Kordon'daki yürüyüş yollarında bisiklet kiralama noktası da var, İzmir
Bir hafta sonu, güzel İzmir'de güzel bir kızımızın düğünü için çocukla yollara düştük. Hazır oralara kadar gitmişken çocuklarla İzmir'de güzel vakit geçirmek için ne yapılır arayışına giriştik. Planladıklarımın bir kısmını gerçekleştirdik, bir kısmını da bir sonraki İzmir seyahati için köşeye ekledik...

Malum artık biz de okullu olduk, çocuklu seyahatler için artık bizim de vaktimiz kısıtlı. Ama bir taraftan bir yere gidildi mi, hiç olmazsa orası hakkında çocuklarda bir kırıntı kalsın, zihinlerinde güzel hatıralar oluşsun istiyorum. Nitekim İzmir deyince oğlumda Kordon'lu, Asansör'lü, Ege kahvaltılı izler kaldı...

Kordon

Sahil boyunca, insanların açık havada güzel vakit geçirmesi için güzel düzenlenmiş harika bir alan. İnsanların kafa dinlemesi için yapılmış olan her yerde olması gerektiği gibi araba yolu dar, yaya kısmı gepgeniş. Kordon boyunca tam dört farklı yaya yolu gördüm, normal kaldırım, toprak yol, bisiklet yolu ve tartan zeminli bir yol. Bisiklet kiralama noktaları da var. Hoş, çocuk bisikleti olmadığından, çocuk taşıma aparatlı bisiklet de olmadığından oğlum biraz bozuldu ama... Böylesi bir gezinti için hiç olmazsa scooter yanımızda bulundurulmalı...

Reyhan Pastanesinde Kahvaltı

Kordon'da güzel bir sabah yürüyüşü sonrası sıra geldi İzmir deyince herkesin pek bir övdüğü Reyhan pastanesinde kahvaltı etmeye. Artık İstanbul'da hafiften havaların serinlediği günlerde İzmir'de mis gibi havada Reyhan pastanesine oturduk, boyozlu, İzmir tulumlu nefis bir kahvaltı yaptık. Oğlum özellikle çok da acı olmayan ezmeye bayıldı, ben ise ben maride pişirilmiş olan yumurtasına ve boyozuna. Tüm kahvaltı son derece kaliteli malzemelerden oluşuyordu, böylesi bir kahvaltı evimize yakın olsa sık sık giderdik diye düşündük. (Kahvaltı tabağı 24 TL, iki kişi ve çocuk için de yeterli)

İzmir Fuarı'nda (Kültürpark) gezinti

İzmir fuarına ben çocukken gitmiştim en son, şimdi de kendi çocuğumla dolaşmış oldum. Benim ilk defa fil gördüğüm yerdi İzmir furındaki hayvanat bahçesi. Şu an hayvanat bahçesi farklı bir yere taşındığı için oğlum fili göremedi ama geniş yeşilliklerde bol bol dolaştı, aklımız da kocaman dönme dolaplı lunaparkta kaldı.

Kemeraltı'nda yemek molası

İzmir'in tarihi alışveriş sokakları Kemeraltı Çarşı'sında dolaştık biraz. Eskiden yer yer üstü örtülü bir çarşı olduğu için Kemeraltı ismini alan tarihi çarşıda aranılan her şeyi bulmak mümkün. Bir yere gittik mi yöresel lezzetleri tadabileceğimiz lokantalarda yemek yemeği severiz. Burada da Kemeraltı'nın sonundaki Adil Müftüoğlu Uğur lokantası'nda yiyecektik ama cumartesi günleri kapalıydı. Biz de biraz ilerideki bir hanın içindeki Bizim Mutfak lokatasına gittik. Tire köfteli, börülceli harika bir Ege yemeği yedik. Yemek yarışmalarında Türkiye ikinciliği olan tarihi lokantada ikram edilen kabak tatlısına bayıldık, üstelik dört kişilik yemek için sadece 40 TL hesap ödedik.
tarihi Asansör'e çıkan güzel eski evler ile süslü Dario Moreno sokağında oğlumla, İzmir

Tarihi Asansör ve Dario Moreno sokağı

155 basamakla çıkılan üst caddeye halkın rahat çıkılabilmesi için 1907 yılında hayırsever musevi bir işadamı tarafından yaptırılmış tarihi asansör. "Deniz ve mehtap, sordular seni, neredesin..." şarkısının sahibi Dario Moreno, burada, tarihi asansör sokağında oturmuş bir İzmir aşığı. Geçmişin izlerinin hissedilebildiği asansöre çıkan tarihi evli Dario Moreno sokağı insana keşke her taraf korunabilmiş, bu doku yaşatılabilmiş olsaydı dedirtiyor...

Güzel sokaktan oğlumla birlikte yürüdük. Binası çok güzel restore edilmiş olan tarihi asansöre ulaştık. Günümüzde artık asansör de son derece modern, hiç olmazsa estetik olarak biraz daha tarihi görüntüde olsaydı diye düşündük. (asansöre biniş ücretsiz) Dario Moreno'nun kendi sesinden "Deniz ve mehtap" şarkısını dinleyerek yolculuk boyunca duvara dizili nostaljik İzmir fotoğraflarını izleye izleye, yer yer karşımıza çıkan pencerelerden karşıdaki denizi seyrede seyrede tepeye çıktık.
bir hayırsever tarafından yaptırılmış tarihi Asansör, çok güzel restore edilmiş, İzmir
Tepede, sakız lokumlu bir Türk kahvesi molası verdik. Oğlum da dürbün ile karşıdaki gemileri, etraftaki yerleri izleyerek eğlendi...

Bizim kısa İzmir gezintimiz burada son buldu, taksiye atlayıp tekrar merkeze döndük, yolda Konak meydanını süsleyen "Tarihi Saat Kulesi"ne el salladık. Bir başka İzmir seyahatinde gezilmek üzere de aşağıdakileri not aldık...

İzmir Doğal Yaşam Parkı

Daha önce İzmir Fuarı Kültürpark'taki hayvanat bahçesi 2008 yılında Çiğli Sasalı'ya taşınmış ve burada hayvanlar, doğal ortamlarına benzer barınaklarda yaşamaya başlamış. Böylece ailelerin nefes alabileceği bir yer oluşurken çocuklara da fil dahil bin bir çeşit hayvanla iç içe bir gün geçirme fırsatı doğmuş. Haftanın yedi günü saat 9:00'da ziyarete açılan parkın giriş ücreti yetişkinler için sadece 3TL, öğrenciler için 1TL; 6 yaş altı ücretsiz. (Ayrıntılı bilgi için İzmir Doğal Yaşam Parkı )

Teleferik Balçova

Her çocuk gibi oğlum da teleferikle yükseklere çıkmaya bayılır. İzmir'deki Balçova teleferiği ile İzmir manzarası eşliğinde birkaç dakikada tepeye çıkmak; yukarıdaki piknik alanlarında doğa ile iç içe nefis bir gün geçirmek; çocuklarla İzmir'de yapılabilecek eğlenceli bir aktivite gibi gözüküyor. (Ayrıntılı bilgi için Teleferik Balçova)
tarihi Asansör'den İzmir manzarası

TCDD İzmir Müzesi

Alsancak garının tam karşısında tarihi bir binada yer alan TCDD müzesi, oğlum gibi trenlere meraklı çocukların ilgisini çekecek bir yer. Müzede, buharlı trenlere ait değişik objeler, eski fenerler, haberleşme gereçleri vb sergilenmekte. Pazar, Pazartesi hariç haftanın beş günü 9:00 - 17:30 arası açık olan müzeye giriş ücretsiz. (Ayrıntılı bilgi için TCDD müzesi)

Oyun ve Oyuncak Müzesi

Oyunlar ve oyuncaklar kültürel tarihimizin en önemli tanıklarıdır diyen Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi'nde dünya tarihinin en önemli oyuncakları yanı sıra "İzmirlilerin oyuncakları", Anadolu'da çağlar boyunca oynanan oyunların sergilendiği "Maket oyun ve oyuncaklar", Karagöz ve Hacivat'ın oyunlarının izleme fırsatı gibi yerel temalar da var. Pazar, Pazartesi hariç haftanın beş günü 9:00 - 17:00 arası açık olan müzeye giriş ücretsiz. (Ayrıntılı bilgi için İzmir oyun ve oyuncak müzesi)

İzmir Kuş Cenneti

Menemen'de Gediz deltası üzerinde yer alan İzmir Kuş Cenneti sabah 9:00 ile gün batımına kadar ziyaret edilebilmekte. Kuş cenneti ziyaretçi merkezinde motorlu araç girişi yasak, ancak bisikletle dolaşılabilmekte. (Ayrıntılı bilgi için İzmir Kuş Cenneti )

Buca Gölet

Çok geniş bir alanda bir göl ve göl etrafında çocuk oyun alanları, restoranlar, cafeler, mangal alnları; çocuklarla eğlenip temiz havanın tadını çıkartacakları açık alanlar. (Ayrıntılı bilgi için Buca Gölet)

Nazarköy

Cam ustalarının çalışma ortamları, alevlerde ustalıkla eserlerini oluşturmaları oğlumun hep ilgisini çekmiştir. Kemalpaşa'ya 6 km uzaklıktaki, boncuk atölyeleri ile ünlü Nazarköy'de minikler camın alevle buluşup nasıl boncuk haline geldiğine şahit olabiliyor, köy ortamının tadını çıkartıp eğlenceli ve farklı bir gün geçirebilirler. (Ayrıntılı bilgi için Nazarköy )

Alaş Kımız Çiftliği, Kazak Vadisi

Hazır Nazarköy'e kadar varmışken, yine Kemalpaşa yakınlarındaki Çiniliköy'de bulunan Kımız Çiftliği de çocuklarla eğlenceli ve farklı bir gün geçirmek için gidilebilecek bir yer. Otağ içinde oturup Türk dünyasındaki farklı kültürler hakkında fikir edinebilir, atlarla bir gezinti yapılabilir hatta kımızın tadına bakılabilir. (Ayrıntılı bilgi için Kımız Çiftliği )

Sığacık Pazarı

Seferihisar'daki Sığacık pazarı bizim daha önce çocukla gitmiş olduğumuz ve bayıldığımız bir yer. Doğal ürünlerin satıldığı pazar zaten şahane, ayrıca Sığacık sahilindeki parklar, geniş alanlar çocuklarla deniz kıyısında eğlenip, güzel vakit geçirilebilecek yerler. Seferihasar'ın Citaslow simgesi salyangoz heykelinin üstünde miniklerle bir resim çektirmeden Sığacık'tan ayrılmayın. (Ayrıntılı bilgi için Sığacık pazarı ve Seferihisar gezimiz yazılarım.)

Gezi Tarihi: Eylül 2015