezi, çok iyi korunmuş otantik evleri ve ünlü Tsarevets Kalesi ile kesinlikle ziyaret edilmeye değer bir Bulgar şehri Veliko Tırnovo. Ayrıca, oldukça da turistik; sokaklarında dolaşan birçok Avrupalı turiste rastlıyorsunuz. 

arabayla bulgaristan gezisi
Tsarevets Kalesi ve Tırnovo sokakları

Küçük bir hatırlatma, Veliko Tırnovo şehri, kanyon yamacında bulunan konumu dolayısıyla bol miktarda tepe tırmanmalı bir destinasyon.

(İngilizcede ı harfi olmadığından haritalarda Veliko Tarnavo olarak geçiyor ama şehrin asıl yerel okunuşu Veliko Tırnovo şeklinde.)

Varna

Bulgaristan gezi rehberi

Bulgaristan'ın Sofya ve Plovdiv'den sonraki üçüncü büyük şehri ve deniz başkenti olan Varna, tam da yazın gittiğimizden dopdolu ve hayat dolu sokakları ile bizi heyecanlandırdı, ne güzel bir yere geldik dedirtti... Karadeniz boyunca uzanan upuzun parkları, cafelerin dizili olduğu trafiğe kapalı geniş caddeleri, sokak sanatçıları, sokakta gerçek boyutlu teleskopla oğlumun ayı izleyebildiği değişik atraksiyonları ile burası tam anlamıyla bir Avrupa şehri dedirtti.

Varna'da konakladığımız otel:

Golden Tulip Varna

Varna merkeze yürüme mesafesinde, Bulgaristan standartlarının bir tık üstünde, çocuklarla konakladığımız odamız yeterli büyüklükte, fena olmayan kahvaltısı da olan bir otel. Arabamızı park edecek ücretsiz açık otoparkı vardı ve otopark geceleri kilitleniyordu. 

  • Golden Tulip Varna otel fiyatları burada.

Sunny Beach

Varna'dan güneye Burgas'a doğru devam edildiğinde yerli ve yabancı birçok turistin yaz tatili noktası olan incecik altın kumlu Sunny Beach'ten (Slınçev Bryag) geçiliyor. Plajı upuzun ve bizde pek az yerde rastlandığı şekilde kumluk ancak denizi bildiğimiz Karadeniz Sunny Beach'te. Bol dalgalı ve bol yosunlu deniz bizi çok fazla açmadı. İki şezlong bir şemsiyeye 30 leva (15 €) ödenen plajı Bulgaristan şartlarına göre bir hayli pahalı olsa da plajda masaj hizmeti bile vardı...

Nesebar

Arabayla Bulgaristan gezi rehberi
Karadeniz kıyısında Nesebır kasabası

Sunny Beach koyunun bir ucu UNESCO Dünya Mirası listesindeki Nesebır kasabası. Nesebar, dar bir boğaz ile ana karaya bağlı bir yarımada. Birçok eski ev ve tarihi kilise bulunan ve koruma altında olan Nesebar'da betonarme binalar da göze çarpıyor. Geçerken uğranıp, güzel bir ortamda tazecik deniz mahsullerinden bir yemek yemek için iyi bir tercih.

Burgas

Arabayla Bulgaristan gezilecek yerler
Burgas sahilinde

Çocukluk tatillerimden hayal meyal hatırladığım bir yerdi Karadeniz kıyısındaki Burgas şehri. Burgas'a adım atar atmaz ve deniz kıyısındaki parktan merdivenlerden denize doğru ilerlerken o anılar canlandı bende. 

Dalgalı ve rüzgarlı Karadeniz'e karşı, kumluk sahilinde oturduk, kahvemizi yudumladık. Pek çok Bulgar şehrinde olduğu gibi Burgas'ta da kocaman bir park vardı. Denize nazır şehir parkında gençler kitabını almış okumakta, çocuklar koşuşturmakta, ileri yaşlılar da yürüyüşlerini yapmakta. Bizim minik de dürbünle Karadeniz'den geçen gemileri uzun uzun izledi...

Dönüş Dereköy veya Kapıkule sınır kapısından

Burgas sonrası istenirse Dereköy (Malko Tırnovo) sınır kapısı üzerinden Türkiye'ye dönülebilir, ya da Sofya otobanından Stara Zagora üzerinden Haskovo, oradan da Kapıkule'ye gidilebilir. Biz Haskovo üzerinden gittik ve vesile ile Bulgaristan otobanından geçtik. İki şerit gidiş, iki şerit geliş şeklindeki buradaki otoban geniş ve ücretsizdi.
Arabayla Bulgaristan gezilecek yerler haritası

Bu Bulgaristan turu için kaç gün gerekli?

Yukarıda bahsetmiş olduğum oldukça kapsamlı Bulgaristan turu için minimum beş-altı gün gerekli. Ancak rota kısaltılarak, mesela sadece Plovdiv - Veliko Tırnovo arası alınarak üç dört günlüğüne de kısaltılabilir. Hatta sadece Plovdiv'e giderek de sırf hafta sonu için bile Bulgaristan'a gidilebilir.

Bulgaristan'da nerede kalınır?

Bu son Bulgaristan gezimiz boyunca biz,  Plovdiv (Filibe), Veliko Tırnovo ve Varna'da konakladık. 

Bulgaristan otelleri fiyatlarını incelemek için:

Otel rezervasyonlarımızı Booking.com üzerinden yaptık ve genelde 50 € civarında düzgün, temiz, çocukla konaklamak için içimizin sindiği yerlerde konakladık. Daha ucuz yerler istendiğinde daha uygun yerler de bulunabiliyor.