Gaziantep'te geleneksel kahvaltı bizim alışık olduğumuzdan biraz farklı. Geleneksel kahvaltıda yenilenler: kaymaklı katmer, beyran, cartlak kebabı veya ciğer kavurması. Biz de bu lezzetleri es geçmedik, kahvaltı yerlerinin tek tek dolaşıp bol enerjili kahvaltılarımızı ettik.

Katmer

Katmer nasıl yapılır, içindekiler nedir?

Özel bir hamurunun elle savrularak, mermer tezgahlarda incecik açılıp, içine kaymağı, Antep fıstığı şekeri konulduktan sonra özel taş fırınlarda pişirilmesiyle lezzet deposu çıtır katmerler yenilmeye hazır oluyor. Kaymak, gerçek kaymak değil de süt ve irmikten yapılıyor ancak yine de katmerler çok doyurucu. Bir tanesi iki kişiye gayet yetiyor.

Gaziantep'te katmer nerede yenir? - Katmerci Zekeriya Usta

Gaziantep'te birçok yerde katmer yenilebilir. Ancak biz gitmeden en hasını nerede bulacağımızı araştırdık ve hemen her yerde Katmerci Zekeriya Usta ile karşılaştık. Çarşı içinde bir ara sokaktaki minik dükkan günümüzde tam bir turistik uğrak noktası. Zaten, sadece öğleye kadar yapılan katmerlere doğru sabahleyin yola koyulduğunuzda en az bir iki kişi aynı hedefe doğru gittiğinizi görüyorsunuz.

Tarihi dükkanda Zekeriya Usta artık kasaya oturmuş, işleri oğlu Mehmet Bey'e bırakmış. Mehmet Bey de hem katmer yetiştirme telaşı ile ilgileniyor hem de gelen herkesle sıcak bir diyalog kurup katmer üretimini gösteriyor, hatıra fotoğrafları çektiriyor...

Biz bol fıstıklı, kaymaklı katmerimizi söyledik, fıstık sevmez oğluma da küçük bir tane fıstıksız rica ettik. Ancak oğlum fıstıklısını da öyle bir beğendi ki, "mııh, mııh" diye diye dilimleri götürdü...

Beyran

Beyran nasıl yapılır, içindekiler nedir?

Tüm gece pişirilmiş koyun etinin kemiklerinden ayrılıp, pirinç ve koyun yağlarının ilave edilip, üzerine et suyu konularak hazırlanan bol sarımsaklı, bol acılı bir çorbadır. Beyranlı bir sabah kahvaltısı bizim için çok farklı bir deneyim olmakla birlikte, yöre kültürünü keşfetme adına iyi bir fırsat oldu.

Gaziantep'te beyran nerede yenir? - Metanet Beyran Salonu

Katmerde olduğu gibi beyranda da yaptığımız ön araştırmada has lezzetin tadılabileceği hep aynı yer çıktı karşımıza: Metanet Beyran Salonu. Sabah saatlerini biraz geçe çarşı içindeki lokantayı bulduk ve beyranın halen bitmediğini gördüğümüzde sevindik. Üst kattaki aile salonuna geçtik ve beyranlarımızı söyledik.
Metanet Lokanta'sı dıştan görünümü, Gaziantep
Beyranın yapılışını izlemek de çok keyifliydi. Usta elleriyle önündeki et pirinç yığınından tek tek tabaklara etleri, pirinçleri yağları pay ediyor. Sonra da tabaklar kızgın ateşe konulup alev harlandıra harlandıra et suları konuluyordu...
Bol acılı ve sarımsaklı beyranla güne başlamak mı?!
Yağlı, sarımsaklı ve bol acılı beyran gayet lezzetliydi. Şimdiye dek böylesi bir kahvaltı ile güne başlamamıştık ama hem içinizi ısıtan hem de sizi şöyle bir sarsıp kendinize getiren beyranla güne başlamak çok keyifliydi.
yemeğe hazır bol acılı, sarımsaklı beyran, Metanet Lokantası Gaziantep

Gaziantep'te cartlak (ciğer) kebabı, ciğer kavurması nerede yenir? - Köşk Kebap Salonu

Antepliler'in kahvaltıda tercih ettiği bir başka lezzet ciğer kebabı. Ciğer kavurması da genelde ancak şehirde öğleye kadar bulunabilen lezzetlerden. Katmer, beyran bir yere kadar ama ciğeri olsun öğle gibi yiyelim dedik ve bir öğleyin kale ile stadyum arasındaki Köşk Kebap salonuna uğradık.
ciğer (cartlak) kebabı, Gaziantep
Ciğer kebabı ve dürümde ciğer kavurması söyledik. Özellikle dürüm içinde yenilen soğanlı, baharatlı ciğer kavurmasının buralara kadar gelmişken tadılması gereken bir lezzet olduğuna karar verdik.
ciğer kavurması, Köşk Kebap Gaziantep

Gaziantep'te en iyi kebap, baklava, ev yemeği nerede yenir?




Gaziantep'te dolaştığımız mekanların konum bilgisine foursquare listemden ulaşabilirsiniz.

Gezi Tarihi: Ekim 2013