Hamsiköy nerede?

Hamsiköy, Trabzon'a 47 km uzaklıkta, Maçka ilçesinin bir köyüdür. İsminde "hamsi" geçince gitmeden herhalde Karadeniz kıyısında bir köydür diye düşünmüştüm. Ancak gidince gördük ki deniz kıyısında değilmiş Hamsiköy, dağların arasında bir vadiye yerleşmiş, bana Heidi'nin Alpler'deki köyünü anımsatan bir yermiş.

Hamsiköy ismi nereden geliyor?

Hamsiköy'de sorduk, madem burası deniz kıyısında değil, Hamsiköy ismi nereden geliyor diye. Öğrendik ki, "hamsi" ismi Arapça'da beş anlamına gelen "hamse"den geliyormuş. Köy, beş köyün birleşiminden oluştuğu için bu şekilde denilmiş ve zaman içinde köyün ismi Hamsi'ye dönüşmüş.

Hamsiköy'e nasıl gidilir?

Trabzon-Gümüşhane yolundan duble yollardan gayet rahat bir yolculuk sonrası 37. kilometrede Hamsiköy'e doğru saptık. Hamsiköy'e doğru giden 10 km'lik bu yol bir sürü köyden geçen bir köy yolu. Kıvrıla kıvrıla köylerden geçerken, her seferinde ha şimdi geldik dediysek de Hamsiköy'e ulaşmak biraz zaman aldı.
Maçka Hamsiköy'de Hamsiköy sütlacı yedik, Trabzon

Hamsiköy sütlacı nerede yenir?

Bir şeyi ile ünlenmiş her yerde olduğu gibi Hamsiköy'de de çarşısı boyunca bir sürü sütlaççı sıralanmış. Kahvede oturan köylülere, en iyi Hamsiköy sütlacını nerede yeriz diye sorduk, bize Niyazi Usta'yı tavsiye ettiler. Biz de Niyazi Usta'da oturduk, Hamsiköy'ün nefis sütlacından yedik.

Enerjimizi depoladık, Trabzon - Rize gezimize devam ettik. Ayrıntılar devamında...