Ayvalık'a her gelenin bir uğradığı yerdir Şeytan Sofrası. Çevreye göre yüksekçe olan bir tepenin üzerinde bir taşta şeytanın ayak izi olduğu rivayet edilir ve kalabalıklar bu izi görmeye gelir. Ancak bana göre Şeytan Sofrası'nın cazibesi bu taş değil de şahane manzarasıdır.

Şeytan sofrası yol tarifi

Ayvalık'tan Sarımsaklı plajı yönüne giderken sağda bir yarım adanın en tepesinde olan Şeytan Sofrası'na düzgün asfalt bir yolla ulaşılabiliyor. En tepeye çıktık, genişçe bir alan ayrılmış olan otoparkta arabamızı park ettik. Aslında Şeytan Sofrası'nda gün batımında güneşi batırmak meşhurdur ama bizim gitmiş olduğumuz sabah saatinde bile otobüs otobüs insanlar gelmişti.

Şeytan Sofrası hakkında bilgi

Eski adı Çanak Tepe olan tepe turizme açıldıktan sonra Şeytan Sofrası olarak anılmaya başlanmış. 124 metre rakımlı tepe, Ayvalık ve adaları, Sarımsaklı, Badavut, Midilli, Asos, Kazdağları, Dikili ve Edremit Körfezi'ne hakim konumdadır. Yüksek konumu ile her yönden esintilere açık, dolayısıyla doğal klima özelliğindedir.

Şeytan Sofrası'nda manzara

Tepedeki manzarayı görünce gözlerimize inanamadık. Masmavi, şahane bir koy hemen tepenin altında uzanıyordu. Karşı kıyılardan gözükmeyen bu koy adeta gizli bir cennet görüntüsündeydi.



Ayrıca bulunduğumuz noktadan Cunda adası, Ayvalık, Midilli adası ve daha birçok ada da gözüküyordu. Seyre doyum olmayan harika bir manzara.

Şeytanın ayak izi

Sonra gittik tepenin bir kenarındaki şu meşhur şeytanın taştan ayak izini görmeye. Ayak izi demir parmaklıklarla çevrelenmiş. İzin olduğu havuzcuğa bir sürü dilek parası atılmış. İz etrafına da bu güzel manzara noktasında gözü fena halde rahatsız eden kağıt mendilden dilekler bağlanmıştı. Eskiden bu tarz dilekler için kırmızı ve renkli ipler bağlanırdı ve güzel bir renk cümbüşü olurdu. Buradaki görüntü ise tam bir felaket.

Şeytan sofrasında restaurant var mı?

Tepe üzerinde dolaştık. Zaten topu topu minik bir alan olan tepede iki tane cafe restaurant var.


Şeytan Sofrası hikayesi

Şeytan sofrası tepesinde yazılı olan rivayetlere göre, Ayvalık'ta Rumlar'ın yaşadığı Osmanlı İmparatorluğu döneminde Panolepe adında "şeytan" lakaplı bir kişi yaşarmış. O sırada Ayvalık ve civarında kıtlık baş göstermiş ve din adamları kıtlığın sebebi olarak Panolepe'i gösterilmiş. Halkın kendisini linç etmeye hazırlandığını haberini alan Panolepe, Şeytan Sofrası'na kaçmış ve burada onu linç etmeye gelenler için mükellef bir sofra hazırlamış. Sofranın cazibesine kapılan halk Panolepe'i unutmuş, o da buradan kaçarak kurtulmuş. O tarihten sonra tepe Şeytan Sofrası olarak anılmaya başlanmış.

Şeytanın ayak izinin hikayesi

Tanrılar kralı Zeus, şeytanı cennetten kovması için ay ışığı tanriçası Selene'yi görevlendirmiş. Selene tarafından cennetten kovulan şeytanın bir adımı buraya, diğer adımını Midilli'ye atıp kaçtığı rivayet edilirmiş.



İlgili yazılarım:

Gezi Tarihi: Mayıs 2013