Güney İtalya denince akla ilk Sicilya sonra da Napoli ve Capri Adası geliyor. Ancak bunların dışında bir bölge var ki sarp kayalıkların üzerine kurulmuş küçük kasabalardan oluşmuş ve bu kasabalara kayaların yamacındaki uçurum kenarından giden yollarla ulaşılıyor: Amalfi kıyıları.
Biz bir seyahatimizde Amalfi Kıyıları ve çevresini dolaştık. Sıcak kanlı insanların yaşadığı Napoli şehri, popülaritesi dünya çapında olan Capri Adası, Vezüv yanardağı ve Pompeii antik kenti eteklerindeki Sorrento, güzel sayfiye kasabası Amalfi ve İtalya'daki en romantik yerlerden olan şirin kasaba Positano uğrak yerlerimizdendi. Bu güzel coğrafyaya gitmişken de buralara has tatları tadalım istedik, birbirinden lezzetli "Güney İtalya Lezzetleri"nin peşine düştük.

Napoli ve Amalfi Kıyıları’nın ünlü lezzetleri pizza, limonlu içecekleri ve deniz mahsulleridir. Pizzanın anavatanı olan Napoli ve çevresinde nefis pizzalar yedik, sıra sıra limon bahçeleri ile süslü Amalfi kıyılarında içimizi ferahlatan limonlu tatlar denedik. Makarnasıyla, deniz mahsulüyle İtalyan mutfağı zaten bir klasik...

Pizza

Napoli'de pizzacılık gerçek bir kültür. Ustalığından odun fırınına her şeye son derece önem veriliyor ve sonuç olarak inanılmaz lezzetler ortaya çıkıyor. Öyle çok malzemeli çeşide de gerek yok, bir margarita bir marinara tamam. Sadece domates sosu ve mozarelladan oluşan margarita da kendi içinde çeşitlere ayrılıyor, bazıları ortası sulu sulu ve yumuşak seviyor bazıları çıtır çıtır. Fiyatları ise bizdekilere nazaran gayet ekonomik. Napoli ve çevresinde her sokak arasında bulabileceğiniz pizzaların biz buralara kadar gelmişken en lezzetlilerini yiyelim dedik ve Da Michele'de sıra beklemeyi göze alıp nefis pizzalarımıza kavuştuk.


Da Michele, Napoli'deki pizzacılardan en ünlü olanlarından. Dip dibe, masaların başkalarıyla paylaşıldığı gayet sade ve samimi bir ortam. Yoğun bir saatte gittiğimizden bizi doğrudan fırının yanındaki masaya oturtmazlar mı, bayıldık. Bol bol konuşan, gülüşen tipik Napoli erkekleri pizzaları hazırlayıp fırına atıyordu. Pizza ustası da pizzanın pişme durumuna göre ateşe yaklaştırıp uzaklaştırıp bir dakika gibi kısacak bir sürede pizzayı pişiriyordu. 


Da Michele'in pizzaları ortası sulu margaritalar cinsinden. Domates sosunun suyundan çıtır pizzanın yumuşamış ortası bizim alışık olduğumuz pizza yapısından çok uzaktı ama lezzeti gayet güzeldi. Julia Roberts'ın Eat Pray Love filminde burada pizza yerkenki resmi ile bakışa bakışa bol mozarellalı margaritalarımızı afiyetle yedik...

Napoli sonrası dolaştığımız Amalfi kıyısı şehirlerinden Sorrento'da ise popüler pizzacı Da Franco'da margarita ve marinara pizza yedik ve gerçekten bayıldık. Her iki pizza da odun ateşi kokulu, çıtır çıtır ve nefisti. Marinarada peynir yoktu, domates sosu ve ançuez vardı. Baharatlar, sos ve ançuez öylesine güzel yakışmıştı ki yemekte çok ançuez sevmez bana bile bu pizzayı sevdirdi. 

Mozarella

İtalyan pizzasının vazgeçilmezi mozarellanın da çeşitleri olduğunu biliyor muydunuz? Napoli havaalanında tesadüfen keşfettiğimiz Mozarella Bar'da gerçek mozarellanın DOP (Denominazione di Origine Protetta) statüsünde olduğunu (yani belirli bölgelerde, belli yöntemlerle yapıldığı ve özel bir kalitede olduğunun kontrol altında tutulduğunun simgesi) ve bölgelere göre de lezzetinin de değiştiğini öğrendik. Tatlımsı Paestum, daha güçlü tattaki Volturno gibi çeşitlerini denedik. Mozarellanın da kendi içinde böylesine dallanıp budaklandığına çok şaşırdık. 


Napoli civarında hemen her yerde karşılaştığımız güzel ekmekler eşliğinde mozarellalarımızı yedik. Pizza üretiminde edindikleri tecrübeden olsa gerek kuzey İtalya'da hemen hiçbir yerde iyi bir ekmeğe rastlamazken Güney İtalya'daki ekmekler Fransa ile boy ölçüşecek cinsteydi...

Deniz Mahsulleri

Bizim gibi deniz ülkesi olan İtalya'da da deniz mahsulleri oldukça çeşitli. Deniz kıyısı olan diğer İtalyan şehirleri gibi Güney İtalya'da da en taze kum midyeleri (vongole), karidesler (gamberetto), kalamarlar (calamari), küçük istakozlar (scampi), kara midyeler salatalarda, makarnalarda, kızartmalarda bol bol kullanılıyor.


Biz de çok sevdiğimiz bu lezzetleri dolaşmış olduğumuz Amalfi kıyısı kasabalarında bol bol tattık. Çok beğendiğimiz güzel kasaba Positano'da deniz kıyısında Chez Black adında bir restoranda frutti di mare'mizi (deniz mahsulleri salatası), spagetti a la vongole'mizi (kum midyeli spagetti) ve mürekkep balıklı makarnamızı afiyetle yedik. 



Sorrento'da daha çok yerellerin yediği La Kambusa adında bir restoran keşfettik menüdeki deniz mahsullü hemen her şeyi denedik. Napoli denizlerinden çıkan deniz mahsulleri kızartmaları, deniz mahsulleri salataları, deniz mahsullü pappardelle makarnaları, ahtapotlu spagetteleri. Deniz mahsullerinden ne kadar farklı yemekler yapılabilindiğini görmüş olduk...

Limon ve Limonlu Lezzetler

Güney İtalya demek, limon ve turunçgiller demek. Sokaklarda, kırlarda, adalarda sürekli bir limon ağacına, limon bahçesine rastlıyorsunuz. Yalnız bu limonlar bildiğimiz limonlardan farklı, her biri koca koca ayva büyüklüğünde. Bu kadar çok limon yetiştirilen ve limonla simgeleşmiş bir yörede limonlu lezzetler de kaçınılmaz oluyor. İçeceklerde, makarnalarda, tatlılarda limon kullanılmış pek çok lezzete rastlanabiliyor. 


Güney İtalya'nın güzel turistik adası Capri Adası'nda, Michelangelo Restoran'da bu limonlu lezzetleri denedik. Limonlu raviolli, limonlu pisi balığı, limon soslu ıslak kek ve üstüne de limon likörü olan ev yapımı limoncello. Yediğimiz yemek sonrası Güney İtalya'da olduğumuzu sonuna dek hissettik.

Roma Dondurması

Amalfi Kıyısı'na ismini veren şirin sayfiye kasabası Amalfi'yi dolaşırken güneş öylesine güzel açtı ki, ilkbaharın başındaki bir zamanda yazdan kalma bir gün yaşattı bize. Tabii öylesine güzel bir günde Duomo'nun bulunduğu meydanda oturup güzel bir Roma dondurması yemek şart oldu. Limonlu, Baci çikolatalı İtalya'ya has ne lezzet varsa kupumuza doldurduk ve afiyetle yedik. Güneşiyle, limonuyla, atmosferiyle ile Güney İtalya'yı doyasıya yaşadık. Türk damak tadından çok da uzak olmayan Güney İtalya lezzetlerinin her birini çok beğendik.



Yazının dergide yayımlanan görselleri için tıklayın.