Güzel Cunda ve lezzet şehri Ayvalık'ın tadını çıkarabilmek için gidilebilecek en iyi aylar Mayıs ve Haziran'dır bana kalırsa. Daha kalabalıklar gelmeden Cunda'nın güzel sokaklarını, Ayvalık'ın müthiş manzaralı güzel tepelerinin dolaşmanın tam zamanıdır...
Cuma gününü de katarak üç günlük bir gezi olarak gittik Cunda taraflarına. Kiminin bayıldığı, kiminin ise en yoğun zamanlarda gittiği için çok da güzelliklerinin tadına varamadığı bu güzel coğrafyada biz tazelendik, ruhumuzu dinlendirdik.

Cunda Adası ulaşım

İstanbul Balıkesir arası gayet rahat, Balıkesir Ayvalık arasında ise yer yer yol çalışmaları sebebiyle oldukça sallantılı bir yolculuk sonrası ulaştık Ayvalık'a. Çok değil bir iki yıl sonrası tüm rota duble yollara dönüşür ve yolculuk daha da kolaylaşır. Ancak yol boyunca bakıldığında zeytinliklerin kalbini yarıp geçerek yapılan yollar içimizi sızlattı.

Ayvalık'a ulaştıktan sonra doğrudan Alibey Adası'na, herkesin bildiği eski adıyla Cunda Adası'na yöneldik. Önce nerdeyse deniz seviyesindeki yolla Lale Adası'na, sonra da Türkiye'nin ilk boğaz köprüsü olan minik köprüden geçerek Cunda Adası'na ulaştık.

Cunda Adası'nda nerede kalınır?

Cunda adasında konaklamak için birçok butik otel, pansiyon ve otel mevcut. Bizler, Cunda'nın güzel Rum evleri, taş kaplı sokaklarından geçip Booking.com'dan rezerve ettiğimiz otelimiz Ziya Bey Konağı'na yerleştik. Güzel bir Rum evinin elden geçirilerek yapılmış butik otelimizi çok beğendik. (Ziya Bey Konağı Butik Otel yazısı için tıklayın.)

Cunda Adası gezilecek yerler

Cunda sokakları

Otele yerleştikten sonra Cunda sokaklarında yürümeye koyulduk. Çiçekli güzel evler, sokaklar arasında dolaşırken adeta bir Yunan tatil adasındaymışız gibi hissettik. İnsanın huzur dolu güzel yerler bulması için çok da uzaklara gitmesine gerek yokmuş diye düşündük...

Cunda Sahili

Sahilde restoranlar arasında dolaştık. Yıllar önce gelişimizden beri hemen hiçbir şeyin değişmediğini gördük. (bu geziden bir süre sahil tarafında tesislerin denizin dibindeki masaları kaldırıldı, sonunda Cunda sahilinde dolaşırken denize kavuşuldu.)

Taş Kahve

Cunda sahilindeki Taş Kahve'de oturup birer çay kahve içmek Cunda gezisinin olmazsa olmazıdır. Güzel kahvenin nostaljik ortamında oturduk, sayfiye kasabasında olmanın tadını çıkarttık.

Aşıklar Tepesi ve Yel Değirmeni

Cunda adasının en tepesinde bulunan yel değirmeninin yanına gittik. Yel değirmeni ve tarihi kilise Koç Vakfı tarafından çok güzel restore edilmiş ve Koç müzesi'ne bağlı Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı olarak kullanılıyordu. Müzenin cafesinde oturduk. Cunda'ya, denize ve adalara tepeden bakan müthiş manzaraya bayıldık.


Cunda Adası'nda ne yenir?

Akşam oldu, önce oğlumu Cunda'nın trendy, şehirli Cafe restoranı Uno'da doyurduk. Restoranın ortamını, sıcak ilgi ve servisini çok beğendik.


Sonra da biz, Vedat Milor'un Türkiye'deki en iyi balık restoranı dediği, Bay Nihat'ta deniz lezzetleri ziyafetine gittik. Yemeklerinden servisine, denizin dibindeki ortamına, her şeyden memnun kaldık.
"Cunda adası ve Ayvalık'ta nerede ne yedik" ayrıntılı yazısı da burada.
Cunda Bay Nihat restoran
Cunda Bay Nihat'ta ahtapot ızgara Cunda Bay Nihat'ta aquades

Şeytan Sofrası

Ertesi gün Ayvalık civarını dolaştık. Önce bir tepenin üstündeki Şeytan Sofrası'na yöneldik. Ayvalık'a giden hemen herkesin gün batımı ve taş üstünde şeytanın ayak izi olduğu rivayet edilen izi görmek için geldiği tepede bana göre asıl önemli nokta: manzara. Masmavi koy ve adaların oluşturduğu görüntü müthiş.

Sarımsaklı Plajı

Sarımsaklı plajlarına gittik. Yaz mevsiminde tıklım tıklım olan ince kumlar bom boştu. Yazın bile soğuk olan suya Mayıs ortasında giren, ve ay su çok sıcak diyen birkaç cengâver vardı sadece ortalıkta. Biz de oğlumla kumda oynadık, ayaklarımızı suya soktuk...

Ayvalık'ta yemek yenecek yerler

Karnımız acıkınca bir başka lezzet klasiği olan Ayvalık'taki Deniz Kestanesi restauranta gittik. Hani şu Vedat Milor'un lezzetlerinden büyülendiği ve cep telefonu denize düştüğü halde yemeğe devam ettiği restoran. Denize nazır bir balık ziyafeti çektik...

Ayvalık'tan ne alınır?

Yemek sonrası çıktık Ayvalık sokaklarını turlamaya. Zeytininden zeytin yağına, peynirinden loruna, Ayvalık tostundan sakızlı kurabiyesine, lor tatlısına birçok lezzet ile özdeşleşen kasaba çarşısında alışverişimizi yaptık.


Cunda'da, Ayvalık'ta çok güzel vakit geçirdik. Bol bol Ege havası depoladık, adeta yenilendik...

İlgili yazılarım:

Gezi Tarihi: Mayıs 2013