Kaliforniya gezilecek yerler Amerika gezi rehberi

Son birkaç yıldır Amerika Batı Yakasında, California Los Angeles'ta yaşayan biri olarak, Amerika gezisi planlayanlar için bir Amerika gezi rehberi hazırladım. Gelmeden önce bilinmesinde fayda olanlar, Amerika batı yakası ve Kaliforniya gezilecek yerler nereler, rota hazırlarken dikkat edilmesi gerekenleri, kısaca Amerika gezisi tavsiyeleri şeklinde paylaşmak istedim.   

Amerika tatili planı yapmak, diğer turistik ülkelerden oldukça farklı. Alışagelmiş Avrupa ülkelerine gidiyormuş gibi düşünüp benzer beklentiler ile plan yapıldığında ABD tatilinin hakkı verilememiş olur ve yapılan onca masrafa karşın maalesef gezi beklentinin altında kalır. Artısı eksisi ile, cilalandırmadan objektif bakış açısı ile bir Amerika gezi rehberi okumak isterseniz, ayrıntılar aşağıda...

Kaliforniya gezilecek yerler, Beverly Hills
Los Angeles

Amerika Türkiye'den çok uzak ve neredeyse Avrupa kıtası kadar büyük bir yer. Her ne kadar Amerikan kültürü, popüler kültür ve Hollywood etkisi ile tanıdık (bazen önyargılı şekilde) olsa da hakkını verecek şekilde bir Amerika gezisi yaptıktan sonra ülke ve kültür daha bir anlaşılıyor. Gidilecek destinasyon hakkında hiçbir şey bilmeden bir yere gidildiğinde iş kolay, her şey heyecanlı ve ilginç gelir. Ancak Amerika gibi az çok bir fikir sahibi olunduğu bir ülkeye gidildiğinde durum daha bir zor; ya beklentileri çok yüksek tutup 'bu muymuş' ile karşılaşıyor, ya da Amerikalılar işte şeklinde düşünülüp hep yargılayıcı gözle bakılıyor. 

Bana kalırsa kafamızdaki fikirler, önyargılar, beklentiler hepsini olabildiğince bir kenara bırakıp kendine münhasır yep yeni bir yer keşfetmek üzere yola çıkmak en güzeli. Bu şekilde çok daha keyifli bir gezi geçirilmiş olur. Çünkü Amerika'da gezilecek yerler, anlaşılmaya çalışılacak fikirler, farklı bakış açısı ile sizi düşündürecek, ufkunuzu genişletecek unsurlar bir sürü. Bunları neden mi yazımın girişinde uzun uzun yazıyorum, çünkü ziyaret eden Türklerin bazen beklentilerini, önyargılarını ve memnuyetsizliklerini görüyorum. Amerika'ya gelmeden önce bilinmesi gerekenleri yazarak benzer yollardan geçmiş biri olarak daha keyifli bir gezi nasıl geçirilebilir anlatmaya çalışacağım.

Kaliforniya gezilecek yerler, Venice Beach
Venice Beach sokakları, Los Angeles

Amerika gezisi tavsiyeleri, gelmeden önce bilinmesi gerekenler

Amerika'ya, muntazam mimari harikası yerler, ihtişamlı eski şehirler, her yeri yürünerek gezip keşfedilecek yerleşimler beklentisi ile geliyorsanız tek tük birkaç istisna yer dışında beklediğinizi bulamazsınız. Öylesi bir yer beklentiniz varsa Avrupa yanı başınızda. alasını bulursunuz orada. O kadar yol tepip gelmişsiniz Amerika'lara kadar değil mi? Türkiye ve Avrupa benzeri bir yer aramak yerine oraların alametifarikaları ne diye yaklaşmalı. 

Amerika'nın alametifarikası

Pekiyi nedir Amerika'nın alametifarikası derseniz, başlıcaları
  • Uçsuz bucaksız coğrafyası
  • Kişi hakları ve özgürlük
  • Herkesin olabildiğince kurallara uyduğu bir toplum
  • Yeni fikirlerin ve teknolojilerin çıkış yeri

Uçsuz bucaksız coğrafya

ABD gezisine çıkan Avrupalıların izlenimlerine baktığımda, tabii öncelikle hayatın her bir alanında Avrupa'dan çok farklı şeylerle karşılaşıldığı için bir şaşkınlık oluyor. Bu öyle bir farklılık ki, uzaktan uzağa şu farklı bu farklı diye anlatılarak anlaşılacak gibi değil. Ancak Amerika gezisine çıkıp buraları yaşadıktan sonra tam olarak idrak ediliyor. Gezi sonunda ise Avrupalı'lar tüm aradaki farklılıklara rağmen genel olarak Amerika'ya bayılıyor. Neden mi? Çünkü Amerika çok geniş, çok engin, çok özgür... Öylesine uçsuz bucaksız bir coğrafyada buluyorsunuz ki kendinizi, sanki bambaşka bir gezegendesiniz. Avrupa'nın ve Türkiye'nin kısacık mesafelerine karşın Amerika'da her şey çok uzak ve dağınık. Bu da insana bambaşka bir his, iyi anlamda ıssızlığı ve uçsuz bucaksızlığı yaşama fırsatı veriyor.

Kişi hakları ve özgürlük 

Şimdi bir turist olarak bu benim ne işime yarayacak demeyin. Dünyayı sadece güzel mimari yapılar, tapınaklar ve tarihi mekanlar için gezmiyoruz. Farklı yaşantı biçimlerinin varlığı, özgürlüklerin sınırı, bir de böylesi bir yaşantı mümkünmüş bakış açısı kolay kolay turistik gezi rehberleri okunarak edinilemez. Öyle ki sokaklardaki evsizlere bile hadi kardeşim pılını pırtını topla git denilemiyor. Çünkü onların da birey olarak hakları var. Zengin fakir fark etmiyor herkes kanun karşısında hakkını arayabiliyor. Farklı fikirler, farklı yönelimler, kısaca çeşitlilik kabul görüyor. İfade özgürlüğü ise bambaşka boyutlarda, herkes özgür bir şekilde, bazen çok uç fikirler olsalar da, aklından geçeni, savunduğu fikri dile getirmekte özgür. Tüm bu özgür ve özgün düşünceler de gelişimi ve yenilikleri getiriyor. 

Yeni fikirlerin ve teknolojilerin çıkış yeri

Amerika, özellikle de batı yakası ve Kaliforniya, kullandığımız nice teknolojilerin çıkış noktası ve halen geliştirildiği merkez konumunda. Ayrıca, izlediğimiz nice filmlerin, dizilerin çekildiği yer de Kaliforniya'nın Los Angeles şehrindeki Hollywood'tan çıkıyor. Dolayısı ile Amerika seyahatinizde gezdiğiniz yerlerde bir bakıyorsunuz oynadığınız bilgisayar oyunun sokaklarında dolaşıyorsunuz. Çünkü bilgisayar oyunlarını yazanlar buralarda yaşayıp, buraların ortamını tasvir ediyor. 
Kaliforniya gezilecek yerler, Golden Gate köprüsü San Fransisco
Popüler kültür sayesinde hepimiz San Fransisco'daki Golden Gate köprüsünü biliriz.

Dolaştığınız semtler, şehirler, mekanlar bir şekilde kulağınıza çalınmış, tanıdık; çünkü Hollywood projelerinde veya teknoloji isimlerinde hep o mekan isimleri kullanılmış. Yani Amerika gezisi görecekleriniz tarihte bir zamanlar olmuş bitmiş olayların eserleri değil, bilfiil şu an yaşanmakta olanın çıkış noktası olarak yansımaları.

Herkesin olabildiğince kurallara uyduğu bir toplum

İlaveten, Amerika'nın etkileyici bir yönünden daha bahsetmek istiyorum, özellikle bizim gibi daha karışık ülkelerden gelenler için daha bir dikkat çeken yönü: düzenliliği. Amerika geziniz esnasında muntazam düzen birçok şekilde karşınıza çıkacaktır. Trafikte herkesin kurallara uyması ve sırasını beklemesinden, sokakların ve caddelerinin düzenli şehir planlamacılığına, ünlü Amerikan evlerinin düzenli görüntüsüne kadar, hayatın her bir alanında düzen ve dolayısı ile uyulan kurallar hakim.

Amerika Batı Yakası gezisinde neler yapılabilir?

  1. "American road trip" olmazsa olmaz
  2. Amerika milli parklarından birkaç tanesini görün
  3. Amerika sahil hayatını deneyimleyin
  4. Farklı farklı kültürlerin yemeklerini deneyin
  5. Belli başlı birkaç müzeye göz atın
  6. Muhakkak bir etkinlik, konser, maç ayarlayın
  7. Ünlü eğlence parklarını deneyimleyin
Kaliforniya gezilecek yerler, Los Angeles
Los Angeles turistik noktalardan LACMA

Amerika gezisi, şehirlerde gezilecek yerleri görüp, üzerlerine bir tik atıp oldu bitti burası gezildi şeklinde tamamlanacak bir gezi biçimi değil. Avrupa şehirlerinden alışılageldiği şekliyle gezildiğinde bu muymuş diye düşünülür, bir şeyler eksik kalır. Yani, belli başlı şehir merkezleri ziyaret edilmeli, müzeleri, önemli yerleri gezilmeli elbet ama onun yanında yaşantıyı gözlemlemek için yerel hayata da karışmalı. Restoranlarında yemek yemek, garsonu ile diğer insanlar ile sohbet etmek, yeri geldiğinde yemeğinizi kahvenizi alıp sahilde yerel halka karışıp yemek gerek. Yaşantıyı daha iyi tecrübe edip anlamak için kısıtlı zamanda değil daha geniş zamanda birçok şey deneyimleyerek gezilmesinde fayda var. 
San Fransisco gezilecek yerler Chinatown
San Fransisco Chinatown

Favori şarkıcınızın bir konseri, belki bir NBA maçı, yeni gösterime giren bir filmi herkesten önce izleme fırsatı; Amerika'da deneyimlenecek etkinlik çeşit çeşit. Bilindik Amerikan kültürünün yanı sıra çok kültürlü Amerika'nın dünyanın binbir yerinden gelmiş göçmenlerinin farklı farklı restoranları, Çin mahallesi, Kore mahallesi gibi değişik etnik yerleşimleri Amerika gezisinin bir başka renkliliği.

Amerika milli parkları

Kaliforniya gezilecek yerler milli parklar
Dünyanın en büyük ağacı Sequoia Milli Parkı, Kaliforniya

Amerika'ya geliş sebebi olacak bir başka özelliği ise kesinlikle, muhteşem bir doğaya sahip birbirinden eşsiz milli parkları. Amerikalılar doğada vakit geçirmeye, doğa yürüyüşleri ve kamp yapmaya bayılıyorlar. Milli parklarını ve bulundukları ortamlardaki doğayı çok önemsiyorlar, onu bakir bir şekilde korumak için müthiş şeyler yapıyorlar. Öyle ki, elli eyaletin her birinde çok geniş alanlara yayılmış, doğası ile, hayvanı ile koruma altındaki milli parkları karşınıza çıkıyor. Şüphesiz, Amerikan milli parklarının hiç olmazsa bir iki tanesi Amerika gezilecek yerler listenize ilave edilmeli. Zaten isimlerini duyduğunuzda, oraların çoktan kulağınıza çalındığını anımsayacaksınız (Hollywood etkisi).

Amerika gezisi planlaması yaparken bilinmesi gerekenler

Toplu taşıma

Toplu taşıma Amerika'da yaygın değil (New York hariç) ve halk tarafından çok tercih edilmiyor. (Öyle ki araba, ev gibi vazgeçilmez yaşam unsuru olarak kabul ediliyor. Pandemi sırasında ihtiyaç sahiplerine yemek dağıtım kuyruklarında insanlar bir bir arabaları ile sıraya dizilmiş bekliyordu mesela.) Bu demek oluyor ki Amerika gezisi planlarken muhakkak kiralık arabaya ihtiyacınız var. Zaten American road trip (uzun arba yolculugu) Amerika tatilinin olmazsa olmazı. Alternatif olarak şehir içlerinde Uber, Lyft gibi transferler kullanılabilir. Ancak şehirler arası rotaları kapsayan programlar yapacaksanız arabaya muhakkak ihtiyacınız var. Mevcut olan şehirler arası otobüsler çok da tavsiye edilecek ulaşımlar değil.
Amerikada road trip manzaraları
"American road trip" manzaraları

Amerika çok büyük

Amerika çok büyük ve nüfus seyrek bir şekilde dağılmış durumda. Amerika gezisi aynı zamanda, sonsuza doğru uzanan ufukların, kuş uçmaz kervan geçmez yerlerin, müthiş manzaraların sadece size kaldığı hissi uyandırdığı durumların tadını çıkartma yeri. Ancak bununla birlikte, Amerika'da gezilecek yerler listenizi dallandırıp budaklandırıp birçok yer görmek isterseniz bunun pek de mümkün olmadığını göreceksiniz. Çünkü özellikle batı yakasında, aynı eyalet içinde bile bir yerden bir yere ulaşmak üç beş saat sürüyor. Komşu eyaletler ziyaret edilmek istendiğinde en az on- on iki saat yolculuk süresini göze almak gerekiyor.

Amerika gezisi maliyetli

Şüphesiz, Amerika gezisi için iyi bir bütçe gerekli. Zaten Amerika Türkiye'den çok uzak olduğundan uçak biletleri çok pahalı malum. Ancak uçak bileti mildi, aktarmaydı hallederim deseniz bile Amerika tatilini tam olarak tadını çıkartmak ve Amerikalılar gibi vakit geçirmek oldukça masraflı. Restoran kültürü Amerikan kültürünün çok temel bir parçası. Restoranlarda yemek yemek veya paket yemek almak en büyük sosyal aktivite diyebilirim. Buna karşın, dışarıdan yemek yemek, vergisiydi (not olarak tüm fiyatlar vergisiz sunuluyor, bulunduğunuz eyalet hatta şehre göre değişen ayrıca vergi ödüyorsunuz), bahşişiydi derken hesap kabarıyor.
Los Angeles'ta ne yenir
Los Angeles, Amerika'nın sushi başkenti, çok iyi kalitede sushi bulabilirisiniz.

Sushi'cisi, Çin yemekleri, Tayland mutfağı, Meksika taco'ları, Hint yemekleri, Amerikan bistrolar ve daha nicesi; restoran ve mutfak çeşitliliği inanılmaz Amerika'da. Çeşit çeşit restoranlarda yemekler yemek, trendi içecekleri takip etmek, Amerika'da çok popüler olan craft biraları deneyimlemek, kısaca dışarıdan yemek ise maalesef kur farkı olmasa bile çok pahalı. Çünkü iş gücü çok pahalı (kişi hakları demiştik değil mi) ve üstelik hesaba daima yüzde 15-20 gibi bahşiş de ilave etmeniz gerekiyor, cafe'den bir kahve bir dondurma alıp çıkayım deseniz bile bahşiş verme ekranları hemen size yöneltiliyor.

Daha düşük maliyetli Amerika gezisi nasıl olur?

Bütçeniz kısıtlı ise de bir başka konseptli Amerika gezisi planlanabilir aslında. Restoranlar pahalı ancak malum Amerikan fast food zincirleri her daim ekonomik bir seçenek. Ayrıca, Amerikalılar yemek yapmada en pratik neyse ona yöneldikleri için marketlerde hazır yemek veya kolayca hazırlanabilecek yemek çeşitliliği inanılmaz. Amerikalılar ayrıca yemeğini, içeceklerini getirip plajda (not olarak Amerika'da restoranlar dışında dışarıda alkollü içecek tüketmek yasak), arabada, hatta araba bagajını açıp yanında yemek yemeğe bayılıyor. Bu gayet de ekonomik bir seçenek aynı zamanda. 
Kaliforniya gezilecek yerler, Los Angeles
Plajda piknik yapıp vakit geçirmek ekonomik bir Los Angeles aktivitesi

Konaklama için ekonomik ne yapılabilir derseniz kamp yapmak da Amerikan kültürünün vazgeçilmezi. Öyle ki hangi aileye sorsam tatillerde muhakkak bir kamp yapma planından bahsedilir. Müthiş güzellikteki milli parklarda birçok kamp alanları var. Tabii önceden buna göre planınızı yapıp rezervasyonlarınızı yapmanız gerekiyor.

İlave olarak, ailecek ya da grup olarak seyahat edenler için iyi haber, Amerika'daki duble otel odalarında iki adet çift kişilik yatak bulunuyor. Böylece dört kişi aynı odada rahatlıkla konaklayabiliyor. Odalarda dışarıdan aldıklarını rahatlıkla yiyip içebiliyor (ayrıca otel odalarında mikrodalga fırın da her daim bulunur). Otel lobisine pizza ısmarlamak hiç garip karşılanmıyor ve sıklıkla yapılıyor mesela. Bu tip odalar, aile olarak gezilerimizde bizim çok işimize yarıyor. Maalesef Türkiye'de buna benzer alternatifler çok yok.

Amerika'da yürünebilir şehir kavramı pek yok

Los Angeles gezilecek yerler Hollywood
Az ileride Oscar'ların da verildiği Hollywood ve kaldırımdaki yıldızlar ortamı

Yürünebilen şehirler (walkable cities) bizim kültürümüzün özünde olduğu için bir yerin yürünebilir olmaması kavramı bize oldukça ters. Biz sabah olunca, fırınımıza börekçimize yürüyüp evimizin hemen yanındaki markete, pazara gidip işimizi hallettiğimiz bir kültürden geliyoruz. Amerika'da bir ekmek almak için bile arabaya atlayıp birkaç mil ötedeki markete gidilmesi gerekiyor. Sokaklar tek tük köpek gezdiren insan dışında bomboş. Çünkü yaşam alanı ile sosyal alanlar çok net olarak birbirinden ayrılmış durumda. Yaşadığın sokak senin özel yaşam alanın, oraya kalabalıkları getirecek bakkallar cafeler açmak tercih edilmiyor. Yani, ben Amerika'da bir air-bnb tutayım, gerisini yürüyerek halledeyim diye düşünüyorsanız bu pek de mümkün değil.

Ayrıca hayat araba temelli planlandığı için, arabaların kocaman otoparkıydı, geniş geniş yollarıydı derken mesafeler birbirine çok uzaklaşıyor, yürümek için çok da elverişli olmuyor (benim evimin önündeki sadece bir geliş bir gidiş olan yol yedi şerit mesela. Çünkü gidiş ve geliş arasında evlere dönmek için boş tutulan orta şerit var, bir de her iki tarafta da park etmek için ayrılan birer şerit var etti beş şerit, ayrıca her iki taraftaki bisiklet yollarını ilave ettiniz mi yedi şeritlik çok geniş bir yol). 

Amerika'da gezilecek yerler de genel olarak, arabaya atla bir yere git, oralarda biraz dolaş sonra bir sonraki görmek istediğin yer için tekrar arabaya bin git şeklinde.

Amerika geziniz için bir tayt tişört yeter

Kaliforniya gezilecek yerler, Pioneertown
Joshua Tree'de bir cowboy seti kasabası

Evet, özellikle batı yakası ve Kaliforniya'da durum aynen bundan ibaret. Amerikalılar rahat giyinmeyi tercih ediyor. Oysa ki, Amerika tatili outlet alışverişleri ile markalı giysileri ile özdeşleşmiş durumda bizim kafamızda. Ama yok, bir tayt veya şort, tişört, sweatşörtle ve tabii ki ayaklarda spor ayakkabı ya da parmak arası terlik ile gidemeyeceğiniz yer yok gibi. Restoranı, müzesi, sahili herkes her an spor yapmaya hazır haldeymiş gibi dolaşıyor. Yani valizini kombin kombin giysilerle doldurmanıza gerek yok. Onun yerine Amerika'dan geri dönerken outlet alışverişi ile doldurursunuz valizinizi. :)

Amerika'da sigara kullanımı pek yok

Amerika'da çıkarılan kanunların düzgün bir şekilde uygulanması ile son birkaç on yılda sigara kullanımı minimuma inmiş durumda. Öyle ki, bırakın restoran içinde sigara içilmesini, dışarıda sokakta dahi sigara içeni pek görmezsiniz. Hatta bazı belediyeler yerel kanunlar çıkararak topyekün tüm şehir sokaklarını dumansız sokaklar ilan edebiliyor. Kalacağınız birçok otel de dumansız otel olabilir. Ben sigara kullanmayan birisi olarak son derece memnunum bu durumdan. Burnuma sigara dumanı ilişmeyeli aylar oluyor. Ancak siz sigara kullanıyorsanız, önceden bu konuda nerelerde içebileceğinize dair bir araştırma yapmak isteyebilirsiniz. Buna karşın, Amerika'da birçok eyalette marihuananın bireysel kullanımı yasal. Bulunduğunuz semte göre değişmekle birlikte, özellikle daha bohem yerlerde gezindiğinizde burnunuza ot kokusu gelebilir. 

Amerika'nın Batı yakasında nereler var?

Amerika'nın batı yakasını baştan başa üç eyalet kaplamış durumda: kuzeyden güneye doğru Washington eyaleti (başkent olan farklı), Oregon ve en güneyde Meksika sınırına kadar uzanan Kaliforniya. Bunlar arasından en turistik olanı ve Türkiye'den Amerika batı yakası tatiline çıkıldığında genel olarak ziyaret edileni California.  
Los Angeles gezilecek yerler
Los Angeles, California'nın en büyük, Amerika'nın da ikinci en kalabalık şehri

Kaliforniya gezilecek yerler

Kaliforniya gezilecek yerler listesi çok uzun ve çok kapsamlı. Öncelikle, başlıca üç şehri, San Fransisco, Los Angeles ve San Diego'yu ziyaret etmeyi düşünebilirsiniz. Ancak San Fransico'dan arada Los Angeles'tan da geçip San Diego'ya giden mesafe oldukça uzak. Bu rotanın araba yolculuğu, kuru kuru otobandan gidilirse 8 saat, keyifli sahil yollarından gidilirse 10-12 saat sürüyor. Bana göre, özellikle ilk defa Kaliforniya'yı ziyaret edenler için San Fransisco ve Los Angeles ve etraflarında gezilecek yerler şeklinde plan yapılabilir. Daha geniş zamanı olanlar için şöyle bir plan yapılabilir:
  • Los Angeles'a uçuş
  • Los Angeles gezilecek yerleri görmek
Kaliforniya gezilecek yerler, Los Angeles
Los Angeles'ta Pink Wall ünlü bir Instagram noktası
  • Los Angeles'a en yakın milli park olan Joshua Tree milli parkını ziyaret ederek böylece Amerika çöllerine de adım atmak
Kaliforniya gezilecek yerler, Joshua Tree
Joshua Tree milli parkı
  • Los Angeles sahil hayatının keyfini çıkartmak 
  • Los Angeles'ın güneyindeki ve Orange County'deki değişik sahil kentlerini ziyaret etmek
Kaliforniya gezilecek yerler, plajlar
Crystal Cove State park, California
  • Meksika sınırına çok yakın olan San Diego'ya ziyaret
  • San Diego old town ile Meksika esintileri almak ve San Diego gezilecek yerleri gezmek
San Diego gezilecek yerler
San Diego, California
  • Pasifik sahil yolundan Los Angeles - San Fransisco sürüşüne çıkmak: bu sürüş Kaliforniya gezilecek yerlerinin olmazsa olmazı!
  • Pasifik sahil yolu gezisinde yol boyunca ziyaret edilebilecek başlıca yerler:
    • Malibu
      Kaliforniya gezilecek yerler, Malibu beach
      Malibu beach
    • Santa Barbara 
    • Solvang
    • Morro Bay
    • Big Sur
      California gezilecek yerler Big Sur
      Big Sur, California
    • Carmel by the sea
    • Monterey
    • Santa Cruz
  • San Fransisco gezilecek yerleri görmek
    San Fransisco gezilecek yerler, Union Square
    San Fransisco'da Noel zamanı

  • San Fransisco'dan dönüş yolunda ünlü milli parkları ziyaret etmek:
    • Yosemite milli parkı
    • Sequoia & Kings Canyon milli parkları: dev ağaçların milli parkı
    • Death Valley milli parkı: Kuzey Amerika'nın en alçak, en kurak noktası; gerçek anlamda çöl görebilirsiniz orada. (Nevada sınırında yer alıyor, oraya kadar gitmişken ilginizi çekiyorsa çok da uzak olmayan Las Vegas'ı da gezmek isteyebilirsiniz)
      Kaliforniya gezilecek yerler Death Valley
      Death Valley milli parkı

    • Grand Canyon (Arizona'da)
    • Antelope Canyon ve Page (Arizona'da)
  • Los Angeles'a dönüş, biraz alışveriş ve Türkiye'ye dönüş.
Aklınızda olsun, Amerika'da birden çok milli park ziyaret etmeyi planlıyorsanız, Park Pass alarak park girişlerini çok daha ucuza mal edebilirsiniz. Park giriş ücretleri genelde 35 dolarken, Park Pass 80 dolar ve aynı arabadaki 4 yetişkin ve çocukları kapsıyor. Park Pass hakkında daha ayrıntılı bilgi burada.

Kaliforniya'da hangi şehirlerde konaklayalım?

Yukarıdaki Kaliforniya gezilecek yerler listesindeki bahsi geçen her bir yer güzel, turistik ve kalmaya değer yerler. Zaten buraları araba ile gezeceğinizden dilerseniz daha ekonomik kalma olanağı için merkezlerden biraz daha uzak yerlerde kalıp turistik noktaları sadece ziyaret etmeye gitmeyi de tercih edebilirsiniz. Los Angeles, Santa Barbara, Carmel, San Fransisco ve San Diego Kaliforniya'da kalmaya değer şehirler (linklere tıklayarak şehirlerdeki konaklama seçeneklerini görebilirsiniz).

Los Angeles'ta nerede kalalım?

Şimdi bu durum biraz karışık. Bir kere, şehir merkezinde yani downtown'da kalmayın. Amerika'daki downtownlar çok nezih yerler değil genel olarak. Los Angeles'ta bir de ciddi evsiz sorunu olduğundan şehir merkezi daha bir karışık. Los Angeles gezilecek yerlerin buradaki noktalarını ziyarete gidin ancak konaklamak için çok daha güzel yerler var. Zaten araba ile olacağınızdan ve Los Angeles'taki gezilecek yerler hep birbirine uzak olduğundan kaldığınız yerin merkezin içinde olması çok da önemli değil.

Los Angeles sahilindeki Santa Monica, şehir yaşantısını da hissedebileceğiniz, alışveriş caddelerinde dolaşabileceğiniz, gezilecek yerlere de araba ile ulaşmak için oldukça yakın bir yer. Ancak Santa Monica çok turistik, karışık ve kalabalık.
Kaliforniya gezilecek yerler, Los Angeles plajları
Manhattan beach, Los Angeles 

Bana göre Los Angeles yerel hayatının da daha bir keyfini çıkartmak ve merkeze de çok da uzak olmamak adına kalınabilecek en güzel ve en nezih yer Manhattan Beach. Burası, Los Angeles Havaalanına sadece 5 mil uzaklıkta, hala Los Angeles'la aynı körfezde bulunan, South Bay bölgedeki bir sahil semti. Los Angeles'ın en elit yerlerinden biri ve yerli turistlerce çok ziyaret ediliyor. 
California gezilecek yerler plajlar
Manhattan Beach sahili

Manhattan Beach'in uçsuz bucaksız kum plajı var. Aynı zamanda burası ve civarındaki Hermosa Beach gibi sahil kentleri plaj voleybolunun merkezi. Ayrıca, tüm bu sahil kentleri kıyısından millerce uzunluktaki Strand yürüyüş ve bisiklet yolu geçiyor. Patencisi, bisikletlisi, sporcusu hep burada; yürümesi de bisiklet kullanması da çok keyifli. Venice Beach, Santa Monica, hatta Malibu bu sahilin devamında yer alıyor. Manhattan Beach'teki otel fiyatları için tıklayın.

Biraz daha merkezi bir seçenek için Culver City çok iyi bir tercih bana göre. Son yıllarda Culver City'nin ana caddesi çok güzel hareketlendi. Birçok restoran, dondurmacı, market hepsi yürüme mesafesinde aynı cadde üzerinde yan yana yer alıyor. Semtin kitlesi etraftaki tech şirketlerinde ve Sony pictures'ta çalışan gençler. Sokaklarında keyifle vakit geçireceğiniz bir yer Culver City

Culver City'de konaklamak için, The Culver Hotel (booking.com puanı 8.8) çok iyi bir seçenek. Otel binası aynı zamanda milli tarihi bir anıt. Binanın yapım ortaklarından biri de Charlie Chaplin'miş. Otelde, Greta Garbo, Clark Gable hatta Ronald Reagan gibi birçok ünlü de konaklamış. Belki sizin konaklamınızda, siz de bir Hollywood ünlüsüne denk gelebilirsiniz. The Culver Hotel fiyatları için tıklayın. 
Culver City'deki diğer konaklama seçenekleri burada.

Joshua Tree'de nerede kalalım?

Joshua Tree'nin resimlerini Instagramda gördüyseniz, buradaki konaklama olayının ne olduğunu görmüşsünüzdür. Milli parkı ziyaret etmek kadar, park yakınlarındaki uçsuz bucaksız arazilerdeki bohem dekorasyonlu yerlerde konaklamak, çöl manzaralarının tadını çıkartmak, açık hava jakuzilerine girmek, geceleri yıldızların altında vakit geçirmek de Joshua Tree gezisinin bir parçası. AirBnb'de ve booking.com'da milli parka çok yakın olan Joshua Tree şehrinde birçok yer bulabiliyorsunuz. Joshua Tree konaklama seçenekleri ve fiyatları için tıklayın.

Los Angeles - San Fransisco arasında nerelerde konaklayalım?

Kaliforniya gezilecek yerler Santa Barbara
Santa Barbara çok keyifli bir sahil kenti

Los Angeles yakınlarındaki Santa Barbara ve San Fransisco yakınlarındaki Carmel, Kaliforniyadaki en güzel sahil şehirlerinden. Her ikisi de, ah burada yaşamak vardı hissi uyandıran güzellikte yerler. Aynı zamanda, diğer Amerikan şehirlerinden farklı olarak buralar oldukça yürünebilen şehirler. Bizler Highway 1 - Pasifik sahil yolu gezimizde ayrıca Morro Bay ve Monterey'de de konaklamıştık, her ikisi de çok güzeldi. Big Little Lies dizisini izleyenler bu coğrafyayı hatırlayacaktır.

San Fransisco'da nerede kalalım?

San Fransisco diğer Amerikan şehirlerinden farklı olarak toplu taşıması daha bir gelişmiş, daha bir yürünebilen, daha şehir gibi bir şehir. Bizler San Fransisco merkezinde Union Square'de kalmış ve her yere kolaylıkla ünlü San Fransisco tramvayı, otobüslerle ve yürüyerek ulaşmıştık. Zaten, daha San Fransisco'ya adım atar atmaz, Golden Gate köprüsü yakınlarında yerel halk tarafından araba hırsızları konusunda uyarıldığımız için arabamızı otelin kapalı otoparkına park edip bir daha ancak gezi bitiminde geri almıştık. Ama bu sizi korkutmasın, San Fransisco birçok gezilecek güzel yerleri ile, dünyayı sarıp götüren nice akımın çıkış noktası oluşuyla, günümüzde Silikon Vadisi de dahil birçok teknolojik yeniliğin üretim merkezi oluşuyla da kesinlikle Batı Amerika gezinizde görmeniz gereken bir yer. San Fransisco'da konaklama seçenekleri ve fiyatları için tıklayın.
California gezilecek yerler Route 66
Ünlü Route 66 sürüş yolu California'dan da geçiyor ve Santa Monica'da bitiyor.

Son olarak, Kaliforniya Amerika gezilecek yerler listesi aslında çok uzun. Tercih edilen gezi konseptine göre yapılacak şeyler bir sürü. Eğlence parkı tutkunları için Disneyland, Universal Studios, Six Flags Magic Mountains'ın her biri Los Angeles'ın yanı başında. Tarihi sürüş yolu deneyimlemek isteyenler için 4000 km'lik ünlü Route 66 yolunun son etabı Kaliforniya'da geçiyor ve Santa Monica'da son buluyor. Hayalet kasabalar, dünyaca ünlü Napa Valley gibi şarap üretim merkezleri, dilerseniz yürüyerek Meksika'ya bile geçebilirsiniz Kaliforniya'dan. Plaj, çöl ve karlı dağların yan yana durduğu, dilenirse aynı günde her birinin deneyimlenebildiği çok özel bir coğrafya. Umarım, sizin de "California Dreaming" tatiliniz çok güzel geçer ve bir sürü güzel anı ile dönersiniz!

İlgili Yazılar:


Gezi yazılarımı faydalı buluyorsanızlütfen tatil otel rezervasyonlarınızı benim booking.com linklerim üzerinden yapıp, emeğime destek olun. 
Size hiçbir ekstra masraf olmaz, tamamen aynı konaklama ücretini ödersiniz. Booking.com'un zaten almış olduğu komisyonun bir kısmının bana gelir olarak gelmesine yardımcı olabilir, benim yepyeni yazılar yazmama vesile olabilirsiniz. Booking.com kazanacağına gezenanne kazansın diyorsanız :)  otel rezervasyon linkim burada
 


Pek yakında ayrıntılı olarak yazacağım diğer yazılar:
  • Los Angeles gezilecek yerler
  • San Fransisco gezilecek yerler
  • San Diego gezilecek yerler
  • Los Angeles - San Fransisco: Pasifik sahil yolu gezisi
  • Amerika milli parkları, Kaliforniya'ya yakın hangi parkları gezelim?