Trabzon'da gezilecek yerlerden Uzungöl
Anadolu'nun kendine has şehridir Trabzon. Trabzon düşünüldü mü akla ilk, hamsi, hırçın dalgaları ile Karadeniz, yeşilin bin bir tonunun süslediği yüksek dağlar gelir. Bizler bu bahar tursuz olarak kısa bir Doğu Karadeniz seyahatine çıktık Trabzon'da gezilecek yerleri gezdik, oradan da Rize'ye geçtik. Ayrıntılar gezi notlarımda...


Trabzon gezilecek yerler

Sümela Manastırı

Sümela Manastırı, Trabzon'un Maçka ilçesinde, Altındere Milli Parkı içinde yemyeşil dağlar arasında harika bir konumda yer alıyor. Bir dağ yamacındaki muhteşem görüntüsü ile Sümela (Meryem Ana) Manastırı Trabzon'a kadar gitmişken görülmesi gerekenlerin başında geliyor. Ancak, Sümela Manastırı uzun süreliğine restorasyona alındı, açılış tarihini gezi notarımdan kontrol edin. Sümela Manastırı gezi notlarım.

Hamsiköy

Hamsiköy deyince, Karadeniz kıyısında bir balıkçı köyü canlanıyor zihnimizde. Bizde öyle zannetmiştik ancak gidip Hamsiköy'ü bulunca gördük ki yemyeşil dağlar arasında sarı çiçeklerin kapladığı çayırlar ile bezeli bir köymüş burası. Görüntüsü bile insana huzur verir güzellikte. Hamsiköy sütlacı da pek ünlü, pek lezzetlidir; tatmadan dönmeyin derim. Hamsiköy gezi notlarım.

Zigana Geçidi

Sümela Manastırı ve Hamsiköy'e kadar gitmişken, coğrafya derslerinden çok tanıdık olan Zigana geçidine de yaklaşılmış olunuyor. Zigana tünelinin her iki tarafına gidip dağların arka taraftaki sıcaklığın nasıl beş-on derece düştüğüne şahit olabilirsiniz. Zigana Geçidi gezi notlarım.

Akçaabat köftecileri

Trabzon'da ne yenir deyince hamsi, Karadeniz pidesi ve Akçaabat köfteleri gelir ilk akla. Akçaabat, Karadeniz kıyısında güzel bir sahil kasabası. Sahili boyunca sıra sıra da Akçaabat köftecileri dizili. Köfte dışında Karadeniz balıkları da yenilebilen bu restaurantlarda denize nazır oturup huzurlu bir yemek yiyebilirsiniz. Akçaabat köftesi nerede yenirin cevabı ise Trabzon yazımda.

Uzungöl

Yemyeşil dağların arasında güzel bir göl, gölün bir ucunda upuzun minaresi ile bir cami, her tarafta eşsiz bir doğa tablosu pek çoğumuzun zihninde Trabzon hatta Karadeniz deyince ilk canlanan görüntüdür. Trabzon'a kadar gitmişken Uzungöl de ilk ziyaret edilecek yerlerin başında geliyor. Uzungöl gezimiz ve fotoğrafları gezi notlarımda.

Trabzon Çarşısı

Trabzon'a kadar gitmişken, meşhur Trabzon tereyağı ve peynirleri, Vakfıkebir ekmekleri ile alışverişinizi yapabileceğiniz, dolaşırken Karadeniz pidesi ve yerel lezzetler de tatmak için Trabzon çarşısına uğramayı ihmal etmeyin. Meşhur Kalkanoğlu Pilavcısı'nda nefis bir yemek yiyebilir, Tarihi Rüştü'nün Fırını'nda Karadeniz pidenizi Trabzon usulü yiyebilirsiniz... Trabzon çarşısı gezi notlarım burada.

Trabzon Ayasofya Müzesi

Trabzon Ayasofya Müzesi, Karadeniz'e karşı bir tepede bulunuyor. Güzel restore edilmiş ve iyi durumdaki yapının bahçesinde oturup Karadeniz'e karşı güneşi batırmak da eşsiz oluyor. Trabzon Ayasofya gezimizin fotoğrafları.

Bonus: Rize'de gezilecek yerler listesi

Trabzon'dan sonra gezimize Rize'de devam ettik. Yaylalarını, çay bahçelerini, derelerini gezdik.

- Fırtına deresi ve Çamlıhemşin 
- Kaçkar dağları arasındaki büyüleyici Zilkale
- Ayder yaylası
- Çayeli kuru fasulyecileri,
- Rize Ziraat botanik bahçesi
- Çaykur çay fabrikaları,
- Çay bahçelerinde Rizeli'lerle çay toplama

Bireysel olarak, tursuz gittiğimiz halde biz üç günde Trabzon ve Rize'de tüm bunları gezdik. Ayrıntılar devamında: