İtalya hızlı trenleri
Son İtalya seyahatimizde rotamızı Bologna, Roma, Floransa, Bologna şeklinde oluşturduk. Şehirler arası transferleri de hızlı tren ile yapmaya karar verdik.

İtalya hızlı tren bileti nasıl alınır?

Trenitalia'nın biletleri internetten alınabiliyor. (linki burada) Uçak gibi ne kadar önce alınırsa o kadar ucuz oluyor. Biz planlamamızı son güne bıraktığımız için ucuz biletler hep bitmişti. Ancak ne olduğuysa tam biletimizi alacakken tam da bizim istediğimiz saatlerde ucuz biletler belirdi ve biz kaçırmadan hemen aldık. Yine dört ayağımızın üstüne düşmüştük ama yine de bir başka sefer gidecek olursak şansa bırakmayıp biletleri önceden almamız gerektiğini not ettik.

Biletleri internet üzerinden kredi kartı ile alıp çıktısını almak yeterli. Hatta bazı yolcular çıktı bile almamışlardı, kondüktöre telefonlarından bileti gösteriyorlardı. Kondüktor biletteki onay numarasını elindeki cihaza girip onaylıyor ve işlem tamam. Bu kadar kolay...

İnternetten almayıp, İtalya'ya varınca istasyondan alınmak istendiğinde, gerek hızlı tren gerekse diğer bölgesel tren biletleri istasyonlardaki bilet otomatlarından alınabiliyor. Otomatlarda İngilizce seçilebiliyor, ödeme kredi kartları ile yapılabiliyor.


istasyonda bekleyen hızlı tren

İtalya'daki hızlı tren çeşitleri ve hızları

Trenitalia'nın Le Frecce olarak adlandırılan hızlı trenlerinin 3 çeşidi var: Frecciabianca (max hız 200 km/s), Frecciargenta (max hız 250 km/s) ve Frecciarossa (max hız 360 km/s). Yapabildikleri hızlar farklı olsa da aynı rotada çalışan hatlar genelde aynı hızda gidiyor. Bologna'dan Roma'ya doğru giden trenler Frecciarossa dahi olsa en fazla 250 km hızla gidiyor. Bu hatta Frecciabiancalar çalışmıyor.
hızlı trendeki hız göstergesi: 248km/s, İtalya

Bologna'dan Roma'ya hızlı tren yolculuğu

Bologna'dan Floransa'ya hızlı tren yolculuğu yarım saat, Floransa'dan da Roma bir buçuk saat sürüyor. Hızlı tren yolu, Bologna Floransa arası neredeyse tamamı tünellerden oluşuyor. Demek ki eski rayların üzerine al sana hızlı tren deyip koymakla olmuyormuş. Floransa Roma arası da Bologna Floransa kadar olmasa da genelde tünellerden oluşuyor.

Trenlerde internet de var. Yolculuk boyunca kullanabileceğiniz internet ücretsiz diye lanse ediliyor ama kontrol altına alabilmek için yerel telefon hattı olmayanlar için ancak kredi kartından 1 eurocent çekerek verdikleri kullanıcı bilgileri ile giriş yapılabiliyor. Sık sık girilen tüneller sebebiyle kullanımı biraz kısıtlı ama gidilecek yerle ilgili son dakika ayarlamalarında gayet faydalı...
business sınıf hızlı tren koltukları
Biz Bologna Roma arasında Frecciargenta ile gittik. Trenden midir sürüşten mi bilmem Roma'ya ulaşana kadar kulaklarımız çok rahatsız oldu. Her tünel girişinde çıkışında kulaklarımız sürekli dolgunlaştı. O kadar ki bu trenlere çocukla binilmez dedirtti. Ancak dönüşte Frecciarossa ile döndük ve çok ciddi bir sıkıntı yaşamadık. Hele en son trenimiz business sınıfı Frecciarossa idi ve hemen hiçbir rahatsızlık yaşamadığımız gibi deri koltuklar, gazete ve yiyecek içecek ikramları gibi artıları vardı. İtalya'ya veda etmeden şöyle bir prosecco'larımızı tokuşturup keyif çatmak çok iyi oldu doğrusu...