Ankaralıların "yakın yer"i olan Beypazarı, İstanbul'lular için de tek günlük seyahat rotası olabilir miydi? 300 km'lik yolculuk biraz gözümüzü korkutsa da bize engel olamadı, sabah erkenden yollara düşüp çıktık yola...

Mudurnu'ya nasıl gidilir?

Otobandan Akyazı'dan çıktık ve hemen sonrası tamamen dağların tepesinden, yamacından giden bir yolda bulduk kendimizi. Kimi bir dağ zirvesine çıktık, kimi düzgün ama virajlı yollardan dağ eteğine indik. Keyifli bir yolculuk sonrası ilk durağımız Mudurnu'ya ulaştık.

Mudurnu nerede?

Mudurnu, Bolu'nun bir ilçesi; Bolu'ya yaklaşık 50 km, Sakarya'ya 110 km uzaklıkta. Mudurnu'nun, dağların arkasındaki adeta tarih sayfalarında kalakalmış görüntüsü beni çok şaşırttı. Daha önce, Bolu'nun kuzeyindeki pek çok ilçesinden yolumuz geçmişti, hep biraz çarpıkça bir şehirleşme, beton binalar hakimdi ilçelere. Mudurnu da malum, hepimizin kafalarında tavuk çiftlikleri ile özdeşleşmiş, onda da manzara farklı değildir diyordum ama yanılmışım...

Huzur dolu Mudurnu

Güzel bir eskilik hakimdi güzel Mudurnu ilçesine. Öyle pek çok restore edilmiş tarihi evleri konakları yoktu ama olduğu haliyle gayet dingin ve huzurluydu.
Mudurnu'nun sokaklarında dolaştık, çarşısına, tarihi camilerine bir göz attık. Bir konağın bahçesinde oturduk, çayımızı yudumladık. Keyifli bir gezi sonrası tekrar yola koyulduk...


Beypazarı'na nasıl gidilir?

Mudurnu'dan sonra, Göynük bağlantısına kadar yine dağlardan giden bir yolun ardından en sonunda düzlüğe çıktık. Ovalardan, platolardan giden yollardan Nallıhan üzerinden Beypazarı'na doğru ilerledik.
Etraftaki bitki örtüsünün Karadeniz Bölgesi'ne hakim yemyeşil doğadan, İç Anadolu'nun kurak, çorak Karasal iklimine dönüşümünü gördük.
Beypazarı'na yaklaştıkça yollar giderek düzeldi, duble yollar karşımıza çıktı.

Beypazarı gezilecek yerler

Hıdırlık Tepesi

Biraz uzuncana ama keyifli bir yolculuk sonrası ulaştık Beypazarı'na. İlk durağımız tarihi ilçeyi yukarıdan gördüğümüz Hıdırlık Tepesi'ydi. İlçenin tarihi konaklarını, camilerini, hanlarını yukarıdan inceledikten sonra tepeden indik, biz de sokaklardaki günübirlikçi kalabalığa karıştık.

Beypazarı çarşısı

Beypazarı'nda güzel, turistik bir yerde olması gereken herşey vardı. Yerel ürünlerin satıldığı dükkanların olduğu çok güzel bir çarşısı, köylülerin ürünlerini sattığı şirin bir pazarı, ortamın tadını çıkaracak bir sürü cafesi, daha çoğunu görmek isteyenlere de çeşit çeşit müzeleri...
Tabii geçmişi 700 yıl öncelere dayanan tarihi mimarisi bunların içinde en önemlisi...


Beypazarı havucu, kurusu

Tarihi Beypazarı çarşısında dolaştık. Ünlü lezzetleri kurusu, güveci, havucu, sodasını tattık.

Beypazarı Yaşayan Müze

Beypazarı'na temel gelme sebeplerimden olan Yaşayan Müze'ye gittik. Ebrulu, Karagöz'lü, kurşun dökmeli tarih sayfalarında dolaştık.
Mudurnu'da, Beypazarı'nda çok keyifli bir gün geçirdik. Akşamın yaklaşmasıyla tekrar dönüş yoluna geçtik. Günübirlik bir seyahat için belki biraz uzak bir rotaydı ama sonuna kadar buna değdi.

Gezi Tarihi: Ekim 2013