Zilkale nerede?
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinin 12 km güneyinde bulunan Zilkale, dağların arasında, Fırtına deresinden 100 m yükseklikte (deniz seviyesinden 750 metre) konumu ve çok iyi korunmuş durumu ile büyüleyici güzellikte bir yapı.Zilkale'ye nasıl gidilir?
Rize'den, Karadeniz sahil yolu ve devamında Ardeşen Çamlıhemşin yolundan 65 km'de Çamlıhemşin'e ulaştık. Çamlıhemşin çıkışında yol ikiye ayrılıyor, soldan gidildiğinde Ayder yaylasına, sağdan gidildiğinde Zilkale'ye gidiliyor. Sağdan devam ettik. Fırtına Vadisi'nde yeşillikler içinde Fırtına deresi boyunca giden 12 km'lik çok keyifli bir yolculuk sonrası Zilkale'ye ulaştık. Gitmeden yol kötü müdür acaba diye korkmuştuk, ama korkacak bir şey yokmuş arnavut kaldırımı döşenmiş gayet düzgün bir yoldan Zil kalenin dibine kadar araba ile gidebildik.Zilkale giriş ücreti ne kadar? (2015 yılı)
Zilkale girişinde Müze kart geçerli değil, ancak giriş ücreti gayet makul 2.5 TL, çocuklar için ücretsiz.Zilkale tam anlamıyla büyüleyici!
Zilkale, yeşil dağlar arasındaki sapasağlam duruşu ile benim bu Karadeniz gezisine çıkmam için esin kaynağımdı, Rize'de gezilecek yerler listemin en başındaydı. Gerçekten de kale, yakından görünce de şahaneydi. Hatta burada çok iyi bir iş çıkarılmış, iyi bir restorasyon yapılmış, her tarafa açıklayıcı tabelalar konulmuş, Fırtına deresini tepeden gören biraz ürkütücü konumuna karşılık etrafı parmaklıklar ile çevrelenmiş, yer yer kale içinde oturup doğanın tadının çıkartılacağı banklar ve masalar da konulmuştu. Hepi topu küçücük bir kale Zilkale ama gayet derli toplu ve güzel.Zilkale'den Fırtına deresine kuş bakışı manzara, arkada karlı dağlar, uçsuz bucaksız vadi, doğanın ortasında muhteşem bir konum; kulaklarda kuş sesleri, derenin akışı... Ayrılmak zor oldu o güzel yerden...
Zilkale tarihi
Osmanlı dönemindeki adı Zir Kale olup "aşağı kale" anlamına gelmektedir. Kalenin ilk kez Rize kalesi ile eş zamanlı olarak 5 - 6. yüzyıllarda ahşap bir yapıyla inşa edildiği tahmin edilmekte. Taş zeminli mevcut kale 13. yüzyılda yapılmış. Bizans döneminde doğu yönünden gelebilecek tehlikelere karşı bir gözetleme kalesi olarak kullanılmış. Osmanlı döneminde ticari ve askeri açıdan önemli olan doğu yolunun gözetlenmesi ve ticaret kervanlarının konaklaması amacıyla hizmet etmiştir. Kale-i Bala, Ciha Kalesi, Pazar Kız Kalesi ve Rize Kalesinden oluşan dört önemli haberleşme merkezi arasında kilit noktada yer almaktadır. (Kaynak: Zilkale önündeki bilgilendirici tabela)Zilkale'de yemek yenilecek yer var mı?
Zilkale'nin hemen yanında Fırtına deresine tepeden gören bir cafe restoran var. Restoranda ızgara yemek çeşitleri, atıştırmalık, dondurma gibi yiyecek ve içecekler bulunuyor. Zilkale etrafında başka bir yer ve yapılaşma yok.Zilkale Çamlıhemşin yaylaları
Zilkale'den devam edildiğinde Çat ve Elevit yaylasına, Polovit yaylası ve Polovit şelalesine de gidilebiliyor. Biz çocuklu olduğumuzdan bu seferlik oralara gitmedik, ama her birini gidilecek yerler listemize not ettik.Kiraladığımız arabamıza atladık, tekrar Çamlıhemşin'e döndük ve bu sefer Ayder yaylası yönüne dönerek Kaçkar dağları milli parkına doğru yola koyulduk.
Trabzon - Rize gezimize Ayder yaylası ile devam ettik. Ayrıntılar devamında...