Balkanlar gezisi hep aklımızda vardı ancak nereden başlasak, genel bir Balkanlar turu mu yapsak ya da ülke ülke, şehir şehir mi gezsek tam olarak bilemiyorduk. Sonunda Hırvatistan, Karadağ ve Bosna Hersek'i kapsayan Batı Balkanlar turumuza çıktık. Hayran kaldığımız birçok yerden geçtik, harika bir gezi gerçekleştirdik... Arabayla buralar nasıl gezilir merak edenler için ayrıntılar burada...

Balkanlar neresi?

Balkanlar, batısında Adriyatik ve İyon denizi, güneyinde Akdeniz, doğusunda Ege ve Karadeniz bulunan çok geniş bir alanı kapsıyor. Türkiye'nin Trakya toprakları dahil Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Kosova, Hırvatistan, Makedonya, Yunanistan, Sırbistan vb toplamda 12 ülkeden oluşuyor.

Arabayla Balkan turu rotamız

Adriyatik kıyısında yollar, Hırvatistan Arabayla Balkan turu
Adriyatik denizi kıyında yollar, Hırvatistan
Bulgaristan üzerinden gidiş, Yunanistan üzerinden dönüş şeklinde büyük Balkan turuna çıkılmak istendiğinde 3000 km'lik bir yolun göze alınması gerekiyor. Biz böylesi uzun bir yola çıkmak istemediğimiz için Balkanlar gezimizi Batı Balkanlar şeklinde yaptık. İstanbul'dan Dubrovnik'e uçup araba kiraladık ve Hırvatistan, Karadağ ve Bosna Hersek'in farklı yerlerini gezdik. Sonuçta araba ile 1000 km civarında yol kat ettik.

Balkan ülkeleri için vize gerekli mi?

Srj tepesinde Dubrovnik manzarası, Hırvatistan Arabayla Balkan turu
Dubrovnik manzarası, Hırvatistan
Yurdışı tatili yapmak isteyen ama vize ile uğraşmak istemeyen pek çok kişi için Vizesiz Balkan turları çok iyi bir seçenek. Karadan gidilmek istendiğinde Bulgaristan veya Yunanistan'dan geçildiğinden Bulgar vizesi veya Schengen vizesi gerekiyor. Uçakla gidip Hırvatistan, Yunanistan ve Bulgaristan'a uğranılmadığında Balkanlar vizesiz olarak, geçerli bir Türk pasaportu ile gezilebiliyor.

Hırvatistan için vize gerekli mi?

Bizim elimizde, daha önceki Bulgaristan gezimizden çok girişli Bulgaristan vizemiz vardı. Bulgaristan vizesi ile Hırvatistan'a girilebildiğinden rotamıza Hırvatistan'ı da dahil ettik. Aksi takdirde Hırvatistan'a giriş yapabilmek için Hırvatistan vizesi veya herhangi bir Avrupa Birliği ülkesinden alınmış Schengen vizesi gerekiyor. Türk pasaportlarına Karadağ ve Bosna Hersek için vize gerekli değil.

Batı Balkanlar'da hangi ülke ve şehirleri gezdik?

Rotamız:

Dubrovnik havaalanı (Hırvatistan), Kotor (Karadağ), Mostar (Bosna Hersek), Korçula Adası (Hırvatistan), Dubrovnik (Hırvatistan), Dubrovnik - Zagreb uçuşu, Zagreb (Hırvatistan)

Rota ayrıntıları:

  • Hırvatistan
    • Dubrovnik havaalanı
  • Karadağ
    • Karadağ sınırı, Kotor
  • Bosna Hersek
    • Bosna Hersek sınırı, Mostar
    • Mostar çevresi: Blagaj, Pocitelj, Kravice şelaleleri
  • Hırvatistan
    • Hırvatstan sınırı, Adriyatik denizi kıyıları
  • Bosna Hersek
    • Neum koridoru: birkaç km içinde önce sınırından geçip Bosna Hersek topraklarına geçiliyor sonra tekrar Hırvatistan sınırından Hırvatistan'a geçiliyor
  • Hırvatistan
    • Orebiç'ten feribot, Korçula adası
    • Orebiç, Ston, Mali Ston
    • Dubrovnik
    • Dubrovnik - Zagreb uçuşu
    • Zagreb
    • Plitvice gölleri milli parkı
    • Zagreb - İstanbul uçuşu.

Balkanlar turumuzda gezdiğimiz yerlerin ayrıntıları burada
Rotamızdaki mesafeler, sınır geçişleri ve yol hikayeleri yazım burada

Dubrovnik havaalanında araba kiralama

Adriyatik kısından arabayla geçerken kasaba manzaraları, Hırvatistan Arabayla Bakan turu
Yol boyunca Hırvatistan kasabaları
Balkanlar gezimiz öncesi ulaşımı nasıl yapabileceğimizi uzun uzun araştırdık. Gitmek istediğimiz rotada otobüs sefer saatlerine kadar bulduk ancak öylesi bir ulaşımı tercih ettiğimizde gideceğimiz yerlerde daha az vakit geçirebiliyorduk ve gitmek istediğimiz birçok noktayı atlamak zorunda kalıyorduk. Bu sebeple az zamanda birçok yer görebilmek için araba kiralamaya karar verdik.

Kiralık araba ile sınır geçilebiliyor mu?

Dubrovnik hava alanından araç kiralanabilecek birçok şirket var. Kiralık araba ile sınır geçip komşu Balkan ülkelerine geçilebiliyorancak onun için uluslararası trafik sigortası olan yeşil sigorta alınması gerekiyor. Bazı firmalar yeşil sigorta için toplu ücret isterken bazıları günlük bir ücret istiyor. Biz günlük yeşil sigorta alabileceğimiz ve aracı tekrar hava alanında değil de Dubrovnik merkezde teslim edebileceğimiz Sixt'ten araba kiraladık. (Dubrovnik'te otopark ücretleri çok yüksek olduğu için turumuzun sonunda arabayı teslim edip öyle Dubrovnik'i gezdik.)

Yurt dışında araç kiralamak için neler gerekli?

En az iki yıllık ehliyet (uluslararası ehliyet olmasına gerek yok, bizimki normal eski tip Türk ehliyetiydi) ve kredi kartı olması yeterli.

Aynı şekilde Zagreb merkezden de araba kiraladık, Hırvatistan otobanlarından, kırsallarından Plitvice gölleri milli parkına gittik ve daha sonra Zagreb hava alanında aracımızı teslim ettik.

Balkanlar'da yollar, otobanlar nasıl?

Bosna Hersek yolları, Arabayla Balkan turumuz
Bosna Hersek yolları
Hep okurduk Balkan coğrafyasında yollar çok kötü diye, ancak bir önceki Bulgaristan gezimizde de, bu Batı Balkanlar gezimizde de o bozuk yolların hep geçmişte kaldığını gördük. Bu Batı Balkanlar turumuzda geçmiş olduğumuz hiçbir yol kötü değildi. Hatta hepsi gayet bakımlı ve düzgün asfalttı diyebilirim.

Genel olarak pek duble yol yok ama duble yola gerek de yok, Dubrovnik merkez dışında yollar gayet tenhaydı. Karadağ, Bosna Hersek ve Hırvatistan'ın her üçünde de otobanlara da girdik. Bazıları bu otoban mı dediğimiz gidiş geliş yollardı, bazı bildiğimiz otobanlardı hepsi düzgün asfalttı ve ücretliydi.

Balkan turu için kaç gün gerekli?

Biz, yukarıda ayrıntılı olarak bahsettiğim Batı Balkanlar turumuzu beş günde gerçekleştirdik.

Balkanlar'da nerede konakladık?

Dubrovnik'te şehir surları üzerinde, Hırvatistan Arabayla Balkanlar turu
Dubrovnik surlarında
Balkanlar'a uçak biletlerimizi alıp nerede konaklasak diye baktığımızda ufak bir şok geçirdik. Öncelikle Balkanlar gezimizi Dubrovnik merkezli yapıp çevre gezileri yaparız demiştik ancak otel fiyatlarını araştırınca gördük ki fiyatlar Paris merkezdeki otel fiyatlarından bile yüksek. Hatta kalınan yerler otel değil de sobe denilen oda veya kat kiralama şeklinde olduğu halde böyleydi.

Sonuç olarak Mostar, Korçula adası, Dubrovnik ve Zagreb'te birer gece konakladık. Konaklayacağımız otel ve sobe'leri Booking.com üzerinden kiraladık ve genel olarak son dakika rezervasyonları yaparak nispeten daha ekonomik olarak Dubrovnik dahil :) geceliği iki kişi için 50 € civarında konakladık.




For English version of my blog post "The best Balkan itinerary for 5 days" click here.