Londra gezi rehberi

Londra'da birkaç yıl yaşamış bir seyahat blogerının bakış açısından, Londra gezisi planlayanlar için Londra gezi rehberi hazırladım. Londra'da nereler gezilir arayışınızı çok kolaylaştıracak, en önemli Londra gezilecek yerler ve Londra'da görmeniz gereken en iyi turistik yerleri aşağıdaki blog yazımda özetledim.

Bu Londra gezi rotasında, Londra deyince ilk akla gelen simge yapıların etrafında dolaşacağız. Bizim de defalarca ziyaret ettiğimiz, Tower of London, Tower Bridge, London Bridge, Borough Market, St Paul katedrali ve etrafındaki daha birçok güzel yer Londra gezisinde olmazsa olmazlardan. Öyleyse buyurun Londra'nın simge yapıları gezintisine.

Londra gezisi için kaç gün yeterli?

Londra gezi rehberi

Londra'daki gezilecek yerlerin sadece başlıcalarını ve en önemlilerini alt alta koyup listelediğimde tam 25 maddelik bir liste çıktı karşıma. Dolayısıyla, Londra'ya ilk defa gidenler için bu tarihi şehri daha bir anlayıp hissedebilmeleri için en az 5 günlük bir süre ayırmak gerekli diye düşünüyorum. 

Londra'daki 5 gününüzü en iyi şekilde nasıl geçireceğinize fikir vermek için, gün gün Londra'da yapılabilecekler hakkında da bir yazım var. Göz atmak isterseniz yazım: "5 Günlük Haritalı Londra Gezi Rehberi"

Londra gezilecek yerler listesi

Londra gezilecek yerler
Londra'da Thames nehri, Tower Bridge, London Bridge ve Shard manzarası
  1. Big Ben kulesi
  2. London Eye dönme dolabı
  3. Buckingham Sarayı
  4. Tower of London
  5. Tower Bridge
  6. British Museum
  7. Covent Garden
  8. Piccadilly Circus
  9. Trafalgar Square
  10. Oxford Street
  11. Regent Street
  12. Soho
  13. Chinatown
  14. Hyde Park
  15. Natural History Museum
  16. Victoria and Albert Museum
  17. St Paul Katedrali
  18. Shakespeare's Globe
  19. Tate Modern müzesi
  20. Borough market
  21. London Bridge
  22. Sky Garden
  23. Southbank
  24. Notting Hill
  25. Greenwich

Londra'da nerelerde gezilir?

Londra gezi rehberi
City of London'dan Tower Bridge manzarası

Londra gezilecek yerler listesi çok uzun, ancak Londra'daki başlıca turistik yerleri görmek isterseniz öncelikle Westminster ve City of London semtlerine yönelmelisiniz. 

  • Westminster civarı: Big Ben kulesi, Buckingham Sarayı, London Eye, Trafalgar square, Covent Garden ve daha birçokları ( bu rotadaki yerler hakkında daha ayrıntılı yazım için tıklayın.)
  • City of London ve etrafındaki Thames nehri kıyısında: Tower of London, Tower Bridge, London Bridge, St Paul katedrali, Sky Garden, Borough Market, Tate Modern müzesi vb yerler bulunuyor.

Londra'yı gezmek için daha geniş zamanı olanlar için Westminster ve City of London etrafındaki yerlere ilaveten Kensington and Chelsea, Southbank, Notting Hill, Camden, Greenwich gibi Londra semtleri de Londra'da gezilecek yerler listenize dahil edilmeli. Böylece, Londra'yı Londra yapan şeyleri daha bir keşfetmiş olursunuz. 

Londra pahalı mı?

Londra gezi rehberi
Tate Modern'e giriş de Londra'daki pek çok müze gibi ücretsiz

Evet. Londra genel olarak, hem turist olarak gezmek, hem de yaşamak için oldukça pahalı bir şehir.
Yemek fiyatları, konaklamak, ulaşım vb'nin en basic halini tercih etseniz bile (yemek için sokak pazarları, konaklamak için ekonomik otel, ulaşım için toplu taşıma gibi) el yakıyor. 

Ancak bununla birlikte, Londra gezinizdeki temel ihtiyaçlarınızın bütçesini ayarladıktan sonra, gezmesi neredeyse bedava bir şehir. Görmek isteyeceğiniz neredeyse tüm müzelere giriş bedava (British Museum, Natural History Museum, Victoria & Albert Museum, National Gallery sanat müzesi, Tate Modern sanat müzesi vb). Zaten, Londra sokakları, meydanları da açık hava müzesi gibi; gez gez bitmez, muhteşem güzellikte her yer. 

Ayrıca, bu Londra gezi rehberi yazımda de bahsedeceğim Sky Garden gibi Londra'da birçok bedava girişli yer de var. Tüm bunlara ilaveten, yemyeşil Londra parkları da şehrin dört bir tarafında. Marketlerden alışverişini yap, çimenlere yayıl, şahane piknikler yap, güzel Londra'nın keyfini çıkart.

Çok fazla bir bütçe sıkıntısı olmayanlar için ise Londra gezisinde yapılacak şeyler bir derya. Lüks otellerde "Afternoon tea"ler, Westend'te müzikaller, şehrin dört bir tarafında dünya lezzetleri restoranları, şahane manzaralı roof barlar, aklınıza gelecek her türlü lüks alışveriş, özel siparişli terzi elinden çıkma ceketler, gömlekler ve daha belki de benim hiç de farkında olmadığım birçok şey...

Londra'nın en iyi turistik yerleri Gezi Rotası: 

Tower of London, Tower Bridge, Borough Market, St Paul 


Londra gezilecek yerler haritası
Londra gezi rotamız boyunca gezeceğimiz yerler

Thames nehrinin her iki kıyısı boyunca dolaşacağınız bu Londra gezi rotasında şahane yerler göreceksiniz. Bu rotadaki yerler gayet turistik olmasına rağmen aynı zamanda Londra'yı Londra yapan yerlerden. Bu sebeple, Londra'da yaşadığımız zamanlarda bu bölge, bizim ailecek sık sık ziyaret edip keyifle dolaştığımız bir yerdi. 

  • Tower of London
  • Borough Market
  • The Shard
  • Sky Garden
  • Shakespeare's Globe
  • Tate Modern
  • St Paul Katedrali

Bu rotadaki Londra gezilecek yerler noktaları arasında dolaşırken Thames nehri üzerinden geçeceğiniz köprüler de birbirinden efsane:

  • Tower Bridge
  • London Bridge
  • Millennium Bridge 

Tower of London (Londra Kalesi)

Londra gezilecek yerler

Tower of London, ta 1070 yıllarında inşa edilmiş ve yaklaşık 1000 yıldır Londra'nın ve İngiltere'nin en önemli simgelerinden olmuş bir kale. Tower of London'un kelime anlamı Londra Kulesi olmasına rağmen aslında Galata Kulesi gibi bir kuleden değil de daha çok Topkapı Sarayı'nın minyatür hali gibi bir kaleden bahsediliyor.

Londra gezi rehberi
Tower of London gezimiz

Yüzyıllar boyunca Tower of London, saray, hapishane, zindan, darphane, mühimmat (silah deposu) ve hatta hayvanat bahçesi olarak kullanılmış. Özellikle, İngiliz kraliyet tarihi ve bazı kanlı olaylarına da tanıklık etmiş yer olarak popüler bir ziyaret noktası.

Londra gezinizde çok iyi fark edeceğiniz üzere, İngiliz kültürü demek, geçmişten gelen gelenekleri sonuna dek sahiplenmek ve korumak demek. İngiliz kraliyeti de bu kültürel değerlerinden biri. İngilizler yeri geliyor geçmişteki krallar ve kraliçelerin hatalarını da konuşup kabul ediyor ve eleştiriyor, ama bununla birlikte kraliyetin getirdiği kültürel değerlere sahip çıkıyorlar. İşte bu, tarihteki kraliyet çalkantılarını ve aynı zamanda sahiplenmeyi Londra'da en iyi görebileceğiniz yer Tower of London'da.

Londra gezi rehberi
Tower of London'un içi

Tower of London'da neler var?

1800'lü yıllardan beri Londra'da çok önemli bir turistik nokta olan Tower of London'u günümüzde de yılda üç milyondan fazla kişi ziyaret ediyor. Hiç şüphesiz, Tower of London'daki en önemli ve ilgi çekici yeri Kraliyet Mücevherleri (The Crown Jewels) bölümü

Halen kral ve kraliçeler tarafından bilfiil kullanılan taçlar ve kraliyetin tören sembollerinin ta kendileri (hepsi orijinalmiş) The Crown Jewels bölümünde sergileniyor. En son, Kral III Charles'ın Haziran 2023'teki taç giyme töreninde, buradaki taçlar ve semboller Westminster Abbey'e götürülüp (daha önceki tüm kraliyet taç giyme törenlerinde olduğu gibi) törende kullanılmış.

Londra gezi rehberi
Kale koruyucuları Yeoman Warders

Tower of London'un diğer sembolleri Yeoman Warders (Beefeater) denilen saray muhafızları. Tower of London'un bu renkli koruyucuların her biri köklü bir askeri geçmişten geliyor ve günümüzde, eğlenceli ve bazen korkunç hikayeleri ile aynı zamnda turist rehberleri vazifesi de görüyor. Her yarım saatte bir yapılan Yeoman Warders turları, Tower of London giriş biletine dahil.

Tower of London giriş biletleri

Kısaca, İngiliz kraliyet tarihi ve İngiliz kültürel değerleri ilginizi çekiyorsa Tower of London, Londra geziniz esnasında ziyaret etmek için renkli bir seçenek. Londra'da çok popüler bir turistik nokta olan Tower of London'un giriş biletlerini önceden online olarak alırsanız uzun bilet alma kuyrukları ile vakit kaybetmemiş olursunuz. Tower of London online biletleri ve fiyatları için tıklayın.

Tower of London'a sabah erken kalabalıklar gelmeden girip, rehberli bir turla gezmek isterseniz, böylesi bir tur da ilginizi çekebilir:

Tower Bridge

Londra gezilecek yerler
Londra'nın simge yapılarından: Tower Bridge

Doğruya doğru, Londra'ya gidip de Tower Bridge arka fonlu hatıra fotoğrafı çektirmezseniz (bakınız bu blog yazısının ilk resmi :), Londra'ya gitmiş kabul edilmiyorsunuz :)). Hiç şüphesiz, Tower Bridge, Big Ben ile birlikte Londra'nın en önemli simgelerinden biri ve Londra denince ilk akla gelen yerlerden.

Çok güzel bir Viktoriya dönemi köprüsü olan Tower Bridge, Tower of London'un hemen yanında yer alıyor ve Tower of London'un mimarisinden esinlenerek 1894 yılında açılmış. Hepi topu 130 yıllık, nispeten yeni bir köprü yani. 

Tower Bridge gezisi

Londra gezi rehberi
Tower Bridge açılıyorken

Halen kullanımda olan açılır kapanır bir köprü olan Tower Bridge ziyaretinizde belki de açıldığı bir saate de denk gelebilirsiniz. Hatta daha da güzeli, Tower Bridge'in çatısındaki cam zeminli asma geçiti ziyaret ediyorken ayaklarınızın altındaki köprü açılabilir...

Tower Bridge, hem yaya hem de araba trafiğine açık ve tabii ki geçiş ücretsiz. Köprü üzerindeki panoramik Thames nehri ve civarı manzaralı, cam zeminli yürüyüş geçidini (walkway) ziyaret etmek isterseniz girişi ücretli. Tower Bridge'in cam zeminli geçidi ve mikine dairelerini ziyaret etmek özellikle Londra'da çocuklarla gezilecek yerler nereler diye bakınanlar için ilgi çekici olabilir.

  • Tower Bridge cam geçidine giriş bileti fiyatları burada.

London Bridge ile Tower Bridge aynı değil

London bridge
London Bridge çok da gösterişli değil

Ufak bir not, ünlü çocuk şarkısındaki London Bridge ile Tower Bridge aynı yer değiller. London Bridge, aşağıda da ayrıntılı anlatacağım gibi, Tower Bridge'ten bir sonraki köprü. Ancak maalesef, tarihte geçirdiği birçok yangın vb sonrası günümüzdeki London Bridge çok da gösterişli değil.

Thames nehrinin güney yakası

Londra gezi rehberi
Londra belediye binası önünden Tower Bridge ve Tower of London manzarası

Tower Bridge'ten güney yakaya geçtiğinizde, yürümesi gayet keyifli nehir kıyısına varıyorsunuz. Öncelikle Londra belediye binasının bulunduğu küre şekilli cam binanın önünde soluklanıp şahane manzaralı Tower Bridge resimleri çekebilirsiniz.

Londra gezi rehberi

Tower Bridge manzaralı resimlerin daha da güzellerini, Thames nehir kıyısı buyunca batıya doğru devam ettiğinizde yakalayabilirsiniz. 

Bu yürüyüş yolu boyunca ayrıca HMS Belfast gemisi kalıcı olarak Thames nehrinin ortasında demirlemiş durumda ve gemi ziyareti Londra'daki belli başlı turistik aktivitelerden biri. HMS Belfast gemisi, İngiliz donanmasındaki en büyük gemilerden biriymiş ve II. Dünya savaşı sırasında kilit rol oynamış. 1971 yılından beri Londra'da demirlemiş ve ziyarete açılmış bu devasa gemiyi görmek isterseniz, ayrıntılı bilgi ve bilet fiyatları burada.

The Shard Gökdeleni

Londra gezilecek yerler
Shard gökdeleni ve yanındaki London Bridge köprüsü

Londra panoramik manzarasındaki ilginç cam piramit yapısı ile hemen fark edilen Shard gökdeleni Londra'daki en yüksek yapı. 72 katlı bu gökdelen sadece Londra'da değil, tüm Birleşik Krallık'ta ve hatta batı Avrupa'daki en yüksek bina olma özelliği taşıyor.

The Shard, Londra'daki diğer seyir teraslarından neredeyse iki katı yükseklikte bir noktadan, nefis Londra manzaraları sunması ile övünüyor. Ayrıca Shard binasının manzaralı katlarında romantik bir yemek ya da konaklama için son derece lüks restoranlar ve bir otel de bulunuyor (Shangri-La The Shard otel Londra'daki en lüks otellerden, göz atmak isterseniz otel linki burada).

Eğer, gökdelen tepelerinden şehir manzaraları sizin ilgi alanınıza giriyorsa, aklınızda olsun the Shard'ın 68., 69. ve 72. katındaki seyir teraslarına çıkmak ücretli. Ayrıntılı bilgi ve fiyatlar burada.

Borough Market

Londra gezi rehberi
Londra'da tarihi Borough Market pazarı

Borough Market, bizim Londra'daki en favori yerlerimizden. Tüm turistliği ve kalabalığına rağmen, her bir Londra merkez gezimizde, eninde sonunda tıpış tıpış ayaklarımızın bizi götürdüğü yer burası oluyor. Çünkü Borough Market, bizim gibi farklı lezzet tutkunları için bir cennet

Londra'da nerede ne yenir
Borough markette farklı dünya mutfakları lezzetleri

Londra'da ne yenir
Tercihimi İngiliz mutfağından yaptım: Piemaster pie'ları nefis!

Aradığınız ya da hiç de bilmediğiniz pek çok dünya mutfağı lezzetini burada bulabiliyorsunuz. Dilerseniz ufak bir pazar alışverişi için gidin, veya hemen orada yiyebileceğiniz birçok sokak pazarı yemeklerinden deneyin. Her halükarda Borough Market ziyaretinizin çok renkli geçeceği garanti. 

Londra'da ne yenir
İstiridye ve şampanya, Borough marketi ziyaret eden turistler arasında çok popüler

Borough Market'in Londra'nın dört bir tarafındaki diğer sokak pazarlarından farkı, buranın daha oturmuş ve tarihi bir pazar alanı olması. Geçmişi 1000 yıl öncesinde London Bridge ayaklarında bir pazar yeri olmasına dayanan Borough Market, bugünkü konumunda da 1756 yılından beri yer alıyor. Pazarda ekmekten, peynir, şarküteriye, her türlü gurme ürüne; çok geniş yelpazede ürünler satılıyor. Pazar yerinde hazırlanıp satılan sokak lezzetleri de bir efsane...

Londra'da ne yenir
Deniz mahsullü Paella kuyruğu inanılmaz uzundu

Yalnız aklınızda bulunsun, Borough Market çok kalabalık oluyor. Kalabalıkların bir nebze daha az olacağı öğle öncesi saatleri gibi saatlerde gitmek, kalabalığı biraz olsun hafifletebilir. Aralık ayı haricinde, Borough Market Pazartesi günleri kapalı oluyor.

Borough Market lezzet turu

Borough Market ve çevresini rehberli bir turla gezip, Fish and chips, peynir, ale, cider, tatlı tadımı yapıp hatta tarihi bir pub ziyareti yapmak isterseniz, böylesi bir Borough Market lezzet ve tadım turu ilginizi çekebilir.


London Bridge

Londra gezilecek yerler
Aynı yerinde 2000 yıldır yıkılıp yıkılıp tekrar inşa edilen London Bridge

London Bridge köprüsü, City of London'u, Thames nehrinin güneyindeki Southwark ile birleştiriyor. Ünlü köprü ve bilimum eski versiyonları, aynı konumda yaklaşık 2000 yıl boyunca yer almış

Bu Londra yürüyüş rotasında London Bridge üzerinden geçme sebebimiz ise köprü yakınındaki Borough Market'ten, nehrin diğer tarafındaki bir başka Londra'da turistik gezilecek nokta olan Sky Garden binasının en tepesindeki seyir terasına (giriş ücretsiz) gitmek. 

Londra gezi rehberi
London Bridge 1729 yılına dek Thames nehri üzerindeki tek köprüymüş
(Sky Garden'dan London Bridge ve diğer Londra köprüleri manzarası)

Daha önce de belirttiğim gibi Londra'nın simgelerinden, özgün mimarili Tower Bridge ile London Bridge aynı yerler değil. İngilizce çocuk şarkısında "London Bridge is falling down" şeklinde geçen ünlü London Bridge, Tower Bridge'ten batıya doğru bir sonraki köprü ve yaklaşık 1 km ilerisinde yer alıyor.

London Bridge tarihi

Tarih boyunca birçok defa yıkılıp tekrar inşa edilmiş olan ünlü London Bridge köprüsünün ilki ta MS 50 yıllarında Londra'yı işgal eden Romalılar tarafından yapılmış ahşap bir köprüymüş. İngilizler, Romalılar'ın yaptığı köprünün yerine defalarca yeni ahşap köprüler yaptılarsa da köprüler her seferinde yangınlar ile yıkılmış. 

Londra gezi rehberi
Çocuk şarkısında bahsi geçen "Old London Bridge"

Daha sonra, 1170'li yıllarda köprünün yerine bir taş köprü inşa edilmesiyle çocuk şarkısında geçen London Bridge köprüsü ortaya çıkmış. Bu Orta Çağ taş köprüsü (Old London Bridge) 600 yıl boyunca hizmet vermiş ve 1700'lü yıllara dek de Londra'da Thames nehri üzerindeki tek köprü olma özelliğini korumuş. 

1831 yılında bu Old London Bridge köprüsünün yerine New London Bridge köprüsü inşa edilmiş. En son olarak da Kraliçe II. Elizabet, 1971'de betonarme ve çelikten inşa edilen (ancak çok da gösterişli olmayan) günümüzdeki London Bridge köprüsünü açmış.

Gereksiz bilgi: 1800'lü yıllar yapımı New London Bridge köprüsü demonte edildikten sonra, açık artırmayla satışa çıkarılmış ve Amerikalı bir girişimci tarafından alınmış. Yeterince garip değilmiş gibi, New London Bridge köprüsü ABD'de Arizona'ya götürülerek, oradaki Havasu Gölünde tekrar monte edilmiş ve köprü halen araba ve yaya trafiğine açık!

Sky Garden

Londra gezilecek yerler
Şahane Londra manzaraları izleyebileceğiniz Sky Garden

"Londra'da, en yüksekteki halka açık bahçe" olarak geçen Sky Garden'dan Londra manzaraları bir harika! Toplamda 38 katlı olan Sky Garden binasının 35. kat sonrasındaki üç kat halka açık çatı bahçesi, restoran, cafe ve seyir terası olarak düzenlenmiş ve iyi haber önceden rezervasyon yapıldığı takdirde Sky Garden'ın 35. kat sonrasına giriş ücretsiz.

Londra gezilecek yerler
Sky Garden'dan Londra manzarası (Bu rotada bahsettiğim yerlerin çoğu burada: Tower Bridge, küre şekilli Londra Belediye binası, HMS Belfast gemisi, Shard gökdeleni)

Sky Garden'a ücretsiz giriş rezervasyonu

Ziyaret tarihinden sadece birkaç hafta öncesinde rezervasyonları açılan Sky Garden terasına ücretsiz olarak online bilet alabiliyorsunuz. Sky Garden binasına doğrudan gidip girmek isterseniz giriş ücretli ve ancak müsaitlik durumu bulunuyorsa girebiliyorsunuz. Sky Garden'a bedava bilet alıp rezervasyon yapabileceğiniz link burada.

Sky Garden ziyaretim

En son Londra gezimde ben de Sky Garden'ı ziyaret ettim ve A'dan Z'ye tüm Sky Garden ziyareti tecrübesine bayıldım. 

Londra gezi rehberi
Sky Garden seyir terasında

Rezervasyon günümde, daha ziyaret saatimden bayağı önce bina önündeki rezervasyonlu girişler kuyruğuna girdim. Kuyruk uzun gözükmesine rağmen hızlı bir şekilde ilerledi ve rezerve saatime bakılmaksızın girişime izin verildi. Binanın en üst katına çıkan asansöre binmeden önce, havaalanı güvenliği şeklinde bir güvenlik kontrolünden geçiyorsunuz. O da hızlı bir şekilde ilerledi ve birkaç dakika içinde Sky Garden'ın en üst katında nefis Londra manzaralarını izliyordum.

Sky Garden tepesinden manzara nasıl?

Londra gezi rehberi
Sky Garden ortamı

Sky Garden binasının bulunduğu konum itibiriyle karşınızdaki Londra manzaraları nefis! Hemen yanınızda Tower of London, onun yanında Tower Bridge; karşınızda Shard gökdeleni, yanında London Bridge, önünüzden akıp giden Thames nehri... Şahane! Londra manzaralarını hem açık hava terasından, hem de sera benzeri, her tarafı cam ile çevrili kapalı alandan seyredebiliyorsunuz. 

Londra Sky Garden
Sky Garden cafesi

Birkaç kata yayılmış kapalı sera alanının içi yemyeşil bir bahçe görünümünde. Dileyene, bu sera alanı içinde yemek yiyebilecekleri ya da bir şeyler içebilecekleri birkaç restoran, brasserie ve bar da var. Özel bir şeye gerek yok diyenlere bir müze cafe'si görünümünde hafif atıştırmlıklar ve alkolsüz, alkollü içecekler satan bir yer de bulunuyor. Tüm masaların üzerine de yazılmış, bir şey almak zorunda değilsiniz ama almak isterseniz menü burada diye...

Londra gezilecek yerler
Tower of London ve Tower Bridge manzarası

Ben, bedava bir şekilde kolayca giriş yaptığım Sky Garden'ın tepesinden Londra manzaralarını doya doya izledim. Bir sürü, Londra'nın nefis kuşbakışı fotoğraflarını çektim. Susadığımda, cafede bedava sunulan limonlu sularından içtim. Lavaboya gitmek istediğimde bedava tuvaletlerini kullandım :). Daha ne olsun! İşte Londra bu ve bunun gibi yerler yüzden güzel... (Paris manzaraları için binbir zahmet ve ücretle gidilen Paris'teki Eyfel kulesi duy sesimizi :)) 

Shakespear's Globe

Londra gezilecek yerler
Shakespear's Globe üstü açık bir Tudor tiyatrosu görünümünde

Shakespear ve Shakespear tiyatrosundan daha İngiliz bir şey olabilir mi? Londra gezinizde Shakespear's Globe tiyatrosunu ziyaret ederek bir anda Shakespear'in yaşadığı ve oyunlarını yazdığı Tudor dönemine ışınlanabilirsiniz.

Shakespear's Globe tiyatrosu Thames nehri kıyısında, güney yakada yer alıyor. Üstü açık tiyatro salonu mimarisiyle, ahşap balkonlu ambiyansı ile tam anlamıyla Shakespear dönemini yansıtıyor. Shakespear's Globe'u gezmek isteyenler için rehberli turlar bulunuyor. Ayrıca, bu ünlü tiyatroda bir Shakespear oyunu izleyebiliyorsunuz. Turlar ve oyunlar hakkında ayrıntılı bilgi burada.

Tate Modern sanat müzesi

Londra gezilecek yerler
Tate Modern müzesi ve önündeki Millennium Bridge

Thames nehrinin güney kıyısındaki ikonik elektrik santralinin modern sanat müzesine dönüştürülmesi ile Londra'daki "Tate Modern" müzesi ortaya çıkmış. Girişin ücretsiz olduğu Tate Modern sanat müzesi, yılda 5 milyondan fazla ziyaretçisi ile dünyada en çok ziyaret edilen on müzeden biri olma özelliği taşıyor.

Londra gezi rehberi
Tate Modern'den Londra manzarası

Dönem dönem değişen sergileri, çok geniş alana yayılmış birçok eseri ve hatta çocuklu aile olarak vakit geçirmek için güzel ortamı ile Tate Modern, Londra günlerimizde sıklıkla ziyaret ettiğimiz bir yerdi. Ayrıca Tate Modern'in çatı katındaki cafesi ve terasından da nefis bir Thames nehri ve Londra manzarası izlenebiliyor.

Millennium Bridge

Londra gezi rehberi
Thames nehri üzerinde Millennium Bridge yaya köprüsü

Thames nehrinin güney kıyısındaki Tate Modern ve Shakespear's Globe gibi yerleri kuzey kıyındaki St Paul Katedrali'nin bulunduğu City bölgesine bağlamak için 2000 yılında Millennium Bridge yaya köprüsü açılmış. Yeni milenyumu kutlamak için yapılmış olan bu ikonik çelik köprü, arka fonda St Paul Katedrali manzaralı fotoğraflar çekmek için de harika bir yer.  

St Paul Katedrali

Londra gezilecek yerler

Londra'nın en büyük, İngiltere'nin ikinci en büyük katedrali olan St Paul Katedrali, devasa kubbesi ile dünya üzerindeki en büyük kubbeli kiliselerden bir tanesi. Prens Charles ve Diana'nın düğünü, Winston Churchill'in cenazesi gibi önemli olaylara ev sahipliği yapmış olan St Paul katedrali, Anglikan kilisenin Londra'daki merkezi.

Londra'daki başlıca gezilecek yerlerden olan St Paul Katedrali'ni turistik olarak ziyaret etmek ücretli, (yetişkin £25, çocuk £10). St Paul Katedralinin turistik ziyaretinde, hem içini ve üst katındaki 3 galeriyi, hem de kubbesine çıkıp nefis Londra manzaralarını görebiliyorsunuz. St Paul Katedrali'ne giriş bileti alabileceğiniz link burada.


Aklınızda olsun, ayin saatlerinde St Paul'e girerseniz (biz öyle ziyaret ettik) giriş ücretsiz. Ancak ayin girişinde turistik gezi yapamıyorsunuz, sadece oturup ortamın içinde bulunmuş oluyorsunuz.

St Paul etrafında Restoran Tavsiyeleri

Londra'da bar tavsiye

Londra'da gezilecek yerlere bakınıyorken Instagram'da St Paul'ün kubbesinin tam arkada gözüktüğü nefis Londra manzaralı bir rooftop mekan tavsiyesine rastlamıştım. Okuduğum bir blogda da, St Paul'ün hemen yanında bir avm olduğu ve onun çatı katından bu manzaranın ücretsiz olarak izlenebildiğini okudum. 

Araştırdım ettim, bahsi geçen o avm'nin St Paul'ün hemen yanındaki One New Change olduğunu buldum. En son Londra gezimizde de, o ünlü rooftop manzarası için One New Change shopping mall'a gittik.

One New Change Mall

Londra Gezi rehberi
One New Change avm'si

St Paul katedralinin hemen yanı başında yer alan ufak çaplı bu avm'de birçok ünlü restoran zinciri yer alıyor. One New Change mall restoranları listesi için websitesi burada.

Instagram'da mutlaka rastlamışsınızdır, St Paul'un modern cam duvarlar arasında gözüktüğü ve yansımasının da camlara yansıdığı bir fotoğraf açısı vardır, işte o cam duvarlar bu One New Change mall'unun duvarları.

Londra gezilecek yerler
One New Change avm asansöründe manzara

Yukarıda bahsettiğim St Paul kubbesi manzaraları için, avm'nin çatı katına çıkmak için asansöre yöneldik ancak asansör kapısında güvenlik bekliyordu :). Meğerse, avm'nin çatı katında lüks bir bar restoran olan Madison varmış ve yukarıya ancak rezervasyonu olanlar ve güvenliğin kılığını beğendikleri çıkabiliyormuş. Rezervasyonumuz yoktu. Güvenlik şöyle bir kılığımızı süzdü onay verdi :)). Nefis St Paul manzarası eşliğinde cam asansörle avm'nin çatı katına çıktık.

Madison bar ve restaurant

Londra gezi rehberi
St Paul manzaralı bar tavsiyesi

Madison'da bar ve restoran bölümü ayrı ayrıydı; bizler bar bölümüne geçtik. Hemen yanımızdaki teras ise halka kapalı, terasa kimse çıkmasın diye de güvenlik bekliyordu. :)

İçkilerimizi ısmarladık ve nefis bir Londra akşam üstünde, St Paul kubbe çatsının sanki bir karış uzağında, Londra manzaralarının tadını çıkardık. Madison London websitesi burada.

Madison barda yan masamızda Türk çiftler vardı. Diğer tarafımızda da, Richmond'lu bir İngiliz genç oturuyordu. Londra'dayken yaşadığımız semt olan Kingston Upon Thames, Richmond'un hemen yakınındaydı (ayrıca Richmond son zamnda Londra'ya taşınan Türkler arasında da çok popüler). Richmondlu genç ile sohbet ettik, eski günleri yad ettik biraz...

Bread Street Kitchen

Londra'da nerede ne yenir
Londra'da Gordon Ramsay restoranı: Bread Street Kitchen

One New Change Mall'da ünlü İngiliz şef Gordon Ramsay'in restoranı olan Bread Street Kitchen'da yemek yedik. Gordon Ramsay'in televizyon programlarının yakın takipçileriyiz ve Londra'ya gitmişken Ramsay restoranında yemek yeme tecrübesi yaşamak istiyorduk. 

Rezervasyonumuz yoktu ama içeride hemen kimsenin olmadığı çok sakin bir saatte gittiğimiz için yer bulabildik. Mekan, geniş, ferah ve hoş bir yerdi. Orada oturduğumuz süre içinde de etrafımızdaki pek çok masa doldu.

Londra'da nerede ne yenir

Londra'ya kadar gitmişken Ramsay usulü Fish and Chips, Sunday roast, bir de ünlü sticky toffee pudding aldık. Yediğimiz her şey Ramsay'in deyişi ile "perfection"du; biz yediklerimizden çok memnun kaldık. (Muhtemelen sakin bir saatte gittiğimizden de iyi bir yemek yemiştik. Bir başka sefer iş yemeği için farklı bir Ramsay restoranına gidildiğinde yemeklerden o kadar memnun kalınmamıştı.) Gordon Ramsay Bread Street Kitchen restoranın websitesi burada.

Londra'da nerede kalınır?

Londra, şehir merkezinden, daha uzağındaki semtlere doğru dairesel şekilde "zone" denilen bölgelere ayrılmış durumda. Londra'nın en merkezi olan Zone 1'de konaklamak, Londra gezinizi çok kolaylaştıracaktır. 

Londra'da nerede kalınır
Park Plaza County Hall London Hotel'de London Eye manzaralı odamız

Bizler Londra'yı turistik olarak ziyaret ettiğimiz bir seferde London Eye arkasındaki Waterloo'da London Eye manzaralı Park Plaza County Hall London Hotel'de konaklamıştık. Konum olarak harika bir oteldi. Zaten otelin bulunduğu Southbank bölgesi Londra'daki favori yerlerimizden.

Bir başka sefer, Big Ben'in karşısındaki Albert Embankment'te konakladık. Thames nehri manzaralı Park Plaza London Riverbank otelde odamız güzeldi. Kısmi bir Thames nehri manzarası da vardı.


Londra'da ekonomik otel tavsiyesi

Londra'da metro ağı çok iyi olduğundan daha ekonomik konaklama seçenekleri için 2. ve 3. zone'daki semtlerde de kalınabilir. Nitekim Hammersmith'te kaldığımız Holiday Inn Express Hammersmith oteli gayet güzel, temiz, ferah ve Holiday Inn profesyonelliğini yansıtan bir oteldi (O bölgede bir başka ucuz otelde de konakladık ama onu bu otel tavsiyesi listesine dahil etmiyorum :). 

Holiday Inn Express Hammersmith oteli ulaşım bakımından çok rahat, hem de merkezdeki otellere göre nispeten daha uygun fiyatlı bir oteldi.


Londra gezilecek yerler keşif rotaları

Umarım Londra'daki başlıca gezilecek turistik yerler ve tavsiyelerimi ayrıntılı şeklinde yazdığım bu Londra gezi rehberi yazımı faydalı bulmuşsunuzdur. Londra'yı adım adım keşfetmek için bir başka yazımda gün gün Londra'da gezilecek yerler noktalarını özetledim. Bu Londra gezi rehberi yazısındaki yerler, Londra'daki 2. gün gezilecek yerlerden oluşuyor. 

Diğer günlerdeki gezilecek yerler listeleri için "5 günlük Londra Gezi Rehberi" yazıma göz atabilirsiniz.
  • 2. Gün: Londra'nın simge yapıları
    • Tower Bridge, London Bridge, St Paul katedrali vb
  • 3. Gün: Londra'nın en elitleri
    • Kensington, Chelsea, Mayfair
  • 4. Gün: Londra ünlüler
    • Hyde park, Notting Hill, British museum
  • 5. Gün: ilgi alanınıza göre iki seçenekten biri (ya da daha fazla gününüz varsa her ikisi de)
    • Camden, Primrose Hill, Regents park, Sherlock Holmes, Harry Potter veya Beatles izinde 
      • ya da
    • Thames nehrinden Greenwich gezintisi, Greenwich, Prime meridyen, Royal Observatory, Queen's House vb
  • Bonus: Londra'da daha uzun süreniz varsa veya daha sonraki Londra gezilerinizde
    • Kew Gardens botanik bahçesi, Richmond, Hampton Court Palace

Londra'daki gezilecek yerlerin konumları ve birbirine yakınlığı kafanızda canlanması için yukarıdaki 5 günlük Londra gezilecek gezi planını aşağıdaki haritada işaretledim


Londra gezilecek yerler haritası
  


Gezi yazılarımı faydalı buluyorsanızlütfen tatil otel rezervasyonlarınızı benim booking.com linklerim üzerinden yapıp, emeğime destek olun. 
Size hiçbir ekstra masraf olmaz, tamamen aynı konaklama ücretini ödersiniz. Booking.com'un zaten almış olduğu komisyonun bir kısmının bana gelir olarak gelmesine yardımcı olabilir, benim yepyeni yazılar yazmama vesile olabilirsiniz. Booking.com kazanacağına gezenanne kazansın diyorsanız :)  otel rezervasyon linkim burada
Bu yazı affiliate linkleri içerir; daha fazla bilgi için tıklayın.