Kapadokya, her tarafını süsleyen peri bacaları ile Türkiye'deki, hatta dünyadaki en özel alanlardan biri. Adeta bir masal diyarını hatırlatan o coğrafyada, peri bacaları üzerinde bir balon yolculuğu ise kesinlikle eşsiz bir tecrübe. Kapadokya gezimizde biz de Kapadokya Balloons ile balon turu yaptık, ayaklarımızın yerden kesildiği harika bir vakit geçirdik...

Kapadokya balon firmaları

Kapadokya'da birçok balon turu firması var ve Kapadokya'da balon turu yapmayı planlıyorsanız artık birçok firmayı kıyaslayabileceğiniz bir site bulunuyor. Aşağıdaki linkte, Kapadokya balon turu fiyatlarını, müşteri yorumlarını ve puanlarını görebilirsiniz.


Kapadokya Balon Turu Tecrübemiz

Kapadokya deyince pek çok insanın aklına öncelikle iki şey geliyor, biri peri bacaları, diğeri de peri bacaları üzerinde bir balon yolculuğu... Biz de son Kapadokya gezimizde balon turu yapmaya karar verdik. Kapadokya'da şu an var olan 25 balon firmasından Kapadokya Balloons'u seçtik, rezervasyonumuzu yaptık ve heyecanla uçuş gününü bekledik...

Uçuştan bir gün önce balon firmasından yetkililer bizi aradılar, sabah dörtte konakladığımız otel önünden servislerin bizi alacağını söylediler. Sabah dört mü!? En son ne zaman dörtte güne başladığımı hatırlamıyorum bile, ama böylesi bir tecrübe için erkenden kalkmaya değer...

Sabah horozlardan önce kalktık, Haydi balon turuna!

Biz erken merken demez her şeye ayak uydururuz ama oğlum o saatte kalkabilir mi diye düşünürken bizim minik bizden önce hazırlandı ve sabahın dördünde Ürgüp'te konakladığımız Fresco Cave Suits otelin önünde servisimizi beklemeye koyulduk. Servis gelince, bir minibüs dolusu mahmur ama bizim gibi heyecanlı turist ile Göreme'ye doğru yola koyulduk.

Kapadokya Balloons'ta kahvaltı

Daha önceki Kapadokya ziyaretlerimizde, manzara noktalarından balonları izlerken, tüm organizasyonun ne kadar çok unsur içerdiğini görmüş ve şaşırmıştım; servisçisi, balon sepetlerinin taşıyıcısı, balonlar uçarken yerden takip eden yer hizmetleri... Bu sefer bu organizasyonun içinde yer alınca, tıkır tıkır işleyen organizasyon ve profesyonellik daha bir şaşırttı beni...

Servislerden Kapadokya Balloons'un Göreme'deki yazıhanesinde indik, hangi pilotla uçacağımızı ve güvenlik uyarılarının bulunduğu uçuş kartlarımızı aldık, beklemeye koyulduk. Çay, kahve, poğaçalar, açmalar kahvaltı büfesinde bizi bekliyordu ancak sabahın dördünde kahvaltı etmeye pek alışık olmadığımızdan hafif bir şeyler yemekle yetindik.

Az sonra görevliler gelip, rüzgar durumunu bildiren slot hizmet merkezinde (web sitesi: shm.kapadokya.edu.tr ) uçuş için bayrakların sarı olduğunu (hava gayet açık olduğu halde), bayraklar ancak yeşil olduğunda uçtuklarını ve bir süre daha bekleyeceğimizi söylediler. Yaklaşık yarım saat, kırk dakika daha bekledikten sonra şükür ki bayrak rengi yeşile döndü, bizler de sıcak hava balonlarımızın kalkacağı noktalara doğru gitmek üzere servislere bindik.

Balonlar kalkış için hazır!

Havanın yeni aydınlandığı saatlerde, Kapadokya'da peri bacaları arasında geçerken, kalkmaya hazırlanan veya yeni yeni kalkan balonları görmek çok güzeldi...

Kalkış alanına vardığımızda, bizi uçuracak olan balon yerde, kocaman fanlar ile içi hava ile dolduruluyor, zaman zaman da propanla hava ısıtlılarak şişiriliyordu. Kısa bir süre sonra balon dikey bir pozisyona alındı ve bizler de uçuş için sepetlere doluştuk.
Bizim uçtuğumuz 20 kişilik balon sepetinde insanların eşit dağılımını sağlayacak beş bölüm bulunuyordu; dört bölüme yolcular paylaştırıldı, ortadaki bölümde de pilot ve propan tüpleri vardı.

Pilot güvenlik, kalkış ve iniş pozisyonu hakkında kısa bir eğitim verdikten sonra, propanı ateşledi, Kapadokya'da rüya uçuşumuz başlasın!

Kapadokya'da balonla uçmak

Balon uçuşu öncesi, kalkış nasıl olur, salıncakta sallanırcasına içimiz boşalır, hop hop eder mi; çocuğumuz bunlardan etkilenir mi gibi bin bir soru geçiyordu aklımızdan. Uçtuktan sonra gördük ki sıcak hava balonu ile uçuş pamuk gibiymiş... İvmesiz olduğundan ne yükseldiğinizi hissediyorsunuz, rüzgarın bir parçası olduğunuz için ne de hava hareketlerini... Kapadokya'nın peri bacaları ile kaplı müthiş coğrafyası üzerinde uçarken, sabah saatlerindeki o sessizlik içinde sonsuz bir huzur hissediyorsunuz.

Kapadokya'da balon nasıl uçuyor?

Sıcak hava balonlarının hareketini sağlayacak herhangi bir motor yok. Yukarı aşağı çıkıp inerek havanın farklı katmanları arasındaki rüzgar farklılıklarına göre belirli bir yöne hareket ediyorlar. O yönün neresi olacağı ise tamamen o esnada esen rüzgarın yönüne bağlı ve tabii tecrübeli pilotluğa...

Çavuşin ve Göreme arasından havalanan balonumuzla bol bol Göreme etrafındaki güzel Kapadokya Vadilerinde dolaştık. Peri bacalarının, güvercinliklerin, kayısı ağaçlarının elimizi uzatsak yetişeceğimiz yakınlığında üstlerinden geçtik. Vadi içlerine girerek sanki yer yüzünün içine dalarcasına balonla ilerledik. Balonla havada uçarken Kızıl Vadi'nin yanındaki dağın arkasından gün doğumunu seyrettik. (akşam da Kızıl Vadi'ye giderek aynı günde Kapadokya'da bir de müthiş bir gün batımı seyrettik)

Kapadokya'da balon kaç metre yükselir

Biz Kapadokya balon turunda deniz seviyesinden 5000 feet yükseldik. Bu da, Kapadokya seviyesinden 1600 feet yani yaklaşık 500 metre yükseğe çıktık demek oluyor.. Uçhisar kalesinden Zelve'ye, Kızıl Vadi'ye tüm Kapadokya ayaklarımızın altındaydı. Zaten 50 - 100 metre sonrasında yükseklik kavramı kalmıyor, 100 metre de çıkılsa 500 metre de çıkılsa fark yokmuş gibi geliyor. ..

Güvenli iniş: Kesinlikle usta pilot işi

Kapadokya'da balon turumuz sonrası anladım ki balonu uçurmak kadar güvenli bir şekilde indirmek de usta pilot işi. Bizim Kapadokya Balloons'ta pilotumuz Serkan Turgut'tu, 8 yıllık 1000 saat uçuş tecrübesi olan bir pilotmuş. Hiçbir teknolojik aletin olmadığı bir alette havada uçuyorken insan, her şeyin pilotun becerisine bağlı olduğunu çok iyi anlıyor.
Bizim inişimiz esnasında istenen rüzgar bir türlü oluşmadı, hatta normalde 45 dakika 1 saat arasında olan standart uçuş süresi, bizim uçuşumuzda bir buçuk saate yaklaştı. Bu süre boyunca pilotumuz bize en ufak bir tedirginlik hissettirmeden keyifli bir uçuş için her şeyi yaptı ve sonunda dağın arka tarafına geçerek (ve tabi onunla birlikte yerden bizi takip eden yer ekibi de hemen iniş noktasına geldi) balonu gayet güvenli bir şekilde taşıma kamyonetinin üstüne indirdi. Bizler de her ne kadar çok keyifli bir uçuş gerçekleştirsek de tekrar ayaklarımız yere bastığı için derin bir oh çektik...

Ayaklar yere bastı, haydi kutlamaya...

Sıcak hava balonu uçuşları sonrası adettenmiş uçuşu şampanya ile kutlamak. Hatta bu adet ta balonu hava taşıtı olarak 1783 yılında icat eden Montgolfier kardeşler ve ilk pilotlar Rozier ve arkadaşına kadar uzanıyormuş. İlk uçuş sırasında köylüler, ateş topu şeklinde tarlalarına inen balondan korkunca ilk pilotlar ellerindeki şampanyaları köylülere vermişler ve birlikte kutlamışlar... Bizler de meyve sularımızı ve meyve suyu şampanya kokteyllerimiz ile ilk balon uçuşumuzu kutladık ve katılım sertifikalarımızı aldık. Kapadokya gibi rüya bir coğrafyada balon uçuşu yaparak hayatımız boyunca unutamayacağımız bir deneyim yaşadık...

Kapadokya balon turu seçerken dikkat edilecekler

Tamamen insan becerisi ile uçurulan sıcak hava balonu gibi motorsuz bir araç söz konusu olduğunda firma seçerken bizim ilk aradığımız unsur güven ve tecrübe oldu. Kapadokya Balloons, turistik balon uçuşunda yasal olarak çalışmaya başlayan ilk balonculuk firması, ruhsat numaraları bile TR-B-001. Dolayısı ile 1991 yılından beri Kapadokya'da balon uçuşu hakkında en fazla tecrübeye sahip bir firma, dahası ekipmanlar, prosesler ve müşteri memnuniyeti bakımından da yüksek standartta.

Kapadokya'da balon turları başlangıcı

Balon pilotumuz Serkan Turgut'tan edindiğim bilgiye göre Kapadokya Balloons'un kurucuları bir çift Kapadokya'ya gelmiş ve Kapadokya'nın balon uçuşları için ne kadar uygun bir yer olduğunu görerek uluslararası baloncuları buraya davet etmiş ve bir balon buluşması gerçekleştirmişler. Kapadokya'nın eşsiz coğrafyasını balonla birleştirerek dünyaya duyurmuşlar. Sonuç olarak, baloncusundan gözlemecisine kadar tüm Kapadokya'nın olumlu yönde etkilendiği bir sektör oluşmuş. 90'lı yıllarda birkaç tane olan balon firması, 2000'li yıllardan sonra hızla artmış ve günümüzde (2016 yılı) Kapadokya, 25 firmanın uçurduğu 195 balon ile dünyada önde gelen bir balonculuk merkezi olmuş.

Kapadokya balon turu fiyatları

Kapadokya balon turu fiyatları, standart veya deluxe tur olması, firmasına ve sezona göre değişiyor. Fiyatlara sigorta, transferler ve ikramlar dahil oluyor. 6-12 yaş arası çocuklar için %50 indirim uygulanıyor. Kapadokya balon turu firmaları ve güncel fiyatlar için tıklayın.

Çocuklar da balon turu yapabilir mi?

Biz Kapadokya'da balon turumuzu 7 yaşındaki oğlumuzla yaptık. Genel olarak 6 yaş altı çocuklar balon turlarına katılamıyor. Zaten yaklaşık bir saat süren tur boyunca ayakta durulan bir metre yüksekliğindeki sepet, daha küçük çocuklar için çok uygun olmaz diye düşünüyorum. Oğlum tur boyunca çok keyif aldı ve eğlendi, bir tek propan gazı ateşlenmesinden çıkan sesten rahatsız oldu ve sepette ateşlemeden olabildiğince en uzak noktaya yerleşti.

Sıcak hava balonları nasıl yönlendiriliyor?

Sıcak hava balonlarında motor yok, dolayısı ile yönlendirme yapılamıyor. Ancak, balonlar yükselip alçaltılarak farklı hava katmanları arasındaki farklı rüzgarlar yakalanıp limitli bir yönlendirme yapılıyor. Pilot, balon içindeki hava sıcaklığını değiştirerek balonu yükseltip alçaltabiliyor.

Balon uçuşunda insanın içi çekiliyor mu?

Balon uçuşu esnasında, gerek kalkış, gerek inişte herhangi bir şey hissedilmiyor. Balon çok düşük bir ivme ile hareket ettiğinden herhangi bir rahatsız edici bir etkisi olmuyor. Bir sınır noktası olmadığından yükseklik fobisi bile çok hissedilmiyor.

Sıcak hava balonları ne kadar yüksekten uçuyor, nefes almak zor olur mu?

Kapadokya'da sıcak hava balonları en yüksek 800 metre civarında uçuyorlarmış; bizim çıktığımız maksimum yükseklik 500 metre civarıydı. Sivil Havacılık Otoritesi balonların uçacacağı maksimum yüksekliği hafta içi 6000 feet, hafta sonu 8000 feet (deniz seviyesinden) olarak sınırlandırmış. Bu yükseklikler oksijen ve nefes alımı için sorun oluşturmayan seviyeler

Balonla uçuş süresi ne kadar?

Standart balon turunda uçuş süresi bir saat civarında oluyor. Rüzgar yönü ve durumuna göre uçuş süresi değişebiliyor.

Balonla uçuş rotası nedir?

Balonların kalkış, iniş noktaları ve dolaştıkları alanlar tamamen o günkü rüzgara bağlı. Genel olarak 5 ile 25 km'lik bir alanda dolaşıyorlar. Bizim bindiğimiz uçuşta Göreme, Kızıl Vadi civarı, Zelve üzerinden uçtuk.

Yukarıda hava soğuk mu, nasıl giyinmeli?

Yaz başında ve sabahın dördünde çıktığımız bir balon turu olduğu için biz polarlı ve hırkalı kat kat giyinmeyi tercih ettik. Yer ve havadaki balon arasında çok bariz bir sıcaklık farkı hissetmedik. Ancak kışın çıkılan balon turunda sıcaklık farkı çok daha belirgin olduğundan sıkı giyinilmesi gerekiyormuş.

Kapadokya balonları kaç kişilik?

Balon sepetleri 20 kişilik. Bu çok gibi gözükebilir ama balonlar kocaman ve balonda yolcuların eşit dağılımı için dört ayrı bölme bulunuyor. Herkes kendi bölümünde uçuşunu gerçekleştiriyor ve manzarayı rahat bir şekilde izleyebiliyor. Herhangi bir sıkışıklık olmuyor.

Aynı anda pek çok balonun kalkmasında emniyet nasıl sağlanıyor?

Kapadokya'da gün doğumu balon turunda öncelikle 50 balonun kalkışına izin veriliyor. Sonraki yarım saatte 50 balon, bir yarım saat daha sonra bir 50 balon daha havalanabiliyor. Balon uçuşları bir saat civarında olduğu için havada en fazla 100 balon olabiliyor. Balonlar, karadan balonu takip eden yer ekipleri tarafından takip ediliyor ve telsizle sürekli haberleşiliyor. Ayrıca balonlar arasında da sürekli telsiz haberleşmesi yapılıyor. Düşünüldüğünün aksine balonların birbirine değmesinden (öpüşmesinden) herhangi bir sıkıntı çıkmıyor.

Kapadokya'da balon turu ne zaman yapılmalı?

Dört mevsim ayrı güzel olan Kapadokya'da balon turu her mevsim yapılabiliyor. Rüzgarın elverişli ve havanın yağışsız olduğu zamanlarda balonlar uçuyor. Karla kaplı Kapadokya'da da balon turu çok güzel olur eminim, ancak bizler çocuklu çıktığımız balon turumuza mevsim şartlarından en az etkileneceğimiz yaz aylarını tercih ettik. 

Kapadokya'da balon turu düşünüyorsanız aşağıda linkleri olan "Get Your Guide" sitesinden balon turu firmalarını ve fiyatlarını kıyaslayabilirsiniz. Müşteri yorumlarına göz atabilirsiniz.