Rize ziraat botanik çay bahçesi

Rize Ziraat Çay bahçesi (Çaykur botanik bahçesi) nerede?

Rize merkezde, Rize'yi tepeden gören çok güzel mini botanik bahçesi ve çay bahçesi var: Rize ziraat çay bahçesi. Aynı zamanda Çaykur'un pilot üretim tesisi de olan Çaykur botanik bahçesi, Rize'yi turistik ziyaret edip çay bitkisini görmek isteyenler veya Rize manzarasına ulu ağaçlar altında demli bir çay içmek isteyenler için güzel bir yer.

Rize Ziraat çay bahçesine nasıl gidilir?

Ziraat - botanik çay bahçesi Rize merkeze 1,4 km uzaklıkta. Tepeye doğru sıkı bir yürüyüşle veya araba ile Hacı Eşref cd veya Zihni Derin cd ya da Tarım sokaktan yukarıya çıkılabilir.
Çaykur ziraat botanik bahçesinde çay üretimi pilot tesisi, Rize
Ziraat çay bahçesine ulaştığımızda önce etrafta biraz dolaştık. Botanik bahçesi çok büyük değildi ama Rize'ye kadar gitmişken çay bitkisinin yakından görülebileceği bir alan olması açısından ilginç bir yer.

Ziraat çay bahçesi aynı zamanda Çaykur'un araştırma geliştirme ve pilot tesisi. Çay üretimi pilot tesisi hakkında bilgi araştırdık ama öğrendiğimiz kadarıyla şimdilik sadece önceden randevulu gruplar burada çay üretimi görebiliyorlarmış. (Ancak ben yılmadım ertesi gün Cumhuriyet çay fabrikasında çay üretimi gezisi yaptım.)

Ziraat botanik bahçesinde ve etraftaki tepelerde sıra sıra çay bahçeleri diziliydi. Biz de botanik bahçesindeki mini çay bahçesinde dolaştık, çay bitkisini inceledik. Çayın yapraklarının tahmin ettiğimizden farklı olarak oldukça sert ve mumsu olmasına şaşırdık.
Çaykur ziraat çay bahçesinde çay keyfi, Rize
Çaykur'un çay bahçesinde oturup tüm Trabzon - Rize gezimizde olduğu gibi yine şahane çaylar içtik. Artık bu yörede içilen içinde çay tanelerinin yüzdüğü çaya da hafiften alıştık. Rizeliler'in huzur noktalarından olan Ziraat çay bahçesinde biz de yoğun geçen günün yorgunluğunu atıp bir güzel dinlendik, huzur bulduk.
Çaykur satış mağazasında çay alışverişi, Rize

Çaykur satış mağazasında hediyelik çay

Ziraat çay bahçesinde Çaykur'un çeşit çeşit çaylarının satıldığı Çaykur'a bağlı satış mağazası da bulunuyor. Mağazadaki satış görevlisi de Çaykur görevlisi ve oldukça bilgiliydi. Bize hemen oracıkta, ömür boyu işimize yarayacak kaliteli bir çay için tercih edeceğimiz ürünler hakkında bilgi verdi. Sonuç olarak hediyelik çay diye satılan 2 numara diye isimlendirilen en iyi kalitedeki çaylardan üretilen çaydan aldık. (İstanbul dönüşünde hediyelik çayın büyük marketlerde de satıldığını fark ettik.) Özel kutusunda mücevher gibi satılan sadece çay bitkisinin filizinin en uç yapraklarından yapılan beyaz çaydan aldık. Bol bol da eşe dosta hediyelik ve organik çaylardan alışveriş yaptık...

Rize Ziraat çay bahçesi adres ve telefon numarası:

Adres: Narenciye sk No:31, Atmeydanı mahallesi Rize merkez, Rize
Telefon: (464) 213 02 84, 213 02 86

Rize çevresindeki gezilecek yerleri gezdiğimiz yoğun günümüz sonrası konakladığımız Dedeman Otel'e döndük. Ertesi gün planlarımız süsleyen Çaykur çay fabrikası gezisi ve çay bahçelerinden çay toplama tecrübesi için güç topladık...

Trabzon Rize gezimizin sonraki uğrak noktaları devamında...