Rize'de şelale ve semender
Rize, tam anlamıyla bir doğa harikası. Hep okur duyarız, çok yağış aldığından dağları yeşil ormanlar ile kaplı diye; ama o yeşilliği, o harika güzelliği tarif etmek yetersiz kalıyor, sanırım anlayabilmek için gidip görmek gerek. Göklere kadar uzanmış yemyeşil yüksek dağlar, dağların üzerinden akan metrelerce yüksek şelaleler, tüm heybeti ile akan dereler, oralara o evler nasıl yapılmış diye insanın hayret ettiği dağların tepelerine yapılmış evler...

Rize'de gezilecek doğa harikası yerler de bir sürü. Dağların en yüksek yerlerindeki yaylaları, yeşil ormanlar arasından tüm heybeti ile akan dereleri, dereleri süsleyen tarihi kemer köprüleri, tam da hasat zamanına denk geldiğimiz çay bahçeleri...
Rize'nin cennet doğası ve Fırtına deresinin kolları

Rize gezilecek yerler listesi

1. Ayder Yaylası

Rize çevresinde birçok yayla var ama hiç şüphesiz Rize'nin hatta Türkiye'nin en meşhur yaylası Ayder Yaylası'dır. Kaçkar Dağları Milli Parkı içindeki Ayder Yaylası'na ulaşmak çok rahat. 1350 metre rakımdaki Ayder'in doğası ise bir harika. Ayder yaylası gezi notlarımız burada.

2. Fırtına Deresi

Rize deyince ilk akla gelen yerlerdendir Fırtına deresi. Derenin yüksek debi ile akan suları rafting sporu için de çok elverişlidir ve dere boyunca birçok rafting yeri göze çarpar. Dereyi süsleyen kemer köprüler, çevreleyen müthiş doğa ile Fırtına Deresi de Rize gezinizde mutlaka olmalı. Fırtına Deresi gezi notlarımız burada.

3. Çamlıhemşin

Fırtına Deresi ve Ayder Yaylası'na giden yol üzerinde Çamlıhemşin'den geçiliyor. Rize'de gezilecek yerlerin kesişim noktasındaki Çamlıhemşin tipik bir doğu Karadeniz kasabası. Geçerken mola verip soluklanmak için, hatta Çamlıhemşin'deki birçok otelin birinde konaklayıp Rize çevresini gezmek için iyi bir seçim.

4. Zilkale

Zilkale'yi Rize gezinize mutlaka ama mutlaka dahil edin. Çünkü Zilkale olağanüstü güzellikte bir doğanın ortasında harika bir yer. Pek çok kişi Ayder'i bilir, oraya gider ama Ayder'e çok da uzak olmayan Zilkale'yi duymamıştır bile. Siz atlamayın derim. Zilkale nerede, nasıl gidilir gezi notlarım.

5. Çay bahçeleri

Rize demek, çay demek. Zaten Rize'ye adım atar atmaz çayın bu coğrafyadaki önemi çok iyi anlaşılabiliyor. Rize gezinizi Mayıs Haziran aylarına denk getirebilirseniz çay hasadına da denk gelebilirsiniz. Biz denk getirdik ve Rizeliler ile çay toplayıp, onlarla sohbet edip her birimizin bardağında olan alın terleri için onlara teşekkür ettik. Rize'de çay toplama yazım.

6. Çay fabrikaları

Rize'de dolaşırken sürekli bir ham çay kokusu ilişir burnunuza. Rize'nin farklı noktalarında birçok çay işleme fabrikaları var. Siz de bizim gibi çayın yapraktan, işlenmiş kuru çay haline gelişini merak ediyorsanız aklınızda olsun, çay fabrikası gezebileceğiniz tesisler var. Bizim çay fabrikası gezi notlarımız burada.

7. Çayeli kuru fasulyeciler

Tüm Türkiye'ye nam salmış olan Çayeli kuru fasulyecileri de Rize sınırları içinde yer alıyor. İspir fasulyesinin nasıl eşsiz bir lezzete dönüştüğünü yerinde görmek isterseniz Çayeli'nde bir kuru, pilav, sütlaç molası kesinlikle verilmeli. "Çayeli kuru fasulyesi nerede yenir?" yazım.

8. Ziraat botanik bahçesi

Ziraat botanik çay bahçesi, Rize merkezde, Rize'yi tepeden gören bir noktada yer alıyor. Burada, Çaykur'un pilot üretim tesisi ve botanik bahçesi de bulunuyor. Rize'yi turistik ziyaret edenlerin çay bitkisini yakından görebilecekleri, ya da manzaraya karşı Rize usulü demli çaylarını içebilecekleri güzel bir yer. Ziraat çay bahçesi yazım.


Trabzon - Rize gezimizde bizim bizzat gezmiş olduğumuz Rize'de gezilecek yerler hakkında bilgi ve tecrübelerimiz yazının devamında: