Trabzon'da gezilecek yerlerden Sümela manastırı

Sümela Manastırı nerede?

Trabzon'un Maçka ilçesinde, Altındere milli parkı içindeki Altındere vadisinde bulunan Sümela (Meryem Ana) manastırı, vadiden 270 m (deniz seviyesinden 1150 m) dağ yamacındaki bir uçurumdaki konumu ile hayret verici.

Trabzon Sümela manastırı arası kaç km? Sümela manastırına nasıl gidilir?

Dağlar arasından kıvrıla kıvrıla giden gayet düzgün yollardan Trabzon'dan önce Maçka'ya sonra da kısa bir yolculuk sonrası Sümela Manastırı'nın bulunduğu dağın eteklerine, restoranların olduğu alana ulaştık. Trabzon'dan Sümela manastırı 46 km. Yolculuk yaklaşık 45 dakika sürmekte.

Otobüsler buraya kadar gelebiliyor, ancak arabalar bundan sonraki biraz darcana yoldan manastıra daha yakın bir noktaya kadar gidebiliyor. Otobüslerin park ettiği alanda manastıra 1.2 km'lik yürüyüş yolundan dağa tırmanılabiliyor, ya da buradan dolmuşlarla tepeye transfer yapılabiliyor.

Tüm heybeti ile akan, Sümela manastırının bulunduğu vadiye de adını veren Altındere yanından giden yol boyunca arabamızla gittik. Yer yer durduk, derenin heybetli akışının resimlerini, videolarını çektik.

Tepeye ulaşıp park ettiğimizde Sümela, diğer adıyla Meryem Ana manastırı karşımızdaki dağın yamacında bir inci gibi duruyordu. Ama ona ulaşmak için daha dağa paralel giden birkaç yüz metrelik bir yol yürümek gerekiyordu. Yer yer ağaç köklerinin yolu kapladığı keyifli bir yürüyüşten sonra Sümela Manastırı'na ulaştık.

Sümela Manastırı'na giriş ücreti ne kadar?

Sümela manastırına giriş ücreti 15 TL (2015 yılı), müze kart geçerli. Bizler müze kartlarımızla içeriye girdik. İç avluya girdiğimizde, taşların içine inşa edilmiş neredeyse bir köy büyüklüğünde bir yapı karşıladı bizi, büyüklüğüne şaşırdık, hayran kaldık.

Birçok binadan oluşan manastırın sanırım büyük bölümü restore edilmiş, bir kısmı da restore edilmeye devam ediyordu. Açık olan haliyle bile eşsiz güzellikteydi. Manastırın içinde kütüphane, kilise, rahip odaları, şapel, ayazma ve mutfak bölümleri var. Kilise üzerinde hala capcanlı olan, bazıları bin yıllık olan fresklerin zaman karşısındaki dayanıklılığı şaşırtıcıydı. Zamana dayanmışlar ama Sümela manastırının koruma altına alındığı zaman öncesi buraya gelenlerin freskler üzerine adlarını yazmaları sonucu zarar görmüşler.

!!ÖNEMLİ!!
Sümela Manastırı tadilatı: Açık mı, ne zaman açılacak?

Sümela Manastırı, güçlendirme ve restorasyon çalışmaları sebebiyle 22 Eylül 2015 - Ağustos 2018 tarihleri arasında kapalı.
taşlar oyularak inşa edilmiş Meryem Ana Sümela manastırının binaları ve freskleri, Maçka Trabzon

Sümela manastırı tarihçesi:

Sümela manastırı Altındere vadisinin batı yamacına, vadiden yaklaşık 270 metre yükseklikte M.S. 4. yüzyılda kurulmuştur. Hristiyanlığın çevrede yayılmasında etkili olmuştur. En görkemli zamanı Komagene krallığı zamanında olmuştur.
Sümela, Meryem Ana manastırının simge fresklerinden, Maçka Trabzon

Sümela Manastırı efsanesi:

Barnabas ve Sophronios adlı iki keşişin her ikisi de aynı akşam rüyalarında Hz İsa'nın öğrencilerinden Hz Luka'yı görmüşler. Hz Luka, keşişlere tam olarak bugünkü konumu göstermiş ve buraya kilise yapmalarını söylemiş. Bunun üzerine keşişler Mela tepesine gelerek kayaların içinde kiliseyi yapmışlar.

Sümela Manastırı'ndan sonra Trabzon Rize gezimize devam ettik ve rotamızı buralara kadar gelmişken görmek istediğimiz, coğrafya derslerinden tanıdık Zigana geçidine doğru yönelttik.

Trabzon - Rize gezimizin ayrıntıları devamında...