Fırtına deresi üzerinde kemer köprü
Trabzon - Rize gezimizin Rize etabına Fırtına deresi ile başladık. Şarkılara konu olmuş, heybetli akışı ile hemen herkesin bildiği belki de Türkiye'deki en ünlü dere. Çok yüksek debi ile akan suları sayesinde Fırtına deresi rafting meraklılarının da çok iyi bildiği bir yer.

Fırtına deresi nerede?

Fırtına deresi, Rize'de bulunuyor. Doğu Karadeniz'de Kaçkar Dağları'ndan gelen birçok kolunun birleşmesi ile oluşmuş. Rize Ardeşen'in 2 km batısında Karadeniz'e dökülür. Uzunluğu 57 km olmakla birlikte rafting için kullanılan kısmı Çamlıhemşin'den başlayan son 23 km'sidir.
Fırtına deresi üzerinde kemer köprüde dinlenirken

Fırtına deresine nasıl gidilir?

Rize merkezden doğuya doğru Karadeniz sahil yolu boyunca gittik ve 44 km sonra Fırtına deresinin Karadeniz'e döküldüğü Ardeşen yakınlarındaki yere ulaştık. Buradan güneye doğru yöneldik ve Fırtına deresi boyunca giden Ardeşen Çamlıhemşin yolundan devam ettik. Yol boyunca, rafting meraklılarını bekleyen birçok rafting merkezleri vardı. Ardeşen Çamlıhemşin yolunun 21. km'sinde Fırtına deresi kıyısında kurulu olan Çamlıhemşin'e ulaştık. (Rize - Çamlıhemşin toplam 65 km, tüm yol asfalt, çok düzgün ve sıkıntısız.)
Rize Çamlıhemşin'in çarşısı

Çamlıhemşin

Çamlıhemşin, bir tarafında Ayder yaylası, diğer tarafında Zilkale olan, kıyısında Fırtına deresinin aktığı doğal güzellikler açısından çok şanslı bir Rize ilçesi. Çamlıhemşin içinde ve Fırtına vadisi boyunca konaklamak için birçok otel ve pansiyon var. Çamlıhemşin'de durduk, biraz etrafa ve Fırtına deresine bakındık, alışveriş yaptık, Rizeli'lerle biraz sohbet ettik ve Zilkale'ye doğru yolumuza devam ettik.

Zilkale yolu, her tarafı ormanlar ve yüksek yeşil dağlar ile sarılı, tüm heybeti ile akan Fırtına deresinin eşlik ettiği bir güzergah boyunca gidiyor. Doğal güzellikler tam anlamıyla baş döndürücü. Sık sık durduk, cennet doğanın güzelliğinin tadını çıkarttık...
Rize'nin en eski kemer köprüsü Şenyuva köprüsü 1696 yılında yapılmış
Yol boyunca Fırtına deresi üzerinde birçok tarihi kemer köprü gördük. Ta 1696 yılında yapılmış olan, civarın en eski taş köprüsü Şenyuva köprüsünde durduk, fotoğrafını çektik. Hala sapasağlam ayakta durmasına hayran kaldık. Zilkale'ye doğru yolumuza devam ettik, yol boyunca hem gözlerimizi hem ciğerlerimizi şenlendirdik, bu güzel coğrafyaya iyi ki gelmişiz dedik...

Trabzon - Rize gezimizin ayrıntıları devamında...